2017-10-01
今日放工同朋友行左陣希慎廣場,都買左唔少野,行完都已經八點幾,都諗住食埋野先返屋企,所以我哋就上OpenRice search 吓有咩地方有好嘢食。就見到維安商業中心呢一間Master kama,見佢啲菜式都好精緻,依家更用蟹為主題,所以我哋兩個女仔就嗱嗱聲上去試吓。上到去門口,裝修都幾精緻,都俾門口嘅燈牌吸引左陣,望落似一間咖啡室。有一啲菜式係黑板上面寫住,好有復古文青感覺。用蟹為主題嘅二人餐有兩款,分別係一個食海鮮紙火鍋holy crab two ,一個係食炒海鮮拼盤holy crab one 。我哋兩個都鍾意食香口野,所以決定叫海鮮膏蟹拼盤holy crab one。前菜有六小缽,分別係1)海鹽枝豆,2)酸辣羅勒海硯,3)虎蝦配芒果慕絲,4)柚子醋海藻沙律,5)蟹子日式凍豆腐同6)蟹肉玉子燒。蟹肉玉子燒好好味,蛋卷已經有調味,配以蟹肉,有好濃嘅海鮮鮮味。酸辣海硯都好開胃,無沙,調味好好,小小酸酸辣辣嘅感覺。最鍾意就係佢個虎蝦配芒果慕絲,虎蝦好爽口彈牙,配上芒果汁,估唔到呢個配搭都幾夾,似沙律嘅味道。蟹肉芬努意式烤麵包,麵包焗得好香脆,上面係啖啖蟹肉,配上一啲調味醬汁,感覺好似吞拿
有一啲菜式係黑板上面寫住,好有復古文青感覺。
酸辣海硯都好開胃,無沙,調味好好,小小酸酸辣辣嘅感覺。
蟹肉芬努意式烤麵包,麵包焗得好香脆,上面係啖啖蟹肉,配上一啲調味醬汁,感覺好似吞拿魚,但係佢多咗蟹肉的鮮香味。上面配以幾粒蕃茄,好鮮甜,賣相都幾靚。
再來嘅係芝士蟹肉釀蟹蓋,呢個真係必食。裏面啖啖都係蟹肉同芝士,拿起身有拉絲嘅感覺,配上三文魚子,鹹鹹地,好味!另外可以夾買個白飯魚乾片一齊食。
重點黎啦!Master海鮮膏蟹拼盤配惹味香草牛油汁。
扇貝啖啖肉都唔錯,海硯都有大約10隻。個汁好惹味,小小辣,裏面嘅蔬菜都索晒醬汁,好正!我最鍾意就係嗰啲薯仔同粟米!
最後甜品係蕨餅,上面曬左啲黃豆粉再配黑糖汁,淋上去已經食指大動。唔會好甜,煙煙un un,好有口感,可以滿足下少少嘅甜品胃。
最後埋單五百幾蚊,除翻兩個人每人二百幾,食到海鮮黎講都算OK,幾唔錯。