2019-06-04 911 瀏覽
泰國Greyhound Cafe於1997年在曼谷開設第一家分店,其後由Gaia集團從泰國引入香港。無論是裝潢、佈置、音樂以至制服等亦務求與泰國總店統一,盡量呈現。餐廳善用各種食材、佐料配搭不同烹調手法,創造獨家款式及口味。冬蔭功配意大利雲吞 Light Tom Yum Soup冬蔭公湯底較清新,味道辣而清爽帶微酸,配上彈牙爽口河蝦,蝦肉鮮甜。手工製意大利雲吞約四片,餡鮮而皮薄滑柔韌。招牌脆炸單骨雞翼 Greyhound Famous Fried Chicken Wings師傅以魚露醃制雞翼,再拆成單邊骨生炸。雞皮炸至香脆,內里肉汁豐沛,味道佳。鮮蝦帶子墨魚汁麵 Spaghetti Cha Cha Cha師傅以意大利羅勒葉、青胡椒粒製成醬汁,再爆香炒墨魚汁意粉、大蝦及帶子。海鮮大件新鮮,肉質富彈性,配上彈牙煙韌墨魚汁意粉,味道吸引開胃。啖啖蟹肉黃咖哩飯 Well-known yellow curry crab on rice蛋黃質感柔順輕盈,咖哩入口綿綿香滑,味道濃郁微甜,咖哩香配上蛋黃鮮味,化在嘴里。泰國鮮蟹肉份量超多,基本每口咖哩也混了絲絲蟹肉。雜莓千層蛋糕 Mixed Berri

冬蔭功配意大利雲吞 Light Tom Yum Soup

雜莓千層蛋糕 Mixed Berries Crepe Cake

千層蛋糕以幼滑輕盈鮮忌廉及薄滑糕皮重疊,口感入口即溶。店家採用新鮮鮮果製作,店內還有8多款選擇。

Mango with Sticky rice 芒果糯米飯

以泰國芒為主菜,配上鮮椰奶糯米飯,入口香潤怡人。

Passion Fashion
Thai ice coffe

整體來說,Greyhound Cafe 食物高質、環境衛生、服務熱情,是同事閑談、朋友聚會、家庭樂、情侶約會的好地方。
  • 冬蔭功配意大利雲吞
  • 鮮蝦帶子墨魚汁麵
2019-06-03 143 瀏覽
今日同我舊同事食飯,我同同事本身喺同一間公司度返工,祇不過佢嫁咗人之後做咗人妻兼少奶奶,住咗去間高尚住宅,之後都好少見喇。今日我地就去咗圓方嘅分店試下呢間曼谷過江龍啦。估唔到餐廳地方好大,不過人客就唔算多,所以坐咗好耐,亦都傾偈傾咗,亦都唔會有人吹我地。而且服務員態度仲好好,上完菜之後竟然特登行過嚟問我哋: 而家煮菜上得未啊?真係估唔到咁貼心。薄切三文魚配泰式辣汁 $128我同佢都鍾意食三文魚,就試一試個薄切三文魚配泰式辣汁。三文魚本身已經好肥美好鮮嫩,估唔到加埋啲辣汁,辣辣地別有一番泰國嘅風味。脆炸豬手配糯米飯 $228估唔到餐廳都有豬手食,不過呢間餐廳其實係主打西式加泰國菜嘅料理,所以都有啲西式嘅元素喺入面。一隻炸豬手,兩個女仔分,就啱啱好啦。其實豬手又唔算話超大份,因為切出來嘅肉並唔係好多,所以如果一個大男人當主食,都可以食得曬架。豬肉都幾幾入,肥膏幾多幾軟,嚼度都有。不過豬皮放耐左之後,會硬左少少,所以建議大家快啲食而糯米飯就可以配xo醬去食,都幾特別架。Fruity shaky yogurt傾偈傾耐當然會好乾,所以我哋一人叫咗一杯特別嘅嘢飲。我依杯就比較似MilkShake,

