2017-08-30 140 瀏覽
今晚約咗朋友食晚飯,諗住搵喺觀塘嘅工廈食,最後朋友介紹左去王子大廈依間西餐廳。依間Lava Java Cafe 環境唔錯,乾淨舒適而且座位闊落,好適合朋友傾計聚會呢度嘅食物質素幾好,好味之外賣相亦都非常靚,員工服務態度唔錯,價錢亦都相宜綿綿朱古力朱古力上面加左細粒棉花糖,一開始都會驚太甜,但係味道唔會過甜,而且棉花糖入口即溶,朱古力味濃郁火辣雞翼雞翼燒得非常香,而且啱啱熟所以雞肉夠曬嫩滑,另外辣味唔重,反而香味撲鼻一口法式田螺酥盒出面食田螺多數就咁加薯蓉喺下面,但係依家餐廳就比較特別,將薯蓉同田螺連埋酥餅焗好上枱,夠酥脆,而且可以一啖放入口,口感好有層次,特別得來又好食保雲蘇焗羊扒 呢個係法國菜式,羊面層塗上芥末醬、麵包糠和香草來焗香,超級好味,而且食到少少羊既臊味,味道非常之香,口感好好,擺碟亦都好出色墨汁配帆立貝扁意粉份量好多丫,味道甜甜酸酸都幾開胃,加左少少蟹子,增加口感,帆立貝新鮮,不過味道偏淡

綿綿朱古力

火辣雞翼

墨汁配帆立貝扁意粉

再次挑戰食樓上cafe,呢間位置係觀塘嚟講算中間位置,近港鐵出口。佢係商業大廈內,搭𨋢個陣先知原來呢間匯豐可以搭王子大廈電梯上二樓櫃位。大多數客人都被安排較入嘅位置坐,環境算係舒服,不過好嘈,我地傾計要大聲啲。午餐嚟講算貴,特式飲品都要以半價order。餐前湯有白或紅湯,餐包令我諗起花x餐廳,湯普通,無乜料。朋友叫咗呢個牛肉漢堡,有趣的是有泡菜,牛肉麻麻,包亦普通。我食咗呢個雞扒薯菜,恕我直言,如果呢個餐50元我係接受,90元嘅我會expect有啲唔同,雞扒正常,抽子汁可以多啲濃啲,菜又係完全唔關事,薯條上菜個刻已經淋哂。。。分別加咗錢飲嘅朱古力產品,抱歉,係有玫瑰味,但朱古力好普通。只能講,一餐午餐嚟講,味道未至於好差,但你叫我用120元,觀塘區有更多選擇,相信味道會好好多。

午餐嚟講算貴,特式飲品都要以半價order。

餐前湯有白或紅湯,餐包令我諗起花x餐廳,湯普通,無乜料。

朋友叫咗呢個牛肉漢堡,有趣的是有泡菜,牛肉麻麻,包亦普通。

2017-08-23 121 瀏覽
今晚同朋友即興約食飯,人大左反而喜歡即興,因為平時都難夾時間。朋友住牛頭角懶得出黎,唯有我搭黎近佢食飯啦。佢帶左我黎哩間樓上cafe,佢話實冇介紹錯喎,咁我又信佢啦!之前睇相已經諗定好叫哩杯龍貓朱古力,哩杯熱飲太可愛喇。薄荷味既朱古力係我至愛呀!影完一輪都唔捨得飲呀~我地叫左個意粉同肉share 食。先上枱既係黑松露闊條麵,聞到好香既松露味,口感creamy唔干身,而且仲有好多菇菌好味!再黎既係一份combo,我地揀左安格斯肉眼七成半份同豬肋骨半份,再加埋薯條。雖然七成上枱都有d熟,但安格斯肉質嫩滑都冇影響到口感。豬肋骨個醬汁野味開胃,薯條炸到金黃色熱辣辣超正!今晚又係大滿足既一餐,下次有朋友生日或者聚餐我都會揀黎再食呀。

