2018-07-23
去開將軍澳做野,唔知食咩好,打俾地膽問下,佢知我鍾意食馬來西亞野,就介紹左我嚟東港城既Mee. Lemongrass! 唔講唔知呢間馬來西亞喇沙。海南雞餐廳已經開左咁多個地方,基本上佢既分店我都食過,去得最多應該係青衣分店,估唔到佢開到嚟將軍澳!店内環境同其他分店一樣都充滿馬拉色彩,簡潔,乾淨,環境也寬敞!餐廳同其他分店一樣提供大量既馬拉菜式,招牌有海南雞,喇沙,肉骨茶等,唔講唔知下午茶咁抵食,喇沙既下午茶餐都係$58, 平過平時好多!既然喇沙咁抵食,點都要整返個tea set食下,估唔到價錢平左,份量仍然十足,抵食!海鮮食材鋪滿喇沙既湯面,有彈牙魚蛋,雞蛋,鮮甜既蜆肉同大蝦,蟹柳,仲有可以索湯汁既豆卜!喜歡Mee既原因係佢保持左馬來西亞傳統既風味,麵底都係用上類似馬來西亞'參參' 的做法,即油麵加上米粉,而湯底除左有陣陣蝦味外,以偏辣既咖哩味為主,非常惹味!嚟到Mee點除左食喇沙,另一重點就梗係佢既芒果椰汁糯米飯,賣相精緻,香甜芒果加上煙韌糯米,一啖一口,嫌唔夠椰香,可自己加多d椰漿!飲品我就叫左個特色既泰珠奶茶冰,用上東南亞口味既支裝奶茶,再配上煙韌有咬口既珍珠喺入面,味道唔太甜
飲品我就叫左個特色既泰珠奶茶冰,用上東南亞口味既支裝奶茶,再配上煙韌有咬口既珍珠喺入面,味道唔太甜,茶味啱啱好,唔錯!
呢餐簡簡單單3樣野,埋單100 多d蚊,下次都係趁下午茶嚟食返夠本!