很久沒見朋友,特意坐車進元朗找佢一齊食飯,千挑萬選之下選了這一間看起來很有情調,又有足夠空間給兩人說悄悄話的餐廳。研究了一會兒餐單之後,選擇了一客英式炸魚薯條$68、香煎牛油波士頓龍蝦牛肝菌意大利飯$148、蔓越梅玫瑰綠茶$48。上餐速度挺快的,前後不夠十分鐘就已經把下單的食物都擺上桌了。首先最快來到的是蔓越莓玫瑰綠茶$48,據說蔓越莓有抗氧化和抗粘附的雙重健康功效,所以愛美愛健康的我們特意點上一壺嘗試。蔓越莓看起来颜色鲜艳,配合上綠茶浸泡,風味獨特,口感清爽怡人,不想喝冷飲的朋友可以點來試試。之後的是英式炸魚薯條$68,一咬下去炸魚外面的那一層又酥又脆,而裡面的鱈魚肉肉質鮮嫩香滑,清鮮可口,引人食慾,非常美味。而薯條有著屬於油炸的誘人香氣,入口有著綿軟香糯的口感,也是非常不錯!最後來到主食香煎牛油波士頓龍蝦牛肝菌意大利飯$148,配有半隻焗龍蝦,賣相頗佳。先吃了一口意大利飯,飯粒飽滿多汁但又不會過於軟爛,咬起來有彈性有嚼勁,飯粒充分吸收了牛油,吃起來沒有了乾澀的口感,而是有另一種潤潤的感覺。而波士頓龍蝦非常新鮮,蝦肉飽滿,用叉子一挑就下來,口感Q弾緊緻,一口意大利飯,一口彈牙的龍蝦肉

研究了一會兒餐單之後,

而波士頓龍蝦非常新鮮,蝦肉飽滿,用叉子一挑就下來,口感Q弾緊緻,一口意大利飯,一口彈牙的龍蝦肉,讓人滿足感爆棚
這是一道香味濃郁,非常經典的香煎牛油波士頓龍蝦牛肝菌意大利飯。意大利飯和龍蝦都配合得天衣無縫,讓人一口一口慾罷不能!

2021-06-23
  • 香煎牛油波士頓龍蝦牛肝菌意大利飯
  • 英式炸魚薯條
2021-06-24 92 瀏覽
天氣好熱,我們中午十二點左右進去,是第一枱客人。被安排坐最角落的位置,我和老公後面都有一盤好高的草,我腳右邊地下有幾張垃圾紙巾,餐枱圓形很細小,椅子亦很細小坐得唔舒服,又窄沒有空間放手袋。我將隔鄰椅子拉過來放袋,仕應見狀推了一個十分污糟的滕籃示意我放袋上去,我很不情願之下都放了,還未點餐已經有不愉快之感。我們點了2 個午餐,英式炸魚薯條和澳洲8 安士肉眼扒配薯菜燒汁。餐湯是南瓜湯,南瓜味香甜,又夠creamy, 實在不錯,可惜午餐是沒有餐包送的。肉眼扒點了7 成,似乎熟了一點,未至於鞋口但肉味不夠濃,味道似乎有點遜色。炸魚賣相不錯,可惜切下去炸粉太厚而且不脆,於是魚肉還魚肉,皮還皮,當然魚肉肉質也十分一般,令我非常失望。進餐途中老公問我有否覺得被蚊針?當下沒有太大感覺,一出餐廳原來我被蚊釘了4-5 個地方。因為我們沒有在OpenRice 預先訂位,所以沒有額外折扣,總數HK$260以他們新開張,這樣的用餐環境、服務態度、食物水準,再不改善一下,一定很難在元朗立足。
,還未點餐已經有不愉快之感。

