2017-06-30 182 瀏覽
二週年紀念男朋友本來想同我去食自助山,但因為呢個星期食得太太太heavy 😂😂所以同佢講想食西式啲既!於是佢就揀佐Lava Java😊係觀塘地鐵站行去約十分鐘,都好快好方便!男朋友早一日訂枱,因為時間仲算早,我地大約七點半去到只有幾枱客人。環境好寬敞,感覺好舒服,同附近枱有距離感,朋友聚會傾密計一流!😍我地叫佐二個Dinner set, 一個set 可以有一份頭盤同飲品。頭盤我地揀佐法式田螺酥盒、煙三文魚凱撒沙律。法式田螺酥盒不過不失,賣相都好精緻,以為係酥皮底但我地覺得似牛油曲奇多啲,田螺味就唔係太突出,但味道不錯。煙三文魚凱撒沙律比我想像中好,煙三文魚份量都多,大塊得黎口感同味好濃!推介主餐方面男朋友鐘意食牛扒,所以叫佐份安格斯肉眼扒,七成熟。而我叫左份軟殼蟹南瓜汁意大利飯。有點失望牛扒份量唔大(可能我比較大食😂😂),真係要慢慢咀嚼同細味😂。但肉質好juice 有咬口同好牛味。值得推介! 軟殼蟹南瓜汁意大利飯方面份量適中,有淡淡南瓜味,軟殼蟹份量都多幾好食! 不過就覺得南瓜汁如果煮濃啲會又好味。喜歡淡味啲既朋友可以試!當然我地都加左錢試試時日甜品,係朱古力布朗尼!大愛😍賣相十分好!
二週年紀念男朋友本來想同我去食自助山,
但因為呢個星期食得太太太heavy 😂😂
所以同佢講想食西式啲既!
於是佢就揀佐Lava Java😊

我地大約七點半去到只有幾枱客人。

當然我地都加左錢試試時日甜品,係朱古力布朗尼!大愛😍賣相十分好!雪糕好好味! 但布朗尼有啲焗濃Over 了
…所以有部分好苦同硬

呀!!飲品我叫佐杯龍貓熱朱古力
,好好飲!不但外觀得,連內涵都好OK!! 好奶好朱古力!喜歡朱古力奶必試🙋

整體感覺唔錯,但食物份量少,有待改善。服務不錯,親切有禮。
2017-06-20 124 瀏覽
清新,簡潔又舒適嘅裝修,行入去有種自在嘅感覺。平時我最鍾意嚟呢度就係嘆番一杯野飲,呢杯嘢飲唔一定要係咖啡,可以係唔同種類嘅特飲。呢度好出名嘅就係有龍貓樣嘅咖啡,又或者有三眼仔嘅咖啡。全部都係有一位靚女調出嚟嘅,密密見佢喺架咖啡機前努力,為一杯令人滿意嘅飲品而努力。今日就揀咗兩杯咁又靚又好飲嘅嘢飲,一杯就係鮮奶咖啡,咖啡看似好似好普通咁樣,但係佢呢一個就加左玫瑰花嘅花瓣,令到除咗有咖啡味之外仲增添幾分玫瑰嘅味道,非常之特別,清新。另一杯就係抹茶鮮奶雪糕飲品,佢嘅抹茶同出面嗰啲唔同,係另外用個杯上嘅。佢烘培出嚟嘅綠茶好甘,加埋落個鮮奶到,初初飲嘅時候茶會味龍,但係內阻雪糕溶咗有份甜味嘅感覺出嚟,有多種層次的享受。除咗飲品之外,食品都係非常之唔錯。我特別就鍾意呢度嘅包類,今日就係煙三文魚牛角包,香脆嘅牛角包加煙燻嘅三文魚,再配埋洋蔥,好味。另外一個就叫咗芝士龍脷柳意粉,唔好見佢個意粉好似白雪雪冇調味,但食落又有味道喎,就咁食都唔錯。個芝士龍脷柳又夠哂滑,不錯不錯。

