2023-02-03 63 瀏覽
新年假期的最後一天 搵間舒服既餐廳去作為當日既開始~Lunch time係1:00-3:00 今次專登試下個Lunch Set 午餐有六款主菜選擇 每個餐 有🥣餐湯或者🥗沙律 仲有☕️咖啡或🍵茶 我地每人揀左一款 咁可以試哂兩樣😁💟是日餐湯-係🎃南瓜湯 賣相不錯 味道正常 如果可以再濃味d 口感會再豐富d 同埋會好味d~💟是日沙津-除左沙津菜 裡面仲加左石榴 新鮮石榴既酸酸甜甜 即時令成個沙津新鮮度提升 好少見到跟餐沙津有石榴哩種生果🥰 非常推薦大家都試下 真係好好味😋💟意式香草忌廉煙三文魚意大利飯-賣相好靚既意大利飯 質地厚實既忌廉汁包住每粒飯 飯裡面仲有一片片的三文魚🐟同蘑菇🍄 同飯既比例係2:1:1 勁足料 好似啖啖都食到三文魚🥰如果鍾意食忌廉意大利飯 一定要試下❤️今次係share食 所以分量剛好 如果要一個人食哂 可能會比較膩😂💟 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁-好大塊牛扒 7成熟真係做到7成熟 肉質煙煙韌 燒肉汁同肉眼扒好夾 好味🥰💟小食-因為想食得豐富d 所以叫埋黑松露薯條同埋水牛城雞翼 兩款小食都不錯 正常味道~今次既食物質素都好滿意 以一個Set Lunch既價錢
新年假期的最後一天 搵間舒服既餐廳去作為當日既開始~

💟是日餐湯

💟是日沙津

💟意式香草忌廉煙三文魚意大利飯

💟 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁

💟小食

今次既食物質素都好滿意 以一個Set Lunch既價錢 都屬於親民路線 而且餐廳還打造成煙燻牆既效果 感覺好治癒❤️還有個花花牆壁 有少少的打卡位 不錯
意式香草忌廉煙三文魚意大利飯
意式香草忌廉煙三文魚意大利飯
  • 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
[銅鑼灣]16小時慢煮法國油封鴨髀食左好多日圍餐,所以想兩人世界下😏,我上網搵到間幾有feel 的餐廳,所以就試下 🤭餐廳裝修好有情調,配合埋舒適和柔和嘅燈,而且環境寧靜加上抒情嘅輕音樂,啱晒情侶同閨蜜撐枱腳😍☁️ 16小時慢煮法國油封鴨髀(每日限定) $32816小時慢煮,聽個名,已經想試😋。鴨髀一上枱,鴨的油香,香氣撲鼻☺️,賣相已經好吸引,擺碟好靚。鴨髀外脆內嫩,外層金黃色,肉質嫩滑香口😍。配上酸甜的蕃石榴,可以中和口腔中鴨油膩嘅感覺,好match🤭。而且有牛蒡做配菜,好健康!🤩️Set dinner ☁龍蝦湯 (+$20)熱辣辣的湯,濃郁龍蝦🦞味,味道唔錯,又唔會好鹹。☁煙三文魚杏仁芝士卷有啲驚喜咼🤩,煙三文魚包住厚厚的芝士,而且入面有脆口的杏仁片,配上兩款的唔同的魚子,口感好豐富。☁️ 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉$368海膽味好香,意粉好彈牙,Al dente 🍝,而且每條意粉都沾滿香濃的海膽汁,帆立貝又新鮮,鍾意❤️。☁️ 紐約芝士蛋糕Ok wo,又唔會好甜,口感幼滑,味道濃厚,而且好質感十分綿密濕潤。加上絕配酸忌廉,有助中和芝士的厚重感。為整個晚餐畫上完美句號。💯優點:☁️餐廳有情調
[銅鑼灣]16小時慢煮法國油封鴨髀