2021-06-14
3 分鐘 (堂食)
今日約左朋友係元朗食西餐,佢話經過過呢間inn覺得風格好吸引好寫意,所以決定黎試下啦!我地一早book左位,去到都好full!餐牌設計都好得意,我地叫左時令生蠔兩隻($38@1),青芥末牛油果三文魚籽蟹肉多士$88,香煎北海道帶子配香蒜辣味羅勒意粉$138,澳洲肉眼扒8安士配薯菜.燒汁$158!先黎係生蠔啦,最少叫兩隻既,見到擺盤都好認真,食落都好新鮮,好香海水味,配檸檬定汁都好夾!之後係青芥末牛油果三文魚籽蟹肉多士,有三塊再配左沙律!多士脆卜卜,上面有牛油果醬仲有蟹肉同三文魚籽好足料!好好食啊~沙律個汁都好正,唔會太酸!做餐前小吃岩曬,好好食啊!之後黎係澳洲肉眼扒8安士,我地叫左5成熟,仲有好多薯條,好正岩!薯條都好熱辣辣又脆口!牛扒熟度岩岩好,可以點燒汁或芥末,我再叫左店員比d鹽,輕輕點一點又簡單,又可以食清楚個牛扒味!牛扒都好軟熟,不會太多筋,好好食!再黎一個主食啦,香煎北海道帶子配香蒜辣味羅勒意粉,有兩粒帶子在上面,試一試先,半生熟好好味,好香帶子味!之後意粉我地叫左少辣既,輕輕既辣味都帶出左個意粉味,意粉汁不太多,但每條意粉都有沾到,好好食!!好香口,意粉軟硬都岩岩好,仲配左

我地一早book左位,去到都好full!

再黎一個主食啦,香煎北海道帶子配香蒜辣味羅勒意粉,有兩粒帶子在上面,試一試先,半生熟好好味,好香帶子味!之後意粉我地叫左少辣既,輕輕既辣味都帶出左個意粉味,意粉汁不太多,但每條意粉都有沾到,好好食!!好香口,意粉軟硬都岩岩好,仲配左d菇,好食,個意粉配埋成件事真係好好食!大讚呢個意粉!

最後叫左一杯野飲,香蕉朱古力奶昔$48 杯奶昔不太甜,但足夠朱古力同香蕉香味!想再大杯d 唔夠喉啊🤣🤣

環境同食物都好好,下次可以再黎食啊!再試埋甜品
2021-06-22 44 瀏覽
呢間既環境好適合坐低傾計慢慢食啊! 亦都好岩女仔打卡🧡🧡好chill💓香煎牛油波士頓龍蝦牛肝菌意大利($148):性價比極高既一個飯👍🏻龍蝦煎得好香,咸咸地再配埋牛肝菌中和番味道!意大利飯既汁唔算好咸,但飯略略偏硬。意式茄醬松露芝士意大利雲吞($118):好開胃既一款野食,茄醬既酸甜味令雲吞唔會好膩,而雲吞入面既幾款食材都好夾。加38蚊仲有香濃既磨菇湯同埋飲品!士多啤梨藍莓奶昔:好refreshing,唔算好多牛奶,但係果味十足,唔會好甜👍🏻
香煎牛油波士頓龍蝦牛肝菌意大利($148):

意式茄醬松露芝士意大利雲吞($118):

加38蚊仲有香濃既磨菇湯同埋飲品!

2021-06-22 54 瀏覽
行過見到元朗呢間新開嘅西餐個門面好靚!好有歐式庭園風格,俾個外觀吸引左入黎打卡夜晚呢到真係好有feel 慶祝生日都係一個唔錯嘅選擇跟餐加$58就可以跟餐湯同埋紅白餐酒/啤酒,可以邊飲酒邊傾計,而且價錢仲非常親民————————澳洲肉眼扒8安士配薯菜.燒汁🥩我地叫左5成熟,塊扒望落去都煎得好靚,食落唔韌,加埋燒汁令牛扒味更加突出,$158黎講都算幾抵食,薯條係粗而扁,我幾鐘意呢款,有口感得黎又脆,薯仔味都好濃意式茄醬松露芝士意大利雲吞🇮🇹因為我好鐘意食意大利雲吞!所以諗都冇諗就叫左,配埋茄醬感覺好清新,唔會膩,唔會搶左松露同芝士味芝麻芫茜菠蘿燒烤醬雞中翼朋友好鐘意芫茜,睇到呢個嘅時候覺得個配搭特別,出面未見過。黎到嘅時候覺得好中式,食落個味又好泰式,菠蘿青瓜同芫茜個味都幾夾,好開胃,雞翼都醃得好入味。食完其實仲好想叫甜品,但因為已經飽左食唔落,佢地啲甜品都整得好靚好有心思,下次想試下

