2021-05-19 3747 瀏覽
呢間餐廳意謂「酒藏 」,提供過百款來自各日本都道都府県嘅清酒,每季空運抵港,時令款式特別多🍶主打嘅鐵板燒料理皆以優質食材結合傳統同創意手法烹調而成👨🏻‍🍳💗海膽($168/ 20g)海膽口感奶滑潤澤,味道濃厚清甜,帶回甘味🟡💗醬油火炙左口魚裙邊($58)左口魚肉質幼嫩肥美,火炙後魚油齒頰留香,入口即化。配有日本芥末同涼拌海帶解膩🐟💗碎葱吞拿魚配魚子醬($128)吞拿魚蓉軟綿細滑🐠放上魚子醬、蔥花、沙律醬同金箔,下邊配有提子乾麵包🥪💗海膽帝皇蟹棒($48)蟹棒微微煎香,食落厚肉鮮甜,配有甘甜海膽、魚子醬同紫菜🦀💗鐵板鴨肝多士($88)鴨肝煎至外脆內軟,口感豐盈醇厚,入口油香四溢,味濃甘香🦆配有提子乾麵包🍞💗廣島蠔($98/ 4隻)蠔肉煎至表面焦香,食落飽滿軟嫩,蠔汁鮮美🦪加上炒香嘅櫻花蝦🦐、煙肉🥓同蔥花更惹味💗鰻魚($128)鰻魚煎至魚皮香脆,肉質紮實有彈性,淋上香甜嘅蒲燒汁,配上魚乾非常獨特🦈💗A4宮崎和牛($368)和牛油花分佈均勻,肉質柔軟充滿肉汁,接近入口即融🥩以照燒汁同粉紅岩鹽突顯牛味同油脂香,配料仲有炒洋蔥🧅同炸蒜片🧄💗鐵板牛舌($48)牛舌片爽彈嚼勁十足,牛味香濃🐮💗法國油
💗海膽($168/ 20g)
海膽口感奶滑潤澤,味道濃厚清甜,帶回甘味🟡
海膽

💗醬油火炙左口魚裙邊($58)
醬油火炙左口魚裙邊

💗碎葱吞拿魚配魚子醬($128)
碎葱吞拿魚配魚子醬

💗海膽帝皇蟹棒($48)
蟹棒微微煎香,食落厚肉鮮甜,配有甘甜海膽、魚子醬同紫菜🦀
海膽帝皇蟹棒

💗鐵板鴨肝多士($88)
鐵板鴨肝多士

💗廣島蠔($98/ 4隻)
廣島蠔

💗鰻魚($128)
鰻魚

💗A4宮崎和牛($368)
A4宮崎和牛

💗鐵板牛舌($48)
牛舌片爽彈嚼勁十足,牛味香濃🐮
鐵板牛舌

💗法國油封鴨腿($198)
鴨腿經油浸後再香煎,脾身大隻肉厚,鴨皮香脆,肉質粉嫩結實,入口帶濃郁鴨香🍗配搭黑醋同沙律菜中和油膩感🥗
法國油封鴨腿

💗軟骨餃子($38/ 3隻)
餃皮薄身焦脆,裏面包住軟滑嘅肉餡同脆卜卜嘅軟骨,口感豐富,點埋餃子醋食更提鮮🥟
軟骨餃子

💗鐵板炒野菜($48)
野菜包括椰菜🥬、甘荀🥕、芽菜同粟米芯🌽,炒得爽口清淡,以大量木魚絲吊味
鐵板炒野菜

💗日本茄子($28/ 1串)
茄子塊清甜多汁,以牛油、木魚絲、海苔絲同葱花調味🍆
💗芝士露筍($28/ 1串)
露筍鮮嫩爽脆,加入鹹香嘅拉絲芝士🧀

💗海膽蟹肉炒飯($128)
飯底先加入蛋漿🥚、海膽膏🟠、蟹柳絲🦀、甘荀粒🥕、洋蔥粒🧅同蔥花炒成,口感乾爽唔油膩,粒粒分明,味道濃郁甘香,層次豐富。置頂再放上嫰滑炒蛋同原份海膽🍳
海膽蟹肉炒飯