☁️ 16小時慢煮法國油封鴨髀(每日限定) $328

️Set dinner
☁龍蝦湯 (+$20)
熱辣辣的湯,濃郁龍蝦🦞味,味道唔錯,又唔會好鹹。
龍蝦湯

☁煙三文魚杏仁芝士卷
煙三文魚杏仁芝士卷

☁️ 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉$368
日式海膽忌廉帆立貝意大利粉

☁️ 紐約芝士蛋糕
紐約芝士蛋糕

優點:
☁️餐廳有情調
☁️地點方便
☁️食物味道👍🏻

整體
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
地區:#arfan_foodie_銅鑼灣
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple

——————
MEMOIR (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #hongkong #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_cwb #精緻西餐 #亞洲菜 #慢煮鴨髀 #16小時慢煮油封鴨脾 #拍拖好去處 #memoircausewaybay
煙三文魚杏仁芝士卷
日式海膽忌廉帆立貝意大利粉
2023-02-01 23 瀏覽
今日同朋友嚟銅鑼灣食飯,揀咗呢間裝修頗有格調嘅Fusion餐廳。一打開餐牌嘅時候,估唔到係一份手造嘅Menu,入面除左好多宮崎駿電影嘅postcard,仲畫左好多大家耳熟能詳嘅宮崎駿電影人物,同埋手寫嘅電影後感,作為宮崎駿影迷嘅我覺得非常有心思👍我哋叫咗:🦐軟殼蝦配檸檬沙律醬 ($98, 8/10)軟殼蟹平時就食得多,第一次食軟殼蝦,蝦身炸得香脆,但一啲都唔油膩,蝦頭入面仲有啲膏,成隻放入口好滿足,唔使剝殼真係好方便。檸檬沙律醬略帶酸酸甜甜嘅味,點埋蝦一齊食好fresh🦪日本廣島蠔燴意大利飯 ($218, 8/10)廣島蠔有5~6隻,size 都有番咁上下,而且好鮮甜。連唔鍾意食蠔嘅朋友都大讚冇腥味。意大利飯軟硬適中,而且好creamy好入味,但又唔會好漏🐟日式青芥茉威靈頓三文魚 ($298, 8.5/10)平時見開都係威靈頓牛柳,配三文魚比較少見。酥皮焗得鬆脆,但係唔會過乾。酥皮同三文魚之間原來仲有塊紫菜,紫菜香氣幾突出,而且呢個配搭令我聯想起🇯🇵飯團,幾有日式風味,亦同三文魚好夾🍍Pineapple Fizz ($48, 8.5/10)好重菠蘿味嘅有氣飲品,又唔會太甜,飯後飲呢啲咁

我哋叫咗:
🦐軟殼蝦配檸檬沙律醬 ($98, 8/10)

🦪日本廣島蠔燴意大利飯 ($218, 8/10)

🐟日式青芥茉威靈頓三文魚 ($298, 8.5/10)

🍍Pineapple Fizz ($48, 8.5/10)

好重菠蘿味嘅有氣飲品,又唔會太甜,飯後飲呢啲咁清新嘅野飲岩岩好

整體覺得餐廳食物幾有特色,而且水準唔錯。食飯果陣見到隔離兩枱都叫左個鋼琴音樂盒+花束+蛋糕嘅set 慶祝生日,似乎好適合打卡😂。環境亦好舒服,有少少柔和嘅background music,好岩約朋友靜靜地傾下計食下飯
2023-01-26
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
2023-01-31 45 瀏覽
今日去完親戚屋企拜年之後 就去附近食餐晚飯先返屋企 今次揀左銅鑼灣既食街登龍街搵食 但今次唔係揀地鋪試 而係一間係永光中心17/F既樓上鋪Memoir呢間餐廳主打西餐 一入門口就有個mini bar 所以酒水都有好多選擇 座位望落唔算好多 但都好寬敞 唔會好逼因為係親戚屋企都食左d野 所以我地只係叫左一個小食share 同埋兩個意粉小食揀左吉列牛肉薯餅 薯餅個牛肉餡非常飽滿 一咬落去即刻咇哂出黎 再配埋蜜糖芥末醬 味道好夾意粉揀左卡邦尼扁意粉 同 日式海膽忌廉帆立貝意粉 兩個意粉都煮得岩岩好 唔會太淋身 搞到食落口一patpat咁 而且個汁亦做得出色 出黎個碟唔會水汪汪咁 呢兩樣基本野係好多餐廳都做得唔太好 非常抵讚帆立貝肉質鮮甜 調味亦恰道好處 兩個意粉個口感亦好rich 整體各方面都處理得好好

