2020-06-15 68 瀏覽
上星期去咗呢間泰國菜,做緊好多$1菜式,日日唔同,有明爐烏頭、黃咖喱雞、炸蝦餅等,都幾正,我哋嗰日就食咗明爐烏頭🐟。▫️ 🔸明爐烏頭 大角咀店星期三$1Steamed Mullet on Stove Tray 好鍾意食魚,$1食到明爐烏頭真係超抵超開心☺落單後冇幾耐就上咗呢碟,條魚🐟都幾鮮甜,湯汁清甜少少酸,有檸檬再酸啲就更好。 ▫️ 🔹泰式拼盤 Thai Snack Platter $145幾抵,有蝦餅、魚餅、春卷同香葉包雞各兩件。最好食係蝦餅同魚餅,炸得唔乾身,入面有啲juicy咁🤣唔點汁都好好食(我唔點汁)😆我覺得好食過唔少泰式餐廳✨春卷OK,少少油,香葉包雞普通,雞肉唔嚡。▫️ 🔸原個菠蘿海鮮焗飯 $104Pineapple Fried Rice份量算多,海鮮有青口、蝦、魷魚等等,好多菠蘿粒🍍唔錯👍🏻▫️ 🔹特選椰青 Selected Young Coconut $42朋友話好甜,完全唔酸,仲好多果肉🥥!▫️🔸珍多冰 $28Iced Jandor with Coc

泰式明爐烏頭魚

🔸明爐烏頭 大角咀店星期三$1
Steamed Mullet on Stove Tray
🔹泰式拼盤 Thai Snack Platter $145

🔸原個菠蘿海鮮焗飯 $104
Pineapple Fried Rice
原個菠蘿海鮮焗飯

份量算多,海鮮有青口、蝦、魷魚等等,好多菠蘿粒🍍唔錯👍🏻
▫️
朋友話好甜,完全唔酸,仲好多果肉🥥!
🔸珍多冰 $28
Iced Jandor with Coconut Milk
幾好飲,好多珍多,飲晒成杯都未食晒啲珍多🤣
2020-06-10
5 分鐘 (堂食)
原個菠蘿海鮮焗飯
  • 泰式明爐烏頭魚
  • 椰汁珍多冰
成日一話食泰國嘢就會諗起去九龍城🧐但前排見到每日都有唔同嘅$1菜式優惠,又有炸豬扒又有烏頭魚等等,勁吸引!仲要有三間唔同嘅分店,所以就去咗大角咀分店試吓先!當日服務我哋嘅員工都係泰國人,有一種好正宗嘅感覺之餘,佢哋嘅服務態度非常之好!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.8/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8.5/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10🌟食物種類選擇多 • 性價比高✨.《椰青焗海鮮飯》$104🌟7.8/10🌟𝘽𝙖𝙠𝙚𝙙 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙞𝙣 𝙔𝙤𝙪𝙣𝙜 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩即叫即焗,原個椰青上,打卡一流😻嚟到嘅時候已經聞到好香椰奶香味,海鮮嘅種類亦都好豐富,有齊晒八爪魚、大蝦、青口等等..粒粒分明嘅米飯再加埋椰肉一齊食,食落口感層次超滿足~成日食菠蘿炒飯嘅大家,不妨試吓呢一個椰青焗飯!.《香料燒焗側魚》$162🌟8.2/10🌟𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝘾𝙧𝙪𝙘𝙞𝙖𝙣 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚男朋友一見到焗側魚就話一定一定要叫,佢話呢啲係屋企自己整好麻煩好難
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10
🌟食物種類選擇多 • 性價比高✨

《椰青焗海鮮飯》$104🌟7.8/10🌟

《香料燒焗側魚》$162🌟8.2/10🌟
男朋友一見到焗側魚就話一定一定要叫,佢話呢啲係屋企自己整好麻煩好難整得好食喎🧐
即叫即燒,所以等咗大概20分鐘~不過真係燒得啱啱好,魚肉又淋又juicy😍再加埋泰式辣醬一齊食真係超級惹味~
牛油薄餅

