2024-04-10 14 瀏覽
想搵個chill chill 嘅餐廳過friday night,醒起呢間餐廳,雖說唔係東涌市中心,但港鐵站有shuttle 過黎,而且氣氛真係超好呢🥂🍴Mix Hummus Platter有四種口味嘅鷹嘴豆泥包括原味、紅菜頭、黑松露、蕃茜,全部都好順滑,加上暖笠笠嘅麵包超夾!之前覺得黑松露好食啲,今次反而鐘意紅菜頭個種甜甜青青嘅感覺🥕🍴Chargrilled Octopus八爪魚加上生曬番茄、大蒜同橄欖油,肉質爽口彈牙,個汁酸酸甜甜,超清新開胃呢🐙🍴Fish Kabsa烤原條鯧魚加香料飯~鯧魚肉質厚實,鮮嫩多汁,而且好重魚味,大大條cp值好高~另外香料飯份量好多,有個蕃茄汁加埋一齊食的,食落去夾得黎都特別🐟🍹Pandan Teddy新鮮芒果,桃味糖漿,雪碧,面頭再加上班蘭味奶泡,特別得黎仲幾好飲添🧸🍹Passionfruit Yakult 熱情果味香濃,加上益力多,檸檬汁如同梳打,酸酸甜甜不錯呢~

🍴Mix Hummus Platter

🍴Chargrilled Octopus

🍴Fish Kabsa

🍹Pandan Teddy
🍹Passionfruit Yakult
熱情果味香濃,加上益力多,檸檬汁如同梳打,酸酸甜甜不錯呢~

2024-04-08 18 瀏覽
平日返工時間緊逼, 放工又很疲憊, 通常都係附近找一些快餐店, 快速填飽肚子終於去到星期五放工, 之後有兩日假期休息, 可以係餐廳慢慢品嘗菜式今日黎到位於東涌shearton 樓下的的黎巴嫩餐廳, 試一試中東/地中海菜式入到餐廳,柔和的黃燈,牆上的油畫,加上盆栽擺設,俾人一種舒適的感覺菜單上的選擇也不小,前菜分為凍和熱開胃前菜,也有主菜同黎巴嫩式木炭燒烤,飲品更有cocktail 可以選擇Mix Hummus Platter (鷹嘴豆蓉拼盤)試中東菜,當然要試下佢的鷹嘴豆泥擺盤極為漂亮,一睇似係有4個唔同顏色的貝殼,令人食欲大增4個貝殼裡面分別係原味鷹嘴豆蓉, 番茜醃菜鷹嘴豆蓉,紅菜頭鷹嘴豆蓉, 松露鷹嘴豆蓉我最欣賞係番茜醃菜鷹嘴豆蓉,香草和橄欖油增添左鷹嘴豆蓉的風味,用黎沾烤得鬆軟的中東烤餅食,別有一番風味Grilled squid (炭烤魷魚)一年前去過希臘,懷念當地的烤魷魚依個烤魷魚也不輸我當地食過的,烤得香口之餘,咬落去有軟嫩的感覺,而佢用左橄欖油同鹹橄欖成功帶出左海鮮的鮮味Maison Du Mezze Ultimate Mixed Grill (肉串拼盤)食中東菜,烤肉串都

Mix Hummus Platter (鷹嘴豆蓉拼盤)
試中東菜,當然要試下佢的鷹嘴豆泥

擺盤極為漂亮,一睇似係有4個唔同顏色的貝殼,令人食欲大增

Grilled squid (炭烤魷魚)
一年前去過希臘,懷念當地的烤魷魚

食中東菜,烤肉串都係必點!
裡面有烤雞肉串,烤羊肉串,烤雞肉卷, 烤羊肉卷,份量十足,足夠3-4人食

依個係我覺得最驚艷的菜式! 烤得火喉剛好,尤其雞肉串,表面烤得香脆,但入口非常軟嫰多汁,比我係土耳其當地食過的仲好味!

隨碟也有幾片烤餅,烤餅烤得焦脆,入面有羊肉,食落非常惹味!