💗柚子雪葩($42)
味道清新酸甜,帶甘澀嘅柚子肉🍊
💗桃雪葩($42)
味道冰涼甜蜜,桃味自然🍑
雪葩
A4宮崎和牛
鐵板牛舌
法國油封鴨腿
海膽蟹肉炒飯
呢間位於中環嘅鐵板燒行高級路線,而且仲係間sake bar,老闆對於sake好有研究,酒櫃裏面嘅酒款式多到數唔曬🧐鐵板燒食物嘅質素好高,適合同朋友家人或者情侶去慶祝節日🥳**********<波士頓龍蝦> $388今餐最推薦嘅係依隻波士頓龍蝦,廚師熟能生巧地將龍蝦肉拆出,仲同我地講廚房係有專門嘅水缸養住啲海鮮嫁🤩龍蝦肉咬落彈牙真係超級新鮮,調味就用返原本嘅龍蝦膏加上牛油,炒香後淋上煎好嘅龍蝦肉,入口個下真係好滿足,係必點嘅item啊🔝**********<南非鮑魚> $198海鮮方面仲叫左隻南非鮑魚,放左上鐵板之後仲不停郁,證明真係好新鮮👅醬汁用返本身個鮑魚膽加牛油,原汁原味唔需要再額外加調味,就已經好好食!鮑魚肉質好鮮嫩,做到彈牙QQ嘅口感👍🏻**********<A4宮崎和牛> $368今次食嘅係厚切燒和牛,廚師將和牛切成六件,每件都有返咁上下嘅厚度,所以油脂感十足,裏面仲好juicy,餐廳保證一定係用靚牛🐮**********<鐵板牛舌> $48<香辣蒜和魷魚鬚> $48<海膽帝皇蟹棒>

<波士頓龍蝦> $388

<南非鮑魚> $198

<A4宮崎和牛> $368

<鐵板牛舌> $48
<香辣蒜和魷魚鬚> $48
<海膽帝皇蟹棒> $48
<雞皮餃子> $68
<鐵板炒野菜> $48
另外叫左唔同嘅鐵板燒菜式,當中比較推薦魷魚鬚同埋雞皮餃子🥟魷魚鬚成隻有頭有尾,可以食到唔同嘅口感,加左辣醬好惹味🦑另外雞皮餃子係以雞皮代替餃子皮,有啲似食緊無骨雞翼,個皮煎得好香脆✨

<原隻北海道北寄貝> $198
<牡丹蝦> $86/piece
<醬油火炙左口魚裙邊> $58/portion
除左鐵板燒之外,餐廳仲有提供各款刺身,原隻北海道北寄貝係當日時令推薦,北寄貝同埋牡丹蝦都好新鮮爽口,而且擺盤都有花思🦐見到有醬油火炙左口魚裙邊即刻心心眼,每啖都充滿住魚油香😍

<威士忌雪糕> $42
<芝士蛋糕> $48
甜品方面有好特別嘅威士忌雪糕,一開頭甜味比較出,之後就會有少少回甘,食得出係有酒精濃度嘅威士忌,食完之後塊面真係有啲熱熱地🥃
2021-05-14 1441 瀏覽
💛中環鐵板燒 x 清酒黃店💛.想搵間高質黃店食餐好既~又或者慶祝特別節日咁就要bookmark 呢個POST除咗鐵板燒之外仲主打多款日本清酒樓底超高、座位舒服、空間感十足食物用料新鮮、鐵板燒師傅好傾之餘又有功架店員服務一流、亦識得推薦配搭菜式嘅清酒唔止有招牌海鮮 & 牛肉鐵板燒仲有刺身、冷盤、蔬菜、甜品、即日推薦限定款式保證你一定食得滿足又有得開懷飲🍶.[ 💮 海膽蟹肉炒飯 $128 ]記得記得要留肚食呢道必點菜式師傅先進炒飯加上雞蛋、配料碎、秘製醬汁將飯炒到乾身然後再加入皇帝蟹棒🦀最嘆為觀止係係頂部放上💯嫩滑炒蛋🍳再加上海膽😋見到都流晒口水價錢仲要一啲都唔貴💰抵食味道一流、分量十足絕對可以為咗佢再返嚟食過😍.[ 💮 鐵板炒野菜 $48 ]每次食鐵板燒~我都勁想瘋狂食炒野菜燒油香配上椰菜真係好惹味平時都係只有細細碗作為間場今次可以嗌一碟炒椰菜好滿足🥳.[ 💮 鐵板鴨肝多士 $88 ]一客有兩件😍鴨肝夠厚身一啖咬落去好似去咗天堂😇直程溶化係口腔~同事因為加入蘋果蓉同埋以葡萄果乾多士襯托令油脂甘香既鴨肝得到平衡食完唔會覺得膩之餘after taste仲好長好想再食多件😳.[ 💮 紅蝦刺身
💛中環鐵板燒 x 清酒黃店💛
想搵間高質黃店食餐好既~又或者慶祝特別節日
咁就要bookmark 呢個POST
除咗鐵板燒之外仲主打多款日本清酒
樓底超高、座位舒服、空間感十足
食物用料新鮮、鐵板燒師傅好傾之餘又有功架
店員服務一流、亦識得推薦配搭菜式嘅清酒
唔止有招牌海鮮 & 牛肉鐵板燒
仲有刺身、冷盤、蔬菜、甜品、即日推薦限定款式
保證你一定食得滿足又有得開懷飲🍶
[ 💮 海膽蟹肉炒飯 $128 ]
記得記得要留肚食呢道必點菜式
師傅先進炒飯加上雞蛋、配料碎、秘製醬汁將飯炒到乾身
然後再加入皇帝蟹棒🦀
今次可以嗌一碟炒椰菜好滿足🥳
[ 💮 鐵板鴨肝多士 $88 ]
一客有兩件😍鴨肝夠厚身
一啖咬落去好似去咗天堂😇
直程溶化係口腔~
同事因為加入蘋果蓉同埋以葡萄果乾多士襯托
雖然價錢有啲貴但係都好值得
[ 💮 廣島蠔 $98 ]
食完一隻咁出色既生蠔當然要試吓燒蠔係點啦
即叫即燒🔥有四隻咁多 🥰
配以大量蔥花、櫻花蝦、青檸
一啖入口~滋味十足之餘味道層次豐富
原價要$900咖!優惠平左$450 當然要試試佢
我哋點完菜式之後就請服務員推介一支襯食材既清酒☺️
使用山形縣自家開發既雪女神
釀製成呢支高質素到48%大吟釀級別既清酒
唔會覺得辛辣、過分甘或刺激
反而帶有熟米飯嘅米香氣~同埋比較溫和既柑甜味
口感幼滑厚身、味道平衡
好適合大眾嘅口味💛易入口特別啱女仔飲
  • 廣島蠔
  • 鐵板鴨肝多士
  • 鐵板燒鰻魚
2021-05-04 349 瀏覽
Came here for dinner and sat at the counter tables. Chefs were friendly and staff super helpful with suggesting sake from a huge selection. Food was great, highly recommend the foie gras toast as the apple on top balanced the richness from the foie gras perfectly.

