2023-10-16 131 瀏覽
呢間<<mr.kanso>>係一間打開門做生意的地舖,話說我好急要揾廁所,職員主動比我入佢哋洗手間,所以我就揀咗呢間餐廳同朋友食,揀完想食嘅罐頭比廚師加工,呢喥食到我未食過嘢罐頭同打下卡,賣相同味道都唔錯。
2023-02-08 907 瀏覽
之前喺銅鑼灣行街經過呢間餐廳 見到入邊裝修好特別 就默默地喺心入面bookmark咗呢間餐廳🙈店內裝修以日式罐頭為主題 有一面罐頭牆😝認真特別 最令人估唔到嘅係 原來連食嘅嘢都係以日式罐頭烹飪出嘅創意料理🤫🦭蟹膏蟹子燴飯 好香濃嘅蟹膏味 而且有我最鍾意嘅蟹子 食落卜卜聲🥰仲好creamy飯嘅軟硬程度啱啱好 唔會有生米嘅感覺 好有水準🦭韓式鯖魚煮大根日式罐頭煮出韓國味道都真係幾新奇呢碟餸就咁食都幾重口味 但係 只要一配白飯食就完全唔同層次🤩鯖魚同大根(即白蘿蔔)都有好多舊 一啲都唔腥🦭蜜糖煙肉薯蓉啊!呢個好好食!🥰好有驚喜 大概係我食過最好食嘅薯蓉薯蓉幼滑帶牛油香 仲有少少蜜糖甜味🤩煙肉偏鹹 但係夾埋薯蓉一齊食就中和返🦭Mr Kanso最後嗌咗佢哋嘅招牌Cocktail 以sake為base 再搭配荔枝汁同紅莓汁🤍飲落好甜好啱女仔飲上枱嘅時候仲會有個波波喺個杯上面 igable🫶🏻📍 mr.kanso銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下1號舖

🦭蟹膏蟹子燴飯

上枱嘅時候仲會有個波波喺個杯上面 igable🫶🏻

📍 mr.kanso
銅鑼灣耀華街25號丹納中心地下1號舖
2023-01-24 661 瀏覽
毫無誠意的製作的食物,價錢與食物質素不相符,雖然用罐頭再加以烹調,可惜未如職員口述介紹,表示取出食物後再燒再加工 ,滿心期待罐頭章魚燒,可惜入口質感似粉槳,可能自己煮唔用罐頭會好食啲,罐頭豚肉不冧,配以蘿蔔苦澀不甜。白飯沒有口感沒有飯香,跟餐嘅沙律菜冇問題,不過沙律醋就非常之酸,由於當日店員表示調酒職員沒上班,故未有叫酒飲,飲物方面就未知是否好飲。只此一次,不再回頭唯一可以讚 嘅就係環境可以裝修唔錯 ,廁所環境好,清潔衛生。

只此一次,不再回頭

2022-12-22 469 瀏覽
上次跟我太太去食呢一間罐頭餐廳大部份入邊嘅菜式嘅食材都會採用日本罐頭,再用新鮮材料加工感覺非常新穎🫰🫰😁我同我太太亦都覺得非常好食,有機會下次再去銅鑼灣會再嘗試其他菜式還有入邊的員工非常有禮就算我諸多挑剔服務員亦都會很樂意協助我這一間罐頭餐廳是一間非常好服務態度的一間日式罐頭料理餐廳❤️❤️❤️
  • 蟹膏蟹籽燴飯
  • 黑豚太陽蛋炒飯
2022-11-23 405 瀏覽
罐罐唔只係🐱主人食,奴才都可以有罐罐食😆呢間係日本開過黎既罐頭酒吧,唔好以為食罐頭好頹,罐頭料理再配上特色cocktail 都好精緻😋Sake Pairing Set $2981️⃣薰酒+玉子燒第一杯口感係比較清爽,配上燒香過既玉子燒,加上有少少蟹籽係面,味道幾豐富2️⃣爽酒+鯖魚沙律比起第一杯有果味,容易入口,鯖魚味濃,配搭爽酒味道平衡3️⃣醇酒+脆炸沙甸魚醇酒比較香濃,感覺似薰酒既加強版,香味比較豐富,再配上一啲都唔似罐頭既炸沙甸魚小食,既香口又酥脆,好好食😋4️⃣熟酒+雙籽脆餅呢杯係店員千叮萬囑一定要放到最後飲,如果唔係就會影響前面3杯既感覺,果然味道真係最最濃郁,因為係熟成後既清酒,除左顏色會呈深黃色,果味同酒味都好濃烈

