2018-03-09 2334 瀏覽
Me, attempting to be artsy once in a while.#cantryThe #chefalvin venture in #kwuntong is a michelin one star, so I've been eager to try for a long while. The dishes are what Alvin's are known for, molecular chemistry-- basically breaking things apart and put them back tgt in a form u dont even recognize. As a Food Alchemist, he blends the West and East and gives the diner a fresh perspective on the ordinary.The round tang yuan #xiaolungbao has long been a fan favorite, with the thin slice of gin

#cantry

The round tang yuan #xiaolungbao has long been a fan favorite, with the thin slice of ginger on top, you bite into an savory atomic bomb that explodes all the juicy goodness (hopefully u eat with ur mouth closed) with a dash of attitude. The waiter has warned me it could be too hot, but frankly I think it can be kept warmer.

The shrimp risotto is what I settled for after realizing the speciaty shrimp noodle has run out.
And the lamb is basically a clay pot braised lamb but with the best lamb chop that a Chinese restaurant would never think of spoiling me for.
Overall a very hearty meal and definitely a culinary adventure beyond the East and West.
#pandaeatshk #pandaeatskwuntong #mickitchen #alvinleung #michelin #nevercheckingmyspelling #yoyoyo #topcitybiteshk #hkfoodblogger #hkfoodies #hkfoodporn #hkfood #shrimp
2017-12-10 3282 瀏覽
餐單上見到很多中式食材例如話梅、陳皮、杞子、腐乳等將它們融入西式食物中大膽創新的烹飪意念 但味不達意感覺有點刻意 味道上達不到協調的效果調味同材料配搭仍須繼續試驗不能抹煞廚師的創意 這亦相信是摘星原因但以一間米芝連餐廳而言食物同服務都尚有很多進步空間想營造出高級餐廳的感覺 但配套上做不到服務員有點生硬 介紹食物似機械人讀稿唯一可以讚的是麵包好新鮮焗出 熱辣辣 鬆軟好味配的豆豉鯪魚蛋黃醬好出色非常好味真的吃到豆豉鯪魚的鹹香配麵包真的是一流!份子小籠包 好像小籠包一樣一咬穿表層就有湯爆出來但今次就變成爆漿 較傑身的薑醋味道是成功營造到的但沒有嘗試餡中的肉 只有漿扮湯總是覺得差一點點失望的甜品 話梅焦糖燉蛋味道偏鹹 與配的雜莓亦不夾焦糖味完全被話梅鹹味蓋過整體感覺奇怪 難以稱得上為甜品其他食物亦強差人意中西合璧的配搭不協調 令味道變得奇怪陳皮鱈魚有點苦澀味 芒果甜品亦有苦味那道牛臉頰聲稱醬汁薯蓉會帶少許四川辣味但完全沒有 慢煮牛並不夠淋亦不是特別入味先不要說特色味道做不做到基本的味道亦不達標令人失望的晚餐...
餐單上見到很多中式食材
例如話梅、陳皮、杞子、腐乳等
將它們融入西式食物中
唯一可以讚的是麵包
好新鮮焗出 熱辣辣 鬆軟好味
配的豆豉鯪魚蛋黃醬好出色非常好味
真的吃到豆豉鯪魚的鹹香
配麵包真的是一流!

份子小籠包 好像小籠包一樣

那道牛臉頰聲稱醬汁薯蓉會帶少許四川辣味
但完全沒有 慢煮牛並不夠淋亦不是特別入味
先不要說特色味道做不做到
基本的味道亦不達標
令人失望的晚餐...
2017-12-09
門面及燈光比人好舒服既感覺, 坐位舒適, overall set up亦唔錯, 絕對係fine dining既水準,有啲可惜係比佢地既service破壞左第一印象。Waiter攞menu嚟既時候首先介紹一個$998 wine pairing menu, 但因朋友唔飲酒所以我地開始睇另一個 dinner menu, 但竟然呢位waiter又再一次將呢個wine pairing擺喺我地睇緊既menu上面我地直接話叫另一個餐。佢意識到並開始介紹點樣配搭, 本來一個$398既餐入面有一半選擇都要另加錢。最後, 我地無叫wine既情況之下都要每位接近$700埋單。但係食物係有驚喜既。一開始個home made bread basket啲包好食, 仲熱辣辣, 配有自家醬(唔太記得咩味, 應該係腐乳之類既中式味道)。喜唔喜歡就見仁見智!我地點左兩粒份子小籠包, 唔。。。。。我感覺係一粒盛有小籠包味湯汁既湯圓, $78一粒,幾貴既體驗。後來呻笨,叫杯酒好過前菜同甜品我兩個都揀左要加錢既, 而我個mains就好特別, 煎魚加入中式元素。個汁係紅燒肉汁,更附有一啲肉碎。碟底就用煮林既黃豆墊底。朋友既頭盤

