2018-01-12 221 瀏覽
難得的早收工,而且在觀塘,想搵個地方坐低嘆杯靚茶。經過王子大廈,記得上面有間唔錯的Cafe。終於我哋上到Cafe,依然係咁靚咁有格調,店內洋溢着一種輕鬆悠閑的感覺。店員有禮貌而且有笑容,令人感到好溫馨。俾我哋留意到,原來佢哋有做芝士火鍋。細個嗰陣,每一年都會做屋企人帶我去食。令我突然間都好想懷愐一下箇中滋味,就決定提早食晚飯。一個芝士火鍋二人餐,三百零蚊都算幾實惠。先來杯熱辣辣的水果茶,在寒冬中暖一暖身,又暖一暖心。餐廳好貼心地用小蠟燭暖住,令到花茶保持熱度。店主應該係一個好溫柔的女士,每一件小事情都好有心思。鮮果熱茶,加上心思,確係甜到漏。芝士火鍋的賣相好靚,配料好豐富,蔬菜、肉類同澱粉好均衡。睇住芝士慢慢被加熱,然後滲出陣陣獨特的香味,令人食指大動。幾欣賞佢哋將芝士的質感做到好滑溜,而且唔會太杰,可以輕鬆沾上。呢個雞件好好味道,本身已經燒得好香。而多種配料當中,我就覺得炸薯條點上芝士口感最為有層次,味道又超濃郁,好好食。芝士火鍋套餐都幾抵,除咗火鍋拼盤外,仲有一款自選意粉。墨魚汁意粉墨汁味好濃郁,烏卒卒好似寫書法的墨甘。朋友冇叫花茶同水果茶,反而一嚐佢哋的咖啡。味道唔清楚,但賣相真

芝士火鍋的賣相好靚,配料好豐富,蔬菜、肉類同澱粉好均衡。

睇住芝士慢慢被加熱,然後滲出陣陣獨特的香味,令人食指大動。

呢個雞件好好味道,本身已經燒得好香。

朋友冇叫花茶同水果茶,反而一嚐佢哋的咖啡。味道唔清楚,但賣相真係好可愛!
2018-01-12
2018-01-12 125 瀏覽
寒冷的天氣下食芝士火鍋很適合,不過只食芝士火鍋就太少,幸好套餐除了有二人份量的芝士火鍋,還有意粉和兩杯飲品!芝士火鍋用明亮的黃色小鍋,看起來已經有點温暖感。配料有七款之多,擺放得整整齊齊,包括有雞肉、鮮蝦、法包粒、西蘭花、珍珠筍、車厘茄和薯條。配料都被切成丁,容易蘸上芝士。芝士非常濃稠,輕易就做到拉絲效果。芝士加上香脆薯條,惹味得很,是我最喜歡的配搭。套餐的軟殼蟹南瓜汁意大利飯水準甚高,軟殼蟹碩大,有不少蟹籽擺面。意大利飯 creamy 但很有口感,帶點南瓜的香甜味。套餐加 $20 可將餐飲轉特式飲品,樣子果然好可愛!龍貓圖案比較少見,朱古力濃郁,不錯!

Lava  芝士火鍋

配料都被切成丁,容易蘸上芝士。

抹茶鮮奶
抹茶鮮奶
2018-01-11 44 瀏覽
今日收工去左觀塘行街Openrice搵到附近有間芝士火鍋2個都係芝士控天氣又凍凍地完全抵抗唔到芝士火鍋既魅力上到去發現裝修好靚好文青完全適合女士們坐低慢慢食下傾下叫左芝士火鍋+軟殻蟹南瓜汁意大利飯追加左龍貓朱古力同三眼仔matcha latte芝士火鍋配料有雞肉 法包 薯條 鮮蝦同蔬菜每樣野本身都已經好好食加埋熱辣辣既芝士簡直係一流另外加左個火腿 係厚既意大利飯南瓜味濃食落都唔會太濕軟殻蟹好juicy上面仲有啲蟹籽十分推介呢個飯2杯野飲公仔都好靚龍貓朱古力甜度適中三眼仔latte抹茶味濃比呢2杯野100分
今日收工去左觀塘行街

