餐廳: Surasang 수라상
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
1K
2024-06-04 37 瀏覽
Surasang 수라상係圓方Elements 高級韓式韓牛居酒屋, 格局優雅闊落, 入面落地窗. 一入座有有韓式前菜6小碟, 會refill. 當日有魚糕, 醃魷魚, 菠菜 芽菜 泡菜等海鮮煎餅 $215好喜歡呢個煎餅, 金黃香脆唔會好厚, 除左有魷魚蝦蜆等等, 增添鮮味. 最特別係仲有銀魚, 脆卜卜豐富口感, 配上特調醬汁, 帶鮮味海瞻牛肉魚籽釜飯 $295三文魚子大粒鹹香, 增添咸鮮味. 海膽綿密飽滿再加埋厚身軟嫩牛柳粒, 一邊有釜飯醬撈勻個飯, 層次分明韓牛大蔥卷 配泡菜炒飯 $880韓牛帶大理石雪花花紋, 有12條包住大蔥. 職員會即場用鐵板燒, 肉質細嫩富肉汁, 再夾有爽脆大蔥, 配上一點麻油熔岩鹽食好邪惡. 煎完逼出牛油會再加入泡菜用來炒飯, 酸酸辣辣減低牛肉膩度. 綻放的櫻花生牛肉 $280春季櫻花menu 上既特色料理, 生牛肉口感柔嫩, 經過調味帶有淡淡麻油香, 配搭鹽漬櫻花、松子仁、蔥粒、洋蔥粒、蒜頭粒, 放上香脆天婦羅紫菜一齊食, 口感豐層次Snowing Night/ SEE YOU兩款Cocktail 都好易入口, 甜中帶酸, 酒精濃度低. @gyojas
Surasang 수라상

海鮮煎餅 $215

海瞻牛肉魚籽釜飯 $295

韓牛大蔥卷 配泡菜炒飯 $880

綻放的櫻花生牛肉 $280

Snowing Night/ SEE YOU

@gyojasang

朋友👩🏻‍🎨話呢間韓國🇰🇷餐廳🥢食物美味坐得又舒服所以要帶我嚟一齊試吓🤣一坐低就嚟幾款泡菜,韓國🇰🇷泡菜我好鍾意食,特別係泡大白菜🥬$215「海鮮煎餅」:「煎餅」煎得幾香口,有好多好細好細條嘅魚仔同埋切成長條型嘅魷魚,差不多每一啖「煎餅」都食到,好味🤣$385「韓式🇰🇷安東燉雞」:「燉雞」用個火爐🔥燒住,由頭食到尾都熱辣辣👍;除咗雞件🐓之外材料仲有紅蘿蔔、野菌、韓國年糕、韓國粉絲、薯仔等,材料幾豐富👍;「安東燉雞」嘅醬汁係幾典型甜甜哋鹹鹹哋辣辣嘅韓式醬油醬汁,幾惹味👍$280「綻放的櫻花🌸生牛肉」:生牛肉剁碎咗整到成個 Tartare(法文同英文一樣叫法🤣)咁樣,生牛肉好鮮味,旁邊仲有切成極少粒嘅 蔥頭、青瓜、蒜頭、泡菜、松子 同埋脆卜卜嘅厚身紫菜片,再撈埋少少辣紅卜卜嘅醬汁一齊食,真係出奇地美味,充滿 umami 😋$295「海膽牛肉魚籽蓋飯」:有海膽有牛肉粒有三文魚籽仲有隻生雞蛋黃,睇落靚靚,感覺豪華,連白飯撈勻全部一齊食,好味😋,蓋飯仲竟然煮到有少少飯焦👍$118「SNOWING NIGHT 눈 내리는 밤」:材料包括 SEOSUL CHEONGJU (KOREAN), MARM
$118「SNOWING NIGHT 눈 내리는 밤」:材料包括 SEOSUL CHEONGJU (KOREAN), MARMALADE, LIME 😁;相當清新,甜甜哋又鹹鹹哋因為杯邊黐咗啲鹽😋
$36「PEACH BLACK TEA」:叫咗少甜,真係唔係好甜,幾清新,仲真係有一件 桃 喺茶裏邊可以食😋
2024-06-03 32 瀏覽
呢間🇰🇷高級韓國料理位於圓方,環境同服務都一流!今次我坐到落地玻璃窗隔離,景觀特別開揚🥰一坐低,店員已經送上免費refill 嘅前菜😳✨🥩韓牛大葱卷配泡菜炒飯店員會幫忙將韓牛大蔥卷煮熟,過程中仲傳來陣陣香氣😳鑊入面剩低嘅牛肉精華就會用嚟加上泡菜炒飯😍 韓牛嘅油脂香喺口腔內大爆發,幾好食❗️✨🐮綻放的櫻花生牛肉可以自選碟邊多款唔同嘅配料配搭生牛肉一齊食😍最後放埋落紫菜脆脆上面,夠晒口感!✨🦑海鮮煎餅足料之作❗️佢嘅邊位仲幾香脆tim❗️再點埋佢嘅特製醬汁,真係非常開胃😳✨ 海膽牛肉魚籽釜飯 上面鋪滿海膽、魚籽同牛肉粒😍 夠晒矜貴!倒入韓式醬汁攪拌後,味道鮮味,而且牛肉粒仲幾軟腍😳 真係好食❗️✨🍸Cocktails分別飲咗THE NIGHT BEGINS 同SNOWING NIGHT, 兩款都係果味香濃,酒精味唔太重,非常易入口😳