意粉揀左卡邦尼扁意粉 同 日式海膽忌廉帆立貝意粉

帆立貝肉質鮮甜 調味亦恰道好處
兩個意粉個口感亦好rich 整體各方面都處理得好好
2023-01-31 25 瀏覽
去銅鑼灣想搵間坐得舒服價錢又合理嘅餐廳呢到絕對係一個好選擇( • ᎑ •)主打西式x亞洲𝙁𝙪𝙨𝙞𝙤𝙣菜式 無論餐廳環境或者餐牌都經過悉心準備當天午餐時間去食 提供𝙡𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩選擇套餐包括餐湯或沙律 及一杯餐飲 仲可以優惠價加購小食及甜品 價錢由𝟮𝟬-𝟵𝟴不等⸝⸝⸝⸝黑松露雜菌意大利飯| 𝟭𝟬𝟴黑松露好濃郁 飯粒口感軟硬適中 食多啲都唔覺得膩(σ'∀')σ⸝⸝⸝⸝鮮蝦明太子忌廉扁意粉| 𝟭𝟮𝟴明太子醬汁好𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 意粉好掛汁有三隻大蝦 好新鮮彈牙(ू•‧̫•ू⑅)⸝⸝⸝⸝水牛城雞翼| 𝟲𝟴外皮香脆 味道酸酸辣辣 夠哂開胃(◍´ꇴ`◍)⸝⸝⸝⸝吉列牛肉薯餅|𝟯𝟴金黃脆卜卜外皮 裡面係軟綿綿牛肉薯蓉幾喜歡 值得推介ʕ”̮ॽुෆ⃛
去銅鑼灣想搵間坐得舒服價錢又合理嘅餐廳
呢到絕對係一個好選擇( • ᎑ •)
主打西式x亞洲𝙁𝙪𝙨𝙞𝙤𝙣菜式

黑松露好濃郁 飯粒口感軟硬適中
食多啲都唔覺得膩(σ'∀')σ

鮮蝦明太子忌廉扁意粉| 𝟭𝟮𝟴
明太子醬汁好𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 意粉好掛汁
有三隻大蝦 好新鮮彈牙(ू•‧̫•ू⑅)

水牛城雞翼| 𝟲𝟴
外皮香脆 味道酸酸辣辣 夠哂開胃(◍´ꇴ`◍)

吉列牛肉薯餅|𝟯𝟴
金黃脆卜卜外皮 裡面係軟綿綿牛肉薯蓉
幾喜歡 值得推介ʕ”̮ॽुෆ⃛
2023-01-31 51 瀏覽
🍴 Causeway Bay位於銅鑼灣鬧市中竟座落著環境清幽有格調的餐廳,謝謝店家邀請使我們能一試🙌🏻1⃣️ 16小時慢煮油封鴨髀🦆 hkd$328吃前準備分食鴨髀,一叉子下去外皮薄而脆、肉質則是柔軟的,在觸感上已經令我們很有驚喜😳 在吃鴨肉前先吃鴨皮,外皮掛著一層薄油,吃下去滿嘴油香但卻不油膩,本該在飲控的我還是控不住嘴連連吃了好幾口,是質感、香氣和味道俱備,👦🏻在吃的時候在安靜的環境也忍不住要小聲驚艷一句「呢個皮正啊」已能展示我們對這道菜的喜歡🫶🏻 鴨肉肉質嫩滑,很容易便能從骨架上弄出來食用,吃起來帶淡淡鹹香、鹹度2/10吃完不渴喉,滿口也是淡淡肉鹹現貨而不帶鴨騷味,搭配伴碟的蜂蜜醬和石榴粒帶來了畫龍點睛之效,添加了一絲清甜淡酸,兩人一致認同為本晚最佳🌟🌟評分:🌕🌕🌕🌕🌗 i.e. 9.25/10.2⃣️ 傳統卡邦尼扁意粉配溫泉蛋🥚 hkd$178扁意粉軟硬度偏硬但已經完全熟透,是我挺喜歡的意粉質感,吃起來帶可嚼性不會軟趴趴的🦷 醬汁份量沒有加入忌廉,質感上能充分感受蛋液的濃稠,往嘴裡一吸每一口也有滿滿的蛋黃香,把溫泉蛋戳破後醬汁蛋味濃度變得更為濃郁,傳統卡邦尼必須要配上豬面脥肉,以原條的
🍴 Causeway Bay
1⃣️ 16小時慢煮油封鴨髀🦆 hkd$328
16小時慢煮油封鴨髀