薄切三文魚配泰式辣汁 $128

脆炸豬手配糯米飯 $228

而糯米飯就可以配xo醬去食,都幾特別架。

Fruity shaky yogurt

傾偈傾耐當然會好乾,所以我哋一人叫咗一杯特別嘅嘢飲。我依杯就比較似MilkShake,入面有橙,香蕉,蘋果,乳酪。

Passion fashion

依杯就比較清爽,入面熱情果同埋薄荷汁。
2019-05-22
位於尖沙咀的Grey Hound,是一間泰國曼谷過江龍。餐廳在香港多年,相信大部份吃貨朋友對這個品牌並不陌生,它家的招牌千層蛋糕,出現過在各大網絡各大傳媒,是非常有名的呢。其實Grey Hound原本是個潮流時裝品牌,期後才演變成泰西料理餐廳,最後和Gala Group合作,才在香港擴展事業,發光發亮哦。圓方分店的裝修,同樣走品牌的黑白灰路線,風格一致。餐廳佔地超廣,由門囗走去盡頭需花一段時間,環境寬敞,沒有壓逼感,自然坐得舒適。餐牌色彩繽紛,大多有附圖說明,令人目不瑕給,不知選那個好呢。越式鮮蝦雞肉米紙卷 $98一客九件的米紙卷,小巧可愛,是一囗一個的份量哦。米紙非常黏稠,包裹著碎雞肉和蝦肉粒,清新清爽沒負擔,沾上辣汁會較為惹味。啖啖蟹肉黃咖哩飯 $198 超誇張的蟹肉咖哩飯,蟹肉的份量多得叫人歡呼呀! 除了能用肉眼看到的塊狀蟹肉外,更有大量蟹肉絲藏在黃咖喱之中。基本上每吃一囗咖喱醬,猶如品嚐蟹肉羹,真的滿足到不行呀。咖喱當中更混入雞蛋,令層次更豐富,不過不算太辣,若辣一點就更好啦。我自已獨吞一整個飯,飽到不行阿。芒果千層蛋糕 $78為此而來的我,就算吃完一整個蟹肉飯,當然也要點甜品
位於尖沙咀的Grey Hound,是一間泰國曼谷過江龍。

越式鮮蝦雞肉米紙卷 $98

啖啖蟹肉黃咖哩飯 $198

芒果千層蛋糕 $78

為此而來的我,就算吃完一整個蟹肉飯,當然也要點甜品啦! 賣相出眾的芒果千層蛋糕,果然名不虛傳,不論 造形,香氣,味道,也屬高水準哦。

淋上芒果醬的蛋糕,傳來撲鼻的香甜芒果氣味,份外吸引。
千層蛋糕的薄皮,每層厚薄一致,又薄又軟,忌廉打發至剛剛好,把薄皮緊緊黏緊,用叉子從頂切下,也不會散開爛掉,入囗溶化,芒果香甜,蛋糕香軟,很好吃呢。

抹茶千層蛋糕 $78

相軟之下,抹茶囗味則軟為失色。抹茶味不夠濃,奶香味較重,抹茶控的朋友會有點失望。不過忌廉之中夾雜著夏威夷果仁,囗感較前者豐富哦。
2019-05-30
2019-06-03 113 瀏覽
歐洲回來,頻頻約朋友飯聚,體貼的友人知我吃了兩星期西餐,特地挑選泰國菜。Greyhound Cafe裝潢型格,環境舒適,很適合聊天。啖啖蟹肉黃咖哩飯擺碟有點像日式咖哩飯,醬汁又有點像中式蟹皇羹般濃稠。餐廳用料慷慨,用上大量泰國鮮蟹肉,每啖都食到蟹鮮和蟹肉的絲絲口感,加上由紅椒、洋蔥、雞蛋、黃咖哩製成的風味黃咖哩,味道豐富!黃咖喱辣度不高,不嚐辣者也可一試!蟹肉黃咖哩飯也伴隨魚露和酸菜湯,不過酸菜湯太鹹了,反倒吃不到酸。秘制辣肉醬手包粉卷和想像中不同,原來要自己DIY,將新鮮粉卷包裹生菜與泰式肉醬。肉醬調味剛好,香辣惹味,雖然有點「論盡」,但味道不錯,店員也有細心地提供幾張濕紙巾,服務很好。最後當然少不了甜品,我第一次來Greyhound ,自然不作他想,點了招牌新鮮椰子千層蛋糕。千層蛋糕的班戟皮很薄,層次細膩,忌廉幼滑輕盈,還有新鮮椰子粒更添口感。千層蛋糕整體甜度剛好,椰子味天然清香,不愧是名物喔!這晚在Greyhound 坐了三小時,餐廳職員不但沒有催促,還主動添水,殷切有禮,服務值得一讚!

