Plato Cafe & Bistro (Mikiki)

2024-09-19 668 瀏覽
Plato Cafe 開到九龍城啦,位於Mikiki一樓中庭,從啟德站過來不用5分鐘就到😎,逛天橋未到商場就看到餐廳名。環境裝修優雅時尚,坐在窗邊欣賞街道景色挺悠閒地。食物以套餐為主,跟餐附送是日餐湯或沙律,也可加購小吃和甜品🙈。-熱玫瑰朱古力 HKD$14|香蕉朱古力奶昔 HKD$26飲品的選擇有很多欵,跟餐會便宜點,兩杯飲品賣相也吸引。玫瑰朱古力味道較香,還有拉花可以打卡📸,一陣清香的玫瑰味朱古力味道香濃。香蕉朱古力質感軟滑味道香甜,面層有香蕉片口感豐富。-日式天婦羅魷魚鬚 HKD$38跟餐點會便宜點的,金黃色的賣相口感酥脆,吃得到外脆內軟的質感。肉質爽口鮮味,這個配醬汁吃較惹味欵😚。另有沙律菜拌著,可以中和食物油膩感。-全日早餐 HKD$98用了小鐵盤裝着感覺挺美的,顏色吸引食材用料豐富,食物包括鮮奶炒蛋、烤蕃茄、紐倫堡腸、朱古力醬牛角窩夫、薯餅、火龍果及沙律。牛角窩夫口感酥脆挺香牛油味欵,面層有朱古力醬味道香甜。鮮奶炒蛋奶質感滑溜,薯餅酥脆不油膩。-韓式泡菜海蝦意大利粉 HKD$92用泡菜做的主吃感覺挺開胃的,擺盤賣相也吸引的。用的時新鮮海蝦,肉質爽口彈牙。意大利粉份量算是多的

跟餐附送是日餐湯或沙律,也可加購小吃和甜品🙈。

熱玫瑰朱古力 HKD$14|香蕉朱古力奶昔 HKD$26
飲品的選擇有很多欵,跟餐會便宜點,兩杯飲品賣相也吸引。

香蕉朱古力質感軟滑味道香甜,面層有香蕉片口感豐富。

日式天婦羅魷魚鬚 HKD$38

全日早餐 HKD$98

韓式泡菜海蝦意大利粉 HKD$92

意大利粉份量算是多的質感剛好,醬汁香濃惹味。

自家製麻糬提拉米蘇 HKD$48
這個也是跟餐加的,要在下單時一起點的,可選擇即上或後上。用了玻璃瓶和小木盤放著,打開看看到賣相吸引😍。甜而不膩的味道,酒味不會太重裡面暗藏煙韌軟糯的麻糬。
2024-09-18
2024-08-13 3431 瀏覽
自從開咗Airside之後,同老婆都多咗嚟新蒲崗呢邊,因為一出地鐵站天橋駁天橋就過到嚟呢頭,加上我哋住喺屯馬線之上,一程車就過到嚟,非常簡單方便。今晚就過到嚟Mikiki搵食,又可以逛吓「一田」 。見到新開咗一家「Plato Cafe & Bistro」, 大約喺年初到訪過其佐敦店,試過佢啲嘢有質素,所以,就同老婆試呢間,有保證嘛!呢間由門面到內籠,比起佐敦店感覺截然不同,呢間嘅裝修明顯比較高雅,但不俗氣,而且樓底高,近門口一排排嘅卡位超級闊落,女生嘅話坐6個都無問題。而餐廳呈L型,再入啲嘅用餐區亦非常之大,做上拱門框顯得非常優雅,而且,對住一排偌大嘅玻璃窗,就算喺夜晚無乜景,感覺都會喺開揚啲。摺頁式嘅主餐牌,打開一睇就有齊所有菜式,包括湯品、沙律、薄餅、前菜、主菜、全日早餐、意大利麵、意大利飯、甜品……等等,選擇非常之多。如果想食抵啲,就梗喺揀晚市套餐啦,包是日餐湯、主食及基本飲品,而主食都有成14款選擇供應,應該都唔難揀。再想食得好啲、又抵啲,就不妨晌兩款二人套餐中落手,一款賣$458,另一款賣$546,同樣包前菜、餐湯、主食、甜品及飲品,計落確喺幾划算。以二維碼落單,除咗個介面清
以二維碼落單,除咗個介面清晰易用之外,最欣賞就喺有好多額外選項
,就好似咖啡、甜品都可以揀後上,牛奶又可以揀熱嘅。
餐具、糖包、牙簽就放晌枱上一旁,擺放整齊,份量充足,其實,亦反映到服務一環,晌預備上交足功課。此外,店員嘅服務都好細心,主動添水收拾,服務頗為熨貼,而且,都好有禮貌。
蘑菇忌廉湯

