2016-07-03
最近係觀塘果邊返工,睇fb,新星期X之類既推介,知道觀塘工業區既餐飲已經發展到白熱化階段,基本上每座building都有十間八間餐廳,今日返工之前揀左呢間黎試。有時fd問我點解咁得閒寫食評,更何況又點知果間值得寫。其實無嘢既,本身份人中意影食物相,咁影完食完,覺得間嘢掂又得閒,就會開心share,好似有女仔都會拍video開心share好用makeup 產品一樣。今次揀呢間,因為噱頭"fitness",一入到去,見到勁多健身器材,器材非常新淨,不過我就無試,因為我既目標係食物!右邊係餐廳區,食物款式其實同其他西餐廳差唔多,反而係煮法同用料夠突出。餐湯 南瓜薯仔湯個湯堅係好清香,南瓜味比較出,之後有小小薯仔蓉。個湯無落忌廉,但係都滑,唔會鞋口。我揀左D餐,配雜菌同龍脷柳。大胃王(即係我)都差啲食唔哂既份量,加上香濃蕃茄醬,仲有大量雜菜煮成既汁,焗完上枱係好香蕃茄味。雜菌同龍脷柳都係烚完先同長通粉一齊焗,唔好以為烚完無味,相反,雜菌仲係索索聲,龍脷柳用烚既煮法,但係無平時係街食龍脷柳既雪味,魚肉依然係彈牙,見到有少許蒜泥係魚肉度作調味。用烚既做法,一食就知食材質素,呢度既食材有水準,所以
今次揀呢間,因為噱頭"fitness",一入到去,見到勁多健身器材,器材非常新淨,不過我就無試,因為我既目標係食物! 右邊係餐廳區,食物款式其實同其他西餐廳差唔多,反而係煮法同用料夠突出。
餐湯 南瓜薯仔湯 個湯堅係好清香,南瓜味比較出,之後有小小薯仔蓉。個湯無落忌廉,但係都滑,唔會鞋口。 我揀左D餐,配雜菌同龍脷柳。 大胃王(即係我)都差啲食唔哂既份量,加上香濃蕃茄醬,仲有大量雜菜煮成既汁,焗完上枱係好香蕃茄味。雜菌同龍脷柳都係烚完先同長通粉一齊焗,唔好以為烚完無味,相反,雜菌仲係索索聲,龍脷柳用烚既煮法,但係無平時係街食龍脷柳既雪味,魚肉依然係彈牙,見到有少許蒜泥係魚肉度作調味。
用烚既做法,一食就知食材質素,呢度既食材有水準,所以可以食得健康同清淡小小,都一樣好味,食到食材既真味。
講真,我份人係重口味,但大熱天時,有時見到濃味食物都無哂胃口,想食清啲,呢度其實幾適合,食得出少油少鹽,無味精,抵讚! 呢度仲有推介既健康沙冰,全部都有蛋白粉,大鄉里未試過蛋白粉呢樣嘢,我估應該係無味,因為飲唔出有蛋白味haha,我叫左奇異世界($48),因為個人唔太喜歡乳酪飲品,呢杯有奇異果,士多啤梨,香蕉。
一飲落去,全部既水果味出哂,我明點解$48杯,因為真係鮮榨,就企係你前面既水吧位度整,啖啖都有果肉,夏天飲勁解渴! 不過如果健康飲品有埋熱飲就更好>·< 呢度仲有羊架,烤三文魚之類既dish,任君選擇。