餐廳: Odelice! (海之戀商場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-07-12 107 瀏覽
今次來到這間法式餐廳,品嘗了一系列的菜餚,感受到了法國料理的風采。餐廳位置寬躺舒適。首先是法國直送的生蠔。這些生蠔呈現出新鮮、肥美的外觀,配上少許的檸檬汁和調味醬汁,口感鮮美,令人回味無窮。煎封的吞拿魚薄片,這道菜餚的外觀十分美觀,顏色呈現出金黃色,薄片的吞拿魚煎得恰到好處,西柚令味道層次更豐富,再配上酸甜的醬汁口感鮮嫩美味。軟殼蟹意大利飯是我最喜歡的主菜之一,軟殼蟹外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,配上優質的意大利飯,味道非常美味。澳洲肉牛排是另一道主菜,這道菜餚是由頂級的澳洲肉牛製成,口感鮮嫩多汁,加上黑松露紅酒醬汁,味道更加豐富。配合即炸薯條香口得很增加食慾。最後是甜點。熱情果焦糖布蕾是一道非常出色的甜點,布蕾的外皮焦脆,內裡柔軟,加上熱情果的香氣,帶來甜絲絲的感覺。朋友點了一杯白葡萄酒(紐西蘭,紐埃拉馬爾堡白蘇維翁)色澤淡黃帶些青綠色澤,口感充滿果香味。泡泡姜則是一種非常特別的飲品,帶有辣味和泡沫感,非常適合搭配這些美食。餐廳的服務也十分周到,還有室外半露天座位,若然秋冬天來的話吹住海風望住海景嘆住美酒佳餚更有一番風味。

餐廳位置寬躺舒適。

2023-07-04 220 瀏覽
〰️位於荃灣西海之戀商場,悠閒歐美風格枱凳🙌🏽當日週末下午黎到,人唔算多可以慢慢坐。岩哂同朋友黎傾成個晏就~🌟黑松露牛肉雜菌蕎麥薄餅評分: 4/5薄餅牛肉份量十足,食落啖啖肉~加上黑松露芝士呢個配搭非常邪惡,配搭沙拉一齊食可以中和返芝士既油膩感,唔錯👍🏻〰️🌟肉眼扒配薯條評分: 5/5見到隔離檯個個都有叫呢個肉眼扒就跟風試下~Lunch set呢個價錢黎講真係cp值爆燈!牛肉味夠重加上調味啱啱好,唔會好鹹食得出牛肉鮮味又唔會好多肥肉,會再encore😍〰️🌟雞肉溫泉蛋蝴蝶粉評分: 4/5其實係似carbonara既雞肉蝴蝶粉,重點係配上溫泉蛋之後成個醬汁真係好惹味😋 雞肉都唔會好乾,有驚喜👍🏻〰️#fat_factor_香港 #fat_factor_荃灣#fat_factor_法國菜
黑松露牛肉雜菌蕎麥薄餅

