2018-11-25 52 瀏覽
係朋友強烈既推介之下,今次就拉埋男朋友黎呢間Second Bite 食Dinner,過下二人世界🙆🏻‍♀️餐廳裝潢都頗具心思,以灰黑格調同簡約為主,佈置得頗有藝術氣氛,係暗淡燈光之下,聽住輕鬆悅耳既音樂,整個人確係幾relax, 都幾適合情侶黎呢到共度晚餐。甫進餐廳,內外都有座吧枱,仲有開放廚房同餐枱。店員比左餐牌我後,我既選擇困難症就發作啦🙈好多款式呀❗️頭盤,主菜,小食,飲品,甜品,仲有special menu, 真係樣樣皆有,望落d 圖片仲好吸引tim,結果同男朋友睇左好一陣先可以完成落order 呢個動作🤣✨咸蛋黃金雞翼 $88呢碟雞翼真係要比十個讚👍 雞翼炸至香脆,仲鎖住左d 汁水,熱辣辣咬一啖,嫩滑多汁,再配上外面既咸蛋金沙,啖啖都有咸蛋沙香😍😍要知道,咸蛋雞翼吾容易控制,所以好易過咸。而呢碟真係控制得恰到好處,咸度岩岩好之餘,仲食到粒粒咸蛋黃,真係不得了‼️一定要趁熱食❗️✨手抓海鮮 👈極力推介基圍蝦 $68小墨魚 $68膏蟹 $168四季豆 $25栗米 $28最欣賞既就係可以自選海鮮,自己揀既一定係自己中意食既海鮮,亦可以篩走一d 自己吾食既類別👍經店員推介後,選左招牌辣醬。雖

✨咸蛋黃金雞翼 $88

✨手抓海鮮 👈極力推介
基圍蝦 $68
小墨魚 $68
膏蟹 $168
四季豆 $25
栗米 $28

經店員推介後,選左招牌辣醬。

雖然手抓海鮮係需要等候,但當菜式上枱後,就覺得一切都值得❗️

師傅將基圍蝦,膏蟹炸至酥脆,加入招牌辣醬後再手抓所以海鮮至到全部入哂味❗️小小辣又小小甜,好惹味😍再講件膏蟹,真係相當抵食❗️$168大大隻,入面既蟹膏真係超多❗️

雖然Second Bite 地點比較隱蔽,但食物質素真係好好‼️下次絕對會再黎🙆🏻‍♀️

2018-11-20
2K
2018-11-25 996 瀏覽
今日雖然唔係咩特別日子 只係覺得好耐都冇食過西餐 就叫男朋友上openrice搵間有質素嘅 重點係要有生蠔食餐廳設有室內及室外座位 附近環境寧靜 其實坐出面係幾舒服嘅 可惜天公不造美 下雨呢……室內環境格調高貴 黑白色嘅雲石枱 牆上掛滿壁畫 有嘅高級西餐廳感覺 喺呢度用餐好舒服門口有個黑板餐牌 每日更新有咩時令嘢食…… 又幾得意喎 大閘蟹粉牛角、酥大閘蟹皇燴飯 夠曬創新…… 但係我今日係為咗生蠔而來的,誓要食到為止餐廳除咗有生蠔之外 仲有其他西式嘅刺身 例如 龍蝦刺身,帆立貝他他,海虹鯛刺身…… 價錢唔算貴,而且加入西式嘅元素,夠曬特別今日有兩款生蠔提供 分別係愛爾蘭及法國品種 愛爾蘭蠔比較大隻, 肉質比較creamy, 而法國品種比較細隻,但係都一樣肥美, 肉質較為爽脆, 兩款都好新鮮而且好重海水味加啲檸檬汁,味道更加提鮮,非常清新……絕對新鮮 大滿足小食拼盤(小)$98點了小份量 但分量依然很多 拼盤包括:炸雞,炸洋蔥圈,炸蝦春捲,炸薯條和炸番薯條所有食材都係即叫即炸 拎上手嘅時候依然熱辣辣 薯條係比較粗身 是我喜歡的, 炸番薯薯條勁好食 好重好香番薯味 而且好甜炸洋蔥圈 外皮炸得

