2020-02-20 49 瀏覽
好耐冇食東南亞菜啦,今日同同事喺馬鞍山收工見到鋪面都幾靚仔就入去試下啦首先係我地叫左個2雞2牛串燒,好耐冇食喇,個沙爹醬係凍食,幾特別,加埋側邊嘅配菜寧靜舍好食,haha跟住嚟嘅係個同事 order嘅火車頭牛肉粉,佢話有2大舊牛腩,新鮮牛丸,新鮮肥牛,配埋呢個清甜湯底,同事表示唔錯跟住到嘅係我order ge海鮮喇沙,湯底好香濃ar,個(滲滲)面底索哂d濃湯,蝦好鮮甜,吸埋個頭仲正,蜆好鮮甜,仲有其他海鮮係入面,不過就不太合適唔食辣嘅朋友,因為真係幾辣

跟住到嘅係我order ge海鮮喇沙,湯底好香濃ar

2020-02-19 31 瀏覽
我同朋友入咗去呢間泰國餐廳,裏面有好多唔同款式嘅午餐可以選擇,樣樣睇落去都好吸引,好想叫黎食,包括炒貴刁、炒飯同肉骨茶等,但係最吸引我的眼球嘅都係招牌海南雞飯,見到大部份食客都係叫呢個餐,我同朋友兩個都各人一碟。呢度最開心嘅地方係有好多特色嘢飲!我朋友就好鍾意飲台式珍珠奶茶,佢就叫咗個泰式奶茶,而我就想強身健體,見到店裏面做緊個抗疫飲品推廣,我二話不說揀咗個熱飲,當中有三款可以選擇,包括鮮橙四季春、富士蘋果茉莉,仲有黑糖薑母茶。富士蘋果茉莉好香甜,味道清新自然,仲有塊蘋果泡在當中,感覺好健康。奶茶奶味濃郁,夠晒大杯,泰式奶茶唔會太甜。
我同朋友入咗去呢間泰國餐廳,

2020-02-18
10 分鐘 (堂食)
2020-02-19 20 瀏覽
鍾意食泰國菜或者馬來西亞菜嘅朋友唔好錯過呢間Mee...Lemongrass,而家越開越多分店。今日同朋友去馬鞍山做完嘢喺角落頭發現到佢,二話不說我同朋友入咗去試下。海南雞飯方面可以話係性價比甚高,有個冬瓜湯附送,雞件份量亦都算多,大概有七至八件,另外有香噴噴的黃油飯,飯粒乾身,意想不到的還有一碟菜心呢,兩個人傾吓計好快就食得晒。總括而言,佢嘅午市套餐係相當吸引,一般返工人士都會去光顧,係信心之選。

2020-02-18
10 分鐘 (堂食)
2020-02-18 695 瀏覽
今日和朋友們在J家麻雀耍樂,J帶我們到她家附近的Mee dinner, 大家都喜愛吃東南亞菜,好開心呀!餐廳地方頗大,樓底非常高,以綠色為主調,頗為舒適。每人均附送一碗清雞湯,頗清甜,仲可以免費加添。小食拼盤$158 ~包括4件蝦餅、串燒(雞及牛)、4件春卷、2隻雞翼和4隻無骨鳳爪。蝦餅好彈牙,春卷炸得好鬆脆,雞翼亦好香脆,加埋沙嗲和酸甜醬,非常惹味!無骨鳳爪酸酸辣辣,好正呀!馬來一品牛柳粒$98~以洋蔥西蘭花和泰國香料一齊炒牛柳粒,非常滋味!牛柳粒肉質軟腍,錯。大蝦炒金邊粉$78~ 大蝦鮮甜彈牙,煙韌的金邊粉加入芽菜,韮菜,豆乾等配料,醬汁甜酸带少許辣,非常滋味。無骨海南雞配喇沙$84~呢個set好抵食,除左一碟海南雞仲有一碗喇沙,抵食到呢!海南雞肉質嫩滑無骨,D雞肉仲滑溜口,還有青瓜,蘿蔔絲和炸脆花生伴碟,正呀!喇沙由2種麵組成,配料有豆卜和半隻蛋,喇沙湯底味道濃郁惹味,真係連湯都飲哂。馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯$78~豬扒肉質鬆軟而充滿炭燒的香味,表面亦有蜜汁的香甜味,再配以菜飯,絕對可以有中和的作用。芒果糯米飯$48~糯米飯煙煙韌韌,配上清甜的芒果和椰味甚濃的椰漿,真係好味