2K
2019-06-02 81 瀏覽
次次講親食千層蛋糕個個都係話Lady M!其實Greyhound cafe既都唔差架❤️-⭐️Fresh Coconut Crepe cake每次黎都會食🤗雖然食落佢唔係好多層但最鐘意佢中間真係會食到大大粒椰子🥥 非常之足料同埋佢啲cream都唔會好甜食得出濃濃既椰子香😍必試!-⭐️Thai Tea Crepe cake第一次見到有泰式奶茶味既甜品🙈忍唔住試左試!依個明顯餅層數比🥥多同埋有附上泰茶sauce 比你點黎食但我覺得佢味道唔係我鐘意既type🙈唔知點解有啲酸酸地cream都唔夠多-Coconut獲勝🤣🤣🤣✅✅
次次講親食千層蛋糕個個都係話Lady M!
其實Greyhound cafe既都唔差架❤️

唔知點解有啲酸酸地
cream都唔夠多
Coconut獲勝🤣🤣🤣✅✅
2019-06-02 102 瀏覽
又係一間越開越多,主攻泰國菜嘅連鎖食店,之前都有留意下,但未有機會試。今日同朋友出黎,之後想搵地方食嘢,附近有呢間Greyhound,就入咗嚟喇。坐低嘅時間係下午點零鐘,餐廳都幾full下,未有下午茶,所以我地就單點食物。點咗個帶子、蘆筍、香草寬麵🍝個面嘅質感都幾好,不過帶子煎得有少少燶,份量亦太少。火腿芝士三文治🥪皮薄香脆,入面啲餡係熱辣辣嘅,芝士焗到熔晒,食落好黏口。香煎牛肉🥩粒配香蒜汁牛肉有啲韌,牛肉味亦唔算太突出,不過個醬汁OK,配埋青瓜,有種清新嘅感覺。抹茶千層蛋糕🍰朋友話一定要試佢千層蛋糕,食之前,會再淋多個抹茶味嘅甜醬,個樣就幾靚喇,但個人就覺得太甜喇,少試無妨,一啖就夠。
又係一間越開越多,主攻泰國菜嘅連鎖食店,
之前都有留意下,但未有機會試。
今日同朋友出黎,之後想搵地方食嘢,
附近有呢間Greyhound,就入咗嚟喇。