加啲檸檬汁,味道更加提鮮,非常清新……絕對新鮮 大滿足

小食拼盤(小)$98

炸洋蔥圈 外皮炸得脆卜卜 中間有洋蔥嘅鮮甜味 外脆內軟 夠曬香口

煮食就叫咗大蝦濃汁意粉$168 估唔到海鮮配料都有咁多款 以為淨係得蝦 有種喜出望外嘅感覺

估唔到長沙灣都有咁出色嘅西餐廳 個人認為餐廳食物質素可媲美高級西餐廳 但係價錢來得親民而且合理 非常滿意的一餐 必定下次再來光臨
2018-11-25 51 瀏覽
係長沙灣返工,諗住放工出去旺角或尖沙咀食好嘢,但我的同事說附近有一個間(Second Bite)食西餐的小店,食物都很有特式決定來試吓,餐廳裡的設計,都好有格調頗為特色,食完之後覺得這餐廳,可帶給我們有不一樣的驚喜,值得一試。凱撒沙律$128份量十足,煙三文魚好有煙熏味,配合多種類的新鮮蔬菜,再加上沙津醬汁的配合,味道十分清新香甜。手抓海鮮拼盤$328,分別有法國藍青口,海蜆、基圍蝦、小墨魚西蘭花、翠玉瓜等,第一次用手抓海鮮來食,另舍不同,十分滋味,廚師加入祕制的醬汁,煮到每一種海鮮都好惹味。咸蛋黄金雞翼$88,將煮成的咸蛋黄醬,再沾滿了每隻雞翼再煮,賣相十分靚,雞翼外脆內軟,咸咸香香,十分惹味。看見這餐牌的美食,十分吸引。

看見這餐牌的美食,十分吸引。
2018-11-20 58 瀏覽
搬左泥呢面之後,收工成日會經過呢間餐廳,好多時都會不自覺地望入去,感覺裝潢好正好型。睇得出係有心機構思同設計既!門口又個兩三個坐位俾客人坐,自成一角!今日我終於忍唔住同老婆入泥搵食!一行入門口就係吧位,酒類淋羅滿目,排得井井有條!牆壁上掛有特式既畫框!非常有格調。望左望右,樣樣都想試想食。但因為兩個人既關係,點得唔多,最後同老婆一個意粉,一個漢堡兩份食😋分別要左秘制手打肉餅脆旦漢堡拼雙色薯條呢個漢堡真係好出色,不單只大個,非常足料不在講,炸旦外脆裡面旦汁仲流緊,肉餅自家製,調味好好,煎得香口!配上芝士同秘制醬汁!口感豐富!絕對不是麥叔叔雞叔叔果啲漢堡能媲美啲肉好嫩架!大蝦濃汁意粉,係我老婆鐘意既口味,扁意粉軟硬適合,大蝦鮮甜!即使係焗過都唔老!而且勁大隻!配上濃汁,有啲似龍蝦汁既味!互相配合又唔滯!yummy!!!呢間餐廳真係俾我好大驚喜!而且又近我屋企!味道格調都岩哂我杯茶!
分別要左秘制手打肉餅脆旦漢堡拼雙色薯條

啲肉好嫩架!
2018-11-13
大概已經有數年時間,沒有來過李鄭屋邨一帶,這夜晚突然前來,就是為了吃美味的。 Second Bite 的位置並不算很「就腳」 ,沿長沙灣c出口步行約10分鐘才可到達。 不過,餐廳門面的裝修非常不錯,挺有格調,舖面前半部分像酒吧,而內裏就是餐廳。 餐牌的食物選擇極多,當中最吸引的就是海鮮,不過,這天我們放棄了,轉吃較平民一點的菜式。 鹹蛋黃金雞翼這款絕對是推介小食,送上來時是剛剛煎起,入口熱辣辣,而廚師的廚藝超高,竟然可以將整隻雞翼都包上鹹蛋,雞翼外層香脆,帶有濃郁的鹹蛋味,內層雞肉嫩滑,超級好吃,很想打包回家給爸爸味嚐。 肉餅脆蛋漢堡這個漢堡是店員推薦的,賣相不錯,份量足,適合兩人分享,漢堡大大個,內裏放了雞蛋、蕃茄、芝士及肉餅,雞蛋入口香脆,肉餅肉味香濃,口感嫩滑多汁,配上半滆化芝士,真的很好吃,我給它滿分。 多多指教單單看這個名字,相信亦會猜到它是由益力多製成,個人非常喜歡這款飲品,味道甜甜酸酸,充滿益力多乳酪味道。 鳳梨可達原以為整飲都是菠蘿汁,沒想到原來混合了椰奶味泡製而成,入口時椰奶味突出 ,帶有淡淡的菠蘿香味,非常特別。