《黃咖喱雞》$1🌟7.8/10🌟
𝙔𝙚𝙡𝙡𝙤𝙬 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩 𝙈𝙞𝙡𝙠 (𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣)
當日星期四去嘅$1菜式優惠係黃咖喱雞👅呢個價錢真係無懈可擊!咖喱煮得好香,一啲都唔辣,咁晒我呢啲重口味但又食唔到辣嘅人🙊雞肉同洋蔥嘅份量都非常之足夠,大家可以好似我哋咁加番份香脆薄餅或者白飯撈飯,超級惹味~
特選椰青

《特選椰青》$42🌟8/10🌟
𝙎𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙚𝙙 𝙔𝙤𝙪𝙣𝙜 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩
食泰國嘢梗係要配返個椰青啦~呢度嘅椰青超級清甜,真係分分鐘仲好飲過泰國嗰啲🙊
橙象 𝙊𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 𝙀𝙡𝙚𝙥𝙝𝙖𝙣𝙩
牛油薄餅
特選椰青
  • 香料燒焗鰂魚
2020-06-13 38 瀏覽
今次同朋友試下呢個泰國餐廳-橙象,首先間餐廳啲坐位幾闊絡,唔會話痴埋隔離枱坐到密側側,所以坐耐少少傾下計都好舒服。佢地仲有啲菜式有特別優惠,$1就食得,我地就點左$1嘅飛天通菜,另外再叫左一個燒牛肋骨同椰青海鮮焗飯。上菜都幾快,唔係等左好耐啲餸就一個個到齊。通菜係炒嘅,正正常常啦,加左啲辣椒咁,我覺得其實唔算太辣,食到譚仔十小都食到,但我朋友就覺得有啲辣。椰青海鮮焗飯好香椰子味,入口食完口腔內仲充斥住淡淡椰香,好少地方可以試到,同埋海鮮都好足料,讚👍最出色係個燒牛肋骨,估唔到牛仲平過其他菜色,但一碟有成6-8塊,份量都幾夠,而且燒得好惹味,係我成晚最鐘意嘅菜色。另外點左個椰青啲水滿到爆,好抵飲。同埋都可以讚一讚個廁所,一般香港餐廳嘅廁所都唔期望佢有幾好環境,但呢間竟然KEEP得幾乾淨,女仔黎用都唔會太狼狽,帶女朋友黎食飯又少樣野俾人投訴。

上菜都幾快,唔係等左好耐啲餸就一個個到齊。

另外點左個椰青啲水滿到爆,好抵飲。

2020-06-12
  • 椰青焗海鮮飯
2020-06-12 39 瀏覽
上次帶仔仔上堂已經路過呢間泰國菜仔仔已經話想食,今次落堂就帶佢來食了,我仲特登選星期三的,因為佢地每日的1蚊特價菜式都唔同,星期三就係我最鍾意的泰式明爐烏頭呀!今次為左1蚊烏頭而來,果然冇令我失望, 個湯汁唔會辣,岩哂我仔仔都食得,而我就喜愛點一點佢的辣汁再食,令到魚肉鮮味更加提升。我鍾意食粉絲,所以叫左個焗大蝦粉絲煲, 入面有兩隻大蝦,而粉絲用上大量香葉八角材料炒,所以食落好濃香葉味。而仔仔不嬲都愛吃咖哩,今次就叫左咖哩海鮮脆包盅, 個咖哩送到來侍應提我們快d 食包 如果啦係就唔脆了,果然即點汁來食好脆,過左一會麵包吸哂d 咖哩汁淋哂了,不過佢入面d 海鮮都唔錯,有青口,蝦,魷魚和魚柳。呢到的咖哩係甜甜地的,所以好岩我仔仔食。飲品方面仔仔選擇左椰青,因為飲完可以食入面d 椰肉,而我就叫返杯係泰國菜必飲的芒果沙冰啦,冇呢杯點似食緊泰國菜呀!

