之前食過Siam 28第二間分店,今日嚟到銅鑼灣想食泰菜就諗起呢間餐廳,決定試吓去銅鑼灣呢間分店食lunch佢午市都幾性價比高,主菜已經跟冬陰功湯或者清湯仲有飲品!我想享受個happy lunch 所以決定加個小食同埋個甜品,最後決定嗌咗以下食品:🥢冬蔭雜菜湯-睇得出好足料,而佢味道都好正宗,酸酸辣辣,非常惹味🥢泰式咖喱軟殼蟹配薄餅- 食泰國嘢都唔少得嗌咖喱配薄餅🍕薄餅都煎得好香口,咖喱唔會太辣,而軟蟹都好細心,係炸起放起旁邊俾客人自己點汁🥢泰式咖啡-好鍾意泰式咖啡嘅味道,有椰子香味🥢小食,叫咗炸蝦餅燒豬頸肉,新鮮炸起嘅蝦餅好好食另外甜品有🥢芒果煎糯米飯-呢度嘅糯米飯同平時食到嘅有少少唔同,佢將糯米飯拎去煎,所以有啲香口,口感依舊煙靭,我好欣賞呢個另類版嘅糯米飯店員服務非常好,環境亦好闊落,不失為銅鑼灣食泰菜既好選擇👍🏻

🥢泰式咖啡-好鍾意泰式咖啡嘅味道,有椰子香味

🥢小食,叫咗炸蝦餅燒豬頸肉,新鮮炸起嘅蝦餅好好食

• 泰式咖喱軟殼蟹配薄餅
2023-10-25 244 瀏覽
🔹️逛完SOGO便到附近 ‘‘Siam 28’’ 食泰國菜🥢餐廳以傳統菜式, 新派獨特製法🫶店內光線柔和, 有輕鬆寫意感覺🎶 食物高質有水準😋店員服務有禮貼心👨‍💼💯👍🔹️午市套餐包括🍽湯+主菜+飲品, 可另加點💰小食和甜品, 有多款選擇, 十分豐富☺️🔸️冬蔭雜菜湯🌶滿滿雜菜湯料, 味道辣辣哋好開胃🌶🌶🔸️泰式清湯🍵以冬瓜湯料,味道清清哋🤤🔸️柚子沙律🥗酸酸甜甜夠清新🤗🔸️炸蝦餅🦐蝦餅炸至金黃香脆, 蝦肉十分彈牙, 濃濃蝦的味道😊🔸️沙嗲雞串🐔沙嗲雞肉鮮嫩可口、鹹香惹味👍🔸️燒豬頸肉🐷肉質爽口彈牙, 滋味開胃🤤🔸️泰式咖哩軟殼蟹配薄餅🦀軟殼蟹香脆可口, 配上黃咖哩加薄餅, 啖啖香濃、口感豐富😋🔸️炒鮮蝦金邊粉🦐擺盤有心思💓非常吸引😍蝦肉鮮嫰彈牙, 金邊粉夠鑊氣, 加上豆乾、芽菜、花生粒、青檸汁和辣粉, 十分惹味👍🔸️芒果煎糯米飯🥭很有特色以雞蛋煎糯米飯, 口感煙煙韌韌、十分軟糯, 再加香甜芒果和濃郁椰漿, 好滋味呀📣🔸️珍多冰🥥🥤濃郁椰子香加爽口綠豆粉條, 口感充實👍🔸️龍眼冰🍹滿滿龍眼肉, 甜味恰度好處, 十分滋潤🤤