個湯睇表面已見有好多細微嘅蘑菌粒,未飲都聞到陣陣菌香,飲落菌味果然濃郁,質感柔滑,細微嘅菌粒增添咗口感。
西班牙海鮮飯 $148

雖然唔喺傳統嘅西班牙飯有個小鑊盛載登,不過單睇賣相都非常有有料到,話晒呢個都喺廚師推介嘅菜式,海鮮料有大蝦、青口同魷魚,非常鮮甜,而啲飯粒夠濕潤,仲滲出濃濃鮮味,事後先知加咗唔龍蝦油去煮,真喺好有畫龍點睛之效。
露絲瑪莉香草羊架 $218

3大支羊架燒得外觀焦香,配以烤西蘭花同巨型焗薯,賣相已經夠搶眼。選上5乘熟,果然,煎到啱啱好,色澤粉嫩而唔會有血水滲出,小試一口,肉質柔嫩富羊肉嘅羶香,並滲出陣陣露絲瑪莉香草香。西蘭花烤過固然好食啲,而焗薯都好正,因為加咗酸忌廉同啲煙肉碎,又有薯味喎。
蜂蜜柚子茶

老婆就梗喺揀杯熱飲啦,呢杯喺佢最啱心水嘅,有蜂蜜又有柚子,嚟到嘅仲加咗片檸檬,飲落更加清新滋潤。
蜂蜜柚子茶
意大利即磨咖啡

小弟就留到食甜品時先上杯咖啡,感覺更加嘆,而咖啡唔單止喺即磨貨式,仲飲得出啲豆都喺靚貨,飲落醇厚芳香而細膩。
意大利即磨咖啡
麻薯千層酥盒子配雪糕 $58

我哋所揀嘅一人餐就唔包甜品,所以,額外嗌咗呢款甜品共享。講賣相,真喺搶晒分,做得非常精緻。而麻薯千層酥盒子口感幾特別,幾酥脆,麻薯煙煙靭靭,仲搭咗塊拖肥餅乾配咖啡,真喺一流。
麻薯千層酥盒子配雪糕
跟佐敦店一樣,綜合而言,無論環境、招呼,抑或食物,都好滿意,喺值得再光顧嘅餐廳。
2天前 0 瀏覽
中秋不想食中餐,一家三口簡單在家附近用膳。見到Mikiki商場內的新餐廳,就入座點個二人餐分享。是夜餐湯椰菜花忌廉湯,香醇濃厚,穩打穩紮。小食天婦羅魷魚鬚,外皮鬆脆,魷魚彈牙,十分惹味。套餐主菜龍蝦意大利飯,飯粒al dente,龍蝦足半隻奉上,肉身鮮甜結實,蝦膏肥美豐腴。炭燒澳洲肉眼約燒至 medium,味濃肉質結實多汁,配上酸忌廉焗薯十分香口。跟餐甜品焦糖雲石芝士蛋糕,質地略軟又不過甜,誠意十足。此套餐份量質素俱備,值得推介。

