2018-03-12 137 瀏覽
在熟悉的街頭走著,日復日的生活,心頭不咁飄起從前在異地生活,四處遊歷的日子⋯⋯補選投票過後,一絲對現實生活的無力感,想用一點甜味來沖淡⋯⋯心中閃過附近的糖水店,那千篇一律的糖水,應該不能喚起疲乏的心靈吧?正在浪蕩之際,一間疑似咖啡店的小店在不起眼的後街開着,本着小儀的為食精神便過去一看~簡單的雪糕,有牛奶丶抹茶或焙茶口味;也有牛奶雪糕配Earl Grey丶espresso丶紫薯Latte或朱古力的各式affogato。其中最高人氣應該是有可愛孤狸曲奇造型的芭菲杯,下次可以與小小儀來試呢!今晚點了比較小見的Earl Grey Affogato$32: 7/10先試一口牛奶雪糕,尚算濃厚軟滑,但以小儀口味來說偏甜,加入伯爵茶後比較適中,可能早2天才在天仁茗茶吃過驚喜的鐵觀音雪糕,今晚的此杯便顯得比較平凡。然而在後街這小店中,看到牆上掛着店主遊歷時拍的風景相,玻璃上貼着世界地圖,書架上的旅遊書⋯彷彿與今晚的我心靈乎應著,為我在日常生活中帶來一點旅行的感動,笑臉,是給這點感動的!

Earl Gray  Affagato

今晚點了比較小見的Earl Grey Affogato
$32: 7/10

2018-03-11
$32 (宵夜)
Earl Gray  Affagato
2018-01-22 126 瀏覽
灣仔後巷一角的日式雪糕店一直也是我至愛的雪糕店之一開業時曾經去過幾次 當時全店已旅遊、草泥馬做主題一年後再去 店鋪已變了小狐狸的主題 周圍的擺設裝飾顯然而見但不變的是星期三才會供應焙茶雪糕的口味曾考慮幾秒食狐狸主題的芭菲(配料多)還是單點雪糕好但最後選擇價格相宜的後者 寧願再加自己喜歡的配料就好了焙茶雪糕杯裝$32 (脆米+$5)焙茶味濃郁 雪糕質感軟滑厚身 喜歡加脆米增加口感想不到過了差不多一年再去食 雪糕的質感、味道也沒有太大變化繼續可以維持水準
灣仔後巷一角的日式雪糕店一直也是我至愛的雪糕店之一
開業時曾經去過幾次 當時全店已旅遊、草泥馬做主題
一年後再去 店鋪已變了小狐狸的主題 周圍的擺設裝飾顯然而見
但不變的是星期三才會供應焙茶雪糕的口味
曾考慮幾秒食狐狸主題的芭菲(配料多)還是單點雪糕好
但最後選擇價格相宜的後者 寧願再加自己喜歡的配料就好了
焙茶雪糕杯裝$32 (脆米+$5)
焙茶味濃郁 雪糕質感軟滑厚身
喜歡加脆米增加口感

想不到過了差不多一年再去食
雪糕的質感、味道也沒有太大變化
繼續可以維持水準

2017-12-17 184 瀏覽
幾個月後再黎,小店已經換了一個新主題,由草泥馬改為狐狸,賣相都係咁吸引!諗左一陣,都係決定試佢地既狐狸芭菲~~ 狐狸芭菲 $58 呢個芭菲賣相吸引🍨,而且材料好豐富,幾有驚喜!呢個係雪糕既背後,店員細心地將爆谷整齊擺放~雪糕上有富牛油香既狐狸曲奇、焙茶爆谷、燒棉花糖,雪糕底下仲有煙靭白玉同寒天。大大粒既白玉,挺吸引的~雪糕可以揀牛奶味/抹茶味/mix,我就揀左mix喇,雪糕質地幼滑零冰感,奶味重但不失茶香💚💚 .餐廳既一角,用左狐狸既佈置~餐牌