2017-06-18 108 瀏覽
去完觀塘party room , 再同一班朋友到LAVA JAVA食野一入去感覺已經好好 , 光線充足 , 位置寬鬆 間距唔會感覺好迫食物種類都多,意粉,炸魚薯條,all day breakfast , 沙律等. 味道都不錯.去GE時候大約下午3~4點, 可以同一班朋友坐好耐吹水,唔會限時用餐.. 其它時段就唔知了..Lava Java係一間會再次到訪ge工廠美食
Lava Java係一間會再次到訪ge工廠美食
炸魚薯條
2017-05-13
5 分鐘 (堂食)
炸魚薯條
2017-06-15 101 瀏覽
最近為女兒的小學派位忙得不可開交 沒有運氣,只能碌進一間不太滿意的學校 但不滿意,還是先要去註冊,否則,便沒有書讀呢~ 為了去做註冊手續,當天請了半天假,註冊完和媽媽囡囡去食個 EARLY DINNER (本黎打算這餐是慶祝飯,竟然.......) 在開源道匯豐銀行搞完銀行野,就上到這間CAFE食個飯 估唔到環境這麼大呀~ 原來還不止,轉個彎,還另有天地 樓上CAFE 的好處在這裏盡現~ 地方大,空間闊落 每張枱之間都有一定的空間,不用聽著人家的私事 整個餐廳以木色系為主,配上簡單的牆上裝飾 不會太花巧,讓人感覺很溫暖,舒服 和樓下熙來攘往的人流,簡直是兩個世界~ 這裏的DINNER SET 由百多元起~ 中等價錢~ 這裏的頭盤有 a- f 六個選擇呀~ 我就選了 2個湯 a 是日餐湯 : 粟米湯 粟米湯很香甜,小朋友喝個不停 如果再多加少少粟米粒增加口感就更好~ b. 野菌忌廉湯 很濃很稠的,喝到一粒粒打碎了的野菌~ 味道比粟米湯濃~ 跟餐上的兩個包包,熱過了,底烘得脆脆的,還有很香的芝麻味~ 意外的好食~ 晚餐 D 4 帆立貝龍蝦汁天使麵~ HKD 188 龍蝦
最近為女兒的小學派位忙得不可開交
沒有運氣,只能碌進一間不太滿意的學校
但不滿意,還是先要去註冊,否則,便沒有書讀呢~

(本黎打算這餐是慶祝飯,竟然.......)

在開源道匯豐銀行搞完銀行野,就上到這間CAFE食個飯

估唔到環境這麼大呀~

原來還不止,轉個彎,還另有天地
樓上CAFE 的好處在這裏盡現~

地方大,空間闊落
每張枱之間都有一定的空間,不用聽著人家的私事

整個餐廳以木色系為主,配上簡單的牆上裝飾
不會太花巧,讓人感覺很溫暖,舒服
和樓下熙來攘往的人流,簡直是兩個世界~

這裏的DINNER SET 由百多元起~ 中等價錢~

這裏的頭盤有 a- f 六個選擇呀~
我就選了 2個湯
a 是日餐湯 : 粟米湯

粟米湯很香甜,小朋友喝個不停

如果再多加少少粟米粒增加口感就更好~

b. 野菌忌廉湯
很濃很稠的,喝到一粒粒打碎了的野菌~
味道比粟米湯濃~

跟餐上的兩個包包,熱過了,底烘得脆脆的,還有很香的芝麻味~
意外的好食~

晚餐 D 4 帆立貝龍蝦汁天使麵~
HKD 188

龍蝦汁沒有想像中的濃味~

帆立貝是超大的,而且煎得很鮮嫩的口感

最特別係加入了大量的蟹籽,和著天使麵一起吃
有粒粒的咬口,很過癮~

D5, 軟殼蟹南瓜汁意大利飯
HKD 172

軟殼蟹聰明地放在上面,有造型之餘亦不會弄淋~
蟹炸得很脆,略嫌有少許油,如果炸時火再大少少會更好~

南瓜飯超美味的
意大利飯感覺全熟了~但我鐘意這種正常的米飯口感~
煙煙韌韌的

配上濃香的南瓜汁和椰汁
我家女兒就是食食食,食食食不停~@@ 要喝止她呢~
(我怕佢飽到嘔囉~@@)
回家後,還要求婆婆整呢個南瓜飯俾佢食添~@@

Dinner set 有包有普通飲品
但黎到CAFE 又點可以飲凍檸茶咁行呢~
這裏飲品選擇都超多的
由咖啡,水果茶同酒都有
每款都很多選擇,而且亦清楚寫明每款升級的價錢
因為夜晚,怕瞓唔著,唔敢叫咖啡
用水果茶代替
手工水果茶 (升級 + HKD 24)