薄荷龍貓朱古力
黑松露磨菇闊條麵
自選combo

薄荷龍貓朱古力
黑松露磨菇闊條麵
自選combo
之前係OPENRICE睇過呢間係觀塘地鐵站附近的樓上西餐廳 Lava Java,餐廳可愛造型的飲品好吸引,尤其老婆非常鍾意三眼仔,所以決定今日收工帶佢來食俾個驚喜佢。😁我地係B2出口行左一陣就到餐廳所在的王子大廈,大堂好新淨感覺上似商業大廈多過工廠大廈。我地7點左右到,當時客人唔多,餐廳比我預期大間,裝修雅緻而且播放的音樂都幾有品味,環境好舒服。正當我埋頭揀緊晚餐食咩的時候,老婆已經發現左龍貓同三眼仔,心心眼出哂黎。😍 最後半迫半自願情況下,兩杯餐飲都俾佢揀哂,而且老婆仲要上左餐飲先。🙈晚餐只需加$19就可以優惠價升級到呢兩款飲品,同女士來吃我相信100%都會轉。🤣雖然我已俾指定飲龍貓朱古力,不過老婆俾左好大自由度我,我可以揀焦糖味或者薄荷味。😝我揀左焦糖味龍貓朱古力,朱古力味好香濃,而且唔算太甜,飲到啖啖焦糖香味,好睇又好飲。👍老婆飲三眼仔抹茶鮮奶,佢好鍾意呢隻野,早前仲四處搶購便利店的三眼仔碗。我試左一啖,抹茶味濃,不過我唔太好抹茶味飲品,老婆就話好好飲。每一個晚餐都有一份頭盤,我地揀左煙三文魚凱撒沙律同一口法式田螺酥盒SHARE,煙三文魚份量好多配上芝士十分惹味,田螺酥盒入面真係

焦糖龍貓朱古力

抹茶鮮奶(三眼仔)

每一個晚餐都有一份頭盤,我地揀左煙三文魚凱撒沙律同一口法式田螺酥盒SHARE,煙三文魚份量好多配上芝士十分惹味,田螺酥盒入面真係有原隻田螺,酥盒鬆脆螺肉鮮甜,呢個配搭唔錯。
煙三文魚凱撒沙律

一口法式田螺酥盒

主菜軟殼蟹南瓜汁意大利飯好有造型,軟殼蟹原隻坐立於金黃色的南瓜汁意大利飯上面,仲有蟹籽點綴,賣相已經好吸引。用南瓜汁做意大利飯我比較少吃到,呢度個飯質軟腍,富有南瓜的甜香而且味道好自然,軟殼蟹都幾大隻,蟹肉都多,唔太好炸野的老婆都食左半隻。