✨🥩韓牛大葱卷配泡菜炒飯

✨🐮綻放的櫻花生牛肉

✨🦑海鮮煎餅

✨ 海膽牛肉魚籽釜飯

✨🍸Cocktails
2024-06-03 32 瀏覽
🍽️ 水刺床生牛肉水池床生牛肉賣相亦都係一流 生牛肉份量非常多 新鮮嫩滑 松子 泡菜 乾蒽 蒜 雪梨 青瓜粒 洋蔥粒 櫻花乾 撈埋韓國生牛肉 紫菜天婦羅上面一齊食 所有配料加落牛肉度增加口感 同增加味道嘅層次感 估唔到紫菜天婦羅同生牛肉係出奇地夾 韓國生牛肉上面仲有金箔十分矜貴🍽️韓牛大蔥卷韓國牛肉雪降分明 份量係多到驚人 足足有12條 厚厚嘅韓牛包住大蔥 餐廳職員會即場用鐵板煮大蔥卷 韓牛油花已經好多 煎嘅時候完全唔使落油 會慢慢將韓牛煎到金黃 仲用返啲牛煮個炒飯添 牛肉卷入口有好重嘅牛肉味 而牛嘅脂肪入口即刻同時溶化 大蔥爽脆 配上麻油熔岩鹽 一齊食正 必點!🍽️海鮮煎餅 $215呢個海鮮煎餅一啲都唔馬虎 絕對係誠意之作 煎餅上面鋪滿海鮮 有魷魚 鮮蝦 蜆肉等等 師父放上大量嘅銀魚仔係餅上 金黃香脆 啖啖海鮮 銀魚仔脆卜卜🍽️海瞻牛肉魚籽釜飯 $295好豐富呀 三文魚子大大粒 晶凝通透 海膽飽滿 色澤靚 而且份量大約有1/5 版 十分足料加埋牛柳粒 每一粒好似骰仔咁大 好厚身 打卡一流 加埋釜飯醬去撈勻個飯 每一啖都有好豐富海膽味📍Surasang 수라상 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號
🍽️ 水刺床生牛肉

🍽️韓牛大蔥卷

🍽️海鮮煎餅 $215

🍽️海瞻牛肉魚籽釜飯 $295

📍Surasang 수라상 (尖沙咀)

