2022-07-24 3102 瀏覽
✨麵包籃新鮮焗起 熱辣辣 麵包好軟熟其中有一款加左番茄 味道幾特別✨傳統凱撒沙律配脆炸雞塊凱撒沙律 蔬菜新鮮爽脆 配埋醬汁同芝士 幾清香脆炸雞塊 外層 炸皮夠薄 香趣雞柳肉質軟嫩 有肉汁 唔錯✨是日精選餐湯蘑菇湯 菌味香濃 稀稠度適中✨澳洲草飼西冷西冷 肉味香濃 有肉汁 肉質結實 帶少少咬口 調味適中配菜 脆薯 熱辣辣炸得香脆 薯味幾香 我隔籬嗰個超鍾意 仲搶埋我嗰啲黎食🙈其他配菜醃製洋蔥 蛋沙律西蘭花✨西班牙伊比利亞黑毛豬架豬架 厚肉 肉質結實 仲有少少肉汁配菜 糖漬蘋果 味道酸甜 可以解下膩脆薯 香脆 薯味幾香 ✨是日精選甜品柚子撻 配 紅桑子雪葩柚子撻 清香酸甜 撻底鬆脆紅桑子雪葩 冰感唔重 唔易溶口感綿密 味道酸甜 幾清爽食物幾好 賣相味道都唔錯 環境唔錯 好闊落 坐得舒適但梳化座位衛生可以再好少少服務唔錯 要讚下 上菜速度有有意客人嘅飲食進度 作安排而家唔係好多餐廳做到 但菜式方面可以再主動介紹多啲價錢合理 可以一試
✨麵包籃

