2023-10-29 13 瀏覽
香煎法式鴨胸配新鮮藍莓醬鴨胸切到細細件,好易入口,加上藍莓醬,點綴得好友色彩,鴨胸煙靭,配埋藍莓醬有少少甜,感覺唔錯卡邦尼意粉第一次見到呢隻顏色嘅卡邦尼意粉,唔係就咁將溫泉蛋擺喺意粉上面,而係用蛋黃整到好靚,意粉同忌廉好夾,煙肉份量都夠雞泡魚魚干啱啱局好嘅雞泡魚魚干,好脆,有咬口,當零食食幾唔錯椰菜花海鮮湯整到好似忌廉湯咁樣,入口有粒粒嘅椰菜花,幾好飲摩卡/梳打夜晚飲咖啡好暖胃,如果鍾意飲凍嘢就可以叫嗰度嘅梳打水,飲品選擇都算多,仲可以點酒呢間餐廳好適合情侶嚟,因為佢嘅燈光比較暗,而且啲畫都好特別,比較有特色嘅餐廳設計

雞泡魚魚干
啱啱局好嘅雞泡魚魚干,好脆,有咬口,當零食食幾唔錯

椰菜花海鮮湯
整到好似忌廉湯咁樣,入口有粒粒嘅椰菜花,幾好飲

摩卡/梳打

2023-10-26 7 瀏覽
同朋友去咗間英倫復古風嘅西餐廳 "House 000 Bustro", 西餐嚟講價錢都算實惠👍, 而且餐廳仲有推廣做緊🤗, 抵😘🥔雞泡魚乾 (免費)只要將餐廳相片放喺社交平台限時動態, 就會免費送小食雞泡魚乾, 免費咁抵🥳即刻做啦💪, 雞泡魚乾一向都係我鍾意嘅小食, 烤得香口用嚟送酒一流🫶🥔特選生蠔 $50可以用試食價 $50 享用2隻特選生蠔, 生蠔係嚟自愛爾蘭嘅Louet Feisser, 厚肉大隻, 食落淡淡海水味, 加少少檸檬汁更能提升鮮味🤤🥔Set Dinner $328 / Set頭盤 : 香烤牛骨髓拌意大利多士牛骨髓放喺多士上一口咬落去, 口裏面全部被軟淋淋油脂滿滿嘅牛骨髓充斥著, 加上焗得脆口嘅多士, 將牛骨髓嘅油膩感都吸收曬😋👍頭盤 : 哈密瓜火腿配有機菜🍈清新爽甜嘅哈蜜瓜配上鹹香嘅巴馬火腿, 呢種西班牙食法真係絕配餐湯 : 松露蘑菇湯🍄菇味濃郁, 湯底非常濃稠, 適合用嚟點麵包食餐湯 : 椰菜花海鮮湯淡淡嘅忌廉及椰菜花味, 清甜順滑主菜 : 精選牛扒配特色海鹽🥩牛扒order咗五成熟, 切開見到粉粉嫩嫩嘅顏色已經覺得正😍, 入口即溶, 牛味好重, 配上三種特色海鹽,

🥔雞泡魚乾 (免費)

🥔特選生蠔 $50

🥔Set Dinner $328 / Set

頭盤 : 香烤牛骨髓拌意大利多士

頭盤 : 哈密瓜火腿配有機菜🍈

餐湯 : 松露蘑菇湯🍄
菇味濃郁, 湯底非常濃稠, 適合用嚟點麵包食

餐湯 : 椰菜花海鮮湯
淡淡嘅忌廉及椰菜花味, 清甜順滑

主菜 : 精選牛扒配特色海鹽🥩
牛扒order咗五成熟, 切開見到粉粉嫩嫩嘅顏色已經覺得正😍, 入口即溶, 牛味好重, 配上三種特色海鹽, 沖繩抹茶鹽、夏威夷火山鹽、藍莓海鹽, 各有特色, 衝擊著味蕾🤤