前菜同甜品我兩個都揀左要加錢既, 而我個mains就好特別, 煎魚加入中式元素。個汁係紅燒肉汁,更附有一啲肉碎。碟底就用煮林既黃豆墊底。朋友既頭盤同甜品都用上liquid nitrogen液化氮制造冷凍效果及提升仙氣

我個甜品係話梅雪芭
,有趣又解膩

其實單純計食物質素係一個好好既用餐體驗, 若果服務質素方面可以提高就perfect.
我有一日想再去所以預先一晚打去訂枱,但講電話時我再度感覺唔舒服。 後來因晚飯改期最後都cancel左。希望下次再去可以由頭至尾都食得同坐得舒舒服服!

2017-10-25
2017-10-29 2972 瀏覽
同女朋友慶祝紀念日,正好有HSBC信用卡晚餐買一送一優惠,所以來呢間餐廳米芝蓮一星餐廳,餐廳有十多張枱,因為係閒日,所以唔多人,可以坐開D同另一半傾下計,有多位服務員,好好服務,今次食Chef Menu(8款菜),可以試左大部份既菜,而每味菜服務員都會介紹一下1)先送上麵包,跟豆豉鯪魚醬,個醬味道好似豆豉鯪魚,女朋友好like 個醬,成個食曬2)紅菜頭羊奶芝士八珍桂花醋伴蕃茄:好多款番茄 有紅色,黃色和青色的蕃茄,侍應建議把紅色的一顆整個放入口中,呢個好好食, 其他就好生味道一般,有唔同番茄唔同時期既味道,可以試下3)油甘魚粒配青瓜粒同蘋果粒:好多粒粒,加上wasabi檸檬粉,味道好清新,但係女友唔LIKE青瓜,食左幾粒油甘魚就成個俾我食,唔鍾意食青瓜既朋友要注意,,唔知可唔可以走青瓜呢4)份子小籠包:波波內有小籠包似的湯汁,有一缐紅色薑絲點綴,合眼食上,一含即爆,滿滿湯汁的味道,好似小籠包, 但欠缺實在的口感,無左肉同飽皮,個人還是鐘愛傳統小籠包。5)油浸慢煮的三文魚:口感嫩滑,配合蠔油香茹同微辣的辣醬,同辣醬同夾,個菜就同蠔油香茹好夾, 女朋友鍾意呢個6)呍呢拿yoghurt so

6)呍呢拿yoghurt sorbet:呢個好特別, 呍呢拿yoghurt加左唔知咩咩粉, 一齊食就有一陣淡淡的話梅味,
好得意。

7)主菜西班牙紅蝦配蝦麵: 服務員一開始介紹要食蝦膏,唔夠味仲可以加蝦油,勁香,但女朋食左個蝦麵好好味就係咁食個蝦麵,無理隻蝦, 個服務員最後睇唔過眼來幫手話要加蝦膏食, 仲幫手整出蝦頭D蝦膏, 好幫手. 呢個好好味, 女朋友超LIKE

8)主菜和牛腸粉黑松露汁:和牛煮到四成熟,我個份幾好食,但不是入口即溶,女朋個2件有根,咬唔開,食左一件就放棄左俾我食了,餐廳可能要注意一下。配菜-腸粉,入口滑啫啫又索哂D黑松露汁,幾惹味。

