2017-01-17 2030 瀏覽
食過一次Churros,係好多年前係女人街街尾一位法國後生靚仔開的。簡簡單單不錯吃。不過最近呢款甜品係尖沙咀the one開左間店,仲要好少女風,所以趁得閒,約埋個fd去感受呢份法式優閒。 小店的裝修,以淡粉色為主,好色彩繽紛,好有法式甜品店的影子。我地閒日下午去,人唔算多,又唔使等位,坐得好舒服。個餐牌好有心思,圖文並茂,好靚。我地點左2甜點一咸點加2杯飲品。 咸點係charcoal burger,個包望起黎烏卒卒,但其實好軟熟。餡料都好多,4大塊火腿,大大塊芝士,生菜、沙律醬,成個包都脹卜卜,仲配埋新鮮熱辣的炸薯條,好邪惡。個包雖然唔係熱食,但凍食都好食。 為左消熱氣,我叫左個士多啤梨detox water。味道較清淡,入面有好多香草,仲有更多更多的士多啤梨肉,好香士多啤梨味,好健康。 朋友點左個OREO沙冰,好大杯,啲冰質地幼滑,奶味好重,OREO味道都幾濃,飲一啖透心涼。 甜品CHURROS TAPAS一式4件,顏色好鮮艷,粉紅、粉四、啡色及淡黃色,分別係士多啤梨味、咖啡味,Tiramisu及綠茶,每款味道都好濃,上面有大大嚿cream,個造型

甜品CHURROS TAPAS一式4件,顏色好鮮艷,粉紅、粉四、啡色及淡黃色,分別係士多啤梨味、咖啡味,Tiramisu及綠茶,每款味道都好濃,上面有大大嚿cream,個造型好得意。下面的churros炸得好脆,完全唔油膩,好好

然後是個令人心心眼的士多啤梨churros,造型成個蝴蝶結咁靚,奶白的cream上面放左士多啤梨砌成的花,又放上原粒士多啤梨,有薄荷作點綴,影相真係好靚。

最驚喜的是,炸得好香好脆,雖然churros本身比較厚,但估唔到可以仲保持到咁脆口,而且cream又糼滑,成個配合起黎真係好好食,真係要讚的一個甜品

小小的店,充滿法式小清新,據聞甜品是由女店主親手製作,所以小處都見心思,

食物造型及味道都好細緻。我地食唔晒,仲好貼心咁幫我地打包走,去開尖沙咀,可以專情為佢而黎一試。
2016-12-19
  • CHURROS
很多小食店用西班牙傳統小食 Churros 黎做甜品~~最近我更發現係尖沙咀 The One 新了全港首間 Churros 專門店!!!! 以 Churros 為主題既日式甜品店 Joō de Rolls位於尖沙咀 The One 4樓, 店內裝飾很有歐陸風格~~~店內位置不算太大, 亦設有吧台位置!!! 呢度除左食甜品之外, 其實都設有鹹點架;仲有專業既咖啡師調製咖啡架"*所以呢度唔係淨係食甜品既地方, 可以食完正餐再食埋甜品~~嘆埋杯咖啡先走都仲得!!! 食甜品咁邪惡, 就梗係點杯 Detox Water 扮健康下!!!有三款 Detox Water 可選擇, 我跟朋友就點左草莓薄荷葉同埋青瓜奇異果"*上到台我都嘩左聲, 估唔到佢地既 Detox Water 用料好足;成杯都係滿滿既生果, 味道好清新添啊~~~而且佢地係用時令既草莓, 好甜架"* 首先試左佢地既鹹點先, 呢款係 Churros Dog (HK$78)可以選擇原味, 芝士味或者 Wasabi 口味架~~~我地就揀左 Wasabi 口味, 用 Churros 夾住香腸再加上醬汁;估唔到佢地非常夾, 佢地既 Churro
很多小食店用西班牙傳統小食 Churros 黎做甜品~~

店內位置不算太大, 亦設有吧台位置!!!

呢度除左食甜品之外, 其實都設有鹹點架;

仲有專業既咖啡師調製咖啡架"*

所以呢度唔係淨係食甜品既地方, 可以食完正餐再食埋甜品~~

嘆埋杯咖啡先走都仲得!!!