水果茶的份量,只有半壺~ 感覺怪怪的
(REFILL 要另外加錢)

水果茶很濃郁,不是稀稀淡淡的那種
已帶有甜味,甜酸度適中,
味道接近熱情果的味道,很易接受的一款果茶~

特意點給女兒的
焦糖龍貓朱古力 (升級 + HKD 19)

那個萌萌的龍貓樣子,只係觀賞都值回票價~
而且份量有夠大份的
朱古力味很香,焦糖味不太強烈,不會太甜~

飯後,總要來個甜品
跟餐加 (HKD 38)
法式焦糖布丁配馬卡龍

還好甜品不算很大份,不然真的食不下
焦糖脆脆加有軟軟布丁,就係飯後應該有的甜
那個馬卡龍,我只咬了一口,已被搶走
我自己感覺有點甜了 (本身不好這種甜品,真係很甜耶)
但女兒就不停口說好食好食,又KO 了~

這裏環境真係不錯,開揚,舒服~
食物水準都很不錯
就是感覺價錢有少許進取~
作為消費者,價錢方面希望可以親民些唷~
2017-06-06
  • 焦糖龍貓朱古力
  • 軟殼蟹南瓜汁意大利飯
2017-06-13 83 瀏覽
是晚約了一位中學同學聚舊☺️本來想出銅鑼灣..但可惜大家放工時間有限..當天下晝先臨時在OPENRICE到搵..主要我地都係想搵可以坐耐少少既餐廳..食完個主菜傾下計先上埋甜品..🤤除左呢個條件之外🤷🏻‍♀️..我都係比較鐘意啲飲品係有特別啲既餐廳(除左凍檸茶凍奶茶個啲比較常見既🙊🙊🙊...)所以最後就簡左呢一間餐廳🤤間餐廳好近地鐵站💬穿過APM大約行5分鐘好快到...😏正確位置大約係觀塘廣場對面間WATSON'S 💁🏻往開源道方向直行到見到匯豐銀行就係啦等電梯時有點麻煩..因為唔係架架電梯都可以(💁🏻要留意)因為訂左枱..上到去好快就可以入座..😙在店員帶我地入去既時候..我同友人經過收銀機位置時候被個糖果盆吸引住左😍😍😍...(張相係臨走時 又再一次經過糖果盒🤤收銀姐姐叫我地拎多啲食😂仲話邊幾隻好食😍好有愛呀❤️❤️❤️)除左萬樂珠..仲有好多LINDT 朱古力呀🤤🤤(超開心...店員仲叫我地拎多啲食!!)肥妹閃這樣練成的當晚是星期五..座位約坐了8成左右..坐下來一邊睇MEAU..一邊食住LINDT朱古力(超開心mode中)叫左兩個dinner set前菜係...叫左兩個捻住share食

是晚約了一位中學同學聚舊☺️
本來想出銅鑼灣..但可惜大家放工時間有限..
當天下晝先臨時在OPENRICE到搵..
主要我地都係想搵可以坐耐少少既餐廳..
食完個主菜傾下計先上埋甜品..🤤
所以最後就簡左呢一間餐廳🤤

間餐廳好近地鐵站💬
穿過APM大約行5分鐘好快到...😏

等電梯時有點麻煩..因為唔係架架電梯都可以(💁🏻要留意)
因為訂左枱..上到去好快就可以入座..😙
在店員帶我地入去既時候..
我同友人經過收銀機位置時候被個糖果盆吸引住左😍😍😍...

除左萬樂珠..仲有好多LINDT 朱古力呀🤤🤤
(超開心...店員仲叫我地拎多啲食!!)
肥妹閃這樣練成的
當晚是星期五..座位約坐了8成左右..

叫左兩個dinner set

前菜係...叫左兩個捻住share食
法式田螺酥盒 我唔食田螺🤔但友人話好食🤢睇住佢拍左兩個酥盒落口😩(仲捻住比粒田螺佢等我食個酥盒...無啦無啦)
煙三文魚凱撒沙律 呢個我鐘意😂因爲菜好新鮮夠凍 🤤有兩大塊煙三文魚 厚身嫁👍🏻👍🏻👍🏻

主菜1:豬仔骨薯條+$8配 (可選飯或意粉)
豬仔骨好夠味 好入味 夠稔 但有少少乾身
中間個啲就無咁乾身 整體係好味既☺️
但大份得濟 有食淨4件😂
叫店員收碟上甜品時 店員好好見我地食淨左仲主動提出幫我地打包☺️好窩心呀(拎左返去比我粒為食蛋食😂)