有有意客人嘅飲食進度 作安排
而家唔係好多餐廳做到
但菜式方面可以再主動介紹多啲
價錢合理 可以一試
疫情關係,今年的情人節少了一份氣氛,亦未能外出享用一份浪漫的晚餐。各大小餐廳也盡力把握最後機會,推出一系列情人節午餐應市。是日造訪海洋公園萬豪酒店的 Prohibition 扒房 • 酒吧亦不例外,推出了兩份情人節套餐,分別含四道菜 ($1,388/位) 或六道菜 ($1,688/位)。甫入座後,店員先為大家安排一杯 Welcome Drink,既有 Cocktail,亦有 Mocktail。因要駕車關係,參考店員建議點選了一杯以蘋果汁作底,番石榴汁作調色的 Mocktail 特飲。通透的特飲紅黃兩色層次分明,面上放有一枝以橘子皮干製成的攪拌棒,另灑上少許桂花及一朵紫色的食用花作點綴,賣相吸引。味道方面,特飲甜中帶酸,除番石榴汁外,應該加入了少量檸檬汁引味,感覺清新。在享用 Welcome Drink 的同時,店員也端上一個小麵包籃,內含兩款小麵包。那個圓潤的小麵包手感暖暖,外皮帶點煙韌,包心鬆軟,出品較預期佳。配上的牛油也很特別,外觀呈粉紅色,並製作成應節的心型。牛油之所以呈粉紅色,因內裡混入了少量辣椒,亦因如此,味道帶微微辣感,成功為平實的包點帶來新鮮感。午餐的頭盤取名 “Drea
疫情關係,今年的情人節少了一份氣氛,亦未能外出享用一份浪漫的晚餐。各大小餐廳也盡力把握最後機會,推出一系列情人節午餐應市。是日造訪海洋公園萬豪酒店Prohibition 扒房 • 酒吧亦不例外,推出了兩份情人節套餐,分別含四道菜 ($1,388/位) 或六道菜 ($1,688/位)。
Welcome Drink
麵包籃
午餐的頭盤取名 “Dream Lover’s”,分別有一道 Lobster Salad 及一客 New Orleans’ Style Crab Cake。Lobster Salad 以透明通孔玻璃碗盛載,在出菜前的一刻為乾冰注入清水,以造成煙霧漫漫的視覺享受。菜式有兩個亮點,其一當然是龍蝦本身,用料新鮮,以柚子汁調味。另一亮點是番茄沙律,以日本靜岡番茄入饌,汁多清甜,連平日不愛吃生番茄的小編也覺得好吃。沙律以藜麥、椰菜花、蛋、洋蔥等混製,外加數片綠葉,味道亦佳。
Lobster Salad
New Orleans’ Style Crab Cake 以大量蟹肉精製,嗜蟹的朋友應該不會失望。伴上的蝦卷水準更佳,外皮比預期鬆化得多,外脆內彈十分出色。蝦蟹中間是一份傳統的凱撒沙律,雖然都算質優,但與之前的番茄沙律相比還是稍遜一籌。
New Orleans’ Style Crab Cake
湯品 “Marry Me” 以 Truffle Mushroom Velouté 及 Light Langoustine Bisque 湊成一對。Truffle Mushroom Velouté 以蘑菇磨煮作湯再加上松露油引味,菌香撲鼻,湯汁幼滑。
Truffle Mushroom Velouté
Light Langoustine Bisque 同樣香氣四溢,湯中亦見有數件龍蝦肉,足證以足夠份量的龍蝦海產餚製。兩客湯品製作同樣出色。
Light Langoustine Bisque
主菜四選二,究竟 “Love You 還是 Love Me ?Choose from the Charcoal Grill!”。或許我們説明是 share-dish 的緣故,店方的出菜安排亦比較特別。兩份主菜一碟過送上,另每人安排一份香煎鵝肝併精選時蔬。Madagascar Jumbo Tiger Prawns 足有手掌般長,蝦肉豐厚味鮮。雖然虎蝦以燒烤製作,但完全沒有燒焦燒乾的情況,火喉剛好。
Madagascar Jumbo Tiger Prawns & USDA Prime Tenderloin
Madagascar Jumbo Tiger Prawns
USDA Prime Tenderloin 五成熟度,切面酒紅色,富肉汁,重肉味。牛柳雖厚,但不礙其軟嫩口感的發揮,推介!
USDA Prime Tenderloin
伴碟的香煎鵝肝味道亦很香濃,只是外層稍嫌不夠焦,脆感差了一點點。配菜雜蔬擺盤上也經過細心考慮,以心型蘿蔔穿載嫩蘆筍及香椒。另外,菜式另配上一份薯條,茄汁松露醬任君選擇,味道不錯。
香煎鵝肝
最後是甜品Flower of Love”,以鮮忌廉、香檳雪葩、玫瑰雪糕、海綿蛋糕,再外加 Grand Marnier 點火製成的 Flamed Alaska。火玫瑰型態的甜品感覺浪漫,火熱燦爛,細味下又交織不同的味道,當中固然以甜甜蜜蜜為主,但又包含點點烈酒的香澀餘韻,感覺複雜,令人回味。
Flamed Alaska
在情人節吃飯甚回空手而回?!餐廳亦細心地為每位女士送上一份小花束,小小心思,安排合意!
整頓飯餐氣氛良好,環境舒適。枱與枱之間相隔很遠,適合情人節飯局的安排。套餐雖然只有四道菜,但份量已相當足夠。各菜式擺盤富心思,選料質優,水準令人滿意!