9)甜點檀香奶凍,呢個味道一般,散叫可以唔洗叫。

呢晚整體感覺幾好,好好坐,試左好多唔同既菜式,有新鮮感同驚喜。而且有信用卡買一送一優惠,約$600一個人,物有所值,有機會會再來食。
麵包跟豆豉鯪魚醬
呍呢拿yoghurt sorbet
西班牙紅蝦配蝦麵
和牛腸粉黑松露汁
2017-09-30 1584 瀏覽
Happy Friday , 唔洗趕返屋企陪仔做功課,決定同太座fine dining 一下。同系的Bo Innovation 多年前已幫襯,當時的體驗是非常愉快 (雖然亦有傳統中菜支持者評為整色整水厄鬼佬之作) ,未知這間MIC 是否一樣大玩分子料理?晚餐$498一位,但有些菜式要加錢。點了柚子油甘魚和帶子作前菜。前者酸中帶甜,非常清新開胃,作為夏日的開胃菜一流。帶子鮮甜,表現對辦。主菜點了蝦麵,M5 和牛黑松露蘿蔔糕。麵未上枱已傳來強勁香氣,未進食先興奮。用上西班牙紅蝦,極多膏,惹味非常。但重點是麵,完全吸收了蝦油的香味,好味爽翻天。對重口味之友,餐廳額外奉上的自制蝦油隨君喜好自由添加。吃完齒甲留香,滿口鮮蝦的after taste,好不消魂。另一主菜M5和牛,黑松露羅白糕也是極佳。和牛先慢煮至4成熟再煎香,嫩滑非常。蘿蔔糕也做得很好,夫人對黑松露醬有一點意見,認為味道不太突出。個人則認為黑松露沒有暄賓奪主,僅為蘿蔔糕畫龍點睛,恰如其分。整個菜式非常平衡,可惜在隔鄰超水準的蝦麵比較下,是完全被比下去。甜品點了青瓜sorbet,花生醬西多士。前者正好中和主菜的油脂感,後者把港式下午茶
甜品點了青瓜sorbet,花生醬西多士。前者正好中和主菜的油脂感,後者把港式下午茶改頭換面,西多香脆乾身,吃下沒有一口油的感覺,非常好。
中間有一段小插曲,甜點上枱時,碟邊竟然寫上"4周年快樂"的字句。之不過今天其實並非我們的任何特別日子,原來是餐廳把另一位客人的資料弄錯了。太太沒有誤會,大家當笑料一則。當然,像這種級數的餐廳有這種錯誤是不應該,但整體上服務是非常好的,人為錯誤總會有,不應過分苛責。
總結整個用餐體驗理想,有驚喜,埋單連酒也不用$2000,合理,我會再光顧。
2017-09-29
適逢Restaurant Week,當然要把握機會試一下城中的餐廳,可惜有幾家心儀的店已full booking,選了在公司附近的一星米芝蓮餐廳 - MIC Kitchen。MIC Kitchen位於觀塘的商業大樓地下,有別於主線Bo Innovation,MIC走的是實在風格,所以不要期望有太多Bo Innovation的東西會在這裏出現。Starter: "Parsnip"顧名思義是由歐防風當主角的頭盤,其實是一客湯品。混合歐防風及忌廉煮成的湯,味道沒有太特別,也不算很順滑,中間放一方粒啤梨肉及Gruyere芝士點綴,依一家米芝蓮標準的餐廳來說,只給合格。Side: "Xiao Long Bao"經理在上主菜前走過來,問我們要不要試試他們著名的分子料理小籠包,我們想既然這裏也有Bo Innovation的特有料理,試試無妨。這樣的球化技術 (spherification) 在分子料理的應用上已十分普遍,小籠包的肉汁被裹在晶球內,紅色的線是薑絲,的確兩者的味道也頗突出,肉汁溫度也能保持到,但欠缺實在的口感,當嚐新也算可以。Main : "Chilean Sea bass" 智利海鱸魚

Starter: "Parsnip"

Side: "Xiao Long Bao"

智利海鱸魚屬於鱈魚類,還有一個名字叫Patagonia tooth fish,由於名字太醜了,餐廳們便替它改個上得餐桌的名字。配以有咬口的青醬薏米及雲腿煮的醬汁,這道中西合璧的菜式頗令人滿意。魚肉煮得剛好頗嫩滑,青醬味突出,雖雲腿醬汁的味道沒有太大驚喜,但整體尚算平衡。

Daily dessert:
椰子雪糕、曲奇碎、一抹莓醬及朱古力brownie,普通貨色,不作多說。

忘了一提,伴餐前麵包的醬是混了欖菜的,這個配搭是意想不到的好吃,令我們很快便清了整盤麵包。除了加點小籠包,我們也加了free flow白酒,這樣加來加去不算便宜,和星級餐廳平常的價錢差不多。