諗左一陣,都係決定試佢地既狐狸芭菲~~

狐狸芭菲 $58
狐狸芭菲
呢個芭菲賣相吸引🍨,而且材料好豐富,幾有驚喜!
狐狸芭菲
呢個係雪糕既背後,店員細心地將爆谷整齊擺放~
大大粒既白玉,挺吸引的~

餐廳既一角,用左狐狸既佈置~
餐牌

2017-12-15 4051 瀏覽
之前草泥馬已經好多人中意,最近換左狐狸仔 🦊,草根知道即時衝去同佢見個面😍店內周圍都係狐狸仔嘅裝飾,好可愛呢見到menu即時決定叫呢個!!!好豐富,可惜問過老闆焙茶味只係星期三同日先有,又試唔到了狐狸芭菲($58)Fox Parfait草根今次揀左一杯抹茶 🍵,一杯兩溝✌🏻見到賣相底真係即時心心眼❤️上面有大大塊狐狸曲奇🍪,燒綿花糖、焙茶爆谷🍿同月亮🌙造型嘅朱古力裝飾。曲奇微硬脆口,綿花糖燒到外脆內煙韌,超驚喜😍爆谷鹹鹹地但唔太脆食唔出焙茶味可忽略🙈第一點要讚係雪糕唔易溶,經過草根一輪瘋狂影相📷個Look都保持得好好🤘🏻雪糕同之前食過嘅一樣,好滑身。兩溝相對會淡口少少,草根👩🏻👧🏻就中意抹茶味多d💚,回甘之餘仲好濃🍃食到最底仲有2粒煙韌嘅白玉同好多焙茶寒天,食完勁滿足🤤💯Ps: 估唔到老闆諗得我地嚟過(草根有d怕醜添🙊)一日見咁多客人,認得嚟過嘅人證明老闆真係好有heart❤️成間店鋪而家都用緊做狐狸仔做裝飾,有見到草根借左d狐狸仔嚟影相嗎?同時滿足左少女影相嘅心💓同個甜品胃,男朋友們睇到呢到識做未😏?冇嘅唔緊要,同草根姐姐一樣,下次毒自去又有咩可怕wor😤

店內周圍都係狐狸仔嘅裝飾,好可愛呢

見到menu即時決定叫呢個!!!
好豐富,可惜問過老闆焙茶味只係星期三同日先有,又試唔到了

狐狸芭菲($58)
Fox Parfait

草根今次揀左一杯抹茶 🍵,一杯兩溝✌🏻

狐狸芭菲

$58 (宵夜)
2017-12-11 98 瀏覽
灣仔 Kafulin Gallery🌟數量限定—狐狸🦊芭菲🍦全間鋪頭以狐狸🦊作主題,芭菲賣相好qq😙今次我揀左抹茶🍵mix牛奶🥛雪糕,抹茶帶點微微甘苦,牛奶雪糕則甜甜的,乃不錯的配搭👍🏻😊雪糕柔滑細膩,不帶半點冰感❄️😚芭菲配料豐富,最先打頭陣既有狐狸牛油曲奇🍪,牛油味濃郁,沾點雪糕吃更好☺️另外面頭仲有鹹鹹的焙茶爆谷、朱古力裝飾🍫同燒棉花糖😋食到底層都好有驚喜架!!❤️有焙茶啫喱同煙煙韌韌既白玉丸子🙂岩哂花心一族啦🤣🤣🤣💕#reneewanchai💕 評分:😈😈😈😈😈#tasteoflondoninhk #tophkrestaurants #lunch #hkfoodie #hk #hkig #hkfood #weekend #alphaconcepts#love #food #foodie #hkfood #hkfoodie #eat #around #the #world#is#my #ultimate #goal #gain #weight#ufoodhk#hkblogger#support#girly#kafulingallery#matcha#icecream
灣仔 Kafulin Gallery
🌟數量限定—狐狸🦊芭菲🍦

