前排去咗觀塘呢間全得舒服嘅西餐廳——🌟Mini Friday🌟餐牌款式選擇多,有西式選有韓式,見到有韓式嘅部隊鍋,仲有得跟餐,好想試下💖._./ Today's Specials /🍲|韓式部隊鍋|🍲部隊鍋好足料,材料豐富到就快滿瀉,濃味道湯底唔會好鹹亦唔會好辣,麵連埋啲配料食,好有韓式嘅味道,好滿足💕·/ 推薦小食 /🐥|水牛城雞翼|🐥呢個整得好濃味,五隻雞翼都沾滿曬醬汁,雞翼肉質腍身嫩滑,配埋沙律菜,中和返返啲濃味道🌟·/ 飲品 /🍋|凍檸茶|🍋跟餐要咗杯凍檸茶•/ No.1 Choice /🦞|龍蝦蝦肉包配薯條|🦞見有龍蝦蝦肉好吸引,佈滿龍蝦肉,啖啖肉好正,薯條炸到好香脆,鹽味夠,仲配上沙律菜👍🏻._.
._.

/ No.1 Choice /
🦞|龍蝦蝦肉包配薯條|🦞
._.
2023-06-09 166 瀏覽
。O小姐。2023生日飯。日常。既然靚女請食飯,咁梗係搭間未試過㗎啦,一於就嚟食吓西餐,上網搵吓搵吓,發現原來呢一間餐廳網上訂枱有折,咁就試吓你啦🤗午餐餐牌都有好幾款,最後我哋兩個都揀咗食牛扒,見佢仲要炭燒喎!咁梗係要試一試啦炭烤紐西蘭頂級牛扒,配黑松露燒汁- 即叫即做,都等咗一段時間,雖然係要等,但都值得嘅,因為唔似一般雪藏嘅牛扒,佢牛扒有牛味,又唔會太過熟或者有梳打粉嘅味道😏重點係嗰個炭燒丫!有啲煙熏味咁樣,食落口感更好😏餐湯係粟米湯,真係粒粒粟米㗎喎😳不過就唔係太濃嘅,起碼貨真價實先啦,而唔係忌廉粟米湯😝一路食一路傾偈,當然最尾配埋杯凍檸茶搞掂😏由於我哋喺晏食嘅,中午食得咁飽,夜晚都唔使再食😌一個價錢當兩餐,抵食啦🤣(聽講全層其他餐廳都係同一個老細嘅,下次可以幫襯試一試,同層仲有日本餐廳同泰國餐廳,重點係佢嘅價錢又唔係貴)後記:其實佢出面嗰個打卡位都幾靚,有時間可以打個卡😊
。O小姐。2023生日飯。日常。

一路食一路傾偈,當然最尾配埋杯凍檸茶搞掂😏

(聽講全層其他餐廳都係同一個老細嘅

後記:其實佢出面嗰個打卡位都幾靚,有時間可以打個卡😊
午餐
環境寬敞坐位舒適,適合朋友聚會入座即送小食墨西哥薄脆片配芝士醬一客自助QR Code點餐,菜式超多選擇亦有酒精飲品供應,黎Happy hour都岩•水牛城雞翼 $78每隻雞翼都沾滿曬醬汁,好Juicy,醬汁帶點辣辣甜甜既味道,食落挺開胃•龍蝦蝦肉包配薯條 $208麵包中間夾住滿滿既龍蝦肉同大蝦肉面頭加上沙律醬同蝦籽,成個包味道好夾薯條係用左我最鍾意既粗薯條,好食♥️•皇牌威𩆜頓牛柳 $398餐廳必點招牌菜😋牛柳可自選全熟/七成熟我地選左七成熟,切開牛柳仲呈嫩紅色外層既酥皮包住牛柳同磨菇餡結合後口感、層次感豐富,更以薯蓉作伴菜整個菜式食落唔會過份膩•原味梳乎厘Pancake $88平時食完咁多西式重口味野再食甜品真係食唔落但呢度個梳乎厘份量細細地真係岩岩好味道又唔會太甜,帶有空氣感和淡淡香蛋味加埋個雪糕球同士多啤梨一齊食,正😋•Drinks藍檸檬梳打 $68 / Long Island $68杯梳打真係成杯藍色賣相超靚,打卡一流酒類飲品也跟酒吧飲既味道相約,不錯
環境寬敞坐位舒適,適合朋友聚會
入座即送小食墨西哥薄脆片配芝士醬一客
自助QR Code點餐,菜式超多選擇
亦有酒精飲品供應,黎Happy hour都岩