三眼仔latte抹茶味濃

比呢2杯野100分
2018-01-10
2018-01-11 36 瀏覽
去了旅行一陣子,原來香港也變冷了很多,想要吃個tea也考慮到天氣,再在openrice找了找,原來觀塘有間cafe提供芝士/朱古力火鍋,那就最剛剛好了。店裏以木為主,感覺幾warm,星期六下午入座也有7成呢。不用看menu就必點朱古力火鍋,有窩夫,芝士蛋糕,士多啤梨,泡芙及馬卡龍。朱古力帶少許酒香,但很容易入口,食材是冷的,外層沾上暖暖的朱古力,一冷一熱,朱古力很滑又濃郁,很好味。馬卡龍本來就很甜,惑覺不是很適合加朱古力醬,但是窩夫和泡芙很不錯啊,泡芙雪凍了裏面就像是雪糕,雪糕配朱古力永遠不會出錯。飲品方面點了熱的洛神花茶,很貼心地有火可以一直保溫,而且加了蜜糖感覺更溫和也不會太酸。抹茶牛奶可以選擇圖案,(朱古力也可以有圖案)我選了大眼仔,飲之前影了很多照片,入口不澀,茶和奶的比例剛好。

店裏以木為主,感覺幾warm,星期六下午入座也有7成呢。

觀塘王子大廈的一間西式餐廳,地方都算大,唔會同隔離背對對。。。幾個同事放工傾下密計。。。講下公司是非好地方😂😂食物味道不錯,芝士火煱香濃,但食材整體稍嫌味道不夠鮮,急凍蝦就是沒有味道.意粉很彈牙,醬汁亦很出色,伯爵奶茶有驚喜,味道剛剛好~~~~
2018-01-10 128 瀏覽
仲記得幾年前係瑞士食Fondue既經歷就係個一次次後一食上癮 令我鐘意左周圍去食Fondue返到香港 試過自己整 試過出街食 不過都總係食唔返當日係瑞士既味道今晚亂打亂撞 約左個朋友係觀塘食飯聚舊去左今晚既Lava Java度食 其實之前都有同朋友上黎食過 環境唔錯 係傾計食飯既好地方睇睇menu 原來出左個Fondue dinner set 同個朋友二話不說就簡左套餐入面仲包左兩杯野似 同埋一個主食一放上枱 擺得靚靚 正呀個set包既配料有法包粒 雞肉 鮮蝦 西蘭花 珍珠荀 車厘茄同埋薯條我地仲另外加錢叫左個火腿配料新鮮 口感唔錯重點係個火鍋質素 酒味唔算濃 但係芝士味道足加上熱辣辣 正!我最中意反而係直接用法包去享用呢個fondue真係原汁原味咁索哂d芝士另外我地叫左知香辣蝦乾闊條麵配大蝦唔食辣既我開頭都有d擔心 但係食落其實唔太辣 非常野味 麵質地都幾彈牙呀野飲就每人叫左杯伯爵奶茶 有質素!
仲記得幾年前係瑞士食Fondue既經歷

我地仲另外加錢叫左個火腿

配料新鮮 口感唔錯

重點係個火鍋質素
酒味唔算濃 但係芝士味道足
加上熱辣辣 正!
我最中意反而係直接用法包去享用呢個fondue
真係原汁原味咁索哂d芝士

另外我地叫左知香辣蝦乾闊條麵配大蝦

野飲就每人叫左杯伯爵奶茶 有質素!
2018-01-08 158 瀏覽
話說我真係好想食芝士火鍋,上次就特登去咗唔係好大連鎖店食,結果大失所望,心有不甘應我立即再搵過間芝士火鍋食,結果比我搵到之前喺觀塘食過嘅lava java竟然出咗個芝士火鍋套餐,即刻去試吓。一去到真係諗都唔使諗就叫咗個$368嘅芝士火鍋二人餐。軟殼蟹南瓜汁意大利飯個南瓜汁好濃,好似加咗芝士咁樣,一畢起啲飯竟然做到拉絲嘅效果,個意大利飯就偏軟少少,啱返香港人嘅口味,而且佢可以做到啲飯唔黐住隻匙羹,每一粒飯都有南瓜汁包住,個軟殼蟹嘅炸漿好薄,炸得香脆又唔太熱氣,裏面啲蟹肉仲係好多汁。黑松露芝士火鍋 加$38本身以為黑松露係加左入去只是入面,原來係一碟上,可以自己決定要加多少,個芝士仲好濃,比一般食到嘅芝士多好多奶味,女仔會鍾意食啲。配料方面有大蝦,雞肉,麵包,薯條,車厘茄,粟米芯同西蘭花,火腿 加$58,我自己最鍾意就係雞肉,估唔到咁夾,首先啲雞肉佢煎香除咗個外皮,本身已經好香雞肉味,再用芝士包裹成個雞肉,每一啖都更加濃郁。另外我仲幾鍾意薯條,芝士薯條真係一個最佳嘅配搭,薯條炸得香脆,但係裏面有唔會變咗乾柴,如果想熱少少嘅話可以將薯條浸係芝士入面來啲。你間餐廳另外最出名嘅就係佢哋啲嘢飲,杯