鹹蛋黃金雞翼

肉餅脆蛋漢堡

多多指教

鳳梨可達

2018-11-19
記得星期六才來到過長沙灣吃飯,這天晚上又再一次來到這一帶開餐。 這間餐廳的質素非常高,即使隨意在餐牌上點選任何一款菜式,味道亦能令你滿意。 second bite在長沙灣區內, 地理位罝是輸掉一點分數, 因為離地鐵站真的頗遠, 但食物質素絕對會令你想一來再來~ 店中裝修很有心思, 別具藝術氣息,暗黑灯光下可以放鬆情緒, 舒服吃飯~ Menu 選擇超多, 而友善的店員亦有和我們推介推介, 意粉, 扒類, burger, 海鮮都是主打..真的看得花多眼亂, 什麼都想點呢~由於愛吃海鮮的關係,所以點了芝士龍蝦脆及及海鮮大蝦濃湯。 海鮮大蝦濃湯 這本龍湯的材料豐富,內裏放了大蝦及蜆肉等海鮮,感覺真材實料,份量十足,聽店員說這個濃湯用上大量的海蝦淆製而成,所以蝦味突出,味道鮮甜,推介。 芝士龍蝦脆片 賣相一流, 而且份量非常多,足夠三至四人share,而碟上放了原隻龍蝦,中間位置起肉,再廚混合橄欖片 、蕃茄粒及脆片,加上醬汁及芝士而成。 龍蝦肉爽彈,放在脆片上時,口感脆卜卜,帶有濃濃的芝士香。 Second Bite 長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖 3

真的看得花多眼亂, 什麼都想點呢~

由於愛吃海鮮的關係,所以點了芝士龍蝦脆及及海鮮大蝦濃湯。

龍蝦肉爽彈,放在脆片上時,口感脆卜卜,帶有濃濃的芝士香。

Second Bite
長沙灣昌華街45號昌暉大廈地下6號舖

2018-11-19
1 分鐘 (堂食)
2018-11-19 168 瀏覽
星期一已經唔想返工, 所以一放工就約朋友食好西,去咗Second Bite沿長沙灣道直行,第2個街口轉右,差唔多到街尾就會見到 (roughly 8mins).店內有唔少十藝術品,小編特別喜歡玩嘢feel嘅藝術品一睇餐牌,選擇困難症病發,淨係主菜都有13樣! Starter叫咗個雞尾酒大蝦(2nd Bite Shrimp Cocktail), $108,賣相獨特,而且一拎就食得,超方便貼心. 鮮蝦沾下中間綠色既香草醫,簡直一流 .Salad就叫咗法國蟹肉沙律配牛油果蓉芥末醫(French Crab Meat Salas with Avocado Mustard Sauce), $168. 頂部白色嗰啲其實係法國蟹肉, 驚喜嘅係, 底部仲有清爽嘅西瓜 記得一定要將蟹肉, 牛油果蓉同埋芥末一齊食, 缺一不可. 小編試過淨係 牛油果蓉+蟹肉, 結果味道太重, 加埋芥末, 小小辣, 就正好多..主菜點左加拿大素食白豚斧豬扒(Canada Sayoury Choice Pork Tomahawk), $288加拿大白豚斧豬扒,本身就有口感, 加上廚師用慢火去煮, 鎖住D肉汁, 超Juicy. 塊
店內有唔少十藝術品,小編特別喜歡玩嘢feel嘅藝術品
一睇餐牌,選擇困難症病發,淨係主菜都有13樣!

