2012-11-07 530 瀏覽
小妹確實有幸,托朋友同屋企人既福,唔晒花錢就試晒佢地出名的朱古力mousse蛋糕($520)及芒果拿破崙蛋糕($720)。Tony Wong的出品,是一件件的藝術品,絕不能僅以味蕾去品嚐,眼睛的品嚐,尤為重要﹗九月時,小妹有口福試過呢款朱古力mousse蛋糕,蛋糕光滑如鏡,以金箔朱古力及一片拉花點綴,極具視覺美!一口咬落去,朱古力醬和朱古力慕絲香滑濃郁,配合中間鬆軟的朱古力蛋糕和脆脆餅底,口感豐富,chocolate fans豈能錯過!不過,實在太甜、太膩了﹗一小件已叫小妹吃不消﹗今日弟婦生日,細佬叫我代佢去灣仔取蛋糕,早到左,就買左件紅桑子拿破崙($40)即場食。兩塊脆卜卜、鬆化的酥皮夾住香滑creamy的吉士及酸甜的紅桑子,上層裝飾的薄片又香脆好味,簡直係一件賞心悅目的精品。芒果拿破崙蛋糕賣相一般,三朵玫瑰花係細佬特意要求加的(要加$囉)。2個多小時後,層層酥皮依然夠香脆鬆化,古士夠香滑creamy,芒果亦鮮甜。2磅蛋糕切成12件,每件$60喎﹗小妹覺得一件件細cake廚師所花的心機較多,賣相靚d可愛d,味道也好d,售價又平d(約$40)。係我就會買唔同款的細cake,唔會咁笨買蛋
)。2個多小時後,層層酥皮依然夠香脆鬆化,古士夠香滑creamy,芒果亦鮮甜。2磅蛋糕切成12件,每件$60喎﹗小妹覺得一件件細cake廚師所花的心機較多,賣相靚d可愛d,味道也好d,售價又平d(約$40)。係我就會買唔同款的細cake,唔會咁笨買蛋糕﹗

一句話,餅店賣的是Tony Wong品牌﹗想食靚餅,仲有好多抵食選擇。

2012-11-04
外賣自取
$720 (其他)
2012-10-28 484 瀏覽
竹壽司lunch之後,去咗希慎廣場hea咗下,諗諗下,Patisserie Tony Wong嘅另外一間分店就係駱克道,就行過去下午茶一番,雖然openrice地址係灣仔,其實係銅鑼灣行過去会比較近囉...實在太精彩,所以打包多件Chocolate Truffle俾同事high tea,店員仲好貼心甘係外賣盒加入冰包,贊好!
試咗個新品種,忘記咗叫乜名,不過始終都係Chocolate Truffle最贊,朱古力味夠濃郁...
2012-10-03
  • Chocolate Truffle,玫瑰花蛋糕
2012-10-26 451 瀏覽
這過百元的小玫瑰花蛋糕就是一些平時自己不會捨得買,但若有人肯買給你時,你會感到被寵的小東西!你總會想多用眼睛欣賞一會,才捨得去品嘗它。那漂亮的花瓣,只是很甜的白朱古力片而已,但內裡就是一個更小的三層圓形mousse cake,上層較厚的是野莓慕思,很清甜柔和,這就中和了花瓣的甜味,第二層是薄薄的海綿蛋糕,而最底層是脆朱古力餅乾。其他家人就試了紅桑子拿破侖,榛子朱古力,咖啡啫喱,綠茶Opera及熱情果菠蘿椰子Dome Cake。其中的咖啡啫喱有一小泵盛着雲厘拿忌廉汁插在蛋糕面,到吃時才唧入海綿蛋糕中,别有趣味;而熱情果Mousse Dome cake,吃到中心時就有紅桑子醬流出,給人驚喜。但若要以食味比拼,Thomas Trillion, Ritz Carlton, Harlan's及Mandarin應更勝一籌!
吃得的玫瑰
紅桑子拿破侖
吃得的玫瑰
紅桑子拿破侖
2012-10-26 280 瀏覽
同事生日買了兩朵小玫瑰,一粉紅、一朱古力,以及六件其他餅。雖然大家都說蛋糕漂亮,不斷影相,我倒覺得有點華而不實,只能說不是我杯茶。不過,生日的開心就可以。大家吃後都說太甜,我有幸吃到粉紅玫瑰。當然,我沒有吃到花瓣部份,中間是士多啤梨啫喱、士多啤梨忌廉、士多啤梨蛋糕和消化餅。甜度是比預料中的好,但仍是覺得甜,幸好有不太甜的消化餅中和一下。不是什麼特別日子,我想我絕不會再買和吃這店的出品,畢竟這價錢可以有的更好選擇多的是。

