2020-10-26 226 瀏覽
這是我第一次吃巴斯克芝士蛋糕👅本身已是芝士控,吃到這蛋糕的第一下就直呼:太美味了‼️▫️@lavina.hk 是西班牙蛋糕品牌,圖中的蛋糕為3″,用木盒子裝著,外型夠簡約‼️一打開就散發陣陣香味,表面是焦焦的焦糖香,中間是超濃的芝士奶香。蛋糕口感軟滑綿密細膩,一定滿足到一班芝士控‼️▫️@lavina.hk 除了以網上商店為經營模式外,在8月份更進駐中環區,買一個回公司做下午茶會太過份嗎💛🧡
▫️
▫️

呢排見到好多Foodie推介好似好吸引,最近終於同朋友去咗試佢哋嘅甜品🍮La Viña出曬名Basque burnt cheesecake、Loaf bread同danish✨餐廳係Cupping Room旗下品牌,選購期間店員都有推介唔少款式俾我哋選擇,店內環境舒適,同朋友可以好舒服咁喺度食個靚甜品🤎_🍰Basque Burnt Cheesecake (La Viña Orginal 3”) $46嚟到嘅時候好好彩可以食到最後一件😭之後見到好多人入嚟問但都已經賣晒🤣今次試嘅係原味👍芝士味非常濃郁🧀,入口好順滑☺️聽聞伯爵茶味道都唔錯下次有機會再同朋友黎試吓_🍑Seasonal Fruit Danish $38今次嚟到見到有桃選擇所以即刻叫咗黎試✨丹麥酥好酥脆,層次感非常豐富,另外桃食落去幾清甜,絕對唔會感到油膩😚

_

_
🍑Seasonal Fruit Danish $38

2020-10-22 201 瀏覽
一心想試吓earl grey infused3” 12:15左右去到竟然估清!失望😞好在吾洗自己比錢⋯於是買左個有別於一般Basque Cheesecake 6” 有驚喜!滿滿流心芝士(忘記影相)⋯值得一試,略嫌芝士味未夠香濃,但口感非常好好滑溜!(切左約16件左右)但食了2小件已有啲膩死~冇earl grey cheese cake就買左另外一個賣相十分靚仔 earl grey & floral rose pond cake,一切開已聞到陣陣我最愛earl grey 味道😍😍蛋糕鬆軟吾油膩但有啲乾身,除咗味道香濃內有小小紅莓可中和甜味,但因為牛油蛋糕始終飽肚,公司10個人都食唔曬!建議可以多人吃。
好滑溜!(切左約16件左右)但食了2小件已有啲膩死~

Basque   Burnt cheese  cake
2020-10-22
10 分鐘 (外賣自取)
Basque   Burnt cheese  cake
最近話題道爆燈的Basque Burnt Cheesecake巴斯克焦香芝士蛋糕,在香港掀起搶購熱潮👀,在不少餐廳也看到它的蹤影。不過品嚐過好幾間品牌的芝士蛋糕後,我最愛還是 La Viña🔸的出品! La Viña💓是 人氣咖啡廳 DoubleShot開設新概念蛋糕店,研發出多種麵包和蛋糕,絕對推薦大家一試呀! 有巴斯克焦香芝士蛋糕🧀(原味&伯爵茶&朱古力冧酒)、磅蛋糕🧈(檸檬&抹茶紅豆&伯爵茶玫瑰花&海鹽焦糖Valrhona朱古力&檸檬草薑茶)、曲奇🍪、牛角包🥐、司康、鬆餅🧁、酥皮麵包、提拉米蘇☕️等等。客人可直接到店內購買 或在官網訂購🖥,購物滿$600,更可免運費啦。由於巴斯克焦香芝士蛋糕的人氣高企,我建議大家預早訂購🙈。因為我光顧當晚,只餘下最後一件蛋糕,不想大家白走一趟啦~Strawberry Danish $32這次我選了 草莓丹麥麵包 及 原味巴斯克焦香芝士蛋糕🥰。草莓丹麥麵包🍓,賣相超級吸引。鮮紅的大草莓又鮮又甜,丹麥麵包由店家每天新鮮製造👨🏻‍🍳,相信焗熱會更美味。Basque Burnt Cheesecake -Original $46芝士蛋糕,果然是皇牌之選! 蛋