依間泰菜係大角咀開左分店,位置比較近奧運站,行過去大概五分鐘!個日去到見到舖頭做緊每日$1優惠價,星期一至日都有$1一個餸,星期三嘅泰式明爐烏頭魚係最抵食,本身要$169嫁,而我地星期五就用$1叫左一碟飛天通菜😍**********<咖哩海鮮脆包盅> $148平時見到咖哩農夫包都覺得好吸引,不過少人食嘅話就會有啲滯!依度用左泰式黃咖哩煮雜錦海鮮,個咖哩都幾出色,好香椰奶味,同埋因為加左蛋個汁就會變得濃稠,用麵包沾黎食真係一流!另外海鮮嘅分量都有好多,啲青口好大隻勁厚肉😍**********<蛋網海鮮金邊粉> $88個金邊粉唔單只個賣相掂,連味道都值得推介!好鍾意泰式金邊粉個味酸酸甜甜,依度嘅調味適中,而且炒得唔會好乾又唔會濕淰淰!同樣地入面嘅海鮮都好足料,加埋花生碎食真係無得彈🤩**********<飛天通菜> $1相信食泰國菜好多時都會叫碟飛天通菜,依度嘅通菜好翠綠,睇落夠新鮮!味道方面就唔算特別突出,同平時食開嘅差唔多😌

<咖哩海鮮脆包盅> $148
咖哩海鮮脆包盅

<蛋網海鮮金邊粉> $88

<飛天通菜> $1
飛天通菜
咖哩海鮮脆包盅
飛天通菜
今日臨收工前幫公司去大角咀嘅銀行整啲嘢,整完男友過黎join我食晚飯,我哋不約而同都好想食久違了既泰國菜,竟然俾我哋搵到呢間超超超抵食!😁 話說呢間餐廳星期一至日都有唔同嘅一蚊菜式,由原價二十幾至百幾都有😮 今日星期二係酸辣泰式無骨鳳爪👏我地兩個人叫左個鹹肉椰菜苗,蛋網海鮮金邊粉,一蚊泰式鳳爪,一個椰青同埋一杯熱青檸蜜~鹹肉椰菜苗有鑊氣好惹味但唔會太油膩👍 啲鹹肉好香,應該炸過黎,有啲似細舊版燒肉,不過真係幾鹹😅 如果送飯應該唔錯,椰菜苗嫰口無渣👍蛋網海鮮金邊粉賣相精美,揭開個蛋網份量都幾多😮 海鮮有魷魚,大蝦,魚等等,金邊粉酸酸甜甜好開胃好適合呢幾日悶熱天氣食👍男友話個鳳爪都幾辣,不過真係好抵食😂😂椰青超大個!好清甜多椰肉👏店員好似都有啲泰國口音,感覺幾正宗,服務唔錯,仲超抵食👍👍👍👍
鹹肉椰菜苗