•水牛城雞翼 $78

•龍蝦蝦肉包配薯條 $208
麵包中間夾住滿滿既龍蝦肉同大蝦肉
面頭加上沙律醬同蝦籽,成個包味道好夾
薯條係用左我最鍾意既粗薯條,好食♥️

•皇牌威𩆜頓牛柳 $398
餐廳必點招牌菜😋牛柳可自選全熟/七成熟
我地選左七成熟,切開牛柳仲呈嫩紅色
外層既酥皮包住牛柳同磨菇餡
結合後口感、層次感豐富,更以薯蓉作伴菜
整個菜式食落唔會過份膩

•原味梳乎厘Pancake $88
平時食完咁多西式重口味野再食甜品真係食唔落
但呢度個梳乎厘份量細細地真係岩岩好

•Drinks
藍檸檬梳打 $68 / Long Island $68
杯梳打真係成杯藍色賣相超靚,打卡一流
酒類飲品也跟酒吧飲既味道相約,不錯
2023-05-03 401 瀏覽
出到銅鑼灣原本打算食around wellington,點知full晒而我又無book位🤦🏻‍♀️,之去轉場,見依間有得食威靈頓牛柳,終是一試。上到去見到有幾間鋪,仲有另外兩間係食日本野同泰國野。皇牌威靈頓牛柳$338依個威靈頓牛柳等左一陣就到,份量算正常,但酥皮就有d厚,入面有d磨菇碎包全舊牛柳,但完全食唔到磨菇既味道,而牛柳我地要左7成熟,算焗到岩岩好,但舊牛柳係完全無牛味,唔講都唔個自己食緊牛柳。同待應反映,仲叫我地下之食去地既肉眼。椒麻雞肉意粉$138椒麻雞肉意粉都幾得意,感覺食緊西式譚仔既麻辣粉,鍾意食麻辣既可以一試。

皇牌威靈頓牛柳$338

椒麻雞肉意粉$138
2023-04-29
2023-04-27 308 瀏覽
完全無service, 選擇不多坐低呢樣又無個樣又無俾面地叫左份炸雞,Pizza 前後坐低加埋單,時間仲快過M記真心以後都唔會去包括所有分店有冇人會知呢間邊個集團?感激!🙏🏻
完全無service, 選擇不多
坐低呢樣又無個樣又無
俾面地叫左份炸雞,Pizza

前後坐低加埋單,時間仲快過M記
真心以後都唔會去包括所有分店

有冇人會知呢間邊個集團?

感激!🙏🏻
Pizza
2023-04-07 2697 瀏覽
先來個快評,因為好好味😋🎈檸檬牛油忌廉汁比目魚 $188 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 (4.5分)🎈冬蔭公海鮮長通粉 $178 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🎈柚子雞翼 5隻 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🎈水牛城雞翼5隻 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.又發現一間好味又價錢合理的銅鑼灣餐廳,好多選擇,有訂位,味道好,效率快,推介Mini Friday 👍👍.有OpenRice訂位,前一天會有WhatsApp 確認。.🎈餐牌餐牌好多靚相,好多選擇,好易會有選擇困難😅😅 樣樣都似好好味,有前菜、pizza、pasta、雞、魚、牛、豬都有。.🎈食評.👇檸檬牛油忌廉汁比目魚 $188 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 (4.5分)比目魚嫩滑.👇冬蔭公海鮮長通粉 $178 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我一般都不太喜歡冬蔭公的味道,朋友想試我便說無問題,結果好驚喜,好好味,朋友吃不得辣的,同時都吃得到這個,而且還吃到停不了口,證明有多好味,超推介👍💖.👇柚子雞翼 5隻 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👇水牛城雞翼5隻 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️兩款味道不相伯仲,都好好味,推介👇💖👍
先來個快評,因為好好味😋
🎈冬蔭公海鮮長通粉 $178 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🎈柚子雞翼 5隻 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🎈水牛城雞翼5隻 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