要讚的是這裏的服務和環境,經理在上每一道食物後也會作詳細介紹,亦會不時詢問我們有否任何需要,相當貼心和禮貌。環境方面,座位舒適,空間充足,客人能在一個安靜的環境下享用食物。總括來說,這裏的食物不太合乎我對一星餐廳的標準,或許是promotion的關係影響了質素,但環境和服務則是滿分。雖然未必會再訪,卻可讓大家參考作見客吃飯的選擇。
第一次嘗試《分子料理,吃的就是創意》!👏🏻🍅 tomato :紅菜頭羊奶芝士 八珍 桂花醋伴蕃茄,除了常見的紅番茄 裏面也有黃色和青色的蕃茄,八珍桂花醋 的醋味,掩蓋了番茄的酸味!加上配合打成醬 的羊奶芝士,又香又清甜 十分滋味!Hamachi 柚子醬油醃油甘魚🐟,這個特別的是把柚子醬油 製作成冰粒,咬下去有點像爆炸糖的感覺,配合着油甘魚十分特別!小籠包 ,外形像一粒珍寶珠,外皮是用海藻粉 包成一粒的,裏面包含了濃濃的肉汁!不過對我而言有點過咸!😂 而且肉湯味不太突出!🐂Wagyu beef 用和牛臉頰肉 慢煮36小時,之後再把四川胡椒汁 打成綠色的醬汁,牛肉十分鮮嫩 再配合香濃中國式的胡椒味,突然覺得有點在吃麻辣火鍋的感覺!😍Pigeon, 🐥慢煮乳鴿 很鮮嫩,不過對於少吃乳鴿的我來說有點羶味!反而 旁邊伴菜的黑松露蘿蔔糕,卻很有驚喜!Peanut butter &jelly, 這個我覺得一般,簡單來說就是花生醬多士!😂 因為經常吃的關係 ,所以外國人應該比較喜歡吧!甜品 Coconut 🌴,濃縮椰青水製成了 果凍,咬下去有清新的感覺,令人想一吃再吃!而椰子奶 如同 小籠包的製法,
第一次嘗試《分子料理,吃的就是創意》!👏🏻
甜品 Coconut 🌴,濃縮椰青水製成了 果凍,咬下去有清新的感覺,令人想一吃再吃!而椰子奶 如同 小籠包的製法,裏面包含了香濃的椰子汁!咬下去馬上爆出來!再吃椰子雪糕,感覺超級滿足👏🏻!
這餐廳主要是中西合璧,利用中國的菜色 加入西方的分子料理中!而且是米之蓮餐廳,由廚魔 梁經倫 去經營,喜歡吃創意料理的各位可以一試哦!👏🏻
  • Coconut
2017-08-05 662 瀏覽
觀塘密集既工業大廈有一眾質素唔差既樓上cafe呢間係AXA tower地舖既分子料理算係獨樹一幟作為米芝蓮星級餐廳並無太多驚喜先由appetizer開始 叫左smoked salmon salad份量唔少 戳破水波蛋後既生蛋黃汁作為沙律sauce 算係好味但有少少膩main course叫左wagayu medium既熟度 搭配蘿蔔糕係幾fresh 另外有black truffle既醬汁提味 融合既好好👍分子料理小籠包應該係佢既特色 超薄既面皮包裹小籠包既湯汁 不過$78食咁一粒野我應該唔會有第二次總體來講 作為米芝蓮來講價錢算係fair
觀塘密集既工業大廈有一眾質素唔差既樓上cafe

分子料理小籠包
wagayu
分子料理小籠包
2017-07-19 723 瀏覽
與朋友慶祝生日來到觀塘食lunch,看到工業區竟然有米芝蓮餐廳,便決定一試!我們坐在角落位置,可能正值午餐的繁忙時間,等了一段時間才有人service 我們。我們order 了慢煮和牛臉頰, 香煎鱈魚。O係餐廳推介下還ORDER 了一客黑松露煎腸粉。餐廳上菜速度頗慢, 可能是法國菜特式啦,但LUNCH TIME HOUR 有限的打工仔來講, 就吃得有點趕了。前菜以外先上了黑松露煎腸粉,香氣濃濃的, 吃下去就沒有太多的黑松露味, 不過腸粉也煎得香口, 味道可以的。主菜的慢煮和牛臉頰及香煎鱈魚, 魚也還好沒有過老,水準平均未有太大驚喜。慢煮牛就相當失望哦,我沒有吃過慢煮牛是這樣有咬口的,切下去已覺得有點費勁,感覺浪費了和牛本身哦! 總括來說以這樣的價位, 對於服務及食物我是失望的。
2017-07-09 587 瀏覽
中午的時候,專程去找一個朋友敘舊。他知道我一直都很想是這一間餐廳,所以我們就在這邊享用我們的午餐。我非常喜愛食軟殻蟹的所以當我一見到它,我一定會叫的。他軟殼蟹沙律,真的有一隻肥肥的,多肉的,不是麵粉的蟹。還有,在調味方面,他的酸味道非常適中。因為我是一個非常怕酸的人。這道菜,值得嘗試。香口得來,不會覺得太熱氣。主菜,我叫了他們的laksa risotto. 之前我在simplylife 食過,但他們轉了Menu,已經沒有這道菜了。MIC Kitchen 的 Laksa risotto 的味道調教得非常好,還配搭了帶子更加帶出它的鮮味。真的值得一試。不會覺得太heavy. 最後,是他們的甜品。strawberry mousse with Sorbet. 不會太甜也不太heavy,有一陣清新的感覺。