軟殼蟹南瓜汁意大利飯

保雲蘇焗羊扒羊肉熟到剛剛好,肉質非常鮮嫩多汁,外層酥皮焗得好香,味道濃而且唔會太咸,沾上少少醬汁已經非常夠味。配菜都食得出有用心烹調,我地全碟食得好乾淨。😆

保雲蘇焗羊扒

餐廳環境好舒服而播放的音樂我地都好喜歡,晚市客人又唔多,我地Hea左好耐先走。😚

餐牌
2017-08-15
焦糖龍貓朱古力
煙三文魚凱撒沙律
2017-08-12 109 瀏覽
終於有機會飲非常可愛的龍貓朱古力了!因為今日可以早少少放工,所以便接媽媽放工,然後一起吃晚餐。餐牌上寫着這是一個有渡假感覺的地方,無疑餐廳環境的確十分舒服。 外面還有陽光,望向窗外,景觀雖然不是十分開陽,但有點自然光,真的特別舒服。龍貓朱古力非常可愛,可愛到我有點不捨得喝。朱古力的味道是我喜歡的那種,跟我平日喝的朱古力比較,這杯更細滑。甜度適中,加上可愛的龍貓,這杯朱古力是絕不能錯過的。set dinner 除了飲品,還有一份前菜及主菜。我選的前菜是煙三文魚凱撒沙律。上菜的時候,我便聞到濃烈的芝士味,煙三文魚份量頗多。我選的主菜是芝士漢堡,配菜有沙律及薯條。薯條炸得脆卜卜,沙律用的醬汁是柚子蜜,很特別。漢堡味道不錯,直接吃會比較乾,但可沾點韓式燒烤汁。這份漢堡餐要$148(龍貓朱古力要加$19),價格及食物質素合乎比例。套餐可加$30配甜品,是日甜品是綠茶批,綠茶味香濃,但味道較單一,不夠層次。不過,這份甜品還是令這頓晚餐更完滿。我不介紹媽媽吃的主菜了,但媽媽點的抹茶鮮奶同樣十分可愛,抹茶味很濃郁,但不會帶苦味,亦不會過甜。我整體上很滿意這頓晚飯,食物味道不錯,而飲品在味道及外觀上都十
我整體上很滿意這頓晚飯,食物味道不錯,而飲品在味道及外觀上都十分優秀。下次再來這間店的時候,我會再點龍貓朱古力,然後點一份小食,帶一本書,靜靜地享受遠離繁囂的感覺。
2017-08-12 115 瀏覽
觀塘商業區觀塘廣場對面上樓Cafe,欣賞佢頭盤幾大份,始終佢價錢唔算平,但質素同價錢係對等嘅,羊扒賣相吸引,肉質鮮嫩,加埋蒜粒一齊食,甘香去羊羶味。燒雞外皮酥脆,配埋牛肝菌嘅香滑,算幾稱心。煙三文魚沙律,三文魚份量算幾多吓,菜算幾新鮮。野菌忌廉湯係自家製碎蘑菇粒煮成,我係菇迷,一定唔會錯過!Provencal grilled lamb chops $238保雲蘇焗羊扒Porcini mushroom linguine with grilled chicken $168牛肝菌篇意粉配燒雞Caesar salad with smoked salmon煙三文魚凱薩沙律Cream of forest mushroom野菌忌廉湯Apple crumble 蘋果批
觀塘商業區觀塘廣場對面上樓Cafe,

欣賞佢頭盤幾大份,始終佢價錢唔算平,

但質素同價錢係對等嘅,

羊扒賣相吸引,肉質鮮嫩,加埋蒜粒一齊食,甘香去羊羶味。

燒雞外皮酥脆,配埋牛肝菌嘅香滑,算幾稱心。

煙三文魚沙律,三文魚份量算幾多吓,菜算幾新鮮。

野菌忌廉湯係自家製碎蘑菇粒煮成,我係菇迷,一定唔會錯過!

保雲蘇焗羊扒
Provencal grilled lamb chops 保雲蘇焗羊扒

牛肝菌篇意粉配燒雞
Porcini mushroom linguine with grilled chicken 牛肝菌篇意粉配燒雞

煙三文魚凱薩沙律
Caesar salad with smoked salmon 煙三文魚凱薩沙律

Cream of forest mushroom
野菌忌廉湯
Cream of forest mushroom 野菌忌廉湯

Apple crumble
蘋果批
Apple crumble 蘋果批
2017-08-08
喝可愛飲料不一定要出國~ 香港也越來越多!早陣子在 IG 上看到這個龍貓熱飲,剛好有事前往觀塘,就提早出門去喝喝看。到達剛開門的餐廳,入面理所當然一個客人都沒有,跟店員打完招呼直接跟他說我來喝龍貓咖啡,才發現原來是龍貓朱古力。翻閱餐牌,入面還有綠色外星系列(三眼仔、大眼仔之類),午市晚市有套餐,下午茶也有蛋糕甜食,環境亦非常不錯。下次路過觀塘要找地方吃東西,可以再考慮看看。這龍貓朱古力有焦糖和薄荷兩種口味,不想喝太甜就挑了薄荷,喝起來有淡淡薄荷味,作為一杯熱朱古力,也算非常合格。龍貓圖案主要用奶泡做成,上面再用朱古力漿畫幾筆,喝的時候看著龍貓變臉都幾有趣。+++++餐廳資料Lava Java Cafe & Restaurant 咖啡西餐廳地址:觀塘開源道71號王子大廈5B電話:+852- 2111 1466營業時間:11:00 - 22:00消費:龍貓朱古力 HK$38
喝可愛飲料不一定要出國~ 香港也越來越多!

+++++
餐廳資料
地址:觀塘開源道71號王子大廈5B
電話:+852- 2111 1466
營業時間:11:00 - 22:00
消費:龍貓朱古力 HK$38
2017-04-15
  • 龍貓朱古力 HK$38
My friend and I went to a cafe called ''Lava Java Cafe & Restaurant'' located in Flat B, 5/F, Wong Tze Building, 71 Hoi Yuen Road Kwun Tong (觀塘開源道71號王子大廈5樓B室)White wooden cupboards with potted plants are floating on top of the coffee bar. Illuminated by Irregular glass cubes pendant lights.Blue wooden chairs are pairing with geometric metal wire lights.You will enter a large, spacious wooden theme area as you walk further into the restaurant.Cute,metal wire ball shaped lights pairing with wooden

Cute,metal wire ball shaped lights pairing with wooden chairs.