成杯都係滿滿既生果, 味道好清新添啊~~~

而且佢地係用時令既草莓, 好甜架"*

Churros Dog

可以選擇原味, 芝士味或者 Wasabi 口味架~~~

估唔到佢地非常夾, 佢地既 Churros 脆而不油, 而且 Wasabi 醬汁唔太攻鼻且帶點微甜!!!

旁邊仲有沙律菜, 唔錯wor 真係"*

另外呢個煙肉芝士薯條 (HK$68) 都非常吸引"*

熱辣辣新鮮炸起薯條配埋半溶芝士, 越食越多, 真係好難抗拒佢啊!!!!

主角出場啦, 我地 4個女生點左兩款口味既 Churros"*

這一款係 Lemon Curd Churros (HK$78)

佢地既 Churros 炸完出黎係唔油膩架, 望落已經覺得脆口;

酸酸地既檸檬味醒胃又冇咁甜, 清新之選!!!

而我這個抹茶控怎能不點 Matcha Chorros (HK$98)

一邊係塗上抹茶朱古力醬, 另一邊就灑上抹茶粉, 仲配有抹茶雲呢拿雪糕!!!

整個味道都係濃郁既日式抹茶味, 味道唔會太過甜膩;

仲可以配埋紅豆蓉一齊食添"*

最後仲點左呢個 French Toast (HK$88)

一碟有6件大大粒既法國吐司, 配埋忌廉, 蜜糖及時令生果, 賣相挺吸引呢"*

最驚喜既仲有無花果啊!!!

外脆內軟軟的吐司粒, 入口非常軟綿綿, 有點似梳乎里咁;

而且充滿蛋香味, 加埋甜甜既蜜糖, 真係一啖就愛上!!

總括黎講可以係由正餐食到甜品, 食物質素仲很不錯~~

喜歡食 Churros 既你一定要黎呢度試下喔"*
2016-12-16
  • French Toast
  • Matcha Chorro
  • Detox Water
2017-01-15 106 瀏覽
應該無咩女仔會抗拒士多啤梨甜品☺️☺️而我都係其中一個近排見the one開左間食churros 既餐廳餐廳半開放式 感覺好光猛☺️最鍾意佢地既雲石枱因為影相呃like點影都靚😍😍•士多啤梨detox water $68•Detox water 浸左24小時加上薄荷葉一齊浸味道清新👍🏻士多啤梨亦十分足料飲完覺得成個人都好健康😂•士多啤梨churros $88•掛住影相同埋同朋友傾計搞到個churros凍哂本身都諗住凍左應該唔脆口但係竟然放左成10分鐘都仲咁鬆脆😳😳而且churros 個味道唔太甜岩哂我呢d怕甜到牙痛既人😂所以呢個churros完全比到驚喜☺️☺️平時食伴碟既士多啤梨一係好酸一係浸糖水呢到既士多啤梨好清甜 同朋友搶住黎食😂想同朋友食下午茶又唔想太貴既可以選擇黎呢到試下
應該無咩女仔會抗拒士多啤梨甜品☺️☺️

想同朋友食下午茶又唔想太貴既
可以選擇黎呢到試下
下午茶
2017-01-13 128 瀏覽
據說女孩子總需要吃些甜,由其吃飽飯時☺今日去左間餐廳食治療系既西班牙油條。油條有分咸點同甜點,第一次食西班牙油條既我當然甜同咸都想試啦😝叫左一份Strawberry,由4條油條組成,再係上面加堆邪惡既cream同士多啤梨。又紅又白既賣相相當吸引😍西班牙油條外層超脆,內裡有點軟糯,口感確不錯而且沒有太大的油膩感😌但太小醬的關係會有一點乾,不過士多啤梨都超甜的。一份都幾大份啊,二人share比較好☺一款四式既Churros,四款口味分別係士多啤梨🍓鹽味焦糖🍬抹茶🍵提拉米蘇☕️一次可以試四款口味😋賣相好精緻好似甜甜圈🍩四款之中最喜歡提拉米蘇味,中間有堆吉士醬同可可粉,唔會太乾。而鹽味焦糖加左肉桂,當然有人會好喜歡肉桂,我本身麻麻地啦🙈咸點來了係西班牙油條既熱狗版😍長長的一條熱狗,上面塗上沙律醬、茄汁。咬下去脆脆的意想不到地夾。伴碟有麻醬沙律菜,減底罪惡感哈哈!