坐低嘅時間係下午點零鐘,
餐廳都幾full下,
未有下午茶,所以我地就單點食物。

點咗個帶子、蘆筍、香草寬麵🍝
個面嘅質感都幾好,
不過帶子煎得有少少燶,
份量亦太少。

火腿芝士三文治🥪
皮薄香脆,入面啲餡係熱辣辣嘅,
芝士焗到熔晒,食落好黏口。

香煎牛肉🥩粒配香蒜汁
牛肉有啲韌,牛肉味亦唔算太突出,
不過個醬汁OK,配埋青瓜,
有種清新嘅感覺。

抹茶千層蛋糕🍰
朋友話一定要試佢千層蛋糕,
食之前,會再淋多個抹茶味嘅甜醬,
個樣就幾靚喇,
但個人就覺得太甜喇,
少試無妨,一啖就夠。
2019-05-31 69 瀏覽
本身諗住同朋友經過去Starbucks坐低點知太多人就去咗呢一間,之前喺尖沙咀都有食過覺得佢個零茶好特別所以都鍾意。今次就咁岩下午茶時間叫咗個芝士餡餅試一試,點知有意外嘅驚喜佢一啲都唔鹹亦都唔heavy 簡直配搭得啱啱好好好食!真係食晒4塊都唔會覺得飽飽濟濟
佢一啲都唔鹹亦都唔heavy 簡直配搭得啱啱好
好好食!真係食晒4塊都唔會覺得飽飽濟濟
下雨天☔️,放假嘅活動就是逛商場吧,圓方係我至愛既商場,港鐵換駁就曬我location , 睇完戲當然食埋晚飯先係真假期 ,就喺商場戲院隔壁,揀左Greyhound Cafe 🐕㨂Greyhound Cafe 係因為佢嘅設計非常型格, 由門面嘅壁畫開始,一路走進餐廳裏面,寬敞舒適,輕音樂🎼🎻令你感到很放鬆,是西餐廳落bar 嘅感覺,經過Thai Noodle Bar 又突出了泰菜嘅主題,仲有哪誘人的蛋糕櫃 ,太多太多吸引嘅元素,一坐下已經相當鍾意🤩🤩🤩我嘅感覺的確沒錯 ,Menu 以泰式主題居多,越式、西式嘅選擇亦唔少,飲品種類又多樣化,仲有搶曬Fo 嘅千層蛋糕🍰,貼合Cafe 之名😍😍😍,要食豐盛晚餐,抑或好隨便咁飲下野🍹食件cake , 點樣組合如何配搭,呢度真係好friendly 💕 愛飲冬蔭公湯,享受嗆喉哪一點刺激,鮮蝦🦐大大隻,開埋邊又容易食,一啖蝦肉伴著微辣湯底,酸酸的效果帶著海鮮嘅味道,加埋意大利雲吞,口感大增,悶悶的粉團雲吞即時生色不少,fusion 效果新奇又好味👍👍👍Spaghetti Cha Cha Cha 個名真係好盞鬼,Cha Cha Cha 原來係鮮蝦🦐.

愛飲冬蔭公湯,享受嗆喉哪一點刺激,

Spaghetti Cha Cha Cha 個名真係好盞鬼,Cha Cha Cha 原來係鮮蝦🦐. 帶子🐚. 墨魚🦑. 🦑汁麵,白肉海鮮鮮蝦爽脆、帶子嫰滑、墨魚煙靭,三款不同口感,墨魚汁麵集合了Cha Cha Cha 嘅天然鮮味,用上意大利羅勒葉、青胡椒粒製成醬汁,入口清怡幽香,啱曬為食又怕肥嘅我🤩🤩🤩

呢度嘅千層蛋糕🍰有八種口味,一下子真令我選擇困難,終極選了時令嘅芒果及朱古力香蕉🍌嘅味道,新鮮芒果🥭打做醬汁,溶岩一様覆蓋著層層疊曡嘅餅皮,薄薄嘅夾層係香滑嘅忌簾、中間嘅鮮芒果粒也太吸引喇,一啖入口,芒果、忌簾、餅皮互相交溶,軟滑清甜,超級無敵咁正💥💥💥