Strawberry Danish $32

芝士蛋糕,果然是皇牌之選! 蛋糕表面烤焦,質感濃稠幼滑,軟綿幼軟,入口溶化,芝士味濃香可口,焦香甘甜,😍超好吃呀!
2020-10-16
2020-10-20 172 瀏覽
預祝小女子生日大日子~食完正餐之後一定唔可以少嘅就係甜品時間!!!!!叫咗呢間餐廳好出名嘅芝士蛋糕同埋一件士多啤梨酥皮cake😆😆😆😆首先想講嘅就係佢嘅士多啤梨酥皮cake,同外面唔同嘅就係酥皮用咗頂級牛油做,可以見到佢底係好多層,咬落去真係好鬆脆。忍唔住逼我個friend聽我咬🤣🤣🤣🤣另外就係芝士蛋糕,有芝士原味同埋伯爵茶口味。我哋叫咗細既伯爵茶味,淡淡的伯爵茶清香,唔會太濃。呢個芝士蛋糕感覺上冇外面一般餐廳食嘢咁漏口,加分🥰🥰

我諗大家對呢個𝚌𝚞𝚙𝚙𝚒𝚗𝚐 𝚛𝚘𝚘𝚖 𝚋𝚞𝚛𝚗𝚝 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚌𝚊𝚔𝚎一啲都唔陌生㗎啦!而佢地近期係中環開咗間西班牙風𝚋𝚊𝚔𝚎𝚛𝚢 - @lavina.hk 😻 正正就係 @smokeandbarrels.hk 隔離,啱晒我呢啲食完正餐一定要食甜品嘅人👅除咗有𝙱𝙱𝙲之外,亦都有好多唔同嘅甜點,樣樣賣相都非常之精緻吸引!見到佢地亦都有𝚜𝚊𝚖𝚎 𝚍𝚊𝚢 𝚍𝚎𝚕𝚒𝚟𝚎𝚛𝚢,一路食就見住好多司機一路嚟攞單😹等大家係屋企都可以享受到咁正嘅甜點~~.im sure a lot of you are familiar with cupping room burnt cheese cake 🍰 they recently opened a new spanish bakery @lavina.hk 😊 we were eating smoked meats next door @smokeandbarrels.hk so it was perfect dessert to wrap up the day 😋 overall, highly recommend their burnt cheese
im sure a lot of you are familiar with cupping room burnt cheese cake 🍰 they recently opened a new spanish bakery @lavina.hk 😊 we were eating smoked meats next door @smokeandbarrels.hk so it was perfect dessert to wrap up the day 😋 overall, highly recommend their burnt cheese cake! Its simple but super creamy and tasty 🤤 have to come back again!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.2/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.5/10
🌟推薦𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎✨
𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎

《𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎》$46🌟8/10🌟
成日覺得𝙱𝙱𝙲做法其實好簡單,基本上係將材料撈埋一齊,所以好少喺街食😹但既然嚟到梗係要試吓啦!!
𝙻𝚊 𝚅𝚒𝚗𝚊嘅𝙱𝙱𝙲用上法國芝士同日本蛋感覺真係唔同啲,蛋糕表面有淡淡嘅焦香味,再加上淡淡嘅蛋香味同濃而不膩嘅芝士味,係一個食唔停口嘅蛋糕😻
整體口感食落軟滑𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢,中間位仲有少少流心嘅效果,入口即溶!!果然真係名不虛傳🤩
𝚂𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚊𝚕 𝙵𝚛𝚞𝚒𝚝 𝙳𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑

《𝚂𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚊𝚕 𝙵𝚛𝚞𝚒𝚝 𝙳𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑》$38 🌟7.6/10🌟
每日都會有唔同嘅新鮮水果𝙳𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑,當日去到嘅時候就見到有我今次試嘅呢一款青提,而走嘅時候望一望已經變着左士多啤梨啦😻
𝙳𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑每一層都整得好薄脆,口感鬆化,同𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢嘅𝚌𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍好夾,青提又甜又大粒,每一啖都好滿足~不過整體甜度有少少高,兩個人𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎食會好啲🤏🏻

𝙻𝚊 𝚅𝚒𝚗𝚊 @lavina.hk
📍#BELLYwongs_central
#BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_cakes #BELLYwongs_cheese 😇
  • Burnt  Cheesecake
2020-10-18 165 瀏覽
嘉咸街市重建後呢度多咗好多食肆開張,之前食完牛肉面行過見到呢間cake shop 啲Pastry 同cheese cake 好似好正就今日趁Friday 過嚟試吓呢度個門口比較難搵,其實佢係街市買餸側邊有個玻璃門就係,好彩之前來過大概知邊個位,如果唔係好易會入左大廈就有排搵🤪舖面其實幾大,坐位不多應該主要做take away order, 望左個蛋糕櫃有咩食之後後,我哋棟左Original Baked Cheese cake 同Strawberry Danish, 飲品就iced black coffee 同一杯似沙冰嘅Irish coffeeBaked Cheese cake 值得推介嘅, 少見咁好食, 好rich 好重芝士,佢仲有另一隻伯爵茶味個樣都好似幾好,下次可以試埋飲品呢度就唔係好啱口味啦,因為就算杯Irish coffee 酒味好勁好苦唔係好夾... 可能呢啲係鬼佬口味啦😅🤣