加拿大白豚斧豬扒,本身就有口感, 加上廚師用慢火去煮, 鎖住D肉汁, 超Juicy. 塊斧豬扒固然好食, 但係D配菜都冇馬夫, 食豚肉果陣, 連埋香菇更滋味
 另一個主菜係香煎海鱸魚燴飯(2nd Bit Zucchini Seabass Risotto), $168
最出色嘅係Risotto, 飯粒又大又圓, 有口感. 嚿魚去哂啲骨, 表面睇落有啲焦, 但係絕對冇影響魚汁, 加埋香菇, 豐富嘅味道小編諗返起當年考嘅<第九味
2018-11-09
2018-11-18 76 瀏覽
今日同朋友去長沙灣整完野諗起之前有人介紹過一間西餐廳一場黎到緊係要試試佢即刻問返店名 然後出發—second bite坐左係吧台前面Menu菜式林林種種 樣樣都想試呀但兩個人食唔到咁多 最後揀左以下自選手抓海鮮有好多海鮮可以揀 我地就揀左蝦同青口加上秋葵同野菌一齊炒味道梗係揀招牌辣醬辣度好微 唔食得辣既朋友都可以試大大份 海鮮新鮮 加上蔬菜 有營又好味美國頂級牛板腱肉味濃郁 軟軟綿綿點上旁邊既芥末醬 食完一塊又一塊旁邊仲伴有蔬菜同野菌整體都唔錯 係地點有點不方便

今日同朋友去長沙灣整完野

點上旁邊既芥末醬 食完一塊又一塊
旁邊仲伴有蔬菜同野菌

整體都唔錯 係地點有點不方便
2018-11-18 65 瀏覽
聽過朋友講呢間餐廳好正,所以突登去食。真係有啲隔涉入面真係幾有氣氛有啲western art係度,好鐘意佢嘅雲石枱我地叫左個漢堡,入面係秘製手打肉餅同脆蛋。仲有底下有雙色薯條、沙津個漢堡好大,肉餅好多肉汁同蛋好厚,一啖食落口十分滋味整得好用心好有心思,其實食呢個都已經好飽了哈哈大蝦濃汁意粉大推!食落口真係好濃味,意粉煮得軟硬適中,因為啲汁好開胃所以好想再食多啲其實有啲後悔叫左炸物拼盤,唔係佢唔好食,係因為我地食唔曬,加上佢份量真係好多店員好有心幫我地打包仲比埋醬同紙袋。下次再嚟都係叫兩個主菜就夠喇
聽過朋友講呢間餐廳好正,所以突登去食。真係有啲隔涉

個漢堡好大,肉餅好多肉汁同蛋好厚,一啖食落口十分滋味
整得好用心好有心思,其實食呢個都已經好飽了哈哈

2018-11-17 75 瀏覽
長沙灣出咗名多隱世小店,今次呢接女朋友放工,去咗試下呢間西餐廳。 餐廳門面同埋裝修比較遲cafe風格, 牆上掛咗好多大型嘅掛畫, 幾特別。 廚房係開放式可以清楚睇到廚師嘅烹調過程。餐牌選擇都幾多, 餐廳主打海鮮類。 特別係手抓海鮮有多款唔同價錢嘅海鮮可以自由配搭, 同埋自選唔同嘅配菜及醬料。 我哋揀咗膏蟹同埋扇貝。 配菜方面揀左野菌 配下蒜蓉牛油。 另外叫咗一客美國頂級牛板腱。 平時比較少會喺餐廳入麵食到牛板腱嘅扒, 今次係第一次試。 牛板腱嘅賣相非常吸引, 一片片切好嘅扒旁邊配搭咗一整個焗蒜。 牛板腱食落非常juicy,質感軟綿綿, 牛味食唔錯,大讚! 手抓海鮮嘅賣相亦非常驚嘆! 膏蟹斬件後用油炸方式配搭蒜蓉牛油炒,好香! 蟹肉利用油炸方式將所有肉汁都保留住, 肉質非常彈牙! 帶子都幾大粒同鮮甜~呢間餐廳只係距離地鐵站行大約十分鐘, 非常方便, 絕對值得一試 ,推介大家!