2012-10-25
2012-09-23 305 瀏覽
黎到 Patisserie Tony Wong 既另一間 location:試了三款精緻蛋糕。因為買完拎走, 所以職員好細心喺蛋糕盒裡面附上 an ice pack,可以 keep 住溫度凍一點, 如果唔係, 外面既天氣實在太熱, 會影響蛋糕既品質。Mixed Berries Napoleon:上面鋪滿 raspberries, blackberries, 同士多啤梨。一層層酥皮夾住 some custard。Custard 好 thick, 但唔會太甜。Lychee Dome:賣相好靚既蛋糕。雪白色既 dome cake with 一塊玫瑰花瓣。鮮紅色同白色有一個強烈既對比, 仲點上一小片金箔作點綴。切開裡面有香滑既 cream 加上整粒既 raspberry。下面仲有一層餅乾 crust, 不過略嫌唔夠脆身。我認為最具創意係叫 Cardinal 既蛋糕:層次好豐富, 喺第二度無見過咁既蛋糕配搭。間住間住有一條條 lady fingers 同 meringue (脆蛋白)。另有一層苦苦, 幾挺身既 coffee jelly。下面又一層咖啡味道既 buttercream。最特別就係仲有
Patisserie Tony Wong

Mixed Berries Napoleon:
Mixed Berries Napoleon
一層層酥皮夾住 some custard。
Custard 好 thick, 但唔會太甜。

Lychee Dome:
Lychee Dome
賣相好靚既蛋糕。
雪白色既 dome cake with 一塊玫瑰花瓣。
鮮紅色同白色有一個強烈既對比, 仲點上一小片金箔作點綴。
下面仲有一層餅乾 crust, 不過略嫌唔夠脆身。

我認為最具創意係叫 Cardinal 既蛋糕:
Cardinal
層次好豐富, 喺第二度無見過咁既蛋糕配搭。
另有一層苦苦, 幾挺身既 coffee jelly。
下面又一層咖啡味道既 buttercream。
最特別就係仲有一支好似針筒既 vanilla sauce,
喺食之前, 可以淋上去。
Pretty impressed with Tony Wong 喺呢一件蛋糕上面所花既心思同創意,
但我就覺得雖然食落幾特別, 但味道有點過於複雜...
2012-08-05
Mixed Berries Napoleon
Lychee Dome
Cardinal
2012-09-12 243 瀏覽
Tony Wong 的作品向來以花巧見稱,不過有姿勢同樣亦有實際,而且創意無限。之前到訪灣仔的 Patisserie Tony Wong,就發現幾款寫着 "New Item" 的貨色,垂涎欲滴之間,當然忍不住手帶走兩件。 Cardinal (Grade: 4/5)你會說這款 Cardinal 外表普通,可以有幾特別? 其實簡單的設計,味道一樣可以很豐富。蛋糕的上下兩層用蛋白曲奇砌成,中層則是軟滑可口的 cappuccino 咖啡慕絲和咖啡甜酒忌廉,入口有種特別濃郁的咖啡香,就連我這個不愛咖啡的人也愛不惜手。細嚼之間,原來夾心還有一小片咖啡啫喱,啫喱的咖啡濃度比週邊的慕絲來得更濃更甜,令整體的層次和對比更為鮮明。若然尚嫌花款不足的話,餅師還安排了一支超細裝的雲呢拿醬,將醬汁均勻地放入餅中,會倍覺香甜味美。 Lychee dome (Grade: 4.5/5)另一款新作的賣相相對較為亮麗,白色半球體的形狀,像雪球般令人感覺冰涼清新。蛋糕的頂層是主題的荔枝忌廉,入口非常滑溜而富質感,加上底層的杏仁蛋白餅和少許草莓醬,配搭天衣無縫。 總結水準一如過往,無懈可擊。相比近期試過 Chez Shib