是夜餐湯椰菜花忌廉湯,香醇濃厚,穩打穩紮。

小食天婦羅魷魚鬚,外皮鬆脆,魷魚彈牙,十分惹味。

跟餐甜品焦糖雲石芝士蛋糕,質地略軟又不過甜,誠意十足。

此套餐份量質素俱備,值得推介。
2024-09-17
3天前 0 瀏覽
在我們的五周年結婚紀念日,我們選擇了Mikiki商場的Plato Cafe & Bistro,這是一個充滿溫馨氛圍的西餐廳,讓我們的慶祝更加特別。首先,蘑菇湯的香氣撲鼻而來,濃郁滑順,讓人感受到新鮮的蘑菇風味,為晚餐開了個好頭。接下來的煙三文魚凱撒沙律,鮭魚的煙燻味道與新鮮生菜的清脆感相得益彰,沙律醬的調味恰到好處,讓人食慾大開。主菜方面,五分熟的炭燒澳洲肉眼牛扒無疑是當晚的亮點。肉質鮮嫩多汁,炭燒的香氣更是令人陶醉,搭配的黑胡椒醬增添了層次感,讓每一口都充滿驚喜。隨之而來的波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯,龍蝦肉鮮甜,飯粒吸收了濃郁的龍蝦汁,味道絕佳,令人久久不能忘懷。最後,海鹽焦糖芝士餅作為甜品,甜中帶鹹,芝士的濃郁與焦糖的香甜完美融和,讓人感受到滿滿的幸福感。整體而言,Plato Cafe & Bistro的每道菜品都讓我們的紀念日更加難忘,服務也非常周到,是一個值得推薦的用餐地點!

6天前
紀念日
2024-10-06 0 瀏覽
今天黃昏,我和朋友在新蒲崗的Mikiki,來到了一間名叫「Plato Cafe & Bistro」的西餐廳享用晚餐。這裡的氛圍輕鬆舒適,非常適合聚餐。我們選擇了精選二人套餐,首先上桌的是當日餐湯,湯品熱騰騰,味道濃郁,讓我們暖和起來。接著,酸忌廉煙肉薯條的出現讓我們眼前一亮,薯條外脆內軟,搭配酸忌廉和煙肉,更是美味十足。最令人期待的波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯也隨之上桌,濃郁的龍蝦汁渗透在米飯中,龍蝦肉鮮嫩,讓人每一口都充滿幸福感。澳洲肉眼牛扒則是另一道驚喜,肉質鮮嫩多汁,烹調得恰到好處,搭配的醬汁更是提升了整體風味。最後,我們享用了當日的甜品——芝士蛋糕,口感絲滑,甜而不膩,完美地為晚餐畫上句號。朋友選擇了意大利即磨凍咖啡,而我則品嚐了熱咖啡,兩種風味都各有特色,讓我們的用餐體驗更加圓滿。這頓晚餐真是讓人難忘!

2024-10-04 0 瀏覽
平日lunch都大排長龍,今次就放工過嚟食,同埋唔洗比時間限住可以食得悠閒小小。餐廳環境好優美,仲播住令人舒服開心嘅背景音樂。因為每樣都太吸引嘅關係,選擇困難嘅我哋直接決定叫二人餐,有湯有前菜有兩款主菜仲包埋甜品餐飲。餐湯係羅宋湯好好飲。前菜揀咗日式天婦羅魷魚,雖然寫係前菜但份量超多﹗魷魚鬚都好長好大條,每條都有紫菜粉,炸粉薄薄一層,食落香脆唔油膩仲食到魷魚嘅鮮味。沙律菜有醋做調味,酸酸地配埋一齊好開胃。主菜就揀咗波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯同埋炭燒澳洲肉眼牛扒。波士頓龍蝦都好大隻又多肉,煎完有好香嘅蒜香味,仲貼心咁比埋工具方便拆殼。意大利飯粒粒分明,濃稠度剛剛好,充滿住香濃嘅龍蝦汁味,每啖都好似有龍蝦係口入面游緊水咁。炭燒澳洲肉眼牛扒可以揀生熟度,我哋揀咗7成,外表煎到金黃焦脆,而切開裡面係粉紅色。食落多汁口感嫩滑,付加嘅醬汁可以自由添加,令牛扒更加有層次感。配菜嘅西蘭花同埋焗薯都好出色,特別係焗薯,加埋脆煙肉粒超正。餐飲加錢叫咗凍抹茶鮮奶同藍莓水果茶。淨係外表已經好出色,加埋餐廳超靚裝修背景超打卡able,熱茶仲有蠟燭一直暖住,食到最尾都仲可以飲到熱茶超開心。抹茶鮮奶兩種味道都好濃厚,
餐湯係羅宋湯好好飲。