🔸️冬蔭雜菜湯🌶
滿滿雜菜湯料, 味道辣辣哋好開胃🌶🌶

🔸️泰式清湯🍵
以冬瓜湯料,味道清清哋🤤

🔸️柚子沙律🥗
酸酸甜甜夠清新🤗

🔸️炸蝦餅🦐
蝦餅炸至金黃香脆, 蝦肉十分彈牙, 濃濃蝦的味道😊

🔸️沙嗲雞串🐔
沙嗲雞肉鮮嫩可口、鹹香惹味👍

🔸️燒豬頸肉🐷
肉質爽口彈牙, 滋味開胃🤤

🔸️泰式咖哩軟殼蟹配薄餅🦀
軟殼蟹香脆可口, 配上黃咖哩加薄餅, 啖啖香濃、口感豐富😋

🔸️炒鮮蝦金邊粉🦐

🔸️芒果煎糯米飯🥭

🔸️珍多冰🥥🥤
濃郁椰子香加爽口綠豆粉條, 口感充實👍

🔸️龍眼冰🍹
滿滿龍眼肉, 甜味恰度好處, 十分滋潤🤤

2023-10-23 224 瀏覽
今日試吓泰式餐廳,估唔到公假仲有set lunch, 價格好實惠,由$62-$98、 加$22有兩款前菜,包飲品。清湯湯汁清澈,味道鮮美,帶些青瓜和芫茜風味。泰式奶茶口感香滑,淡淡的茶香,味道輕甜,幾ok.荔枝梳打十分冰涼解喝,滿滿荔枝風味,味道感覺自然不死甜。泰式船麵$66這船麵份量十足,豬肉幾嫩滑,仲有炸豬皮、豬紅同迷你肉丸,肉丸是ok的,湯底幾惹味,是肉味,但味道比較辣,吃少兩口要放棄了。Pad Thai $98鮮蝦金邊粉賣相不錯,旦絲網下是炒pad Thai, 大蝦有兩隻,幾彈牙,河粉的味道偏向酸味,唔會太乾太濕,味道是正常水平,但份量十足。豬頸肉幾正!烤得幾香,肉質爽嫩,沾上泰式醬汁,香口惹味蝦餅炸得唔油膩,口感彈牙,滿有蝦味。炸素春卷無乜特別,是正常春卷味道,但唔係好油,是脆的。炒通菜$48這通菜炒得夠鑊氣,菜也嫩口,但太辣了,吃了一口只能give up. 炸忙果糯米飯$28忙果唔係最甜最多汁,椰汁香滑甜美,但個人覺得正常的糯米飯口感會好D,這炸糯米飯的味道有少少奇特。

今日試吓泰式餐廳,
加$22有兩款前菜,包飲品。

清湯湯汁清澈,
味道鮮美,帶些青瓜和芫茜風味。

泰式奶茶口感香滑,
淡淡的茶香,味道輕甜,幾ok.

荔枝梳打十分冰涼解喝,
滿滿荔枝風味,味道感覺自然不死甜。

泰式船麵$66

Pad Thai $98

豬頸肉幾正!烤得幾香,
肉質爽嫩,沾上泰式醬汁,香口惹味

蝦餅炸得唔油膩,口感彈牙,滿有蝦味。

炸素春卷無乜特別,
是正常春卷味道,但唔係好油,是脆的。

炒通菜$48

炸忙果糯米飯$28

2023-10-23
2023-10-22 59 瀏覽
今次到朋友帶我食好西☺️餐廳收得咁埋 係樓上鋪 都被佢發掘到👍🏻👍🏻餐牌張張相📋都好吸引 有選擇困難😐但職員勁好 會推介唔同菜式 比我地揀 🧀Siam 28 小食層層架 Thaipas platter 五款小食 每樣各兩件🤤芝士蝦餅 :啖啖蝦肉 再加芝士流心🤤🤤 十級邪惡 😈但十分好食素·春卷 :入面有啲薯蓉 勁滋味😋泰·雞翼:有海量泰式辣醬 岩哂我呢個醬汁怪🤡沙嗲·雞:大大啖肉 沙嗲醬味道偏甜泰·豬肉腸:呢個好好食 但係太細粒🥺📸📸打卡一流 又好睇 又好食👍🏻👍🏻🍜泰式濕炒海鮮「停頓」之麵Pause Noodle with Gravy seafood好似被施魔法咁 停頓左係空中 做到「🍜」嘅效果🤣麵條炸到勁脆 好似食緊蛋散咁😋😋加埋大量嘅海鮮 再淋上特調海鮮汁 yummy yummy又一打卡菜式📸📸🐖豬頸肉Pork Neck食泰國嘢 點可以無豬頸肉份量十足 靈魂在於個醬汁🥣甜酸辣 有齊哂 帶出燒肉嘅享受👅👅個汁好味到 好想打包一樽走🫢🍮碟豆花椰汁糕Daily Thai Dessert好靚 四件都唔同款 椰汁味濃 好硬淨 係我鍾意嘅口感😋🧋Lychee GardenLychee, M
今次到朋友帶我食好西☺️