Cardinal (Grade: 4/5)

Lychee dome (Grade: 4.5/5)
總結
水準一如過往,無懈可擊。相比近期試過 Chez Shibata、文華餅店、Coco 等餅店的出品,無論在味道、創意、造型等方面都高低立見。

外賣自取
$40 (宵夜)
2012-09-05 239 瀏覽
成日聽人講玫瑰花蛋糕, 玫瑰花甜品.今日終於經過附近買過品嚐品嚐.9件CAKE 當然唔係我一個人K.O. 曬啦.首先我地試左最特別O既玫瑰CAKE.呢個特別之處係個外型.一片片芒果拼成玫瑰咁. 唔食淨睇已經值回票價. 不過買左返黎.當然要試試.喜愛芒果既朋友就唔好錯過.佢地簡既芒果真係新鮮.正.原來想其他CAKE 都單獨影.但大家太心急...所以我影完個芒果.其他已經開始俾人K.O.最上個款係TIRAMISU.有無特別之處...只可以話不過不失.隔離半圓波波係朱古力.入面有D 粒粒好得意.D朱古力好濃. 食完一定要飲暖水平衡返.另外我有食到係雜果面拿破崙.呢個買完要快D食.因為愈放得耐.拿破崙係無咁好食.仲有可以既話自己一個人食.我地就係分甘同味.玩到變左一層層.其餘既轉眼間已俾其他人K.O.囉.
成日聽人講玫瑰花蛋糕, 玫瑰花甜品.
今日終於經過附近買過品嚐品嚐.
一次過滿足曬唔同願望
9件CAKE 當然唔係我一個人K.O. 曬啦.
首先我地試左最特別O既玫瑰CAKE.
呢個特別之處係個外型.
一片片芒果拼成玫瑰咁.
唔食淨睇已經值回票價.
不過買左返黎.當然要試試.

喜愛芒果既朋友就唔好錯過.
佢地簡既芒果真係新鮮.正.
玫瑰芒果小CAKE
原來想其他CAKE 都單獨影.
但大家太心急...所以我影完個芒果.
其他已經開始俾人K.O.

最上個款係TIRAMISU.
有無特別之處...只可以話不過不失.

隔離半圓波波係朱古力.入面有D 粒粒好得意.
D朱古力好濃. 食完一定要飲暖水平衡返.

另外我有食到係雜果面拿破崙.
呢個買完要快D食.
因為愈放得耐.拿破崙係無咁好食.
仲有可以既話自己一個人食.
我地就係分甘同味.
玩到變左一層層.

其餘既轉眼間已俾其他人K.O.囉.
2012-05-03
10 分鐘 (外賣自取)
一次過滿足曬唔同願望
玫瑰芒果小CAKE
  • 玫瑰芒果CAKE
  • 半圓朱古力CAKE
2012-08-06 185 瀏覽
其實食了好多次,但次次都忘記了拍照,Chocolate Truffle Cake ($40),本身唔好朱古力,,但真係好cramy好滑身,食左都唔太溜一食愛上..雜莓拿破崙($40)普普通通One, Two, Tea ($40)以earl grey tea 為主..因老公好...食落好香茶味仲有dd橙味...好match..
其實食了好多次,但次次都忘記了拍照,

但真係好cramy好滑身,食左都唔太溜
一食愛上..

雜莓拿破崙($40)普普通通

One, Two, Tea ($40)
以earl grey tea 為主..因老公好...
食落好香茶味仲有dd橙味...
好match..

2012-07-28
2012-07-30 581 瀏覽
Wanted to try Tony Wong Patisserie for long. Finally,I got the chance. So glad to know that a shop has been opened in Wan Chai (somewhere behind Times Square), so close to my workplace. So, I've visited Tony Wong twice in few days~ Take Away: (1) Lychee dome : nice looking and tasty. Smooth texture (vanilla?) with light and fresh lychee taste (not strong fake lychee taste), with my favourite Rasberry inside. Very special combination. I think the rose is just for decoration??!!! (2) Green tea op

Take Away:

(2) Green tea opera: I am interested in all Green tea things. So, the dense green colour catches my eyes instantly. However, I was quite disappointed with both the texture and the taste. The cake is not smooth enough, a litttle bit hard. And the green tea is quite bitter. May be I am such a sweet lover that always expect a sweet version of green tea. I also prefer a stronger chocolate taste.