今日同朋友敘舊,佢好鍾意食海鮮,所以揀咗間有手抓海鮮嘅小店食飯👍🏻嗰店名非常特別-second bite 朋友話一定係:食完第一啖,就會有第二啖,食到停唔到口😂😂😂入面係open kitchen ,但一d油煙味都冇,所以做得好好👍🏻而且好有外國餐廳的感覺!1️⃣先來兩杯飲品🍸🍹 多多指教🤭Yakult Fruity Mixed $48➖其實係益力多加果汁,益力多嘅味好出,酸酸甜甜咁好好飲!鳳梨可達 Pina Colada $48➖好重菠蘿味嘅一杯飲品,不過幾清新😂2️⃣海鮮手抓盤🦐 我們兩個見到海鮮就雙眼發光🤩【手抓海鮮】其實係自選海鮮 + 蔬菜 + 醬料...一上菜同食第一啖就覺得好驚喜😋我們揀左扇貝(3隻),法國藍青口(8-10隻),小墨魚(8隻),大虎蝦(2隻),蜆(8-10隻),粟米+炸蛋,配上招牌辣醬招牌辣椒將不會太辣,所以不會蓋過本身海鮮嘅鮮味 😋😋😋另外不得不提炸蛋,原來係直接打隻蛋落滾油度咋🤭外皮蛋白炸得好趣,但係蛋黃依然保持着流心👍🏻3️⃣牛油果蟹肉沙拉🦀🥗 $168店主推介,真係好開胃及清新,用咗兩至三個新鮮牛油果打成茸,蟹肉亦都非常之多,配上新鮮嘅沙律菜,食完海鮮再食,而家仲

嗰店名非常特別-second bite
朋友話一定係:食完第一啖,就會有第二啖,食到停唔到口😂😂😂

1️⃣先來兩杯飲品🍸🍹
多多指教🤭Yakult Fruity Mixed $48
➖其實係益力多加果汁,益力多嘅味好出,酸酸甜甜咁好好飲!

鳳梨可達 Pina Colada $48
➖好重菠蘿味嘅一杯飲品,不過幾清新😂

2️⃣海鮮手抓盤🦐
我們兩個見到海鮮就雙眼發光🤩

【手抓海鮮】

招牌辣椒將不會太辣,所以不會蓋過本身海鮮嘅鮮味 😋😋😋

牛油果蟹肉沙拉🦀🥗

3️⃣牛油果蟹肉沙拉🦀🥗 $168
店主推介,真係好開胃及清新,用咗兩至三個新鮮牛油果打成茸,蟹肉亦都非常之多,配上新鮮嘅沙律菜,食完海鮮再食,而家仲好refresh嘅感覺!
而且最底仲有少少西瓜,真係好清新

4️⃣【Second Bite甜品總匯】$198
有雪糕, 朱古力蛋糕, 芝士餅, 棉花糖, 威化餅, 百力滋, 水果...一次過滿足你幾個願望😍而且放入個大嘅甜品杯,一上枱就覺得好靚,未食已經好開心,成個甜品杯個size大過我個頭😂
Second Bite甜品總匯

最值得讚揚係,餐廳準備了膠手套 + 圍裙…唔使擔心食野整污糟件衫

而且圍裙上面嘅句子好特別➡️
I WANNA HAVE SECOND BITE!!!!!!
PLSSSSSSSS

店員服務態度超好,好細心咁介紹熱門菜式俾我哋👍🏻而且仲會成日嚟幫我地換碟👍🏻 真係一間好有特色的隱世小店
2018-11-15
牛油果蟹肉沙拉🦀🥗
2018-11-17 201 瀏覽
周末過去又到星期一,但已經覺得好攰?咁就要食番餐好既慰勞下自己啦!收工諗住約朋友食飯,但又唔知食咩好。行下行下經過一間望落去咁有悠閒情調既高級西式餐廳,再望下店門前既餐牌主打海鮮料理,價錢亦合理,決定同朋友膽粗粗試試佢! 一入餐廳,就見到咁有氣氛既裝潢,昏暗既環境有奪目既霓虹燈點綴,配上兩張小圓桌,數張椅,相信呢個空間會係女士們最愛。我同朋友都即刻打番張卡po ig先! 打卡位對面係一張Bar 檯,都見到唔少人坐係調酒店員前等緊點左既drinks. Second Bite 除左係放工人士黎relax 下,仲係情侶們拍拖既好地方~經店員帶路,我地坐落餐廳較入既位置。一睇餐牌,我同友人即刻選擇困難症病發,餐廳提供既食物菜式好多,淨係頭盤都有12樣,而且樣樣望落都好吸引,認真難揀!! 係咁多選擇之中,我地決定試試呢個雞尾酒大蝦(2Bite Shrimp Cocktail),一見到個賣相就覺得好新穎!唔但止成功吸精(聽到隔離檯客人討論個賣相好特別),而且好方便客人一拎就食得。味道方面,鮮蝦香甜,肉質結實。由於呢款雞尾酒有極少酒精成份,似係好飲既濃郁蕃茄湯,沾下中間綠色既香草醫,配上鮮蝦,令呢道

