2018-08-15 77 瀏覽
朋友介紹話坑口有間食喇沙幾好食嘅餐廳,所以係附近收工就去左呢間餐廳等位食飯,咁都幾多人等位,所以如果唔想等位就早d去啦。餐牌上都有多款食物及飲品選擇。我地就當然就叫左個Mee喇沙啦,入面除左有大蝦之外,仲有蜆、蟹柳、魚蛋、豆卜。份量方面都幾大碗,完全適合2個人share食。湯底方面,個人認為非常適合香港人口味,整得好好食。另外叫左碟大蝦炒金邊粉,味道幾好,甜甜地辣辣地,好好食,好開胃。我地仲叫左地道串燒,有2串牛,2串雞,仲配左3塊多士。串燒熱辣辣送上好好。甜品方面,我地就叫香芒椰汁糯米飯,送上黎嘅時候用左個拖鞋形狀嘅碟裝,好有心思。芒果唔酸非常好,糯米飯亦唔會太硬,好味。cool爆鮮士多啤梨冰冰消暑一流。

餐牌上都有多款食物及飲品選擇。

cool爆鮮士多啤梨冰冰消暑一流。

2018-08-15 1309 瀏覽
上次食過銅鑼灣分店之後覺得幾好食 今日同朋友行東角嘅時候 就再翻撻多一轉 喺午市呢啲個個打工仔放lunch嘅繁忙時段一樣受歡迎 一樣咁多人 不過相比起銅鑼灣呢度就有派籌嘅服務 等咗幾分鐘就已經可以入座就算未入過去食 亦都可以喺門口嘅大餐牌諗定食啲咩先侍應帶咗我去兩個人嘅位坐低 順便點咗個秘製特色牛骨湯河HKD62 順便加多28蚊升級多個香芒椰汁糯米飯 侍應同我推薦佢哋嘅魔法梳打 見到餐牌上面寫咗有我最鍾意嘅青檸 梗係要試下秘製特色牛骨湯河HKD62。牛肉湯聲稱煮咗超過十個鐘 配菜就有 牛肉 牛丸 牛腩 牛柏葉。 其中我認為份量比較多嘅係 牛肉 比較少嘅係牛柏葉 牛丸有兩大粒 牛腩都有幾嚿。 雖然湯底我覺得冇乜特別 不過勝在配料肉香突出 唔會有雪藏味。夾起時候 我睇錯咗以為係啲河粉未熟 見到有少少透明 食咗先知道原來係洋蔥絲來lol 河粉 洋蔥 傻傻分不清。洋蔥絲份量唔少 同牛肉湯配搭起上嚟幾夾。另外值得一讚嘅係牛肉 畀我嘅感覺有少少似生牛肉湯河嘅牛肉片 成熟狀態啱啱好唔會好老。當然要嗌埋我最鍾意嘅芒果糯米飯 因為呢度嘅椰漿絕對唔會落得孤寒 而且食起上嚟好方便 一啖一件 好似一口牛咁樣
就算未入過去食 亦都可以喺門口嘅大餐牌諗定食啲咩先
秘製特色牛骨湯河HKD62
。洋蔥絲份量唔少 同牛肉湯配搭起上嚟幾夾
2018-08-14 69 瀏覽
剛剛探完朋友,又下大雨近近地係距屋企樓下商場食下野靠再走1800到人不太多,但食到1930開始等位二個人一係叫一碗粉麵馬來密汁炭燒厚切豬扒撈懧66蚊豬扒肉質好遠,夠鬆 有燒汁好甜成碗有好多菜,配酸汁好開胃。朋友點選牛骨湯河62蚊 有牛肉,牛腩,牛柏葉,牛丸,湯煲左10個鐘好有牛肉河粉都有牛湯味另外,叫左小食拼盤樣樣都有啲148蚊仲話只要叫份拼盤餐廳就會捐10元俾信義會社區服務。有蝦餅,串燒,雞翼,春卷,鳳瓜各二件炸好脆,熱辣辣。見到隔離枱,飲品好大杯,所以無叫到。
剛剛探完朋友,又下大雨
近近地係距屋企樓下商場
食下野靠再走
1800到人不太多,但食到1930開始等位