主菜2:軟殼蟹南瓜意大利飯
呢個超好食!因為我係個無咩所謂既人
所以呢我叫友人簡佢想食既 唔洗問我😂
(因為佢話好多野都好想食😂😂😂得啦得啦 你簡啦 我咩都食🤷🏻‍♀️)
初時都無捻過呢個咁好味 真係有啲驚喜🙊
成個飯好濃既南瓜甜品 個汁好cream ..
總之好香好香..連埋蟹籽一齊食好有口感
軟殼蟹有一大隻 (一開2)
個飯真係先係主角咁🤤🤤🤤🤤

友人的焦糖咖啡沙冰 佢話好飲😂坐對面既我都聞到焦糖既香味🤤🤤🤤
自己要左杯特濃朱古力 (唔記得左影相)
正常既朱古力奶 上面勁多cream☺️

是晚甜品 dinner set +$30
brownie 配雪糕
蛋糕入面有杏仁的 微暖 中間有朱古力醬流出🤤☺️好滿足既一餐👍🏻

整體成間餐廳好適合gathering 談心
寧靜 燈光少少暗 情侶都好適合去
(下次帶為食蛋去🤤實開心死佢)
坐左約兩小時多小小 約9點幾就離開
埋單每人$293 (有加一)
趕住去apm行街😂😂

餐廳的店員每一位都非常友善有禮貌❤️
好有愛 ☺️ 主動幫我地打包食物..
又會不停幫我地加水..
仲主動介紹糖果盒啲糖(free嫁🤤)

Anyway 下次會再嚟☺️
2017-06-09
  • 軟殼蟹南瓜意大利飯
2017-06-08 116 瀏覽
第一次黎呢度,兩個女仔黎食,WALK IN唔洗等直接有得入去坐地方乾淨, 可能因為唔係太多人, 所以都唔會話好嘈, 可以慢慢傾偈,嗌左兩個SET DIN, 份量以兩個女仔黎計的話都算多, 食到好飽
煙三文魚凱撒沙律
墨汁帆立貝意粉
軟殼蟹南瓜意大利飯
2017-05-31
軟殼蟹南瓜意大利飯
  • 軟殼蟹南瓜汁意大利飯
2017-05-31 62 瀏覽
自從觀塘重建之後,周圍多咗好多工廈餐廳!我覺得性價比一般都比旺區高,唔介意行多兩步,去遠少少,好多時都會有意想不到嘅收穫有朋友係觀塘區番工,同我介紹咗呢間餐廳,所以就上去試吓,裝修簡單乾淨,感覺唔錯。Dinner Set 選擇都算多,有成10款,所以我地都揀咗其中一個set餐試吓。介紹食物前,我想先介紹佢呢到嘅飲品,因為真係整得好靚!呢杯係Matcha Latte,鍾意佢唔會太甜,啱我。如果唔鍾意三眼仔,仲可以㨂整單眼仔或Kerropi !不過我呢啲港女,當然㨂三眼仔啦講番嘢食,呢個野菌忌廉湯都幾足料,基本上每一啖都食到有菇菇;另外除湯附送餐包一個,上枱時仲係熱的! 墨汁帆立貝扁意粉份量都算大,同埋佢真係有用墨汁煮,唔係純用忌廉汁,所以墨汁味道濃郁,食完個仲咀會烏卒卒添!哈哈由於我係揀牛扒定豬肋骨呢個問題上煩咗好耐,朋友忍唔住,最後係幫我叫咗一個雙拼,一次過滿足我兩個願望豬肋骨食落軟綿綿,唔會韌。肉眼扒牛味都算重,切開中間係粉紅色的,火喉控制唔錯。最後係甜品肉桂蘋果金寶批,食落外層好鬆化,味道唔會太甜。不過我略嫌佢單食有少少乾,如果隔離可以加番球雲呢拿雪糕或者Cream,咁就更好啦!雖