餐廳地方頗大,樓底非常高,以綠色為主調,頗為舒適。

每人均附送一碗清雞湯,頗清甜,仲可以免費加添。

海南雞肉質嫩滑無骨,D雞肉仲滑溜口,
還有青瓜,蘿蔔絲和炸脆花生伴碟,正呀!

芒果糯米飯$48~糯米飯煙煙韌韌,配上清甜的芒果和椰味甚濃的椰漿,真係好味到呢!
2020-01-25
  • 小食拼盤
  • 馬來一品牛柳粒
  • 大蝦炒金邊粉
  • 無骨海南雞配喇沙
  • 馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯
  • 芒果糯米飯
2020-02-17 9 瀏覽
而家條街真係好少人 商場都比平日少但想間唔中支持下食店去左傳說中美食沙漠的馬鞍山未點菜 店員已送上2碗湯很足料 有青蘿蔔和肉 味道不錯叫了2個主食 1個菜和甜品馬拉盞炒通菜很多蒜頭好香 每一條都有濃濃的蒜香雞絲叻沙呢個叻沙湯味我很喜歡而且面條同米粉比例不錯不會太林不會很硬招牌無骨海南雞飯海南雞飯餐原來有菜同湯跟埋雞已去骨咬落啖啖肉很足料香芒椰汁糯米飯最後叫了一個拖鞋造型的香芒椰汁糯米飯因為太飽的關係 我只吃了一件芒果很甜加埋椰汁糯米味道不錯 但有點太飽總體來說 呢間係馬鞍山的好選擇
而家條街真係好少人 商場都比平日少但想間唔中支持下食店

味道不錯 但有點太飽

總體來說 呢間係馬鞍山的好選擇
2020-02-13
2020-02-15 10 瀏覽
馬鞍山近呢一年新增好多食肆,其中東南亞都競爭最激烈,有泰國菜、越南菜、星加坡菜等等,最新加入嘅就有Mee lemongrass. 餐廳位置喺五期天橋旁邊,面口大大個招牌,好易揾!受疫情影響,加上係下午茶時段,無乜人。下午茶選擇非常之多,大大話話有成十幾款,我就揀咗個肉骨茶,加黑糖珍奶。肉骨茶相信係馬來西亞配方,湯頭較深色較黑,而且飲落有淡淡藥材味,仲見到有d杞子喺湯入面!肉骨茶當然唔少得排骨,一字排骨炆到好淋,輕輕一咬可以撕出肉絲,旁邊嘅豆卜同枝竹就吸收晒藥材湯嘅味道!黑糖珍奶係我估唔到佢整得咁好飲!佢用膠杯裝住,方便客人飲唔晒可以帶走。黑糖珍奶嘅琥珀顏色非常吸睛,飲到濃濃嘅牛奶味,但黑糖又唔太甜,配埋彈牙嘅珍珠,好飲!我一路食嘢嘅時候發現餐廳有一部分做外賣飲品,都有唔少人嚟買架wo !我見到佢仲有好多款飲品,好似十勝牛奶紅豆、芝士奶蓋乜乜乜等,下次行過就算唔食嘢都可以食翻杯!
受疫情影響,加上係下午茶時段,無乜人。