2017-01-12 137 瀏覽
我對Churros的印象就是炸得油膩膩、乾巴巴接近棕色,然後再沾滿砂糖或是死甜的朱古力醬…看見這間新開的churros café口碑不錯,churros賣相亦相當吸引,就忍不住要試試!這天晚了出門,到接近5點還沒吃午餐,我跟男友都快餓扁了…打開Menu第一頁就看見這個超吸引的Strawberry Churros,便鐵定要點這個!然後再揭Menu發現除鹹食的churros外還有芝士薯條!同時看見店內兩、三組客人也點了,邪惡但好想吃!掙扎一下要不要試試all day breakfast裡的鹹churros…最後還是選了邪惡的薯條哈哈~Strawberry Churros:重申一次賣相真的好漂亮!光是眼睛已吃飽了哈哈~士多啤梨份量足,主角churros果然炸得不油膩,但稍嫌乾硬一點,如果麵粉密度高一點,造到外脆內軟的話口感會更佳~然後到令人期待的煙肉芝士薯條:炸得剛好的薯條,粗幼脆度適中,淋上金黃色的芝士漿、芝士碎及煙肉碎,份量亦有夠澎湃~一入口充滿香濃芝士味(不像M記的無味芝士),一整碟又被我們瞬間KO了~如果芝士漿再多些就perfect了~愛喝咖啡的男友點了Piccolo Latte咖啡

這天晚了出門,到接近5點還沒吃午餐,我跟男友都快餓扁了…

Strawberry Churros:
Strawberry Churros
重申一次賣相真的好漂亮!光是眼睛已吃飽了哈哈~

然後到令人期待的煙肉芝士薯條
煙肉芝士薯條

愛喝咖啡的男友點了Piccolo Latte
Piccolo Latte
咖啡跟奶味很balanced,我嚐了一口也真的不錯~

我就愛試新奇的,點了Masala Tea
Savoury Masala Tea
平日只在吃印度咖哩時看見Masala這詞~
喝下去真的有香料味,蠻特別又不錯喝,還附上茶隔方便隔開茶渣呢!
2017-01-07
煙肉芝士薯條
Piccolo Latte
2017-01-09 467 瀏覽
2017年一開始真的需要嚐甜打開序幕,想約朋友到尖沙咀某大型商場為新一年添加衣裳。逛了一會兒,腳步走到The One 的商場。很多甜品店進駐到這個商場,各色各樣,應有盡有。唯獨有間甜點卻極具吸引,以「Churros 」為主打比較少見。 店內的裝潢全走簡約風格,白色的外牆的設計增添舒適度。有吧枱及二人枱至四人枱之分,餐牌上色彩繽紛美極了,以硬身為主並帶有美感。玻璃畫中的外牆與舒適的環境,確實相當迷人。下午茶的關係,細看周邊大多以少女為主,可想西班牙甜點完全留得少女心。 Chips and Cheese $68首先到來是這個芝士煙肉薯條,芝士的濃郁熱騰騰而且薯條炸至香脆。煙肉的咸香帶動流心的芝士配上薯條,沒有半點抗拒的理由;而且咸道恰到好處令人愈吃愈想吃的。 Bagel $78三文魚牛油果的百吉卷,新鮮的三文魚遇上牛油果健康又美味。不過使用百吉卷本身比較硬身,如果你不喜愛硬包請不好選擇。生菜底與牛油果相當匹配,完全是減肥之選。 Strawberry Churros $88來到這裡的甜品,我真的毫不猶疑地選擇:士多啤梨。單看餐牌已經相當吸晴,士多啤梨呈花形配上忌廉後特別美麗。脆身的Churr

Chips and Cheese $68

Bagel $78

Bagel
Strawberry Churros $88

來到這裡的甜品,我真的毫不猶疑地選擇:士多啤梨。單看餐牌已經相當吸晴,士多啤梨呈花形配上忌廉後特別美麗。脆身的Churros完全令我懷記在西班牙旅遊的回憶,熱騰騰的Churros並不空心是實心,完全有驚喜而且不會太油膩。當Churros遇上士多啤梨及忌廉,令人一試難忘大滿足。

Topical Smoothie $58

吃過甜品真的需要來一杯清新的飲品作結,這杯菠蘿及奇異果汁健康又美味。清新為先不會太甜,而且解渴並且份量都多,相當不錯吧!