雖然旺區食飯gathering 交通比較方便,但要搵到啲性價比高嘅餐廳真係唔易,有時去遠少少,嚟吓呢啲工廠區搵食,都真係有驚喜的!
2017-04-24
2017-05-28 81 瀏覽
材料豐富,漢堡包好大份,男子也不怕不飽,千層肉醬意粉中間有很多蔬菜,健康美食,個紅湯就咸左D,可以改善,總体好味,環境清靜,簡潔优雅,咖啡一流,我們叫左朱古力咖啡,拉花好靚,下次会试下來吃晚飯!
2017-05-24 73 瀏覽
Lava java 地方係觀塘廣場直行工廠大廈附近都算易搵 一入到去地方好大 好附都係4人台以上 岩一大班人去食野哩度主要都係套餐 頭盤 主菜加一杯野食 大概150-260蚊度 一d都吾平 份量上到黎都吾算太大叫左個火山小食拼盤 用黎影下相係幾靚 但野食無咩驚喜 入面有雞翼串燒同薯條同埋食左其他主菜 味道都偏濃 重口味

同埋食左其他主菜 味道都偏濃 重口味
2017-01-24
2017-05-22 103 瀏覽
觀塘返工真係好幸福 因為有好多好野食。今日朋友話想黎呢間餐廳食lunch,上網見到佢既裝修好似幾靚幾時尚都幾期待午餐既價錢都係六十幾到九十幾蚊,連埋餐包同餐湯野飲,仲可以半價轉特色飲品我同朋友都叫左個set 同轉左特色飲品。餐湯同包好快就上左啦。餐包不過不失啦,但係忌廉湯好有驚喜!平時啲餐廳既湯都係沖水溝既 仲溝唔均 一舊舊咁,但呢到既湯無呢啲粒塊之餘仲好好飲!我叫左杯Mocha,仲有拉花 好靚。之後睇啲食評發現呢間餐廳會有三眼仔 龍貓既拉花 好得意啊朋友叫左芒果梳打,甜甜地都幾好飲。主菜終於黎啦,首先係我叫既紅酒燴肉丸意粉。但我唔食青椒紅椒,淨係肉丸同汁黎講都唔錯,意粉都煮到好軟。少少美中不足係我以為會連埋醬汁一齊煮,咁會入味少少,依家另上就食落有啲乾。朋友叫左香煎豬排配蕃茄汁,我都有試少少,豬排煎得好香唔太un,幾好味啊

朋友叫左芒果梳打,甜甜地都幾好飲。

香煎豬排配蕃茄汁意粉
香煎豬排配蕃茄汁意粉
2017-05-17 133 瀏覽
今次第二次黎,第一次感覺一般(叫左個芝士韓牛汁漢堡,佢係碟邊放左d泡菜就話係韓牛汁,真犀利)但因為朋友話要黎,咁我就諗住比多次機呢間餐廳。今日叫左個Set lunch ,炸魚薯條$94餐湯揀左南瓜忌廉湯都ok嘅,但個炸魚薯條一出場我就好失望。個炸魚炸到好黑好乾,完全唔係西式炸魚嘅炸法,可以叫做吉列魚柳薯條又唔夠熱。餐飲凍檸茶,先係冇比糖漿我地,之後糖漿有喇,但係加完都好難飲下次一定唔會再黎,lunch set $94 但食d咁低質素嘅野
)但因為朋友話要黎,咁我就諗住比多次機呢間餐廳。
今日叫左個Set lunch ,炸魚薯條$94
薯條又唔夠熱。

2017-05-09 102 瀏覽
係我自己印象中好似都唔止講過一次   觀塘真係一個臥虎藏龍既地方你唔會想像到有幾多好野食可以係觀塘工廈入面搵倒  而今晚  我地就去左呢間非常就近觀塘港鐵站B出口既西餐廳度食晚餐菜單選擇唔錯丫   緊有一款岩你口味   今晚去到仲有期間限定飲品!朋友唔算太肚餓 所以只係叫左一個SET DINNERSET DINNER 既前菜簡選方式比較自由  你可以簡湯/沙津/小食如果你心郁郁想叫多一款   加22蚊就可以了!我地先叫左忌廉磨菇湯好有咬口呀 每一啖你都會咀嚼倒磨菇 非常CREAMY對於磨菇湯愛好者黎講 呢個真係一定要叫既一個湯一口法式田螺焗酥盒你要知道   有時候好野食  真係重質不重量呢個前菜一D都唔馬虎  好有心思既一道前菜酥皮盒做得非常鬆脆甘香   田螺大大粒   兩人份量 一人一粒岩岩好  開胃之選!煙三文魚凱撒沙津想食得清新一D  叫呢個沙津係一個唔錯既選擇煙花文魚份量多的是! 唔會盲目加太多沙津醬  , 咁樣先好韓式餃子伴黑松露蘑菇醬不過不失  亮點我反而覺得係個醬  食落有少少泡菜味   再加埋黑松露 呢個配合好新鮮黑松露唔通真係百搭既!?墨汁帆立貝偏意粉食既時候記住望住

朋友唔算太肚餓 所以只係叫左一個SET DINNER
如果你心郁郁想叫多一款   加22蚊就可以了!