主菜 :香煎法式鴨胸配新鮮藍莓醬
鴨胸肉質保持鮮嫩唔會過老, 配上新鮮藍莓醬, 有種清新嘅感覺🤗

甜品 : 火龍果啫哩
紅肉火龍果造成嘅啫哩唔會太甜, 好健康, 裏面仲放咗爆珠🤭

卡邦尼意粉 $138🍝
唔同出面食到嘅滿滿奶油感, 用蛋黃做成嘅卡邦尼汁已經溶入意粉裏面, 連埋芝士碎🧀一齊食, 更多了咗一重味道

• 特色牛扒配精選海鹽
餐廳位於油麻地高氏大廈,之前嚟過大廈入面好幾間樓上cafe,所以對呢度一d都唔陌生,但原來有呢間與別不同專做fine dining的西餐廳。餐廳裝修及格局好有情調,帶點英式復古風味,暗暗的燈光加上柔揚音樂,環境寧靜,好適合情侶拍拖或同朋友傾計用餐。❇️🦪特選愛爾蘭生蠔試食價 $50 /兩隻,肉質鮮甜,食落口感順滑,海水味重。(試食後如想添加:$268/半打、$468/一打)❇️小食:魚乾入口唔會好乾好硬,有啖啖鮮味亦帶點焦香,配合特製醬汁點嚟食,不自覺咁食唔停❇️頭盤:哈密瓜火腿配有機菜哈密瓜清新爽脆,配合帶有鹹香的巴馬火腿一齊食味道好夾。火腿上加上金箔,令整個頭盤提升高貴感覺。伴碟的有機菜加入油醋汁,新鮮醒胃。❇️餐湯:松露蘑菇湯上枱時已經聞到好香的蘑菇味,入口啖啖蘑菇蓉,同時亦有松露味道,口感濃郁creamy,好飲!❇️椰菜花海鮮湯初時以為係忌廉湯,但飲到有海鮮的鮮味,再望清楚餐牌發現原來真係海鮮湯!味道比平時飲開的忌廉湯較為清新又唔會好漿口,我比較喜歡呢種味道!❇️主菜:慢煮黑豚梅扒配威士忌黑魚子奶油汁黑豚梅扒外皮煮得香亦帶少少脆,內裡肉質好嫩滑軟淋,而且好入味,配搭兩款特製醬汁,帶有少少酒

❇️🦪特選愛爾蘭生蠔
❇️小食:魚乾
❇️頭盤:哈密瓜火腿配有機菜
❇️餐湯:松露蘑菇湯

❇️椰菜花海鮮湯
❇️主菜:慢煮黑豚梅扒配威士忌黑魚子奶油汁
黑豚梅扒外皮煮得香亦帶少少脆,內裡肉質好嫩滑軟淋,而且好入味,配搭兩款特製醬汁,帶有少少酒香,令肉味層次提升。😋

❇️卡邦尼意粉
呢款卡邦尼意粉同平時食開的唔同,醬汁並唔係一般的白汁,而係用上蛋黃同芝士,入口味道香濃但唔會滿口醬汁咁好油膩,意粉煮得恰到好處,上面舖有蘑菇片及煙肉粒,側邊再淋上日本蛋黃汁,賣相都好靚👍🏻
❇️甜品:火龍果啫喱
每一啖都充滿火龍果香味,味道清甜,啫喱口感滑順,上面再舖咗銀箔,亦令甜品增加高貴感覺。
❇️餐飲:熱咖啡及白桃梳打
餐廳無論環境、食物質素以致擺盤都充滿誠意及用心製作,以Fine dinning來講價錢亦唔貴,值得推薦!
2023-10-22
旺角「匠人手藝」隱世浪漫 Fine Dining🌟House 000 Bistro🌟精緻性價比高歐式裝修 非常適合約會和慶祝💞🍈哈密瓜火腿配有機菜哈密瓜和火腿一直是絕配 還有金箔點晴加上有機菜 開胃美味🦪愛爾蘭生蠔肥美新鮮帶微微海水味 🧅餐湯+青橄欖麵包🥖松露蘑菇湯 松露味濃郁 點麵包一流椰菜花海鮮湯 淡淡忌廉味清甜海鮮配搭🥩精選牛扒配特色海鹽牛扒肉質鮮嫩 外脆內嫩 配搭三種海鹽黑 藍莓 煙燻 幾款都各有特色令牛扒口感味道更豐富🍝卡邦尼意粉一吃便知道是正宗意大利經典做法蛋黃同芝士令意粉口感更Creamy香脆可口的煙肉鹹香味和蛋黃奶油互相配合有別於其他餐廳既卡邦尼意粉 是意大利風味🐡雞泡魚乾 配沙律醬燒得既乾身又香口🍮火龍果果凍淡淡清香 立即Refresh整個味蕾甜度適中內裡有爆爆珠好過引
旺角「匠人手藝」隱世浪漫 Fine Dining