🌟評分:🌕🌕🌕🌕🌗 i.e. 9.25/10
2⃣️ 傳統卡邦尼扁意粉配溫泉蛋🥚 hkd$178
傳統卡邦尼扁意粉配溫泉蛋

扁意粉軟硬度偏硬但已經完全熟透,是我挺喜歡的意粉質感,吃起來帶可嚼性不會軟趴趴的🦷 醬汁份量沒有加入忌廉,質感上能充分感受蛋液的濃稠,往嘴裡一吸每一口也有滿滿的蛋黃香,把溫泉蛋戳破後醬汁蛋味濃度變得更為濃郁,傳統卡邦尼必須要配上豬面脥肉,以原條的形式上碟,質感很脆,伴著醬汁食用風味加倍🙌🏻 很欣賞這家店伴碟的肉粒也有一定厚度,細節上也做得很足,是在香港數不多我覺得好吃的卡邦尼意粉,值得一試🥹
🌟評分:🌕🌕🌕🌕🌘 i.e. 8.75/10
3⃣️ 吉列牛肉薯餅🐮🥔 hkd$68
吉列牛肉薯餅

薯餅外殼很脆、炸粉層厚度適中,是order後立刻新鮮炸的質量,內裏薯蓉很夠熱🔥 儘管是以炸的方式做烹煮,但油感並不高,這點值得一讚👍🏻 薯蓉質感綿密,中間混著牛肉碎,牛肉碎嚼起來戴微韌性口感不錯,單吃以淡淡薯蓉淡甜為主,牛肉量比坊間買到的薯餅高,搭配質感偏流質的以甜味為主的蜜糖芥末醬吃起來不膩,一份兩塊的量剛好適合兩人分食~
🌟評分:🌕🌕🌕🌖🌑
4⃣️ Moscato hkd$78 for 1 glass
湊近一嗅在清新果香中夾雜著一絲淡花香與蜜香,氣味上給人甜美活潑的感覺🌸 淡淡喝一小口,不帶澀感的酒液混著氣泡滑進喉間,隨著氣泡在口中破開能更好的感受淡淡果酸,味道餘韻帶微甜感、香氣而言則以濃厚果香作餘韻,酒精刺激感低且不嗆喉,不常喝酒的朋友也能接受🍷
🌟評分:🌕🌕🌕🌕🌘
@memoir.causewaybay
📍銅鑼灣登龍街永光中心17樓
💰有10%服務費
總和點評:味道而言很是不錯,其中以16小時慢煮油封鴨髀的表現最為使人眼前一亮,唯main course份量偏少男士可能需要多點別的餐點才能吃飽,環境寧靜適合朋友間小聚/約會,晚市定價合乎銅鑼灣鬧市的標準,要是想要享用CP值更高的一餐建議午市到訪🙌🏻
2023-01-30
用餐優惠
試食活動
16小時慢煮油封鴨髀
傳統卡邦尼扁意粉配溫泉蛋
吉列牛肉薯餅
2023-01-30 29 瀏覽
When I'm in Causeway Bay, I never get worried about where to go for a decent meal. Solely Circle Tower contains 20 restaurants and today I visited one of the fusion cuisine restaurants there called Memoir.Lunch set comes with daily soup or salad. We had carrot soup and greens with pomegranate on that day.Added Buffalo Wings for sharing. Coated in sweet and hot buffalo sauce. Slightly tangy and spicy. Grilled Australian Rib-eye Steak 10oz, served with Korean style gravy which is slightly sweeter

Grilled Australian Rib-eye Steak 10oz, served with Korean style gravy which is slightly sweeter than the standard gravy. The steak was perfectly cooked to medium rare. Pipping hot crunchy thick fries.