🌟黑松露牛肉雜菌蕎麥薄餅
評分: 4/5
薄餅牛肉份量十足,食落啖啖肉~

🌟肉眼扒配薯條
評分: 5/5
見到隔離檯個個都有叫呢個肉眼扒就跟風試下~
雞肉溫泉蛋蝴蝶粉

#fat_factor_法國菜
黑松露牛肉雜菌蕎麥薄餅
雞肉溫泉蛋蝴蝶粉
2023-07-02 175 瀏覽
放大假 同老婆海之戀行街掃貨 一袋二袋半載而歸😎😎行到攰 食埋晚餐🥣見到法菜Odelice新出 晚市二人套餐午餐 好豐富 室外室內仲對住海景Chill😍先來是日精選餐湯 濃稠適中 配法國麵包 烘到脆卜卜 有誠意👍跟餐加法國直送生蠔🦪新鮮脆口 蠔味濃郁特意點了白酒 果然層次更加提升🥳🥳望住海景美酒佳餚 傾吓偈 真係賞心樂事🥰🥰頭盤三選一一口燒豬腩 份量十足 擺盤又靚 似主菜多啲喎🤣🤣豬腩肥瘦相間兩邊煎得金黃香脆 😝😝主菜選擇也不少 五選二海鮮墨汁意粉 紐西蘭青口大蜆 非常鮮甜 意粉軟硬適中 墨汁亦相當配 紐西蘭青口出色!大隻肉厚 鮮味👍澳洲肉眼牛扒伴薯條 黑松露紅酒醬汁我哋特別喜歡肉眼 牛味特別濃郁 五成熟剛剛好 粉紅粉紅 有少少脂肪位 特別香 黑松露紅酒醬汁 好特別 濃得嚟帶少少酒香 十分match😋😋甜品選了花生朱古力可麗餅法菜來說甜品可麗餅亦算是signature當然要試啦可麗餅煙韌 有蛋香 伴朱古力酱 焦糖雪糕 加上花生口感更加好🥳🥳滿載而歸 店員服務仲好低心跳 呢個價錢嚟講 真係冇得輸

跟餐加法國直送生蠔🦪

甜品選了花生朱古力可麗餅
法菜來說甜品可麗餅亦算是signature當然要試啦

滿載而歸 店員服務仲好低心跳 呢個價錢嚟講 真係冇得輸
2023-06-23 177 瀏覽
好耐冇食過法國菜 見咁耐冇食過 又想食下佢地既可麗餅 今次就食呢間法國菜做午餐啦 午餐時間都幾多人 差唔多坐滿 餐牌有好多選擇 有全日早餐 法式多士 班尼迪蛋 意粉 漢堡包 意大利飯 扒類 我地叫左兩個主菜 一個甜品 落單既時候搵左個著白色衫帶眼鏡既女人落單 個女人好勁 我地叫既野佢寫都唔洗寫低 乜佢真係會記到?點知真係落錯左我地叫左一個Odelice早午餐 揀左要溫泉蛋同埋煙肉烤肉腸 黎到既時候個溫泉蛋變左係炒蛋 不過唔緊要 我地都廢事換黎換去 照食算 個早午餐正正常常 冇乜特別 係個炒蛋炒得老左啲 有啲難食 另外仲叫左個澳洲M4+牛胸腹排 揀左七成熟 賣相不錯 牛胸腹排有五小塊 肉質呈粉紅色 但食落有啲乾同有啲鞋 冇肉汁 但薯條就炸到好香脆好好味呢兩個set會跟埋湯或者飲品 我地揀左一湯一飲品 今日餐湯係雞肉雜菜湯 好香雜菜湯味 入面仲好足料 好好味 另外 飲品叫左杯凍檸茶 正正常常我地差唔多食晒個主菜個陣就叫左個店員幫我地起埋個甜品 岩岩落單個陣講左甜品後起 叫完起甜品一陣 另一位店員就埋黎問我地係咪叫甜品 我地就話頭先已經落左 店員就話冇落到單 咁都唔緊要 咪即刻再落返單咪得

我地差唔多食晒個主菜個陣就叫左個店員幫我地起埋個甜品 岩岩落單個陣講左甜品後起 叫完起甜品一陣 另一位店員就埋黎問我地係咪叫甜品 我地就話頭先已經落左 店員就話冇落到單 咁都唔緊要 咪即刻再落返單咪得 反正都係即刻整 其實記唔到既咪寫低佢囉 又記唔到 又落錯單 又落漏野

