2017-06-18 119 瀏覽
今日開了個馬拉松式會議,散會後拖著疲累的身驅返回座位,慘見枱頭已堆了個小山丘,真是暈得一陣陣。對著密密麻麻的文字,腦袋卻轉動不來,戰鬧力急劇下降,既然如此,決定盡早逃離辦公室,外出消消悶氣,留待明天再面對現實。小妹近排特別迷戀海鮮,晚飯一於吃個痛快,盡情把壓力釋放出來。來到這間以龍蝦作主打的樓上餐廳,門口掛著寫上招牌的燈箱,旁邊則是大大幅設計摩登牆紙,洋溢西洋風格。走進店內,裝修簡約時尚,白磚牆、白地板、白天花,澄明潔淨,營造廣闊的空間感。沒想到只是六時許,餐廳已有不少顧客,之後人流更絡繹不絕,越夜越熱鬧。本以為店子集中供應龍蝦菜式,原來選擇頗多。食物主要分為幾個項目:沙律、前菜、主食、飯麵、熱鍋、甜品、飲品,用料除龍蝦外,還有馬糞海膽、藍青口、銀鱈魚、虎蝦等海鮮;肉類方面則包括肉眼扒、牛柳粒、豬軟骨、雞翼等。不過最引人注目的,莫過於兩組以蟹作主題的限定套餐。因為天氣太熱,我們決定捨棄鱈場蟹海鮮紙火鍋套餐,而選了Master海鮮膏蟹拼盤套餐。侍應首先端上一個木盒,盛載著六小缽頭盤,小巧別緻。食物包括(上圖左至右,上至下)酸辣羅勒海蜆、蟹子日式凍豆腐、蟹肉玉子燒、海鹽枝豆、虎蝦配芒果慕斯
因為天氣太熱,我們決定捨棄鱈場蟹海鮮紙火鍋套餐,而選了Master海鮮膏蟹拼盤套餐侍應首先端上一個木盒,盛載著六小缽頭盤,小巧別緻。食物包括(上圖左至右,上至下)酸辣羅勒海蜆、蟹子日式凍豆腐、蟹肉玉子燒、海鹽枝豆、虎蝦配芒果慕斯及柚子醋海藻沙律。
蟹子日式凍豆腐冰冰涼凍,最適合悶熱的夏天。豆腐質感滑溜,淋上胡麻醬更加開胃。酸辣羅勒海蜆味道偏重,又酸又辣,刺激味蕾,煥發食慾。
海鹽枝豆外面微脆、裏面煙韌,鹹鹹香香,越食越過癮,不知不覺已幹掉大半碟。柚子醋海藻沙律乃有益之物,海藻爽口,需花點牙力咀嚼,然而個人不太喜歡那款醬汁 。
虎蝦配芒果慕斯味道清新,深得我心。巨型彈牙的蝦肉面頭,淋上濃郁的芒果醬及切碎的番茄粒,酸甜可口。蟹肉玉子燒綿綿軟軟,甜甜的很易入口,加上蟹肉絲同吃,更加矜貴。
接著出場的芝士蟹肉釀蟹蓋,賣相討好。用羹舀起盛得滿滿的蟹肉,一縷輕煙除除升起,香氣四溢。急不及待放進嘴裏,混合了芝士和忌廉的蟹肉嫩滑非常,配料濃郁但沒蓋過蟹肉的鮮,整體感覺不溜。頂頭的白飯魚脆片香惹,很有特色。吃至中段加入三文魚子,令芝士蟹肉更添鹹鮮,又增添一份卜卜爆汁的感覺。火箭菜則可中和膩滯,引人大啖大啖吃下去。
蟹肉芬奴意式烤麵包份量不輕,餡料滿瀉。未知是否經已放涼,多士似乎稍欠脆身,然而無損麵粉香氣。絲絲蟹肉混入了香草,濃郁可口;頂頭再加上大量爽脆的洋蔥、酸甜多汁的車厘茄,並劑進點點檸檬汁橄欖油,滿有意式風情,清新醒胃。
之後輪到海鮮膏蟹拼盤,這說得上是全晚的重頭戲,盤子裏載著法國膏蟹、蝦、青口、帶子、蜆、魷魚等,非常豐富。另外還有粟米、紅蘿蔔、椰菜、薯仔墊底,並配以數片牛油多士,實屬大堆頭之作。為方便客人進食,店員送來手套濕紙巾,的確細心。
來自法國的膏蟹蟹肉不多,卻很鮮甜,蟹膏結實甘香,餘韻滿佈口腔。青口厚肉海水味濃,配上微辣的香草牛油汁,特別惹味,可惜每人只分得一隻呢。蜆肉肥美、帶子柔韌,品質不俗。大蝦相對而言較為失色,似乎未夠新鮮。小妹認為多點醬汁更好,用來配多士一流。
套餐最後一環當然是甜品啦!我們事先也不知是何款式,送來時便看到兩杯日式蕨餅。成品賣相普通,味道卻算不錯。蘸滿抹茶粉的蕨餅軟糯不散,可隨個人喜好沾上黃豆粉,先嚐到茶香,然後是回甘。怕苦的話,不妨配合附上的黑蜜,甜美之餘又多一份滋潤。
2017-06-17 93 瀏覽
又黎到輕輕鬆鬆禮拜六啦💃🏼,當然要食好啲慶祝一下啦😏🔸💁🏻($588)日式蟹宴The Holy Crab🦀 -前菜有芝士蟹肉釀蟹蓋,芝士香濃又惹味😋,加上三文魚子一齊食味道更鮮甜🤗,配上火箭菜一齊食仲可以減低油膩感呢👍🏻🔸六小缽:蟹肉玉子燒、蟹子日式凍豆腐、虎蝦配芒果慕絲、柚子醋海藻沙律、酸羅勒海蜆同海鹽枝豆。我個人就最鍾意虎蝦🦐,又爽又甜,配埋酸酸地嘅芒果慕絲,好開胃呢💃🏼🔸王樣、雪場蟹海鮮火鍋,火鍋湯底裏面有一片昆布,可以增加湯底嘅甜味😄🔸火鍋湯底非常之豐富,包括左膏蟹同鱈場蟹,兩款蟹都非常新鮮仲好多膏添!真係食到我Lam Lam脷😋😋🔸另外一盤嘅火鍋配料,則有魚餅、日本草菇、南瓜及生菜!食完肥味嘅蟹膏,食返啲配菜中和返就最好啦👏🏻🔸服務超貼心💖,店員一見到我攞相機出嚟,就主動問我駛唔駛幫手影相,依間餐廳絕對可以ENCORE😎😎