好多人都應該聽過 Cupping Room 嘅 Basque Burnt Cheesecake 架啦~ 差唔多係去到必食 😁而家佢開咗個餅店係中環,主打西班牙呢隻 Burnt cheesecake, 仲有埋pastry 架。岩岩新開已經好多人黎啦 🙈 不過如果唔可以堂食,買走都好方便,個cheesecake 放係溫室就可以,唔洗雪住,又唔洗焗熱3" Original Basque Burnt Cheesecake 📍$46有原味有伯爵茶味,不過第一次黎,梗係試返個原味睇吓有幾出色啦~ 芝士味真係好香濃,中間仲要做到少少流心架,好有驚喜 🙆🏻‍♀️ 蛋糕面頭有少少焦香,真係有啲羨慕K11 apartment 啲人呀,原來佢地嘅room service 係service 呢到嘅 cheesecake 架,一定要食呀 😍😍Peach Danish 📍$38個酥皮勁鬆軟 😋 勁有層次,好似話用咗7層去整,每一層都要整得好薄好脆,加埋個鮮甜嘅香桃係中間同埋啲icing, 唔會過甜,好正呀~

Peach Danish 📍$38
Peach Danish
Peach Danish
Basque Burnt Cheesecake
  • Original Basque Burnt Cheesecake
2020-10-16 174 瀏覽
由 @cuppingroomhk 推出既全新品牌 @lavina.hk 主打多款🇪🇸蛋糕🍰 ,danish,🥐,scones 等全部賣相好精緻吸引🤩仲係每日由店舖新鮮出爐試左最近人氣王既basque burnt cheesecake🧀有原味同earl grey兩種口味揀 有三個size可以揀 包括3”,6”,8”用左🇳🇱法國芝士加🇯🇵🥚面層焦香內餡🧀同🥚味勁濃郁💯質感軟綿夠creamy 軟心效果食落入口即溶😋真係encore之選!另外danish都有幾款唔同配料可以選擇試左custard raisin snail🤩酥皮層次分明 而且口感鬆脆 牛油味夠香😋整體好好味👍🏻下次真係要試埋其他款先得🤪🤪
全部賣相好精緻吸引🤩仲係每日由店舖新鮮出爐

有原味同earl grey兩種口味揀
有三個size可以揀 包括3”,6”,8”
用左🇳🇱法國芝士加🇯🇵🥚
面層焦香內餡🧀同🥚味勁濃郁💯
質感軟綿夠creamy
軟心效果食落入口即溶😋真係encore之選!

另外danish都有幾款唔同配料可以選擇
試左custard raisin snail🤩
酥皮層次分明 而且口感鬆脆 牛油味夠香😋
整體好好味👍🏻
下次真係要試埋其他款先得🤪🤪
2020-10-15 176 瀏覽
-行過 "La Vina"見到好多蛋糕心血來潮想增肥🐷叫左佢出名嘅3吋Basque Cheesecake 🍰本來諗住叫original 🧀但太好賣🙈 original already sold out 😫得番early grey ☕️味🤩所以試左earl grey😻好特別😍一食難忘🧀芝士味同🍃earl grey 出奇地十分夾😚再加軟滑嘅口感如果唔係驚肥我仲想食多個🤪見佢d danish 好吸引所以叫左個raspberry danish佢比起平時啲Danish多好多層食落都香脆可口😋
行過 "La Vina"
見到好多蛋糕
所以叫左個raspberry danish
佢比起平時啲Danish多好多層
食落都香脆可口😋
2020-10-15 171 瀏覽
巴斯克芝士蛋糕熱潮還未過!這家Cupping Room 的副線品牌,除了一般的6寸和8寸蛋糕外,還提供3寸小Size的芝士蛋糕,飯後想食個甜品就岩曬,蛋糕食譜來自西班牙San Sebastian 的著名 Basque Burnt Cheesecake,選擇了Earl Grey口味,雖然切開沒有流心的效果,但每一啖都充滿伯爵茶味道,口感幼滑。而另外叫了Seasonal Fruit Danish,丹麥酥酥脆之餘牛油味重,吉士醬也不會太甜。
2020-10-14
  • Basque Burnt Cheesecake
來自西班牙既人氣甜品店 La Vina開到黎中環!即刻同朋友去朝聖下主打最近超流行既Basque Brunt Cheesecake 、丹麥酥、Loaf Cake等等,櫥窗入面既糕點七彩繽紛勁吸引好似外國既cafe咁樣,有個半開放式廚房,可以望到廚房製作麵包既過程,望住一個個麵包出爐感興好療癒Basque Brunt Cheesecake 3” ($46)我地揀左伯爵茶,用左法國芝士同日本蛋製作,茶味好香濃,口感creamy,入口即溶Seasonal Fruit Danish ($38)見到青提大大粒個樣極吸引,打完打最好快d食,丹麥酥好鬆脆,青提好甜,下面仲d吉士,好味