Their menu also offers exciting creative dishes like Spaghetti in Sichuan Sauce and Salmon Wellington. Whether you're a solo diner, on a date or hanging out with friends, Memoir provides a cozy space for you to chill and enjoy great food slowly.
  • 香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷️MEMOIR @銅鑼灣@memoir.causewaybay 超有情調既餐廳,特別適合節日慶祝💁🏻龍蝦湯❤️Lobster Soup 跟餐+$20入口每一啖都有好香濃的龍蝦味,絕對真材實料💁🏻煙三文魚杏仁芝士卷Salmon Cheese Rolls 跟餐+$0非常精繳,看得出來很花心機,雖然是芝士卷,但是有三文魚包著,吃下去一點也不會膩。另外,最上層有三文魚子,食下去還好juicy呢💁🏻烤美國頂級牛腹肉配香草醬❤️Beef Hanger Steak set$468必須要點,牛腹肉烤既時間拿捏得非常好,吃下去質嫩爽口,口感一流。香草醬中加入了一點點黃芥末,配搭在一起令味道層次再為昇華,必須要點!!!💁🏻紐約芝士蛋糕🍰Cheese Cake 跟餐+$0入口很香濃的芝士味,甜味適中,更非常軟滑,相當不錯💁🏻日本廣島蠔燴意大利飯❤️Oyster Risotto $218當初沒發現可以跟餐就單點了,比較建議跟餐,因為都只是多加百來塊就有餐湯前菜跟甜品。也是超級推介,煮蠔的時間剛剛好,進口好重的蠔味在咀裏爆出來,超級鮮甜的蠔香味,滿滿的海水味衝擊我味蕾,超正啊!
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️

🏷️MEMOIR @銅鑼灣
@memoir.causewaybay
超有情調既餐廳,特別適合節日慶祝

💁🏻龍蝦湯❤️
Lobster Soup 跟餐+$20
入口每一啖都有好香濃的龍蝦味,絕對真材實料

💁🏻煙三文魚杏仁芝士卷
Salmon Cheese Rolls 跟餐+$0

💁🏻烤美國頂級牛腹肉配香草醬❤️
Beef Hanger Steak set$468

💁🏻紐約芝士蛋糕🍰
Cheese Cake 跟餐+$0
入口很香濃的芝士味,甜味適中,更非常軟滑,相當不錯

💁🏻日本廣島蠔燴意大利飯❤️
Oyster Risotto $218
Risotto煮的時間都拿捏得很準,飯粒入味之餘還軟硬適中,一流啊❤️

是否推薦↩️?
✅慶祝一流,非常有情調,情人節大餐的好選擇
  • 烤美國頂級牛腹肉配香草醬
  • 日本廣島蠔燴意大利飯
2023-01-29 30 瀏覽
之前嚟過食lunch覺得幾唔錯,今次去試吓dinner先~🔆吉列牛肉薯餅· $68叫左個小食過吓口癮🤓吉列牛肉薯餅新鮮炸起,好香脆🐮切開嘅時候可以聽到清脆嘅聲音😝綿綿既薯蓉裏面夾雜薯粒同牛肉粒,增加口感😆🔆日式海膽忌廉帆立貝意大利粉· $198一上枱就俾佢鮮艷嘅顏色同賣相吸引🤓三大粒肥美既帆立貝貝肉軟嫩 意粉好al dente, 忌廉汁夠濃稠Creamy仲有些少蒜粒提味😝每一啖都食到海膽既鮮甜😆加上紫菜點綴,和風味up!🔆黑松露牛肝菌野菌意大利飯· $178首先俾上面既泡泡吸引左!打完卡即刻試味 雖然係冇味既🙈不過擺盤既創意分加左唔少!黑松露味道好出😋牛肝菌野菌分量幾多,基本上啖啖都食到😆意大利飯軟硬適中,味道溫和❤️我自己就鍾意食飯多D 哈哈🧡餐廳既裝修都幾有藝術氣色,😜果2道藍色光影牆令到整體格調增加左好多!Handmade MENU都好有心思👩🏻‍🎨
之前嚟過食lunch覺得幾唔錯,今次去試吓dinner先~