餐飲方面,我叫左杯spice up mocktail, 杯野辣辣地之餘,有小小香草調味,幾特別

餐廳的環境舒適,氣氛好,侍應熱心招呼,食物味道一流,係我會encore 的餐廳
2024-04-05
2024-04-02 21 瀏覽
Maison Du Mezze今次要介紹東涌世茂喜來登酒店隔離一間黎巴嫩菜餐廳,我都係第一次食黎巴嫩菜,黎巴嫩菜嘅特色就係採用新鮮食材配搭香草,味道清爽細膩!呢間餐廳係由黎巴嫩人主理,只用上乘新鮮材料,唔會加任何味精同雞粉等,香草醬汁唔會好濃味,好適合香港人口味,加上用咗坊間少用嘅真「炭爐」,無論係烤海鮮定肉類都帶有獨特嘅炭香味!輪椅人士都方便入呢間餐廳,雖然位置偏遠,但餐廳入面夠哂高級,環境好舒適,氣氛超好,服務週到!STARTER1.Hummus Kawarms(Mashed chickpeas topped with pan-fried lamb &pine nuts)ADD$20(8.5/10)熱辣辣嘅中東包都係第一次食 ,可以點三種醬,我比較喜歡啡色嘅醬,味道比較強烈,好似入面有好多香料,如果三腫醬都唔啱嘅話 ,可以夾住鷹嘴豆羊肉一齊食,鷹嘴豆好香脆,中東包雖然好鬆軟,唔似法國包咁硬淨,但係食完之後都有六七成飽,好唔錯!2.Lemon Garlic Shrimp(Aleppo papper,Lemon,Garlic and Coriander) ADD$28(9/10)呢個大

STARTER

呢個大蝦仁一共有5隻,食落好開胃,酸酸地夾雜咗好多香料,蝦仁肉質爽口彈牙,真係好好食!

3.Chargrilled Fish Barramundi +KANSA RICE $218(8.5/10)
主菜我揀咗炭燒魚,再揀咗配薑黃飯,魚烤得好香,肉質唔鞋好滑,魚下面仲有薄餅可以捲嚟食,薑黃飯每一粒米都係幼長,炒得好香,都係落咗好多香料,份量都夠多,好味!

4.Chargrilled Striploin with Smoky Eggplant Puree+FRIES $268(8/10)
牛扒我要求五成熟,切開粉嫩色,但肉質相對比較韌,薯條幼長,夠脆身!

5.Pineapple Anise(Star Anise Infused Scotch, Pineapple Syrup,Banana Liqueur,Lemon Juice)$120(8.5/10)
呢個cocktail幾唔錯,淡淡菠蘿味加好重香料!

6.Watermelon Sugar(Lemongrass Infused Vodka, Dry Vermouth, Melon Liqueur, Fresh Watermelon, vanilla)$120(9/10)
呢個cocktail好好飲,澀得嚟有淡淡西瓜味,仲有一舊切開咗嘅西瓜果肉,少少甜易入口!

7.DESSERY:Rice Pudding(9.5/10)
呢個Rice Pudding好有奶香味,食落濕濕地帶有少少甜,仲有果仁同米粒,令呢個甜品好有口感,令我諗起兒時食嘅八寶粥!