Dinner set(18:00-21:30)

Starter

Escargot vol-au-vent
一口法式田螺酥盒

Flaky bite sized pastries.

Tasty but I dont like the sauce.

Hot coffee(熱咖啡)(Dinner set free drink)

Main course

香煎比目魚配檸檬牛油白酒汁
HKD$228

The halibut fillet is very fresh,moist and delicate.

You can taste the natural sweetness of the fish.

But the sauce is not very match with the halibut.

It is delectable to eat the fish alone though

à la carte

Squid ink linguine with scallops
帆立貝墨汁扁意粉
HKD$134

The linguine is very flavourful.

The crab roes on top add crunchiness to the dish.

Strawberry mini waffle (草莓迷你窩夫) HKD$48

An icy vanilla ice cream is topped on a warm, crisp, nicely baked waffle.

Matcha tart with white chocolate (back) 抹茶白巧克力(後)
HKD$38(dinner set discount price) Original price HKD$ 58

Strong milk powder taste with a hint of matcha flavour.

Daily dessert

Brownie with Matcha ice cream (front)
布朗尼巧克力蛋糕配抹茶雪糕(前)
HKD$30(dinner set discount price) Original price HKD$42

Loveeeeeee the matcha ice cream with a nice subtle bitterness.

The brownie is burnt due to over reheated.Quite disappointed.
I had received nice service from a young waitress.
  • Grilled halibut in lemon butter sauce with white wine 香煎比目魚配檸檬牛油白酒汁
2017-07-30 133 瀏覽
又係覓食的時候,觀塘呢個工廈地方實在隱藏著太多有質素的餐廳,花多眼亂,不知如何選擇,最終我地就揀左呢一間,因為佢的評語不錯,而且有好可愛的龍貓拉花,上到去,環境幾舒服,裝飾簡單潔淨,枱與枱間不太逼,人客當時不多,可以任揀位,我們就坐二人窗口位,坐得好舒服,又靜,疑似老闆同我地講如果覺得碟太大冇位時,可以搬去隔離四人枱,幾照顧客人,加分,我地揀左D4 angel hair with scallop in lobster sauce, 呢個跟餐,要左羅宋湯,個湯對我黎講淡左D,飲開中式個D比較濃,呢個既配料只有蔬菜,清清地, 看不到有肉,可能就是這個原因?有個微暖又脆的小餐包附上,接下來試一試佢個angel hair, 掛汁力不錯,每條也是滿滿的汁,龍蝦汁幾鮮味,意粉也是彈性幾好,不會over cooked,帶子略為細粒,他就大讚,至於我就叫左P3 linguine prawn with dried shrimps, 因為set dinner冇乜野吸引到我,所以散叫呢個賣相幾正既linguine, 賣相係幾靚,紅當當的蕃茄看似濃郁的,食落熱呼呼的又微辣,蕃茄味酸味適中,好鮮甜,仲有兩隻約中指長的蝦,蝦身總算冇霉的感覺,
扁意粉份量頗多,但酸能刺激食慾,很快就吃光光,他的龍貓和我杯大眼仔到了,龍貓係幾可愛,個樣都十分似,係mint chocolate, 他不時飲到幾塊薄菏葉架,我偷飲左幾啖又唔察覺薄荷味, 但是比較甜, 至於我個杯就好失望,明明見到之前有人上載的相片係好綠, 但是出到黎係淺色到不得了,個様好麻麻,我之前飲開的三眼仔綠茶,又或者係淨綠茶latte都冇試過咁,凈係飲到大量奶味,泡沫稀,所以畫野上去唔夠實,hold得唔耐就會散開,真係好失望
2017-07-24 154 瀏覽
喜歡2-4人組合的慶生活動所以常常都會找一些比較別緻可以訂座 及提供甜品寫生日字的餐廳看到有朋友去過 被那龍貓公仔吸引就係佢啦~ 原來係熱古力!味道OK 啦 賣相當然係正Manual 內的選擇不算多愛牛的我一定唔能夠唔叫肉眼扒7成熟夠稔 好有肉味再黎一個軟殼蟹南瓜飯個飯淡左少許 但個軟殼蟹夠脆對於愛淡味既同行友人就讚口不絕啦!當然 全晚既重頭戲 ~ 寫左happy birthday 既蛋糕朱古力味夠哂濃 加埋個雲呢嗱雪糕真係perfect match!服務唔錯 味道都OK! 平日人流比較少 一定會再返黎!
喜歡2-4人組合的慶生活動所以常常都會找一些比較別緻
可以訂座 及提供甜品寫生日字的餐廳