甜品好快就到 揀左海鹽焦糖醬 朱古力醬 杏仁片配雲呢拿雪糕既可麗餅 賣相不錯 味道偏甜 塊皮好似太薄 食落冇乜口感

整體黎講 食物正常 冇乜特別 價錢合理 服務不錯 希望下次唔好再錯單同漏單
雞肉雜菜湯
凍檸茶
Odelice早午餐
澳洲M4+牛胸腹排
海鹽焦糖醬 朱古力醬  杏仁片配雲呢拿雪糕可麗餅
雞肉雜菜湯
2023-06-22 147 瀏覽
海之戀有好多餐廳,每次一入商場就俾Odelice吸引住。餐廳的裝潢非常精美,氣氛十分浪漫。見到門口promote緊法式小館雙人套餐,好似好抵食咁,就即管試下啦。就由南瓜湯同溫泉蛋蘆筍沙律開始,呢兩樣嘢都非常清新開胃。餐湯的湯底非常濃郁,有著淡淡嘅南瓜同牛奶香味,加上酸種面包一起食用更係非常搭。溫泉蛋蘆筍沙律的蛋黃煮得剛好,搭配上清新的蘆筍和沙律醬汁,味道非常清新。接下來是頭盤主廚拼盤,這個拼盤有煙三文魚、鱈魚醬、雞蛋沙律、炸黑松露蘑菇球、巴馬火腿沙律、燒茄子和酸種面包。每一款小食嘅味道都非常獨特,煙三文魚香氣十足,鱈魚醬的味道濃郁,炸黑松露蘑菇球的外皮酥脆內裏卻是鮮香多汁,巴馬火腿沙律的火腿切片薄而鮮嫩,燒茄子則是燒得恰到好處,口感非常滑嫩,搭配酸種面包非常好吃。馬賽龍蝦海鮮鍋,這個鍋中有龍蝦半隻、青口、大蜆和盲槽魚。龍蝦肉質鮮美,煮得十分入味,青口和大蜆都非常新鮮,盲槽魚的肉質鮮嫩,搭配上濃郁的龍蝦汁湯底,令人回味無窮,食到停唔到口。香煎三文魚配燒茴香和薯蓉,三文魚的肉質非常鮮嫩,煎得恰到好處,外皮金黃酥脆,內裡卻非常嫩滑,搭配上燒茴香和薯蓉更是美味。最後是甜品朱古力杏仁撻,撻皮酥脆

最後是甜品朱古力杏仁撻,撻皮酥脆,內裡是濃濃的朱古力味道,加上杏仁的香氣,軟滑嘅雪糕,非常好吃。

呢個套餐質素非常高,份量同款式都好多,餐廳的環境和服務也非常出色,讓人在用餐的同時感到非常舒適和愉悅,啱晒慶祝節日食餐勁。
2023-06-19 126 瀏覽
今晚去荃灣O Delice食西餐,地點挺方便,就在西鐵站上面。店內裝修頗有格調,有一種時尚歐風,環境舒適,感覺良好。海鮮醬汁烤虎蝦,虎蝦頗大隻,蝦肉彈牙,十分新鮮,烤得很香,醬油惹味,整體口感不錯。南瓜湯,色澤鮮艷,濃稠度適中,很濃郁的南瓜香味,有一種creamy 的感覺。馬賽龍蝦海鮮鍋,賣相已相當吸引,感覺很豐盛,龍蝦都幾大隻,啖啖肉,肉質鮮嫩。青口配上海鮮醬汁,有口感,食味不錯。特別是盲槽魚,沒想到是這麼軟滑,煎得好靚,肉皮一齊食很好味。米蘭式小牛扒,用麵包糠焗至金黃,外表微脆,很惹味,未吃過這種烹調方式處理牛扒,很有特色,但如能保留更多肉汁則更理想。芒果提拉米蘇,感覺內裏一層一層,冰涼香軟,而且不太甜。食完一頓豐富晚餐,最後來一客這樣的甜品,真是人生一樂事。