• 韓牛大蔥卷
神仙雪濃湯牛肉🐂$315我估計應該係用牛骨龍湯熬製嘅湯底配搭喺啲牛肉都真係Perfect match😉表面有牛肉啦🤗牛肉好重肉香味😉冬菇金針菇一齊煮😊同埋一齊配搭食真係好正😌仲可以飲埋個湯😇下邊仲有火keep住暖住個湯所以熱辣辣好正綻放的櫻花生牛肉$280一食不得了😉原來牛肉有用真露特別醃製過😌配搭脆紫菜🤗口感先脆後軟😊生牛肉全無腥味🤗仲可以因個人配搭唔同嘅風味去食個牛肉😇佢配有一啲洋蔥啊🧅蒜🧄特別嘅配料😙就咁食都好正海膽牛肉魚籽釜飯$295佢個飯係食到底有啲鍋巴好正😆海膽同埋牛肉相輔相成😊最正係撈埋佢個蛋汁😀令到成個飯都升華晒😂好鍾意佢個牛肉係半肥瘦😉所以好好味😊啲飯採用珍珠米面頭上啲飯都係粒粒分明嘅海鮮煎餅$226配料非常多😙食到有魷魚😉蝦仔😀蟹😇配搭埋秘製醬汁😙非常惹味The night begins $108 & See you $108估唔到韓式嘅酒都可以配搭Cocktail😉佢兩款都非常之清新😇佢最正嘅係有特別寫明配搭乜嘢餸野食😉the night就係清新😀see you就係偏甜1d

神仙雪濃湯牛肉🐂$315

綻放的櫻花生牛肉$280

海膽牛肉魚籽釜飯$295

海鮮煎餅$226
配料非常多😙食到有魷魚😉蝦仔😀蟹😇配搭埋秘製醬汁😙非常惹味

♡任食前菜😆有泡菜 醃魷魚 涼拌菠菜芽菜 烤魚乾片 吃到飽♡韓牛大蔥卷 配泡菜炒飯 $888職員席前在鐵盤上烹調 仲會問你想要熟啲 定生啲👍🏻烤得剛好 色澤誘人的韓牛肉薄片裹著满滿的大蔥 入口就是滿滿的韓牛油香和大蔥的鮮甜 ! 口水都流晒出泥🤤沾上特製 海鹽麻油 簡單提鮮原汁原味 💯之後留翻兩件韓牛大蔥卷 作泡菜炒飯 回味無窮!😝♡綻放的樱花生牛肉 $280生牛肉色澤鮮嫩 ,口感有d似吞拿魚 , 放海苔脆片上面加埋唔同配菜一齊食口感豐富 😋♡海鮮煎餅 $215韓式煎餅上面鋪滿香蔥 小魚同蝦等海鮮 味道香辣惹味♡韓國海膽釜飯$295釜飯煙韌有飯香🍚飯面馬糞海膽 味道濃郁、creamy又甘甜 😚🥤荔枝soda $48🥤柚子soda $48 #交子桌 #韓國菜 #韓國餐廳 #韓國燒烤 #韓國料理 #韓牛 #韓國直送食材 #elegant #highclass #gathering #銅鑼灣 #名店坊「Surasang 수라상」@gyojasang📍尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖

♡任食前菜😆

韓牛大蔥卷 配泡菜炒飯
綻放的樱花生牛肉
  • 韓牛大蔥卷配泡菜炒飯
2024-06-02 18 瀏覽
今日同朋友去咗 수라상 食飯餐廳主打高級韓國料理, 裝修好有格調, 同多款小菜韓牛大蔥卷 店員即刻喺面前將韓牛煮熟, 韓牛厚薄度適中, 油花分布平均, 包住既大葱爽脆多汁, 再利用韓牛嘅脂肪, 同2件大葱卷去炒飯, 炒到粒粒分明水刺床生牛肉生牛肉超級嫩滑, 旁邊放有櫻花蝦, 雪梨, 泡菜, 蒜蓉等配料, 再配上薄薄嘅海苔脆片,好惹味海鮮煎餅面頭超多海鮮好足料, 加左小魚乾一齊煎好香脆韓國海膽釜飯海膽好鮮甜, 釜飯已輕輕調味, 底層有少少飯焦, 配搭海鮮醬更加提鮮The Night Begins主要用左燒酒, 青檸汁, 果醋, 菠蘿汁調制, 味道酸酸地好清新Snowing Night 韓國清酒, 柳橙醬同青檸調配, 果味濃郁清甜
今日同朋友去咗 수라상 食飯
餐廳主打高級韓國料理, 裝修好有格調, 同多款小菜