2人總共價錢$774

個人口味總評分:8.57/10

@maisondumezzehk

地址:東涌怡東路9號灣景薈地下G10號舖

#MaisonDuMezze #中東菜 #黎巴嫩菜 #香港美食 #東涌美食 #東涌好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-04-02 21 瀏覽
之前無意間喺網上發現喺東涌Sheraton 酒店有一間食黎巴嫩地中海菜嘅餐廳,無論係食物定係餐廳環境都相當之吸引,所以今晚特登入去enjoy happy Friday dinner 😆餐廳門口以墨綠色為主調設計,入到去周圍都金碧輝煌🤩🤩周圍都係打卡位,非常適合慶祝生日紀念日📸Mix Hummus Platter $180Hummus 係食中東菜必食之選,為食貪心嘅小妹就揀咗哩款包咗4款嘅platter 😆🤭配上暖暖嘅Pita Bread 絕配❤️原味鷹嘴豆蓉🩷番茜🌿醃菜鷹嘴豆蓉🧡紅菜頭鷹嘴豆蓉💛松露鷹嘴豆蓉Shrimp Fatteh $158香煎大蝦🍤已去殼,加上松子芝麻加添口感同堅果香氣,重點係自家製啲乳酪醬,微微帶酸平衡橄欖油嘅油膩感,仲可沾上Pita bread 一齊食添😍🥰Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill $588一客有4款串燒拼盤,份量超級誇張😲擺盤十分整齊澎湃,食之前都忍唔住要打卡先,除咗串燒之外,仲有一份pita bread 包住肉餡嘅餡餅🥙原來除咗沾hummus 之外都仲有另一款食法🤭🩷烤雞肉串 - 雞肉🍗外面焦香,入面肉質仲好嫩滑,大

Mix Hummus Platter $180
❤️原味鷹嘴豆蓉
🩷番茜🌿醃菜鷹嘴豆蓉
🧡紅菜頭鷹嘴豆蓉
💛松露鷹嘴豆蓉

Shrimp Fatteh $158

🩷烤雞肉串 - 雞肉🍗外面焦香,入面肉質仲好嫩滑,大推大推
❤️烤羊肉串 - 🐑羊肉串帶輕微羊羶味,肉質較雞肉厚實
🧡烤雞肉卷 - 免治雞肉製成肉卷,口感跟肉串完全不同,反而更食到炭燒香氣
💛烤羊肉卷 - 免治羊肉肉卷,加入大量不同香料製成,所以完全食唔到羊羶味👍🏻

Godiva Marshmallow $120
賣相已經十分吸睛👀Godiva chocolate 加上用rum 做base 同牛奶🥛調製而成嘅cocktail,十分推薦俾女孩子們👧味道偏甜而且奶感味重

Mango Tango $80
芒果🥭沙冰啱哂炎夏消暑,當季芒果超級甜😚
  • Mix Hummus Platter
  • Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill
  • Shrimp Fatteh
【東涌•Maison Du Mezze】@ππππππππππππππππππππππππππππππ東涌喜來登氣派黎巴嫩餐廳Passionfruit Yakult(Fresh passionfruit , yakult , lemon juice , soda)Pandan teddt(Fresh mango, peach syrup, sprite milk foam with pandan flavour)Mix Cold MezzeChargrilled OctopusMix Grill (Passionfruit Yakult)熱情果是一杯清新脫俗的飲品,它以新鮮的百香果汁混合優多(Yakult),再加入檸檬汁和蘇打水,創造出一種兼具清爽和層次的感覺。當你啜飲一口時,首先迎接味蕾的是百香果的熱帶鮮香和優多的乳酸清香,接著檸檬汁的微妙酸味給整體帶來了提振,而蘇打水則讓這杯飲品顯得更加活潑。 (Pandan Teddy)結合了新鮮的芒果、桃子糖漿、雪碧,並在頂部添加了帶有班蘭口味的牛奶泡沫,這道飲品無疑是對於甜味與果香的一個豐富演繹。芒果的甜美與桃子糖漿在口中糅合,而班蘭牛奶泡沫
【東涌•Maison Du Mezze】@
東涌喜來登氣派黎巴嫩餐廳

Passionfruit Yakult

Pandan teddt

Mix Cold Mezze

Mix Grill

(Passionfruit Yakult)

(Pandan Teddy)
結合了新鮮的芒果、桃子糖漿、雪碧,並在頂部添加了帶有班蘭口味的牛奶泡沫,這道飲品無疑是對於甜味與果香的一個豐富演繹。芒果的甜美與桃子糖漿在口中糅合,而班蘭牛奶泡沫的加入,不僅增添了奶香,也帶來了獨特的香草氣息。一旦抿一口蘊含氣泡的雪碧,就會讓整體口感層次更加分明。

(Mix Cold Mezze)
混合冷盤將中東菜的經典風味以小食形式呈現,通過各種搭配,如地中海的橄欖、烤茄子、鷹嘴豆泥等多種小食,每一款都蘊含著不同的文化故事與風味。讓人在品嘗時既能感受到食材原始的風味,也能體會到香料的深度與醬料的融合。