主菜就揀咗波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯同埋炭燒澳洲肉眼牛扒。

餐飲加錢叫咗凍抹茶鮮奶同藍莓水果茶。
淨係外表已經好出色,加埋餐廳超靚裝修背景超打卡able,熱茶仲有蠟燭一直暖住,食到最尾都仲可以飲到熱茶超開心。抹茶鮮奶兩種味道都好濃厚,混合一齊好好飲。

甜品加錢叫咗竹炭麻薯千層酥盒子配雪糕,淨係睇名已經覺得好吸引非叫不可,另外一個精選甜品就係芝士蛋糕。甜品賣相都好靚。芝士蛋糕有三層,有兩種唔同嘅芝士口味,食落濃郁又唔膩。表層嘅焦糖醬除咗擺盤仲添加咗甜味同埋層次感。竹炭千層酥盒子有好多層好鬆脆,竹炭味好濃好特別,無論單食定配埋麻薯雪糕一齊都好出色。
2024-10-03
  • 波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯
  • 炭燒澳洲肉眼牛扒
2024-09-27 0 瀏覽
Plato Cafe & Bistro經濟實惠二人餐 📣✨Special Dinner For Two 精選二人套餐 是日餐湯雜菜湯,味道酸甜醒胃,但欠缺湯料煙三文魚凱撒沙律  沙律菜新鮮碧綠,配上煙肉粒和煙三文魚,大感清新波士頓龍蝦龍蝦汁義大利飯龍蝦肉質爽甜,配上龍蝦味香濃的意大利飯,意大利飯完美沾上惹味龍蝦汁,非常惹味,令人垂涎欲滴。西班牙黑毛豬鞍  豬鞍份量十足,肉味香濃,肉質嫩滑粉嫩,伴菜有焗薯和什菜,非常豐富,讚是日精選甜品紐約芝士餅,質感結實,芝士味香濃,配上酸甜紅莓醬,消卻飽滯感📍新蒲崗分店新蒲崗太子道東638號Mikiki1樓116號舖
Plato Cafe & Bistro
經濟實惠二人餐 📣✨