蛋網海鮮金邊粉

男友話個鳳爪都幾辣,不過真係好抵食😂😂

椰青超大個!好清甜多椰肉👏
2020-06-09
  • 蛋網海鮮金邊粉
  • 酸辣去骨鳳爪沙律
2020-06-08 41 瀏覽
收工OT完後喺公司附近覓食,就一於試試一直都想試下嘅泰菜餐廳橙象🐘。見到大部分店員都係泰國人,就知道有幾正宗啦~店員仲推介我地試下$1優惠菜式,而當日嘅$1換購菜式就係咖喱雞🍛 我地一共叫左一份前菜拼盤、主菜、$1換購菜式同兩杯飲品。-泰式拼盤見到啲前菜全部都好吸引😍 所以就叫咗拼盤試試 拼盤包括有兩件春卷、蝦餅、魚餅同香葉包雞 其實份量都幾多 兩個人食就啱晒啦~每樣都可以食到一件-炭燒牛肋骨半肥瘦嘅牛肋骨燒得勁香口 配埋酸酸辣辣嘅醬汁十分惹味🌶 但對桃子來講d肉有少少肥 整體味道不錯-黃咖喱雞黃咖喱都幾大碗 估唔到裏面啲雞肉同配料份量都幾多 好有誠意 配埋飯食就最啱啦-椰青大大個椰青清甜解渴 配埋熱辣辣嘅泰菜一齊食真係好夾 解辣又開胃🤤見到幾乎每臺都有點,就知道幾受歡迎啦-芒果冰特飲芒果味濃郁🥭 份量都幾多幾大杯 味道唔會過甜 剛剛好呀
炭燒牛肋骨
椰青
芒果冰特飲
芒果味濃郁🥭 份量都幾多幾大杯 味道唔會過甜 剛剛好呀
  • 黃咖喱雞
  • 芒果特飲
  • 泰式拼盤
  • 炭燒牛肋骨
今日去大角咀搵朋友然後就來到Orange Elephant,朋友話呢個唔錯,佢間中都會同同事收工過黎食,因為日日都有唔同既1蚊加購食物。入到鋪頭,眼見職員都似泰國人,同埋好有禮貌。我地兩個女仔就叫左一個併盤,一個金邊粉,再加$1黃咖哩雞,再加份薄餅。先送上枱係1蚊雞黃咖哩雞,份量都唔錯,雖然係$1,但入面d雞肉都唔小,而且雞肉都好嫩。黃咖哩係唔辣的,好香好椰味,配薄餅食一流。兩個大大個椰青$42,椰汁勁滿又多肉,夏日熱辣辣就最啱飲。泰式併盤 原來都幾大份$145入面有蝦餅,春卷,魚餅,香葉包雞通常食泰國野,我一定會叫春卷。呢個春卷好脆唔油膩,而入面我食唔出有咩野,但同以往食既料有少許不一樣,好似有小小特別,食多2條都唔介意。呢個香葉包雞我應該係第一次食,一打開佢已經幫你切開一半,其實個味幾香有香葉味,但個人覺得有小許乾身,影響左個口感。之後送上蛋網海鮮金邊粉$88金邊粉食得多,蛋網我就無試過,個賣相好吸引👍入面除左有大大隻蝦,仲有其他海鮮如青口,魚柳,魷魚。酸酸甜甜既金邊粉,好惹味又開胃,泰式金邊粉果然無死👍

入到鋪頭,眼見職員都似泰國人,同埋好有禮貌。

黃咖哩係唔辣的,好香好椰味,配薄餅食一流。

兩個大大個椰青$42,椰汁勁滿又多肉,夏日熱辣辣就最啱飲。

泰式併盤 原來都幾大份$145
入面有蝦餅,春卷,魚餅,香葉包雞

之後送上蛋網海鮮金邊粉$88
金邊粉食得多,蛋網我就無試過,個賣相好吸引👍

2020-06-04
2020-06-05 37 瀏覽
琴晚又同朋友去大角嘴食飯, 搵到呢間星期一至日都有唔同款嘅$1菜式嘅泰國餐廳🥳. 泰式明爐烏頭魚🐟 . $1 (原價$169)呢個就係星期三嘅一蚊菜好抵呀🤣賣相幾靚條魚都幾大條, 有個爐座住熱所以黎到仲會滾😙點埋個泰式醬汁酸酸地幾好食😋. 原個菠蘿海鮮焗飯🍍. $104呢個係泰國菜其中必食嘅飯😇好大份好足料👍🏻👍🏻d菠蘿好甜☺️上面仲有腰果, 肉鬆, 提子乾🤓入面有蝦, 魷魚同蠔仔呢d送飯👻個飯整得幾好粒粒分明又唔會太油或太乾恰到好處😆. 香蒜軟殼蟹🦀 . $92炸得好脆好香, 又勁多蒜正! 正常發揮😌咬落去吱哂d汁係有d邪惡😈不過好食👻. 椰青🥥 . $42呢個比想像中好好飲🤩椰青水好多而且d椰肉好滑好淋好易就筆到出黎食😋超讚😍6點幾去到唔洗等位, 7點幾就好多人等位啦!想食早d去呀😋 btw 九龍城同北角都有分店呀😆推介: 🌟🌟🌟🌟(最高5星)

. 泰式明爐烏頭魚🐟 . $1 (原價$169)