🔆吉列牛肉薯餅· $68

🔆日式海膽忌廉帆立貝意大利粉· $198

🔆黑松露牛肝菌野菌意大利飯· $178

• 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉
MEMOIR • 銅鑼灣銅鑼灣餐廳就一向好多,但如果想揀菜式精緻、環境寧靜、適合兩個人聚會嘅餐廳,今次呢間係幾好嘅選擇。餐廳入到去首先見到係bar 枱,入到去餐枱位置好闊落,有空間感。燈光調暗營造氣氛,牆身亦有帶啲情調嘅佈置,環境以一間西式餐廳算做得唔錯。另外值得一提,每份餐牌都有人手繪畫喺入面,而且每份餐牌嘅圖畫都唔一樣,幾特別👍🏼..✅ 日式青芥末威靈頓三文魚 🐟 $298自從威靈頓牛扒面世,就陸續有好多以同樣煮法嘅菜式出現,呢道威靈頓三文魚都唔例外。三文魚切成4小件,外層酥皮香脆乾身,內層以紫菜、青芥末醬取代平時嘅蘑菇泥,帶有和風特色。三文魚肉煮得嫩滑,而且保留好多肉汁,水準唔錯😋..✅ 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉 🍝 $198賣相方面幾特別,餐廳放左個空嘅扇貝殻做裝飾,不過如果有埋舊肉喺入面就仲好😂汁方面海膽味好濃、煮至稠身、加入忌廉汁中和海膽自身嘅腥味而且提升意粉香味同令醬汁更順滑。意粉好掛汁,每啖都好香濃👍🏼..✅ 炸軟殼蝦配檸檬沙律醬 🦐 $98呢道軟殻蝦做法同平時軟殻蟹做法一樣,將原隻大蝦油炸,蝦外層炸得乾身,唔會淋,蝦肉比較結實帶啲彈性,算新鮮,而且蝦味幾濃。檬檬沙律
MEMOIR • 銅鑼灣
✅ 日式青芥末威靈頓三文魚 🐟 $298
✅ 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉 🍝 $198
✅ 炸軟殼蝦配檸檬沙律醬 🦐 $98
呢道軟殻蝦做法同平時軟殻蟹做法一樣,將原隻大蝦油炸,蝦外層炸得乾身,唔會淋,蝦肉比較結實帶啲彈性,算新鮮,而且蝦味幾濃。檬檬沙律醬純粹令菜式更醒胃,不過我自己就覺得軟殻蝦嘅味道本身都已經好足夠🥰
銅鑼灣登龍街永光中心樓上有間西式亞洲fusion菜,網上見到set lunch幾抵食,所以襯新年假期去咗試下餐廳環境幾特別,牆上嘅金句幾有意思,而menu亦都有啲位係自製同手繪,幾有心思叫咗2個set lunch,包餐湯/雜菜沙律、主菜同飲品,我仲加咗個小食同2件cakes,成餐好豐富好夠食,平均每人都係$275🌟水牛城雞翼雞翼有4隻,外皮煎得香脆,醬汁惹味唔辣🌟香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁牛扒上枱時有陣好濃嘅牛香撲鼻而來,塊扒幾厚幾大塊,medium rare食入口幾淋,而且肉質仲好juicy,點少少鹽再點韓式燒汁呢個fusion食法鹹中帶甜,原來都幾正🌟香煎加州鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁鱸魚柳好香好滑,冇腥味,外皮煎得微脆,帆立貝有兩粒而且好大粒,配菜亦都輕輕煎過,保持到本身嘅水份🌟三重朱古力蛋糕有牛奶朱古力、白朱古力、黑朱古力,朱古力好滑,最底嘅蛋糕有啲可可脆片,成件cake嘅口感好有層次我亦都試咗紐約芝士蛋糕同Cranberry juice,都推介俾大家試下