看到有朋友去過 被那龍貓公仔吸引
熱朱古力

就係佢啦~ 原來係熱古力!
味道OK 啦 賣相當然係正

Manual 內的選擇不算多
愛牛的我一定唔能夠唔叫肉眼扒
7成熟夠稔 好有肉味

再黎一個軟殼蟹南瓜飯
個飯淡左少許 但個軟殼蟹夠脆
對於愛淡味既同行友人就讚口不絕啦!

當然 全晚既重頭戲 ~

寫左happy birthday 既蛋糕

服務唔錯 味道都OK!
平日人流比較少 一定會再返黎!
2016-11-15
慶祝紀念
生日
2017-07-23 169 瀏覽
觀塘有好多有心既工廈餐廳,吸引唔少人黎覓食,今次搵到間Lava Java,個名起得幾好,唔知野食係點呢?間餐廳好近地鐵站,地理位置好方便,上到去,發現餐廳裝潢寧靜優美,空間寬敞,有遠離煩囂既感覺,非常舒適,好岩d想清心食餐飯既人。選擇咗個set dinner,Starter方面有成6款揀,有沙律有湯,揀咗羅宋湯,味道正常,都幾大路,味道偏濃。Main course揀了安格斯肉眼,五成熟,外層煎到好香,內裡肉質又嫩又鮮美,肉味都幾香,唔錯。炸軟殼蟹南瓜飯,呢個飯都幾有Cafe既感覺,軟殼蟹既size我覺得都幾大,咬開有蟹膏,食落外脆內嫩,好香。至於個飯,好香甜而creamy,但不膩,南瓜味幾濃郁。

2017-07-21
2017-07-22 164 瀏覽
耐不耐都會去觀塘一些工廈找有潛力的餐廳,今個weekend去了開源道王子大廈的LAVA JAVA Cafe。地方寬敞潔淨,無啥裝修,但感覺舒適。晚餐$148元起,包括頭盤/餐湯 + 主菜 + 餐湯:- 羅宋湯(餐湯): 味道偏重,但對我來說便是剛好。軟殼蟹南瓜汁意大利飯($172): 南瓜味突出,忌廉令意大利飯更為creamy,飯粒煙韌有咬勁。軟殼蟹都系果啲味啦,香酥但並無特別。保雲蘇焗羊扒($238): 保雲酥即以香草麵包糠調味焗製羊扒,有別於一般過份濃烈的香草孜然羊扒。此製法令羊扒香酥得來,亦滲透微微香草氣味,整體不錯。