(Chargrilled Octopus)
烤八爪魚以其外酥內軟、烤至恰到好處的口感讓人難忘。高溫的炭火將八爪魚表面烤出微微的焦香味,令人一咬即碎,而中間的肉質卻保留了濕潤和鮮嫩。

(Mix Grill)
混合燒烤拼盤是肉食愛好者的天堂,從羊肉串到雞肉,再到烤肉,每一塊都散發出烤肉特有的香氣和營養多汁的內在品質。經過細心調味和專業的火候控制,肉質嫩滑,每口都是滿足感的爆發。這一盤集合了多種肉類食材的拼盤。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1136(加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#東涌美食 #Maison Du Mezze #web3東涌
東涌怡東路9號灣景薈地下G10號舖
2024-03-28 18 瀏覽
這裏環境非常舒服,枱与枱之間没有壓迫感,食物賣相都相當吸引,烤尤魚非常美味,有少许焦香味道,配合醬汁非常野味!肉眼細嫩,非常淋身,有入口即溶感覺,份量都頗大!服務員態度非常親切,服務到位!整體都非常滿意!

2024-03-27
2024-03-19 36 瀏覽
⭐️Mix Cold Mezze有2塊熱辣辣烤餅,配四款不同口味既鷹嘴豆泥,豆泥做得均勻,唔會一粒粒,口感幾順滑~.⭐️Chargrilled Octopus大大條八爪魚鬚,風乾蕃茄加橄欖油,夾埋一齊食好惹味,八爪魚新鮮彈口,又有咬口,值得一試😆.⭐️Maison Du Mezze Ultimate Mix Grill2人份既串燒拼盤,有羊肉、雞肉,好欣賞雞肉唔會乾柴,雞肉捲仲好多汁🤤 羊肉肉味香濃又唔會好重臊味👍🏻👍🏻.⭐️Blue Ocean椰子味香濃,成杯都係藍色,調得唔錯,會想飲完一啖又一啖,加埋鯨魚軟糖,打卡一流😆.⭐️M&M食到M&M既本形,奶味比較重,面頭加左cream,呢杯相對甜少少,好飲🥰
⭐️Mix Cold Mezze
⭐️Chargrilled Octopus
⭐️Blue Ocean
⭐️M&M
2024-03-16 35 瀏覽
#LemonGarlicShrimp ⭐️⭐️⭐️⭐️#FishBarramundi ⭐️⭐️⭐️⭐️#Striploin ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#RicePudding ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#PassionfruitYakult ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#LittleGarden ⭐️⭐️⭐️⭐️今年嘅結婚周年紀念我哋選擇咗呢間位於東涌嘅餐廳,我哋好幾次慶祝都去東涌呢到,因為周圍環境都好chill💕⭕️前菜終於除左沙律同湯有其他嘢揀好開心⭕️個麵包配嘅3個醬都好正唔同風味⭕️佢哋嘅醬都好特別好開胃個人好喜歡⭕️個魚煎得好香仲有塊包下面吸油冇油膩感⭕️環境寧靜又舒適好啱拍拖⭕️最後甜品都好好食清清地唔會好膩⭕️服務態度好會盡量滿足你要求
#LemonGarlicShrimp ⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️環境寧靜又舒適好啱拍拖
⭕️最後甜品都好好食清清地唔會好膩
⭕️服務態度好會盡量滿足你要求
2024-03-11 42 瀏覽
呢間位於東涌嘅餐廳裝修好靚,好有異國風情🤭🫘鷹嘴豆蓉拼盤:呢個鷹嘴豆蓉拼盤有四隻口味,所有豆蓉都好滑口原味:豆味好濃郁番茜醃菜:有清新嘅酸爽味,好開胃紅菜頭:甜甜地嘅清淡嘅味道松露:好有松露香🐙炭烤八爪魚鬚呢款炭烤八爪魚鬚加埋大蒜、曬乾蕃茄、檸檬同橄欖油。炭烤嘅八爪魚鬚好有炭香烤味,加入咗乾蕃茄嘅酸甜味、檸檬同橄欖油嘅加入使整道菜更加清新同口感爽口🍢Ultimate Mix Grill包括烤雞肉串、烤羊肉卷同烤雞肉卷。烤雞肉卷串同羊肉卷經過烤制,保持咗肉嘅嫩滑同炭烤嘅香味雞肉串同羊肉串嘅口感豐富,多汁又飽滿,食落好滿足飲品🥃Godiva Marshmallow由Godiva朱古力酒、朗姆酒同牛奶釀製而成。朱古力嘅味道濃郁又香甜,同朗姆酒嘅風味同牛奶嘅滑順口感好搭🍸Little Garden用蝴蝶豆花、柑橘、橙子糖漿同雪碧做。蝴蝶豆花嘅天然藍色,令到飲品好靚,好適合打卡,柑橘同橙嘅酸甜味加埋雪碧嘅甜味 加埋一齊好清新

