2019-01-08
呢排打得邊爐多,今晚就決定食西餐。友人食過呢間話唔錯,餐廳位於長沙灣,小店規模,更有特色。店內位置唔多,幸好係平日,即使walk in都有位置,裝潢偏工業風,水泥牆、雲石枱,半開放式廚房。近門口位好似酒吧形式,氣氛悠閒。餐牌選擇不少,有海鮮、沙律、小食,主食有漢堡、意粉、墩飯等,一律單點,價格同一般西餐廳差唔多。見隔離枱仲點左新鮮生蠔,可惜同行友人唔喜歡,我又唔想獨樂樂。蟹肉牛油果蓉沙律 $168最近都好鐘意牛油果嘅料理,點左沙律,份量不少,面頭嘅都係蟹肉,用料實在,蟹肉有鮮味。牛油果蓉分佈碟邊,果蓉幼滑,已經熟透估唔到墊底仲有西瓜,好甜呢。味噌花雕蜆 $138煮法幾特別,一於試下,店員幾細心,仲俾埋個兜仔裝番啲蜆殼。大蜆大隻,肉質雖然唔算好飽滿,但乾淨無沙,仲有種鮮甜味。味噌底都幾濃郁,唔會太鹹,花雕嘅部份比較低調。蜜糖紅椒雞翼 $88其實友人就推介咸蛋黃雞翼,但我就想試下呢款,味道都唔錯啊,一份六隻,上枱時色澤較深,外皮炸到超香脆,而且有蜜糖甜味。雞肉唔會太死實,作為雞翼控,就好滿意。大頭蝦扁意粉 $238大頭蝦名符其實,大隻都不得了,開邊煎起,方便起肉。蝦肉結實而爽口,唔需要多加
近門口位好似酒吧形式,氣氛悠閒。
蟹肉牛油果蓉沙律 $168
牛油果蓉分佈碟邊,果蓉幼滑,已經熟透
估唔到墊底仲有西瓜,好甜呢。
味噌花雕蜆 $138
味噌底都幾濃郁,唔會太鹹,花雕嘅部份比較低調。
蜜糖紅椒雞翼 $88
雞肉唔會太死實,作為雞翼控,就好滿意。
大頭蝦扁意粉 $238
大頭蝦名符其實,大隻都不得了,開邊煎起,方便起肉。蝦肉結實而爽口,唔需要多加調味,已經好正。
扁意粉份量不少,掛汁度高,醬汁好似用左好多蝦頭、龍蝦啊之類煮成,味道濃郁,濃稠適中。一向鐘意食扁意粉,軟硬適中,頗有水準。
Mocha