我非常喜愛食軟殻蟹的所以當我一見到它,我一定會叫的。

上次到訪過Bo innovation ,實在覺得十分出色.於是有一次到其姊妹店mic kitchen試過午餐,而印象也十分難忘,尤其她的蝦麵的味美認真無人能及。今天晚上,正值信用卡晚餐買一送一優惠,我同hubby 要試一試她的tasting menu。這餐廳位於觀塘商廈低層,裝修型格而摩登,一如Alvin Leung 的餐廳作風。同時都是米芝蓮星級餐廳,這間連續幾年一星,而定價比三星的Bo innovation 也相對地親民得多。Chef menu可一次試試其推介菜式,合共 有八個course, $988 一位,唔包飲品。先送上麵包,㰖菜牛油,味道幾特別。Tomato(4/5)Beetroot,goats cheese foam, pat chun, Lam Mok, osmanthus , ginger這蕃茄菜式用上不同的蕃茄,顔色奪目,感覺十分清新,侍應建議把紅色的一顆整個放入口中,嘩啦!清甜的味道一下爆發,正呀!這蕃茄應該是用特別的材料浸制過,估唔到蕃茄可以咁好味。而其他小蕃茄配上羊奶芝士泡沫,而醬汁之中又帶有味道變得更豐富。Hamachi(4/5)Yuzu, apple, cu

先送上麵包,㰖菜牛油,味道幾特別。

Tomato(4/5)

Hamachi(4/5)
Yuzu, apple, cucumber, wasabi, lemongrass, ginger, soy , ice

油甘魚粒粒配上青瓜同蘋果粒粒,口感清涼而爽脆,加上份子wasabi lemongrass 粉粒,味道倍感清新,而且醬汁柚子味十足,酸酸甜甜的,好醒胃,十分適合夏天。唯油甘魚份量偏少,青瓜的味道有點蓋過魚味了。

Molecular -Xiaorui long bao(3/5)

份子小籠包-像啫喱狀的物體,有一缐紅色薑絲點綴,而小籠包的湯汁濃縮在一匙的之中,飽皮像水晶飽的皮一含即爆,味道唔差,滿滿湯汁的味道,這還是gimmick的玩意,個人還是鐘愛好肉感的傳統小籠包。

Salmon(4/5)
Confit, kale, black garlic, oyster sauce

這是油浸慢煮的三文魚,口感十分嫩滑唔腥,配合蠔油香茹同微辣的辣醬,有點像豆辬醬的味道,估唔到咁中式味道加埋三文魚又幾夾,而那辛味減低左三文魚的肥膩感,整體味道平衡行宜。

Yoghurt-Wag mui(4/5)

呍呢拿yoghurt sorbet 加上話梅,是很新奇的味道-入囗鹹鹹地,質地滑溜有點像雪糕,然後牛奶的甜味慢慢透出,吃罷淡淡的話梅味在口中悠悠不散。

Red prawn(4/5)
Handmade noodle, hat mi oil

這蝦麵實在太正了!隻蝦雖不是大蝦,但十分鮮味,蝦頭有好多蝦膏,有驚喜!好肥美呀!蝦麵是幼身麵,一如angel hair, 麵條本身已經用蝦膏煮過,鮮味十足,而且口感滑溜。再加上特製蝦米油,蝦味十足爆發,味道更鮮更加香,
連不愛澱粉質的我也食過不停,真想多吃一點。吃過Robuchon 的龍蝦麵也沒有這個好吃!是蝦迷的必食推介!

Kobe
M5 , black truffle Cheung fun(4/5)

這和牛煮到四成熟,質地比較chewy有口感。肉味強但不是入口即溶,加上黑松露汁又幾香口,味道是不錯的。驚喜的是配菜-腸粉,入口滑啫啫又索哂D汁,幾惹味噃。

Milk(2/5)
Sandalwood, milk pudding , ginger, cassis, pear, star anise

這個甜點的煙說是檀香,帶點亞洲風味,但感覺是拜神香的氣味。而奶布甸是滑的,滿有牛奶味,可是下面的脆粒太硬了!味道是輕甜,隠約中帶少少薑味,味道可以,但相對其他菜式之下,實在有點失色。以這道甜點作晩餐的句號真的美中不足。