又黎到輕輕鬆鬆禮拜六啦💃🏼,當然要食好啲慶祝一下啦😏
🔸
王樣、雪場蟹海鮮火鍋火鍋湯底裏面有一片昆布,可以增加湯底嘅甜味😄
2017-06-17 47 瀏覽
哈哈哈,又到父親節啦,為表心意,當然要帶父親大人食海鮮大餐帶有曰式及西式啦,所以我們去左銅鑼灣覓食餐廳環境都好舒服,客人太多,座無虛席我們叫個2人套餐:1.前菜開胃含有蟹子曰式豆腐,虎蝦配芝果慕斯,酸辣羅勒海蜆,海鹽枝豆等等,超級開胃2.繼續前菜內含鮮味三文子,香脆白飯魚乾片3.主菜拼盤內有膏蟹大蝦,扇貝,魷魚圈,青口,蜆肉,(底部有粟米,紅蘿蔔,菜頭),淋上香草牛油汁,所有材料混合,肉質嫩滑,口腔及鼻蕾滲入淡淡香草檸檬味,鮮甜可口,食到停唔到口4.蟹肉芬奴意式烤麵包這個麵包表面看來是硬身,但咬一口,原來外硬內軟,可能加左吞拿魚醬,好香啊5.綠茶味甜品6.LatteLemon tea這間餐廳座無虛席,一定預約
餐廳環境都好舒服,客人太多,座無虛席