Dine-in:
Today after lunch, I spare sometimes to visit the shop again!

(1) Chocolate truffle cake: Nice shinny dome creature. Chocolate lover must order it. Although I don't like mousse texture dessert very much, I still love it. The chocolate taste is so strong and the texture is so smooth that gives you a sense of luxury. The crunchy things balacne the rich and heavy chocolate. Love it!!!

(2) Cherry Napoleon: Nice decorated. The crispy honeycomb thing on top, I guess is cheese with caramel on top?? ( I am not quite sure), tasty!!! The pastry is very crispy one and taste really nice. The cherries are juicy. However, only one problem is it's hard to taste the dessert as a whole. So, I need to seperate it by parts. It would be great if the 'height' of the napoleon can be reduced.

I think the dessert here definitely worth the money. Of course, it's not cheap AT ALL! But for a sweet lover, I am happy to spend the money even though one piece of cake can be more expensive than a lunch. As least I am happy to see them and happy to taste them. I can't wait to try the rest of the nice and charming cakes. I am eager to try the mini rose cake, but it costs $1XX for a piece.
I also want to try the earl grey tea which I can't see them today.

題外話/補充資料: They will put an ice bag inside the take-away box. Good service~
2012-07-30
2012-07-25 196 瀏覽
這夜於再興吃過叉燒飯後,便來到附近的Patisserie Tony Wong 吃件蛋糕作為甜品。呈鏡面半圓球體的Chocolate Truffle Cake ($40),賣相吸引,切開一半,在光滑的朱古力醬底下,是厚厚的朱古力慕絲,質感輕柔,入口即溶。夾在中間是鬆軟的朱古力蛋糕,最底層的脆脆,味道跟金莎朱古力內的薄脆相似。蛋糕整體朱古力味道濃郁,令人一試難忘。
Chocolate Truffle Cake ($40)
$40 (其他)
Chocolate Truffle Cake ($40)
  • Chocolate Truffle Cake
2012-07-07 133 瀏覽
朋友知道我女友鍾意食Tony Wong嘅拿破崙,上嚟探我地就帶左一個Surprise--Cherry Napoleon! 單看賣相已經相當吸引, 食時反有點不知從何入手. 因為用叉壓下去又唔能一次將各層一併叉起,反而差d將車厘子壓左出嚟. 最後決定逐層食. 頂層的薄酥皮很脆, 唔油膩; 吉士醬好厚, 但唔會太甜. 然後就係兩層酥皮餅同中間嘅車厘子啦! 酥皮餅依然十分鬆脆, 內裡夾了很多層~中間嘅車厘子本來看樣子好像會很甜似的, 但食落又唔太甜而且肉很厚, 不錯!
然後就係兩層酥皮餅同中間嘅車厘子啦!
2012-07-05
  • Cherry Napoleon
2012-05-18 130 瀏覽
晚上八時, 可以選的款式已經不多了選了這一個朱古力玫瑰, 只因為它的外表想不到這美得像藝術品一樣的外表, 還有"內在美"先吃一口花瓣, 朱古力味香濃, 是Varlhona的Dark Chocolate一塊又一塊以後, 便會發現中間原來還有一個chocolate mousse的球仍然香濃的朱古力, 非常香滑, 配合花瓣一起吃, 一流
晚上八時, 可以選的款式已經不多了