椰汁味濃 好硬淨 係我鍾意嘅口感😋

🧋Lychee Garden
淡淡荔枝味 再配埋薄荷嘅清涼 好fresh

🧋Flower
Butterfly Pea Tea, Cranberry Juice, Lavender Syrup, Fresh Lime
甜甜地 同餐飯好夾

如果你成日經過 都唔知有間 咁正嘅餐廳 係28樓 你就走寶喇🫣
2023-10-09
2023-10-22 59 瀏覽
《Siam 28》服務一流的特色泰國菜🍞🍜🦐🐠🦀 。 燒豬頸肉 ($99) - 燒豬頸肉好大份,外面燒得焦香脆口,入面仲保持肉汁,肉質爽口彈牙,本身嘅調味已經好好味,甜甜地又帶有黑椒的香辣,可以再點埋個羅望子泰式辣汁,酸酸辣辣好好味。 。冬蔭公 ($109) - 冬蔭公夠哂椰香味,味道好濃郁,感覺酸味重過辣味,加了香茅口味更有層次,除了蕃茄仔和幾種菇類外,還有4隻爽口蝦肉。幾中意佢有熱住個煲,可以keep住熱飲,唔怕凍哂。 。炸軟殼蟹伴紅咖哩蟹肉汁配薄餅4件 ($188) - 炸軟殼蟹炸得酥脆,蟹肉好軟;紅咖哩甜甜地,用薄餅點黎食就啱哂。 。泰式濕炒“停頓”之麵 ($122) - 完全被張相吸引咗,忍唔住叫黎試下,麵條炸過後用筷子夾起hold住形狀,再淋上醬汁,麵條半濕半脆嘅質感好好食,另外仲有好多海鮮和蔬菜,整體不錯。 。椰青 ($42/個) - 椰青好大個,椰青水清甜解渴。 <Overall Score: 7.75/10>🦀🐠🦐🍜🍞 要贊一贊餐廳嘅服務,每位店員都好友善及貼心,有唔明亦會細心講解。
《Siam 28》
服務一流的特色泰國菜
🍞🍜🦐🐠🦀

。椰青 ($42/個) - 椰青好大個,椰青水清甜解渴。

<Overall Score: 7.75/10>
🦀🐠🦐🍜🍞

2023-10-22 54 瀏覽
朋友話想試呢間好耐~今日放工就特登同佢試吓餐廳係上樓嘅❣️入面都好大坐得好舒服🫶🏻💛黃咖喱雞配薄餅💲1️⃣1️⃣9️⃣黃咖喱下面有細蠟燭一路熱住🔥好貼心除咗雞肉,仲有好多薯仔青椒 十分足料薄餅好新鮮脆卜卜💥💛香辣通菜💲7️⃣9️⃣呢個份量真係超級多 炒得好香而且唔太辣🥗唔會太硬或者太淋💛小食層層架(2人份)💲1️⃣4️⃣8️⃣有單骨雞翼、芝士流心蝦餅同串燒不得不讚芝士流心蝦餅🔥🔥🔥絕對係必點 睇外面好似冇咩特別 純粹一個蝦球但係佢咬一啖即刻有芝士流出嚟😍😍😚絕對大愛💖💛濕炒河粉💲1️⃣0️⃣9️⃣呢個好多配菜❣️唔會好鹹適合一家大細💖😚
朋友話想試呢間好耐~
今日放工就特登同佢試吓