有OpenRice訂位,前一天會有WhatsApp 確認。
🎈餐牌

🎈食評

比目魚嫩滑

檸檬牛油忌廉汁比目魚

👇冬蔭公海鮮長通粉 $178 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

冬蔭公海鮮長通粉

👇柚子雞翼 5隻 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
👇水牛城雞翼5隻 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

兩款味道不相伯仲,都好好味,推介👇💖👍

柚子雞翼,水牛城雞翼

2023-03-24
檸檬牛油忌廉汁比目魚
冬蔭公海鮮長通粉
柚子雞翼,水牛城雞翼
2023-03-30 445 瀏覽
上菜速度理想,賣相不錯,分量中等味道尚可凍飲🥤不錯👍🏻服務員的服務不理想,欠缺主動,以及查詢餐牌食品內容,沒有詳盡解釋,而且當日服務員只趕快清理、收拾已離開的客人枱面,並選擇加水予沒有客人畠枱面,當時有幾張有客人的枱面也沒有加水,這個有趕客走的感覺!
上菜速度理想,賣相不錯,分量中等
味道尚可

凍飲🥤不錯👍🏻

2023-03-24
2023-03-22 394 瀏覽
是日放假,下午兩點先搵下有咩食,見到呢間有咁多好評又有訂座折扣,就黎試試,入座卡位好大又近窗,坐得好舒服!午餐大約$100/位,有齊餐湯/沙律、主食同飲品,我地兩位分別揀咗雞扒及牛扒餐,雞扒似係炸但係醒在肉質好滑,配上蒜蓉汁好好味,而牛扒就一般,叫了5成卻太熟,而且有一大條根好硬食唔到,牛扒無牛味,好彩黑椒汁夠晒濃味,點埋都叫有D味。最驚喜竟然係忌廉湯,入面有少少魚肉同埋無粉感,飲晒! 不過餐飲就唔掂,我杯熱檸茶苦過廿四味,唔知係茶定檸檬苦...
題外話/補充資料: Openrice訂位有折,好抵食
2023-03-13
  • 雞扒
2023-03-18 292 瀏覽
本來不是選擇這間餐廳的,門口的招待員說是食泰國嘢才進來,進來後才發現原來不是,有一種被騙的感覺,體驗感巨差。而且價格並非平易,有很多菜式都是沒貨,焗我們選擇那少量的菜式。
2023-02-02
銅鑼灣呢間mini Friday真係對我黎講位置好方便,個人好鍾意去食晚飯,因爲款式比較特別。最近更發現轉左menu,有新野食!【堅·火燒豬手】🔥火焰脆燒德國咸豬手$268 -可以話係黎呢到必點,驚喜滿滿!店員上菜後會點著火燒燒豬手比我地打卡後先再攞入廚房切開-豬手外皮超級脆香,食落去好crunchy,超多肉而且肉質軟嫩,正!🦞龍蝦蝦肉包配薯條 $198 -脆皮麵包上夾上粒粒龍蝦肉同彈口大蝦,撈上沙律醬同濃濃龍蝦湯,更添鮮味口感。薯條好脆香而且唔油膩-入面亦有沙律配菜,爆珠水果juicy甜甜的,好特別想有個簡單得來又有點不同/驚喜嘅dinner,呢到的確係唔錯選擇!