甜度適中內裡有爆爆珠好過引

用餐優惠
試食活動
2023-10-18 15 瀏覽
先叫杯白酒試下佢,個人喜歡佢幾易入口,有種淡甜浮出黎,荔枝梳打就啱唔飲酒既朋友,又甜又清爽,好香甜既荔枝味,我地點左兩隻生蠔,強烈推介唔好沾任何醬汁,我地原隻食,十分濃郁既生蠔本身鮮甜味,唔洗加任何野最真實既味道,質感嫩滑,係喉嚨仲有餘韻久留,好幸福既感覺啊!魚乾配個七味粉沙律醬係幾好既開胃小食,前菜仲有個特色香烤牛骨髓配意大利多士,第一次見呢個菜式,原來烤左既牛骨髓有咁香濃既油脂感,配多士口感一流,松露蘑菇湯同椰菜花海鮮湯好飲,中意濃味啲可以揀前者,後者則清淡啲仲有啲椰菜花粒可以食,主角必點慢煮黑豚梅扒配威士忌黑魚子奶油汁,個豬扒口感肥瘦得宜,分佈平均,呢個醬真心高質,甜甜地質感細滑,塊肉本身已經好食多汁,有個醬係昇華左另一種味道,卡邦尼意粉製法特別,同平時既唔同,廚師用種較嗆口惹味既方法烹調,唔係淨係平時既奶香,意粉口感較乾爽,即融碎芝士加雜菌好味,最後結尾黎個火龍果啫喱,酸酸甜甜,為晚餐做個完美句號💕

高氏大樓位於旺角油麻地中心點本身大廈都出名多Cafe原來入面有間隱世高質Fine Dining餐廳餐廳有Dinner Set🍽️價錢一D都唔貴 $328 / 1位⭐️依家仲有試食價 $50 享用兩隻新鮮生蠔⭐️🥗頭盤▫️愛爾蘭生蠔🦪 $268 / 6隻試食價叫左兩隻生蠔 好食所以再Encore~隻隻都肥美厚身🤤 微微既海水味 配埋白酒一流👍🏻▫️香烤牛骨髓伴意大利多士🍞表面有粒粒炸過既生蒜調味牛骨髓入口即溶 多士吸咗骨髓既油香食落唔會好油膩😌🥣餐湯▫️松露蘑菇湯:足料 菇味濃郁 偏濃稠▫️椰菜花海鮮湯:清甜 而有淡淡忌廉味*兩種湯口感偏杰身 夠濃味 配搭青橄欖麵包🫒🍴主菜▫️香煎法式鴨胸配新鮮藍莓醬🫐餐廳選用新鮮鴨胸 慢煮烹調醬汁用新鮮藍莓榨汁而成鴨胸厚身 有肉地 表皮煎得香脆 加上重重既香草味 有驚喜🤤▫️卡邦尼意粉🍝餐廳用左日本既蘭王🥚蛋汁加上豬面頰肉粒既油香 論食物既外貌同味道 都有別於其他餐廳既卡邦尼意粉🥢小食▫️雞泡魚乾 配沙律醬香脆 油脂清香剪開一條條 方便食用🍧甜品▫️鮮果果凍用左新鮮既火龍果整成果凍加上淡淡既柚子汁甜度適中👍🏻 啫喱Q彈 內裡有爆爆珠🔸總結.餐廳門面簡單 但內裡有驚喜,裝修充
高氏大樓位於旺角油麻地中心點
本身大廈都出名多Cafe
原來入面有間隱世高質Fine Dining餐廳

餐廳有Dinner Set🍽️
價錢一D都唔貴 $328 / 1位
⭐️依家仲有試食價 $50 享用兩隻新鮮生蠔⭐️

🥗頭盤
▫️愛爾蘭生蠔🦪 $268 / 6隻
試食價叫左兩隻生蠔 好食所以再Encore~
隻隻都肥美厚身🤤 微微既海水味

用左新鮮既火龍果整成果凍
加上淡淡既柚子汁
甜度適中👍🏻 啫喱Q彈 內裡有爆爆珠

🔸總結
.餐廳門面簡單 但內裡有驚喜,裝修充滿古典歐式風格 有情調 而且環境舒適,非常適合慶祝紀念日 / 生日🍾️

.不得不讚 店員服務好好 又有禮貌👏🏻 每樣食物都會詳細介紹

.食材新鮮 價錢經濟又實惠,CP值好高👍🏻👍🏻一定會再回頭幫襯
2023-10-15
  • 卡邦尼意粉
  • 香煎法式鴨胸配新鮮藍莓醬
  • 香烤牛骨髓伴意大利多士
2023-10-16 191 瀏覽
每次放假都會同朋友去街食飯,今次搵到一間氣氛好浪漫,好有格調嘅餐廳,餐廳嘅裝修充滿英式復古feel,牆身,壁畫,掛燈,形做出嚟嘅氣氛好浪漫。House 000 Bistro ,餐廳位置喺油麻地彌敦道577號高氏大樓9樓。松露蘑菇湯 松露嘅味道非常獨特,入口有蘑菇肉增添口感,蘑菇同松露嘅味道好配搭,口感好幼滑,仲要熱辣辣,非常暖胃哈密瓜火腿配有機菜哈密瓜青甜爽脆配上帶有少少鹹香嘅火腿,兩樣味道好配搭,又開胃又好食卡邦尼意粉卡邦尼意粉煮到啱啱好食落去有少少咬口,上面鋪滿一層芝士,作為芝士控嘅我真係好鍾意食,每一條意粉都掛滿芝士,好好味,味道夠晒濃郁雞泡魚乾雞泡魚乾燒到非常乾身,又唔會有腥味,用嚟送酒真係一流。愛爾蘭生蠔生蠔size好大隻,入口蠔味香濃,肉身香甜爽脆,味道鮮甜。精選牛扒配特色海鹽牛扒賣相真係好吸引,入口牛肉味香濃,有入口即溶嘅感覺,煎到有少少焦香,配上海鹽令到牛肉味道更加突出