[14/2/2022;Mon]
題外話/補充資料: 泊車情報:消費滿 $500 可享免費待客泊車兩小時。
2022-02-14
Welcome Drink
麵包籃
New Orleans’ Style Crab Cake
Truffle Mushroom Velouté
Madagascar Jumbo Tiger Prawns
2021-12-22 2646 瀏覽
Ocean Park Marriott Hotel 近兩年才開幕 設施頗新淨 房間可飽覽整個泳池 遠離市區 性價比高 是不錯的Staycation之選 落地大窗透光度十足 窗邊是梳化 房間舒適🌿.Prohibition 是萬豪酒店內的扒房餐廳 以美國上世紀的禁酒時期為主題的傳統美式扒房 踏入餐廳 影入眼簾的是氣勢不凡的酒吧區 用餐區裝潢典雅 工業風的磚牆加上特色的風扇和掛畫 華麗而富格調 透過玻璃窗亦可欣賞大廚的廚藝 用餐感覺愜意舒適🥂.這裡設有香港罕見的炭烤爐 美國USDA Prime級牛扒經過熟成後 肉質軟嫩味道濃郁 以炭烤製作 嚼著還滲出陣陣煙薰香味 外焦內嫩 脂香美味🥩走地雞以低温慢煮方式烹煮 保留了雞肉的鮮嫩 雞皮燒到薄脆 肉味濃郁 焦香四溢.餐廳裝潢別出心裁 酒類豐富 去海洋公園玩樂一番後不妨到訪萬豪酒店的扒房 享受一頓牛扒盛宴💆🏻‍♀️.
2021-10-25 3804 瀏覽
Second visit but this time for lunch. Enjoyed their lunch set more than dinner partly because of the salad bar buffet. A large selection of cheese and veggies available. The smoked salmon and grilled pineapple were my favourite. Already pretty full before we started to have the mains and luckily the portions were not too large. Beef was tender and flavourful. Dessert was a macaron shell with lychee mousse which tasted a bit like Laudree’s Isaphan. Great and spacious place for celebrations with a
Spanish Flat Iron Steak
Australian Lamb Chop
Australian Grass-fed striploin
Madagascar King Prawn
Great and spacious place for celebrations with a nice view looking over the hotel’s outdoor pool.
Spanish Flat Iron Steak
Australian Lamb Chop
Madagascar King Prawn
2021-10-03 3511 瀏覽
Staycation package 有800蚊coupon 早幾日前打電話黎預約,其實諗住食唔到點知竟然有位游完水玩完playhouse 就岩岩好過黎食飯 我地揀左個大蝦同牛扒share 仲有個兒童餐俾阿仔食兒童餐都有好多野食,2歲bb 黎講,佢一定食唔晒(不過個新地就一定食得晒🤣🤣)餐前麵包熱辣辣,仲有幾款揀,全部都好味,差啲俾阿仔食晒我地叫左個m7 bone in rib-eye Medium 2個人加小朋友食份量剛剛好 好有肉味又好食唔會un 同太淋虎蝦有3隻,都好大隻同好彈牙小朋友既兒童餐揀左burger, 不過唔鐘意食肉既小朋友就食個包多過入面塊漢堡🙃下次都係叫番意粉俾佢算埋單扣左coupon 再俾多$800 左右爸爸話好味下次可以再黎
早幾日前打電話黎預約,其實諗住食唔到
點知竟然有位
游完水玩完playhouse 就岩岩好過黎食飯
我地揀左個大蝦同牛扒share
仲有個兒童餐俾阿仔食

餐前麵包熱辣辣,仲有幾款揀,全部都好味,差啲俾阿仔食晒
我地叫左個m7 bone in rib-eye
埋單扣左coupon 再俾多$800 左右
爸爸話好味下次可以再黎

2021-08-19
2021-09-07 3165 瀏覽
天氣很好,入海洋公園前,先食個大午餐,點了兩個lunch set~✅ lunch set 含salad bar, 非常豐富,喜出望外。蔬菜新鮮,沙律、芝士、三文魚、ham、chips … 每類都有三、四款。 吃了兩轉頭盤都大半飽了。✅主菜為扒,黑毛豬和牛肋肉都很多份量,但較乾身,最後吃不完。伴菜也很好味。✅環境舒適,寬敞,坐上有不少客人,但仍然可以安靜傾計。✅服務很好,服務員收碟加水,總會怕打擾客人傾談。⚠️對於女士,海鮮的份量可能較扒類為合適

✅環境舒適,寬敞,坐上有不少客人,但仍然可以安靜傾計。

✅服務很好,服務員收碟加水,總會怕打擾客人傾談。

⚠️對於女士,海鮮的份量可能較扒類為合適
餐包
餐包
黑毛豬扒
甜品
炒磨菇
整體食物,環境,服務水準非常好。牛扒性價比好高,高級扒房水準👍🏻👍🏻。Side dishes 不錯,尤其是Lobster Mac & Cheese,至於button Mushroom雖然沒有驚喜,但係味道好。Crab Cake 份量小,不過價錢已經反映咗,伴碟超靚。Cocktail very good, 睇中左 Mocktail Lychee Signature, 不過想有酒精,侍應馬上主動前來介紹可以改為 cocktail。另外佢哋都有兒童餐提供,水準一流,味道非常好,成個餐都只係$168。晚餐喎!疫情關係,亦都附送膠口罩套。衞生一流👍🏻👍🏻