整體味道不錯,以熟悉的中式味道加上西式配菜同煮法,味道同配撘方面都滿有新鮮感同驚喜,真的有星級水準,唔錯。尤其是次以信用卡優惠,感覺物有所值。

2017-07-01
用餐優惠
信用卡優惠
2017-05-28 673 瀏覽
大鄉裡出城 今天首次吃分子料理 變來到了觀塘的 MIC Kitchen。分子料理聽得多,但完全不知是怎樣的一回事。我一邊吃一邊領悟,發現了所謂的分子料理,就是看見的,跟吃的並非完全一致。這一次我選了紅菜頭羊奶芝士八珍桂花醋配番茄,紅菜頭和蕃茄非常新鮮香甜,配上乳狀羊奶芝士,非常可口。從沒想過中國甜醋,可用作西方沙律的醬汁,新奇特別。此外,我還選了 西班牙紅蝦麵配自家製蝦米油。 蝦肉幾新鮮幼,加上蝦米油及膏,雖然看上去是西方的料理,吃下去卻是中國的蝦子麵,又是另一令人驚訝的菜色。總體而言,這次用餐經驗非常有趣,令人十分興奮 。不過價錢實在太貴,走進店子之前要帶備足夠的銀兩。

1K
2017-04-13 1310 瀏覽
難得在觀塘有一間米芝連餐廳,自然很想前來試試,價錢也當然是米芝連的價錢。先上一個麵包籃,款式不會太多,但質素也算不錯。對這個櫻花形的特別有印象,雖然不是櫻花味,但軟軟又暖暖的包味道不錯。前菜是油甘魚剌身,把魚切成粒狀,與柚子混在一起。而芥辣則製成乾冰,給人很好的視覺效果。因為芥辣是乾冰,從而減低了它的刺激味道。反而多了一份清新的感覺,加上酸酸甜甜的柚子,又是另一番味道。之後是招牌的份子料理小籠包,外層是海藻製成的皮,內裡是暖暖的湯,而上面一條紅條是薑絲。要一口咬下去,就有如吃了一口小籠包般。可能始終外層的是海藻所製,較為煙韌,味道也不像麵粉製的皮,所以較難想像有小籠包的感覺。主菜的和牛就真的輸不了。和牛本身已是以肉質嫰滑聞名,而這次是面頰肉就更加不用多說了。不用費勁就輕易把肉切開,入口之後肉味十足。而牛舌有嚼勁之餘又不會太韌,處理得很好。另外更加了一點fusion 元素,旁邊綠色的一點其實是四川麻辣,而小紅蘿蔔下面是用鎮江醋製成的蔥頭,兩者皆有不同的刺激味道,讓味道提升出不同的層次。最後少不了的當然就是甜品,這甜品也加入了不少創意元素。花生醬是以雪糕的形態出現來與西多士配合,感覺很有趣
麵包籃
先上一個麵包籃,款式不會太多,但質素也算不錯。
麵包
Hamachi
份子料理小籠包
和牛面頰及舌頭
花生醬雪糕西多士
最後少不了的當然就是甜品,這甜品也加入了不少創意元素。花生醬是以雪糕的形態出現來與西多士配合,感覺很有趣。在旁還加了香蕉製成的泡茉,令帶咸的花生醬雪糕加回一點甜味。
2017-04-11
麵包籃
麵包
Hamachi
和牛面頰及舌頭
花生醬雪糕西多士
2017-03-08 4302 瀏覽
一向搵食店喺唔會追「星」,對米芝蓮嘅封號雖未至不肖一顧,但絕對唔會放上心,唔喺睇佢唔起,只喺覺得隨遇而安,毋須太過刻意。遇啱有興趣嘅,亦會去試試,就好似早前到訪嘅Upper Modern Bistro(曾摘一星),但今回所到訪嘅MIC Kitchen(連續4年一星,2014-2017),其實唔喺因為佢摘咗星,亦唔喺佢喺廚魔梁經倫嘅餐廳,純因睇過啲食評,介紹點樣中(醬)料西用,覺得好奇,所以,趁周末得閒,同老婆過嚟食餐午飯。MIC Kitchen嘅背景就唔多講,但有一點不得不提,雖然喺由本地分子料理大師廚魔梁經倫經營,但如果你打算一嚐分子料理,嚟依道就會讓你幾失望,因為分子料理唔喺主打,除一道招牌「小籠包」,其他都唔喺分子料理,反而,採用多種中式醬料入饌嚟做西菜,極之充滿驚喜。一踏入餐廳,感覺摩登闊落,無咩標誌性裝潢,但簡潔、樓底高,所以空間感強;除二、四人散座,一列吧位好適合只嚟飲嘢嘅朋友,而所以座椅都喺真皮椅,孤位啱啱好,非常舒適好坐。入座時,經理會為你拉櫈安排就坐,而餐具、餐巾整齊排列好,一切準備就緒,此刻,佢亦會為你打開餐巾,貼心嘅服務由此起。雖然跟魔廚嘅總壇Bo Innovat
,覺得好奇,所以,趁周末得閒,同老婆過嚟食餐午飯。
雖然跟魔廚嘅總壇Bo Innovation有級別之分,並且位處工廠區,但定價都唔算好親民,餐廳只賣套餐,無散點,3道菜午餐(頭盤、主菜及甜品)基本價喺$248,但當中有唔少前頭盤或主菜都需要另外加錢,更有多款伴菜供額外加選,亦唔包餐飲,故想食得特別啲,又嘆杯咖啡,埋單個人計$300、$400好閒事
此外,另有一張是日推介,包含三款前菜及兩款主菜,全部都喺需額外加錢嘅選項。
自家製麵包籃