餐廳係上樓嘅❣️

入面都好大坐得好舒服🫶🏻

💛黃咖喱雞配薄餅💲1️⃣1️⃣9️⃣
黃咖喱下面有細蠟燭一路熱住🔥好貼心
除咗雞肉,仲有好多薯仔青椒 十分足料
薄餅好新鮮脆卜卜💥

💛香辣通菜💲7️⃣9️⃣
呢個份量真係超級多 炒得好香
而且唔太辣🥗唔會太硬或者太淋

💛小食層層架(2人份)💲1️⃣4️⃣8️⃣
有單骨雞翼、芝士流心蝦餅同串燒
不得不讚芝士流心蝦餅🔥🔥🔥
絕對係必點 睇外面好似冇咩特別 純粹一個蝦球
但係佢咬一啖即刻有芝士流出嚟😍😍😚
絕對大愛💖

💛濕炒河粉💲1️⃣0️⃣9️⃣
呢個好多配菜❣️唔會好鹹
適合一家大細💖😚

-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢泰式濕炒海鮮“停頓”之麵 $122 🆙 賣相超吸睛!麵條用咗炸嘅蛋麵令到佢夠乾身可以保持到停留係半空。店完喺我打完卡之後幫手煎開脆面方便食用。另外仲配左芡汁令到麵條會呈半脆半淋嘅狀態,碟上仲有各款海鮮同蔬菜如蝦、花枝、蜆、雜菇、西蘭花等等,口感非常豐富。呢款“停頓”之麵整體好玩又好食!🥢炸蝦餅 $92 🆙蝦餅總共有5粒,粒粒都好大粒好飽滿。蝦餅新鮮炸起仲熱辣辣,外皮炸得金黃,而且外脆內軟,蝦肉爽口彈牙,肉汁鮮嫩,配埋醬汁酸酸甜甜更加開胃!🥢帕能咖哩雞配薄餅 $112 🆗呢款咖哩賣相非常特別,以西蘭花做底部,再係上面鋪咗咖哩汁同雞肉。呢款咖哩比較重椰汁味,辣度適中,配料可以選擇雞/牛/豬配搭米線/薄餅。我哋就揀咗雞同薄餅,薄餅有大概6塊,用嚟點咖哩汁份外惹味!🥢芒果煎糯米飯 $28 (正常份量$89)🆗飯後又點少得食番個甜品!食泰國野最後必點番個芒果糯米飯!不過因為眼闊肚窄,店員特別幫我地安排咗個少份量啲嘅芒果糯米飯,大概喺原先1/3嘅份量。今次喺第一次食「煎」嘅糯米飯,糯米飯壓成一塊圓餅形,外層蘸咗蛋漿再攞去煎至金黃,食落好似新年嘅年糕咁有蛋

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🥢泰式濕炒海鮮“停頓”之麵 $122 🆙

🥢炸蝦餅 $92 🆙

🥢帕能咖哩雞配薄餅 $112 🆗

🥢芒果煎糯米飯 $28 (正常份量$89)🆗
飯後又點少得食番個甜品!食泰國野最後必點番個芒果糯米飯!不過因為眼闊肚窄,店員特別幫我地安排咗個少份量啲嘅芒果糯米飯,大概喺原先1/3嘅份量。今次喺第一次食「煎」嘅糯米飯,糯米飯壓成一塊圓餅形,外層蘸咗蛋漿再攞去煎至金黃,食落好似新年嘅年糕咁有蛋香味,口感煙韌軟糯😋。椰漿嘅椰香味都好濃郁,美中不足係芒果少酸同生🥲。