2021-04-23 507 瀏覽
滿心期待搵一間評價高既鐵板燒慶祝男朋友生日,最後帶有遺憾地離開。知道舖頭位置有限,都打定電話名言慶祝生日,希望安排近師傅煮食既位置,最後我地坐係近門口,師傅準備餐點同出餐既位置⋯⋯我地訂左中午一點食,叫左set,每位558加一。前菜師傅放低就走左,冇望我地亦冇講係咩,個一下我覺得自己去左茶餐廳⋯⋯ 但其實茶餐廳都會講下ABCD餐。Anyway 鵝肝香滑,配小小酸又爽口既白蘆筍啱啱好。沙律正常發揮。 準備既師傅應該冇留意碟邊,一拎隻碟就滿手油⋯⋯刺身新鮮南非鮑魚,調味入味得黎一d都唔韧👍🏻澳洲大蝦,d肉有小小霉。我同男朋友一個揀左鮑魚,一個揀左大蝦。由於師傅係先煮鮑魚,煮完所有order左既鮑魚再煮大蝦,我地係一個食先一個食後,係碟蝦啱啱放低冇耐既時候,和牛就上菜了,但其實和牛呢個時候就已經失去溫度,因為係另一位師傅提早準備好放左係一邊,然後再由我地個師傅切片上菜。雖然凍左,但都食到脂肪味道濃郁,肥瘦適中,口感柔軟,熱辣辣既時候應該更好食。蛋炒飯,依然係另一個師傅炒好左一大碗,然後由我地既師傅再加工,我第一次食鐵板燒,唔知呢個係咪常規做法,我感覺到既只有師傅們趕住中午落場收工。 翻炒左既

我地訂左中午一點食,叫左set,每位558加一。

刺身新鮮

南非鮑魚,調味入味得黎一d都唔韧👍🏻

澳洲大蝦,d肉有小小霉。

蛋炒飯,依然係另一個師傅炒好左一大碗,然後由我地既師傅再加工,我第一次食鐵板燒,唔知呢個係咪常規做法,我感覺到既只有師傅們趕住中午落場收工。 翻炒左既飯既有d痴埋左,口感亦比較硬。