🌟水牛城雞翼

香煎加州鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁
三重朱古力蛋糕
Cranberry Juice
2023-01-27 33 瀏覽
ʚ MEMOIR (銅鑼灣) ɞ呢間朋友推薦嘅樓上餐廳環境好靚,一上去門口就有個超靚打卡位,環境安靜有氣氛,所有設計都好有心思。Menu更係自己設計自己畫👍。ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ❀ 日式芥末汁燒帶子意粉 -$198帶子大大粒煎到表面焦香,口感彈牙好新鮮。意粉軟硬適中,掛滿汁,而意粉汁係好特別的wasabi,少少攻鼻好刺激😂個人好鍾意😆。❀ 黑松露牛肝菌野菌燴意大利飯 -$178賣相好特別😂有一團泡沫係上面,黑松露味好濃郁,仲有我最鍾意嘅雜菌,好足料,而且意大利飯嘅硬度啱啱好👍每啖撈埋汁都好creamy好正🤩❀ NEW YORK CHEESE CAKE - $58Cheese cake有香濃嘅芝士味,口感實身配埋隔離嘅cream cheese好夾,但又唔會好漏❀ Fresh Lemonade -$48酸酸甜甜好開胃又解膩。📍 MEMOIR (銅鑼灣)
ʚ MEMOIR (銅鑼灣) ɞ

ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ

❀ 日式芥末汁燒帶子意粉 -$198

❀ 黑松露牛肝菌野菌燴意大利飯 -$178

❀ NEW YORK CHEESE CAKE - $58

❀ Fresh Lemonade -$48
酸酸甜甜好開胃又解膩。

📍 MEMOIR (銅鑼灣)
2023-01-26 33 瀏覽
喺銅鑼灣行完街,經過登龍街見到一棟好多野食嘅商廈,就上左去一間西餐廳試試,點知發現佢環境好好之餘性價比仲好高添🥰一入到去,有啲與外界隔絕左嘅感覺,播住輕音樂🎶牆上面有啲好靚投影、乾花裝飾🌸同埋一啲小短句,好難得係鬧市中搵到一個咁寧靜嘅地方俾人喘一喘息🌱我地Lunch時段去有Set Lunch, 包湯/沙律,主菜同飲品,價錢大約$100-$200,我地叫左兩個Set Lunch✌🏻🌽粟米湯 粟米完全打溶哂,唔會有一粒粒,飲落好滑好Creamy,好適合一啲個胃受唔到難消化既野既人,例如:👦🏻😬🍚黑松露雜菌意大利飯 ($108)正常水準,飯嘅軟硬度食落岩岩好☺️黑松露味道唔太重,幾足料每一啖都食到好香嘅雜菌😋🥩香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 ($198)以呢個價錢食到咁大塊牛扒其實真係幾抵食,我地要左medium,但可能擺耐左煎得稍稍熟左,但都無阻佢嘅牛扒處理得唔錯,鎖到肉汁💦配上嘅燒肉汁味道好出,但我地會prefer點佢另一個選擇 - 蒜鹽加黑椒🧄點左即刻提升左牛嘅味道😍 仲有紫菜薯條伴碟🍟佢係粗身薯條,炸得好好食到最後都仲係脆🤭🍗水牛城雞翼 (+$68)我地仲加左兩個小食,雞翼有炸過,

🌽粟米湯

🍚黑松露雜菌意大利飯 ($108)

🥩香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 ($198)

🍗水牛城雞翼 (+$68)
我地仲加左兩個小食,雞翼有炸過,食落仲係好脆身,水牛城汁帶甜酸辣味,小小微辣十分開胃! 🥰

🍴香煎鵝肝配蘋果蓉 (+$98)
呢啲邪惡小食嗌一份兩個人分就岩岩好了😈鵝肝煎得幾香,油份充足,配上蘋果蓉好清新,一齊食可以中和返口腔嘅油膩🤭隔離仲有沙律菜同無花果,一樣可以refresh下☺️