Seasonal Fruit Danish ($38)
2020-10-11 189 瀏覽
想食La Vina 嘅巴斯克芝士蛋糕好耐啦,終於食到!Basque Burnt Cheesecake有原味及伯爵茶味兩款,雖然我7pm去到,最想食嘅earl grey味已經售罄,不過原味一樣出色!芝士蛋糕表面焦香,內裡口感超級軟滑,食到中間位仲有少少流心,有入口即溶嘅感覺。芝士奶香味道好濃,又唔會有甜膩嘅感覺,正!店員介紹話K11 apartment 嘅 room service 都係供應佢哋呢個芝士蛋糕,真係唔講唔知。另外亦都試咗一個Peach Danish,丹麥酥嘅酥皮層次分明,食落富牛油香,而且做得非常薄身,配上香甜嘅蜜桃,味道清新,如果酥皮可以再酥脆一D就更好啦。客人可以睇到師傅喺餅房整餅嘅情況,喺呢段疫情期間相對比較安心。店內仲有loaf cake,牛角包等,賣相吸引,可惜眼闊肚窄,試唔到咁多款,惟有下次再嚟!
想食La Vina 嘅巴斯克芝士蛋糕好耐啦,終於食到!

2020-10-11 134 瀏覽
前幾日look look吓Ig見到呢間café, 見到啲甜點&麵包類好吸引, 今日順路就決定買返個番屋企做美味下午茶😋一入去就會見到一堆麵包類產品, 一睇相中Danish, 睇落好脆好正! 就買定咗個seasonal fruit danish(店內仲有青提&桃嘅danish). 因為唔係即刻返屋企, 都有小小concern會唔會隔得耐冇咁好食. 隔咗3Hours先返去, 仍然好脆, 完全唔似隔咗幾個鐘先食! 個人覺得糖霜多咗小小, 因為中間吉士已經sweet enough. 但整體出色, 雖然唔平, 但可以一試! 下次想試埋佢嘅baked cheesecake!!😍

Seasonal  Fruit  Danish

Seasonal  Fruit  Danish
.位於中環嘅La Viña係一間主打pastry嘅餅店🍰主要有danish, burnt baque cheesecake, loaf cake賣全部都係每日係舖頭新鮮出爐,保證高質除左好食之外,賣相都幾精緻,啱晒影相打卡~舖頭主要做外賣,不過都有大約十個位比人堂食.✨ Earl Grey Infused 3”呢個size做飯後甜品啱啱好,而且勁好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)芝士味超濃,仲有伯爵茶嘅味道,甜度適中蛋糕明顯食到兩種唔同嘅質地外層係普通芝士蛋糕嘅硬度,而裡面就有流心嘅效果🥰面頭仲突登焗到有啲燶,食落有焦糖味除咗3吋之外,仲有大啲嘅6吋同8吋賣㗎!.✨ Peach Danish舖頭有幾款唔同配料嘅danish,全部嘅造型都好靚!😍今次就試左桃味酥皮都有好多層,口感鬆脆,而且牛油味幾香配埋甜甜地嘅蜜桃真係超夾!.Earl Grey Infused 3” $48Peach Danish $38———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數 ⛱: 💛💛💛💛🤍抵食指數 🤑: 💛💛💛💛🤍推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍———📍La Viña中環嘉咸街23號My Central地下3號舖———👉🏼
位於中環嘅La Viña係一間主打pastry嘅餅店🍰
全部都係每日係舖頭新鮮出爐,保證高質
除左好食之外,賣相都幾精緻,啱晒影相打卡~
舖頭主要做外賣,不過都有大約十個位比人堂食
✨ Earl Grey Infused 3”
芝士味超濃,仲有伯爵茶嘅味道,甜度適中
蛋糕明顯食到兩種唔同嘅質地
外層係普通芝士蛋糕嘅硬度,而裡面就有流心嘅效果🥰
面頭仲突登焗到有啲燶,食落有焦糖味
除咗3吋之外,仲有大啲嘅6吋同8吋賣㗎!
Earl  Grey  Infused  3”

✨ Peach Danish
舖頭有幾款唔同配料嘅danish,全部嘅造型都好靚!😍
今次就試左桃味
酥皮都有好多層,口感鬆脆,而且牛油味幾香
配埋甜甜地嘅蜜桃真係超夾!
Peach  Danish

推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍
📍La Viña
中環嘉咸街23號My Central地下3號舖
———
👉🏼 #ewhk中環 #ewhk甜品 #ewhk烘焙 #ewhk蛋糕

#中環美食 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
Earl  Grey  Infused  3”
Peach  Danish