Sake Pairing Set $298
1️⃣薰酒+玉子燒
2️⃣爽酒+鯖魚沙律
比起第一杯有果味,容易入口,鯖魚味濃,配搭爽酒味道平衡
3️⃣醇酒+脆炸沙甸魚
4️⃣熟酒+雙籽脆餅
2022-11-09 309 瀏覽
同老公慶祝周年紀念,佢帶左我去一間日式料理Mr.Kanso既餐廳度慶祝❤️去到門口當然要相下相留念先,未入台前經過邊旁既裝潢都好有日本風格,整座酒櫃架,整個牆身都放滿罐頭,好特別!野食當然係由老公去安排🤭我都係飲香檳慶祝,而老公就叫左杯Mr Kanso黎飲👍🏻一共叫左四道菜,有脆炸蓮藕片( $68)呢個上台以為係薯片,原來係蓮藕片,我真係傻傻分不清🫣再黎帆立貝脆餅( $88)呢個好似點心既整法,但都係香脆既食物,主食就老公叫黑豚軟骨醬油炒飯伴太陽燶邊蛋 ($98),而我就食洋風橄欖油雞蒜片意粉 ($108)老公話佢個個唔錯,外面都好少會食到,而我食野比較淡,呢個意粉就好岩我呢間餐廳帶比我感覺好Chill,佢地仲有個bar位可以淨係飲酒都可以,完全可以有兩種氣氛😍nice

2022-11-08 103 瀏覽
同好耐冇見既朋友見面就講野都講唔完,當然要搵個地方去吹下水,摸下杯底啦☺️朋友約我係銅鑼灣地鐵站A出口等一齊join過去,Mr.Kanso呢間日式料理係地舖,所以容易搵到既,外面裝潢都好日本街頭,最正既係入面裝修到成幅牆身都係罐頭,仲要係日本牌,個老闆好有心思👍🏻仲見到有bar位,朋友肯定成日黎飲開酒🤭頭4樣都係小食黎既,烤雞配番薯條 $108烤雞個度好有肉汁完全唔會好dry既口感👍🏻蟹子伴玉子燒 $58呢個菜比較少見既係應該店舖自家創作👍🏻配搭口感好好🤤醃蘿蔔 海帶味 $55食落口既feel好清爽,同平時不一樣!一口蟹膏多士 $78通常都係蝦多士比較多,而佢地係蟹膏,口味好濃郁,同埋唔油既感覺,配啤酒一流!最後一味就激辛咖喱牛肉烏冬 $98 呢個食唔到辣既朋友都冇問題,可以同職員講冇咁辣就👌🏻呢個烏冬好入味,朋友都差點食晒,唔留返比我🫣
2022-11-07 133 瀏覽
同同事搞個farewell dinner,有個同事話有間餐廳好食,就去咗Mr.Kanso,呢一間係日式料理餐廳👍🏻👍🏻離職既同事都好滿意安排!呢間餐廳最有特色係以罐頭做主題,另一面有酒櫃,設計好獨特!仲有bar 台位,點餐點咗四樣嘢食,再慢慢傾下計帆立貝脆餅 $88,比較少見用帆立貝做小食脆餅,味道香口脆卜卜,口感非常好洋風橄欖油雞蒜片意粉 $108,有同事減肥而需要食健康餐,呢個用橄欖油煮嘅意粉最適合不過黑豚軟骨醬油炒飯伴太陽燶邊蛋 $98,再叫個有飯落肚,出奇地好好味,好少有咁既味道烤雞配番薯條 $108,烤雞好多肉汁,加上番薯條連佢特色既醬料,很滋味三粒米Sake $168,三粒米既名好吸引,叫左一set黎飲,唔夠喉再叫多左set