呢間位於東涌嘅餐廳裝修好靚,好有異國風情🤭

🫘鷹嘴豆蓉拼盤:

呢個鷹嘴豆蓉拼盤有四隻口味,所有豆蓉都好滑口
原味:豆味好濃郁
番茜醃菜:有清新嘅酸爽味,好開胃
紅菜頭:甜甜地嘅清淡嘅味道
松露:好有松露香

🐙炭烤八爪魚鬚

🍢Ultimate Mix Grill
包括烤雞肉串、烤羊肉卷同烤雞肉卷。
烤雞肉卷串同羊肉卷經過烤制,保持咗肉嘅嫩滑同炭烤嘅香味
雞肉串同羊肉串嘅口感豐富,多汁又飽滿,食落好滿足

飲品
🥃Godiva Marshmallow

🍸Little Garden
2024-03-07 23 瀏覽
第一次食咁好味晚黎巴嫩菜,不論環境 服務 同埋食物都一流既享受。一開始叫左兩杯野飲M&M 呢杯係mocktail黎,用左朱古力同牛奶同埋Whipped cream等等打成,飲落好開胃好好飲。Watermelon sugarcocktails主要有Lemongrass infused vodka 同 vanilla 加埋新鮮西瓜等等打成,飲落甜甜地幾好飲。前菜叫左個Mix hummus platter,有4色鷹咀豆容配埋地中東菜中常見既面包去食,我最愛佢黑松露味,好香。另外叫多個熱盤前菜Chargrilled Octopus Tenticles香烤八瓜魚超好味,佢既皮係又淋又厚,加埋佢地地中海菜晚配味酸酸地咁好開胃。主菜我地兩個人叫左個ultimate mix grill我地愛佢晚羊肉串,大大舊好新鮮而家好香,雞串都唔錯好好味。下次會叫埋成班朋友黎食。