夜晚呢到真係好有feel 慶祝生日都係一個唔錯嘅選擇

————————

澳洲肉眼扒8安士配薯菜.燒汁🥩

意式茄醬松露芝士意大利雲吞🇮🇹

芝麻芫茜菠蘿燒烤醬雞中翼

2021-06-21 2988 瀏覽
元朗鳳攸南街既餐廳日新月異 呢間前幾日仲係Aldou 幾日後就更名仲火箭裝修變埋樣😮 路過餓餓地就入去食個下午茶啦~環境 空間感相對好過之前既 餐廳有收納籃放袋子 但我帶住湯圓安排2人對坐位 又拎住盒速遞 都要開口問先肯俾個籃 而當時店只有門口一枱人 再細心貼心點感覺會更好😉食物 蘑菇湯好飲既 湯圓飲晒囉😅 主食就普通 班尼迪蛋 蛋汁太稀 巴馬火腿就好食既 飲品既香蕉Smoothie 亦足料清新 店子整個CP普通啦 但打卡位都多同靚既 索價中上但又較附近商場平啲啲 可以一去既😜✅同一條路仲有不少元朗名物 e.g. 爽爽麵店// 發記// 新是你的 總有一單岩你口味既🙌📍INN- I’m Not Nothing元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下60號舖交通:西鐵元朗站K出口步行約10分鐘(形點1期地下過馬路向One Third方向)附近順遊推薦:形點1期#食在元朗 #INN #元朗好去處 #雞地#親子假日好去處 #親子blogger #hkfoodie

📍INN- I’m Not Nothing
元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下60號舖
交通:西鐵元朗站K出口步行約10分鐘
(形點1期地下過馬路向One Third方向)

附近順遊推薦:
形點1期

#食在元朗 #INN #元朗好去處 #雞地
#親子假日好去處 #親子blogger #hkfoodie
2021-05-12
下午茶
2021-06-21 69 瀏覽
今日係好友生日 就約佢喺呢一間度食lunch雖然好友佢宿醉 但最尾都可以嚟到呢度食 感恩😂星期日冇得打電話預約 walk-in 排咗大約30分鐘🥲 又熱入到去即刻叫番杯凍飲先真係太熱啦頂唔住同埋叫埋個薯條一路食一路等個朋友先😄士多啤梨藍莓奶昔(走甜)味道正常 同屋企整嘅差唔多但係略嫌啲冰落得唔夠多😂 香橙芒果薄荷梳打唔會好甜 清清涼涼好解暑 不過好快飲完香蕉朱古力奶昔朋友點嘅不過我試過 我就麻麻哋呢啲 因為覺得假假地是日餐湯(南瓜湯)呢個南瓜湯覺得好好飲啊 又濃郁🥺🥺薯條 薯條新鮮炸起好好食蟹肉南瓜意大利飯($88)呢個飯主要都係類似頭先南瓜湯嗰個底煮嘅~係好食嘅!啲飯軟硬適中 唔會覺得好硬但係相反啲蟹肉我就覺得唔好食 腥腥地 澳洲肉眼扒8安士配薯菜·燒汁($128)一上碟見到咦又有薯條 因為一開始叫咗個薯條先跟住見到飽飽地😂但係認真呢塊肉眼扒麻麻哋 唔係好好食可能我哋叫咗七成?麻麻地最尾塊扒都係冇食晒最後我食返個crepes 依家乜嘢都要走甜嘅我覺得呢個朱古力當然都有啲甜 但係可以接受嘅 但係個皮略嫌有啲厚 其他正常總括嚟講呢間餐廳啲嘢食都OK下次可以再試其他😁
今日係好友生日 就約佢喺呢一間度食lunch

雖然好友佢宿醉 但最尾都可以嚟到呢度食
感恩😂

入到去即刻叫番杯凍飲先真係太熱啦頂唔住
同埋叫埋個薯條一路食一路等個朋友先😄

士多啤梨藍莓奶昔(走甜)