疫情關係,亦都附送膠口罩套。衞生一流👍🏻👍🏻

2021-07-05
2021-06-27 3962 瀏覽
經過上次入住,晏晝bk夜晚冇得食後,一直都好想食,所以明知一個月後自己會嚟酒店staycation,喺未book酒店情況下,book左餐廳先😂好耐冇試過咁期待一間餐廳喇,最後大家都超滿意呢餐!餐前包,老公唔鐘意食包,都好滿意,佢特別鍾意牛油凍海鮮拼盤,睇返先個有帶子,宜家諗返起,又唔覺有,唔通朋友仔食左?超正,我唔食生蕃茄,都好想繼續食,件蕃茄甜過蘋果,staff介紹時,都半信半疑,最後都聽佢介紹,冇叫就真係後悔牛肉他他,味道好好,唔覺係食緊生既牛肉。我哋食完前菜,先慢慢叫主菜,期間,我哋傾下計,飲下酒,唔經唔覺主菜都到埋。因為佢哋既扒類,會先炭燒,再rest,等佢熟到我哋指定程度。老實講,喺出面食,冇鐵板底,都好少叫到4/5成熟,因為我哋覺得staff係專業,所以就跟佢建議。羊架,堅係好正,肉嫩,juicy 點可以少得牛扒,太多選擇,我又憑自己直覺去揀,雖然得9安士,4個人share, 係唔夠,不過至在嘗試,最後叫左呢個唔係成日見到既部位“肉眼邊”朋友們都擔心會唔會太肥,難咬。Staff都專業咁同我咪講解一輪,最後都order 左。見佢個樣黑炆炆,真係好擔心佢會唔好食,切開之後,即刻

好耐冇試過咁期待一間餐廳喇,最後大家都超滿意呢餐!

餐前包點

餐前包,老公唔鐘意食包,都好滿意,佢特別鍾意牛油

凍海鮮拼盤

日本靜岡縣蕃茄沙律

牛肉他他

牛肉他他,味道好好,唔覺係食緊生既牛肉。

澳洲羊架

羊架,堅係好正,肉嫩,juicy

黑安格斯肉眼邊

“肉眼邊”

見佢個樣黑炆炆,真係好擔心佢會唔好食,切開之後,即刻想成舊放入口。。。

陣陣炭燒味,加埋肉汁,難以形容咁好食。。。

炸洋蔥圈

洋蔥圈,好少見到咁厚咁大既洋蔥圈,食落啱味,炸漿唔會勁厚,洋蔥都好大塊嫁,正。

Earl Grey Cream Brulee

甜品,原本我哋想order兩份,staff覺得我哋未必食得曬,所以我order左一份,因為平時既Cream Brulee係細細兜,冇諗過咁大。。。

Cream Brulee,入口淡淡茶香,滑身,蛋味就被茶味cover左

兒童餐

兒童餐甜品

點可以少得仔仔既兒童餐,如果個presentation可以再可愛d就更加好喇。。。

主菜有好多野揀,我最後揀左通粉同蒸西蘭花。

Service好好既一間餐廳。
希望好快可以要嚟幫襯。

想食既朋友,記得早d book定。

2021-06-11
Earl Grey Cream Brulee
  • 美國黑安格斯肉眼邊
  • EarlGreyCreamBrulee
2021-06-17 2385 瀏覽
This restaurant is definitely chill and quite. For starter, we ordered the lump crab cake with yuzu & cod roe tartar sauce. There was so much chucks of crab in it and the taste was wonderful. A must when having steak!! 🦀The seafood chowder was mixed with black cod, little neck clam and tiger prawns with a strong lobster bisque taste. It is a signature soup in prohibition. 🥣Breed: Wagyu Cross BreedFeed: Corn/ more than 360 days slow feeding Bone in ribeye steak is always a delicious steak choice.