哈密瓜火腿配有機菜

雞泡魚乾
雞泡魚乾燒到非常乾身,又唔會有腥味,用嚟送酒真係一流。

愛爾蘭生蠔
生蠔size好大隻,入口蠔味香濃,肉身香甜爽脆,味道鮮甜。

精選牛扒配特色海鹽
  • 愛爾蘭生蠔
  • 魚乾
  • 松露蘑菇湯
  • 哈密瓜火腿配有機菜
2023-10-12 20 瀏覽
【油麻地•House 000 Bistro】@house000.bistroππππππππππππππππππππππππππππππ匠人手藝格調西餐廳House 000 是一家fine dining bistro,主概念是我們稱為「匠人手藝」的餐飲文化,提供精緻、誘人且美味的食物,讓每位客人擁有美好體驗和味覺享受。🌻|精選套餐(晚餐)|HKD 328頭盤:哈密瓜火腿配有機菜哈密瓜火腿嘅味道好清新,哈密瓜嘅甜味同火腿嘅鮮味好好配合。哈密瓜爽脆嘅口感同火腿嘅咸香好撞味,令味蕾好過癮!而且火腿切成薄片,食落唔會太油膩,令人食得想食多啲。松露蘑菇湯松露蘑菇湯真係風味獨特。湯底好濃郁,蘑菇嘅鮮香同松露嘅香氣好明顯。而且湯嘅質地好滑順,唔會太稠或太稀。另外一款椰菜花海鮮湯都好正。湯底清甜,椰菜花嘅味道好香濃。湯裏面仲有鮮嫩嘅海鮮,例如蝦仁同魚肉,食落真係鮮甜美味。生蠔 50$/2隻(好抵牙加50$就有兩隻)味道鮮美,食落口感滑順。我喜歡生鮮的生蠔,配上少許檸檬汁,味道更加提升。生蠔肉質鮮嫩,帶有一點點韌性,但又不會太咬不動。嚐起來有種淡淡的海水味道,讓我即刻感受到大海的氣息。精選牛扒配特色海鹽
匠人手藝格調西餐廳

🌻|精選套餐(晚餐)|HKD 328

頭盤:
哈密瓜火腿配有機菜

松露蘑菇湯

生蠔 50$/2隻(好抵牙加50$就有兩隻)

精選牛扒配特色海鹽

第一口牛肉入口,馬上可以感受到佢嘅肉質之鮮嫩!嚟到嗰陣,牛肉已經四面金黃,外脆內嫩,入口即化!而特色海鹽就好似散落咗星星咁,令味道更佳突出!

🏵️|卡邦尼意粉|HKD 138

卡邦尼意粉係意大利傳統嘅一道招牌菜。我最細個已經好鍾意食卡邦尼意粉,因為佢嘅醬汁好濃郁,配上長簍形嘅意大利麵,味道更加出色。

🏵️|魚乾|HKD 38

魚乾的味道非常特殊,有一種獨特的鮮味。鹹味的魚乾,能讓人回味無窮。而且因為它的酥脆口感,吃起來非常過癮。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 608
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#油麻地美食 #House 000 Bistro #web3油麻地
House 000 Bistro
油麻地彌敦道577&577A號高氏大樓9樓A室
2023-10-12 25 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍 House 000 Bistro@house000.bistro🔍 油麻地彌敦道577&577A號高氏大樓9樓A室"晚餐套餐 💰328元/人🔸 時令生蠔生蠔🦪肥美新鮮重金屬味🤣好正~🔸 香烤牛骨髓伴意大利多士以烤製嘅牛骨髓搭配酥脆嘅意大利多士。豐潤而奶香嘅骨髓在口中融化,搭配埋多士一齊食好味😋🔸 慢煮黑豚梅扒配威士忌黑魚子奶油汁慢煮嘅黑豚梅扒配上豐潤嘅威士忌黑魚子奶油汁。口感鮮嫩多汁嘅黑豚梅扒,食落好juciy又嫩滑😍🔸 卡邦尼意粉卡邦尼意粉濃郁而美味,奶酪、蛋和培根豐富混合醬汁完美地包裹在彈牙嘅意粉上~👅🔸雞泡魚乾口感好焦脆!好鍾意食呢個小食😋呢間整得唔錯推薦~🔸 松露蘑菇湯香氣四溢嘅松露蘑菇湯,味道濃厚仲會食到粒粒嘅蘑菇同松露!🔸 椰菜花海鮮湯濃郁嘅椰菜花海鮮湯將海鮮嘅甜美與椰菜花嘅細膩口感完美結合,味道好清新。
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍 House 000 Bistro
@house000.bistro
🔍 油麻地彌敦道577&577A號高氏大樓9樓A室"