二個人一係叫一碗粉麵
馬來密汁炭燒厚切豬扒撈懧66蚊
豬扒肉質好遠,夠鬆 有燒汁好甜
成碗有好多菜,配酸汁
好開胃。

河粉都有牛湯味

另外,叫左小食拼盤樣樣都有啲148蚊
仲話只要叫份拼盤餐廳就會捐10元俾信義會社區服務。
有蝦餅,串燒,雞翼,春卷,鳳瓜各二件
炸好脆,熱辣辣。

見到隔離枱,飲品好大杯,所以無叫到。

2018-08-14 81 瀏覽
新開就試下,又可以用app拎飛去到門口都見到幾多人等位侍應幾好禮貌都幾多野食選擇,可惜2個人叫唔到太多個碗都幾得意豬扒都算厚既,足料大碗,撈檬最重要就係個汁,佢個汁唔得囉!又唔夠酸又唔夠魚露味..青檸味又無..仲要加左入個檬到後好油...唉!牛同雞都好味呀!牛整得岩岩好,雞滑亦都好入味,多士係配角但好脆係即整睇圖幾靚,糯米飯係熱既芒果甜但椰汁唔夠香囉唔知係咪因爲都算新開啦!成日送錯單,個串燒等左好耐!見好多枱客都話送錯
新開就試下,又可以用app拎飛
去到門口都見到幾多人等位
侍應幾好禮貌

都幾多野食選擇,可惜2個人叫唔到太多

個碗都幾得意
炭燒豬扒撈檬

地道串燒

芒果糯米飯

睇圖幾靚,糯米飯係熱既芒果甜但椰汁唔夠香囉

地道串燒
  • 串燒
2018-08-14 70 瀏覽
又係大食妹帶大家食好野時間,今次同大家到坑口食下馬來西亞菜,試下出名既馬拉飲品。福建炒飯:雖然個名似中國炒法,但食落絕對係正宗馬拉獨家既炒飯,因為入面用既配料只有馬拉先有,海鮮不但鮮甜,而配料又用上馬拉既特產,所以食落有少少香辣。馬來蜜汁厚切豬扒:用上馬來西亞既獨有蜜糖汁去燒製,所以食落豬扒表面會有一陣陣蜜糖燒焦的味道,加上豬扒十分之厚,燒既時間控制合時,絕對係師父做功之表現。泰國豆奶紅豆冰:用上原枝正宗泰國的豆奶,飲落同香港既有好大分別,不但豆味濃,而且唔會太甜,實在這裡獨有的飲品。最後,我今次俾上4個大食指數,因為這裡食材正宗,而師父又係馬來西亞,實在係難得既正宗馬拉菜式。

2K
2018-08-14 59 瀏覽
朋友最近係坑口食完一間馬來西亞菜餐廳話好好食,所以就到來一試佢地既馬拉菜式。馬拉盞炒通菜:用上正宗馬來西亞的醬汁同配料炒既通菜,食落馬拉味十足,加斯上咸咸香香既馬拉盞醬,配上大大條既通菜,食落十分有口感同刺激味雷。福建炒麵:用上油麵來炒製,配上馬拉黑醬油去炒,甜甜既味道,配上海鮮既咸味,簡直係十分夾,加上,鮮蝦彈牙,蟹柳結實,仲有雞肉,實在係十分絕配。Cool爆芒果冰冰:用上鮮芒打製而成,芒果肉十足,配上沙冰,絕對係食馬拉菜一定要叫既解渴飲品。最後,這裡可以話美食盡有,價錢合理,而份量亦十分足夠,非常岩朋友眾聚既好地方。