全間鋪頭以狐狸🦊作主題,芭菲賣相好qq😙
💕#reneewanchai
💕 評分:😈😈😈😈😈
2017-11-27 148 瀏覽
呢間灣仔小店,繼早前出現過羊駝芭菲,今年秋冬款有狐狸芭菲,我就嚟會一會佢。店面除咗一如既往貼住旅行照,今次仲有一幅油畫,以為係旅行嘅戰利品,原來是店東嘅大作,真係估佢唔到!揀咗久違嘅特色Affogato,望落似淋咗和風黑蜜嘅佢,其實係我嘅心水配搭,抹茶軟雪糕x法國朱古力,大愛呢兩個意想不到地合拍嘅bittersweet口味,甜得嚟唔會過晒火位。店東依舊好客又好傾,同埋堅感受到佢對旅行嘅熱愛佢話自從六月去完宮城藏王山嘅狐狸村念念不忘,促成咗呢款甜品嘅誕生。等食期間,佢又同我傾咗一陣赤狐嘅品種同習性,如數家珍,滿足我嘅好奇心,再借咗本私人珍藏俾我揭。軟雪糕照舊綿密係唔使多講,雪糕底加咗培茶啫喱同煙韌白玉。睇返雪糕頂,塊狐狸餅都幾香幾鬆化,而且條狐狸尾巴狀似捲住嗰塊燒到微軟嘅棉花糖攬枕,既有幾粒略帶點鹹味嘅爆谷星星陪伴,又有一輪糖製嘅彎月同紫色雲朵看守住,感覺狐狸瞓到好似平安夜咁安詳,成個構圖好完整!唔知下次嚟又有咩新嘢試呢?😋🏠Kafulin Gallery Dessert📮灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4 號舖
法國特濃朱古力x宇治抹茶軟雪糕
狐狸芭菲(扭紋雪糕)
唔知下次嚟又有咩新嘢試呢?😋

🏠Kafulin Gallery Dessert
📮灣仔巴路士街17-21號樂景大樓地下4 號舖
法國特濃朱古力x宇治抹茶軟雪糕
2017-11-05 2564 瀏覽
星期日下午,我在灣仔「交加里」準備光顧日本餐廳「鳥X亭」之前,應該說是趁「鳥X亭」還在小休,還未重開營業之時,我在附近的「巴路士街」,先試食另一間日本芭菲甜品店「Kafulin Gallery」。我之所以有興趣試食「Kafulin Gallery」,其中一個原因就是,本來「Kafulin Gallery」有個以大陸網絡「神獸」「草泥馬」為造型的抹茶芭菲甜品「草泥馬芭菲」。但是我在「Kafulin Gallery」怎樣找,也找不到「草泥馬芭菲」的蹤影。後來我詢問收銀櫃檯的店員後,才知道「Kafulin Gallery」的限定雪糕芭菲,每星期都規定逢星期一至四,和星期五至日左右分開提供限定。「草泥馬芭菲」偏偏正是星期一至四左右提供。很不幸地,我在星期六日這兩天,才走過來灣仔,命中注定我跟神獸「草泥馬芭菲」的緣份暫時還未到。結果店員向我推薦另一款,逢星期五六日會提供的焙茶雪糕芭菲「狐狸芭菲」。對我來說,雖然暫時無緣份嚐試「Kafulin Gallery」「草泥馬芭菲」和「草泥馬芭菲」的抹茶軟雪糕滋味,但偶然轉一下口味,轉試焙茶雪糕的味道,也是無傷大雅的一回事,所以我立刻排隊購買了一杯「狐狸芭

對我來說,雖然暫時無緣份嚐試「Kafulin Gallery」「草泥馬芭菲」和「草泥馬芭菲」的抹茶軟雪糕滋味,但偶然轉一下口味,轉試焙茶雪糕的味道,也是無傷大雅的一回事,所以我立刻排隊購買了一杯「狐狸芭菲」。

「狐狸芭菲」本身有兩個不同版本可供選擇,純牛奶軟雪糕版本的「狐狸芭菲」價錢相對比較便宜,只需要港幣四十八元,至於添加了焙茶軟雪糕的版本「狐狸芭菲」,價錢稍貴了十元而已。