麵豉湯同漬物 正正常常

大熱左一段時間既日東卷作為甜品結尾

就今次體驗而言,食物質素唔錯,但服務態度有待改善。由頭到尾,只有我碟澳洲大蝦上菜既時候有講菜名,又譬如甜品,食完我都唔知個蛋卷係咩味。

另外有小小失望既地方係,遲左上我既餐,但冇去調整後面上餐既速度,成件事好趕,唔想食凍左既鐵板燒就要食快d😔

初初我有諗過係咪因為午市忙,但其實由我地入座到離開都冇新客入黎。

只能講冇期待就冇失望。
2021-04-22
生日
🔥 [ 鴨肝脆皮泡芙 | HK$98 ]一份兩件,泡芙自家製,脆身。配上Jiucy嘅鴨肝,原來好夾。個人幾喜歡鴨肝,相對鵝肝無咁膩感。 🦪 [ 廣島蠔 | HK$98 ]即叫即燒,一份四汁。好高汁。咁兩佢一半煮得熟啲,一半就仲有海水鮮味。配上蔥、櫻花蝦、煙肉、檸檬,另整體味道更惹味。 🔥 [ 蒜片炒牛柳 | HK$88 ]蒜片都係自家炸嘅。配上牛肉,味道好夾之餘,仲令牛肉味道更出。牛柳燒得剛好,唔乾身有Juciy感覺。 🍣 [ 刺身拼盤 | HK$428 ]擺盤幾有心思,所以齋睇樣大家款款都好吸引。其實我原本都比較少食刺身,怕腥,不過今次睇樣都感覺新鮮,所以都食食。朋友整體都好喜歡,魚生感覺肥美。🥰 個人特別喜歡海膽,有海嘅鮮味。味道幾濃,口感滑身。🔥 [ 海膽蟹肉炒飯 | HK$128 ]炒飯底番粒分明,飯底原本已經配咗海膽膏去炒,然後面頭再額外加海膽,所以整體幾夠味,而且越食越有味。 🦞 [ 波士頓龍蝦 | HK$358 ]原隻波士頓龍蝦,一食落口就覺得好鮮。佢無乜加額外配料去炒,不過佢用上龍蝦嘅蝦膏加牛油去炒,味道就更香,食到龍蝦嘅原汁原味。龍蝦大大隻,加上店員煮嘅時候會拆好晒殼
🔥 [ 鴨肝脆皮泡芙 | HK$98 ]

🍣 [ 刺身拼盤 | HK$428 ]

🔥 [ 海膽蟹肉炒飯 | HK$128 ]

波士頓龍蝦

🦞 [ 波士頓龍蝦 | HK$358 ]
原隻波士頓龍蝦,一食落口就覺得好鮮。佢無乜加額外配料去炒,不過佢用上龍蝦嘅蝦膏加牛油去炒,味道就更香,食到龍蝦嘅原汁原味。龍蝦大大隻,加上店員煮嘅時候會拆好晒殼,食嘅時候好方便,啖啖肉好爽。