地方寬敞潔淨,無啥裝修,但感覺舒適。

晚餐$148元起,包括頭盤/餐湯 + 主菜 + 餐湯:-

羅宋湯(餐湯): 味道偏重,但對我來說便是剛好。

此製法令羊扒香酥得來,亦滲透微微香草氣味,整體不錯。

2017-07-22
早前在朋友的 IG 見到張好可愛的龍貓飲品的相,一直都想去試下 趁著學校放早,我和囝囝就有機會去嘆杯龍貓特飲和食個晏 位於王子大廈 5 樓的 Lava Java Cafe 環境闊落,樓底又夠高 兩邊仲有倘大的玻璃窗,加上木系的設計,予人清新舒服的感覺 去到剛過了午市的 peak hour,所以餐廳不太多食客 點午市套餐仲可以享有 88折優惠 ~~ 我們點了兩份午餐,包了是日餐湯和飲品 是日餐湯配麵包 ... 餐湯有兩款任揀 囝囝點了香甜的忌廉粟米湯,儍媽就點了羅宋湯 麵包熱過才上枱,暖笠笠好好食 囝囝的 ... 香煎豬扒配黑松露雜菌燒汁配薯菜 HK$96 兩大塊豬扒很夠份量,煎得很香,入口唔會乾乾的我的 ... 日式鰻魚粒雜菜炒飯 HK$96炒飯裡面有很多鰻魚粒,每粒米飯沾滿滋味的醬汁裡面的雜菜粒和粟米粒食落去很有口感仲有面層有一大片鰻魚,真是好滿足呢 !!!我和囝囝都以半價點了兩杯特飲愛凍飲的囝囝點了杯 ... 芒果蘆薈青檸特飲 +HK$17為了隻趣緻龍貓而來的儍媽,當然是點番杯龍貓朱古力 ...可以揀焦糖或薄荷朱古力,儍媽就點了杯 ... 薄荷龍貓朱古力 +HK$19 濃
趁著學校放早,我和囝囝就有機會去嘆杯龍貓特飲和食個晏

兩邊仲有倘大的玻璃窗,加上木系的設計,予人清新舒服的感覺

去到剛過了午市的 peak hour,所以餐廳不太多食客
點午市套餐仲可以享有 88折優惠 ~~

我們點了兩份午餐,包了是日餐湯和飲品

是日餐湯配麵包 ... 餐湯有兩款任揀
囝囝點了香甜的忌廉粟米湯,儍媽就點了羅宋湯
麵包熱過才上枱,暖笠笠好好食

囝囝的 ... 香煎豬扒配黑松露雜菌燒汁配薯菜 HK$96
兩大塊豬扒很夠份量,煎得很香,入口唔會乾乾的
我的 ... 日式鰻魚粒雜菜炒飯 HK$96
炒飯裡面有很多鰻魚粒,每粒米飯沾滿滋味的醬汁
裡面的雜菜粒和粟米粒食落去很有口感
仲有面層有一大片鰻魚,真是好滿足呢 !!!
我和囝囝都以半價點了兩杯特飲
愛凍飲的囝囝點了杯 ... 芒果蘆薈青檸特飲 +HK$17
濃郁又香甜的熱朱古力加上清新的薄荷 ,入口較清爽又無咁甜膩
不只賣相吸睛,味道都不錯的

** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2017-07-03
午餐
  • 薄荷龍貓朱古力
  • 日式鰻魚粒雜菜炒飯
2017-07-13 859 瀏覽
今晚終於見到肥仔了,約左佢係觀塘食野。入去環境都幾清幽,幾寬敞。叫左兩個SET DINNER,每一個晚餐可配六款不同的頭盤。先送上餐包。野菌忌廉湯勁勁足料的野菌!而且大大碗,絕不是簡簡單單的頭盤!你睇下,啖啖都係野菌,好入味!煙三文魚凱撤沙律煙三文魚份量多,有五舊到,不會偷工減料,食完頭盤都飽飽地。帆立貝龍蝦汁天使麵$188有三粒帆立貝煎得十分香口,天使麵亦都好有咬感。每條天使麵都有龍蝦汁,仲有蟹籽,好值得叫。軟殼蟹南瓜汁意大利飯$172原隻大軟殼蟹,黃色的意大利飯配青椒紅椒,感覺好清新。南瓜汁配上意大利飯好有嚼勁,唯意大利飯可再硬身D。加配是日甜品$30蘋果批/布朗尼配雪糕即焗的布朗尼充滿香濃的朱古力味!仲有一球雲尼拿雪糕!轉配鮮奶咖啡加$15每種咖啡都會精心拉花,咖啡偏濃,奶泡幾細滑。轉配朱古力批冰沙加$24極邪惡的朱古力冰沙,朱古力味重,飲完肥仔即刻肥幾磅!兩個SET真係好飽,大滿足的一天。
今晚終於見到肥仔了,約左佢係觀塘食野。

入去環境都幾清幽,幾寬敞。

先送上餐包。

野菌忌廉湯

勁勁足料的野菌!而且大大碗,絕不是簡簡單單的頭盤!

你睇下,啖啖都係野菌,好入味!