【堅·火燒豬手】

🔥火焰脆燒德國咸豬手$268

🦞龍蝦蝦肉包配薯條 $198
-入面亦有沙律配菜,爆珠水果juicy甜甜的,好特別

2023-02-06 321 瀏覽
之前聽朋友提過觀塘分店唔錯,知道銅鑼灣都有分店後就一直都想過嚟試下,今次揀左晚市嚟依度食。依度係Qr code落餐,夜晚都有set可以食,係主食再配一杯價值$30嘅飲品。不過睇返餐牌,$30都係限普通嘅咖啡/茶/汽水。其餘飲品已經超出,如果要點嘅話就要補差價。至於set上面嘅餐點同主餐牌比都只係相差$20。如果係咁嘅話,我覺得單點餐牌上面嘅野食會抵啲。今次嚟食叫左兩個main dish加兩個小食,大家一齊share食。喺未點餐嘅情況下先上左一籃小食,原來係餐廳每檯都會贈送免費嘅小食薄脆,配埋千島醬一齊食幾開胃。主菜方面點左個大蝦配香草牛柳,牛排揀左5成熟,熟度啱啱好,中間切開呈現粉紅色,食落夠淋,就算唔洗點汁都已經好夠味好好食。大蝦有3隻,好爽口,伴碟仲有薯蓉,依碟菜唔錯。另外叫左碟喇沙帆立貝意粉,無諗過喇沙會配意粉,而且食落感覺又幾match。帆立貝有3粒,喇沙好惹味同埋濃郁,意粉索哂啲汁好入味,而且幾彈牙。覺得依碟菜式幾新奇,值得一試。小食方面如果叫set再加配會平少少,我地叫左碟韓式芝士炸雞。炸雞嘅外皮夠香脆,不過個人覺得比較似美式炸雞多啲,芝士醬味道濃郁,炸雞肉質都好嫩滑。不過

小食方面如果叫set再加配會平少少,我地叫左碟韓式芝士炸雞炸雞嘅外皮夠香脆,不過個人覺得比較似美式炸雞多啲,芝士醬味道濃郁,炸雞肉質都好嫩滑。不過私心嚟講韓式炸雞都係中意甜辣味道多啲。

另外仲叫左個黑松露薯條,薯條分量頗多。雖然肉眼見到薯條灑滿黑松露,不過食落就覺得唔係好夠味,我諗佢嘅薯條應該本身無咩味道,係靠黑松露,但因為黑松露灑喺面,所以變相裡面唔係太入味,如果薯條落多返少少鹽會更加好。個人平時幾中意食薯條,但可惜依道薯條無令我有食哂全部嘅衝動,所以都有少少失望。

不過整體而言撇除薯條之外其他野食都唔錯,而且環境都坐得舒服。同埋落單嘅時候唔小心叫多左碟意粉,嚟到先發現,即刻同店家講唔小心落錯單,佢都態度好好咁幫手cancel。
2023-01-21
2023-02-02 248 瀏覽
幾年前成日去觀塘店,今次試吓銅鑼灣店,面積比觀塘細,好彩有book位,依家改咗用QRcode自助落單餐前小食,同觀塘店一樣都係薄脆配千島醬大蝦配香草牛柳 $278牛柳揀咗五成熟丶汁另上,熟成度控制恰當,牛柳嫩滑易咀嚼,配菜都唔差,有蘆筍丶薯蓉丶加咗芝士碎&微微烤過嘅蕃茄,只係大蝦比預期細隻咗啲啲。白咖哩豬扒定食 $178見到有清酒煮蜆而吸引到我,白咖哩好味,豬扒份量比預期多,夠軟腍,蒜蓉炒雜菜好夠蒜味,白飯大大碗,整體唔錯。

餐前小食,同觀塘店一樣都係薄脆配千島醬

大蝦配香草牛柳 $278

白咖哩豬扒定食 $178
白咖喱豬扒便當定食
白咖喱豬扒便當定食
2023-01-31 200 瀏覽
呢間餐廳主打西餐,都有啲日、韓fusion菜,menu選擇好多,主食、甜品到嘢飲種類都齊!入座會有一份薄脆小食,頂住肚餓,食住等嘢食到~------------------------------◖盲鰽柳海鮮魚湯◗ $218個魚湯望落比較清,都幾多海鮮幾足料,飲落有驚喜!有一大塊盲鰽魚柳,外皮煎好香脆,魚肉好嫩滑,唔腥啖啖肉!個湯底好鮮甜,加入咗少少黑胡椒,提鮮得黎又唔會搶味,一啖海鮮一啖魚湯咁好正! ◖喇沙帆立貝意粉◗ $188有三大粒帆立貝,好彈牙!喇沙醬底好惹味,味道甜甜地,同帆立貝好夾;意粉煮得啱啱好,有口感又掛汁,仲加入咗少少雜菌,口感更豐富! ◖梳乎厘Pancake+熱情蘋果梳打◗ $138呢個套餐包咗一jar嘅mock tail ,揀咗楊枝甘露梳乎厘同埋熱情蘋果梳打。梳乎厘得兩件,份量偏少有啲失望,但蛋香味好濃,口感綿密!甜品叫上要等45分鐘左右,要早少少叫定~ 🌟Encore指數:8.5/10
◖盲鰽柳海鮮魚湯◗ $218