選了這一個朱古力玫瑰, 只因為它的外表

想不到這美得像藝術品一樣的外表, 還有"內在美"
仍然香濃的朱古力, 非常香滑, 配合花瓣一起吃, 一流
題外話/補充資料: 這一款蛋糕要插蠟蠋殊不容易
2012-05-03
2 分鐘 (外賣自取)
$103 (其他)
2012-05-01 162 瀏覽
近期寫過有關 Petit Amanda、agnes B Delices 等等精品甜品店的食評,唯獨是未有一提殿堂級大師 Tony Wong 的作品。本人其實是Tony 的小粉絲,他做餅的技術可謂鬼斧神工,除了作品的款式繁多之外,賣相亦非常亮麗。見到如此藝術品般的西餅,有時真的有點不忍心加以破壞。去過位於銅鑼灣的 Patisserie Tony Wong 已不下數次,每次都會精心挑選不同味道的蛋糕來品嚐一番,但時至今日,仍然未能盡試所有的款式。 Concorde with sea salts (Grade: 3.5/5)Tony 其中一款得意傑作,外層一枝枝的朱古力條,包住內裏的朱古力蛋糕。賣相特別但朱古力條比較軟腍,入口易溶,令味道未有想像中的完滿。 Pink Forest Cake (Grade: 3.5/5)非一般的黑森林蛋糕,粉紅色玫瑰味的面層,夾著鬆軟的傳統黑森林餅,可惜的是果醬放得略嫌過多,整體來說不過不失。 Green Tea Opera Cake (Grade: 4/5)Opera cake 本身只屬普通貨色,但加入和風色彩的抹茶後頓然變得特別有新鮮感。抹茶和朱古力

Concorde with sea salts
Pink Forest Cake
Opera cake 本身只屬普通貨色,但加入和風色彩的抹茶後頓然變得特別有新鮮感。抹茶和朱古力味的慕絲一層層重疊起來,質地恰到好處得來又不會過軟或太實,而且層次分明,實在令人印象難忘。
Green Tea Opera Cake
Hazelnut & Chocolate crunchy cake (Grade: 4.5/5)
造型屬於較為平凡的一群,但千萬不要被外表蒙騙。兩片鬆化的朱古力薄片,夾着一層幼滑的榛子忌廉,加上榛子味道的海綿蛋糕作餅底,中央還刻意放入少許榛子碎來增加咬口,從低調中盡顯出不平凡。
One, Two, Tea (Grade: 5/5)
個人至愛莫過於這款One, Two, Tea 。所有材料都從earl grey tea 方向出發,當中分別有earl grey 味的餅碎、燉蛋和慕絲,配搭底層的雲呢拿香橙海綿蛋糕,口感極度豐富,味道的變化亦層出不窮。
One, Two, Tea
Ivory Rhubarb (Grade: 4/5)
形狀設計成一個粉紅色的茶壺一樣,外型獨特得來十分別緻。餅的外層是軟滑的白朱古力慕絲,內裡則有略帶酸味的大黃和杏仁蛋糕,入口有種前所未有的清新口感。
Ivory Rhubarb
Cherry Napolean (Grade: 2.5/5)
另一款 Tony 的招牌創作,遠看頗似皇冠但其實是忌廉泡芙和各種草莓的混合體,只可惜味道沒有賣相那麽吸引。
Cherry Napolean
總結
蛋糕的款式不但比對手多,而且味道和賣相同樣出類拔萃,難怪開業短短數月,已經成為城中佳話。價錢雖然不稱得上便宜,但愛吃甜的妳必定會感覺物有所值。
外賣自取
$40 (宵夜)
One, Two, Tea
Ivory Rhubarb
2012-04-30 436 瀏覽
It looked so pretty, but it's just not my thing. It was too sweet. But I had hope in Tony Wong, and looked forward to trying the chocolate truffle.
2012-04-20 115 瀏覽
前帝苑酒店行政糕餅總廚Tony Wong的餅店,終於在灣仔開設分店了﹗感謝同事買來跟大家分享 : )同事共買了四款口味﹕芒果撻、藍莓芝士、雜莓拿破侖和Earl Grey Mousse,其中Earl Grey Mousse滑如豆腐,帶淡淡清香,不會太甜,我們一致讚好﹗其他口味亦很不錯﹗不知為何,今天我超想吃蛋糕,一早吃了一件聖安娜蛋糕,下午吃了同事買的四款蛋糕,下班後忍不住奔往Patisserie Tony Wong這間灣仔分店再吃個夠 : ) 其實我最想吃Chocolate Truffle,不過最後我好奇的選了一個形狀較特別的,嘻嘻﹗小店非常雅致,有少量座位讓你坐著慢慢品嚐。今天我又來得合時,店裡只有我一人。看,桌上那件蛋糕正在等著我 : )是你了﹗這就是我選的Cherry Napolean (HK$40),想不到車厘子如此清甜多汁,不錯不錯﹗不過說到Napolean的質感,我覺得天后的Mimosa Patisserie較鬆脆,難怪常常售罄 : )

2011-11-24
  • Earl Grey Mousse