味道正常 同屋企整嘅差唔多但係略嫌啲冰落得唔夠多😂

香橙芒果薄荷梳打

唔會好甜 清清涼涼好解暑 不過好快飲完

香蕉朱古力奶昔

朋友點嘅不過我試過 我就麻麻哋呢啲
因為覺得假假地

是日餐湯(南瓜湯)

呢個南瓜湯覺得好好飲啊 又濃郁🥺🥺

薯條

薯條新鮮炸起好好食

蟹肉南瓜意大利飯($88)

但係相反啲蟹肉我就覺得唔好食 腥腥地

澳洲肉眼扒8安士配薯菜·燒汁($128)

一上碟見到咦又有薯條 因為一開始叫咗個薯條先

但係個皮略嫌有啲厚 其他正常

總括嚟講呢間餐廳啲嘢食都OK
下次可以再試其他😁
2021-06-19 39 瀏覽
星期五晚放工同朋友係元朗聚餐,今次我朋友真係簡咗間好唔錯既cafe話要帶我去試下!呢間好有情調既歐陸風cafe就係元朗西鐵站行幾分鐘就到。放工翻到元朗都就8點,呢度仍然坐到滿曬,重要等位啊~晚餐貴精不貴多,我同朋友剩係叫咗個意粉同沙律share已經好夠!北海道刺身帶子配夏日西瓜青瓜,賣相好吸引,帶子同其他蔬菜水果都好新鮮,帶子重煎的好香添!我地都好中意食帶子,所以主食都叫咗有帶子既意粉,香煎北海道帶子配香蒜辣味羅勒意粉,真係令人一試難忘,小小辣味,濃濃香蒜味配埋新鮮既帶子,好正!

呢間好有情調既歐陸風cafe就係元朗西鐵站行幾分鐘就到。

放工翻到元朗都就8點,呢度仍然坐到滿曬,重要等位啊~

• 香煎北海道帶子配香蒜辣味羅勒意粉
2021-06-19 61 瀏覽
【食物】上網推介薯條🍟,所以我也點要來食。薯片上菜的時候還是熱辣辣的,香噴噴,上面有黑松露粉,再加上黑松露醬汁,濃郁又滋味;薯條也做得很快,我們朋友兩人很快就清了。正餐揀了蝦意粉🍝, 蝦大大隻一共有四隻,都幾彈牙,入邊也有煙肉,少少鹹鹹地可以吊味;意粉的軟硬度剛剛好,加上汁液很滋味。想特別讚一讚洋蔥,竟然還是甜甜的😌😌唯一覺得不好的就是份量有點小啦!甜品揀了pancake,略嫌榛子朱古力汁有點少,吃不出榛子的味道;不過pancake本身的口感煙韌加上香蕉🍌和cream 很不錯。由於怕肥所以沒有吃當中的棉花糖,但整體不是很甜,適合想減肥的我。ok la, 賣相都不錯!
【食物】
薯條也做得很快,我們朋友兩人很快就清了。
黑松露薯條

正餐揀了蝦意粉🍝, 蝦大大隻一共有四隻,都幾彈牙,
竟然還是甜甜的😌😌唯一覺得不好的就是份量有點小啦!