點菜後,自然喺送上麵包籃,一籃有4個小圓包,4個都喺唔同口味,酸種麵包、全麥麵包、芝麻軟包及迷你法包,各有特色,全部拿上手都喺暖嘅;
自家製麵包籃
不過,要數到驚喜,塗麵包個醬就真喺無限過癮,自家調製加入潮州欖菜嘅蛋黃醬,鹹鹹香香,味道有種似軟身嘅芝士,但嗰朕鹹味又有份沉實,的確風味獨特且別出心裁
潮州欖菜蛋黃醬
頭盤基本上有5款,其中一款喺湯品,而有兩款需額外加錢,我哋就揀咗毋須加錢嘅凱撒沙律及蕃茄拼盤。
Demon Caesar(凱撒沙律配蝦醬汁紹興酒醃蜆肉)

(Romaine Heart, Shangri-La Yaks Milk Cheese Toast, “Shaoxing” Marinated Clams, Shrimp Floss)

沙律部份簡單只採用羅馬生菜心嚟做,而且,無一般沙律菜咁軋到細碎,反而保留番大大顆,淋上混入蝦醬做嘅醬汁,生菜新鮮爽脆,咬落嗦嗦聲,鹹香嘅蝦醬汁鹹蝦味唔會好重,感覺有少少藍芝士所做嘅醬汁,非常有趣
;羊奶芝士多士脆口香濃,就咁食會唔覺特別,搭粒經紹興酒醃過嘅蜆肉,咁先產生到化學作用,微微嘅紹興酒香引發羊奶芝士嘅羶香,有種相輔相成嘅感覺
Tomato(紅菜頭羊奶芝士“八珍”桂花醋伴蕃茄)

(Beetroot, Goat Cheese Foam, “Pat Chun”, “Lam Kok”, Osmanthus, Ginger)

每道菜上枱,經理都會細心講解一下,包括有咩食材,個菜嘅亮點喺咩,睇見啲色彩繽紛嘅蕃茄,唔使講就知重點喺咩,共有5款有機蕃茄,襯埋一齊非常養眼,賣相已先拔頭籌。雖然經理講過有咩種類嘅蕃茄,但實在講得快,小弟亦無太有心裝載。老婆偏向食素及少油脂嘅嘢,所以,依道頭盤專登揀俾佢,佢亦超鍾意,好睇之餘,仲話好好食,啲蕃茄鮮甜得緊要,糝咗少少欖角所做嘅粉末,再沾沾紅菜頭汁,又或襯羊奶芝士泡沫,同樣協調和諧
;而中間原粒溫室紅蕃茄,經理建議原粒咬,小弟就無福消受,老婆話有種好醇香嘅甜蜜味,原來就喺以八珍甜醋、桂花、點點薑汁去慢煮,醇香味滲入蕃茄其中,真有意思
Tomato(紅菜頭羊奶芝士“八珍”桂花醋伴蕃茄)
主菜邊面共有8款選擇,其中3款更喺店家嘅招牌菜,8款中有5款喺額外加錢嘅選擇,而我哋所揀嘅鱸魚及意大利飯同樣需要加錢。順帶一提,上菜嘅服務做足星級要求,無論頭盤,還是到主菜都喺同步呈上,而且,亦記住邊位客人喺點邊道菜,不過,落嚟嘅主菜我哋講明喺一齊共享,所以,醒目咁為我哋擺上細碟,唔使再多口要求。
Chilean Sea Bass(烤智利鱸魚配雲南火腿汁) +$48

(Squash, Pesto, Baby Carrot, "Yunan Ham")

