2018-07-06 134 瀏覽
今日午餐, 叫左個招牌肉骨茶飯,藥材味不濃,好多肉骨(約4件肉骨),跟餐有一小碗無骨鳳爪、甜品(荔枝味布甸)可能放耐左,有啲溶....朋友食後覺太甜,我可接受甜度、熱飲$75,凍飲好似加$3 (連加一)午飯時間都幾多人,要先取飛再等,最好係 12:15 前去拎位。
今日午餐, 叫左個招牌肉骨茶飯

2018-06-29 990 瀏覽
喺銅鑼灣食過呢間覺得cp值蠻高的,見到坑口都開分店就同朋友去食下,網羅星馬泰食品,可以食下檳城炒貴刁,又飲下泰式冰。等位的時候,見到有好多東南亞特色醬料賣。Set lunch 都幾完整,包飲品、沙律、湯和甜品。MEE喇沙- 大蝦、蜆肉、蟹柳、豆卜、雞蛋 ($72)蝦好大隻,仲有兩隻,而且仲有魷魚,配料豐富。湯頭椰醬味香,色澤亮麗,質地好滑好creamy,濃稠適中,配油麵米粉兩溝,口感不錯,十分地道。酸辣的木瓜沙律好開胃,甜品係tiramisu也不錯,唔係渣流灘。中湯青紅蘿蔔豬骨湯都幾真材實料,冇味精。緬甸咖喱牛腩 ($72)配飯/油鬆餅,可惜今日冇油鬆餅,咖喱有牛腩、牛筋、薯仔、洋蔥,咖哩味香而不辣,也沒有蓋過其他食材的味道,整體食起來算清爽,跟白飯吃很搭,牛腩牛筋炆得好稔。地道串燒海大蝦4支 ($66)伴菠蘿、車厘茄、青瓜、多士,燒蝦好香,肉質新鮮。香芒椰汁糯米飯 (跟餐加$26),糯米飯煙韌,芒果香甜,可自行加椰汁,又好味左。熱泰式奶茶色水稍為淡了些,可以再好飲些。

等位的時候,見到有好多東南亞特色醬料賣。

Set lunch 都幾完整,包飲品、沙律、湯和甜品

MEE喇沙- 大蝦、蜆肉、蟹柳、豆卜、雞蛋 ($72)

中湯青紅蘿蔔豬骨湯都幾真材實料,冇味精。

熱泰式奶茶色水稍為淡了些,可以再好飲些。
  • 緬甸咖喱牛腩
  • MEE喇沙
2018-06-29 180 瀏覽
亞洲菜式跟我有不解之緣,馬來西亞菜更是我至愛之一, 我味道喜愛偏濃味,所以今日lunch 就約埋同事仔試下新開馬菜,回味一下上年吉隆坡旅行の味道。首先上菜唔係食物,係泰式凍奶茶,味道有點略帶似Masala 淡淡的,甜甜地好岩我。朋友就試左MEE...魔法梳打 ,可以自行加檸檬汁,店員話加左檸檬汁後會變色,又幾得意,鍾意紫色可以一試。我好喜歡食海南雞,見Menu 有套餐,三人Share ,為免到喉唔到肺,二話不說一致決定order 半隻。Yummy 😋果然無令我失望,啖啖雞肉,肉質嫩滑配以一紅一黑醬汁,紅色酸甜微辣味道,刺激開胃,黑色豉油,質感濃厚杰稠,隨意襯托雞肉味道,味道匹配非常。之後黎到兩個減肥天敵~檳城炒貴刁同MEE…喇沙。貴刁用海鮮炒,蝦仁、雞蛋、蝦米、魷魚…味道鹹甜不帶辣,炒功火侯夠略嫌粿條太碎,要趁熱食。喇沙椰汁味湯底入口creamy,米粉同福建麵mix 成喇沙麵底,配大大隻蝦,蜆肉,蟹柳,魚蛋,豆卜,雞絲,雞蛋,感覺正宗,娘惹味十足。我既重點最愛推介係佢地既馬來蜜汁炭燒厚切豬扒,炭燒豬扒上放上乾蒜,蔥碎,外乾內juicy ,賣相、焦香度岩岩好,厚切感覺雖然唔太重,但加上辣

之後黎到兩個減肥天敵~檳城炒貴刁同MEE…喇沙。

我既重點最愛推介係佢地既馬來蜜汁炭燒厚切豬扒,炭燒豬扒上放上乾蒜,蔥碎,外乾內juicy ,賣相、焦香度岩岩好,厚切感覺雖然唔太重,但加上辣辣醬汁,肉類醃得入味,炭火鎖實肉汁,食落有炭爐香,我自己都控制唔到要食哂佢,食飽先有力減肥嘛 ;p