甜品揀了pancake,略嫌榛子朱古力汁有點少,

2021-06-18 2560 瀏覽
午飯嘅時間嚟到離西鐵H出口約九分鐘步程嘅元朗鳳攸南街,食肆頗集中嘅地方揀飯聚點醫肚。 被一所白色有着外國風情嘅西餐小店吸引住,推門入,餐廳雖小但座位還不太擠迫。怡人舒適帶外國格調嘅裝修,響住五六十年代舊式嘅英文音樂,好舒服好想喺度hea一陣。食物上檯了,那英式炸魚柳,魚柳好大一塊 忍唔住用手掌比一比, 結果比手掌還要大。 炸得鬆脆而又唔油膩,連薯條也不油,伴碟的沙律新鮮醬汁是葡萄醋酸酸的很開胃。朋友嗌咗杯西柚特飲,未飲單看都消暑開胃,熱帶風情滿滿的。說是用新鮮西柚調嘅頂部放咗一塊烘過嘅西柚乾果,可見有用心思 ,讚。我要嘅蔓越莓玫瑰綠茶用菱形切割嘅玻璃壼裝住好elegant feel, 感覺自己唔係食下午而係歎緊英式下午茶,唔駛做中,hehe...我點了香燒豬肉眼肉桂蘋果醬, 心想唔夠飽,我哋可以如鄰座加錢來一碟好大嘅薯條或者意粉,再唔係佢個法式嘅crepe都好似好吸引呀, 又多料又靚亦都係58蚊,仲好大一碟的。結果飲完一個濃厚,鮮味嘅南瓜湯,再食咗厚厚肉汁十足,燒到香噴噴豬肉眼及伴碟上的露荀及棉滑嘅薯蓉之後就打消咗呢個念頭啦。肉眼應該未必係黑毛豬但似是全橡木果餵的天然豬,肉好有質感多汁

肉眼應該未必係黑毛豬但似是全橡木果餵的天然豬,肉好有質感多汁,冧得來有嚼勁, 配上肉桂蘋果醬嘅酸酸甜甜好開胃。

這一餐食得真係舒心暢意。
2021-06-07
2021-06-17 38 瀏覽
元朗一向出名美食多,食厭咗商場入面既餐廳,出嚟行下周圍覓食都唔錯!YOHO MALL I期行出嚟幾分鐘,就發現呢度新開咗個文青打卡類既餐廳。見入便裝修幾靚,打卡一流,但唔知係咪得個樣呢?是晚7點幾嚟到,已經有幾枱客食緊,格調唔錯。奶油大蝦嫩菠菜煙肉忌廉意粉$118賣相一流,蝦好彈牙好新鮮,仲超級貼心咁「去尾」,絕對係我鍾意既一口蝦球。意粉汁味道唔算好濃,但質地偏濃稠,所以全部都掛晒係意粉度!不過個人口味唔同,我會prefer稀返少少。澳洲肉眼扒8oz配薯菜燒汁 $158份量正常,薯條炸得香脆可口肉眼就叫咗medium rare, 完美展現,好有肉味,完全冇韌,呢個價錢非常抵食!香橙芒果薄荷梳打$46 (跟餐50%off)完全係驚喜!口感層次豐富,先入口係橙味之後帶點芒果香最後餘韻係薄荷,酸甜清咁一層層刺激味蕾,重點係佢完全唔會過甜,係一種好舒服既享受。Chocolate (H) $38花拉得靚,朱古力就正常發揮,唔落糖都夠甜!Overall嚟講,INN - I'm not Nothing 真係絕對唔係一間齋打咭既地方,係「色香味俱全」既good place, 文青又為食既你,不要錯過!

見入便裝修幾靚,打卡一流,但唔知係咪得個樣呢?

是晚7點幾嚟到,已經有幾枱客食緊,格調唔錯。

奶油大蝦嫩菠菜煙肉忌廉意粉$118

澳洲肉眼扒8oz配薯菜燒汁 $158

份量正常,薯條炸得香脆可口

香橙芒果薄荷梳打$46 (跟餐50%off)

Chocolate (H) $38

花拉得靚,朱古力就正常發揮,唔落糖都夠甜!

2021-06-17
2021-06-15 38 瀏覽
同朋友慶祝生日,book左夜晚8點半食。我地預早十分鐘到,到左8半,我地問入得未,點知個女侍應話:你地早到左,未入得。我地就話:我地book左8點半喎,佢就話:未有枱住,張枱仲有人食緊,你地早到左係你地問題。嘩,心諗唔通依家準時都有問題?張枱仲有人食緊,你唔吹佢埋單,明明限左90分鐘食。但我地明明book左枱,咁無枱,我地就唯有繼續呆等,點知等到8點10-11左右先有位。我地食到9點半左右就叫上甜品,點知9點9先上。個甜品有special order 話要寫上happy birthday to xx,點知無,然後我同個女侍應講返,佢先check返有呢個order,搞咗一輪,個甜品差唔到9點11先上。依家疫情其間只可以食到十點,我地完全食得唔舒服!成個過程完全破壞哂生日嘅氣氛!我朋友完全唔開心!絕對唔會再食!亦唔會推介比朋友!服務態度差差差!