🍶 [ 風之森 雄町 | HK$400 原價HK$800 ]
⭐ 100 CHOICES 半價優惠
餐廳其實無酒MENU,但酒係玻璃櫃放晒出黎,就可以自己睇再選擇,或者自己同店員講自己口味再等職員嘅建議。 🥰 呢款SAKE 720M 17度,SAKE黎講幾容易入口。最初入口先有酒純,再少少酒精嘅味。店員介紹過少少過香,有淡淡嘅果香,所以幾適合食住嘢配住飲。
1963 瀏覽
  • 刺身拼盤
  • 蒜片炒牛柳
  • 廣島蠔
✨One of the Best Teppanyaki in town! 草根妹妹約埋姐姐一齊去食鐵板燒💛🔥,鐵板燒樣樣都咁好食🤤,咁就樣樣都食晒啦👅,記得記得試吓100分嘅波士頓龍蝦💯🦞!仲有呀,餐廳有大量唔同口味嘅清酒🍶,最啱同朋友一邊飲一邊傾吓計。餐廳2019年開業,撞正疫情🤒,已經捱左好一段時間,大家記得多啲支持💪🏻!.刺身 Sashimi 🌊扇貝Scallop with Shell ($198)係廚師介紹之下試咗當日嘅飛機貨✈️,空運到港嘅海鮮果然係唔同啲🌊,扇貝特別鮮甜🤩,肉質柔軟🤤,扇貝裙邊爽口👏🏻。.🐟拖羅Fatty Tuna($70/pcs)另一款刺身叫咗拖羅🐟,顏色粉嫩💗,魚肉上面放咗魚子醬同金箔✨,顯得特別矜貴👑 !拖羅肥美🥳,油脂甘香🥰。.前菜 Appetizer🐟碎葱吞拿魚配魚子醬Chopped Tuna & Spring Onion with Caviar($128)吞拿魚蓉上面放咗魚子醬同金箔✨,簡直係矜貴二重奏!吞拿魚蓉入口特別細滑👏🏻,下邊再配有香脆嘅麵包🍞,不錯喔!.🦀海膽皇帝蟹棒King Crab Meat with Sea Urchin($48)全
刺身 Sashimi
扇貝 Scallop with Shell & 拖羅Fatty Tuna
🌊扇貝Scallop with Shell ($198)
🐟拖羅Fatty Tuna($70/pcs)
前菜 Appetizer
全晚第二多人點嘅菜式-海膽皇帝蟹棒🦀,皇帝蟹棒經過鐵板香煎後🔥,蟹肉嘅鮮味被帶出👅,非常惹味!質感極為柔軟😍,再配有Creamy海膽,加上賣相不錯👍🏻,價錢亦夠抵食🤗,完全符合經濟效益。
🦆鐵板鴨肝多士Duck Liver Toast Teppanyaki ($88)
一口Bite Size鴨肝多士🦆,鴨肝經過鐵板加持之下🔥,外面被煎至金黃色💛,油脂被迫出🤩,味道更甘香滋味!
海鮮 Seafood
波士頓龍蝦Boston Lobster
🦞波士頓龍蝦Boston Lobster ($388)
全晚第一多人點嘅菜式波士頓龍蝦🦞,廚師係面前即場表演即叫即燒🔥,先將龍蝦膏加入蒜蓉炒勻🧄,另外用鹽、料理酒、牛油等等嘅配料香煎原隻龍蝦肉🧂,最後將預先準備好嘅龍蝦膏放面🧡!
龍蝦肉非常新鮮彈牙👅,比一般市面上吃到嘅更有鮮味💯!好食程度爆登💛,重點在於廚師掌控火候嘅功力👍🏻,秘訣在於龍蝦肉唔能夠十成十全熟🤫,咁樣先可以品嚐到海鮮最佳嘅味道!廚師仲非常貼心咁幫大家起肉拆骨🤗,好方便。
西班牙紅蝦Scarlet Prawn
🦐西班牙紅蝦Scarlet Prawn ($148)
鐵板燒西班牙紅蝦真係第一次,不錯👍🏻!
肉Meat
A4宮崎和牛 A4 Miyazaki Wagyu Beef
📍A4宮崎和牛 A4 Miyazaki Wagyu Beef($368)
A4和牛油脂比例高🥩,食落肉汁豐富,口感軟滑🤤。旁邊仲有自家製蒜片🧄,香脆可口。
📍蒜片炒牛柳 Fried Beef Tenderloin with Garlic ($88)
另外,試咗款肉質相對較平嘅牛柳🐃。牛肉味濃郁,經濟實惠🙌🏻。
御飯Rice
海膽蟹肉炒飯 Fried Rice with Sea Urchin & Crabmeat
📍海膽蟹肉炒飯($128)
最後食咗個海膽蟹肉炒飯🦀🍚,廚師喺飯內加入海膽醬同蟹肉🦀,再係飯上加入大量海膽,令個賣相非常吸引,相機食先!海膽新鮮💋,加入海膽醬嘅炒飯味道濃郁😍,以呢個價錢來講完全值回票價!
menu
西班牙紅蝦Scarlet Prawn
A4宮崎和牛 A4 Miyazaki Wagyu Beef
已經好一段時間冇食過鐵板燒,今次去呢間係黃店💛,開喺中環係我哋認知嘅少數黃色經濟圈內嘅鐵板燒餐廳。餐廳主打多款清酒🍶,種類多到排滿2幅牆😍。有別於一般鐵板燒餐廳,呢度冇提供套餐,全部自己散點,豐儉由人😌。但成餐飯我地都由頭讚到尾💕,每一道菜都非常好食。當日食嘅全程師傅都好好傾👨🏻‍🍳,服務員又會不斷添水,用餐感覺非常良好。非常推薦大家去試一試。.📍碎葱吞拿魚配魚子醬($128)Chopped Tuna & Spring Onion with Caviar吞拿魚茸上放上魚子醬、沙律醬同金箔,賣相精緻,配上脆身多士再加上柚子醬🍊,味道清新又好食👍🏻。.📍鐵板鴨肝多士($88)Duck Liver Toast Teppanyaki 🦆鴨肝多士一客2件,入口油潤甘香,上面加上自家製蘋果汁🍎,酸味能夠放低油膩度,同時令味道更加豐富。.📍海膽皇帝蟹棒($48)King Crab Meat with Sea Urchin 皇帝蟹棒厚肉,味道鮮甜口感細膩🦀,配上海膽、魚子同紫菜一齊食非常討好。.📍Scallop with Shell ($198)📍拖羅($70/pcs)Fatty Tuna餐廳每日都有