Breed: Wagyu Cross Breed
Bone in ribeye steak is always a delicious steak choice.🤩 Cooking a flawless bone in ribeye steak takes many years of experimentation and patience to perfect, where you can be certain this steakhouse will not disappoint you at all!
同媽咪補祝母親節,book左海洋公園萬豪酒店staycation。去到酒店打完卡,下午遊完水,黃昏係時候喺酒店試埋Prohibition grill and cocktail 扒房嘅晚餐。酒店扒房位置萬豪酒店地下,職員安排左室內座位,不過見到其實有户外座位,應該會更有渡假氣氛,坐喺室外對住泳池。室內燈光比較暗,但暗得黎都算有情調。-當晚叫左兩道主菜、一個小食、兩杯特飲同一個餐後蛋糕。主菜上枱前餐廳送上餐前麵包,麥味香濃,外皮香脆內裡鬆軟,食完仲可以再order。-因為主菜需要等一段時間,所以侍應問我哋要唔要加個餐前小食。最後叫咗個炸雞配薯角,味道適中,炸得香口惹味。-主菜點左紐西蘭羊架同牙魚。羊架5成熟,簡單擺盤簡單調味,已經食到紐西蘭羊輕輕嘅羊羶味,但又唔會太重。-牙魚係最驚喜之作,侍應話牙魚只落海鹽調味,煎得魚皮甘香,肉質嫩滑鮮味,真正食完後個口仲有回甘。-晚餐最後上埋火焰雪山蛋糕,知道我哋補祝節日,特別為媽咪寫咗個母親節快樂朱古力牌😊,而且仲好熱心幫我哋影相。火焰雪山用兩款味道嘅冰凍雪糕同忌廉,配上點左火嘅橙酒倒上去,瞬間見到冰火二重奏嘅效果。-整體而言,餐廳價位的確係高,但佢有

室內燈光比較暗,但暗得黎都算有情調。

當晚叫左兩道主菜、一個小食、兩杯特飲同一個餐後蛋糕。

牙魚

火焰雪山

整體而言,餐廳價位的確係高,但佢有返相對嘅服務同質素。

職員好仔細同有耐性咁介紹食物,服務同環境都值回票價。
食物質量十分好,但若只叫一人一份主菜,份量就未必足夠。
2021-05-13
慶祝紀念
母親節
牙魚
火焰雪山
2021-05-07 8628 瀏覽
是日預祝湯圓3歲生日🎂決定去海洋公園+Staycation 午餐就懶懶的訂了在酒店午餐 餐廳安排左自成一角的梳化座🛋️ 仲預好晒兒童餐椅同填色紙 係個美好既開始🥰🔸餐包籃新鮮鬆軟 而且係免費🆓 太好味 我地都續左一輪SET LUNCH前菜+餐湯+主菜+甜品 每位$358(所有主菜均配薯菜)🔸吞拿魚他他每道擺盤與醬汁調配都經考量 吞拿魚他他新鮮味美🔸新奧爾良蟹餅微焦但一擊即化開的蟹餅 蟹肉鮮 一絲絲口感良好🔸是日精選餐湯- 蘑菇湯不會膩的蘑菇湯🥰 清晰的嚐到菇香 也有淡淡的芝士香 濃度也是剛剛好🔸西班牙伊利比亞黑毛豬架切開是略帶油亮的粉紅色🤩 烤痕漂亮 配菜也好吃🔸美國牛肋肉肉質口感良好 老公話rest 多陣再上應該更佳🔸是日精選甜品訂座時提及左係替女兒慶生 餐廳貼心在甜品寫了字及放好蠟燭🕯️味道不錯不死甜 但湯圓爸話覺得兒童餐雪糕新地更好味(喂)😅兒童餐單主菜+配菜+甜品+飲品 $168🔸番茄醬雜菜通心粉餐盤同杯子是一套的 貓頭鷹很可愛(亮點誤)通心粉不太濃 大細軟硬度也很適合小朋友🔸薯條🍟香口 粗幼適中 🔸蘋果汁🍹自動比埋飲筒 很方便 湯圓飲晒😂🔸雪糕新地有誠意喎 有2球雪糕 有新鮮生果