Special Dinner For Two
精選二人套餐

是日餐湯
雜菜湯,味道酸甜醒胃,但欠缺湯料

煙三文魚凱撒沙律
沙律菜新鮮碧綠,配上煙肉粒和煙三文魚,大感清新

波士頓龍蝦龍蝦汁義大利飯

西班牙黑毛豬鞍

是日精選甜品

📍新蒲崗分店
新蒲崗太子道東638號Mikiki1樓116號舖
行開Mikiki試吓 Plato 新店,去過佐敦店感覺比較casual ,新店高樓底加上水晶吊燈,真係幾靚! 點了$458既精選二人餐忌廉南瓜湯,帶香濃南瓜味,質感幼滑。除左餐湯,仲有三選一既頭盤🍴酸忌廉煙肉薯條脆薯條配上濃郁嘅酸忌廉、煙肉碎,酸酸地又開胃。🍴波士頓龍蝦🦞龍蝦汁意大利飯半隻龍蝦🦞賣相吸引,蝦肉加埋橙紅色既蝦膏成為亮點,甘香鮮味,粒粒飯粒都吸滿濃郁既龍蝦汁,口感煙韌!🥩澳洲肉眼牛扒肉眼牛扒煎得靚,7成熟剛好!外脆內嫩,肉質嫩滑多汁,牛味香濃,口感介乎軟腍與嚼勁之間,無失望😍🍨竹炭麻糬千層酥盒子配雪糕+$48 upgrade 上檯果刻真係’嘩’左一聲!真係要upgrade! 酥脆既千層酥夾住麻糬,煙韌又酥脆,好有層次感,再加上雲尼拿雪糕,配搭清新舒服,咁先係完美嘅晚餐! 是日甜品-芝士蛋糕 Cheesecake 口感綿密細膩,芝士味濃郁,食起上嚟唔heavy ! 最後,餐跟配冰果茶、熱檸檬茶。 成個用餐體驗都好舒服,日間透光應該更加靚,下次黎試埋lunch !
行開Mikiki試吓 Plato 新店,
去過佐敦店感覺比較casual ,
新店高樓底加上水晶吊燈,真係幾靚!

點了$458既精選二人餐
忌廉南瓜湯,帶香濃南瓜味,質感幼滑。

除左餐湯,仲有三選一既頭盤
🍴酸忌廉煙肉薯條
脆薯條配上濃郁嘅酸忌廉、煙肉碎,酸酸地又開胃。

🍴波士頓龍蝦🦞龍蝦汁意大利飯
🥩澳洲肉眼牛扒
肉眼牛扒煎得靚,7成熟剛好!

🍨竹炭麻糬千層酥盒子配雪糕
+$48 upgrade
上檯果刻真係’嘩’左一聲!真係要upgrade!

是日甜品-芝士蛋糕

最後,餐跟配冰果茶、熱檸檬茶。

2024-09-24 265 瀏覽
之前就已經試過佐敦店,有次行緊mikiki嘅時候發現裝修緊即將開新分店,當時已經好期待,今日終於有機會黎再食。mikiki分店原來都幾深下,行入去都有幾多位,都有空間感,幾適合朋友或家人聚會。露絲瑪莉香草燒羊架燒羊架選擇左5成熟,表面燒得幾焦香,切開見到粉嫩嘅橫切面。加入咗香草食落香而不騷。另外仲有焗薯,比起一般餐廳配嘅薯菜,焗薯加入左煙肉粒,份量更多感覺亦都比較用心。西班牙海鮮飯有好多嘅海鮮,包括蝦帶子青口魷魚,食落都幾新鮮,特別係蝦煎得幾香口,蝦肉都彈牙。個飯就係偏濕嘅質感,似意大利飯嘅感覺,食落飯嘅鮮味都重,所以入口幾香,整體味道都唔錯。麻糬千層酥盒子配雪糕千層酥盒子焗到好香脆,入面有軟糯嘅麻薯,千層酥同雪糕冰火交融,雙重嘅口感同享受。另外仲免費加配左冰果茶同加錢轉左Oreo奶昔。冰果茶揀左少甜,飲落好重茶香,仲有啲椰果,增加咬口。Oreo 奶昔有忌廉同Oreo係面,飲落夠哂邪惡都充滿奶香。

露絲瑪莉香草燒羊架

麻糬千層酥盒子配雪糕

2024-09-24 240 瀏覽
搵食之旅今次去到位於新蒲崗嘅Mikiki商場嘅Plato Cafe & Bistro,佢地有個精選二人套餐只係$458(需加一服務費)。已經有龍蝦🦞又有牛扒食🫢🫢🙈前菜🦑日式天婦羅魷魚🦑大大條魷魚🦑鬚配上沙律醬 ,香脆又滋味🐤🦞波士頓龍蝦汁意大利飯🦞一上枱就聞到香濃龍蝦味🤤半隻龍蝦+龍蝦鉗 超吸睛👀龍蝦肉煙煙韌韌,雖然得半隻 但好好肉地,意大利飯用埋龍蝦汁去烹調,食落口每啖都充滿龍蝦香味🐮 澳洲肉眼牛扒🐮我地點左7成熟,無諗過佢真係煎到外脆,切開煎到粉嫩色剛剛好。保留到肉汁之餘仲唔會難咬開🙈🙈