2018-08-14 53 瀏覽
今晚,去左坑口食一間岩岩新開既海南雞出晒名既餐廳食飯。牛柳粒:用上正宗A5和牛去做既牛柳粒,食落不但食咪濃香,而且肉質十分有口感,而牛肉亦都十分多汁,入口爽嫩,加上用上鐵板上配上黑椒粒,香氣十足,絕對係絕配。招牌無骨海南雞:海南雞用上正宗馬來西亞雞,所以雞肉唔會太油,而且肉質十分有層次,師父用冷暖水浸雞隻,令到雞肉唔會太老,保留雞肉的鮮味,加上特別的醬汁,酸酸甜甜,絕對係一定要食既菜式。地道串燒:牛肉串:用上美國prime rate做既牛肉串,食落牛肉味重,配上泰式醬汁,令到肉味更加惹味。雞肉串:用上美國雞肉去皮而成,雞肉燒得十分金香,燒到肉與皮之間保留少少脂肪,食落雞油味十足。總括來說,這裡環境十分大,坐位舒適,食物又好,店員又招待得好,絕對要來試。
今晚,去左坑口食一間岩岩新開既海南雞出晒名既餐廳食飯。

2018-08-14 46 瀏覽
成日行街經過都勁多人今日決定試試佢有幾好味 吸引到咁多人去食入到去環境同氣氛都令人舒服 好適合一家大細同朋友過來聚會氣氛都輕鬆自在印度炒飯一個餐分別有 沙津,湯,同甜品 仲有送野飲幾十蚊有咁多野真係幾抵食湯係普通中湯 有種泰國媽媽既味道岩曬d平時生活忙碌 無湯水飲既上班族仲有充滿泰國風味既泰式沙拉 酸酸地 幾開胃仲有隻大蝦印尼炒飯有蝦餅送 蝦餅甜甜地 又香脆小朋友會中意食仲有 印尼炒飯裏面有大量蝦 炒飯夠獲氣 又香又惹味再配埋附送既雞串 係大享受咖哩牛腩配酥餅酥餅好脆 連埋d汁食係絕配中意濃咖哩既人有福了 佢隻咖哩非常濃裏面都有唔少大大舊既肉架小點心係蝦仁米紙卷外皮係煙煙unun既飽足感100分仲有裏面既蝦仁好配米紙卷thai tea幾特別好似同港式奶茶有少少唔同青檸梳打清新消滯
成日行街經過都勁多人
今日決定試試佢有幾好味 吸引到咁多人去食

入到去環境同氣氛都令人舒服 好適合一家大細同朋友過來聚會
氣氛都輕鬆自在

印度炒飯

一個餐分別有 沙津,湯,同甜品 仲有送野飲
幾十蚊有咁多野真係幾抵食

幾特別好似同港式奶茶有少少唔同

青檸梳打
清新消滯
2018-08-14 81 瀏覽
坑口既野食話少唔少,話多又唔係真係好多,有時約左將軍澳朋友食野都唔知食咩好,行過見到呢個新餐廳,見到入面D人食得好似好開心咁,門口唔算太多人排,等幾張枱就入得,決定,等!等左10分鐘左右已經有枱,都幾快,坐低即望MENU,都有唔少選擇,淨係飲品都有3頁!泰國菜當然唔少我小食主食甜品啦,樣樣齊。我地叫左一個串燒,一個炒通菜,厚切豬扒菜飯,甜品叫左個椰汁千層糕,樣飲就叫左杯魔法梳打同埋珍多冰!雞肉串燒唔乾身,好淋,點沙嗲夠野味!仲有3片多士比你點住沙嗲食~通菜都唔細碟架, 呢個價錢又唔係貴喎,都炒得幾香! 唔錯唔錯!厚切豬扒菜飯,豬扒都幾大件,如果可以有D汁就更好。甜品係椰汁千層糕,好香好滑,好好味呀魔法梳打,其實係碟豆花梳打,更青檸汁變紫色~ 係肥媽既食平D睇過,今次真係有得玩啦,好玩又好飲!
行過見到呢個新餐廳,見到入面D人食得好似好開心咁,
門口唔算太多人排,等幾張枱就入得,
決定,等!