我地先叫左

你要知道   有時候好野食  真係重質不重量
呢個前菜一D都唔馬虎  好有心思既一道前菜

煙三文魚凱撒沙津

想食得清新一D  叫呢個沙津係一個唔錯既選擇
煙花文魚份量多的是! 唔會盲目加太多沙津醬  , 咁樣先好
韓式餃子伴黑松露蘑菇醬

黑松露唔通真係百搭既!?
墨汁帆立貝偏意粉

食既時候記住望住對方  會為你地呢餐飯帶黎意想不到既歡樂
你食  你就明我講緊咩嫁喇
講返正題   意粉有咬口  控制得岩岩好  份量其實可以夠兩個人食  我地感岩岩好  唔多唔少

飲品方面  我叫左期間限定既雜果梳打   朋友就叫左個果茶
交換飲左對方個杯少少   感覺有少少似叫左凍版同熱版既果茶咁
當然凍個杯係梳打黎喇
店員好好呀  放低杯梳打時仲提我地要攪混飲品之後先飲  味道會更加好!

朋友係甜品控  同佢每食一餐  到最後 甜品真係走唔甩
今晚食左個好有特式既心太軟  -- 火山熔岩蛋糕
流心既朱古力真係好似熔咁慢慢流出黎  真係虧店主諗得倒
配合埋旁邊既雪糕   真係為今晚呢一餐畫上完美句號

食完行返幾步 就返到地鐵站  非常方便   重點係近我返工
真係一個唔錯既選擇呀!
2017-05-03 1705 瀏覽
觀塘工廈真係多到試唔哂,今次就去間幾近地鐵站既,唔洗行太遠岩我呢啲懶鬼!係b出口一出沿邊行第一個街口就係,算係去過最近既工廈。星期六晚上都唔算多人,一入去店員就好好服務咁招呼,座位都係任我地選擇,座位全部都闊絡,岩傾計同慢慢坐。晚餐有set dinner,主要以肉食為主,前菜較特別,一共有六款選擇,包括3款湯品,2款沙律同1小食,自由度較高,亦可以選擇加$22可以係6款中再加,唔會限死左一定要湯或者沙律。因為唔太想食牛或者羊,所以係Set menu中選左烤春雞。前菜就揀左特色小食黎試,因為湯同沙律平時都有得食田螺一口酥盒點餐後好快就呈上,酥皮都算酥脆,芝士係面好吸引,味道唔算好突出,反而隻田螺幾大隻又爽口,唔會好似出面有啲煮完縮哂水咁算係個幾滋味既前菜焦糖朱古力上網睇呢間cafe個個都叫呢個咁靚既拉花朱古力我當然唔會執輸叫左晚餐所以加錢加$19就可以叫。相機食完一輪後,就要破壞呢隻咁可愛既公仔朱古力本身甜,都驚加左焦糖會太甜,不過呢杯又冇呢個問題,建議大家攪拌下先飲可以令甜度更均勻燒春雞其實可以單叫呢款,但因為想試個餐既小食,所以就叫左呢個雞。整隻雞份量唔算細,同價錢成正比,一開二分享
觀塘工廈真係多到試唔哂,今次就去間幾近地鐵站既,唔洗行太遠
岩我呢啲懶鬼!

田螺一口酥盒

算係個幾滋味既前菜

焦糖朱古力

上網睇呢間cafe個個都叫呢個咁靚既拉花朱古力
我當然唔會執輸
叫左晚餐所以加錢加$19就可以叫。

相機食完一輪後,就要破壞呢隻咁可愛既公仔

燒春雞

其實可以單叫呢款,但因為想試個餐既小食,所以就叫左呢個雞。
整隻雞份量唔算細,同價錢成正比,一開二分享算方便。外層皮燒得非常脆口,同平時一般燒春雞好大分別,有啲個皮唔乾身濕立立,口感勁差,呢個咁脆皮令我非常滿意
因爲我中意炸野
呢個唔炸但又做到類似效果,正呀

雞脾同雞胸身一切即開,不費功夫,側面睇到,肉身幾厚肉,份量都唔係太「春」。兩人分呢個雞都幾夠食。肉身厚唔錯,略嫌欠點雞既鮮味,肉咬感未算鮮彈,但唔會有唔新鮮既感覺

燒鰻魚炒飯 $132

雖然係西餐廳叫日式野好似怪怪地,但呢個決定絕對係無錯架!!!!!