前菜
🦑日式天婦羅魷魚🦑
大大條魷魚🦑鬚配上沙律醬 ,香脆又滋味

🐤🦞波士頓龍蝦汁意大利飯🦞

🐮 澳洲肉眼牛扒🐮

2024-09-22 208 瀏覽
經過迎月賞月追月,🌕🌝🌜今晚應該是送月,🪐送走個月光。做節多數食中餐,今晚送月就可以食翻個靚西餐。😛一個豐富的二人套餐就是我們今晚的送月餐,五度菜分別是1️⃣蘑菇湯,2️⃣酸忌廉薯條,🍟3️⃣北海道帶子松露野菌意粉,🦪🍜3️⃣澳洲肉眼牛扒,🥩4️⃣甜品是芝士蛋糕🎂,5️⃣餐茶是檸檬柚子茶。☕️坐在舒服的梳化卡位上,欣賞著窗外的夜色,餐點有序地一一送上。蘑菇湯香濃滑溜,湯裡還有一粒粒新鮮蘑菇,香濃的蘑菇味令人份外醒神,胃口大開。🍄🍄‍🟫🍄🍄‍🟫酸忌廉薯條🍟 ,新鮮炸香的薯條配煙肉酸忌廉醬 ,特別和味,吃不停口。😘😘北海道帶子松露意粉,三粒大帶子,少少番紅花 ,爽爽的意粉,多多野菌,芝士醬包容了幾種食材,帶子和松露的美味表露無遺。😋😋澳洲肉眼牛🐮扒七成熟,廚師高超技術將牛扒煎到正合我們心意❤,肉眼扒鮮嫩多汁,鮮香味美 ,牛肉鮮而不膻,輕輕調味令人品嘗到牛🐮的本來味道。👍👍是日甜品芝士蛋糕,打正Plato 旗號,份量超大,又香又軟,芝士蛋糕愛好入絕不能錯過。🤩🤩餐飯飲品,吃得好飽,必須是柚子檸檬茶才好。🍋🫖

芝士醬包容了幾種食材,帶子和松露的美味表露無遺。😋😋

牛肉鮮而不膻,輕輕調味令人品嘗到牛🐮的本來味道。👍👍

餐飯飲品,吃得好飽,必須是柚子檸檬茶才好。🍋🫖

2024-09-22 205 瀏覽
Plato Cafe & Bistro位於新蒲崗嘅分店,晚市雖然full場,但等候時間極短,全靠超快嘅上菜速度,流轉很快!精選二人套餐 $458套餐包含餐湯 x2,前菜 x1,Pasta x1,主菜 x1,甜品 x2,飲品 x2,以QR Code落單,submit完唔洗半分鐘已經陸續上菜,枱面霎眼間就唔夠位擺,極有效率!冰果茶甜美嘅果茶加入椰果,再次增加甜度!是日餐湯係酸爽開胃嘅番茄湯!煙三文魚凱撒沙律醬汁比番茄湯更酸,帶一定嘅鹹度,好醒神!波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯港式嘅ristto配上三色椒,龍蝦開邊有膏,賣相都幾好!澳洲肉眼扒厚身而且頗多肉汁,配搭嘅燒汁都幾好味!是日精選甜品係芝士蛋糕配士多啤梨醬!

精選二人套餐 $458

冰果茶
甜美嘅果茶加入椰果,再次增加甜度!