☕熱焙茶/熱咖啡
Set仲包埋野飲,呢兩杯都唔洗加錢,焙茶嘅味道幾香幾推介食飽後解一解膩😉咖啡就正常水準☺️

總括黎講,幾推介係附近返工嘅朋友過黎食lunch,除左環境俾你暫時逃離到工作嘅壓迫🥹價錢都幾合理👍🏻幾個閨蜜/情侶上黎安靜傾下計都非常合適💕
午餐
  • 水牛城雞翼
  • 香煎鵝肝配蘋果蓉
2023-01-26 50 瀏覽
今日👧🏻帶我搵食🤭 係登龍街既一間樓上Western x Asian 餐廳門口裝飾得好靚😍仲有手寫menu 好有❤️ 餐廳環境令人係急促生活節奏慢落尼 好relax🫧我地2個食肉獸揀左紅酒🍷汁燴牛肋條配薯蓉($138)同香煎肉眼扒🥩配韓式燒肉汁($198)牛肋條煮到超林 基本上唔洗點用刀 啲肉一絲絲 軟熟又入味 帶有濃郁既牛腩味🫢☺️ 薯蓉都非常綿滑 又唔會俾cream 搶哂味 帶有🥔香氣 肉眼扒有小量筋 不過整體都好林 沾鹽同韓式燒肉汁各有風味 不過個人比較鍾意燒肉汁 比較突出油脂香😋(lunch set +$68) 水牛城雞翼 雞翼炸過好香口 個汁酸酸辣辣好開胃 食咁多肉配返杯紅莓汁(+8)中和下 又可以繼續食😝😝😝(+$28)朱古力蛋糕 口感豐富 上面個層好soft 下面個層就實正啲 中間夾住朱古力脆脆 不過偏甜左啲

紅酒汁燴牛肋條
香煎肉眼扒配韓式燒肉汁
朱古力蛋糕
蜜桃薄荷特飲
香煎肉眼扒配韓式燒肉汁
朱古力蛋糕
蜜桃薄荷特飲
2023-01-26 24 瀏覽
Memoir地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓#yauyau_銅鑼灣🍵🥬餐湯/沙律$free嗰日係粟米湯,粟米味好濃郁,唔會太甜,仲有幾多粟米碎係湯入面。沙律就正正常常,菜食落都幾fresh。🍗🍗水牛城雞翼 $68個雞翼上嗰陣時仲係好脆,冇因為佢個醬汁,而令到個雞翼淋咗,依然都係脆卜卜。佢炸得好好酸酸甜甜好開胃。🥬🍝菠菜汁煙三文魚扁意粉 $108上菜嗰陣時我都估唔到,佢個菠菜汁濃度可以成個意粉都變咗綠色,仲有啲粒粒係到,食落冇草青味,有一啲甜甜哋嘅感覺。煙三文魚唔會好鹹,另外個扁意粉都整得幾靚,掛到幾多汁下。🍖🍖香煎澳洲10 oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198我叫咗三成熟,上到嚟個肉心嘅顏色好靚,個邊邊同面煎到好crispy,肉質未到入口即溶但係咬幾啖啲肉香出哂嚟,唔會靭到咬唔到。個燒肉汁偏甜,我個人鍾意食鹹,旁邊有岩鹽俾我點。呢樣幾好甜定鹹都有得揀,任君選擇。薯條炸得好好,上嚟仲好熱,調味好香,冇死鹹。我直情想行入廚房睇佢落咗啲咩落去整到咁好味。🍰🍰精選蛋糕 (朱古力味) $28嗰日係朱古力味,個底好似麥提莎,有啲甜,但係佢好食個位就係上面個層係高濃度甘香嘅朱古力慕絲, 上面香下
Memoir
地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心17樓

#yauyau_銅鑼灣

🍵🥬餐湯/沙律$free

🍗🍗水牛城雞翼 $68

🥬🍝菠菜汁煙三文魚扁意粉 $108

🍖🍖香煎澳洲10 oz西冷扒配韓式燒肉汁 $198

🍰🍰精選蛋糕 (朱古力味) $28
嗰日係朱古力味,個底好似麥提莎,有啲甜,但係佢好食個位就係上面個層係高濃度甘香嘅朱古力慕絲, 上面香下層甜可以互補不足。嚟到真心可以加番件嚟食。女朋友食完一啖都忍唔到口要多兩啖。

🥤🥤餐飲 $free凍檸茶/ $+8橙汁
餐飲正正常常,係唔係好慣檸檬茶冇得篤檸檬。

味道: 4.3/5
服務: 4/5
環境: 4.5/5
番兜: 4/5

#銅鑼灣美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #銅鑼灣日本菜 #日本菜 #銅鑼灣西餐 #西餐
2023-01-21