2022-11-04 85 瀏覽
琴日同老公周年記念,佢帶左我黎呢間銅鑼灣既Mr.kanso黎慶祝,呢間係用罐頭食品作主打菜式既酒吧餐廳,聽到咁特別,我都好期待🥰❤️👍白汁吞拿魚意粉$88吞拿魚味好濃,配埋白汁好夾,意粉煮得啱啱好,唔會太淋,有口感,吸哂d白汁,好入味!好滑口👍好重忌廉味😚👍烤雞配番薯條 $108我地仲叫左呢款小食,雖然係烤雞,但都好脆皮,皮薄多肉汁,肉質嫩滑,唔會老,蕃薯條都大大條,唔會縮水,脆卜卜,甜甜地好開胃!👍脆炸鯖魚 $78鯖魚多肉,唔多骨,肉質滑,外層炸得好脆身,唔會厚粉,過口癮一流!

👍白汁吞拿魚意粉$88

👍烤雞配番薯條 $108

👍脆炸鯖魚 $78

2022-10-28 101 瀏覽
平常都會同男朋友到處走走,我諗食咩國家菜,佢就搵餐廳🤭今日我提出食日本餐,佢就二話不說馬上帶我黎Mr.Kanso餐廳🍴一入到門口,見到餐廳擺設好似展覽館咁,放左好多不同種類既罐頭!我都係第一次黎咁有主題式既餐廳,就連食物都會配上罐頭😯實在太特別!男朋友就叫左杯餐廳主打既酒Mr Kanso $138,而我飲香檳就好夠❤️佢地仲有好多酒既類別配搭!男朋友叫左4份食物,我怕我地食唔晒🫣但上台個刻就冇擔心到了,因為每份既份量不是茶餐廳個種大大份,見到每份都加上罐頭在旁,烤雞配番薯條 $108口感食落不是每一口都很油,香脆做得好好👍🏻蘑菇漢堡扒薯蓉 $78見是餐廳推介,男朋友當然都會叫在其中🤭口感好特別,師傅做得好出色🤤白汁吞拿魚意粉$88原先以為會好滯,食落完全沒有呢個問題!炙燒芝士三文魚飯 $108呢個三文魚飯都係煮得好好,加上我好鍾意食芝士,呢餐食完個感覺好正,好似去完日本咁,擺設裝飾都好仔細❤️nice👍🏻