一去到真係諗都唔使諗就叫咗個$368嘅芝士火鍋二人餐。

黑松露芝士火鍋 加$38

你間餐廳另外最出名嘅就係佢哋啲嘢飲,杯杯都整得好靚,龍燈你會比較甜,都係啱女仔飲,最重要仲可以影相呃like嘛。

龍貓焦糖朱古力 補$20

三眼仔抹茶鮮奶 補$20

兩個人埋單$550左右,價錢相當合理,一定比某連鎖店嘅芝士火鍋出色。

2018-01-04
2018-01-05 53 瀏覽
舊同事介紹,觀塘有一間西餐廳,位於開源道,名叫Lava Java 咖啡西餐廳,在12月一3月有限定芝士或朱古力火鍋食,同事又說那兒的芝士火鍋特別好食,老公未食過芝士火鍋,今天就帶他前往試試!餐廳裝修高雅,燈光柔和,座位寬敞舒適!侍應招呼週到。是三五知己聚餐聚會閒聊的好地方。我們選了這芝士火鍋,除了原有的配料,我還加錢追加了薯條和雞肉。凍檸檬茶凍咖啡:套餐包2杯普通飲品加40元就有一杯紅或白酒,限二杯。特飲就有半價優惠芝士火鍋二人餐:食材有雞肉、鮮蝦、法包粒、西蘭花、珍珠筍、車厘茄、薯條。我還加錢追加了火雞胸和薯條,因為火雞胸賣晒,改了雞肉,凡加錢追加食材,這款食材是任食的,好底啊!但記得追加埋芝士鍋,否則只有食材沒有芝士就冇得點來食!濃郁的芝士很惹味,多款食材我最喜歡鮮蝦,點了芝士醬汁,非常惹味又爽口,令人食不停口!香辣蝦乾闊條麵配大蝦:套餐還包一款意粉或意大利飯,三款中我選了這款,大大隻虎蝦已開邊去蝦腸,鮮甜彈牙,闊條麵加有香辣蝦乾,蕃茄醬汁濃郁又有口感,十分美味!

凍檸檬茶

凍咖啡:套餐包2杯普通飲品

加40元就有一杯紅或白酒,限二杯。特飲就有半價優惠

2018-01-04
  • 芝士火鍋二人餐
2018-01-04 60 瀏覽
早前見到網上報導Lava Java推出左全新的芝士火鍋及朱古力火鍋,男朋友知道我兩樣都鐘意,就即刻提議去食~網上訂座非常方便,即刻就留到位置!去到的時候,時間嘗早無咩人,可以影下環境咁~地方寬敞,環境唔錯,而且可以坐下傾計都幾舒服。我地二人行,兩個都唔係食得多野gei人,所以我地就揀左一個dinner set,之後再一齊SHARE朱古力火鍋!!!!DINNER SET價錢都幾抵,頭盤有多款選擇+ 主菜 + 餐包 + 餐飲 (加錢可揀特飲)野菌忌廉湯 超驚喜,香濃味重,Creamy 到呢,入口啖啖都充滿野菌味......真係估唔到咁好味~主菜就揀左呢個"蕃茄汁菠菜芝士意大利雲吞"蕃茄汁味道夠酸,我呢個酸人真係十級鐘意,芝士味唔會太重,一口咬下雲吞,內裡都好多汁,口感幾豐富,而且有菠菜食小編呢D鐘意食草gei人當然非常喜歡啦~~~~讚啊!!!! 黑松露煙肉芝士薯條   (套餐+48)講真,愛食薯條的小編,認為呢個薯條真係相對來講係有D失色,黑松露味同芝士味都唔夠,食落薯條軟身,無咩口感期待的我有少許失望,可以改善下啊呢方面~~~~薄荷龍貓朱古力呢度最特別的卡通拉花,我地當然都要試下~~~~
地方寬敞,環境唔錯,而且可以坐下傾計都幾舒服。

野菌忌廉湯
主菜就揀左呢個"蕃茄汁菠菜芝士意大利雲吞"
小編呢D鐘意食草gei人當然非常喜歡啦~~~~讚啊!!!!
黑松露煙肉芝士薯條   (套餐+48)