我們叫個2人套餐:
1.前菜開胃
六小缽

2.繼續前菜
芝士蟹肉蟹蓋

內含鮮味三文子,香脆白飯魚乾片

3.主菜
海鮮膏蟹拼盤

4.蟹肉芬奴意式烤麵包

5.綠茶味甜品

6.Latte

Lemon tea

這間餐廳座無虛席,一定預約

慶祝紀念
父親節
六小缽
芝士蟹肉蟹蓋
海鮮膏蟹拼盤
到了,侍應就講只有九十分鐘。入座後,要等人,過了半小時。又催要叫食物,叫了食了,還有十分鐘,又催有客等。我來食是想享受,不是要人催。如果是這樣,我不如去大家樂。食物也不平,要600元二位。我一定不會再來。也一定叫人不要來。食物都不錯,但侍應有待改進,叫了一碗日本鳥冬,沒有快子和湯(根)。叫侍應才給你。最後還催你可以走未呢?有另一客人到了,真想不到服務有很大問題,不是食快餐,是食高檔食物,還覺得自己生意好,但我一定不會再來
2017-06-16
2017-06-16 45 瀏覽
🍴龍蝦包套餐🍴$188勁足料既龍蝦包🦀🍞曾經好鐘意食咖啡弄既龍蝦堡但呢間日式海鮮店絕對足料過咖啡弄😍原隻蟹鉗啖啖肉🦀夾埋沙律醬既蟹肉 再點埋特製檸檬牛油汁 好正👍🏼麵包類似枕頭包既質感 2邊都搽左牛油烤脆左😻食完飽足感🌟🌟🌟😂另外配埋既雙重薯條有蕃薯條同薯條2種 炸到岩岩好 唔會太燶👧🏾 醬都好有心思 偏似酸奶source cream既味😋.如果3-4個人食 可以參考我地嗌左個Holy Crab套餐😂😂又係樣樣都好吸晴😏 下post再續~.地址:Master Kama 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓幸福指數:8/10
🍴龍蝦包套餐🍴$188
勁足料既龍蝦包🦀🍞
曾經好鐘意食咖啡弄既龍蝦堡
但呢間日式海鮮店絕對足料過咖啡弄😍
麵包類似枕頭包既質感 2邊都搽左牛油烤脆左😻
食完飽足感🌟🌟🌟😂
又係樣樣都好吸晴😏 下post再續~
地址:Master Kama
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
幸福指數:8/10
2017-06-07
  • 龍蝦包套餐
2017-06-13 42 瀏覽
用上半個月整理好情緒後係時候約朋友見面飯聚喇!先約很久沒見的劉總去Master Kama吃日式海鮮紙火鍋。 第二次來Master Kama貪其食物精緻又美味,銅鑼灣區食府亦算價位合理。 來這兒是為了這個法國膏蟹宴,我們選了吃日式蟹宴{王樣鱈場蟹海鮮紙火鍋}$588/兩位用,內容相當豐富而且驚喜滿滿呢。 侍應先為我們送上紙火鍋套餐的六小缽,左上角起有柚子醋海藻沙律,虎蝦配芒果慕斯,海鹽枝豆,蟹肉玉子燒,蟹子日式凍豆腐及酸辣羅勒海蜆。 柚子醋海藻沙律味道十分富海水味道,所以同時亦略帶少許腥味不是我倆杯茶! 蟹子 日式凍豆腐質感夠曬滑溜,配上胡麻醬及脆卜卜的蟹子十分美味可口。 而虎蝦配芒果慕斯味道則十分清新,而且虎蝦好爽口彈牙又夠鮮甜,配合香甜芒果味吃得我十分開胃! 以蟹肉玉子燒附有絲絲的鮮甜蟹肉,蛋的質感尚算香滑味道亦甜美可愛。 但我最愛反而是這個酸辣羅勒海蜆,味道做得香口又惹味,加上鮮甜的蜆肉輕易俘虜人心! 吃吧六小缽後為我們送上的是芝士蟹肉釀蟹蓋,配有不少三文魚子還有一片香脆可口的白飯魚乾片,賣相已經十分有誠意! 釀蟹蓋吃下確實有不少蟹肉在內,不過芝士味亦挺重,

釀蟹蓋吃下確實有不少蟹肉在內,不過芝士味亦挺重,有少許蓋過蟹肉鮮甜味,不過我真係好喜歡佢配有火箭菜所以即可加分。

吃吧前菜後係時候上紙火鍋侍應在我們面前將清香的昆布魚湯放入紙火鍋爐內,侍滾起後便可放入海鮮喇!

接著更為我們送上這一盤新鮮滿滿的海上鮮來,看見已流晒口水了吧!

內裏有不少鮮甜的大蜆,海蝦,麵包蟹及鱈場蟹腳,款式不少而且看下去全部都好新鮮咁喎!

另外還有這個蔬菜盛盒內裏有娃娃菜,菇菌,油麥菜,南瓜,大蔥,粟米仔,還有可愛的魚餅及獅子狗魚蛋和星星及心心造型的小魚片,實在太美妙太豐富了!