韓牛大蔥卷

水刺床生牛肉

海鮮煎餅
面頭超多海鮮好足料, 加左小魚乾一齊煎好香脆

韓國海膽釜飯

The Night Begins

Snowing Night
韓國清酒, 柳橙醬同青檸調配, 果味濃郁清甜
喜歡韓牛✨來到了位於圓方的高級韓式韓牛居酒屋「Surasang 수라상」格局時尚優雅🫶🏻而料理質素也相當有水準。🟠綻放的櫻花生牛肉 $280賣相美美的💗生牛肉上還有金箔作飾,旁邊配有梨子粒丶洋蔥粒丶泡菜碎丶蒜蓉等等的小調味。可以跟生牛肉拌勻,再跟脆脆香口的紫菜脆片一起吃。👍🏼牛肉柔嫩鮮香,味道具層次。🟠海膽牛肉魚籽釜飯 $295釜飯上鋪滿了澎湃甘甜的海膽配以粒粒牛肉和三文魚籽,跟醬汁拌勻後吃,海膽鮮甜無比💗加上鮮嫩多汁的牛肉粒粒,和充滿鮮味的三文魚籽,拌好的飯微辣惹味粒粒飽滿,配搭令人滿意。🟠韓牛大蔥卷配泡菜炒飯 $880上枱時看到韓牛油花好均勻很誘人喔!每卷都捲着滿滿的大蔥。服務生在席前即場烹調💗 香氣飄來,色香味美!附上麻油鹽作調味,之後還用了其中2卷來炒泡菜炒飯呢👍🏼韓牛入口牛味濃帶有脂香,炒飯惹味十分。🟠海鮮煎餅 $215煎得金黃薄脆,除了有魷魚蝦蜆等等海鮮料之外,還有很多小小的香脆銀魚💗 好豐富!配上秘製醬汁,入口更鮮味香口。🟠cocktails 🍸Snowing Night 🍸 The night begins 除了有韓國酒的選擇,也有幾款Cocktail呢~這兩款都很易入

🟠綻放的櫻花生牛肉 $280

🟠海膽牛肉魚籽釜飯 $295

🟠韓牛大蔥卷配泡菜炒飯 $880

🟠海鮮煎餅 $215

🟠cocktails
🍸Snowing Night
🍸 The night begins
除了有韓國酒的選擇,也有幾款Cocktail呢~這兩款都很易入口,十分配襯是晚韓式料理💗

2024-05-29 29 瀏覽
原來有成半年無食過韓國菜,呢個星期同閠蜜食左餐豐富韓國大餐,真係要同大家分享下。位於Elements嘅Surasang 수라상 ,應該係我哋食過最雅致嘅韓國料理。呢度環境設計高雅,走高檔路線,坐得舒適,服務又到位。安排坐位之後,服務員隨即送上韓式前菜,有泡菜、魚餅、芽菜等等,每款有同我哋介紹一下,重提醒我哋前菜係無限任添嘅。其中我最欣賞佢個泡菜,食落好新鮮,味道調較得剛剛好。之後我哋叫咗幾款菜式,每款份量都十足!🌟水刺床生牛肉由於最近食咗一個好好味嘅日式他他,所以又想試下韓式嘅。鮮紅色嘅生牛肉,旁邊伴上幾款配料,蒜粒、洋蔥粒、松子仁等等,拌勻之後放在天婦羅紫菜上吃。牛肉新鮮嫩滑,全無腥味,配上香脆紫菜,口感豐富🤗🌟海鮮煎餅🫓海鮮煎餅係我哋食韓國菜必叫,朋友食完第一啖即大讚,話係佢食過最多海鮮嘅煎餅🤣蝦、蜆、魷魚等海鮮幾乎完全滿鋪成個餅面,真心足料,而且煎得酥脆又乾身,唔會食到成口油👍🏻🌟辣海鮮湯鍋呢個主菜好浮誇,以長長嘅鍋上枱,要用到兩個石油氣爐來煮滾佢😎先試啖湯,紅色湯頭但係唔會好辣,重飲到濃郁海鮮味,非常鮮甜。海鮮種類非常豐富,大大隻八爪魚、鮑魚、青口、大蝦、大蜆等等,重有豆腐,金