期待的我有少許失望,可以改善下啊呢方面~~~~
薄荷龍貓朱古力
呢度最特別的卡通拉花,我地當然都要試下~~~~
薄荷味好重,朱古力味唔太濃,如果鐘意甜D的話,呢杯可能唔夠,不過薄荷味重,會令你有種清新感
之後就到重頭戲,朱古力火鍋啦~~~~~ $138/2人份量
先講最好食的我認為係,雲尼拿雪糕泡芙,因為內凍,沾上朱古力,外熱,兩種口感,超正~~
當日因為無哂芝士蛋糕,換左Brownie,因為朱古力撞朱古力,需要唔太甜,不過就無咩特別~~~
窩夫嘗算可以,沾滿朱古力醬食,好滋味!!!
小編特別要讚這個朱古力火鍋,朱古力味香濃不太甜膩,就算怕甜的人都可以同情人來一試~
價錢相宜,都抵讚啊~~~
總括黎講,呢度環境舒適,佈置都幾靚,同朋友或情人相約黎食都係唔錯的選擇~~~
食物種類都算多,下次都想試埋個芝士火鍋啊!!!!
2017-12-27
2018-01-03 51 瀏覽
呢日嚟到工廈cafe食火鍋,不過系朱古力火鍋!餐廳幾寬敞,不過通風一般,少少侷促。Dinner set既沙律配上芝麻醬,簡單又開胃。原隻蝴蝶烤雞份量唔太多,但味道唔錯,雞肉嫩滑又juicy, 而且調味得啱啱好!配菜款式多,但如果有買意粉或者薯菜會更好。終於嚟到主角既朱古力火鍋!配料有macaroons, cheesecake, puff, waffle同少量雜果!朱古力醬濃度高,唔過甜,味道唔錯!macaroons 好煙韌,芝士蛋糕芝味濃,好食!但waffle就比較乾硬,失色左少少。如果有埋雪糕營造冰火效果應該會更正呢。最後以伯爵奶茶為晚餐作結。
呢日嚟到工廈cafe食火鍋,不過系朱古力火鍋

餐廳幾寬敞,不過通風一般,少少侷促。

Dinner set既沙律配上芝麻醬,簡單又開胃。

終於嚟到主角既朱古力火鍋

最後以伯爵奶茶為晚餐作結。
2018-01-01 61 瀏覽
第一次到呢間餐廳,比我相像中質素好,環境不過不失,始終係工廠大廈!食物方面,試左限定芝士鍋2人餐!除咗芝士鍋仲包左一個意粉同2杯野飲,整體唔錯,反而對杯凍檸茶失望,D冰頂到上頂,誇張到支飲管都放唔入原先睇相,2人餐成4舊水好似好少野食咁,不過野食新鮮,同朋友KO左個芝士鍋已經飽肚,磨左好耐先食埋個意粉,凍晒先食都覺得唔錯!見好多人都book左枱先黎食,個場都多人(我食果日係星期五)雖然爆場,但我同朋友慢慢食吹下水,都無人吹/趕我地走,感覺良好

2017-12-31 45 瀏覽
聖誕夜和好友工作完後到附近揾野食,食開既西餐廳可能因為假期無開,誤打誤撞就來了5 樓的lavajava, 店內空間充足,一入到去已經見到有一班人開緊party! 我哋在待應安排下坐左張2 人檯,由於我哋都比較肚餓,我哋今晚總共叫左4 樣野食!包括2 個小食,薯蓉同芝士炸薯條另外仲叫左兩個主食,分別係黑松露芝士闊條麵,同埋半條燒骨!兩道主菜的味道都不錯,不過略嫌份量有點不足,我們兩人點了4 樣東西,食晒都仲覺得有少少唔夠,haha, 可能我哋兩個都比較大食吧,埋單500 幾,我覺得以觀塘工廈區嚟講略貴,不過整體嚟講,還是可以一試的!
包括2 個小食,薯蓉同芝士炸薯條

薯蓉

另外仲叫左兩個主食,分別係黑松露芝士闊條麵,同埋半條燒骨!