2020-02-12
2020-02-14 13 瀏覽
今次一心想黎試原隻波士頓龍蝦🦞喇沙...未夠20:00就賣哂😭我諗下次要lunch先有機會食得到🤦‍♂好!唔緊要!呢度仲有其他好嘢食㗎...選擇又多🤩一坐底張櫈都未暖就奉上熱辣辣椰子雞湯好窩心🥰🥰我哋今晚叫咗...招牌無骨海南雞飯:油飯好香,配海南雞好嫩滑👍馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯:蜜汁炭燒真係冇得輸再加埋厚切...感覺抵食夾大件!極力推介💯馬拉盞炒通菜:馬拉盞+乾蒜,重口味我至like👍👍👍再整個飯後甜品:椰汁西米糕咁就perfect 😎
好!唔緊要!呢度仲有其他好嘢食㗎...選擇又多🤩
馬拉盞炒通菜:馬拉盞+乾蒜,重口味我至like👍👍👍
再整個飯後甜品:椰汁西米糕咁就perfect 😎
2020-02-13 13 瀏覽
今日放工同朋友喺馬鞍山食飯馬鞍山啲人成日話係美食沙漠,但今餐竟然有驚喜今次我哋揀咗呢一間新開冇幾耐嘅星馬泰菜餐廳好彩朋友係住馬鞍山先至搵到呢間餐廳,因為餐廳位置都比較隱蔽呢間餐廳一邊係餐廳,而另一邊係買手搖飲品而家仲做緊promotion,如果喺餐廳飲手搖飲品可以買一送一同朋友揀咗兩樣嘢食第一樣係小食拼盤:呢個小食拼盤超豐富:有兩塊蝦餅(蝦餅外皮炸得好脆,蝦肉填滿左個蝦餅),兩串串燒(雞牛各一串,點埋佢個沙嗲汁好好味)兩隻雞翼,兩條春卷(呢個春卷冇偷工減料,入面超多料,口感好豐富),仲有埋泰式無骨鳳爪(充滿泰式嘅酸辣味,勁開胃)仲叫咗個喇沙: 呢個面底係油面加米粉,配料都好豐富,有大蝦,蜆肉,蟹柳,魚蛋,豆卜,雞蛋,魷魚,而佢個喇沙湯底個味都好出色,濃淡適中最後仲叫咗兩杯野飲,因為有買一送一優惠,只係$25蚊2杯超抵飲呢間餐廳總算係沙漠中嘅綠洲,下次再嚟幫襯過
今日放工同朋友喺馬鞍山食飯

馬鞍山啲人成日話係美食沙漠,但今餐竟然有驚喜
今次我哋揀咗呢一間新開冇幾耐嘅星馬泰菜餐廳

好彩朋友係住馬鞍山先至搵到呢間餐廳,因為餐廳位置都比較隱蔽

呢間餐廳一邊係餐廳,而另一邊係買手搖飲品

同朋友揀咗兩樣嘢食

呢間餐廳總算係沙漠中嘅綠洲,下次再嚟幫襯過
2020-02-11
  • Mee小食拼盤
  • Mee喇沙
2020-02-10 33 瀏覽
呢排疫情咁嚴重,都唔會去咁遠食飯,所以近近地喺屋企附近搵間餐廳食,聽講呢間餐廳已經開咗幾個月,但一直都未試過,今日一於嚟食吓。鋪頭係新裝修嘅格局,枱同枱之間嘅距離唔算太窄,最啱而家咁嘅情況黎食(唔會同其他人坐太近😱)餐牌嘅選擇都算幾多,主要係泰式同越南菜為主,我就叫左幾個菜,炭燒豬扒喇沙,檳城炒貴叼,馬拉盞炒芥蘭同埋香芒椰汁糯米飯。份量都幾大碟,尤其係個喇沙,係米粉同油面溝埋,正宗喇沙先係咁!另外炒貴叼好足料,有幾多海鮮同埋條條麵都加左蛋,好滑好好味。馬拉盞炒芥蘭好濃味同芥蘭好幼身,好正😋,最後就係芒果糯米飯,擺盤好有誠意,$48食呢個甜品真係好滿意,而家雖然係冬天但係芒果一啲都唔酸😁糯米飯煙煙銀銀但又唔痴牙,椰汁味都👌🏻👌🏻。估唔到屋企附近都開咗間幾有質素嘅泰國越南餐廳😍下次又可以再黎食!