🌟水刺床生牛肉

🌟海鮮煎餅🫓

🌟辣海鮮湯鍋
呢個主菜好浮誇,以長長嘅鍋上枱,要用到兩個石油氣爐來煮滾佢😎先試啖湯,紅色湯頭但係唔會好辣,重飲到濃郁海鮮味,非常鮮甜。海鮮種類非常豐富,大大隻八爪魚、鮑魚、青口、大蝦、大蜆等等,重有豆腐,金菇,蘿蔔同其他配菜。份量大到我嘅食完捧住個肚🤣

🌟韓國海膽釜飯
一打開釜蓋,見到鋪到滿滿嘅海膽同魚子已經❤️❤️眼。估唔到佢重做到釜底有飯焦,撈埋所有食材同拌飯醬一齊食,味道同口感都充滿層次,大滿足😌

🌟荔枝梳打&青檸梳打
Drink menu有唔少cocktails同其他酒精飲品🍸睇落都好吸引,但因為第二朝要返工,我哋就叫左兩杯梳打,配韓食都好夾。

係咁舒服嘅環境,同朋友一路食一路傾計,不知不覺食左3個鐘,真係好似食左餐fine dining 咁🤭🤭
2024-05-28 35 瀏覽
must try Surasang 🥂 an elegant upscale Korean izakaya 🕊️ serves exquisite Korean cuisine crafted with high-quality ingredients ✨ from rich marbling Hanwoo beef 🥩 to buttery umami sea urchin 🌊 enjoy cocktails while indulging in grilled dishes, sotbap, and more🍹visit now for a luxurious dining experience!必試 Surasang 🥂 高級韓國居酒屋 環境優雅舒適 🕊️ 精緻韓國料理 選用優質食材 ✨ 從佈滿大理石花紋的韓牛 🥩 到鮮甜軟滑的海膽 🌊 一邊品味雞尾酒🍹一邊同家人朋友盡情享受燒鍋物同釜飯等 🍲 快啲試吓呢間高級優雅韓國居酒屋 ~🥩 韓牛大蔥卷 配泡菜炒飯 HKD$880hanwoo with leek roll served with kimchi fried rice店員會先將韓牛

🥩 韓牛大蔥卷 配泡菜炒飯 HKD$880
店員會先將韓牛卷煎香 🔥 然後再將剩低嘅韓牛油脂
同一件韓牛大蔥卷剪碎 加入泡菜炒飯 ♨️
韓牛 鮮嫩細膩 🥩 佈滿大理石花紋 油脂香氣四溢
卷住大蔥 幼嫩爽甜 🌱 口感腍嫩 滿滿肉汁 ✨
泡菜炒飯 🍚 粒粒分明 酸辣惹味 🌶️ 增添一份牛脂香

🍲 海膽牛肉魚籽釜飯 HKD$295
sea urchin with beef stobap (sotbap)
色香味俱全 🎨 散發陣陣香氣 層次好豐富
海膽 鮮甜軟滑 🌊 牛肉 柔軟香嫩 🥩
魚籽 飽滿鹹鮮 🧡 雞蛋 流心滿足 🍳
米飯 粒粒飽滿 🍚 仲有飯焦 焦香脆口

🌸 綻放的櫻花生牛肉 HKD$280
korean raw beef with cherry blossom
櫻花季節限定 🌸 生牛肉 新鮮嫩滑 🥩

金黃香脆 裹內軟糯 💫 鋪滿海鮮
包括 魷魚 🦑 銀魚仔 🐟 等
混合大蔥韭菜 🌱 搭配微酸醬汁 滋味可口

🍸 the night begins HKD$108
seoul night soju (korean), lime juice, cider vinegar, pineapple juice
韓國燒酒 🍶 青檸汁 菠蘿汁 🍍 蘋果醋
微酸微甜 🌱 清新怡人

🍹see you HKD$108
missing jeju citron soju (korean), guava puree, lomon juice, apple soda
柚子燒酒 🍊 番石榴 檸檬汁 🍋 蘋果蘇打水
香甜微酸 🫧 冰涼清爽