. 原個菠蘿海鮮焗飯🍍. $104

. 香蒜軟殼蟹🦀 . $92

. 椰青🥥 . $42

推介: 🌟🌟🌟🌟(最高5星)
  • 原個菠蘿海鮮焗飯
  • 香蒜軟殼蟹
Orange Elephant聽好多人話好食,上年已經好想試,但係每次去到九龍城食泰國菜,都比人影響揀咗其他再平啲嘅餐廳食🤑而錯過左自己真正想食嘅,今次終於了咗心願,仲留意到有$1優惠添!星期三一蚊優惠✨係泰式明爐烏頭魚(原價169。除咗要讚加熱保溫,汁底酸甜甜嘅,好好味之外,都要讚埋整條魚既功架。雖然用緊一蚊優惠,但都唔馬虎,起碼魚肉連皮仲未滾爛晒散晒,魚骨又唔多,相信即使唔係開魚都唔會抗拒,十分推薦!椰青焗海鮮飯$104。椰青焗飯寶物比相有驚喜,份量黎講,飯同配料都好足料,兩個人食一啲都唔少。除咗雜錦海鮮,仲食到腰果椰肉提子乾,感覺幾fresh,一啲都唔乾。咖喱海鮮脆包盅$148。本身係諗住夜青焗飯唔夠味,可以點咖喱汁,原來原汁原味都已經完美,都可以唔使。 似食緊咖喱海鮮農夫包,唔同嘅係呢個包好食啲,仲有兩隻扮耳仔嘅青口🤣咖喱如果辣啲就唔會再香啲。珍多冰$28,頂有芒果 ,酸甜開胃。珍多煙韌,軟硬爽滑清甜。 椰青$42

珍多冰$28,
頂有芒果 ,酸甜開胃。珍多煙韌,軟硬爽滑清甜。

椰青$42

旺角係我覓食好地方,今日同朋友行遠少少去到大角咀呢邊搵野食,揀左呢間食泰菜餐廳非常近奧海城,岩晒我地瘋狂shopping之後再填飽個肚!餐廳報置得幾舒服,寬敞明亮坐位間有適當距離,坐得舒服,傾得開心👍🏻餐牌選擇都幾大,睇到我地心大心細食泰國菜我一定叫椰汁雞湯,整得好食一啲都唔易!椰香要夠濃郁 香草又要夠香🤤🤤🤤呢到既椰汁雞湯我必點😍叫左二人份都大大碗,湯頭非常濃郁香滑入口係滿滿既椰汁香味,夾雜住濃濃既香矛、羅勒等既香料🥥🥥🥥味道咸香得黎酸度剛好,非常開胃惹口👍🏻湯底好飲之外個湯仲勁足料!一畢起係非常之多既配料,有蕃茄仔、秀珍菇、雞肉等等啲料多到嚇親我地,飲晒食晒呢個椰汁雞湯都半飽雞肉份量實係唔惹少,食落都幾滑最重要係令到個湯增添左雞肉既鮮味,令成個湯更上一層樓👍🏻👍🏻👍🏻主菜我地叫左椰青焗海鮮飯🦑🦐🐟又係一上枱份量大到嚇親我啲飯疊到勁滿,淋上滿滿既椰子,令人食指大動🤗焗飯用左類似糯米飯,非常煙韌,食落有微微椰香既甜味頂頭既腰果同椰子脆絲令個飯多左啲口感🥥🥥配埋濃郁既椰漿,甜咸甜咸既味我好好食!炒飯另外仲有提子、粟米、雜菜等配料,令到成個飯唔會太單調😍而且成個飯仲有幾多海鮮係入面有魷魚、
旺角係我覓食好地方,今日同朋友行遠少少
去到大角咀呢邊搵野食,揀左呢間食泰菜

餐廳報置得幾舒服,寬敞明亮
坐位間有適當距離,坐得舒服,傾得開心👍🏻

餐牌選擇都幾大,睇到我地心大心細
食泰國菜我一定叫椰汁雞湯,整得好食一啲都唔易!
椰香要夠濃郁 香草又要夠香🤤🤤🤤
呢到既椰汁雞湯我必點😍
叫左二人份都大大碗,湯頭非常濃郁香滑
入口係滿滿既椰汁香味,夾雜住濃濃既香矛、羅勒等既香料🥥🥥🥥
味道咸香得黎酸度剛好,非常開胃惹口👍🏻