晚餐套餐 💰328元/人

🔸 時令生蠔
生蠔🦪肥美新鮮重金屬味🤣好正~

🔸 香烤牛骨髓伴意大利多士

🔸 慢煮黑豚梅扒配威士忌黑魚子奶油汁

🔸 卡邦尼意粉

🔸雞泡魚乾
口感好焦脆!好鍾意食呢個小食😋呢間整得唔錯推薦~

🔸 松露蘑菇湯
香氣四溢嘅松露蘑菇湯,味道濃厚仲會食到粒粒嘅蘑菇同松露!

🔸 椰菜花海鮮湯
  • 魚乾
  • 香烤牛骨髓伴意式香草甜椒多士
  • 慢煮黑豚梅扒配威士忌黑魚子奶油汁
2023-10-09 19 瀏覽
Dinner Set $328pp驚喜之選,作為特別節日的慶祝都唔失禮如果想食好D而預算唔高就啱晒🔶 愛爾蘭生蠔 $50/2隻蠔肉飽滿多汁,質地偏爽,海水味淡,味道鮮甜,正!🔶哈密瓜火腿配有機沙律菜擺盤高貴有金箔哈密瓜清甜配火腿既鹹香好正🔶松露蘑菇湯滿滿既蘑菇碎,加上松露都不會被遮蓋到菇味,濃郁又稠身,好飲🔶椰菜花海鮮湯綿密,味道絕不欺場,海鮮鮮味配上濃郁椰菜花味,整體而言清甜順喉🔶魚乾 (+$58)微脆味香,唔會乾身,有嚼勁,食唔停既簡單小吃🔶精選牛扒配特色海鹽厚度OK,肉質軟又有嚼口,外微焦脆就咁食有牛味,但配上手工鹽可以帶出牛既鮮,味道更上一層樓冰島手工鹽(藍莓/黑葉/煙燻味)幾款都各有特色,沾少少已可以令牛扒味道更豐富🔶卡邦尼意粉見到就知係正宗卡邦尼造法 (唔落忌廉而係用蛋黃加芝士打成醬汁)掛汁、滿滿蛋香,豬面頰肉外皮香脆食落充滿油脂🔶鮮果啫喱配熱情果醬啫喱唔會太甜,唔係平時就咁開嗜喱粉加水,口感清爽,熱情果醬有柚子味為成餐畫上一個清新的句號🔷環境見到地址原本冇任何期待,但入到去真係有驚喜地方乾淨一D都唔似旺角樓上餐廳(haha),舒適又坐得舒服,裝潢大氣有情調店員親切友好,絕
Dinner Set $328pp
驚喜之選,作為特別節日的慶祝都唔失禮
如果想食好D而預算唔高就啱晒

🔶 愛爾蘭生蠔 $50/2隻
蠔肉飽滿多汁,質地偏爽,海水味淡,味道鮮甜,正!
🔶哈密瓜火腿配有機沙律菜
擺盤高貴有金箔
哈密瓜清甜配火腿既鹹香好正
🔶松露蘑菇湯
滿滿既蘑菇碎,加上松露都不會被遮蓋到菇味,濃郁又稠身,好飲

🔶椰菜花海鮮湯
🔶魚乾 (+$58)
微脆味香,唔會乾身,有嚼勁,食唔停既簡單小吃
🔶精選牛扒配特色海鹽
厚度OK,肉質軟又有嚼口,外微焦脆
就咁食有牛味,但配上手工鹽可以帶出牛既鮮,味道更上一層樓

冰島手工鹽(藍莓/黑葉/煙燻味)
幾款都各有特色,沾少少已可以令牛扒味道更豐富
🔶卡邦尼意粉
掛汁、滿滿蛋香,豬面頰肉外皮香脆食落充滿油脂
🔶鮮果啫喱配熱情果醬
啫喱唔會太甜,唔係平時就咁開嗜喱粉加水,
口感清爽,熱情果醬有柚子味
為成餐畫上一個清新的句號

🔷環境
見到地址原本冇任何期待,但入到去真係有驚喜
店員親切友好,絕對不hea,我同朋友一致決定會回訪!
味道: ❤️❤️❤️❤️❤️
環境: ❤️❤️❤️❤️❤️
CP值: ❤️❤️❤️❤️❤️
用餐體驗: ❤️❤️❤️❤️❤️
bookmark:🔖 🔖🔖🔖🔖