🔸餐包籃
新鮮鬆軟 而且係免費🆓 太好味 我地都續左一輪

SET LUNCH
前菜+餐湯+主菜+甜品 每位$358
(所有主菜均配薯菜)
吞拿魚他他

🔸蘋果汁🍹
自動比埋飲筒 很方便 湯圓飲晒😂
雪糕新地

🔸雪糕新地
有誠意喎 有2球雪糕 有新鮮生果 有餅有果醬 湯圓就好滿意啦😉

價格中高啦 但以主題樂園黎講 CP高既 唔駛等唔駛同人迫 衛生情況亦好過上次入園食 #冰極餐廳 好多(實際上埋單仲平啲)有機會一定再黎~~
2021-04-19
美國牛肋肉
番茄醬雜菜通心粉
雪糕新地
2021-04-24 3656 瀏覽
早前去左香港海洋公園萬豪酒店STAYCAUTION晚餐book唔到自助餐所以就去左呢到叫左兩個main,另外再配兩個side dishes賣相係唔錯但其實食落去就有點乾,肉味係濃但如果要一個人食晒一份12oz,應該真係有難度所以如果有一班朋友一齊黎就會好啲呢個PORK RACK,比我地想像中好一向都以為豬肉會煮到好實同埋柴但呢個就煮得好好,一切開,肉汁就出晒黎一啲都唔會乾晒所以我覺得呢個會比起肉眼出色洋蔥圈外脆內軟外面粉漿調得好好入面個洋蔥都唔會散晒或者淋晒仲可以食到洋蔥甜味最值得推薦嘅係呢一份蘑菇呢個蘑菇好juicy炒完仲有陣陣蘑菇香完全無草腥味真係估唔到,反而喜歡食佢地side 多過main下次大家有多d 朋友一齊黎時候可能揀多d side 試下我相信其他side dishes都會一樣出色!
所以就去左呢到

叫左兩個main,另外再配兩個side dishes
RIBEYE
賣相係唔錯
但其實食落去就有點乾,肉味係濃
但如果要一個人食晒一份12oz,應該真係有難度
所以如果有一班朋友一齊黎就會好啲
IBERICO PORK RACK
呢個PORK RACK,比我地想像中好
一向都以為豬肉會煮到好實同埋柴
但呢個就煮得好好,一切開,肉汁就出晒黎
一啲都唔會乾晒

最值得推薦嘅係呢一份蘑菇
呢個蘑菇好juicy
炒完仲有陣陣蘑菇香
完全無草腥味

真係估唔到,反而喜歡食佢地side 多過main
下次大家有多d 朋友一齊黎時候可能揀多d side 試下
我相信其他side dishes都會一樣出色!
RIBEYE
IBERICO PORK RACK
onion rings
sauteed button mushrooms
2021-04-19 2480 瀏覽
今日約埋阿囡到扒房食午餐,前菜+主菜+甜品$328,份量夠,地方舒適。本人最鍾意食前菜嗰個蟹餅,非常美味😋夜晚淨係食蟹餅都2xx一份,所以午餐抵食👍🏻主菜好食
2021-04-09 2041 瀏覽
我哋要等成45分鐘食物才送來而餐廳並不是多人. 個和牛漢堡質素一般,牛肉texture好似免治牛肉一樣完全冇和牛feel, 而西冷扒只得個乾字完全唔juicy,如果酒店餐廳來說, overall食物質素只是一般.
2021-04-08
5 分鐘 (堂食)
  • 麵包
2021-04-08 2235 瀏覽
海洋公園萬豪酒店入面呢間餐廳,用左Prohibition呢個theme做主題,主打美式fusion菜!.對酒徒嚟講,飯可以唔吃,但酒就唔可以唔飲,所以我地都自己帶左枝紅酒去🍷🤤Hospices de Beaune Mazis-Chambertin Grand Cru Cuvée Madeleine Collignon 2018.我地一坐低就點左枝Sparkling Water,仲叫左三個𝗦𝗲𝘁 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 ($328+10% per set)包括前菜、主菜同甜品!.📌麵包籃同香滑牛油見佢present得咁靚,以為有驚喜,但可惜無咩特別🧐.前菜: 📌新奧爾良蟹餅外皮炸得香脆,入面係滿滿嘅蟹肉絲撈咗啲蔬菜,中間唔乾,保留到蟹肉絲應有既濕潤,份量好足! 靈魂係特別調嘅沙拉他他醬汁,令味道更豐富更有層次感👍🏾 係三個前菜入面最好食既一個!.📌煙燻牛肉牛肉有微微嘅煙燻味,但略乾左少少🤏🏽可以配蜜糖芥末醬同酸瓜一齊食,但個醬又酸左啲,唔太夾😅.📌吞拿魚他他唔係太新鮮,一食就知道🥲所以食完我又肚痾 #yob玻璃肚系列 個toast又淋左!所以叫Appetizer都係叫翻蟹肉餅穩陣啲.主菜:📌美國牛肋
海洋公園萬豪酒店入面呢間餐廳,
用左Prohibition呢個theme做主題,
主打美式fusion菜!