• 馬賽龍蝦海鮮鍋
2023-06-18 115 瀏覽
荃灣海之戀一出地鐵站就有一間好靚的餐廳,叫odelice,餐廳環境佈置得很浪漫,暗淡式嘅燈光營造浪漫氣氛,環境清靜舒適,職員服務態度有善細心。今日同朋友一齊放工後,到了這間餐廳晚膳,我們選了一下軟殼蟹意大利飯,軟殼蟹十分大隻,揸得不會太燶,很鮮味又有口感,意大利飯份量也很多,令人感到很飽滿。另外主菜係和牛配薯菜,記得要選五成熟,牛肉煎得不錯,火候控制得很好,每一啖都有好多牛肉汁,很鮮甜爽口。幫我朋友選了兩杯酒,放工能夠在這裏傾談休息,真是很療癒

幫我朋友選了兩杯酒,放工能夠在這裏傾談休息,真是很療癒

2023-05-24
2023-06-14 121 瀏覽
🚩 Odelice!依間係我一直book mark咗好耐嘅餐廳‼️餐廳設計有氣氛得嚟,定價又唔貴,男朋友生日本身都諗住食依間㗎🥹點知拖咗大半年今日先食,原來除咗尖沙咀之外,近近地荃灣都有一間〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Bunch set✨南瓜湯比我想像中大好多嘅南瓜湯,飲完真係飽一半唔係講笑佢嘅陶瓷係超級薄新個款,所以真係睇到碗湯有幾大就係有幾大講返個湯本身先,味道偏甜口,feel到係足料嘅南瓜甜味✨燒豬腩牛油果三文治 $135加分位係佢嘅焦糖洋蔥,豐富嘅汁水令到成個包唔會乾豬腩肉燒至焦香唔會油膩,包包冇加沙律醬個啲靠本身嘅蔬菜同洋蔥增加濕潤度感覺巧健康🤭薯條亦都有額外比芝士,增加芝士香氣✨法國油封鴨腿 $168鴨皮煎至乳豬皮咁脆身,鴨肉都炆至軟爛用叉輕輕一壓都已經分離左 墊底陪跑嘅菜都充滿鴨油香✨法國Charolais生牛肉他他 $95之前喺韓國都食咗一次生牛肉,今次第一次喺香港食🤭其實口感就類似於吞拿魚刺身咁牛肉已經切成碎塊所以唔會好難咬✨凍檸檬茶✨凍美式咖啡🌈火焰橙酒可麗餅 $88燒一燒啲橙酒令香氣再激發出黎可麗餅好似長期係橙園度長住咁由內到外都充滿橙香
🚩 Odelice!
🌈Bunch set
✨南瓜湯
比我想像中大好多嘅南瓜湯,飲完真係飽一半唔係講笑
佢嘅陶瓷係超級薄新個款,所以真係睇到碗湯有幾大就係有幾大
講返個湯本身先,味道偏甜口,feel到係足料嘅南瓜甜味