◖喇沙帆立貝意粉◗ $188

◖梳乎厘Pancake+熱情蘋果梳打◗ $138

🌟Encore指數:8.5/10
2023-01-21 157 瀏覽
見OpenRice甘多好評,諗住可以試下,但成間野勁伏。年廿九去食飯,餐廳唔算多人,無full house,個waiter一面唔想做,安排座位已經差,凡係有要求都先hea你,話說我地7:15pm落單,2個人點左1菜1麵1飯,等到8pm先黎左1個麵,我朋友食完都未上另外兩個菜,期間多問waiter,佢黑哂面唔耐煩,係甘話「係甘架啦,無人煮」,甘嘅服務態度呀?等左近一個鐘,8:25pm先上齊埋兩個菜,要食客白坐,完全浪費個幾鐘喎,啲肉又乾又細份,飯又硬又凍,收百幾蚊,俾啲咩質素呀,睇住啲好評,無意見,反正呢間無下次。
2023-01-20
2023-01-20 142 瀏覽
工作性質關係,關於午飯,很多時候都是外賣飯盒回公司草草了事。今次,難得有空外出用膳,又可以抆同事衫尾去試食餐廳,當然狗衝🐶。亦因此,是次食評就不予數字上的評分了。總之,食後感照打足,至於好不好,好就明言,不好就參詳一下。這間叫Mini Friday,西式的。坦白講,未坐低已經令筆者覺得它頗有心思。首先,店面有足夠寬闊的走道,不似一般香港食肆,桌與桌之間密密麻麻,行步路都怕撞跌隔離枱杯飲品;其次,有些歐陸feel的裝潢,視覺上已經加分。食物方面,二人行,根據Lunch Set Menu點了兩個餐,分別是「B餐謝安琪$78」,以及「F餐炭燒紐西蘭頂級牛扒 配黑松露燒汁 配飯$138」,每個餐都隨餐附上餐湯及飲品。🍲餐湯先上,一看就知道這餐廳有心思,竟會在湯面灑上香草碎之類的。從湯的顏色來看,是南瓜湯。喝了一口之後,令我有點驚訝,好奇怎麼一碗湯會有兩種截然不同的味道層次。首當其衝的是淡淡的酸味,認真品嚐多一口之後,發現那正是羅宋湯的味道。待羅宋湯味過後,after taste才慢慢在舌根浮現,淡淡的南瓜味,稍嫌未夠濃烈。🍝接著是真身為「卡邦尼意粉$78的B餐」,一樣是賣相下過了心思,看看碟邊

🍲餐湯先上,

🍝接著是真身為「卡邦尼意粉$78的B餐」,
一樣是賣相下過了心思,看看碟邊的綠色點綴就知。這道意粉,白汁濃稠,能掛汁在意粉之上,不用刻意再撈勻,搭配煙肉片鹹鹹香香,還可以的組合。女孩子而言,份量剛剛好。

🥩最後「F餐炭燒紐西蘭頂級牛扒 配黑松露燒汁 配飯$138」。
抱歉,頂不頂級,我不懂,但牛扒的熟度剛剛好,肉心處仍見紅紅嫩嫩。手起刀落切下去、血盤大口嚼起來也不費勁,而且本身腌制過,很是入味,加上煎得確是香口,不用沾醬汁已經足夠,再沾的話恐怕過猶不及。
牛扒以外的配角也令人意外。飯,加蛋稍為炒過,吃起來似哄嬰幼兒吃飯的口味,甜甜的易入口;伴碟豆角,不是一般用水烚熟就算,味道類似中式小炒般,以蔥蒜炒過。這些細節心思位,令食客觀感良好。

整體而言,二人合共$200左右的一餐飯,無論是湯、主菜、伴碟,還是視覺、味覺,都看得出、吃得出餐廳有花過心思。

1 分鐘 (堂食)