一開始叫左兩杯野飲

另外叫多個熱盤前菜
Chargrilled Octopus Tenticles

主菜我地兩個人叫左個
ultimate mix grill
我地愛佢晚羊肉串,大大舊好新鮮而家好香,雞串都唔錯好好味。

下次會叫埋成班朋友黎食。
2024-03-01 34 瀏覽
Weekend去左東涌喜來登隔離呢間中東菜餐廳餐廳裝潢幾有特色,配色柔和好似係度假村食Lunch一樣叫左杯Passionfruit Yakult 同Hibiscus熱情果Mix左益力多同檸檬汁幾開胃Hibiscus味道層次幾多,酒嘅後勁都幾強前菜叫咗Mix Cold Mezze係將啲煙燻茄子蓉、鷹嘴豆蓉仲有炭烤紅椒合桃蓉同薄荷乳酪搽喺啲中東麵包上面食個人最鍾意煙燻茄子蓉少少辣味又幾香口仲叫左Chargrilled Octopus即係係炭烤八爪魚鬚配咗橄欖粒同埋蕃茄乾八爪魚烤得幾嫩口配菜味道都幾酸好啱加落啲中東包夾住啲蓉一齊食最後叫左份Mix Grill係好有中東味道嘅烤雞肉同羊肉會有原肉同肉丸串燒個人幾鍾意原肉嘅風味雞肉唔會烤到乾晒而羊肉味道係香口個種一次試哂五款肉串好啱多人Share一齊食整體食物質素唔錯,值得一試
Weekend去左東涌喜來登
隔離呢間中東菜餐廳
餐廳裝潢幾有特色,配色柔和
好似係度假村食Lunch一樣
熱情果Mix左益力多同檸檬汁幾開胃
Hibiscus味道層次幾多,酒嘅後勁都幾強
前菜叫咗Mix Cold Mezze
係將啲煙燻茄子蓉、鷹嘴豆蓉
仲有炭烤紅椒合桃蓉同薄荷乳酪
雞肉唔會烤到乾晒
而羊肉味道係香口個種
一次試哂五款肉串
好啱多人Share一齊食
整體食物質素唔錯,值得一試
Mix  Grill
2024-02-24
Mix  Grill
Chargrilled Octopus
東涌真係一個好舒服嘅地方,行吓海邊令心境平靜一下✨近海邊灣景薈地下有好多唔同嘅多國菜,今次同大家一齊去食中東菜,去食好耐都無食嘅鷹嘴豆蓉😋💐一於來一個鷹嘴豆泥拼盤🫓(鷹嘴豆泥拼盤集齊原味鷹嘴豆蓉丶蕃茜醃菜鷹嘴豆蓉丶紅菜頭鷹嘴豆蓉以及松露鷹嘴豆蓉,總共四款口味~啱曬選擇困難症患者呀!而且豆蓉食落口感,質感綿軟順滑,配搭溫熱鬆軟嘅口袋包,絕對會令你清新醒胃)💐炭烤八爪魚🐙 (呢個八爪魚真係必叫😎乾蕃茄、蒜蓉、橄欖油⋯呢個組合真係無敵,再加上八爪魚鮮味口感煙韌,真係令人齒頰留香)💐炭烤海鮮拼盤🦞🐟🦪(呢個拼盤有龍蝦、虎蝦、蠔、盲曹魚、八爪魚,賣相已經相當吸引,加上檸檬汁點綴年,口感更加豐富,鮮味再度提升,令我非常有驚喜嘅係盲曹魚,你哋一定要試)🍹Pineapple Anise(Star Anise Infused Scotch, Pineapple Syrup, Banana Liqueur, Lemon Juice⋯用八角整嘅Cocktail真係別有一番風味,充滿驚喜👍🏻)🍹 Godiva Marshmallow(Godiva Liqueur, Rum, Milk⋯⋯兩杯嘅口感完全唔同,口

東涌真係一個好舒服嘅地方,行吓海邊令心境平靜一下✨

💐一於來一個鷹嘴豆泥拼盤🫓

💐炭烤八爪魚🐙
(呢個八爪魚真係必叫😎乾蕃茄、蒜蓉、橄欖油⋯

💐炭烤海鮮拼盤🦞🐟🦪

🍹Pineapple Anise

🍹 Godiva Marshmallow
(Godiva Liqueur, Rum, Milk⋯⋯兩杯嘅口感完全唔同,口感順滑,令人陶醉喺奶香同冧酒之間)
  • 炭烤八爪魚
  • 鷹嘴豆泥拼盤
東涌Sheraton這邊有種不似身在香港的感覺下午與同事來lunch時吹著海風偷一夜悠閒晚上來到就是節奏熱鬧的busking 一串串燈泡撐起happy hour氛圍感· ‒ – — ‒ – ·這邊幾家餐廳也是以地中海菜為主如果不拘泥要望正正海景Maison Du Mezze反private dinning 的感覺餐廳就在sherton 大門一旁的小玻璃門一推門就看到我喜歡的聖誕綠至於裝潢佈置有如身在意大利街頭小籐整與牛皮沙發配深色系大理石圓枱另外也有長長一張像極Harry potter 電影中的大長木枱配上柔和昏暗的燈光,氛圍典雅· ‒ – — ‒ – ·黎巴嫩菜Hummus Platter 是必點搆盤四味包括原味、truffle、紅菜頭及茜芹味Pita bread 比平時吃到的麴粉香更重口感也不會軟趴趴的另外推薦Chargrilled Octopus Tenticles Olive oil 與風乾蕃茄比dip hummus更好feel對比平時吃pita 很快撐飽這樣酸甜開的口味反而是愈吃愈開胃最後如果和我一樣無肉不觀就一氣過點Ultimate Mix Grill 羊肉串雞肉串牛肉串也
東涌Sheraton這邊有種不似身在香港的感覺