朱古力
同香蕉🍌向來都係perfect match , 用黎做crepe 更加妙極, 吃甜點永遠都係💫magic moment , Greyhound Cafe 可以咁貼心,多國菜任你選之餘,千層蛋糕🍰更加是魅力沒法擋,GREYHOUND CAFE is BANGKOK on the plates To EXPLORE & ENJOY ,今天來過,證實此言非虛⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2019-05-29 794 瀏覽
同朋友係圓方睇完戲,順便晚飯,見到呢間餐廳「Greyhound Cafe 」裝修幾靚又有格調,再睇下佢門口嘅餐牌,咦!原來係泰國餐廳,泰國菜啱哂我地喎,一於Table for two😍入到裏面環境比預期更加好,天花一排排的燈飾有點滿天星的效果,餐桌佈置整齊美觀,空間感十足👍🏻餐牌上呢個鮮蝦帶子墨魚汁麵好吸引我,特別係佢個英文名cha cha cha,好似跳舞咁,原來個名改得得意都係一個上佳的招徠方法😬先來一個越式鮮蝦雞肉米紙卷$98,薄薄的米紙包裹著鮮蝦和雞肉,旁邊配上特製醬汁,食法像我們的生菜包一樣,把適量的配料放在生菜上再加上醬汁,手口併用的吃著,實在是太好味了😋😋😋冬陰功配意大利雲吞$128,味道酸、辣、辛、甜,層次感豐富,還有大大隻蝦,爽口彈牙,不要忘記裏面的意大利雲吞,扁扁的,細細隻,但是我還是喜歡我們中式的雲吞,不過整體來說也不錯😬也足夠我們兩人享用😍啖啖蟹肉黃咖喱飯🍛$198,果然名符其實,蟹肉豐富的鋪在金黃色的咖哩汁上,而且咖哩汁份量也不少,自己慢慢地拌勻進食,真的好味到停唔到口,黃咖喱嘅特色就係唔會太辣,令人胃口大開,偶爾吃到啖啖的蟹肉帶出的鮮味更是令人回味無窮😋😋😋
鮮蝦帶子墨魚汁麵
鮮蝦帶子墨魚汁麵$158,帶子鮮甜,鮮蝦夠爽,魷魚圈彈牙,黑麻麻的墨魚汁麵入口QQ彈,吃得滿咀黑色,也顧不了儀態,正👍🏻
隨便Order了兩杯飲品,其中一杯Yoghurt充滿薄荷味,開胃醒神,而我就選了泰式檸檬茶,雖然說是泰式,但跟平時的沒什麼分別😅
芒果千層蛋糕
香蕉🍌朱古力千層蛋糕
甜品方面是超讚的,多款千層蛋糕🍰供選擇,我們㨂了香蕉🍌朱古力和芒果🥭,嘩!好好味、好好味、好好味,一定要講三次先可以表示到它的好味,層層的酥皮包裹層層的忌廉,再加上芒果和香蕉朱古力咁好味嘅生果,我哋點會唔投降吖,真係正到冇朋友😬好快就俾我哋K.O.晒😂
呢間餐廳大部分店員都是泰國人,用簡單的英語溝通便可,服務特別細心有禮,值得一讚,而且環境舒靜悠閒,經過今晚之後,我哋又多一個用餐聚會的好地方🤗
芒果千層蛋糕
香蕉🍌朱古力千層蛋糕
2019-05-26 97 瀏覽
Element 開完會諗住醫肚仔搵左幾間終於搵到間有手寫單的平時去 IFC 都會選呢間食個 Tea 休息下今次係晚餐,就想食飽點見到有冬蔭公湯意大利雲吞諗會可以飽肚就點左點知原來得兩粒雲吞😅😅😅完全打錯如意算盤個湯還好,不過隻蝦就有點冰鮮感覺肉質好實欠缺彈性諗住唔夠飽就叫多份甜品同點左檸檬茶,平時都飲開呢間既檸檬茶但今晚特別酸,無之前咁好飲甜品點左客朱古力wafffle waffle 質感好似心太軟咁軟咁甜睇你個人喜好想脆口定心太軟口感加埋朱古力雪糕就更加甜只能吃一半。頂唔順了😅平時食呢間係唔錯,但Element 呢間真係麻麻地
Element 開完會諗住醫肚仔
搵左幾間終於搵到間有手寫單的
平時去 IFC 都會選呢間食個 Tea 休息下

今次係晚餐,就想食飽點
見到有冬蔭公湯意大利雲吞
諗會可以飽肚就點左

點知原來得兩粒雲吞😅😅😅

完全打錯如意算盤
個湯還好,不過隻蝦就有點冰鮮感覺
肉質好實欠缺彈性

諗住唔夠飽就叫多份甜品
同點左檸檬茶,平時都飲開呢間既檸檬茶
但今晚特別酸,無之前咁好飲

甜品點左客朱古力wafffle
waffle 質感好似心太軟咁軟咁甜
睇你個人喜好想脆口定心太軟口感
加埋朱古力雪糕就更加甜
只能吃一半。頂唔順了😅

平時食呢間係唔錯,但Element 呢間真係麻麻地
2019-05-24
2 分鐘 (堂食)
2019-05-23 114 瀏覽
其實呢間連鎖店都開左好耐,不過今次就第一次嚟食!菜式選擇好多,好多都好想試所以叫咗六樣嘢秘製辣肉醬手包粉卷嚟,到嘅時候見到好大個生菜,差唔多有大半個!每1塊都要自己落佢嘅肉醬、粉皮同埋醬汁,捲埋一齊食,多肉汁得來亦都好滿足,肉醬唔辣,適合香港人口味。越式鮮蝦雞肉米紙卷,呢個要趁熱食,如果唔係米紙會變咗好乾同硬,配埋酸甜醬,作為頭盤好開胃!龍蝦炒金邊粉,龍蝦預先起肉,食落啖啖肉,好方便!金邊粉味道偏甜,炒得乾身!蟹肉黃咖喱飯,蟹肉都唔少甜品方面,個人好鍾意食佢個千層蛋糕,揀咗斑蘭口味,一啲都唔會膩!同連鎖店嗰間有得揮!芒果糯米飯,芒果甜,但略嫌糯米飯有啲硬,如果再多啲椰漿就更好!