湯底好飲之外個湯仲勁足料!
一畢起係非常之多既配料,有蕃茄仔、秀珍菇、雞肉等等
啲料多到嚇親我地,飲晒食晒呢個椰汁雞湯都半飽

雞肉份量實係唔惹少,食落都幾滑

主菜我地叫左椰青焗海鮮飯🦑🦐🐟

又係一上枱份量大到嚇親我
啲飯疊到勁滿,淋上滿滿既椰子,令人食指大動🤗
焗飯用左類似糯米飯,非常煙韌,食落有微微椰香既甜味
頂頭既腰果同椰子脆絲令個飯多左啲口感🥥🥥
配埋濃郁既椰漿,甜咸甜咸既味我好好食!
炒飯另外仲有提子、粟米、雜菜等配料,令到成個飯唔會太單調😍
而且成個飯仲有幾多海鮮係入面
有魷魚、魚、蝦等等,整體都幾新鮮
尤其大蝦幾爽口,微微鮮甜
鮮魷既香味幾重,煮得岩岩好唔會好難咬開👍🏻

餐廳推出$1優惠,可以以一蚊優惠價格換購一樣食物
一個星期日日都唔同,我地個日係炒通菜
唔會因為$1份量好少,上到黎係份量無失望

調味做得幾好,咸香味十足
尤其蒜味突出,入口香濃
通菜幾新鮮唔會成口渣或者好難咬
每啖通菜都有好多蒜香汁,好食👍🏻

我地另外再叫左兩杯泰式特飲

泰式奶茶
望落無想像中泰式
但入口確實係泰奶既味道,比港式奶茶更香濃
多左一種茶既香味,奶味都非常夠👍🏻

洛神花冰
因為泰國菜通常較重口味
所以食泰菜我個人偏向飲啲清爽或偏酸既飲品
可以解滯去膩👍🏻👍🏻
呢到既洛神花冰酸度適中,食完咁多椰汁可以幫我解膩,同時又清清甜甜可以去滯
非常唔錯既選擇🥰🥰🥰

總括然而
食物質素唔錯,價錢又唔貴
餐廳又坐得舒服,可以慢慢食開開心心咁傾計
CP值幾高👍🏻
2020-05-30 34 瀏覽
我真係好鐘意食泰國🇹🇭餐,直頭係每年都要去一次泰國🇹🇭食下泰菜先得,但今年應該去唔到,但因全球疫情嚴重,出國重危險⚠️,所以唯有留港消費,今次我就約左我阿媽來去大角咀食下#橙象泰菜,自從有次在九龍城食過呢間 #橙象 就令我深深愛上變左我嘅飯堂,最正係佢果$1 餸星期一 泰式炸蝦🍤餅星期二 酸辣去骨鳳爪星期三 泰式明爐烏頭魚星期四 黃咖哩雞星期五 飛天通菜星期六 各式細支裝啤酒星期日 泰式香芧炸豬扒我就最叫左果泰式明爐烏頭魚及泰式拼盤再加$1換黃叻咖哩雞,再叫左果椰青及青檸梳打泰式明爐鳥頭魚$169魚夠新鮮再加上有好多香料如香芹、肉碎、秀真菇、羅望子令到果湯汁酸酸地好開胃。黃咖哩雞$1有水準,好香咖哩味,太好餸飯搞到我要叫左2碗白飯。泰式拼盤$145魚餅食落都幾彈牙及好香紅咖哩味,重有加左檸檬葉及紅咖哩,食落口好香檸檬葉及咖哩味,蝦餅彈牙有蝦味,外皮炸得脆口,春卷內裡加左粉絲有啲似越南春卷。
星期一 泰式炸蝦🍤餅
星期六 各式細支裝啤酒
星期日 泰式香芧炸豬扒