今日放工,同男朋友黎左呢間叫Mr.kanso既餐廳醫肚,食完先知原來呢間舖係用罐頭食品做主題,真係高質到食完都唔知邊度用左罐頭!激辛咖喱牛肉烏冬 $98鍾意咖哩既我,一黎就叫左個咖哩烏冬,個咖哩好濃郁!配料都好多,好多牛肉,牛肉嫩身,烏冬唔會淋,好彈口,配埋咖哩好正!一口蟹膏多士 $78多士炸得脆卜卜,配埋表面既蟹膏,好濃郁,蟹膏好滑,份量夠多,所以一啖食落去好滿足!蟹子伴玉子燒 $58玉子燒個蛋好滑,入面仲有蛋汁,表面脆脆地,配埋蟹子,清清甜甜既組合幾好食!醃蘿蔔 海帶味 $55呢個醃蘿蔔係開胃之選,酸酸甜甜,帶有海帶味,食其他既時間配呢個醃蘿蔔食,可以消濟!
激辛咖喱牛肉烏冬 $98
一口蟹膏多士 $78
蟹子伴玉子燒 $58
醃蘿蔔 海帶味 $55
2022-10-24 84 瀏覽
琴日老公生日,諗左好耐要去邊度食,咁啱見到呢間銅鑼灣既Mr.kanso幾特別,有得飲返杯之餘,仲竟然係用罐頭食物黎做主題,我當然要去試下佢!😋🤣我地一共叫左2個主食、2個小食同1款酒,真係食到勁飽!😚🤭主食叫左洋風橄欖油雞蒜片意粉同黑豚軟骨醬油炒飯,兩款都煮得好香濃,我特別鍾意個炒飯,醬油汁甜甜地,再配埋豚肉既肉汁,全部汁包住個飯,令每一啖都好濃郁,好香醬油同豚肉既味,黑豚軟骨都煮得好淋,伴太陽燶邊蛋,成個組合好正😚 小食就叫左烤雞配番薯條同帆立貝脆餅,烤雞好嫩滑,脆卜卜,番薯條都炸得好脆,唔會厚粉👍😋帆立貝大大粒,配埋脆餅好有層次,唔會搶走帆立貝既鮮味,我地叫左三粒米Sake呢款酒配埋小食一齊食,一流!
2022-10-24 87 瀏覽
終於等到Happy Friday,放工即刻約左好姊妹去食返餐好既,咁啱係openrice見到呢間叫Mr.kanso既罐頭食品酒吧,我同朋友都好好奇,一於走去試一試😚🤭我地都唔係太肚餓,又想試多d唔同既小食,叫左1個主食同3個小食一齊share食,先係蟹膏蟹子燴飯,蟹膏同蟹子夠多,所以食落好濃郁蟹味,唔會dry,另外蟹子伴玉子燒都好好食,個蛋好滑,外層燒到有少少焦香👍😚仲有一口蟹膏多士,一啖食哂蟹膏同多士好滿足,成啖都係濃濃既蟹膏味之餘,多士好脆,最後就係醃蘿蔔海帶味,甜甜酸酸好開胃😚啱配埋其他主食或者酒一齊食!叫左咁多野食都真係幾滿足🥰
前幾日睇foodie介紹呢間Mr.kanso,見到呢度係用唔同罐頭造成唔同菜式,仲可以同唔同酒精配搭,睇落幾特別,我都帶埋男朋友去左試下😚❤️⭐️蟹膏蟹子燴飯 $118海鮮同燴飯係絕配就大家都知,呢度仲用埋蟹子同蟹膏去整燴飯,因為落左蟹膏,成個飯都好香蟹味,好濃郁,蟹膏好鮮,再加埋蟹子既口感,個飯入口軟滑之餘,層次更豐富❤️😚⭐️白酒西班牙蜆肉意粉 $98意粉唔會淋身,煮到啱啱好,彈牙,蜆肉都大大粒,比足料,配埋白酒好夾,唔會太濃味,清清地,慢慢散出酒香,好清香!⭐️帆立貝脆餅 $88最後唔夠喉叫埋個脆餅,餅上面放上左原粒帆立貝,大大粒,再加上檸檬同蟹子作點綴,檸檬汁令成個餅食落酸酸甜甜咁,好開胃,帆立貝都好彈口,配埋脆既餅,口感好豐富👍🥰
⭐️蟹膏蟹子燴飯 $118
⭐️白酒西班牙蜆肉意粉 $98
⭐️帆立貝脆餅 $88
2022-10-21 73 瀏覽
前排聽朋友介紹,呢間Mr.kanso係用罐頭食品做主題,心諗罐頭食品都可以做主題!?原來係利用罐頭食品加入唔同既元素,重新烹調,再配合酒,營造出罐頭酒吧既主題,聽到咁特別,我都即刻去左試下!😚😋今次帶左男朋友去食,一共食左2個主食1個小食同1款酒。首先,主食方面叫左黑豚軟骨醬油炒飯伴太陽燶邊蛋同洋風橄欖油雞蒜片意粉,炒飯吸哂黑豚軟骨既油脂,成個飯都好香豚肉味,意粉就好重蒜香,食落唔會太油膩,雞肉好嫩滑👍😆我地仲叫左個蟹子伴玉子燒,玉子燒煮得外脆內軟,外層燒焦,上面加上蟹子,口感更上一層次😚最後當然唔少得酒,我地叫左山崎Whiskey(double shot ),酒味濃郁,好香醇,配埋食物好夾,兩個人飲啱啱好😋⭐️總括黎講,呢間餐廳都幾特別,好少聽到用罐頭做主題既餐廳,食物有質素之餘,仲要有得飲返杯,想有氣氛地食返餐好既,好啱黎呢度!☺️