煙三文魚凱撤沙律
煙三文魚份量多,有五舊到,不會偷工減料,食完頭盤都飽飽地。

帆立貝龍蝦汁天使麵$188
帆立貝龍蝦汁天使麵$

軟殼蟹南瓜汁意大利飯$172

加配是日甜品$30
蘋果批/布朗尼配雪糕
即焗的布朗尼充滿香濃的朱古力味!仲有一球雲尼拿雪糕!
布朗尼配雪糕
布朗尼配雪糕

轉配鮮奶咖啡加$15
每種咖啡都會精心拉花,咖啡偏濃,奶泡幾細滑。

轉配朱古力批冰沙加$24
極邪惡的朱古力冰沙,朱古力味重,飲完肥仔即刻肥幾磅!
朱古力批冰沙

兩個SET真係好飽,大滿足的一天。
2017-07-12
帆立貝龍蝦汁天使麵$
2017-07-06 212 瀏覽
話說喺另一邊食完lunch,但份量太細,食完等於冇食,於是要走過嚟食下午茶!3點幾嚟到,差不多係包咗場,環境寬敞,檯與檯之間空間夠晒,唔會好迫,食tea傾計啱晒。我哋揀咗窗旁嘅位置,有啲太陽光投射入嚟,影相都真係不錯迷你提子乾英式鬆餅配果醬 ($28)老實講,我諗住$28只會得一件scone,問清楚店員之後,答案嚇咗我一跳,竟然有3件!但諗深一層,3件都可能係好細件㗎呢,所以都冇乜期望。點知上菜時先發覺哇,原來唔細㗎,係standard scone嗰種size!仲好熱辣辣添(話說尋日去完一間乜都係凍,冇樣野熱嘅餐廳,嬲到今日),$28都有熱辣辣提子scone連果醬,我真係覺得非常感恩!scone好香好鬆軟,入面乾身,搽果醬食真係無得頂!食完呢3件scone,真係超級滿足!迷你窩夫 綠茶紅豆味 ($58)有時叫窩夫都會中伏,一來驚佢太腍,二來驚佢太甜,三來驚佢唔夠靚仔。點知呢個賣相清新可愛,窩夫上有個綠茶雪糕,旁邊有撈咗紅豆嘅忌廉,整體唔算好甜,就算窩夫浸滿雪糕都仲keep到鬆脆嘅口感,有驚喜!綠茶Latte (+$15)要特登讚吓佢!話說,有3個圖案嘅,分別係3眼仔、青蛙仔及唔知邊個(

迷你提子乾英式鬆餅配果醬 ($28)
迷你提子乾英式鬆餅配果醬

迷你窩夫 綠茶紅豆味 ($58)
迷你窩夫 綠茶紅豆味

綠茶Latte (+$15)
要特登讚吓佢!話說,有3個圖案嘅,分別係3眼仔、青蛙仔及唔知邊個(唔記得咗佢個名哈哈),落單時就咁話要個綠茶latte啦,心諗+$15點會有得揀圖案吖,外面好多cafe都冇得揀啦,點知店員叫我揀啊,真係有誠意!綠茶味香濃,比起外面嗰啲呢個濃好多好多,而且冇咁甜仲帶少少腥味,抵讚!到我飲完之後,杯嘅邊緣仲有好多綠茶粉,哇真係要大讚啊!
綠茶Latte

另外要大讚嘅係服務,話說坐坐吓我覺得有啲曬,於是落咗啲簾啦,但係又唔係落到尾喎,落咗一半咁啦。坐咗一陣,店員走埋嚟,幫我哋落埋另一邊嘅簾,仲好貼心咁樣度住我嗰邊嘅簾落到幾多,佢嗰邊跟返落幾多,對於我呢啲有強迫症嘅人嚟講,真係好治癒!!!!

食物用心製作,超抵食,服務又一流,如果可以的話我想俾佢哋10粒星!下午茶諗唔到喺邊度食,絕對要嚟呢度一試啊!估唔到喺觀塘返咗幾年工,轉埋工添喇,到今時今日先發現呢個咁美好嘅cafe,雖然遲咗,但我總算冇錯過你!
題外話/補充資料: 飲品種類好多元化,我冇選擇困難但今日都困難咗一陣先揀到,因為樣樣都太吸引好想試!
2017-07-05
10 分鐘 (堂食)
迷你窩夫 綠茶紅豆味
綠茶Latte