蟹肉黃咖喱飯,蟹肉都唔少

2019-05-15 176 瀏覽
泰式fushion菜,定價其實貴左d,不過食物質素真係幾唔錯,個人認為甜品比主食更出色,平時黎食件cake都係一個好選擇!今次食完飯我都買咗件cake 走呀,平時重可以原個蛋糕買走添!

2019-05-15 161 瀏覽
今晚同老婆去了這間朋友介紹的餐廳食飯,餐廳以fusion菜為主,地方寬敞服務殷勤有禮。餐廳還有售多款蛋糕,其中以千層蛋糕款式最多。Passion Fashion:以青檸汁、熱情果及薄荷為主,味道清新帶點酸甜,可去油膩感。冬蔭功配意大利雲吞:以泰式冬蔭功配上河蝦及手工製意大利雲吞,泰式crossover意大利,雲吞不似意大利版,反而似港式雲吞,裏面包著爽口蝦肉,加上酸辣的冬蔭功湯,開胃又惹味。脆炸豬手配糯米飯:咸豬手以泰式香草醬醃製,燒至表面極脆,肉質又不會太硬,再加上泰式香辣沾醬,增添了泰式風味,而糯米飯煙韌軟腍,十分有咬口。斑蘭千層蛋糕:眾所週知製作千層蛋糕需要超多功夫,一層一層中間填上忌廉,這個蛋糕不會太甜,有濃烈的斑蘭香。

餐廳還有售多款蛋糕,其中以千層蛋糕款式最多。

2019-05-14 126 瀏覽
今晚去了圓方戲院睇Avengers後,過了對面的餐廳食飯,這間Greyhound以fusion為主,但主打泰式fusion。招牌脆炸單骨雞翼雞翼一開為二,炸得香脆,方便食用,而且份量頗多,有差不多7-8隻雞翼,適合朋友分享的小食。鮮蝦帶子墨魚汁麵本來以為是西式忌廉汁為醬汁,原來都是泰式fusion菜,以意大利羅勒葉、青胡椒粒、紅椒及番茄仔作醬汁,再用上爽口有彈性的墨魚汁意粉,新鮮的泰國大蝦、魷魚及帶子,最後表面曬上蟹子,整個口味提升,帶點泰式辣汁味道,簡單又惹味。椰子紅寶石以糖醬浸至紅色的馬蹄,依然爽脆,加上椰子雪葩及新鮮的椰子肉,充滿椰香味。Fruity Shaky Yogurt 顏色鮮艷吸睛,表面有些菠蘿及香蕉,下面是橙及乳酪,蕉味較濃,比較飽滯。

招牌脆炸單骨雞翼

椰子紅寶石

Fruity Shaky Yogurt
2019-05-01 281 瀏覽
一直都幾喜歡greyhound cafe 因為味道同service都好好 食過幾間分店都係一致既水準所以今日既經驗真係令我不解 究竟係唔係同一個集團既餐廳?5點幾去到門口 睇左一陣menu個receptionist 先行出黎 餐廳入面冇乜人 坐左係近門口既枱 睇左menu起碼有10分鐘 但中間一個server都冇黎過冇approach過枱 到我地舉手叫人黎先有個札髻既男人好不情願唔耐煩咁行過黎 落單期間冇望過我地一對死魚眼咁space out 直到落完單我要叫佢斟水先肯郁 望下隔離張枱 由我地坐低到過左半個鐘都冇人執 但又唔係忙啊 點解可以由得張枱咁污糟都唔執?之後等左將近半個鐘 咩都冇黎過 其他server一係係度做side work 一係就行行企企傾計 終於叫到個人埋黎叫佢check order就知原來係冇落過單 連枱都冇開過 我地由唔餓等到餓再等到唔餓 然後佢叫我再嗌過啲野食 我已經決定唔再比機會佢 果斷離開! 一間連service都做唔好既餐廳 野食好食極有限

一間連service都做唔好既餐廳 野食好食極有限