✨燒豬腩牛油果三文治 $135
加分位係佢嘅焦糖洋蔥,豐富嘅汁水令到成個包唔會乾

感覺巧健康🤭
薯條亦都有額外比芝士,增加芝士香氣

✨法國油封鴨腿 $168
鴨皮煎至乳豬皮咁脆身,鴨肉都炆至軟爛
用叉輕輕一壓都已經分離左
墊底陪跑嘅菜都充滿鴨油香

✨法國Charolais生牛肉他他 $95
之前喺韓國都食咗一次生牛肉,今次第一次喺香港食🤭
其實口感就類似於吞拿魚刺身

燒一燒啲橙酒令香氣再激發出黎
可麗餅好似長期係橙園度長住咁
由內到外都充滿橙香
2023-06-14 131 瀏覽
Dinner with my husband 💕 今晚呢間法國菜餐廳已經第三次光顧了,第一次是在尖沙咀店,今次呢間是荃灣的分店(餐廳可以幾年來都保持水準👍)。我們18:00前walk in 也只剩下高枱位,其他位早已reserved, 入座後覺得其實坐高枱位都好,因為可以欣賞埋窗外的景色。特色主廚併盤 Chef's Platter $185有煙三文魚、意大利火腿、炸黑松露蘑菇球、燒茄子、另外可以用鱈魚醬或雞蛋沙律塗抹酸種麵包吃。併盤上每款食物都好好吃啊😋,是值得推薦大家叫的頭盤。特別喜歡那黑松露蘑菇球,外面酥脆,入面有濃濃的黑松露味的蘑菇粒。法國油封鴨腿 $195鴨腿煮得好淋好入味,還配上皺葉椰菜和煙煙韌韌的薯糰丸子,多重口感肉眼牛排配薯條 $225牛扒雖然叫了7成熟,但仍然可以保留到肉汁,完全唔會韌和「鞋」。黑松露紅洒醬汁既可以沾牛扒吃,還可以沾薯條呢。其實薯條另有茄汁可以沾法式可麗餅 $60法國餐一定要吃的甜品。今次揀了Nutella榛子朱古力醬配香蕉的可麗餅,朱古力醬和香蕉真係絕配,其實吃完appetizer 和 2 個main course 已經飽到上心口,但這甜品好吃到我竟

特色主廚併盤 Chef's Platter $185

法國油封鴨腿 $195

肉眼牛排配薯條 $225

法式可麗餅 $60
法國餐一定要吃的甜品。今次揀了Nutella榛子朱古力醬配香蕉的可麗餅,朱古力醬和香蕉真係絕配,其實吃完appetizer 和 2 個main course 已經飽到上心口,但這甜品好吃到我竟然可以吃得完整份呢,吃甜品原來真係有第二個胃😁

Mango Tiramisu $75 🥭
這款芒果提拉米蘇唔太膩,芒果亦唔酸,可以一試
2023-06-11
  • 法國油封鴨腿
  • 經典肉眼牛扒配薯條
2023-06-10 149 瀏覽
D薯條睇落好靚但其實又淋又凍一咬落去哇以為自己去左mcdonald仲衰過mcdonald陰金戈三文治係正常但$185黎講可以好食啲難怪星期日lunch都無咩人排希望佢地加強吓食物品質
D薯條睇落好靚但其實又淋又凍

但$185黎講可以好食啲
難怪星期日lunch都無咩人排
希望佢地加強吓食物品質

2023-06-10 159 瀏覽
想食法國菜唔一定要好貴的Odelice 就算係價格較親民嘅法國菜餐廳位於荃灣西鐵站上蓋海之戀商場位置十分就腳法國香草蝸牛薯糰丸子 🥔馬鈴薯丸子口感Q彈有咬口蝸牛肉爽口彈牙香草醬亦味道濃郁整體不錯呢個菜式感覺好新鮮餐廳樓底頗高,空間感十足另設bar檯區域,景觀相當不錯
想食法國菜唔一定要好貴的

蝸牛肉爽口彈牙
香草醬亦味道濃郁
整體不錯
呢個菜式感覺好新鮮

餐廳樓底頗高,空間感十足
另設bar檯區域,景觀相當不錯
法國香草蝸牛薯糰丸子
2023-06-04 174 瀏覽
🥩 Steak Tartare 200g $225突然勁想食生牛肉,依間生牛肉偏淋同偏淡口,所以都可以係咁食,唔會好漏,原來佢配埋薯條,估唔到望落少少地,食落都幾鬼飽🦆 Duck Confit $195鴨髀比尖沙咀the one嗰間好少少,無咁痴牙,都幾甜幾淋幾入味。個底有啲蠶蟲外形咁嘅嘢,原來係澱粉質,似實心大粒貝殼粉,有啲煙靭🦀 Crab Nduja Spag $145軟殼蟹都仲脆幾香口,本人唔係太偏好意粉,覺得比屋企自己整嘅質素再好點點,個friend就話好食~🍹 Passion Colada $80似piña colada 但再清新啲,無咁重椰奶☕️ Café-Coco-Crush $46基本發揮啦,甜甜地,唔會有咖啡苦澀味推薦指數:🌝🌝🌝🌗🌚(佢唔係唔好食嘅,但好似欠缺左啲風味/特色咁,呢個係食過the one同op mall分店嘅用後感🐡)
🥩 Steak Tartare 200g $225