Topical Smoothie
Matcha Latte $42

拉花拉得靚令人賞心悅目,特別是呈心形可見司傅的用心及功架。Matcha Latte相當提神,不甜亦不澀而且帶點綠茶香,完全添加了不少分數。有人說:咖啡除了提神之外,又令人心情愉快。

Matcha Latte
2017-01-02
Bagel
Topical Smoothie
Matcha Latte
2017-01-09 1461 瀏覽
記得幾年前紅磡有間專賣 Churros (西班牙油炸鬼)的小店,曾經掀起一股熱潮,最後因為土地問題做不住,心血來潮想食就要往西班牙餐廳找。早前,同一班朋友去了香港首間日式吉拿捧專門店 Joo de Rolls 吃下午茶,原來她就是Eyescream and Churros的變奏版,新店除了甜食,咸食兼備,同樣出色,就看看我們元旦日吃了什麼~同行的朋友甲要必須先吃咸食才可以吃甜,元旦日連老麥都賣All Day Breakfast 的時候,那有不吃的道理, 這裡的全日早餐以Churros代替常見的多士或法包,再配搭常見的食材,感覺都幾豐富。Churros 是即叫即炸,所以不會有放冷了或乾爭爭的感覺,而Churros 口感鬆軟。不過由於沒有醬料伴食,食到最尾有點口乾。Churros Dog用Churros 代替平時的熱狗包,食落微暖,口感酥脆唔熱氣,而且無油益味,少少攻鼻的芥末醬好搭配!始終是麵粉造的,食食下都有點飽肚,不過有醬汁伴食無All day Breakfast 咁乾。Detox Water,店家把新鮮水果預先浸了24小時,薄荷加上檸檬小清新路線。抹茶 Churros 擺到好似四葉草

all day breakfast

不過由於沒有醬料伴食,食到最尾有點口乾。

churros dog
detox water
抹茶 Churros
擺到好似四葉草咁,外貌黎講真係滿分,不過因為要沾上抹茶醬,佢比熱食的稍為凍了一點,口感亦沒有咸食的脆身,偏向煙煙軔軔。
Churro Tapas

一客有齊迷你四色Churros,賣相夠晒精緻可愛,四款口味分別是為士多啤梨、鹽味焦糖(Salted Caramel)、抹茶及提拉米蘇(Tiramisu)。

當中最特別是鹽味焦糖口味,海鹽帶出了鹹香,甜得來有層次感。
Strawberry Churros

Churros 花花上擠了忌廉及大量士多啤梨,草莓甜品一向都有捧場客,因為外貌真係夠靚!

因 Churros 不需沾上醬汁,所以入口還算熱辣辣的,口感外脆內軟,整體油膩感比較重。
Strawberry Churros
因為Churros 經過油炸,難免有點油膩感,如果想多試幾款,不妨叫多兩位朋友同行,一人叫一款,分著吃就差不多了!
2017-01-01
churros dog
detox water
2017-01-09 64 瀏覽
Foods are tasty, especially the coffee. The environment is very good and cosy. Price is acceptable in TST area.Have handmade coffee, must try.