係咁多選擇之中,我地決定試試呢個雞尾酒大蝦(2

由於呢款雞尾酒有極少酒精成份,似係好飲既濃郁蕃茄湯,沾下中間綠色既香草醫,配上鮮蝦,令呢道頭盤的整體味道得以昇華。

沙律方面我地叫左5號仔—法國蟹肉沙律配牛油果蓉芥末醫(French Crab Meat Salas with
Avocado Mustard Sauce)

平時食沙律為左健康,唔會落沙律醫但就食之無味…都幾難受下。但呢個蟹肉沙律就唔同啦,先有高級法國蟹肉on top,其實底部仲有爽甜西瓜,整體既配合好fresh,食到停唔到口!
牛油果蓉有少量鹽同胡椒調味,配合芥末醫更能融入鮮味蟹肉,連同沙律菜食更滋味。

到左我同朋友十分期待既主菜!! 同樣有好多選擇,但我地好快就決定跟照店員建議,點左加拿大素食白豚斧豬扒(Canada Sayoury
Choice Pork Tomahawk) 同埋自己想食既香煎海鱸魚燴飯(2 Bit Zucchini Seabass Risotto)

加拿大素食白豚斧豬扒(Canada
Sayoury Choice Pork Tomahawk),選用素食既豬,肉質會較堅實但配合慢火煎既烹飪方式,將豐富肉汁鎖住,所以當一嗒食一塊豚肉,已經覺得好味到不能自拔,忍唔住再食第二,三塊.....

主角素食豚肉好味之餘,配茶香菇,大蒜等都絕不遜色,唔單止散發獨有既香味,配合豚肉一齊食會更有口感! 而且香菇汁亦十分清甜。

另一主菜係呢個香煎海鱸魚燴飯(2 Bit Zucchini Seabass Risotto),食西餐點少得Risotto呢!? 呢個新鮮鱸魚燴飯同樣配上香氣十足既磨菇。鱸魚煎至焦香將魚汁緊緊鎖住,連同又大又圓既飯粒加上滑溜既香菇一齊食,有咬勁之餘仲食到唔同層次既味道!

每日特別精選新鮮當造食材,每日都有唔同既特別推介!

Second Bite仲有一個特別之處,就係自己海鮮自己揀! 只要跟住餐牌上既Step 123 再同店員點菜,就可以食到自己想食既菜式! 咁就迎合到每個人既口味啦!
其實叫左以上四道菜,兩個人食都食唔哂,仲有甜品未試到! 會再去多次試埋其他菜式!
2018-11-14 45 瀏覽
餐廳鋪面雖然唔大,但坐落都幾舒適。餐廳嘅裝修亦都幾有心思,除左用霓紅燈做裝飾外,牆上同天花除左掛滿唔同嘅油畫。手抓海鮮 (扇貝,藍青口)第一個黎嘅菜式係手抓海鮮。呢個菜式可以俾客人自己揀想食嘅海鮮,然後再揀伴碟同埋醬汁。 就最適合想食海鮮,又怕食唔曬嘅朋友選擇。我地就揀左扇貝同藍青口,配以蒜蓉牛油。菜式一上枱就聞到好香既蒜蓉牛油味,而扇貝同青口亦都好新鮮,食落好有鮮味。大蝦濃汁意粉好意外地!!! 呢個大蝦濃汁意粉除左有大蝦之外,仲有咁多海鮮伴碟。意粉煮得軟硬適中,好有口感。聽個店員講,個意粉醬汁係店舖親自調製嘅,而呢個大蝦濃汁亦非常有鮮味,非常適合 配上意粉。至於大蝦肉質鮮美而且肉厚,趁熱食一流。明太子軟殼蟹堡。雙色薯條。沙律先唔好講隻軟殼蟹,本身個漢堡包已經惹美。包身鬆軟而且外皮略略烘過,非常可口; 芝士非常厚身,加上新鮮番茄同酸瓜,味道一流。 軟殼蟹炸得香脆,而且份量十足,食落啖啖有蟹肉。雙色薯條原來係指薯條同埋蕃薯條。薯條同漢堡永遠都係最佳組合。