先將較耐火的蟹蓋及蟹鉗放入昆布湯內,再加入大大隻的蜆入內,真的十分期待快啲有得食呀^0^

這個海鮮及蔬菜盛盒內裏的食物全部都新鮮到不行,麵包蟹膏香甜,鱈場蟹腳鮮嫩甜美,最正就係大蜆隻隻肥大肉厚兼冇沙,最後那個海鮮湯鮮甜到一個點啊~灼出來的菜美味到沒話可說,車媽媽強烈推介大家去試,而且整個火鍋都沒有丁點兒肉類真的十分清甜沒負擔喔!

這個套餐大食的朋友仔都唔需要擔心唔夠飽,因為單尾還會有一個蟹之雜炊,用上蟹湯淆煮的雜炊配上不少蟹肉在內口感層次十分豐富,不過我就喜歡杰身少少的口感,如果加啲芝士在內就正嘞嘻嘻!

最後還有這個滑嘟嘟的抹茶奶凍作飯後甜品,奶凍口感也挺滑溜的而且抹茶味亦都夠幽香,作為這餐的結尾亦算十分稱職。
2017-06-07
2017-06-11 92 瀏覽
上個星期就食了港式海鮮盛宴, 今晚就來個西式的Holy Crab膏蟹盛宴啦~ 來到位於銅鑼灣的Master Kama, 入到去就給我一種美式風格的餐廳 平日晚上八點多的時間來, 都好多人的說. 我們就點了這個Holy Crab – One 套餐 (HKD538 兩位) 這個六小缽, 由六款小吃組成, 有蟹肉玉子燒, 蟹子日式凍豆腐, 柚子醋海藻沙律, 虎蝦配芒果慕斯, 酸辣羅勒海蜆, 及海鹽枝豆, 各有特色, 來開下胃. 芝士蟹肉釀蟹蓋 (配三文魚子及白飯魚乾片) 燒蟹肉上佈滿了微燒過的芝士, 加上三文魚子及白飯魚乾片一起吃, 層次感十足, 芝味蟹味無窮. 蟹肉芬奴意式烤麵包, 較硬身脆身的烤麥包, 上面就塗滿了意式滋味醬的蟹肉, 再加上原粒意式蕃茄, 微酸配上清新淡淡蟹肉香的意式烤麵包, 可以為肚子來個飽肚感. 重頭戲來了- 海鮮膏蟹拼盤, 一大盤 而重頭戲當然是這個膏蟹啦, 不過這膏蟹的殼較硬, 所以都要花點時間來弄碎殼才可以吃到蟹肉, 不過花點時間是值得的, 啖啖肉, 配惹味香草牛油汁, Yummy~ 除了蟹外, 其實還有其他不同的海鮮, 如青口, 魷魚

平日晚上八點多的時間來, 都好多人的說.