📍碎葱吞拿魚配魚子醬($128)

📍鐵板鴨肝多士($88)
Duck Liver Toast Teppanyaki

📍海膽皇帝蟹棒($48)

📍Scallop with Shell ($198)
📍拖羅($70/pcs)
Fatty Tuna餐廳每日都有飛機貨✈️到店,當日食咗活扇貝🐚同拖羅刺身🐟,2款刺身都鮮味突出,口感細嫩😍。

📍西班牙紅蝦($148)
Scarlet Prawn
以鐵板燒過🦐,仍然保持細嫩嘅刺身嘅口感,但係味道比刺身就更加香👃🏻💕。

📍波士頓龍蝦($388)
Boston Lobster
原隻龍蝦開邊,師父抽咗蝦膏,加上牛油🧈同蒜爆炒,將龍蝦起肉兜勻。🦞龍蝦冇煮到完全熟透,仍然保持彈牙細嫩嘅口感,非常好食🤩👍🏻。

📍蒜片炒牛柳($88)
安格斯牛肉表面煎得非常香口,中間柔軟充滿肉汁,而且牛味香濃🐂,加上蒜片同炒洋蔥非常惹味。

📍A4宮崎和牛($368)
A4 Miyazaki Wagyu Beef
🇯🇵A4和牛油花豐盈,入口軟嫰,一啖咬落油脂充滿口腔🐃,有入口就融嘅感覺,滿滿幸感,最後淋上甜甜嘅燒汁味道更加豐富。旁邊伴有蒜片🧄、岩鹽🧂同洋蔥🧅,非常好食😋。

📍海膽蟹肉炒飯($128)
成日覺得鐵板燒嘅炒飯好淡🍚,但呢度嘅炒飯先加上蛋、香蔥、洋蔥等配菜去炒,調味後再加上皇帝蟹棒🦀,材料豐富。重點係個飯落咗海膽醬去炒,置頂放上嫰滑炒蛋🍳再加上海膽,令人驚嘆😍。

📍芝士年糕($48)
Cheese Mochi
一客2件,外面炸過中間軟糯,置中嘅芝士軟心帶鹹香🧀,不錯👌🏻。

📍芝士蛋糕($48)
Cheese Cake
芝士蛋糕應該都喺攞貨返嚟🍰,味道不過不失。
今日係kura慶祝生日 - 員工及老闆都好好人。食材好新鮮,服務態度好好,老闆仲好nice送左兩支好靚嘅酒(仲一齊飲添)! 呢餐生日飯氣氛比預期好好多,very surprise! 超級推薦!
2021-02-18
生日
2021-01-06 1614 瀏覽
或説舊同事現在中環Kura工作於是便和朋友一起去探班順便吃個豐富的新年午餐🤤店家原來最出名是Sake🍶等吉蒂還自帶了一支720ml 的「作Impression」更想不到店家提供的鐵板燒午餐包埋一支720ml的唎酒師推介清酒😱都只係$980/2pax(另加一)🉐食物方面不論份量及質量都💯🟠溫泉蛋凱撒沙律🟡時令刺身拼盤🟠波士頓龍蝦🦞🟡美國🇺🇸🥩配香蒜片(圖為加碼份量)🟠海膽炒飯🟡炒野菜🥬識人當然更送芝士蛋糕🍰😜老實講這樣的環境配這樣的食物質素而收這個價錢吉蒂真心覺得太抵了🤣後來更知道原來店的老闆是認識的真有緣份呢😝有機會一定再帶朋友再光顧❤️(不過下次一定唔會再飲醉😂)
或説舊同事現在中環Kura工作
於是便和朋友一起去探班
順便吃個豐富的新年午餐🤤

店家原來最出名是Sake🍶
等吉蒂還自帶了一支720ml 的「作Impression」

都只係$980/2pax(另加一)🉐

食物方面不論份量及質量都💯
🟠溫泉蛋凱撒沙律

🟡時令刺身拼盤

🟠波士頓龍蝦🦞

🟡美國🇺🇸🥩配香蒜片(圖為加碼份量)