🦆 Duck Confit $195

🦀 Crab Nduja Spag $145

🍹 Passion Colada $80
似piña colada 但再清新啲,無咁重椰奶

☕️ Café-Coco-Crush $46
基本發揮啦,甜甜地,唔會有咖啡苦澀味

推薦指數:🌝🌝🌝🌗🌚

2023-05-31 111 瀏覽
😃同朋友gathering🌸☘搵左間法式餐廳食🍹🍽Odelice係荃灣海之戀,地點好方便 o(*≧▽≦)ツ ~ ┴┴我地叫左個2lunch set,每個set都配湯個湯係羅宋湯入面有好多蔬菜粒粒d蕃茄味入哂,唔中意食菜既朋友都覺得好飲肉眼牛排配薯條個牛味幾重,而且煮得幾好😊配搭個醬汁d香草食好味(*^ω^*)🍟薯條炸得岩岩好,唔會太硬入面粉粉的 (^▽^) 法國油封鴨腿🦆今餐最愛,一碟肥美大隻既鴨腿~ヾ(@^▽^@)ノ 肉質嫩滑,而且味道好入味🍖🍖🌱🍀充滿住香草味,冇酥味配搭住羽衣甘蘭同d ham真係好好味🤩
😃同朋友gathering🌸☘
搵左間法式餐廳食🍹🍽
Odelice係荃灣海之戀,地點好方便
o(*≧▽≦)ツ ~ ┴┴

我地叫左個2lunch set,每個set都配湯

個湯係羅宋湯
入面有好多蔬菜粒粒
d蕃茄味入哂,唔中意食菜既朋友都覺得好飲

肉眼牛排配薯條
個牛味幾重,而且煮得幾好😊
配搭個醬汁d香草食好味(*^ω^*)
🍟薯條炸得岩岩好,唔會太硬
入面粉粉的 (^▽^)

法國油封鴨腿🦆
今餐最愛,一碟肥美大隻既鴨腿~ヾ(@^▽^@)ノ
肉質嫩滑,而且味道好入味🍖🍖
🌱🍀充滿住香草味,冇酥味
配搭住羽衣甘蘭同d ham
真係好好味🤩

2023-05-31 102 瀏覽
呢排天氣炎熱,我同女友就去左海之戀商場行DONKI街同晚餐,經過📍荃灣-Odelice法國餐廳,眼見餐牌上有個抵食二人餐,且內裡環境座位寬敞,簡單得黎但好有情調。就毫無猶豫入咗去食!煎封吞拿魚薄片冷盤黎,唔系血淋淋,口感軟軟綿綿,又甜甜酸酸味。的確唔錯。海鮮墨汁意粉意粉上有青口,蜆肉同蕃茄,墨魚汁煮到啱啱好,每條都沾滿墨魚汁。同意粉融為一體,仲好足料。澳洲肉眼牛排食法國菜就緊系要食牛排,只需加$30。叫左七成熟,中間部分就岩岩好肉質軟腍👍🏼,有肉汁。略帶點肥膏或者筋,配菜一大碟脆卜卜薯條。熱情果焦糖布蕾呢款以熱情果,增加左布蕾的甜度,令人食指大動!熱帶風芒果+熱情果+羅勒配搭而成。口感冰爽仲有香草在內!粉調馬天尼入口較重菠蘿果味,同時伏特加酒味都幾重下。總結: 服務親切友善,主動收拾餐具,整體衛生好!

煎封吞拿魚薄片
冷盤黎,唔系血淋淋,口感軟軟綿綿,又甜甜酸酸味。的確唔錯。

海鮮墨汁意粉

澳洲肉眼牛排

熱情果焦糖布蕾
呢款以熱情果,增加左布蕾的甜度,令人食指大動!