套餐送上甜品tiramisu及青紅蘿蔔湯,tiramisu 雖小巧但誠意十足,上層芝士下層咖啡酒餅底絕不欺場,令今次lunch畫上完美句號。
2018-06-27
午餐
  • 馬來蜜汁炭燒厚切豬扒
2018-06-25 255 瀏覽
坑口有新餐廳! 聽朋友好評,當然第一時間來。是東南亞菜,即越南、泰國、新加坡、馬來西亞的混合體。午餐有set, 叫主菜,送青木瓜沙律、小芒果mousse 甜品及飲品。叫左海南雞喇沙,希望一次滿足兩個願望。喇沙湯底濃,我鐘意佢夠辣,但唔算好辣,加埋重椰汁味就係我幾喜愛的喇沙。海南雞,幾滑,但未係好有味,但整到滑都唔錯。炭烤豬排撈檬,豬排厚身,微脆邊,幾香口,肉質醃得好食。免費咖啡茶,但加錢特飲好抵,$6已經有好多款特飲,如珍多冰、soda,而我就加了$18,有原枝泰國豆漿既黑糯米豆漿冰。豆漿濃,加黑糯米都幾match, 但整大杯,可開心share~加$26,可有原價$42的芒果糯米飯,整到壽司咁,食得方便d, 芒果都好甜。整體都好食,份量足料,又多款,比個讚希望繼續保持啦~
坑口有新餐廳! 聽朋友好評,當然第一時間來。
是東南亞菜,即越南、泰國、新加坡、馬來西亞的混合體。

海南雞,幾滑,但未係好有味,但整到滑都唔錯。

炭烤豬排撈檬,豬排厚身,微脆邊,幾香口,肉質醃得好食。

整體都好食,份量足料,又多款,比個讚
希望繼續保持啦~
2018-06-23 276 瀏覽
試新餐廳,勁爆多人,晚飯時間排隊排左成個鐘,建議晚飯八點半後先去會好少少。被圖片吸引,叫左龍蝦喇沙🍜,賣相好吸引!龍蝦好彈牙入味,配料係豆泡同雞蛋,湯底如果可以辣多少少會更惹味😋😋都幾大碗,一個人食唔哂!馬拉盞炒通菜正常,食食下先記得影相,不過事實都係比想像中細碟。另外叫左泰式蠔仔蛋,大部份都係蛋,本身無乜味,係靠沾辣醬先有味,呢味下次唔會再叫喇。見到人人都叫芒果沙冰🍧,個賣相令到啲小朋友嘩嘩聲,好大杯,但其實係好大舊冰,無乜果蓉,無乜味,飲完都係淨反一大舊冰。😅芒果糯米飯上碟係一隻拖鞋😂,寓意拖鞋飯?好攪笑!我今晚食芒果酸嘅,不過我欣賞佢拖鞋面加多啲椰奶平衡反。

2018-06-23
60 分鐘 (堂食)
2018-06-23 191 瀏覽
聽講新開,放工就去食下!鋪頭都算易搵,喺正譚仔3哥對面😂!我等位都等左一段時間呀,起碼30分鐘。不過入座叫位都叫好順暢,可能店仔細細啦。Menu都幾吸引,有好多野係好吸引人去食,例如喇沙類同飲品類!格黎枱杯野飲(芒果沙冰)真係有成隻手掌咁高架!!!!好期待好期待既素菜喇沙終於到,你知架啦,要食到素喇沙唔係咁容易架!好可惜一放入口有少少失望,個湯唔夠香濃,雖然賣相好靚。同埋配油麵真係好唔match.... 如果配金邊粉或河粉,相信會match好多!好彩豆卜都無雪味,吸曬d汁。素春卷又係少少失望,雖然賣相靚。個皮咬落去係脆既,但脆得來都偏硬。。。入面的餡料都無咩驚喜,粉絲居多,如果唔點個泰式辣醬其實唔算好有味,有少少淡。。。最後其實我覺得個甜品出得早左,我剛開始食個麵就上左啦。佢本身係凍,但到我食已經變左室溫!睇個樣完全no idea佢係d咩,其實佢係叫班蘭椰絲卷。食落又係偏淡啦,基本上除左綠色顯示到佢係班蘭之外,味道上又真係唔覺。好彩入面既椰絲唔會太難咬硬身,配上少少cream都算易入口。我男朋友話好膩,食左一啖就唔肯再食,要我食鬼曬。可能店員好忙,所以有少少大意。話說佢收碗果陣將一隻碗
聽講新開,放工就去食下!

鋪頭都算易搵,喺正譚仔3哥對面😂!

格黎枱杯野飲(芒果沙冰)真係有成隻手掌咁高架!!!!

!好彩豆卜都無雪味,吸曬d汁。

素春卷又係少少失望,雖然賣相靚。

個皮咬落去係脆既,但脆得來都偏硬。。。

!睇個樣完全no idea佢係d咩,其實佢係叫班蘭椰絲卷。

可能店員好忙,所以有少少大意。話說佢收碗果陣將一隻碗疊上去另一隻滿曬湯既碗上,搞到下面隻碗d湯流到成枱都係
佢仲要勁遲先發現,如果個客唔 好老脾或者整dirty左佢地件衫就大件事。好彩佢都勁講"唔好意思",我地都體諒佢做野係好辛苦既!