🥢Honey Citron Tea $48 🆙

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.87/10

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Siam 28 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓
最近天氣不穩時冷時熱有時都會想食啲開胃涼伴菜 🤤本來對泰菜就情有獨鍾 🤪所以今次黎到銅鑼灣Siam 28試下 🥹🌟泰式濕炒海鮮‘停頓‘之麵 💰$122特色炒河,麵係蛋麵黎 🍳仲炸到企起身定左型 🤣🤣店員幫手淋上醬汁令到麵底變到半濕狀態 😳完全好新穎 😗配糙海鮮同疏菜都足料 🌟Thaipas Platter 💰$148係一個二人份小食盤層架黎 😳都算多小食包括有泰雞翼、素春卷 等芝士🧀️蝦餅 炸到金黃色脆、芝士半熟狀態又帶些小甜😗沙嗲雞醬汁偏些小甜同時娗好惹味🌟Mango w Pan Fried Sticky Rice 💰$89第一次覺得好新奇 🤣係個芒果煎糯米飯 🥹 外層薄薄脆脆 芒果都算甜趁熱食最佳 👍🏻🌟Lychee Garden 💰$68呢款mocktail類似mojito咁🍹薄荷葉清新,加上荔枝肉甜味夠清爽 🤤🌟Lemongrass World 💰78係一杯香茅同Rum既cocktail 🤯淡淡香茅味帶黎既刺激感好特別 😗推介指數:🐻🐻🐻🐻/4粒Siam 28 (銅鑼灣)📍地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓☎️ 電話:34210472#香港美食#港島美食
最近天氣不穩時冷時熱
有時都會想食啲開胃涼伴菜 🤤
本來對泰菜就情有獨鍾 🤪
所以今次黎到銅鑼灣Siam 28試下 🥹

🌟泰式濕炒海鮮‘停頓‘之麵 💰$122
特色炒河,麵係蛋麵黎 🍳
仲炸到企起身定左型 🤣🤣
店員幫手淋上醬汁令到麵底變到半濕狀態 😳
完全好新穎 😗配糙海鮮同疏菜都足料

🌟Thaipas Platter 💰$148
係一個二人份小食盤層架黎 😳
都算多小食包括有泰雞翼、素春卷 等
芝士🧀️蝦餅 炸到金黃色脆、芝士半熟狀態又帶些小甜😗
沙嗲雞醬汁偏些小甜同時娗好惹味

第一次覺得好新奇 🤣
係個芒果煎糯米飯 🥹 外層薄薄脆脆
芒果都算甜趁熱食最佳 👍🏻

🌟Lychee Garden 💰$68
呢款mocktail類似mojito咁🍹
薄荷葉清新,加上荔枝肉甜味夠清爽 🤤

🌟Lemongrass World 💰78
係一杯香茅同Rum既cocktail 🤯
淡淡香茅味帶黎既刺激感好特別 😗

推介指數:🐻🐻🐻🐻/4粒

Siam 28 (銅鑼灣)

📍地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓
☎️ 電話:34210472

#香港美食#港島美食 #銅鑼灣美食 ##啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相機食先#香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊 #泰國菜
#海鮮 #咖哩
#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852 #Thailandeat #thaistyle
#bearbeareat
#bearbeareat銅鑼灣
2023-10-18 32 瀏覽
餐廳好貼心❤️,大部分野食都可以簡小辣👍🏻,岩哂想食泰菜但又怕辣既人,職員服務都好Nice香辣燒鴨鬆沙律出面比較少見到既菜式,鴨肉勁好食,仲有啲鴨皮位置,鴨香味好濃郁好香口,辣辣地咁夠哂惹味,配埋生菜包住食,口感清爽開胃🤤,非常好食馬沙文咖哩牛腩咖哩味道充滿陣陣既花生🥜香氣,牛腩炆得勁淋身同入味,陣陣既牛香再配上咖哩既辣甜香,配薄餅食一流👍🏻泰式濕炒海鮮停頓 打卡岩哂📸,脆卜卜既麵條,再淋上鮮甜既醬汁,口感好好,海鮮種類同份量好多,味道更係鮮香味俱全,值得一食芒果煎糯米飯糯米飯煎得好香,食落軟軟糯糯咁,口感好好,再沾埋椰醬更加香甜荔枝梳打 and 菠蘿梳打果香味都幾清新,而家仲有優惠,做緊第2杯半價🤭