2021-05-21
20 分鐘 (堂食)
Saturday brunch 約埋兩個女人一齊食brunch,隨便找便找到這間在YOHO MALL附近的餐廳,所以一試!約12點15分來到時,店裡人不太多不用等。店鋪走小清新風格,來得舒適,與好友吃點東西聊聊天,不錯之選吧。每人點了一款Lunch set,有湯有飲品(好像是跟$28以下或另補錢)1. 野菌忌廉雞肉配法式班戟卷 - 未食之前驚又甜又咸個味道好怪,但出奇地好食同好Match,配埋個忌廉老實說很好吃😋 值得一試2. 牛油果三文魚配法式香醋沙律碗 - Overall 個醋不太酸,整體易入口,雖然無乜驚喜,份量夠大,算Ok3. Fish & Chips - 個魚幾滑,新鮮炸出,幾香脆Long black覺得有點Under Extraction,但仍可按受。最後因為薯條太吸引,再Encore多一碟

Soup  of  the  day
Crepe  rolls  with  cream mushroom  and  chicken
Avocado with Salmon Salad  bowl
Fish  &  chips
2021-06-05
Fish  &  chips
  • 野菌忌廉雞肉配法式班戟卷
2021-06-14 57 瀏覽
成間餐廳行精緻風格,好多deco都係時下流行,環境打卡舒適打卡唔錯。豬肉眼配肉桂蘋果醬主菜擺盤幾靚,豬肉眼扒係好似都有成寸甘厚!本身以為噤口嘅豬扒口感會好柴,點知食落真係好有驚喜!肉質好冧仲鎖住啲肉汁,肉眼扒本身有隻香味再配埋酸酸甜甜嘅肉桂蘋果醬,真係幾夾!另外我仲好欣賞d配菜,有盧荀甘荀同薯蓉,佢個薯蓉打得好幼滑。餐湯都唔輸虧嫁,粟米湯唔係罐頭湯黎,食得出係粟米蓉加忌廉鮮打嘅!98蚊食到有質素嘅扒,性價比唔錯!朱古力香蕉班戟法式班戟有種QQ嘅感覺,加埋朱古力醬同香蕉本身都已經好夾,佢哋落埋棉花糖同雪糕,口感更豐富!藍莓士多啤梨smoothie跟餐可以半價換杯特飲,藍莓士多啤梨都落好多,真係真材實料,除咗新鮮生果佢仲有落士多啤梨醬令到杯野唔會太酸,而且可以咬到一粒粒新鮮果肉。

豬肉眼配肉桂蘋果醬

朱古力香蕉班戟

藍莓士多啤梨smoothie
2021-06-13 43 瀏覽
去開天水圍經過元朗,找到呢間佈置幾靚既西式餐廳,  本來係見有甜品才來,但最後太飽無食到。呢度寫11:30間,點知12:00先開,浪費左時間等。原來都有兩枱人等佢開門,心唸應該都唔錯既。睇餐牌見lunch set既配搭幾特別,我叫左未食過既餐,有黑醋朱仔肉尖通粉,另外朋友叫什菌雞肉班㦸,加$15 pasta …有餐湯有飲品,我哋都加錢飲matcha latte 同mocha ….第一杯飲品matcha latte一上🙈🙈佢支飲筒大剎風景!完全低級晒,飲落去好一般,之後mocha好苦,麻麻地。第一碟上左$15 pasta ,估唔到佢係有蒜味即炒嘅意粉,就咁食都好正,可能又好肚餓。之後上左黑醋朱仔肉尖通粉,味道真係幾特別,酸酸甜甜唔肥膩,之前喺第二啲餐廳都未食過,唔錯。最後上嘅係什菌雞肉班㦸 ,有沙律菜,成個睇嚟都幾靚。食落去好特別,不過一個人食就太飽啦。總括如果再嚟都會再試其他菜式,因為都幾特別,不過就飲番凍檸茶算啦。補充,環境佢佈置得好靚,好多花,好優雅,不過枱實在太逼夾,勁嘈囉。完全冇咗嗰個relax感覺。