等左10分鐘左右已經有枱,都幾快,
坐低即望MENU,都有唔少選擇,
淨係飲品都有3頁!
泰國菜當然唔少我小食主食甜品啦,樣樣齊。
我地叫左一個串燒,一個炒通菜,厚切豬扒菜飯,
甜品叫左個椰汁千層糕,
樣飲就叫左杯魔法梳打同埋珍多冰!

雞肉串燒唔乾身,好淋,點沙嗲夠野味!
仲有3片多士比你點住沙嗲食~

通菜都唔細碟架, 呢個價錢又唔係貴喎,
都炒得幾香! 唔錯唔錯!

厚切豬扒菜飯,豬扒都幾大件,
如果可以有D汁就更好。

甜品係椰汁千層糕,好香好滑,
好好味呀

魔法梳打,其實係碟豆花梳打,
更青檸汁變紫色~ 係肥媽既食平D睇過,
今次真係有得玩啦,好玩又好飲!
2018-08-08
10 分鐘 (堂食)
2018-08-13 51 瀏覽
好一陣子沒有來坑口、發現店鋪餐廳都不同了。除了開了間一田外、東港城二樓多了不少新食點。近來人氣最高的要數Mee.. lemongrass 了!平日晚上七時門口擠滿了人、幸好不用等位等太久了。我想是因為它推出了優惠吧、很多枱食客都有點$88 龍蝦嗽沙。我們點了傳統的Mee.. 喇沙、有大蝦、蟹柳、雞蛋、魚丸、豆卜、蜆肉等、好足料、味道濃郁有點辣。海南雞半隻、份量幾大、雞肉嫩滑、跟喇沙一起吃啱啱好。馬拉戔炒通菜夠惹味。驚喜的是這個檳城炒貴勺、想不到這麼好吃!河粉炒得好香有鑊氣、乾爽唔油、加入芽菜、蛋絲、雞肉好好味!Cool 爆芒果冰冰... 超大杯、根本是2-3 人份量

海南雞半隻、份量幾大、雞肉嫩滑、跟喇沙一起吃啱啱好。

馬拉戔炒通菜夠惹味。

Cool 爆芒果冰冰... 超大杯、根本是2-3 人份量

2018-08-12 827 瀏覽
講到東南亞菜式,泰國菜食得比較多,反而馬來西亞菜真係較少。來到門口,都有唔少人响度排隊,所以先在門口取籌,然後看看掛在門口的餐牌,唔駛等好耐就有位啦~一坐低,老公就忙著看餐牌,而我見到枱上的公雞碗,真係好有特色呢~~MEE... "魔法梳打"上枱時是藍色的凍飲加一杯奶白色細細地的東東,一倒入去會令飲品變咗紫色,感覺好夢幻,而味道是梳打味,帶有淡淡的藍莓味。黑糖薑母茶而薑母茶係甜甜地帶陣陣薑味,攪拌之下會發現薑粒。地道串燒海大蝦除咗有 4 支海蝦,仲有烘多士塊和水果。海蝦經已被燒到個殼脆脆地,而裡面的肉彈牙的,點埋醬汁真係好惹味。馬來海鮮炒粉絲炒粉絲係濕炒的,所以食落係帶點煙韌。而且多款海鮮鋪滿哂成個粉絲,炒完又唔會好老,香香的而且咀嚼很容易,食吓食吓就不自覺食到差唔多見底。招牌無骨海南雞飯呢個海南雞飯好豐富呀~ 除咗厚肉但又唔會超肥的海南雞之外,仲有油飯、一碗湯和菜心,真的很滿足。
講到東南亞菜式,泰國菜食得比較多,反而馬來西亞菜真係較少。

MEE... "魔法梳打"