🟠海膽炒飯

吉蒂真心覺得太抵了🤣

後來更知道原來店的老闆是認識的
真有緣份呢😝
有機會一定再帶朋友再光顧❤️
(不過下次一定唔會再飲醉😂)
2021-01-05
2020-12-31 1093 瀏覽
Lunch set包前菜&沙律🥗&飯🍚(免費添加)&湯🥣&甜品🍡, 超級滿足😍✨安格斯黑牛扒套餐 💰188💫評分: 8.8/10📝牛份量唔多🤣不過貴精不貴多, 面燒到脆卜卜好香口, 啲汁配飯一流😌, 仲沈左飯素😍! 甜品🍡係好有咬口嘅自製哈密瓜🍈糯米糍, 佢個餡真係橙色💚🧡, 幾有驚喜😋𝕂𝕦𝕣𝕒 𝕋𝕖𝕡𝕡𝕒𝕟𝕪𝕒𝕜𝕚 & 𝔹𝕒𝕣📍中環威靈頓街52號Somptueux Central 2樓(中環🚇D2 出口行4分鐘就到)💫評分: 8.8/10💬比起夜晚性價比都幾高, 會想快啲Dinner真係食鐵板燒😋, 坐得唔迫, 店入面有成個牆擺晒清酒做裝飾都幾特別😍#中環lunch #中環美食 #中環黃店 #香港美食 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkig #hk
安格斯黑牛扒套餐

✨安格斯黑牛扒套餐 💰188
💫評分: 8.8/10

𝕂𝕦𝕣𝕒 𝕋𝕖𝕡𝕡𝕒𝕟𝕪𝕒𝕜𝕚 & 𝔹𝕒𝕣
(中環🚇D2 出口行4分鐘就到)

💫評分: 8.8/10

#中環lunch #中環美食 #中環黃店 #香港美食 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkiger #hkig #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #825food #hoisumeat中環 #hoisumeat黃店 #hoisumeat中環黃店
安格斯黑牛扒套餐
2020-12-09 949 瀏覽
第一次黎依間食日式鐵板燒 menu好多選擇 見到dinners dt兩個人一科蚊唔駛有龍蝦有刺身 不過因為當日唔算肚餓 所以散叫左幾樣~ 認為 每樣既擺盤都好靚 好出色😍第一道上係tuna魚子多士 作為開胃菜 完全做到refreshing效果~第二道上係慢煮八爪魚牛油果醬 依碟比較少見出面 好少配牛油果 但我覺得好夾😍 八爪魚都好爽!第三道係廣島oyster 好味既 但係唔算特別 但放左d櫻花蝦(?) 又幾過癮第4道係蒜香牛肉 好好味 好嫩~最後叫左signature dish 海膽炒飯 太好味了 好滿足🤍

第4道係蒜香牛肉 好好味 好嫩~

2020-10-13 1220 瀏覽
🍣北海道活帆立貝 $68@ 擺碟已經好靚好吸引 好新鮮 好甜 唔洗點豉油Wasabi食 因為會overpower咗刺身本身嘅鮮味🦀海膽帝王蟹棒 $48@2紫菜包住蟹棒同埋海膽 唔錯 海膽個味差少少 唔係好帶到出黎🐡雞泡魚干 $68@同之前食開唔同唔係烤到脆卜卜咁 好入味林身都好食🐙香辣蒜香魷魚鬚 $48@好好食 配埋啲辣好惹味🥢鐵板鮑魚 $188@大大隻超新鮮 🐏羊架配羊腸 $98@本身都怕羊架會好羶, 師傅都有講羊腸陣味會更羶 不過鐘意食嘅人係番唔到轉頭 真係超好食‼️ 有架勢🙌🏻🐮蒜片炒牛柳 $88🐮鐵板牛舌 $68牛嘅質素再好 都要烤得好先好食 得罪講句 仲好食過crown super deluxe🤪🐷味增煮大腸 $68大腸肥瘦適中 仲有蘿蔔蒟蒻喺個迷你窩入面🎃烤南瓜 $68@2由落單開始慢烤 我諗有30-45分鐘好厚身嘅南瓜又係超甜🥢明太子烏冬 $68食到停唔到口🤤🤤 每次必叫🍘芝士年糕 $48@🍶青雲 颯 純米吟釀 $1030唔甜 都易入口 涼爽🎐
🍣北海道活帆立貝 $68@