重頭戲來了- 海鮮膏蟹拼盤, 一大盤

除了蟹外, 其實還有其他不同的海鮮, 如青口, 魷魚圈, 扇貝, 大蝦..等, 也是啖啖肉的說~

底部也有大量的蔬菜, 入味非常

最後就來個是日甜品, 綠茶奶凍, 綠茶味甚豐, 不錯的呢~

大家都來一場蟹王Holy Crab 之盛宴吧~..
2017-05-23
  • Holy Crab – One 套餐
2017-06-10 78 瀏覽
長期人氣爆棚星期五一早BOOK左位去到居然唔满坐唔好食,好淋芝士豬肉卷豬肉有D鞋,芝士滿瀉fish and chips 開頭以為好細份,點知勁大件好似成條魚咁長,肉質好鮮滑,幾好濃龍蝦湯烏冬真係好濃味,不過湯底太甜食到最尾好辛苦,好漏無第一次食咁好味可以第一次係有龍蝦覺得好味D今次淨叫龍蝦湯底無咁好食
長期人氣爆棚
星期五一早BOOK左位
去到居然唔满坐
唔好食,好淋
芝士豬肉卷
豬肉有D鞋,芝士滿瀉
fish and chips
開頭以為好細份,點知勁大件
好似成條魚咁長,
肉質好鮮滑,幾好
濃龍蝦湯烏冬
真係好濃味,不過湯底太甜
食到最尾好辛苦,好漏
無第一次食咁好味
可以第一次係有龍蝦覺得好味D
今次淨叫龍蝦湯底無咁好食
2017-06-09 108 瀏覽
見到fb呢間野有海鮮set, 同朋友即刻黎試,等左5分鐘就入得, 叫左個蟹肉海鮮set $538, 加藍青口$58, fruit cider$68支, pear cider ok, berriees cider 藥水味, 坐左一陣就有野食,個頭盤幾精緻, 不過啲蜆仔係梅既, 之後個蟹肉麵包同芝士蟹蓋都ok, 到個海鮮籃就出事啦,5百幾蚊只係食麵包蟹,仲要唔好食,真係唔係好抵,仲加錢要藍青口。。凍既得幾隻,埋計7百幾8百, 仲要食唔包, 真係去食buffet好過, 總結, 店員服務ok, 環境ok, 食物普通, 性價比低, 不列入反食之list
頭盤精緻,味道普通
芝士蟹蓋,ok
海鮮籃出事,蜆肉,扇貝ok, 麵包蟹得半仔,小膏肉梅, 2隻蝦, 少少梅, 蔬菜底
2017-06-09
2017-06-08 70 瀏覽
好姐妹介紹餐廳食龍蝦 原來就係master kama !!!! 好容易去 係sogo後面條街。因為大家早收工 六點鬆啲就上到去 成個環境好舒服 簡簡單單既設計已經好吸睛傾下計 再慢慢下睇下揀咩嘢食法式干邑龍蝦湯 ($88)湯上配有麵包點綴 而湯裡面都有舊龍蝦肉 好濃郁既龍蝦味 但認為偏咸左少少 雙重炸薯條($58)雙重炸薯條分別有薯條及蕃薯條 絕對係即叫即做 熱辣辣 個人喜歡蕃薯條 太香了旁邊更有三款醬汁 分別是- 黑松露芝士醬 -蜜糖芥末醬 (個人喜歡這個👈🏻)-龍蝦醬當然要叫番個龍蝦包食下啦龍蝦包(每日限量供應 $188)軟軟的龍蝦包 左右兩邊用牛油烘過 加埋中間既爆爆材料 彈牙龍蝦肉配上少許沙律醬 跟姐妹各一半剛剛好 還配上薯條及沙律 不用那麼油膩!海膽忌廉蟹肉意粉($148)要嗌埋個意粉先夠完美 濃味十足既蟹肉 再配上忌廉 飽肚感十足。最後飲番杯hot matcha latte ($45) 不過不失!兩個人嗌得有啲多 但都輕鬆完成 十分滿足 可以再一試

傾下計 再慢慢下睇下揀咩嘢食

法式干邑龍蝦湯 ($88)

雙重炸薯條($58)

旁邊更有三款醬汁 分別是
- 黑松露芝士醬
-蜜糖芥末醬 (個人喜歡這個👈🏻)
-龍蝦醬

當然要叫番個龍蝦包食下啦
龍蝦包(每日限量供應 $188)

海膽忌廉蟹肉意粉($148)

兩個人嗌得有啲多 但都輕鬆完成 十分滿足 可以再一試
  • 龍蝦包
2017-06-08 323 瀏覽
龍蝦包風行一時~~很多地方都推出唔同既龍蝦包及龍蝦菜式!!!黎到其 Master Kama 就係為左佢地既龍蝦包;因為真係好多朋友都大讚~~今次專登黎試呢個龍蝦包!!!佢地既龍蝦包餐要 HK$188, 好似偏貴了;一個龍蝦包, 配有沙律菜, 同埋炸薯條及蕃薯條~~烘脆了的包再夾幾件龍蝦肉, 肉質彈牙, 味道都不錯;配埋特調龍蝦醬汁一齊食, 又唔會搶走龍蝦本身既鮮味~~個人就特別喜歡佢地既炸蕃薯條;蕃薯味濃, 炸得香脆可口, 不惜一盤的數量唔多!!亦冇得單點淨係蕃薯條, 未能過口癮"*佢地既龍蝦包的確不錯, 值得一試的!!!
龍蝦包風行一時~~
很多地方都推出唔同既龍蝦包及龍蝦菜式!!!
黎到其 Master Kama 就係為左佢地既龍蝦包;
因為真係好多朋友都大讚~~