黑糖薑母茶
而薑母茶係甜甜地帶陣陣薑味,攪拌之下會發現薑粒。

地道串燒海大蝦
除咗有 4 支海蝦,仲有烘多士塊和水果。

馬來海鮮炒粉絲
炒粉絲係濕炒的,所以食落係帶點煙韌。

招牌無骨海南雞飯
2018-07-24
2018-08-11 638 瀏覽
放假同朋友去咗將軍澳做gym,做完差唔多6點幾,就喺附近東港城搵野食。見到呢間新開張既餐廳$84有咁大碗龍蝦喇沙,又坐滿人,所以即刻攞籌入去試下!等左大約10分鐘就有位,準備開動~因為做完運動,胃口特別好,所以點咗幾樣嘢食。首先就有個軟殻蟹米紙卷,呢個米紙卷同平時食開嘅有少少唔同,平時多數會用米粉做餡,但呢到既餡除咗包住軟殻蟹外,竟然仲有芒果同牛油果,同沙律菜,食落口感豐富,好fresh,唔會好乾爭爭!好吃!跟住就叫咗個串燒海蝦,啲蝦燒得好香,而且隻隻都好大隻,啖啖肉,補充番啲蛋白質。仲有香口既多士同波蘿做伴菜,非常豐富。原隻波士頓龍蝦喇沙!嘩,真係唔講得笑,隻龍蝦大隻過手臂,勁多蝦肉蝦膏,好好食!而個喇沙惹味得黎帶有濃濃奶香,有油麵同米粉兩溝,仲有好多豆卜,索晒啲湯,正!除咗幾個主食,我地仲叫咗杯士多啤梨沙冰,勁大杯,兩個人飲都未必飲得晒,而且杯冰仲有士多啤梨果肉,好抵飲同好好飲!估唔到將軍澳都有咁高質嘅馬來西亞餐廳,值得推介!下次黎做hym再試埋其他款先!

原隻波士頓龍蝦喇沙!

2018-07-30
10 分鐘 (堂食)
2018-08-10 567 瀏覽
今天丁丁放工和我一起去坑口覓食,坑口餐廳眾多,豐儉由人,今次選擇了吃馬拉菜。晚上七時多到達,要等候入座。門口以木質條紋裝飾,餐廳裝潢富亞熱帶風情,木製桌椅配以簡約的吊燈,清新簡單。翻開餐牌,有各種各樣的馬拉菜式,例如馬拉盞炒菜、喇沙、炒米飯等,竟然連福建炒飯和印尼炒飯也有供應,果然是美食世界大同。⭐️馬拉盞炒通菜$62將通菜加上蝦米和配料炒香,嚐一口,通菜爽脆,配搭馬拉盞味道香辣惹味,令通菜味道更鮮濃。⭐️大蝦炒金邊粉$72金邊粉除了有兩隻蝦,還配上糖、香料、花生碎和青檸檬讓顧客自行添加。這道金邊粉炒得剛好,入口煙煙韌韌,濕度剛好,擠上幾滴檸檬,酸酸甜甜的,很開胃呢!⭐️香芒椰汁糯米飯$48賣相很可愛呢!以拖鞋造型呈現的芒果糯米飯,一件件糯米飯就像壽司,有食趣!送入口,芒果軟軟的帶點酸味,甜絲絲的椰汁中和了芒果的微酸,糯米飯雖然煙韌,但糯米飯飯粒瘦長,我較喜歡圓滾滾的米粒,吃起來更有嚼勁。⭐️泰國豆奶紅豆冰$38造型特別,在玻璃杯上架上一瓶豆奶。喝一口,其實是維他奶紅豆冰,味道較港式,並非馬拉味道,哈哈!▪️餐廳生意火旺,服務不俗,店員忙了但很有禮貌。上菜速度快,甚至出現甜品上得比主菜早的情況,