🍘芝士年糕 $48@

🍶青雲 颯 純米吟釀 $1030
唔甜 都易入口 涼爽🎐
2020-10-12
畢竟處世做人咁多年,放空既時間都會思考一下人生既奧秘。當一粒米可以養到百樣人,我又可以為呢個社會做D咩? 有權利就有義務,有能力就有責任。命運呢樣野的確可以掌握,靠自己唔洗求神,今日我就交托我既命運係我最愛既鐵板燒之店,位於中環既「Kura Teppanyaki · Bar」,就知我對佢地好有信心,今次二訪試下佢地新推出既brunch menu,呢個選擇係絕對正確!👇📌Premium Brunch Six Course - $980/two ▪ Seasonal · Sashimi Platter -▫ 第一道要大讚既係「季節 · 刺身拼盤」,精緻有心思既擺盤已經相當搶眼。中間既「拖羅」入口即融,油香十足,帶少少咬口,唔錯;隔離既「北海道活帆立貝 · 煙薰鹽」食落爽脆,同平時既帶子有少少唔同,清甜得黎帶多一份鹹香;當然唔少得最後「海深池魚 · 無花果 · 紅酒醋」,本身池魚食落肉質爽厚甜潤,滋味無窮;加埋無花果一齊食,有種份外既清甜!▪ Caesar Salad · Soft-boiled Egg -▫ 鐵板燒一向都比較油膩,想清清地平衡下味蕾,可以試下呢個「溫泉蛋 · 凱薩沙律」。煙

brunch menu,呢個選擇係絕對正確!👇

80/two
Seasonal · Sashimi Platter -
中間既「拖羅」入口即融,油香十足,帶少少咬口,唔錯;

煙肉炒得好煙靭,有咬口;而溫泉蛋較既溫度岩岩好,吉開仲有流心蛋汁,呢點抵讚;

沙律菜新鮮得黎仲有啖啖芝士,香口又健康!

Boston Lobster · Teppanyaki -

▫ 最期待既主菜「波士頓龍蝦 · 鐵板燒」終於殺到,呢道菜用左牛油蒜香做成,

離遠聞都聞到香。而每啖龍蝦肉食落非常鮮甜,再加上龍蝦膏調製既醬汁,

香濃得黎又唔會太膩,相當好食!

Fried Beef Tenderloin · Garlic -

▫ 另一炒物「蒜片 · 炒牛柳」亦唔輸蝕,入口一路咬一路散播油份,
加上香蒜片提升成個牛柳既層次,份外惹味。而牛柳食落軟腍入味,肉汁豐富,

又唔會太乾身,顯得大廚既功架十足!

Assorted Vegetable · Teppanyaki -

▫ 加左海量木魚花既「鉄板 · 炒野菜」,黎到既時侯有強烈既動感,

加上爽口既椰菜,每一啖相當清新又惹味。

Fried Rice · Sea Urchin & Crabmeat -

▫ 一秒愛上既「海膽蟹肉 · 炒飯」,大大舊海膽蓋住個蟹肉炒飯,

淨係呢個賣相都引死人。而食落蟹肉鮮甜,加上連埋炒過既飯式,

有咬口得黎又有焦香,唔錯;配搭金黃光澤既海膽,加強口感,好食到不得了!

三芳菊 · 疫病退散 -

▫ 呢枝sake套餐包埋既,仲有4-5款選擇比你揀,今次我地揀左呢枝「三芳菊」,
樽上有兩隻怪物,係日本相傳既見到佢地,d病都會好返既,而最有意思係呢枝酒係
為左今年既疫情而設,好特別。而入口甜甜地,反而無我想像中咁嗆咁dry,
就算女士們都會覺得好易入口。
2020-09-13
  • 季節 · 刺身拼盤
  • 溫泉蛋 · 凱薩沙律
  • 波士頓龍蝦 · 鐵板燒
  • 鉄板 · 炒野菜
  • 海膽蟹肉 · 炒飯
  • 三芳菊 · 疫病退散
2020-05-10 2898 瀏覽
We unintentionally came here since we were so late or dinner and had to find alternatives. This place is conveniently located on Wellington, not far and hard to find. It’s a huge sake library with a la carte dishes mostly cooked via teppanyaki grill which is quite new for us. Normally restaurants in HK present teppanyaki as elaborate, lengthy dining experience whereas in here, they allow you to see how they cook your dishes per ordered. Honestly, the food here is really amazing. Things like edam

Honestly, the food here is really amazing. Things like edamame are normally blanched and seasoned with salt, but they would grill those slightly with salt and pepper so you can taste the different cooking flavours. There was also the half-priced sake with free dish promo, which we made used of, with their raw seabass sashimi which was really refreshing. Their sake is slightly priced up, but not by far. Our bottle originally cost 700 for 720ml, but with their 1/2 price, making it $350 is really reasonable for such a location.

My conclusion to their food is it’s unordinary based on the ordinary, like Jap dumpling stuffed with chicken soft bone, fried rice in uni sauce, pork belly paired with shisho. It’s a great place to chill with good Jap food, great atmosphere, great sake.
Foie  gras  on  toast
Seabass  sashimi  (free  dish)
Pork  belly  on  shisho
Chicken  soft  bone  dumpling