📍尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖🇭🇰
  • 韓牛大蔥卷
  • 韓牛大蔥卷配泡菜炒飯
  • 綻放的櫻花生牛肉
  • 海鮮煎餅
  • 海膽牛肉魚籽釜飯
2024-05-28 18 瀏覽
朋友介紹我過黎食,我一見到韓牛大蔥卷就流晒口水了🤤餐廳位於圓方商場,c2出口上黎就係架喇~餐廳門面有高級感,面向海景,而入面就私隱度高啲有啲日式裝潢既感覺~就算我地坐到最入又隱蔽,店員都不時會留意下我地需唔需要斟水,貼心既🥰-一坐低店員就會放低前菜,前菜全部都醃鬼好好食好入味!最深刻係魷魚🦑同魚片 😋魷魚都encore左兩次😚-當然要叫我最想試既野韓牛大蔥卷配泡菜炒飯🐮 $880韓牛一望就知好野😍油花均勻油花均勻既韓牛包住翠綠色既大蔥已經勁吸引🤩店員會幫我地燒,係滿滿既肉汁食落好鮮嫩😋流出既肉汁會用黎炒飯店員亦都會留兩舊大蔥卷黎炒飯個泡菜炒飯係超香味道都好正😍🐟🫓海鮮煎餅 $215底層有少少煙韌既口感面層好脆香仲有脆脆既魚仔同魷魚好香🦑點埋煎餅汁真係好正就算放耐左都仲維持到口感同脆度😍-海膽牛肉魚籽釜飯 $295面層有好鮮甜既海膽仲有咸咸香香既魚子、生雞蛋黃配埋口感脆脆地既牛肉同蔥超滿足😌放左陣都仲熱!佢配既辣醬都好香好夾😚-綻放的櫻花生牛肉 $280一上枱見到眼睛都叮一聲✨紅卜卜既生牛肉配埋色彩繽紛嘅配料🌈好靚好精緻~仲有炸海苔配黎食最緊要係記得要將佢撈勻啲唔係就好似我咁有個位勁咸🤣

一坐低店員就會放低前菜,
前菜全部都醃鬼好好食好入味!
最深刻係魷魚🦑同魚片 😋
魷魚都encore左兩次😚

當然要叫我最想試既野韓牛大蔥卷配泡菜炒飯🐮 $880
韓牛一望就知好野😍油花均勻
油花均勻既韓牛包住翠綠色既大蔥已經勁吸引🤩
店員會幫我地燒,係滿滿既肉汁食落好鮮嫩😋
流出既肉汁會用黎炒飯

點埋煎餅汁真係好正
就算放耐左都仲維持到口感同脆度😍

海膽牛肉魚籽釜飯 $295
面層有好鮮甜既海膽
仲有咸咸香香既魚子、生雞蛋黃
配埋口感脆脆地既牛肉同蔥

最緊要係記得要將佢撈勻啲
唔係就好似我咁有個位勁咸🤣🤣🤣

🍸
THE NIGHT BEGINS $108
用左酸橙汁、蘋果醋、菠蘿汁
佢既口味係酸、新鮮
Menu仲會寫大概口味~
我幾中意呢種飲完開胃清爽的
不過酒味唔重
🍹
SNOWING NIGHT $118
用左柚子果醬、酸橙
佢既口味係果味、咸味
因為用咗柚子果醬就比較甜少少
又酸酸地 都好易入口好似果汁咁😉