於是我付款購票,用上五十八元買了一杯,焙茶跟牛奶軟雪糕版本的「狐狸芭菲」。我買「狐狸芭菲」無非是為了,品嚐焙茶味軟雪糕的味道,抹茶雪糕或許可以留到將來再試,但是不知道下次,何時再能試食焙茶軟雪糕。

當時我買到「狐狸芭菲」的真實製成品版本,跟圖片裡面的「狐狸芭菲」是有一點點的不同,甚至「Kafulin Gallery」都已經在價錢表明了,裝飾可能是朱古力,亦可以是糖飾。

雖然「狐狸芭菲」的造型,和它的焙茶雪糕味道也很甜很香,焙茶的味道也很濃,混合牛奶雪糕後味道還起了另一種變化。但其實我最想試食的,還是「草泥馬」造型的「草泥馬芭菲」。

或者下次再來灣仔「巴路士街」,試完「鳥X亭」拉麵又有時間剩下的話,我可能會考慮,試試威化筒裝的牛奶軟雪糕,起碼威化筒價錢會更便宜一點。

另一方面,雖然說「Kafulin Gallery」當時暫時未有「草泥馬芭菲」,但是「Kafulin Gallery」裡面,其實還有抹茶味的「阿法奇朵」版本的軟雪糕芭菲提供。

雖然淋上抹茶糖漿的「阿法奇朵」軟雪糕芭菲不是我最愛的那杯茶,但是至少證明去到灣仔光顧「Kafulin Gallery」,起碼還有抹茶味的軟雪糕芭菲可以食。

另一方面,我給錢買了票過後,站在廚房外面,看着「Kafulin Gallery」的店員在努力製作我的「狐狸芭菲」,還有其他食客購買了的軟雪糕甜品

跟銅鑼灣那邊,賣軟雪糕和雪糕芭菲名牌甜品店「Via Toxxo」一樣,「Kafulin Gallery」裡面都有一大部製造軟雪糕的機器。不過製造「狐狸芭菲」的步驟,可能會比「Via Toxxo」的軟雪糕芭菲複雜得多。

「Kafulin Gallery」花了大約十分鐘的時間,終於完成了我的焙茶軟雪糕,混合牛奶軟雪糕再加上鹹味爆谷,和朱古力裝飾而成的「狐狸芭菲」。

由於「狐狸芭菲」的造型比較複雜,又有朱古力,又有爆谷,又有狐狸造型餅乾和綿花糖,所以「狐狸芭菲」上檯時,我還未來得及拍照,「小狐狸」造型餅乾和綿花糖已經率先跌到地上。

幸好「Kafulin Gallery」的店員及時發現,而且很明白事理,立刻為我另外補上一塊「小狐狸」造型餅乾和綿花糖,我才能成功拍下「狐狸芭菲」的寶貴照片。
狐狸芭菲

「Kafulin Gallery」焙茶軟雪糕的味道,相對於抹茶軟雪糕,焙茶味道會相對比較甜,不像一般坊間賣的抹茶味道那麼甘澀。當然,焙茶的甜味或多或少會保留少許甘味,但是焙茶的甘味,相對抹茶而言只是「小毛見大毛」。

「狐狸芭菲」造型最關鍵的部分,不是焙茶軟雪糕,反而是做裝飾為主的狐狸造型曲奇餅乾,和燒綿花糖攬枕。狐狸造型餅乾是新鮮拿出來,口感是最香脆的版本,綿花糖除了口感煙韌之外,還有一陣被火輕微燙過的香味。

「Kafulin Gallery」的狐狸焙茶軟雪糕芭菲,跟坊間大部分雪糕芭菲比較,除了雪糕口味可能不同之外,最大分別應該是芭菲底層用的材料。

我之前在「Via Toxxo」、「宏」、「中村X吉」等等賣雪糕芭菲的甜品店,吃到的軟雪糕芭菲,底層大多會是花生、栗米片、脆米,甚至早餐食品,但是今次我在「Kafulin Gallery」吃到的「狐狸芭菲」,底層卻是白玉丸子和「寒天」啫喱。