餐廳就在sherton 大門一旁的小玻璃門

一推門就看到我喜歡的聖誕綠

至於裝潢佈置有如身在意大利街頭

小籐整與牛皮沙發配深色系大理石圓枱

配上柔和昏暗的燈光,氛圍典雅

· ‒ – — ‒ – ·

黎巴嫩菜Hummus Platter 是必點

搆盤四味包括原味、truffle、紅菜頭及茜芹味

Pita bread 比平時吃到的麴粉香更重

不得了!

Cocktail 也值得一讚

Pandan teddy 味道輕柔得像道微風

班蘭與奶香平衡

另外一杯是可愛的Godiva marshmallow

一聽就是甜度高的comfort drink lol
2024-02-25 36 瀏覽
Maison Du Mezze 我又光顧,極推的中東菜餐廳😍😍 因爲太太太高質,真的找不到挑剔位。📬 東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店地下G10號🔸mix cold mezze 呢個前菜我好推薦,可以試四款充滿中東特色的前菜,這道拼盤有四款口味。-原味鷹咀豆蓉,食地中海菜必叫的菜式,香滑豆蓉加上橄欖油。 -煙薰茄子,淡淡煙薰味的茄蓉,個人很喜歡。-酸忌廉,配上pita包都很開胃-烤紅椒合桃蓉,意想不到的出色酸甜的紅椒配合桃粒,真的很特別同好食。🔸chargrilled octopus tenticles 經燒烤的八爪魚有陣炭烤味,進食時配上蒜、辣椒,又酸又濃,勁開胃🔸Mix Grilled 呢個拼盤真係超抵食,一個肉嘅拼盤有5款肉同一個肉餡餅,每一串肉都有一陣炭燒嘅味道,而且每一串肉都好嫩好香濃肉味,勁好食,😍😍烤雞肉很嫩超好食。🔸 Godiva Marshmallow 甜甜地的朱古力酒, 又有棉花糖,飲上去有點似Bailey, 好易入口🔸 Passionfruit Yakult 酸酸甜甜又清新的特飲,香濃的果香配上益力多同梳打,幾好飲又可以夠膩

📬 東涌怡東路9號香港東涌世茂喜來登酒店地下G10號

🔸mix cold mezze
-原味鷹咀豆蓉,食地中海菜必叫的菜式,香滑豆蓉加上橄欖油。
-煙薰茄子,淡淡煙薰味的茄蓉,個人很喜歡。
-酸忌廉,配上pita包都很開胃

🔸Mix Grilled

🔸 Godiva Marshmallow

🔸 Passionfruit Yakult
第一次嘗試食中東菜,有意外驚喜.餐廳設計新潮,獨特,有植物,大自然風格,燈光燈式超靚,柔和、浪漫.賓客几乎滿座、//首先叫了中東烤餅、上面黑芝麻點綴.口感香又松軟,加上肚餓,特別開胃. 有四種配料:松露,紅菜頭加鷹嘴豆蓉等,特大滿足。//炭燒八爪魚可能係我至今吃過最好味的.橄欖油加不同食料:香草,橄欖,大蒜等等.肉身勁腍嫩又鮮香.//雜錦串燒又係另一種體驗.一次過滿足晒我們不同吃肉欲,有雞肉、羊肉、牛肉等等,烤作恰到好處,本人就一口紅辣椒一口肉,夠刺激.旁加洋蔥,蕃茄等健康佐料。串燒有特制醬料,看上去豐盛又獨特。//飲一杯🥃酸酸甜甜熱情果饮品。外面下著濛濛細雨,心情極放松,舒適。職員態度親切有禮。晚餐:爽快。