龍蝦包

今次專登黎試呢個龍蝦包!!!
佢地既龍蝦包餐要 HK$188, 好似偏貴了;
一個龍蝦包, 配有沙律菜, 同埋炸薯條及蕃薯條~~

烘脆了的包再夾幾件龍蝦肉, 肉質彈牙, 味道都不錯;
配埋特調龍蝦醬汁一齊食, 又唔會搶走龍蝦本身既鮮味~~

個人就特別喜歡佢地既炸蕃薯條;
蕃薯味濃, 炸得香脆可口, 不惜一盤的數量唔多!!
亦冇得單點淨係蕃薯條, 未能過口癮"*

佢地既龍蝦包的確不錯, 值得一試的!!!
2017-05-05
龍蝦包
2017-06-07 80 瀏覽
朋友嫁到新加坡,兒子也生了兩個,這次回香港,我就帶她去吃她最愛的蟹料理。店子不算大,裝潢走清新風格: 我們點了個$588 set先來前菜六小砵:賣相精緻得像廣告畫一樣。 海鹽枝豆---少少脆,頗香口。酸辣羅勒海蜆---酸酸辣辣的,很開胃。柚子醋海藻沙律---有海水的味道。虎蝦配芒果慕絲----清爽得宜。蟹子日式凍豆腐----又香豆味又夠滑。蟹肉玉子燒----蛋味香濃之後是芝士蟹肉釀蟹蓋(配三文魚子,白飯魚魚乾片)芝士沒有腥味,連我也可以吃到!三文魚子非常新鮮彈牙王樣.鱈場蟹海鮮紙火鍋內容豐富華麗是海鮮啊!蝦又大又彈牙,蟹全都經過處理,不用自己死命扯開!蟹鉗很大!蟹蓋香滑帶鮮蜆也新鮮不靭蔬菜跟魚蛋,非常可愛魚蛋塊差不多大如手掌,又有通透的牛栢葉。菇類吸收了蟹湯,變得很鮮甜。蟹之雜炊其實就是蟹粥,很滑,而且足料,加上紫菜,整個就是日本風味粥。看!好大塊蟹肉!肉質爽囗堅挺。甜品是抹茶蕨餅加黑糖醬蕨餅甜度低,配上黑糖剛剛好。下次想試一下這兒的石鍋飯呢。

店子不算大,裝潢走清新風格:

我們點了個$588 set

先來前菜六小砵:

賣相精緻得像廣告畫一樣。

海鹽枝豆---少少脆,頗香口。
酸辣羅勒海蜆---酸酸辣辣的,很開胃。
柚子醋海藻沙律---有海水的味道。
虎蝦配芒果慕絲----清爽得宜。
蟹子日式凍豆腐----又香豆味又夠滑。

蟹肉玉子燒----蛋味香濃

之後是芝士蟹肉釀蟹蓋(配三文魚子,白飯魚魚乾片)

芝士沒有腥味,連我也可以吃到!
三文魚子非常新鮮彈牙

王樣.鱈場蟹海鮮紙火鍋

內容豐富華麗
是海鮮啊!

蝦又大又彈牙,蟹全都經過處理,不用自己死命扯開!蟹鉗很大!

蟹蓋香滑帶鮮

蜆也新鮮不靭

蔬菜跟魚蛋,非常可愛

魚蛋塊差不多大如手掌,又有通透的牛栢葉。

菇類吸收了蟹湯,變得很鮮甜。

蟹之雜炊

看!好大塊蟹肉!肉質爽囗堅挺。

甜品是抹茶蕨餅加黑糖醬

蕨餅甜度低,配上黑糖剛剛好。

下次想試一下這兒的石鍋飯呢。

2017-06-01
2017-06-07 368 瀏覽
本來想來吃龍蝦,但眼見新推出了西、日兩款新套餐,於是便改變了主意點了日系的 //The holy crab.TWO $588+10%svc//(可加$68多一客蟹蓋)*不包飲品*六小缽:蟹肉玉子燒蟹子日式凍豆腐虎蝦配芒果慕絲柚子醋海藻沙律酸辣羅勒海蜆海鹽枝豆《芝士蟹肉釀蟹蓋(配三文魚子、白飯魚乾片)》芝士蟹肉香口惹味但比較膩,所以配上蒜蓉多士可減膩感。《王樣。鱈場蟹海鮮紙火鍋》有鱈場蟹和蔬菜盤。蔬菜盤中除了有蔬菜,和日式可愛魚餅及魚片。湯底由餐廳特製,先放海鮮令湯底變得更鮮甜才放蔬菜盤。先滾蟹蓋6分鐘-》蟹腳蟹鉗4-5分鐘-》蝦5分鐘-》蜆滾至開口。鱈場蟹味道較淡,蟹味一般但勝在肉質肥厚彈牙;蝦大隻鮮甜,不錯;蜆肉大粒鮮嫩,甜味十足。可惜蔬菜盤令我失望,因為魚餅變味了,苟蒻又雪得過久變乾了。蟹之雜炊即是蟹粥。加點蔥拌勻再蓋上焗4-5分鐘。粥底軟綿有驚喜,味道帶有香濃蟹味,筆者更自己拆出蟹肉放進粥裡一併進食,更惹味。甜品是抺茶布丁:布丁Q彈抺茶味濃。雖然於夏日炎炎推出火鍋是有點格格不入,但這個火鍋熱氣感低,試試還是不錯的。
(可加$68多一客蟹蓋)