手抓海鮮 (扇貝,藍青口)

大蝦濃汁意粉
明太子軟殼蟹堡。雙色薯條。沙律

2018-11-07
  • 明太子軟殼蟹堡
  • 大蝦濃汁意粉
2018-11-13 69 瀏覽
今日豬仔同朋友去長沙灣整完野諗起之前有人介紹過一間西餐廳一場黎到緊係要試試佢即刻問返店名 然後出發—second biteI love you to moon and back店內裝飾好有情調感覺係一間好有heart既小店坐左係吧台前面Menu菜式林林種種 樣樣都想試呀但兩個人食唔到咁多 最後揀左以下鹹蛋黃金雞翼好多鹹蛋 配上雞翼好香口 好好味自選手抓海鮮有好多海鮮可以揀 我地就揀左蝦同青口加上秋葵同野菌一齊炒味道梗係揀招牌辣醬辣度好微 唔食得辣既朋友都可以試大大份 海鮮新鮮 加上蔬菜 有營又好味美國頂級牛板腱肉味濃郁 軟軟綿綿點上旁邊既芥末醬 食完一塊又一塊旁邊仲伴有蔬菜同野菌美食當前 一定要飲返杯豬仔就點左Margarita cheers豬仔同朋友都一致認為依間餐廳好高質呀友人冇介紹錯 豬仔都推薦大家黎試下
今日豬仔同朋友去長沙灣整完野

豬仔就點左Margarita cheers

豬仔同朋友都一致認為依間餐廳好高質呀
友人冇介紹錯 豬仔都推薦大家黎試下
2018-11-13 56 瀏覽
長沙灣美食居多,今次放工黎到呢間距離地鐵站大約10分唔程嘅second bite 西餐廳小店。雖然唔算太近地鐵站但絕對要推介!餐廳內外裝修帶工業風格之餘加點藝術元素。牆上掛滿多幅超大掛畫,等食之餘都可以欣賞下先~廚房喺開放式,可以睇到廚師烹調過程。餐牌選擇好多,海鮮喺其主打菜式。手抓海鮮人氣好高~先選海鮮種類,再選配菜及醬汁。我地叫左手抓海鮮入面嘅扇貝同膏蟹配野菌,蒜蓉牛油汁。另叫左原隻波士頓龍蝦牛角包。牛角包幾大隻~滿滿龍蝦肉夾喺牛角包中間,仲有2隻非常完整嘅龍蝦kim肉!牛角包要大讚,超酥脆,食得出有好多層次感嘅酥皮! 大啖咬落去一次過有牛油香味,酥脆加龍蝦鮮味嘅感覺~餐廳非常貼心,提供圍裙及手套比客人食海鮮。手抓海鮮賣相非常有驚喜。膏蟹幾大隻,喺用炸嘅方法烹調。呢種食法第一次試~炸過嘅膏蟹非常香口,最重要佢嘅肉質非常彈牙,鮮甜同補留左蟹肉嘅肉汁! 呢度菜色香味都喺滿分!蟹蓋嘅大蟹膏都保留左,蟹膏炸完更香~蒜蓉牛油炒出黎嘅野菌好惹味,食到停唔到口呀。Second bite絕對可以稱為隱世小店,非常值得一試,大飽口褔。

餐廳非常貼心,提供圍裙及手套比客人食海鮮。