2020-02-10 523 瀏覽
屋企附近開咗間mee, 我知佢有幾間分店但未幫襯過,難得開係我隔離,趁今晚唔煮飯就梗係試吓啦,呢間食泰國菜,餐廳都幾大,食物選擇都幾多。我哋一坐低佢就送咗四碗免費雞湯俾我哋,好好人呀!食到中途佢仲主動問我地要唔要添飲,so Nice !餐牌上顯示,如果叫Mee小食拼盤,佢哋就會捐$10比香港信義會社會服務部,似乎係一間良心企業喎,我都支持一下. 小食拼盤( $158 )包括蝦餅x4、串燒(雞及牛)、4件春卷、2隻雞翼和無骨鳳爪x4,蝦餅同串燒都炸得幾好!另外叫咗一個「馬來一品牛柳粒」( $98 ),有洋蔥、西蘭花一齊炒牛柳粒,相當入味和惹味,佢亦都落咗一串好似提子仔咁樣嘅泰國香料,唔知咩麻子,千祈唔好咬,辣到我飛起!但本身就咁食牛肉係冇辣味嘅。因為有小朋友在場,所以我哋盡量揀啲唔辣嘅食物,主菜要咗一個「大蝦炒金邊粉」( $78 ),甜甜地都幾開胃,碟旁邊附有辣粉,夾嘅時候小心就可以。「無骨海南雞配喇沙」($84),一碗包含兩種麵,有豆卜和蛋,湯底濃味,海南雞軟滑,仲有青瓜、蘿蔔絲和花生伴碟,都唔錯。我最鍾意係「馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯」( $78 ),分量幾多,豬扒好

免費雞湯

Mee小食拼盤

但本身就咁食牛肉係冇辣味嘅。

大蝦炒金邊粉

海南雞喇沙

我最鍾意係「馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯」( $78 ),分量幾多,豬扒好鬆化,食落有啲似叉燒嘅感覺,食落唔覺得肥膩但係好惹味,配以菜飯平衡下一流!
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯

食泰國嘢梗係想食返個「芒果糯米飯」( $48 )作為終結!一疊四件,另外再加上少少芒果粒,糯米飯夠晒煙韌,芒果又夠甜,點埋椰汁就very good啦!
椰汁芒果糯米飯

臨走見到reception位有一兜玩具,老闆仲好好咁送咗兩個俾我嘅小朋友呢!估唔到係一間親子餐廳囉!
2020-01-30
Mee小食拼盤
大蝦炒金邊粉
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯
椰汁芒果糯米飯
2020-02-09 33 瀏覽
好開心馬鞍山終於有一間似樣嘅泰式餐廳,呢度係新港城五期,係喺中心商場嘅另一邊,位置上不太好找,但係都係喺區內最方便嘅繁華位置。店舖嘅門面好大,入口處有一檔專賣飲品的單位,應該係同一個老闆的,但係就有多種特別飲品售賣。推廣期間,仲買一送一添,真係好抵飲。晚餐我哋叫咗海南雞飯套餐,賣相非常精緻,雞油飯好香好好味,我最鍾意佢有一碟蔬菜,可以清腸胃。另外叫咗一個蔬菜喇沙,集材款佢都算好多,啱素食嘅朋友,喇沙嘅湯底好香濃,而且都幾難,如果唔太食得辣嘅人,可能未必食到。 小食就試咗一個軟殼蟹咪紙卷亂,賣相同樣非常吸引,廚師好有心機,將沙律菜平得好靚,軟殼蟹卷入邊有青椒、紅椒、芒果、山菜等。用了非常豐富,好味😋。