我無疑是曾經在「中村X吉」,吃過有很多粒狀「白玉」丸子於在杯底的軟雪糕芭菲,但是今次在「Kafulin Gallery」吃到的「白玉」丸子,沾上了大量焙茶軟雪糕的甜味,味道沒有預計般那麼淡,寒天啫喱本身就真的淡而無味。

而且「Kafulin Gallery」「狐狸芭菲」的白玉丸子,體積比起一般坊間見到的大了很多。如果白玉丸子不是混入在雪糕裡面,不計口感的話,說這粒「白丸玉子」其實只是一粒墨魚丸,應該不會有人真的信以為真吧?

你就當我一時糊塗,神智不清在胡言亂語吧!不過連焙茶軟雪糕在內的「狐狸芭菲」價錢也不便宜,足足要收港幣五十八大元一杯,如果不是因為我去灣仔「鳥X亭」食拉麵的話,我也未必想起,我曾經關注過這間甜品店。

不過,不理是「阿法奇朵」也好,「牛奶軟雪糕」威化筒也好,食那些口味雪糕我也沒所謂,但是下次就算我再來灣仔「Kafulin Gallery」的話,應該很難再食「狐狸芭菲」了。
2017-10-22
10 分鐘 (堂食)
  • 狐狸芭菲
2017-11-02 113 瀏覽
婚後首次同娘家一家四口浩浩蕩蕩塞爆朋友店去捧場一下。朋友推介名人也喜愛嘅特濃咖啡阿法奇朵,牛奶雪糕濃郁牛奶香,特濃+濃郁~甜甜的配苦苦的,拍案叫絕新口味,值得一試。老爸要日本紫薯、老媽要伯爵茶口味,兩者皆芳香撲鼻。
老爸要日本紫薯、老媽要伯爵茶口味,兩者皆芳香撲鼻。
2017-10-28
2017-11-02 1496 瀏覽
最近利東街設置了月球博物館,人人都想一睹巨型月球及打卡,超喜歡月球的我也不例外,要襯著10月尾完結之前,趕緊跟月球打個招呼。看完月球便順道拜訪Kafulin Gallery的狐狸。Kafulin Gallery 間中便會轉換一下雪糕店的主題,之前做草泥馬主題時已經想來光顧,可惜一直未成行錯過了。今期主題是狐狸,店裡亦擺放了一些狐狸擺設及相片,店主告知掛在牆上的狐狸相片,都是自家拍攝的,頓時覺得這雪糕店是不所展覽廳,亦很欣賞這些狐狸相片影得很美,當中一張狐狸大頭照很吸引到我,因為相中狐狸露出燦爛的笑容,看著牠吃可愛的狐狸芭菲,心情也變得美美的。除了不定時更換主題,店家亦會按不同日子售賣不同味的軟雪糕,就正如今天是售焙茶味,有些日子就只售抹茶味。3.6牛乳味濃,味道似雪糕車那隻味,當然是比雪糕車的更濃、更滑、更厚、更美味。雪糕又厚又滑,想不到就連每樣裝飾都好好食。下次再轉主題,一定要抽空再來。絶對是5星滿分!⭐⭐⭐⭐⭐🍦「狐狸芭菲」(兩味雪糕$58)🍦3.6牛乳 + 焙茶味雪糕🍦狐狸造型牛油曲奇🍦燒棉花糖、焙茶爆谷🍦白雲及月亮朱古力裝飾🍦杯底有白玉、烙茶啫喱