黑松露芝士闊條麵

燒骨

2017-12-25
2017-12-31 51 瀏覽
寒冷的冬天有什麼好得過去吃芝士火鍋、今晚去左觀塘的Lava Java、享受下暖笠笠的cheese fondue。餐廳放滿了聖誕裝飾、好有聖誕氣氛。$368芝士火鍋以一個黃色小陶瓷鍋盛著、精緻可愛。配料有、雞肉、粟米芯、蕃茄、西蘭花、車厘茄、法包粒、薯條。雞肉燒過、沾上芝士吃好香、粟米芯和車厘茄亦可消除芝士膩感。等一會芝士烘熱了、烘脆了的薯條沾上芝士很好吃!怕不夠飽另外加$48要了火雞胸、較健康不肥膩、但味道還是雞肉跟芝士火鍋更夾~芝士火鍋另外再配一客意粉、我們要了香辣蝦乾闊條麵配大蝦。蕃茄味濃、蝦乾令意粉更香更惹味。侍應服務態度良好、跟至愛或朋友聖誕或除夕來慶祝一下也不錯哦。

餐廳放滿了聖誕裝飾、好有聖誕氣氛。

2017-12-21 89 瀏覽
嚟到12月尾,聖誕節氣氛咁濃厚,一於嚟食返個cheese fondue慶祝一下係fb見到呢間好吸引,啲芝士拉芝咁,又近地鐵站,一於嚟試試佢!叫咗個芝士火鍋二人set(原來晚市6pm後先有),兩杯嘢飲upgrade咗一杯係薄荷白朱古力,淡淡嘅薄荷味配埋唔會太甜嘅白朱古力,上面有新鮮打嘅cream同埋棉花糖,暖笠笠好有聖誕嘅感覺sweet sweet 咁,啱哂同情人一齊嚟飲另外朋友叫咗一杯抹茶鮮奶,我哋冇話特別鐘意啲咩公仔,而佢就拉咗隻貓俾我哋,幾得意如果有鐘意嘅卡通(例如三眼仔,大眼仔)不妨同侍應講埋,相信都可以整到俾你芝士爐都幾大,本身個餐已經有好多配料,有蝦,雞排,薯條,法包粒,車厘茄,西蘭花同埋玉米筍,而我哋就另外加咗個ham好多食材本身已經grill 過,雞扒粒仲有香草味,所以點埋芝士一齊食好正芝士味道好濃,鐘意芝士嘅人一定唔會失望之前都食過pizza hut, spaghetti house嘅芝士鍋,呢度嘅芝士係最多,唔怕唔夠食,亦唔會太稀,可以掛上啲食物上面薯條係新鮮炸好熱辣辣嘅,啲芝士好濃,真材實料,可以圍上厚厚嘅一圈,打卡啱哂食到後尾我哋技術開始掌握到,就一於係咁繞圈圈,

sweet sweet 咁,啱哂同情人一齊嚟飲

芝士味道好濃,鐘意芝士嘅人一定唔會失望

食到後尾我哋技術開始掌握到,就一於係咁繞圈圈,張個麵包粒係咁轉係咁轉
以為佢轉到咁上下會自己斷,點知唔係,都係要我哋用刀切斷
整到好似拔絲麵包咁

最後上埋個pasta,叫咗香辣大蝦意粉
兩隻蝦都好大隻好足料,而且唔辣,微酸嘅蕃茄醬入面仲有粒粒蝦乾,好香口,配埋香草,呢個意粉為呢個餐生色不少

而且兩個人食啱啱好,份量都唔會太少

overall嚟講呢度俾人感覺乾淨,唔似其他café,餐牌好新淨
而且播嘅音樂係英文情歌,幾舒服

希望下次聖誕嚟再擦餐勁嘅,試埋佢嘅黑松露芝士鍋,或者係食甜品朱古力鍋

2017-12-15 106 瀏覽
近年觀塘工廈多左好多有質素食肆,其中呢間係朋友介紹。當日相約了保險朋友到此會面,環境寬敞舒適,很乾淨,適逢臨近聖誕,佈置上也很美麗,女士們一定十分喜歡!由於下午茶時段,入到去只得我地一枱,感覺好似包場咁而且下午茶時段免加一,十分抵食!朋友介紹這裡必飲龍貓飲品,跟餐加$20,絕對值得!我點了一款煙肉蛋沙律牛角包伴蜂蜜柚子汁沙律,第一次食這類型食物,配搭合宜,沙律醬份量剛好!蜂蜜柚子汁沙律新鮮,柚子味重主角出場!這杯焦糖朱古力不太甜,十分啱我口味

由於下午茶時段,入到去只得我地一枱,感覺好似包場咁

主角出場!這杯焦糖朱古力不太甜,十分啱我口味