我地一坐低就點左枝Sparkling Water,
包括前菜、主菜同甜品

📌麵包籃同香滑牛油
見佢present得咁靚,以為有驚喜,但可惜無咩特別🧐
前菜:
📌新奧爾良蟹餅
📌煙燻牛肉
牛肉有微微嘅煙燻味,但略乾左少少🤏🏽
可以配蜜糖芥末醬同酸瓜一齊食,
但個醬又酸左啲,唔太夾😅
📌吞拿魚他他
唔係太新鮮,一食就知道🥲
所以食完我又肚痾 #yob玻璃肚系列
個toast又淋左!
所以叫Appetizer都係叫翻蟹肉餅穩陣啲
主菜:
📌美國牛肋肉USAD Short Rib 五成熟

上枱時會問客人要英芥定法芥,今次就簡左法芥!牛扒旁邊仲有啲鹽俾客人自行調味👍🏾
Rib既份量唔少,不論聞落定食落都好濃炭香味,五成熟煎得啱啱好,食落好有牛肉味,
牛肉脂肪分布平均,非常Juicy👍🏾
呢個亦係三個主菜入面最出色!
📌澳洲草飼西冷 五成熟

呢個澳洲草飼西冷一拍落去,當唐失色!
雖然西冷好厚身,但不論肉質定係肉味都係rib 比較優勝!而且廚師仲落埋塩落西冷度🧐
其實可以好似rib甘on side 其實仲好!旁邊既炸薯角偏咸左少少🤏🏽 西蘭花🥦調左個炸蒜汁好得🤤👍🏾
P.S. 兩款扒中間都仲係好粉嫩,
肉味濃,中間夾雜少少脂肪,提升脂香感👍🏾

📌馬達加斯加大蝦

除左食左有啲焦香味之外,
食落唔夠新鮮,肉質唔爽彈,有啲霉!
而且食呢個份量應該唔會飽😅🤫
📌楓糖漿厚切煙肉

我地仲另外點左個厚切煙肉🥓🤭
邪惡感Max😈燒得稍為乾左點,
煙肉帶有淡淡既楓木蜂蜜🍯味,
但甜味唔夠自然!

📌 巴斯克焦香芝士蛋糕

嚟自西班牙既巴斯克芝士蛋糕
係2019年紐約時報評為年度甜品
巴斯克芝士蛋糕較為輕巧軟綿!
而Prohibition 既巴斯克焦香芝士蛋糕細細舊,而且唔會太甜,口感軟滑,食多件都唔怕🤣
最後我地仲每人要左杯咖啡☕️

做一個完美嘅句號😍😌
整體而言,Prohibition既環境氣氛幾好,坐得舒服👍🏾侍應態度都好好!食物質素都唔錯,可以一試!
2021-03-24
午餐