2024-05-27 31 瀏覽
以韓國菜黎講Surasang 수라상的佈置,豪華典雅。韓牛大蔥卷(配芝麻油) 伴生蛋黃小米飯。韓牛大葱卷煎香,食之前可以沾上芝麻油享用,韓牛味道香濃配芝麻油味道更出色。韓牛大葱卷炒飯,炒飯隨著韓牛加入更美味。水刺床生牛肉配以泡菜、洋蔥、葱粒、蒜、蘿蔔、松子、鹽漬櫻花。將配料拌勻生牛肉,生牛肉口感幼滑(唔腥)同脆口嘅紫菜,淋滑同脆口感形成對比。大邱櫻花蝦煎餅煎餅香口,口感軟糯,配蒜醋醬汁,食落就冇咁膩口。韓國海膽釜飯(配釜飯醬)釜飯內有海膽、紫菜碎、三文魚籽同葱粒,將材料拌勻,海膽同三文魚籽的配搭鮮甜。(釜飯醬帶點辣,可隨意加入)SNOWING NIGHT首爾清州(韓國)果醬、酸橙。飲料放上薄荷葉同橙片,味道酸爽入口清新。
以韓國菜黎講Surasang 수라상的佈置,豪華典雅。

韓牛大蔥卷(配芝麻油) 伴生蛋黃小米飯。
韓牛大葱卷炒飯,炒飯隨著韓牛加入更美味。

水刺床生牛肉
配以泡菜、洋蔥、葱粒、蒜、蘿蔔、松子、鹽漬櫻花。

大邱櫻花蝦煎餅
煎餅香口,口感軟糯,配蒜醋醬汁,食落就冇咁膩口。

韓國海膽釜飯(配釜飯醬)

SNOWING NIGHT
首爾清州(韓國)果醬、酸橙。
飲料放上薄荷葉同橙片,味道酸爽入口清新。

2024-05-26 21 瀏覽
尖沙咀❣️高級韓國料理儀式感重要性(o^^o)揀左一間係ELEMENTS既高級韓國餐廳,聽聞係有韓牛食🤤去到餐廳有落地大玻璃,用上木系深色設計感覺好stylish!🔸綻放的櫻花生牛肉生牛肉配上不同配料再用上脆脆紫菜,口感上豐富咗好多( ^ω^ )🔸海鮮煎餅海鮮煎餅即叫即煎,所以可以保持到脆口,加上超多海鮮配料!非常滿足😆🔸韓牛大蔥卷配泡菜炒飯重點之一,韓 牛 大 蔥 卷*^O^*雪花分布超平均,店員會負責煎make sure保留到肉汁又唔會太熟!韓牛入口肉汁爆棚,再加埋大蔥非常match🔸海膽牛肉魚籽釜飯超超超級推薦,海膽..牛肉粒..魚籽完美配合,用上日本米口感非常豐富🥰🔸THE NIGHT BEGINSSeoul Night Soju (Korean), Lime Juice, Cider Vinegar, Pineapple Juice🔸LAVENDER SEOUL 127Buan Sea Breeze, Mulberry Wine (Korean), Lavender Syrup, Lemon Juice.兩杯Cocktail都好有特色,酸酸甜甜好開胃!好味指數:🌕🌕🌕🌕
尖沙咀❣️高級韓國料理

🔸綻放的櫻花生牛肉

🔸海鮮煎餅

🔸韓牛大蔥卷配泡菜炒飯

🔸海膽牛肉魚籽釜飯

🔸THE NIGHT BEGINS
🔸LAVENDER SEOUL 127
兩杯Cocktail都好有特色,酸酸甜甜好開胃!

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

📍Surasang 수라상
尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS 圓方水區1樓1028B號舖

朋友介紹圓方有間高級精緻優雅韓國菜,話呢到韓牛好正😊一於享受人生跟佢搵食。餐廳用上原產地直送材料,保證新鮮,裝潢別樹一格,有別於傳統韓國餐廳。室內設計用色沉穩,用上深木色做主調,運用燈光營造私密空間感,十分型格。甫入座,店員即遞上無限任添前菜,有韓式酸辣泡菜、辣魷魚🦑、芽菜、魚糕🍥仲有大蔥。韓牛大蔥卷配泡菜炒飯:用上高級韓牛包裹著爽脆大蔥,店員為我們慢慢煎香,韓牛口感柔軟細滑,與大蔥清新香氣相得益彰。豐腴牛脂配搭泡菜炒飯,炒飯粒粒分明,搭配其泡菜酸辣風味,讓人垂涎欲滴,食吾停口。海鮮煎餅:香煎得金黃酥脆,外脆內軟同時內裡鮮嫩多汁,用上豐盛海鮮有爽彈大蝦、飽滿蜆肉、白飯魚仲有咬口魷魚🦑鮮味無窮。綻放的櫻花生牛肉:牛肉夠曬新鮮,充滿麻油調料香,鮮而不腥,面層加上金箔,盡顯高級感,仲有脆卜卜炸紫菜天婦羅配搭著,仲有多款顆粒夾住食,好特別有松子、姜、蒜粒,配料增加口感。燒雪花牛肉葷菇釜飯:葷菇的鮮甜與米飯既香氣完美結合,香菇、芝麻、紫菜及青蔥帶來芳香使飯粒既焦香味特出,重點是黑椒雪花肥牛和流心蛋黃,把味道鮮美的佳餚。The night begins:少少醋酸味加青檸酸味更有層次帶有菠蘿香甜味,