香辣燒鴨鬆沙律

馬沙文咖哩牛腩

泰式濕炒海鮮停頓

芒果煎糯米飯

荔枝梳打 and 菠蘿梳打
果香味都幾清新,而家仲有優惠,做緊第2杯半價🤭

椰子雞湯:濃郁的椰香和鮮嫩的雞肉完美結合,酸的味道恰到好處,濃郁的湯汁仲可以叫碗白飯撈飯!Penang Curry:椰子味重,每一口都能品味到咖喱的豐富層次,雖然係唔辣,但係唔食得辣嘅人會覺得有少少微辣!嫩滑的牛肉和新鮮的蔬菜與咖喱湯汁融合在一起,同埋印度薄餅一啖放入口就最啱啦!泰式豬手半隻:半隻嘅份量真係嚇親,真係份量超級大。豬手的皮軟腍腍,而且夠晒味,肉質鮮嫩多汁。每一口都讓你感受到肉的柔軟和豐富的風味。唔會剩係得啲肥肉。泰式濕炒海鮮“停頓"之麵:這道泰式濕炒海鮮之麵造型好適合打卡。新鮮的海鮮和入味的麵條完美融合,麵豉味同炸麵好夾,好濃郁惹味!芒果煎糯米飯:糯米飯的口感柔軟綿密,加上煎香左表面有啲鹹鹹地,香脆!與香甜的芒果結合在一起,好幸福!MotcktailYellowThai Chilli, Pineapple Syrup, Orange Juice, Ginger Juice, Ginger AleLychee GardenLychee, Mint Leaves, Fresh Mint, Ginger AleFlowerButterfly Pea Tea, Cranberry
椰子雞湯:
濃郁的椰香和鮮嫩的雞肉完美結合,酸的味道恰到好處,
濃郁的湯汁仲可以叫碗白飯撈飯!

Penang Curry:

泰式豬手半隻:
唔會剩係得啲肥肉。

泰式濕炒海鮮“停頓"之麵:

芒果煎糯米飯:

Motcktail

Yellow

Lychee Garden

Flower
Butterfly Pea Tea, Cranberry Juice, Lavender Syrup, Fresh lime

三杯都有啲驚喜,總括嚟講Lychee Garden最酸夠晒fresh !flower 都感覺幾清新,紫色嘅顏色又靚! yellow 就唔使擔心會飲到辣味!反而橙汁同埋菠蘿味比較重!
2023-10-12 43 瀏覽
店名: Siam 28地址: 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心28樓銅鑼灣D2出口,行1分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4.5/5今次中午黎到位於28樓嘅Siam 28,裝修風格時尚,座位夠寬敞,坐窗邊望住街外景色,就更寫意😛午市仲設有lunch set,令整體CP值更高😚炒鮮蝦金邊粉 配餐湯及飲品❤️❤️❤️❤️❤️$98蛋網精緻,3隻彈牙大蝦,單看賣相就好吸引,金邊粉炒至乾身,配料仲有豆乾、芽菜等,加上青檸汁同花生碎🥜味道酸酸甜甜好開胃泰式咖哩軟殼蟹配飯或薄餅 配餐湯及飲品❤️❤️❤️❤️❤️$78咖哩好有奶香,醬汁加上原本有嘅雜菜已經多夠哂惹味,鬆脆嘅薄餅點上香濃嘅咖哩🫓加上啖啖肉而又脆口嘅軟殼蟹🦀一流‼️餐湯冬蔭雜菜湯❤️❤️❤️❤️❤️飲落唔會太油膩,辣度啱啱好,味道香濃又醒胃泰式清湯❤️❤️❤️❤️湯內有青瓜🥒味道清新飲品泰式奶茶❤️❤️❤️❤️❤️+$12泰奶一向係至愛,飲落無出面嘅甜,唔會過於甜膩😆青檸梳打❤️❤️❤️❤️好欣賞佢完全甜,帶有青檸嘅酸味,好開胃芒果煎糯米飯(2件)❤️❤️❤️❤️❤️$28將糯米飯壓成餅狀再加蛋漿煎到金黃色,外脆而內有煙韌米香,配上椰漿同芒果🥭味道十分之夾🥰大推❗️
店名: Siam 28