2020-02-06
2020-02-07 25 瀏覽
今日黎左馬鞍山嘅新港城中心,行完一田,見夜就順便食埋飯先返屋企其實見到勁多人叫波士頓龍蝦喇沙!我見份量真係超大㗎🤨無花無假咁成隻龍蝦放喺面,而且價錢都唔使$100,難怪差唔多枱枱都有叫😂不過我同另一半嫌落手食好麻煩,所有無叫到😅秘製肉骨茶器皿係一隻豬,幾特別🤩肉骨茶味道香濃,而且材料好多,淨飲湯加湯料唔食飯都飽👍🏻yummy MEE…喇沙呢碗喇沙大大碗,唔止得個樣好睇,食落都好好味。而且材料勁多,有大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋、豆卜、雞蛋、魷魚香芒椰汁糯米飯嘩!傳說中嘅拖鞋飯😂除左有噱頭之外,味道都唔錯。可惜因為餐廳冷氣大,糯米飯凍得好快,而且凍左無咁香,建議大家食到差唔多先order,咁就可以食到熱辣辣嘅椰汁糯米飯白桃烏龍奶蓋茶桃味頗重,烏龍茶味香十勝紅豆碳培烏龍奶茶紅豆好大粒,烏龍茶味香而且好滑

秘製肉骨茶

MEE…喇沙

香芒椰汁糯米飯

白桃烏龍奶蓋茶
桃味頗重,烏龍茶味香

十勝紅豆碳培烏龍奶茶
紅豆好大粒,烏龍茶味香而且好滑
2020-01-23
2020-02-06 394 瀏覽
馬鞍山最近有不少新餐廳進註,但有時怕試新菜會中伏,所以都沒有踏出第一步。直到新年時跟家人吃飯,因為想給點新鮮感,於是就試試這家。地道串燒 我們點了雞和牛各兩串,如喜歡全牛或雞都可以,彈性較大。串燒味道不錯,表面塗了像沙嗲的醬汁,雞肉沒雪味,肉質不會太乾嚡,還算不錯;牛肉有部分烤得太乾,有點硬,有待改善。配料有菠蘿、青瓜和麵包片,菠蘿很新鮮很甜,不錯!青瓜正常,不過麵包片完全不行,看它該是烤烘過的,但吃起來竟然是韌的,好難食!馬來一品牛柳粒賣相不俗,份量也算合理。本以為是東南亞式醬料弄製,但食落味道偏向中式的豉椒炒牛肉,有點失望呢!而且牛肉粒的肉質也令人失望,只有大X樂的鐵板牛扒的級數,肉很軟但一點牛味都沒有,而且都很油膩。這碟接近$100,但質素未能跟價格成正比。龍蝦喇沙一個大碗,上面放有原隻龍蝦,視覺效果一流。龍蝦肉質尚可,不會太韌,但沒鮮味。另外店家都沒有完全把龍蝦斬開,底部的蝦殻位置仍然相連,吃的時候要強行瓣開挑肉出來,很狼狽呢!此外,龍蝦鉗的位置亦敲得不夠碎,加上蝦殼又軟,即使有工具附上,都很麻煩。不過值得一讚是喇沙本身味道不錯,湯底帶點微辣和淡淡椰香味,是我喜歡的味道,另外這

地道串燒
串燒

其中幾粒肥油比肉比例還要多

龍蝦喇沙
龍蝦喇沙

不過值得一讚是喇沙本身味道不錯,湯底帶點微辣和淡淡椰香味,是我喜歡的味道,另外這碗麵是混有油麵跟米粉兩種,很特別,整體來說不錯。

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒

跟牛柳粒一樣令人失望,份量雖多,但整體也只是一塊茶餐廳質素的豬扒。雖然確有濃香炭燒味,但有部分位置都烤得太燶,而且肉焾沒質感,沒有肉味,亦非厚切,非常失望。蜜汁味道帶點甜,味道較濃,單論醬汁是OK的,但不解它為何淋上類似蔥油的東西,此舉沒令味道更惹味,反而令整個豬扒變得油淋淋。

海南雞喇沙
海南雞不嚡,但也不是超嫩滑,整體一般吧!