是日餐湯
係酸爽開胃嘅番茄湯!

煙三文魚凱撒沙律
醬汁比番茄湯更酸,帶一定嘅鹹度,好醒神!

波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯
港式嘅ristto配上三色椒,龍蝦開邊有膏,賣相都幾好!

澳洲肉眼扒
厚身而且頗多肉汁,配搭嘅燒汁都幾好味!

是日精選甜品
係芝士蛋糕配士多啤梨醬!
又到咗同老公二人世界撐枱腳嘅時候啦🥰🫶🏻今次我地去左一間開左只有個半月既Mikiki新分店試下呢度裝修簡約舒服Dinner Time 仲要坐爆人,未食都估到應該好好食所以我地都襯熱鬧入去order 左個精選二人套餐 $458前菜有煙三文魚凱撒沙律、日式天婦羅魷魚、酸忌廉煙肉薯條可3選1我地揀左煙三文魚凱撒沙律,份量多,沙律菜新鮮爽脆,面頭仲有朵用幾塊煙三文魚砌成嘅玫瑰花🌹是日餐湯係蕃茄湯,少少蕃茄酸味,飲完好開胃北海道帶子松露野菌意大利粉/波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯 2選1我地揀左北海道帶子松露野菌意粉,有3大粒煎香左既帶子係面,每條意粉都掛滿黑松露醬,有好多菇片😍配埋香滑既黑松露醬好鬼正🤤另外主菜有西班牙黑毛豬鞍、炭燒澳洲肉眼牛扒、法國燒春雞 3選1我地揀左澳洲肉眼牛扒,order 左五成熟,肉質軟腍嫩滑多肉汁,牛味香濃,仲要大塊得黎有厚度架😱而個焗薯配上煙肉碎蛋黃醬好好食是日精選甜品係芝士蛋糕,入口好滑,芝士味唔太重,所以食落唔會太heavy,本身甜品可以+ $48 升級,但已經食到好飽,留反下次黎再試埋🤭凍冰果茶唔係好甜但係好重茶味其實呢個set個性價比都好高👍一個價錢包哂餐湯、前
又到咗同老公二人世界撐枱腳嘅時候啦🥰🫶🏻
今次我地去左一間開左只有個半月既Mikiki新分店試下
呢度裝修簡約舒服
Dinner Time 仲要坐爆人,未食都估到應該好好食
所以我地都襯熱鬧入去order 左個精選二人套餐 $458

是日餐湯係蕃茄湯,少少蕃茄酸味,飲完好開胃

凍冰果茶唔係好甜但係好重茶味

其實呢個set個性價比都好高👍一個價錢包哂餐湯、前菜、飯/意粉、主菜、甜品同餐飲,真心好抵,唔怪之得咁多人食啦🤭你地仲唔快啲去試下

Plato Cafe & Bistro
📍新蒲崗太子道東638號Mikiki 1樓116號舖
2024-09-12
2024-09-21 156 瀏覽
今日約咗朋友食晚飯見呢間餐廳喺mikiki 新開 就去試吓啦呢度有個好抵食嘅二人套餐$458有湯+前菜+粉/飯+主菜+甜品+飲品啱晒選擇困難症嘅人啦!是日餐湯:磨菇湯磨菇湯有好多磨菇粒粒 真材實料👍🏼前菜:八爪魚天婦羅平時最怕勁多粉漿佢係做得好好薄薄地一層 食落唔會好油膩粉飯:北海道帶子松露野菌意粉龍蝦配龍蝦汁意大利飯都好吸引但最後揀咗餐廳推介嘅意粉完全冇失望呀忌廉汁好濃稠主菜:炭燒澳洲肉眼牛扒揀咗七成 雖然係七成熟 但係一啲都唔嚡口或者老啊仲係一樣咁淋 仲要好有牛味配埋個焗薯其實已經好滿足是日甜品:檸檬芝士餅我哋就另外加$48要咗心太軟同雪糕Share食試多幾款吖嘛朋友大讚心太軟好好食真係做到外脆內軟 配埋雪糕係一流嘅享受檸檬芝士餅就正常發揮係硬身嗰種芝士餅 我都幾鍾意飲品都係平時嘅咖啡或茶亦可以加錢轉特飲佢嘅責任都有好多選擇㗎最後揀咗特濃朱古力同埋焦糖咖啡兩杯飲品都為成餐飯畫上完美嘅句號😁
今日約咗朋友食晚飯
見呢間餐廳喺mikiki 新開 就去試吓啦
呢度有個好抵食嘅二人套餐