炒鮮蝦金邊粉 配餐湯及飲品❤️❤️❤️❤️❤️

泰式咖哩軟殼蟹配飯或薄餅 配餐湯及飲品❤️❤️❤️❤️❤️

餐湯
冬蔭雜菜湯❤️❤️❤️❤️❤️
飲落唔會太油膩,辣度啱啱好,味道香濃又醒胃

泰式清湯❤️❤️❤️❤️
湯內有青瓜🥒味道清新

飲品
泰式奶茶❤️❤️❤️❤️❤️
+$12
泰奶一向係至愛,飲落無出面嘅甜,唔會過於甜膩😆

青檸梳打❤️❤️❤️❤️
好欣賞佢完全甜,帶有青檸嘅酸味,好開胃

芒果煎糯米飯(2件)❤️❤️❤️❤️❤️
2023-10-11 34 瀏覽
去泰國前做下心理建設😂琴日去左銅鑼灣食依間泰國餐廳🍴⭕️ 香料炒軟殼蟹🦀一上枱已經聞到好香 好惹味😌軟殼蟹食落好乾脆 卜卜聲 但唔會好油香料味濃🤤 仲有少少腰果同炸蒜作伴好有🇹🇭風味⭕️ 帕能咖哩配薄餅好重椰汁味嘅咖喱 😎 少少辣🌶️今次依碟配雞肉 配埋薄餅到夾黎食好滿足😋 薄餅都有成5-6塊 包你點勻成碟咖喱一啖接一啖 完全停唔到口😍⭕️ 泰式濕炒海鮮“停頓”之麵打卡之選📸齋睇個賣相已經冇得輸麵底炸到乾脆hold係半空配上海鮮芡汁比你淋上去 打完卡店員仲會幫手剪開麵底 方便食用海鮮方面有蝦🦐 蜆 花枝 西蘭花 🥦 粟米芯 雜菇🍄雜菜等 包羅萬有🤤⭕️ Purple Dream (cocktail)🔹 Vodka/ Malibu/ Butterfly Pea Tea/ Lime Juice好易入口 完全唔似飲緊酒cocktail偏向椰子🥥味 同清新感覺☘️⭕️ Flower (mocktail)🔹 Butterfly Pea Tea/ Cranberry Juice/ Lavender Syrup/ Fresh Lime同樣用蝶豆花茶做Base 成杯紫色好靚💜依杯mocktail偏甜味多啲仲有Fre
去泰國前做下心理建設😂