*不包飲品*

六小缽:
蟹肉玉子燒
蟹子日式凍豆腐
虎蝦配芒果慕絲
柚子醋海藻沙律
酸辣羅勒海蜆
海鹽枝豆

《王樣。鱈場蟹海鮮紙火鍋

可惜蔬菜盤令我失望,因為魚餅變味了,苟蒻又雪得過久變乾了。

甜品
是抺茶布丁:布丁Q彈抺茶味濃。

2017-06-06
10 分鐘 (堂食)
2017-06-06 468 瀏覽
Master Kama出名食龍蝦,之前已經食過,真的挺不錯,得知現在推出了法國膏蟹宴,我是超級喜歡食蟹的,於是跟同是愛好蟹蟹的母親大人去拆蟹!這次推出了兩款蟹宴:Holy Crab one 西式蟹宴 ($538/2位用)Holy Crab two 日式蟹宴 ($588/2位用)因為我對那個紙火鍋很感興趣,所以選了Holy Crab Two。Box 6 Appetizer 六小鉢六款不同的小食,全部都很精緻,用木製的長方形格子盛載。主要是凍食的,很適合夏日,又醒胃!虎蝦配芒果慕斯的芒果很香甜,虎蝦彈牙!玉子燒甜甜的,加入法國膏蟹肉,配搭一絕!酸辣羅勒海蜆很惹味!芝士蟹肉釀蟹蓋這個也是套餐的前菜,蟹殻中有伴匀了的法國膏蟹肉、車打芝士、 忌廉汁及洋蔥,焗得好香,上面還有香脆的魚乾點綴!再配上火箭菜及三文魚子一起吃,鮮味更特出!蟹之雜炊炊飯有雞蛋、蔥花、蟹膏及蟹肉,再即時加熱,口感覺非常豐富。特別喜歡日本珍珠米,粒粒分明口感qq,飯點吸收了蟹的鮮味,讚!王樣、雪場蟹海鮮紙火鍋第一次吃紙火鍋,一張紙竟然可以盛載著湯,下面還有火,都不會穿,實在太神奇!紙火鍋裡面有一片昆布,令湯底更清甜!火鍋料相當
這次推出了兩款蟹宴:
Holy Crab one 西式蟹宴 ($538/2位用)
Holy Crab two 日式蟹宴 ($588/2位用)
Box 6 Appetizer 六小鉢

虎蝦配芒果慕斯的芒果很香甜,虎蝦彈牙!

玉子燒甜甜的,加入法國膏蟹肉,配搭一絕!

酸辣羅勒海蜆很惹味!

芝士蟹肉釀蟹蓋

再配上火箭菜及三文魚子一起吃,鮮味更特出!
蟹之雜炊

王樣、雪場蟹海鮮紙火鍋

火鍋裡面有一片昆布,令湯底更清甜!
火鍋料相當不簡單,有每日新鮮到港的阿拉斯加鱈場蟹和法國膏蟹。

shabu shabu絕對可以吃到蟹的原汁原味,完全不用沾任何調味料!其他海鮮還有虎蝦、大蜆,都很新鮮!
火鍋配料還有日本草菇、本菇,魚餅、鳴門卷等,都很不錯!
是日甜品竟然有我最愛的抹茶蕨餅,抹茶味濃,加上黑糖真的超好吃!
2017-06-05
2017-06-05 60 瀏覽
The food here was great was i didnt like the drinks.The one i ordered was featured on the thing.The glass was huge which was good but it was super syrupy and sweet so it was toooooooooooo sweeeeeet too drinkkkkkkkkk.Anyway the rice in japanese soup was really good