主菜中,為老婆揀嚟清清哋嘅烤鱸魚,初時第一眼望落去以為鱸魚底下喺啲飯嚟,經理講解完,再望真啲,原來喺薏米,搵香草醬煮過,口感煙韌,非常有咬口,而且,薏米健康有益,如果做盲測,有可能誤以為依道喺個意大利飯呀
Chilean Sea Bass(烤智利鱸魚配雲南火腿汁)
話清清哋,其實件鱸魚煎得十分香口,啲魚肉嫩滑到呢……好似做咗保濕,極之水嫩,配上雲南火腿汁,個汁就有預期到個味道會喺點,但就令魚肉嘅鮮味更突出。
Chilean Sea Bass(烤智利鱸魚配雲南火腿汁)
Laksa Risotto(喇沙海鮮意大利飯配蝦米鬆) +$58

(Acquerello, Hokkaido Scallop, Seafood, "Har Mi" Floss)

經理介紹時,話佢哋採用正宗陳年嘅意大利米嚟煮,小弟真喺見識少,未諗過米都有陳年嘅,淨喺識新米舊米,而且,意大利米陳年唔喺咩出奇嘅事,更可以陳到七年真,咁陳咁耐做乜?原來喺可以令米香更濃,真喺又長知識了!但咁講,要食到米有幾香,我就覺得食白飯先試真到,加入咗喇沙汁,點都有影響,試唔真。
Laksa Risotto(喇沙海鮮意大利飯配蝦米鬆)
講番個飯,喺唔喺米香啲就講唔到,但口感極佳,煙韌有嚼勁,個汁令到啲飯濕潤得嚟唔會水汪汪,黏度啱啱好,而且香料味好有層次;海鮮除有大大粒,又爽彈且鮮味嘅帶子外,仲有幾小片鱸魚及大蜆,鱸魚煎得香口柔嫩,蜆肉鮮甜無沙,樣樣都做到恰到好處,整體喺一道水準極高嘅意大利飯
Daily Dessert(紅酒燴梨)

最後,以一道法式甜點作結,往常暖暖和和嘅 紅酒燴梨都以雲呢嗱雪糕作伴,但MIC就改用輕怡版嘅忌廉芝士嚟襯佢,面面再灑下烘得脆脆嘅紅莓乾,更採用舊式嘅中式茶杯嚟盛載,梨肉晌忌廉芝士襯托下,更清甜,口感軟綿,又滲出微微酒香,成件事處理得好細緻。
紅棗桂圓茶 $50

老婆一向喜歡滋潤、保健嘅飲品,睇色澤就知杯嘢唔流,入口紅棗、桂圓味都突出而平衡,而且,甜度啱啱好,又感覺自然。雖然杯桂圓茶賣到成$50杯,感覺絕對喺偏貴,但至緊要佢鍾意啫,反而我杯咖啡又唔貴喎。
紅棗桂圓茶
鮮奶咖啡 $28

其實,有好幾次用餐後都後悔點鮮奶咖啡,因為有唔少西餐廳雖然有供應,但大多數唔喺機沖,就喺手勢麻麻,點都唔及啲咖啡店。今次都喺,只因慣性,順口一句「鮮奶咖啡吖,唔該」。眼前嘅鮮奶咖啡明顯就喺機沖,只可以講喺濃縮咖啡+奶泡,所以,一定要自行攪勻先飲得。飲落仍會有醇香嘅啡味,就算機沖,豆都喺即磨,只要啲豆嘅質素唔差,不過,口感就唔均衡
,因為點攪都唔及將奶泡由高位撞落啲濃縮咖啡所沖出嚟嘅效果。
鮮奶咖啡
如果喜歡飲汽酒或餐酒嘅朋友就啱喇,因為餐廳提供任飲優惠,前者$198一位,後者就$138一位。
總括講句,MIC環境高雅有格調,服務夠晒貼心,經理對菜式暸如指掌,又不時同你傾兩句,交流吓心得。雖然都喺食西餐,菜式以歐陸菜為主,但正因加入不少中式醬料,如蝦醬、紹興酒、桂花醋、雲南火腿……等等,又用上唔同地方嘅靚食材,視覺及味覺均帶來很多驚喜,讓人耳目一新卻唔會不倫不類
,點可以唔推薦呀!
2016-11-30 3365 瀏覽
今天幾個同事從外國來到,當然就會吃得好一點了。我們一共9人到達這間米芝蓮餐廳,裝修當然雅緻堂皇,服務也很貼心,會向我們逐一講解餐牌的食品,送餐後也會說明食法。前菜的蕃茄紅菜頭羊奶芝士,味道很清甜,可惜我未能仔細分辨另外兩種醬的材料!主菜的sea brass 南瓜薏米配雲腿汁,薏米口感夠,汁不是在表面,而是深入其中了!其他人點了喇沙risotto, 牛肉漢堡都一致好評!
2016-11-30