估唔到西餐都可以有咁高質既鰻魚炒飯
平時日式餐廳食鰻魚炒飯真係中伏居多
一係就d飯濕立立或者鰻魚失蹤,得個深色無味,呢個有原條鰻魚鋪面已經夠回本,鰻魚長度足以覆蓋整碟飯,可見有幾長身
厚身得黎肥黏口感好正,以為炒飯係配角,點知個飯係每啖都充滿鰻魚汁
從無食過咁濃味咁惹味既炒飯,寶寶要喊了
入面仲有為數不少既鰻魚粒作配料 絕對係驚喜之作!!!!!!連媽咪都大讚,我覺得出色過西餐菜式XD

本身想食埋甜品,但已經幾飽所以就由佢
2017-04-21 331 瀏覽
又是與舊朋友相聚一刻的美好時光----談談笑笑當進入餐廳感覺舒服寬敞開揚,環境安寧,員工都帶著微笑😀價錢合理!百幾都有一個set dinnerorder 了2個 set (D2 and D5)軟殼蟹南瓜汁意大利飯~~~份量適中,味道不錯青醬野菜松子天使麵!味道清新---好適合炎熱夏天食最開心的時候!order 2杯 可愛的飲品 ! 左是薄荷龍貓朱古力 ; 右是 綠茶鮮奶青蛙仔,真係唔捨得飲左去。😜整體來說,餐廳環境,食物,服務都不錯, 都會再來一次
又是與舊朋友相聚一刻的美好時光----談談笑笑

當進入餐廳感覺舒服寬敞開揚,環境安寧,員工都帶著微笑😀
價錢合理!百幾都有一個set dinner
order 了2個 set (D2 and D5)
軟殼蟹南瓜汁意大利飯~~~份量適中,味道不錯
青醬野菜松子天使麵!味道清新---好適合炎熱夏天食

整體來說,餐廳環境,食物,服務都不錯, 都會再來一次

2017-04-21
2017-04-16 353 瀏覽
這天約了朋友吹水, 愛試新餐廳的我, 在 Openrice 見這裡還境不俗, 評價高就近地鐵站, 就決定到來試試。下午二點幾到來, 一坐下職員就遞上 Tea set 及 Lunch set 餐牌, 最後選了Tea set. 餐牌選擇多, 屬中價水平。很窩心, 這裡的開水是微温水, 在氣溫驟熱驟降的春天, 飲暖水比較穩陣, 沒那麼容易刺激喉嚨氣管。座位是靠窗的, 向外望只有工廠大廈景觀, 但由於對駱駝漆外牆早年經過翻新, 所以望過去五顏六色, 頗鮮艷, 令人 feel colourful, feel positive, 精神奕奕!這是平日 Tea Time 食客不多, 相中可以清楚看見餐廳的座位佈局簡約, 擺位不會枱貼枱, 相反枱與枱之間有一定距離, 每枱客人可以保持空間感, 實屬聊天聚腳之選。食物方面, 這天點選了“迷你窩夫(芒果味)配雪糕” 及“焦糖龍貓熱朱古力”。先講窩夫, 鮮果加鮮果醬汁, 清新不膩, 窩夫脆口, 即使加了忌廉及少量糖粉裝飾, 但互相很配合不會覺得很甜。雪糕有2~3款選擇, 這次選了朱古力雪糕。整體味道及賣相都很不俗。再講焦糖龍貓熱朱古力, 店員很貼心, 見我吃完

迷你窩夫(芒果味)配雪糕
再講焦糖龍貓熱朱古力, 店員很貼心, 見我吃完了窩夫才小心翼翼地把熱朱古力奉上, 好讓龍貓造型保持美感又不會令熱朱古力“攤涼”了。龍貓畫工很靚, 眼睛有神, 味道恰到好處。如果較為重口味的朋友, 可以要求多添忌廉的。
熱焦糖龍貓朱古力
2017-04-05