一到星期六日,十一點幾起到身覺得自己已經好叻豬,平時返工咁辛苦所以無係屋企煮,出街街食慰勞下自己(其實係懶得煮XD),諗住去食東蔭公公,點知去到先發現東蔭公公汁左,變左做Mee...lemongrass !去到嘅時候已經係2點,竟然都仲有人排緊隊,心諗咩料...唔通一個二個住將軍澳嘅人都就走黎嚐鮮。行去Menu一睇,心諗:嘩...都真心唔平Bo,一個飯都要成60-80蚊,而且仲要另收加一。如果唔係因為間鋪新開,試下新屎坑,都應該唔去食。入到去住坐低,發現張墊檯紙原來有D小心思,原來係佢地鋪頭係香港嘅分佈,而且仲有個商場嘅樣,非常可愛!好彩Menu 有編號,如果唔係都好意思同侍應生講我要個"Mee....喇沙,大蝦,蜆肉,蟹柳,魚蛋,豆卜,雞蛋"。等左一陣,我個餐終於到啦,真係餓死寶寶。嗰餐嚟到嘅時候非常驚喜,是關我無睇字,唔知道個餐原來係有跟沙律同甜品,套餐得黎覺得比較特別同有心思,而且個喇沙望落非常足料,好喇好喇,雖然貴貴地,但個感覺好似抵返D咁!本人非常鐘意食瓜瓜菜菜,見到有豆角、木瓜、紅蘿蔔等就已經好開心,食落去,個沙律夠哂凍,而且唔係好辣,酸酸甜甜,非常開胃又唔會因為太辣而好辛
一到星期六日,十一點幾起到身覺得自己已經好叻豬

本人非常鐘意食瓜瓜菜菜,見到有豆角、木瓜、紅蘿蔔等就已經好開心,食落去,個沙律夠哂凍,而且唔係好辣,酸酸甜甜,非常開胃又唔會因為太辣而好辛苦,好啱我口味!
嚟到戲肉啦,嘩....好正呀,好多料呀,聞左聞,飲左啖湯,一入口順口得嚟,椰香味重,帶少少微辣,個湯非常唔錯。重要嘅野要講多次,呢碗野唔單止多料,而且蝦大大隻,肉丸唔會太多肥豬肉,魷魚又唔會煮得太老,可以每食一啖麵都有餸伴,真係非常開心。唯一美中不足嘅係豆卜唔索汁,如果豆卜可以食落去好Juicy 的話,人生就真係Perfect 哂喇。
鯨吞完碗麵之後,就食埋呢個甜品,望落除左Cream 之外,真係唔知佢係咩甜品

原來係斑蘭蛋糕,個甜品唔會太甜,但如果凍D就好喇。至於杯凍泰式奶茶呢,可以再濃少少,稍為唔夠香,無果陣「泰」味。
不過總括黎講都係幾好食嘅,偶爾食下都唔錯!
2018-06-23
15 分鐘 (堂食)
2018-06-20 134 瀏覽
坑口真的多了很多新食店,今天再和老婆試新嘢,以為星期三不會多人,去到才發覺已經有不小人等著,等了半小時才有位,環境一般,地方比較緊迫,可能新開張,落單比較混亂,來錯幾次食物 (所以埋單一定要睇清楚),叫了新張優惠的龍蝦喇沙,真的很大碗,不大食兩個人剛剛好龍蝦比較普通,反而喇沙湯粉更好食,另外叫了蔗蝦和馬拉盞炒通菜,蔗蝦我個人覺得很好食,通菜就一般水準,另外因為我見很多人都叫了芒果沙冰,很大的一杯,我一個人都飲不完.整體感覺食物很不錯,如果有朋友來,我也會再帶他們去食.
馬來蔗蝦
原隻波士頓龍蝦喇沙 (新張優惠價)
馬拉盞炒通菜
Cool爆鮮芒果冰冰
2018-06-20
30 分鐘 (堂食)
馬來蔗蝦
Cool爆鮮芒果冰冰
今天約了朋友去健康博覽,諗住吃完東西有氣有力先去,於是帶了朋友到新店試試新野。店主態度幾好介紹我們兩個招牌菜1.海南雞飯2. Lobster laksa,我們就點了這兩個!今天原來是新店正式開業,Lobster laksa仲有特價hkd84, 十分抵食又好味!而海南雞飯lunch set有🐔比,真系好滑!😋晚餐又介紹了亞姨舅母和小朋友們一起吃,大家都食得好開心😃!還用了Hkd20 coupon! 下次要同朋友再來!

Lobster  laksa
招牌無骨海南雞飯