食物水準整體其實有待改進。

服務方面,店員在上菜和座位安排等都令人覺得經驗不足。例如把食物整盤放低時,都傾斜得快要把湯弄瀉,有時亦需食客主動遞手接過食物,冷盤還好,但喇沙這些熱盤,其實這樣對食客不太安全吧!

環境裝潢感覺像高級版茶記而已,另外座位舒適度一般,檯與檯之間距離有點近,聊天不太方便。

個人而言,如非為吃喇沙,其實可以不來。

#特別一提,店舖暫時只收現金。
2020-01-30 170 瀏覽
馬鞍山難得開左新餐廳,當然要一試,開業不久已經食過四五次,一次過分享食評吧。新張期飲品買一送一,食野亦可優惠價加飲品,有d係買一送一平d,有d係食野加錢平d,要留意下。期間限定波士頓龍蝦喇沙面半價,$84。呢間餐廳既面係米粉加油面,幾特別,幾好食,面既份量都唔少,飲埋喇沙湯就好飽飽。佢個喇沙湯底好好味,唔會好傑,可以當湯飲,雖然稀,但好濃味,但唔會好似平時d喇沙咁好勁花生醬味,飲晒成碗都得。另外,燒豬扒喇沙面。豬扒好好味,燒得好香,d汁甜甜地好好味,好似真係自己bbq燒出尼咁,豬扒亦都好軟熟。海南雞喇沙面。呢間餐廳最出名就係海南雞同喇沙,當然要試埋海南雞。可能咁岩比我既係雞脾,所以好滑,雖然有d油但都可接受。有一次叫左蝦餅,都唔錯,炸得幾香,亦好多蝦肉。總結好多菜式都好味,價錢$60-70,有點兒貴,但好食又夠飽。門口有時有coupon拎,食150可以減20

期間限定波士頓龍蝦喇沙面半價,$84。

另外,燒豬扒喇沙面。

海南雞喇沙面。
海南雞

有一次叫左蝦餅,都唔錯,炸得幾香,亦好多蝦肉。
炸蝦餅

門口有時有coupon拎,食150可以減20
2019-01-05
5 分鐘 (堂食)
海南雞
炸蝦餅
2020-01-27 155 瀏覽
前排聽朋友介紹,話馬鞍山新港城, 有間食正宗嘅喇沙 叫我去試下,味道唔錯, 間舖叫做Mee..Lemon grass 咁唯有乘機唔煮飯, 一家三口去食下喇沙🤭 我哋早去,唔夠七點就到咗呢段時間唔使等枱, 我哋坐低一陣間就爆滿喇 好彩早到😂, 地方都算闊落可以擺bb車👍🏻我哋一坐低待應好快就拎餐牌, 我哋都好快就叫咗,MEE.. 喇沙 貪佢夠招牌😂, 果然黎到就大大碗, 足料👍🏻有 大蝦,蜆肉,蟹柳,魚蛋, 豆卜,雞蛋, 材料都算新鮮, 隻蝦 都彈牙嘅👍🏻, 佢個喇沙嘅面係油麵加米粉, 原來咁先至係馬來西亞正宗喇沙😱👍🏻, 另外我哋再叫埋, 無骨酸辣鳳爪沙律, 酸酸甜甜特別醒胃, 馬拉盞炒芥蘭, 鹹淡適中 芥蘭爽脆, 紅豆伯爵奶茶, 仲有粒粒紅豆有咬口 黑糖仙草鮮奶, 呢個我飲熱嘅 仙草仍然滑溜 奶味香濃 呢一餐好滿足 果然冇介紹錯👍🏻👍🏻