$458有湯+前菜+粉/飯+主菜+甜品+飲品
啱晒選擇困難症嘅人啦!
是日餐湯:磨菇湯

亦可以加錢轉特飲
佢嘅責任都有好多選擇㗎
最後揀咗特濃朱古力同埋焦糖咖啡

兩杯飲品都為成餐飯畫上完美嘅句號😁
#mochicouple_hk啟德打卡團餐廳環境寬敞,有大片玻璃感覺好開陽,而且好乾淨,啲杯杯碟碟都好靚,好適合打卡。餐廳服務員態度好好,用QR code落單,嘢食都上得幾快,適合一班朋友食吓嘢傾吓計 或者想撐枱腳都得🤣精選二人套餐($458)1️⃣酸忌廉煙肉薯條🤤 酸忌廉煙肉薯條🍟屬於幼身嘅薯條,炸得金黃酥脆,上面仲有一大球厚厚凍冰冰酸忌廉 冰火交融嘅感覺好正😍 再加埋小小嘅煙肉碎🥓 😋mochicouple覺得薯條齋點忌廉有啲淡,建議將忌廉加茄汁撈埋,有另一番風味好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡2️⃣ 是日餐湯(蘑菇湯)真材實料,湯中有新鮮的蘑菇粒,入口幾綿密又有咬口,釋放出濃郁的香氣和鮮味好味指數:🍡🍡🍡🍡3️⃣波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯上面放著半隻波士頓龍蝦加一隻鉗🦞 龍蝦算好多肉,非常鮮嫩彈牙多汁,而龍蝦汁非常濃郁可口,啲飯粒吸收晒啲汁,每一啖都超幸福!好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡4️⃣炭燒澳洲肉眼牛扒(5成熟)肉眼扒大塊且厚身,散發著炭燒的香氣,切開後,肉質鮮嫩,呈現完美的粉紅色,推薦5成熟。每一口都能感受到外層的焦脆與內裡的嫩滑,入口牛味濃郁,肉質鮮嫩多汁,煙肉碎蛋黃醬焗薯仔😍焗薯外表焗到乾身,中間濕潤,蛋黃
#mochicouple_hk啟德打卡團

精選二人套餐($458)

1️⃣酸忌廉煙肉薯條

🤤 酸忌廉煙肉薯條🍟

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

2️⃣ 是日餐湯(蘑菇湯)

好味指數:🍡🍡🍡🍡

3️⃣波士頓龍蝦龍蝦汁意大利飯

好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

4️⃣炭燒澳洲肉眼牛扒(5成熟)
肉眼扒大塊且厚身,散發著炭燒的香氣,切開後,肉質鮮嫩,呈現完美的粉紅色,推薦5成熟。每一口都能感受到外層的焦脆與內裡的嫩滑,入口牛味濃郁,肉質鮮嫩多汁,煙肉碎蛋黃醬焗薯仔😍焗薯外表焗到乾身,中間濕潤,蛋黃醬撈埋薯仔食,好夾!

5️⃣ 海鹽焦糖芝士餅

芝士層綿密而柔滑,係較濕個種texture,散發著濃郁的乳酪香氣,但偏甜,要配埋草莓果醬先平衡到

好味指數:🍡🍡🍡

6️⃣ 英式奶茶