⭕️ 泰式濕炒海鮮“停頓”之麵
打卡之選📸
齋睇個賣相已經冇得輸
麵底炸到乾脆hold係半空

⭕️ Purple Dream (cocktail)
好易入口 完全唔似飲緊酒
cocktail偏向椰子🥥味 同清新感覺☘️

⭕️ Flower (mocktail)
同樣用蝶豆花茶做Base 成杯紫色好靚💜
依杯mocktail偏甜味多啲
仲有Fresh Lime果種酸酸地 好開胃👍🏻
2023-10-08 45 瀏覽
銅鑼灣真係好多好嘢食,但普遍都唔平今次同朋友想食泰food, 於是搵到呢間唔算太貴,起碼份量都算大份其他食物都唔錯,不過怕辣嘅朋友要小心帶辣嘅菜式,因為有啲真係好辣🙈但要特別推介,好特別又好味的芒果煎糯米飯,煎過嘅糯米飯好香,加埋甜甜嘅芒果,超正呢間係會Encore 的店鋪
銅鑼灣真係好多好嘢食,但普遍都唔平
今次同朋友想食泰food, 於是搵到呢間
唔算太貴,起碼份量都算大份
但要特別推介,好特別又好味的芒果煎糯米飯,
煎過嘅糯米飯好香,加埋甜甜嘅芒果,超正
呢間係會Encore 的店鋪
煎芒果糯米飯
  • 芒果煎糯米飯
⭐️評分:7.5/10✳️馬沙文咖哩牛舌🐮👅配薄餅 👍牛舌質地實在,略彈牙咖哩香甜小辣,加入椰漿香氣十足🍛咖哩汁偏滑身加在香軟煙軔綿糯的薄餅上更有風味🤤🤤🤤不過邊位略乾硬,需要點上醬汁飽吸醬汁!啖啖滋味!✳️炒鮮蝦🍤金邊粉大蝦新鮮爽口麵條甜絲絲好香好軟綿醬汁浸入麵條✳️芒果煎糯米飯 🥭 👍特別!把糯米飯煎成一個小餅外層硬硬的帶米飯焦脆感中間軟綿煙軔🥭🥭🥭超甜!!!!再加上椰漿,不錯✳️冬陰公湯👍充料,香辣中帶冬陰公湯獨有酸香爽口濃郁✳️泰式清湯清新中帶濃郁的高湯味道豐富✳️蝶豆花茶紫藍色好誘人青檸好新鮮😂好酸加入新🍯🍯蜂蜜不錯!被一般加入糖漿更添風味⭐味道 7.5/10⭐️特色 7.5/10⭐️環境 6.5/10⭐️性價比 8/10 ⭐️賣相 7.5/10
⭐️評分:7.5/10

✳️馬沙文咖哩牛舌🐮👅配薄餅 👍
牛舌質地實在,略彈牙
咖哩香甜小辣,加入椰漿香氣十足
🍛咖哩汁偏滑身
加在香軟煙軔綿糯的薄餅上
更有風味🤤🤤🤤
不過邊位略乾硬,需要點上醬汁
飽吸醬汁!啖啖滋味!

✳️炒鮮蝦🍤金邊粉
大蝦新鮮爽口
麵條甜絲絲好香好軟綿
醬汁浸入麵條

✳️芒果煎糯米飯 🥭 👍
特別!把糯米飯煎成一個小餅
外層硬硬的帶米飯焦脆感
中間軟綿煙軔
🥭🥭🥭超甜!!!!
再加上椰漿,不錯

✳️冬陰公湯👍
充料,香辣中帶冬陰公湯獨有酸香
爽口濃郁

✳️泰式清湯
清新中帶濃郁的高湯
味道豐富

✳️蝶豆花茶
紫藍色好誘人
青檸好新鮮😂好酸
加入新🍯🍯蜂蜜不錯!
被一般加入糖漿更添風味

⭐️賣相 7.5/10
  • 芒果煎糯米飯
  • 炒鮮蝦金邊粉
  • 馬沙文咖哩牛舌
-食物presentation 有心思 味道都不錯停頓之麵好得意 凌空卦響筷子 食落似細個酒樓脆卜卜炒麵另外 個芝士炸蝦餅 好正 好脆加流心芝士-侍應哥哥好好 雖然人手唔足夠 但都態度好好 好快手 而家周圍遇到態度麻麻既服務 呢位哥哥真係清泉值得再去!
-食物presentation 有心思 味道都不錯
停頓之麵好得意 凌空卦響筷子 食落似細個酒樓脆卜卜炒麵