雪糕又厚又滑,想不到就連每樣裝飾都好好食。
下次再轉主題,一定要抽空再來。
絶對是5星滿分!⭐⭐⭐⭐⭐

🍦「狐狸芭菲」(兩味雪糕$58)
🍦3.6牛乳 + 焙茶味雪糕
🍦狐狸造型牛油曲奇
🍦燒棉花糖、焙茶爆谷
🍦白雲及月亮朱古力裝飾
🍦杯底有白玉、烙茶啫喱
  • 狐狸芭菲
2017-10-19 85 瀏覽
雖然Kafulin Gallery是以動物芭菲聞名,但有時飯後不想吃太飽肚的甜品,唯有擇日再試...>w<趁天氣有點熱,吃沙冰則又能解喝又可吃點甜的吧!焙茶沙冰配北海道3.6牛奶雪糕~ (hkd 44)正好有焙茶沙冰就最好不過了!有烤烘的茶味中和一下牛奶雪糕的甜,只吃沙冰又嫌有點寡(愛吃又麻煩的人lol)而且一直覺得kafulin的軟雪糕很有水準(跟Sweet house cha cha差不多~~),絕不會令人失望~~很期待下次再試芭菲呢!

趁天氣有點熱,吃沙冰則又能解喝又可吃點甜的吧!
焙茶沙冰配雪糕

焙茶沙冰配北海道3.6牛奶雪糕~ (hkd 44)

很期待下次再試芭菲呢!
2017-10-12
焙茶沙冰配雪糕
2017-10-15 101 瀏覽
🍼牛乳雪糕配伯爵茶☕蕨餅+抹茶曲奇🌱牛乳雪糕似雪糕車隻味 仲冇咁易溶👏👏伯爵茶係熱嘅 所以倒落去之後就要快啲食😎所以我之後好唔正宗咁將雪糕沾伯爵茶✌蕨餅上灑滿抹茶粉👍曲奇就似牛油曲奇多啲下次會揀抹茶雪糕配白玉🍡因為同場有個外國熟客 不停讚抹茶super good🙈
🍼牛乳雪糕配伯爵茶☕蕨餅+抹茶曲奇🌱
曲奇就似牛油曲奇多啲
下次會揀抹茶雪糕配白玉🍡
因為同場有個外國熟客 不停讚抹茶super good🙈
2017-10-12 1492 瀏覽
狐狸主題~店不算大,但掛滿狐狸相片和狐狸佈置📸📸📸📸📸📸📸第一時間影相千里迢迢由新界區搭車到此店,為影一影狐狸主題和欣賞店主影的狐狸相片。p.s.當然要試一試這店的雪糕店外海報(小狐狸係甜睡樣)另一款(3條尾的小狐狸,好精靈坐住雪糕上)這杯係大size舉杯與牆上狐狸相片合照(好可愛的畫面)造型花心思狐狸餅旁有2粒蕃薯仔(估下代表什麼~~)嘩~狐狸有3條尾巴曲奇(狐狸外表好可愛)味道好香牛油味,好香脆旁邊有隻腳印(朱古力粒)朱古力味好濃郁牛奶mix 抹茶雪糕味道好清新(牛奶好幼滑,茶味不苦澀,好清的茶味)尾巴係焙茶味蛋糕口感好鬆軟(有淡淡茶味)蕃薯(好清甜)軟雪糕底有白玉(有口感)、焙茶味寒天(好香茶味)红豆粒(好甜)雪糕好幼滑,但溶得好快一杯雪糕價錢,可以食到晚餐了,但狐狸主題特別,店主花心思設計甜品外觀(這點值得一試)無奈狐狸設計甜品(得2款)有小小失望。
狐狸主題~
店不算大,但掛滿狐狸相片和狐狸佈置
📸📸📸📸📸📸📸第一時間影相

店外海報(小狐狸係甜睡樣)
另一款(3條尾的小狐狸,好精靈坐住雪糕上)

這杯係大size
舉杯與牆上狐狸相片合照(好可愛的畫面)

造型花心思
狐狸餅旁有2粒蕃薯仔(估下代表什麼~~)

嘩~狐狸有3條尾巴

曲奇(狐狸外表好可愛)
味道好香牛油味,好香脆

旁邊有隻腳印(朱古力粒)朱古力味好濃郁
牛奶mix 抹茶雪糕
味道好清新(牛奶好幼滑,茶味不苦澀,好清的茶味)