🔖 記得 bookmark &❤️我們 HkFoodMark 吧!
2023-10-08 28 瀏覽
絕對唔可以錯過既旺角Fine Dining!趁住專員生日,早一個禮拜前已經打定電話book位。 餐廳位於旺角油麻地交界,位置上既大廈唔算太顯眼,絕對係夠晒隱世。 餐廳環境氣氛好好,暗沉式既燈光加上舊英倫風格既感覺,未食已經比成個感覺包圍住,非常適合黎個燭光晚餐。餐廳有dinner set,價錢$328一位,完全唔貴,fine dining既質素仲要非常有驚喜。Set Din仲可以用埋優惠試食價就換到兩隻新鮮生蠔,非常抵食。頭盤: 香烤牛骨髓伴意大利多士好吸引既烤牛骨髓,牛骨髓上面加埋蒜蓉一齊香烤,蒜香滲入晒骨髓入面,然後牛骨髓既精華同油香搽上去脆口既意大利多士到,呢個頭盤簡直係100分。 頭盤: 新鮮生蠔 套餐用試食價+$50兩隻換取既愛爾蘭生蠔,生蠔蠔身肥美,肉身飽滿。海水味道比較淡,蠔味好鮮礦物味道幾出,肉質偏爽,兩隻$50好抵食。小食: 燒魚乾 一碟好多條既燒魚乾,燒得好香脆,每條入口都卜卜脆之餘味道好香濃,加埋d蛋黃醬一齊食打開晒成個胃。餐湯: 松露蘑菇湯 餐湯: 椰菜花海鮮湯 兩款湯都好濃厚,味道黎得好突出。松露蘑菇湯因為現榨既關係味道更加突出,入口時更加可以食到蘑菇當中既口

頭盤: 香烤牛骨髓伴意大利多士

頭盤: 新鮮生蠔

小食: 燒魚乾

餐湯: 松露蘑菇湯
餐湯: 椰菜花海鮮湯
兩款湯都好濃厚,味道黎得好突出。松露蘑菇湯因為現榨既關係味道更加突出,入口時更加可以食到蘑菇當中既口感,香味係口腔內爆發出黎。

主菜: 精選牛扒配特色海鹽
大大塊既紐西蘭一級肉眼牛扒,牛扒既大片程度大概有10安士。今次叫左5成既熟度,上檯時好靚好吸引,粉粉嫩嫩既肉加上香煎封脆既表面,絕對係我想要既效果。牛扒配以少量黑椒紅酒醬汁,先試一片原味,肉眼既肉汁擠晒出黎,封煎既牛肉表面有焦脆既香味,原味已經非常好食。
另外牛扒配以三種唔同既海鹽:包括夏威夷海鹽、日本岩鹽、地中海岩鹽。三款海鹽都有唔同既味道,夏威夷海鹽鹹味既純度會黎得比較清晰,日本岩鹽加上番紅花味道會比較清新香氣,地中海岩鹽加入煙燻既香味,食落會比較特別。
建議大家原味同三款海鹽都可以試一下,絕對會有意想唔到既效果,令到塊牛扒更加好食。

主菜: 卡邦尼意粉
Fine Dine既級數,單點價錢亦都超佛心完全唔貴。份量超級多,金黃色既卡邦尼意粉淨睇都相當吸引。意粉煮得岩岩好,保留住彈牙既口感,滿滿既芝士加上忌廉,再以蛋黃醬混合成個意粉當中加入埋煙肉,成個意粉味道鹹鹹香香,醬汁濃厚,成個口感都好豐富。

甜品: 鮮果啫喱
臨尾食埋個甜品,一杯滿滿既鮮果有火龍果同青提子。味道清新甜甜地,啫喱唔軟身有d彈彈地既感覺,清涼爽滑作為最尾滿結束。

飲品: House Wine ( red & white )

餐廳既紅白House Wine都幾好飲,紅酒果味比較香濃,入口唔澀比較厚身。白酒葡萄味出,味道比較爽身,配埋食個生蠔就最正。
2023-10-05
10 分鐘 (堂食)
想在鬧市中找尋一點浪漫,相信 House 000 Bistro 應該可以幫到你。餐廳位於彌敦道樓上,地方不大,充滿英倫復古風格的裝修,燈光柔弱,突顯低調奢華的感覺。侍應帶位時,略略留意到客人以情侶居多,其次是愛酒之人相聚。 望緊餐牌時,察覺到餐紙上寫了 Frank Sinatra 名句 ❝Alcohol may be man’s worst enemy, but the bible says love your enemy.❞ 意思是酒可能是人類最大的敵人,但聖經教我們要愛我們的敵人。😂😂店內酒品繁多,喜歡酒的朋友應該好喜歡。 ✦前菜🐮香烤牛骨髓伴意大利多士牛骨髓油香十足,食落滿滿膠原,而脆卜卜的多士中和一下骨髓的濃味。 🦪特選生蠔每台都可以試食價 $50 去試兩隻來自愛爾蘭🇮🇪的Louet Feisser ,好有肉感,厚實多汁,入口爽脆。如果試左岩食,亦可以加購。(生蠔:$268/半打、$468/一打) ✦餐湯餐湯分別是味道濃郁的松露蘑菇湯、清甜的椰菜花海鮮湯🥦。兩款湯都偏濃稠,質感卻順滑易入口,配上餐包🥖中和味道,簡單完美! ✦小食雞泡魚魚乾🐡,烤得軟熟,食落香口,用黎做配酒