2017-01-08
$120 (宵夜)
  • Churros
位於紅磡的 Eyescream and Churros,最近係the one開設新的餐廳Joō de Rolls,是一間甜鹹兼備的Churros餐廳今天是2017年1月1日,是一年的新開始又是我回復自由的大日子,所以帶媽媽一齊要吃好一點我們一共點選三個菜式和二杯飲品價格定位合理,賣相,價錢,份量成比,值得再來光顧。Strawberry Churros$88賣相漂亮至極的甜品,是餐廳招牌貨哦以4條細Churros為基本,後擠上稠身忌廉和放上草莓,一定要相機先吃吧Churros是我第3次吃的食物,但每次囗感勻不一樣剛從法國回來,當地的版本激乾激硬。 在香港其他餐廳吃的版本,超大軟腍,入囗油膩唯Joo de Roll才是我最喜歡的囗感,炸得香脆,但絲毫不油外皮香脆,內裡煙靭,帶有麻薯般的嚼勁,不錯的哦。草莓的量超多,不吝嗇的態度,令你每囗都可配上草莓只是朱古力醬不太多,有點不夠味。All day breakfast$98咸點只有6種,選擇不多,但賣相精美,不知選那個好呢全日早餐包括:Churros2條,炒蛋,煙肉,蕃茄,香腸,沙律菜Churros本為味啖,沾上麻香味濃的芝麻醬,别有風味,味道

今天是2017年1月1日,是一年的新開始

又是我回復自由的大日子,所以帶媽媽一齊要吃好一點
我們一共點選三個菜式和二杯飲品
價格定位合理,賣相,價錢,份量成比,值得再來光顧。
Strawberry Churros$88