泰式明爐鳥頭魚$169

黃咖哩雞$1
有水準,好香咖哩味,太好餸飯搞到我要叫左2碗白飯。

泰式拼盤$145

話說前幾日碌碌下某社交平台,見到橙象推出左一蚊優惠,每個星期有指定一款菜式$1,啱曬最近糧尾嘅我去食🤣🤣-泰式明爐烏頭 $1雖然只係$1就食到,但一d都唔馬虎!🙈魚肉質地緊實,好新鮮,個湯酸酸地仲有d香料味,好開胃👍🏻👍🏻-泰皇咖喱炒大蝦 $182個汁好正,香椰汁味之餘,仲用蛋白打左欠,撈飯一流🤩d蝦係開邊,索曬d咖哩汁,好惹味🌟-原個菠蘿海鮮焗飯 $104好大份,d飯炒得夠乾,面頭有肉鬆同腰果,裡面有菠蘿粒酸酸甜甜😍而且好足料,有幾隻蝦、青口、魷魚同魚柳等。
泰式明爐烏頭 $1
雖然只係$1就食到,但一d都唔馬虎!🙈
泰皇咖喱炒大蝦 $182
個汁好正,香椰汁味之餘,仲用蛋白打左欠,撈飯一流🤩
d蝦係開邊,索曬d咖哩汁,好惹味🌟
原個菠蘿海鮮焗飯 $104
而且好足料,有幾隻蝦、青口、魷魚同魚柳等。
2020-05-21 50 瀏覽
我好鍾意食thai food! 之前就發現呢間餐廳勁抵食每一日都有個$1 菜式選擇我揀星期三去 $1優惠就係泰式明爐烏頭魚 原價要$ 168 架!!!勁抵!!!!仲要好足料 烏頭好大條魚肉吸收左D泰式湯汁 好味!!咖哩海鮮脆包盅 $148咖哩好多好香 可以話係唔辣 整體好大份!!!好飽肚!!!焗大蝦粉絲煲$159有兩大隻蝦 肥美粉絲好入味當然 點少得 芒果糯米飯 $62芒果超級清甜!! 糯米飯好有咬口!!好特別既係 佢用紫米 包住D白糯米~正!!
我好鍾意食thai food!
之前就發現呢間餐廳勁抵食
每一日都有個$1 菜式選擇
我揀星期三去 $1優惠就係泰式明爐烏頭魚
原價要$ 168 架!!!勁抵!!!!

仲要好足料 烏頭好大條
魚肉吸收左D泰式湯汁 好味!!
咖哩海鮮脆包盅 $148
咖哩好多好香 可以話係唔辣
整體好大份!!!好飽肚!!!
焗大蝦粉絲煲$159
有兩大隻蝦 肥美
粉絲好入味

當然 點少得 芒果糯米飯 $62
芒果超級清甜!!
糯米飯好有咬口!!
好特別既係 佢用紫米 包住D白糯米~
正!!
2020-05-17 53 瀏覽
住大角嘴的同事介紹這間"Orange Elephant Thai"橙象,最近有每日$1優惠價,十分抵食,而且有質素,咁我當然要去試下,於港鐵奧運站行過去都好近,十分方便。餐廳簡潔木系設計,座位寬敞十分舒適。看看宣傳餐牌,每日$1優惠價,星期一至日每天不同款式,優惠只限晚市六點後,只限堂食,需惠顧主餐牌內的一個項目,每枱只限使用一次。會首先探熱和消毒,進店後會遞上滾水供食客自行清洗餐具。《泰式明爐烏頭魚 $1》(星期三優惠)泰式招牌明爐烏頭魚,每次到泰國餐廳都必點,賣相一流,魚夠大條肥美,明爐鍋上熱辣辣,另外還付上一碗湯汁和醬汁,魚肉嫩滑,蘸上醬汁食用更美味。《黃咖哩牛腩煲 $86》今日想食咖喱正合胃口,咖哩濃稠度剛好,椰香味濃,牛腩嫩腍掛汁,下飯一流。牛腩的軟硬度不一,有些很稔嫩,但有些就比較有嚼感。薯仔炆的入味,黃咖哩味道帶甜又微辣,拌飯一流。《蛋網海鮮金邊粉 $88》漲卜卜的蛋網海鮮金邊粉 。蛋網下有炒得均勻惹味又多料的金邊粉,拌勻花生碎各配料,再加鮮青檸汁實在提味又有口感。《泰式凍咖啡 $26》好喜歡泰啡的獨特味道,甜甜之中有香滑咖啡味。《特選椰青 $42》好大個,飲完再食埋椰肉

會首先探熱和消毒,進店後會遞上滾水供食客自行清洗餐具。

《泰式明爐烏頭魚 $1》(星期三優惠)

《黃咖哩牛腩煲 $86》

《蛋網海鮮金邊粉 $88》

《特選椰青 $42》好大個,飲完再食埋椰肉,清爽!
2020-04-08