尾巴係焙茶味蛋糕
口感好鬆軟(有淡淡茶味)
蕃薯(好清甜)

軟雪糕底
有白玉(有口感)、焙茶味寒天(好香茶味)
红豆粒(好甜)

雪糕好幼滑,但溶得好快

2017-10-10
2017-10-09 913 瀏覽
飯後與友人來到位於灣仔的Kafulin Gallery食雪糕,店中四周都有狐狸的裝飾物, 店主更親身去到日本拍攝狐狸,牆身都貼上很多狐狸的照片。我點了杯狐狸芭菲($48),用上Kafulin圖案的膠杯盛裝 ,是日沒有焙茶味,今天供應雪糕味道可以選擇牛奶或宇治抹茶,mix都得,我選擇了宇治抹茶味,雪糕的奶味濃郁口感香滑,有清新抹茶香,有微微天然抹茶苦瀝,有狐狸造型的餅乾,狐狸攬著燒過的棉花糖 ,加上雲形的糖飾及焙茶的爆谷,賣相真是好可愛!杯底有焙茶寒天及白玉,帶出豐富口感!
2017-09-21
10 分鐘 (堂食)
$48 (宵夜)
2017-10-07 70 瀏覽
~~~~~~有一日行過kafulin見到佢地d雪糕好吸引~又唔算貴~~就入去買杯黎試~~一試就愛上!佢既雪糕係幼滑口感!!!牛奶同抹茶味都好好味!唔似有d鋪頭既雪糕入口有冰感!佢係好creamy!!自此每次經過灣仔食飯都會過去食杯雪糕佢仲可以另外加白玉或者決餅!白玉$4有2粒~~~~仲要好煙un!好好味🤤🤤👍🏻🤤🤤🤤決餅都正!不過就貴d!$5/1粒~~~~希望多d人支持呢d咁有心既小店啦!
~~~~~~有一日行過kafulin
見到佢地d雪糕好吸引~
又唔算貴~~
就入去買杯黎試~~
一試就愛上!佢既雪糕係幼滑口感!!!
牛奶同抹茶味都好好味!
唔似有d鋪頭既雪糕入口有冰感!
佢係好creamy!!
自此每次經過灣仔食飯都會過去食杯雪糕

佢仲可以另外加白玉或者決餅!
白玉$4有2粒~~~~
仲要好煙un!好好味🤤🤤👍🏻🤤🤤🤤
決餅都正!不過就貴d!
$5/1粒~~~~
希望多d人支持呢d咁有心既小店啦!
2017-10-07 59 瀏覽
Kafulin Gallery is a small little ice cream shop that serves wonderfully rich ice cream in three flavors: matcha, houjicha and milk.  They have cones or cups, affogato and pretty parfaits. It's always decorated with photos that the owner takes himself. It's a cute little place and I always try to make a stopover whenever I'm in the area.This time when I walked by, the whole place was decorated with foxes. Apparently, the owner had taken photos of various foxes in Shiroshi, Japan's very own fox v

This time when I walked by, the whole place was decorated with foxes. Apparently, the owner had taken photos of various foxes in Shiroshi, Japan's very own fox village. Where foxes roam free. To celebrate this, they now have a limiteed time only fox themed parfait.

You have a choice of ice cream which is milk ($40) or matcha ($52). Or if you can't decide like me, twist ($48). You do wait a bit as it takes a while to prepare. What you get is a tiny little cup of their wonderfully, smooth soft serve. I love their matcha the most as it's always very strong. It's topped with a cute little fox cookie that tasted very  buttery, toasted marshmallow, houjicha popcorn and a chocolate moon and cute as a button cloud. On the bottom there is some mochi and houjicha jelly. I didn't like the popcorn as it tasted a bit burnt but I know it's probably the tea that was added to flavor it.  It was pretty good but I wish it was bigger.

2017-09-29