賣相漂亮至極的甜品,是餐廳招牌貨哦

Churros是我第3次吃的食物,但每次囗感勻不一樣

唯Joo de Roll才是我最喜歡的囗感
,炸得香脆,但絲毫不油

外皮香脆,內裡煙靭,帶有麻薯般的嚼勁,不錯的哦。

草莓的量超多,不吝嗇的態度,令你每囗都可配上草莓

只是朱古力醬不太多,有點不夠味。
All day breakfast$98

咸點只有6種,選擇不多,但賣相精美,不知選那個好呢

全日早餐包括:
Churros2條,炒蛋,煙肉,蕃茄,香腸,沙律菜

Churros本為味啖,沾上麻香味濃的芝麻醬,别有風味,味道特別

炒蛋滑嫩,蕃茄充滿水份,香腸煎至脆皮,味道充足由於份量不大,可追加甜點哦。
French Toast$88

朋友推介的甜品,大愛甜品的我,吃幾個甜品也沒問題吧

一客6大件的法國吐司,擠上忌廉和蜜糖,伴以水果,亮晶晶的賣相
,令我囗水流了。
法國吐司,原本以為是一般方間,煎至外皮硬身的那種囗味,想不到是入囗軟化

內裡像疏孚厘般軟綿綿
,微微溶化,配上蜜糖後甜蜜蜜,真心必點哦

會令你愛上的😁
Popcorn Cheese Yogurt$58

早早決心點的飲品,賣相也太美了吧

滿滿的焦糖爆谷,甜蜜脆卜卜,不過建議早點吃完。

Cheese Yogurt是沙冰,冰沙細滑,冰凍程度剛好,容易入囗,只是乳酪味不夠濃

吃得很滿足的一餐,而且重遇朋友,也是一件難得的事
想想當天,若果不是做過兼職,不是在巴士站重遇朋友 ,我不一定會今天來吃吧
2017-01-01
2017-01-04 74 瀏覽
Churro怪(即係我)知道香港都開左Churro專門店Joo de Rolls,頓時變心心眼😍地點仲要好就腳,就係尖沙咀The One裡面,真係冇咩理由唔去。大部分menu都係用Churro做成的餐點,有甜點之餘都有特別的鹹點,例如熱狗、all day breakfast。身為Churro忠粉,當然要最original的味道。Churros combo($78)有3條肉桂味Churros,加一杯雪糕,糖漿可選鹽味焦糖、朱古力、士多啤梨、芒果。雖然Churros唔熱,但肉桂粉多所以好香,加少少雪糕食就更美味。單食雪糕冇咩特別,有些少焦糖糖漿點綴都ok嘅。飲品要左香蕉朱古力奶昔,微甜有香蕉香氣,朱古力味唔重。
2017-01-04 967 瀏覽
甜品一直都是討女生歡喜的東西,無論開心不開心時也會想吃它,深信吃甜品會令心情變得格外興奮,所以甜品確是有種莫名奇妙的魔力讓人心動不已。今天到了這家日式甜品店享受一下休閒週末假期,店員友善地叫我們耐心等候,排著隊等了五分鐘就入座了店內裝潢簡約且有空間感,雲石花紋桌子配上金色餐具,確實增添不少華麗氣息店員送上溫水給我們,看了一會點了一份甜品和一杯飲料<<Churros Tapas>>Churros其實是西班牙的街頭小吃,又稱西班牙油條,通常都會搭配甜配料一齊吃,而這款共有四種味道,口感酥脆可口,忌廉入口軟滑,呑後不會感到口渴,四件已足夠兩人下午茶份量,賣相亦非常精緻由左至右數起-Strawberry 士多啤梨: 忌廉上有士多啤梨肉粒,油條外層是士多啤梨醬,很香脆的外皮,味道不會太甜且易入口Salted Caramel 海鹽玉桂: 香濃玉桂味氛香撲鼻,配了焦糖醬一口吃,味道非常配Matcha 抹茶: 抹茶外層有濃濃茶香,配上紅豆蓉,味道甘苦帶甜Tiramisu 意大利芝士餅: 像吃真正的芝士餅,可可粉和朱古力脆支,甜度適中,若果可再濃少少就更好了<&#
店員送上溫水給我們,看了一會點了一份甜品和一杯飲料
<<Churros Tapas>>
由左至右數起-
<<Iced Black>>
冰的齋咖啡,入口甘苦,味道香濃,喝起來挺醒胃,配甜點的確是好配搭
2017-01-02 137 瀏覽
新開係The One既Churros店 係香港首間  有咸有甜任君選擇 店內透入日光 更加舒服悠閒 所以就約左幾個朋友去試試All day breakfast $98咸食都有啊 真係滿足晒我3個願望😛 個蕃茄煎得好好 keep到啲汁 而百搭既churros係麵粉加左少少鹽😯 作為咸食更突顯左佢既咸香味 吾會得麵粉味👍Bagel $78我幾鐘意依個😻 bagel質地煙韌帶香 加埋煙三文魚既咸度 而重點係個千島醬俾得足👍 旁邊仲有細細樽俾你自己加❤ 添左濕潤感 不過係menu見有牛油果 出到泥無有啲小失望😣Tiramisu $88🌟本身幾期待依個 上面一球球係tiramisu😍 軟綿感又吾膩 如果側邊既朱古力醬帶埋咖啡酒味就更好了😉Strawberry $88好多既士多啤梨啊🍓 夠fresh但甜度再多啲食得更舒暢😳 依個相對份量比較大啲 多人既話嗌依個就抵食啲😏 如果士多啤梨醬再多啲就無甘乾啦😉 雖然我係cream控 但都吾係人人都鐘意到🙈Churros Tapas $108🌟相比上面既士多啤梨我更愛依個有醬係面既士多啤梨churros圈😋 佢既抹茶都幾好😊 個醬帶回甘 置頂既紅豆又吾會甜

All day breakfast $98

Bagel $78

Tiramisu $88🌟

Strawberry $88

Churros Tapas $108🌟
相比上面既士多啤梨我更愛依個有醬係面既士多啤梨churros圈😋 佢既抹茶都幾好😊 個醬帶回甘 置頂既紅豆又吾會甜😻 另外就係玉桂味同tiramisu味 想試晒甘多種味既人嗌依個就岩晒啦🙆

Matcha $58
Popcorn Cheese Yogurt $58
兩杯都好飲👅 另外推介佢地士多啤梨個隻detox water 真係好重水果味!
有下次啊~
2016-12-26 264 瀏覽
「Joō de Rolls 」主打食Churros。仲要全港第一間嘅churros專門店有甜食同咸食選擇呢間嘅Churros 係即點即。外脆內軟仲要一啲都唔覺油膩朋友order 的LattePopcorn Cheese yogurt 🍿($58)Meatball ($78)All day breakfast 🍳 ($98)Tiramisu ($88)Churros Tapas ($108)-Strawberry 🍓-Salted Caramel -Matcha-Tiramisu每樣食物嘅份量好足👍🏻話說當日只有我同一位女性朋友食🙄飽到我問店員可吳可以打包😂我想講 呢到光線好足!好岩我呢啲鍾意同食物合照嘅人😂
「Joō de Rolls 」

主打食Churros。仲要全港第一間嘅churros專門店

有甜食同咸食選擇

呢間嘅Churros 係即點即。外脆內軟

仲要一啲都唔覺油膩
朋友order 的Latte
Popcorn Cheese yogurt 🍿($58)
Meatball ($78)
All day breakfast 🍳 ($98)
Tiramisu ($88)
Churros Tapas ($108)

-Strawberry 🍓

-Salted Caramel
-Matcha

-Tiramisu
每樣食物嘅份量好足👍🏻

話說當日只有我同一位女性朋友食🙄

飽到我問店員可吳可以打包😂

我想講 呢到光線好足!