韓牛大蔥卷配泡菜炒飯:

海鮮煎餅:

綻放的櫻花生牛肉:

燒雪花牛肉葷菇釜飯:

The night begins:
少少醋酸味加青檸酸味更有層次帶有菠蘿香甜味,可以解⼀解韓牛油膩感啱晒

🍹SEE YOU :
石榴味好清新加埋柚子、蘋果同檸檬🤤仲有適量燒酒,有層次,女士啱飲。

總結:
圓方高級精緻韓國菜
必食韓牛大蔥卷

2024-05-26 15 瀏覽
🍱餐廳:Surasang 수라상 (九龍站)🍽️類別:韓國菜💯推薦指數:11/10這可謂小編在香港品嚐過最高質素的韓國餐廳,無論食材配搭,烹調技考,服務質素和環境都沒有缺失之處。.≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦必試菜式🍑 ≡※≡※≡※≡※≡.▪️韓牛大蔥卷配泡菜炒飯 $880每片韓牛的油花都細緻均勻,入口迅速融化,脂香如泉湧出,加上口感幼嫩細滑,美味至極;而中間的大蔥不但有助吊味,還能解膩消濟,兩款食材配搭相當合襯。由於份量頗多,建議3-4人分享。▪️綻放的櫻花生牛肉 $280血淋淋的生牛肉一開始也令小編退避三舍,但在友人的極力推薦下,我最終也得大膽嘗試一下。驚喜地,竟然一點腥味都沒有,反倒是滿口的牛肉鮮甜味,完全打破了我對生牛肉的既定印象。配搭紫菜天婦羅吃,為柔滑的生牛肉增添一點爽脆的口感,讓其層次感更豐富,挺有趣的。≡※≡※≡※≡※≡※≡ 💁🏻‍♀️值得一試系列💁🏻‍♀️ ≡※≡※≡※≡※≡※≡※▪️海膽牛肉魚籽釜飯 $298海量的海膽、韓牛肉粒和魚子佈滿米飯上,鮮甜、鹹鮮和油脂香味集於一身,味道相當豐富。▪️海鮮煎餅 $215熱騰騰的煎餅呈金黃色,外層煎得非常酥脆,中間滿佈彈牙的魷魚和小魚乾
🍱餐廳:Surasang 수라상 (九龍站)
🍽️類別:韓國菜
💯推薦指數:11/10

▪️韓牛大蔥卷配泡菜炒飯 $880

▪️綻放的櫻花生牛肉 $280

▪️海膽牛肉魚籽釜飯 $298

▪️海鮮煎餅 $215
熱騰騰的煎餅呈金黃色,外層煎得非常酥脆,中間滿佈彈牙的魷魚和小魚乾,層次感挺不錯的。

🍸Levender Seoul & The Night Begins $108-118
兩款cocktail皆以韓國燒酒和紅酒作基酒,酒味不會很濃烈,而且味道清新,果味出眾,非常容易入口。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡ 👍🏼值得加分項目👍🏼 ≡※≡※≡※≡※≡※

餐廳裝潢主打深木色紋設計,地板和桌子皆以黑白雲石打造,展現出高雅而端莊的質感。每張桌子都非常大,桌與桌之間空間寬敞,加上極高的樓底,搭配落地玻璃窗,營造出極高的感光度和開闊的空間感,感覺相當舒適愜意。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