✦前菜
🐮香烤牛骨髓伴意大利多士

🦪特選生蠔

✦餐湯

✦小食
雞泡魚魚乾🐡,烤得軟熟,食落香口,用黎做配酒小食簡直一流。😋😋

✦主菜
🐑烤澳洲羊後腰臀蓋肉配香港風味羊肉燒汁
人地話羊的後腰近臀的肉脂肪含量少,比較健康有營養!廚師烤到約五成熟,肉質細嫩,食落好有嚼勁,仲要有陣淡淡的羊肉味,味道唔羶!

🍝卡邦尼意粉
有別於坊間奶味勁重的卡邦尼,餐廳選用日本蛋制成的蛋黃汁🍳,令意粉更有層次。見到意粉上的芝士拉絲🧀️份外覺得邪惡!😂😂

✦是日甜品
以水果果凍為主,主要解一解成餐的膩!

✦餐酒
餐廳均選用了西班牙🇪🇸的紅酒白酒🥂,味道香醇,入口順滑唔澀,果味濃郁。無論配海鮮、小食都系絕配。👍🏻👍🏻

✨溫馨提示:餐廳設有最低消費 $300/位

烤澳洲羊後腰臀蓋肉配香港風味羊肉燒汁
西班牙紅酒白酒
  • 水果果凍
2023-10-04 20 瀏覽
📍House 000 Bistro 諗唔到同朋友去邊度慶祝生日?可以嚟呢間性價比幾高嘅西餐廳,英倫風嘅深色牆身浪漫有格調,不過留意返呢度係有服裝要求㗎👗Dinner set $328/personStarter:哈密瓜火腿 配有機菜🍈🍖哈密瓜香甜,火腿鹹香,上面仲有金泊點綴,超精緻!特選生蠔2隻🦪 (試食價$50)雖然size唔算大隻,但仍然食得出佢嘅鮮甜🌊Soup:松露蘑菇湯🍄濃郁程度似食緊一碟蘑菇碎🤣椰菜花海鮮湯個人中意呢個多啲,超出椰菜花味而且味道鮮甜,好特別!Main course:香煎法式鴨胸 配新鮮藍莓醬 🦆🫐最令我驚喜同最鍾意嘅一道菜!鴨胸用慢煮嘅方式去保持肉質嫩滑,藍莓醬都係佢哋自家製造嘅,一鹹一甜嘅口感出奇哋夾🙊Daily dessert:最底層係啫哩,中間有粒粒爆珠,配以紅火龍果同芒果🥭,整體幾fresh✨卡邦尼意粉🧀🍝 $138再另外加錢叫咗個pasta,比起出面嘅乾身,原因係冇用到牛奶,而用純蛋黃去製作醬汁,別有一番風味。
📍House 000 Bistro

Dinner set $328/person
Starter:
哈密瓜火腿 配有機菜🍈🍖
哈密瓜香甜,火腿鹹香,上面仲有金泊點綴,超精緻!

特選生蠔2隻🦪 (試食價$50)
雖然size唔算大隻,但仍然食得出佢嘅鮮甜🌊

Soup:
松露蘑菇湯🍄
濃郁程度似食緊一碟蘑菇碎🤣

椰菜花海鮮湯
個人中意呢個多啲,超出椰菜花味而且味道鮮甜,好特別!

Main course:
香煎法式鴨胸 配新鮮藍莓醬 🦆🫐

Daily dessert:

卡邦尼意粉🧀🍝 $138
2023-10-02 144 瀏覽
我同女朋友好耐無特別慶祝周年紀念。今年係10周年,所以我決定book一間fine dining餐廳,如果大家想食fine dining但預算唔多既話,我建議大家可以試下呢間樓上fine dining👍🏻餐廳位於油麻地高氏大廈,大廈有好多質素麻麻既樓上cafe,但呢間係例外,而且係fine dining質素。Dinner set最平只係$328😱,而且可以用優惠價換購2隻生蠔。裝潢充滿英倫風格,燈光昏暗,好適合二人晚餐🥰- 香烤牛骨髓伴意大利多士牛骨髓係今餐最驚豔既菜式,色香味俱全,牛骨髓入口即溶,油香撲鼻。配上香脆多士一齊食可以解膩😍- 生蠔生蠔來自愛爾蘭,雖然唔係特別肥美,但肉質爽脆鮮甜,海水味幾重,味道豐富。- 芝麻雞翼雞翼一共有四隻,外皮炸得超級香脆,雞翼好大隻所以啖啖肉。- 餐湯餐湯有兩款,分別係松露磨菇湯同椰菜花海鮮湯。前者囗感比較稠身,松露加上磨菇令味道非常濃郁,西湯平時都係粟米湯、洋蔥湯或磨菇湯,今次係我第一次飲椰菜花海鮮湯,味道清甜,原來菜湯都可以咁好飲😋- 香煎法式鴨胸配新鮮藍莓醬餐廳用慢煮方式烹調鴨胸,外脆內軟,肉汁完全鎖住係鴨胸入面😋- 卡邦尼意粉醬汁既顏色證明左

裝潢充滿英倫風格,燈光昏暗,好適合二人晚餐🥰

香烤牛骨髓伴意大利多士

- 香烤牛骨髓伴意大利多士

意大利生蠔

- 生蠔

- 芝麻雞翼
雞翼一共有四隻,外皮炸得超級香脆,雞翼好大隻所以啖啖肉。

松露磨菇湯

- 餐湯

- 香煎法式鴨胸配新鮮藍莓醬
餐廳用慢煮方式烹調鴨胸,外脆內軟,肉汁完全鎖住係鴨胸入面😋

- 卡邦尼意粉
醬汁既顏色證明左餐廳正宗做法,只用蛋黃同芝士都已經令意粉好creamy,豬面頰肉切成一粒粒,外皮香脆充滿油脂,意粉煮得恰到好處,份量好多👍🏻

雜果啫喱
- 雜果啫喱
啫喱無咩甜品,不過入面有青提、藍苺同火龍果,令啫喱充滿水果天氣甜味。

整體而言,今餐真係無可挑剔,牛骨髓同卡邦尼意粉最令人印象深刻,真係蔗渣價錢但燒鵝既味道,兩個字抵食!
2023-09-17
香烤牛骨髓伴意大利多士
松露磨菇湯
雜果啫喱
👩🏻‍🍳House 000 Bistro 🧑🏻‍🍳👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️🍽️ 新鮮生蠔好新鮮,鍾意蠔嘅人大推,因為生蠔係即叫即開,海水咸鮮味夠出,而且好大隻肥美!🍽️ 魚乾一食佢,我就知嗌咩野飲好,魚乾梗係配酒😎陣陣燒魚香味,沾啲蛋黃醬更好食🍽️ 椰菜花海鮮湯 & 松露蘑菇湯朋友飲椰菜花湯,佢話濃椰菜花味出,椰菜花blend得好溶,好正。我飲松露湯,最鍾意有蘑菇粒粒,夠濃味、creamy🍽️ 牛骨髓多士配搭脆多士,牛肉好香👍🏻🍽️ 黑豚梅扒今晚MVP,慢煮令肉質變得有口感之餘,而軟硬適中,調味恰到好處,完全可以比食家感受到係一塊靚嘅肉🍽️ 卡邦尼意粉 意粉棉質好重要,佢煮得好,已經贏一半。醬汁夠杰,卡邦尼都有好香濃蛋香味,碟邊都舖滿有蛋黃,正。🍷White Wine🍷Spicy Ginger Beer🍮 甜品:雜果百香果果凍果凍係百香果味,加上新鮮水果,自然happy ending 👍🏻!📍地點:油麻地彌敦道577&577A號高氏大樓9樓A室#hkfood #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodblog #hklifestyle #foodst
👩🏻‍🍳House 000 Bistro 🧑🏻‍🍳

👣值得科勞指數:🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♀️

🍽️ 新鮮生蠔

🍽️ 魚乾
一食佢,我就知嗌咩野飲好,魚乾梗係配酒😎
陣陣燒魚香味,沾啲蛋黃醬更好食

🍽️ 椰菜花海鮮湯 & 松露蘑菇湯

🍽️ 牛骨髓多士
配搭脆多士,牛肉好香👍🏻

🍽️ 黑豚梅扒

🍽️ 卡邦尼意粉

🍷White Wine

🍷Spicy Ginger Beer

🍮 甜品:雜果百香果果凍

📍地點:油麻地彌敦道577&577A號高氏大樓9樓A室

#hkfood #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodblog #hklifestyle #foodstagram #instafood #foodoftheday #hkiger #hkeat#hkig #foodie #hkfoodpic #hkrestaurant #相機食先 #香港美食 #followme #followmetasting #油麻地探店 #油麻地美食 #油麻地探食 #house000bistro #oyster

@house000bistro