好岩我呢啲鍾意同食物合照嘅人😂
2016-12-10
2016-12-26 147 瀏覽
哩間甜品舖。churros好好味丫開張無耐已食第2次真係食極都唔厭甜食同咸食都一樣好味舖頭裝修好colorful Staff 10分niceGood service 會再去架😬😬
哩間甜品舖。churros好好味丫
開張無耐已食第2次
真係食極都唔厭
甜食同咸食都一樣好味
舖頭裝修好colorful
Staff 10分nice
Good service

會再去架😬😬
2016-12-25 1322 瀏覽
之前在紅磡開設的Eyescream and Churros已經停業,雖然曾經掀起一股熱潮,但是雪糕和Churros的配搭對我而言吸引力不算太大。近來它改頭換面,搖身一變在尖沙咀The ONE開設Joō de Rolls,以Churros創作出千變萬化的菜式,甜點鹹點兼備,再亦沒有不到此一遊的原因。All Day Breakfast ($98+10%)全日早餐愈來愈普及,雖然食材普通,不過配搭豐富,而這裡的全日早餐又有何優勝之處呢?這裡的全日早餐的材料如坊間大多全日早餐一樣,離不開煙肉、香腸、炒蛋、番茄及沙律菜。最別出心裁的是餐廳以Churros代替常見的多士或法包,Churros炸得熱燙香脆,裡面濕潤鬆軟。不過由於沒有醬料的關係,味道較淡,而且頗為油膩。Churro Tapas ($108+10%)四色Churros有如迷你甜甜圈一樣,賣相精緻可愛,四款口味分別為士多啤梨、鹽味焦糖(Salted Caramel)、抹茶及提拉米蘇(Tiramisu)。士多啤梨口味其實是以原味Churro沾上士多啤梨白朱古力醬,味道偏甜不過討人喜歡。鹽味焦糖口味最為特別,甜中帶鹹。抹茶口味與士多啤梨口味同

All Day Breakfast ($98+10%)
All Day Breakfast
不過由於沒有醬料的關係,味道較淡,而且頗為油膩。

Churro Tapas ($108+10%)
Churro Tapas
鹽味焦糖口味最為特別,甜中帶鹹。
抹茶口味與士多啤梨口味同出一轍,表面抹茶白朱古力脆皮偏甜,不過帶微微抹茶清香。
而個人最期待的提拉米蘇口味則最令人失望,意大利軟芝士(Mascarpone Cheese)味忌廉的芝士味不足,與原味忌廉無異。

Churro圈即使久放亦能保持鬆脆,更沒有被面層忌廉沾濕變軟,整體來說的確不錯。

Popcorn Cheese Yogurt Smoothie ($58+10%)
爆谷芝士乳酪沙冰上堆滿忌廉與爆谷,爆谷受潮帶軟,不夠香脆,不過底下沙冰忌廉芝士味酸香十足,綿滑濃稠。

Strawberry & Basil Detox Water ($68+10%)
首次品嚐Detox Water,可惜不太合我口味。雖然賣相一流,以玻璃瓶奉上,透出裡面滿滿的士多啤梨和紅桑子,不過味道就像稀釋十倍的果汁一樣。
而裡面的鮮果都被泡得發脹軟腍,味道與口感盡失,整體而言味道極淡,但倒是挺健康。

在香港能吃到Churros的地方屈指可數,更別說能吃到特色Churro菜式如Churro Tiramisu及Churro熱狗,作為一間Churro專門店,這裡Churro水準的確令人滿意,不枉此行,有機會定必再臨。
下午茶
All Day Breakfast