熱帶風
芒果+熱情果+羅勒配搭而成。口感冰爽仲有香草在內!
粉調馬天尼
入口較重菠蘿果味,同時伏特加酒味都幾重下。

總結: 服務親切友善,主動收拾餐具,整體衛生好!
2023-05-30 3048 瀏覽
又係出糧日子,同朋友食餐好,朋友揀咗海之戀嘅一間西餐廳,西鐵站一出口就係啦,入到去環境都好寬敞,座位舒適,餐牌上面前菜主菜同埋甜品一應俱全,見到佢啲二入套餐其實都好抵,不過就想識吓唔同嘅嘢,所以就散叫,同朋友分別嗌咗幾樣嘢食。法國生牛肉他他有3塊牛油多士配埋一齊食。味道上麵包帶着少許牛油鹹香,同時麵包亦都烘得表面香脆可口,外酥內軟。牛肉方面份量都好充足飽滿,牛肉唔會話有過多嘅調味,可以食到牛肉嘅真味,肉質細嫩,食落去有少少顆粒感,同時嚼勁彈牙,肉汁豐富。香煎三文魚香煎三文魚除咗有三文魚扒之外,仲有薯蓉、燒茴香、以及調味嘅蕃茄醬。份量嚟講都幾大碟。三文魚外皮煎得香脆可口,肉質鮮嫩多汁,仲有入口即化嘅口感。調味亦都十分到位,少少咸但又唔會搶走三文魚扒嘅鮮甜味。加上蕃茄醬,微略酸甜嘅味道亦成功為味道嘅層次更上一層。燒茴香就比較爽口,味道就同洋蔥差唔多。薯蓉方面牛油味香,唔會話打到好滑身,保留小小嘅顆粒感,有時仲可以咬到粒粒薯仔,我自己幾鍾意依種口感,非常之飽肚。慢燉羊膝羊膝方面,餐廳已經拆晒肉,唔使自己切,非常之方便,份量亦都好足。一上枱已經聞到羊嘅香味,中年骨相近㗎,睇得出佢哋對食物嘅認真

慢燉羊膝羊膝方面,餐廳已經拆晒肉,唔使自己切,非常之方便,份量亦都好足。一上枱已經聞到羊嘅香味,中年骨相近㗎,睇得出佢哋對食物嘅認真。口感同味道方面,羊肉炆到非常之腍,加上羊肉醬汁,並唔會覺得有太大羊羶味,反而味道鮮美,肉味香濃,加上有蒜頭嘅烹調過變得更加香口。呢碟菜亦都有加入焗薯仔,飽肚之餘亦都令口感唔會單一。佢亦都有啲薯仔粉團,十分之軟糯煙韌,好夠正宗。

火焰橙酒可麗餅嘅尺寸覆蓋成個碟。除咗可麗餅本身,仲有一球雲呢拿雪糕同幾舊橙。上菜後侍應會用火點燃橙酒,令佢着火,再淋起甜品上面,冰火二重奏,視覺嗅覺味覺大滿足。雲呢拿雪糕口感順滑清新,橙酒糖漿相反就比較甜。可麗餅薄身之下,口感煙韌,和配上嘅醬汁同雲呢拿雪糕十分夾,作為點綴嘅橙,口感鮮甜多汁。

粉調馬天尼以伏特加、紅莓香甜酒、以及菠蘿汁製成。因為加入咗菠蘿汁,所以口感帶少許酸甜。雖然話就話加咗伏特加,但相信只係好少份量,成杯酒口感順滑甘醇,唔會好嗆。整體來講係一杯非常容易入口、柔軟嘅酒。另一杯熱帶風就熱情果,芒果同埋羅勒。十分之足料飲落去亦都有熱情果嘅顆粒感。唔會話係死甜,而且十分之夠凍,熱辣辣飲十分消暑。
2023-05-23