馬拉盞炒通菜

香芒椰汁糯米飯

香芒椰汁糯米飯

泰國豆奶紅豆冰

⭐️泰國豆奶紅豆冰$38

▪️餐廳生意火旺,服務不俗,店員忙了但很有禮貌。上菜速度快,甚至出現甜品上得比主菜早的情況,如果可以多為顧客著想更佳。

2018-08-09 70 瀏覽
這間越泰料理從6月開業到現在總會看見門外有很多人排隊。回家前7時10分拿了飛B17,大約45分鐘後,已叫到B22,大家要記得過了5位後就要再排過了~最終差不多8時半才能入座⋯這次跟爸媽來吃飯,一行4位大人一隻b。他們的BB椅子挺不錯的!我們點了4樣東西。⭐️海南雞飯飯量對成年男士來說實在太少了,而且雖說是海南雞,但其實是白切雞,淡而無味⋯有點失望⋯湯是挺好喝的~~⭐️檳城炒河粉材料很足,有2隻新鮮大蝦,大大件魷魚和滿滿的肉碎。但是「好鹹⋯非常鹹」,廚師落太多醬油了。⭐️軟殼蟹米紙卷這個大失望!想不到軟殼蟹只有一條蟹腳仔⋯其他配菜還比主角多⋯有點被騙的感覺⭐️緬甸素菜咖哩兩位老人家清了,應該不錯~

⭐️海南雞飯
海南雞飯

⭐️檳城炒河粉
檳城炒河粉

⭐️軟殼蟹米紙卷
軟殼蟹米紙卷

⭐️緬甸素菜咖哩
兩位老人家清了,應該不錯~
緬甸咖哩
2018-08-09
60 分鐘 (堂食)
緬甸咖哩
2018-08-08 54 瀏覽
剛在日本東京回港2天,真的十分疲累!去旅行去到盡,4日3夜4人剩用了5萬,唔計酒店機票,應該係一個紀錄。在東京,唔係到居酒屋,就食剌身或燒肉。返到香港,就想食唔同既嘢,其實香港真的好好好好,有好多款不同國際既美食,想食咩都有!今天,我們就𢵧選了星馬泰菜~~~~~Mee...lemongrass 雖然要等大約20分鐘,但都值得。其實呢間舖,日日都爆棚滿坐呢⋯⋯每次經過都是。我們一行4人,首先點了前菜無骨酸辣鳳爪沙律,鳳爪非常入味,但並不太辣,老少咸宜都啱,至於軟殼蟹米紙卷,我十分肯定他們將剛炸好的軟殼蟹即包即做,做到內脆外軟的效果,食落很是感動!點解我會知即炸即做呢⋯⋯因爲點菜先後次序,其他都在10分鐘內上到菜,唯獨是這軟殼蟹較遲送上呢!我們還點了無骨海南雞另配雞油飯,雞油飯非常香,海南雞啖啖肉,非常美味。當送上馬盞炒通菜時,香氣撲鼻,辣度適中。而緬甸咖喱雞配油鬆餅,它們用了椰漿做咖喱,椰香及黃姜粉加埋做到色香味俱全而不辣,廚司果然高手。我們還點了大蝦炒金邊粉,我就嘗了一兩口,但都忍不住要繼續,因為炒到麵條不油不膩,軟硬度適中,我又差不多食了四分一碟。在香港極少數餐廳做到有這樣的效果。飲

飲品~~我們只是點了cool爆鮮芒果冰冰,配有新鮮芒果肉在內,非常非常好味,
不得不讚。下次再光顧時,一定要再柯打。

我終於知道此餐廳為何每日都爆滿,
餐廳上菜速度驚人,廚房配合得非常好。每碟份量頗大,價錢較經濟,所以每日滿座而仍然有大量食客等待光顧。
今天,非常滿足口腹,因不知份量是這麼大份量,所以點多了,又食多了!

2018-08-06
20 分鐘 (堂食)
  • 軟殼蟹米紙卷
  • cool爆鮮芒果冰冰