2020-09-01
Happy Spanish Moment❤️Tapa Place💫..銅鑼灣新既Tapa Room 開左,環境一樣咁chill 咁正,而且仲有新加菜式🍽,服務好好💁🏻♂️,好貼心 招呼周到呢。.平日想少人d 感覺chill d❓就平日下午去吧,正正人少點,飲杯野 食下野,再傾下計,時間唔趕,慢慢享受一下西班牙風情既菜式 加點酒精🍸,讓人放鬆享受又減壓。.ll $78Octopus Carpaccio Slow-Cooked(Cold Tapa) 🐙來自西班牙🇪🇸 用海水慢煮後直送到香港,醬汁再用上:蕃茄🍅、紅椒🌶 調配,口質比較淋身嫩身,係一款唔錯開胃前菜。.ll $88Grilled Red Prawns Barcelona Style(Hot Tapa) 🦐 大大隻紅蝦,用上香料 加大量橄欖油烹調,醬汁香濃,蝦殼煎炸得好香脆惹味,肉質不算很新鮮但仍嫩。.ll $98Clams in Lemon Wine Sauce(Hot Tapa) 🐚 白酒檸檬汁帶出清新既感覺,蜆殼大而肉顯得很珍貴。.ll $218Grilled US Prime Ribeye Steak in Pink Pep
l[薄切慢煮八爪魚]l $78
Octopus Carpaccio Slow-Cooked
l[巴塞隆拿式烤紅蝦]l $88
l[檸汁白酒煮蜆]l $98
Clams in Lemon Wine Sauce
l[烤煎US Prime 肉眼牛扒
配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅]l $218
Grilled US Prime Ribeye Steak in Pink Peppercorn Cream Sauce with Lazy Tortilla De Patata
(Main Course) 🐮7成熟既牛扒,煎封後表面焦香但仍保持嫩滑,加上Overall Presentation都不錯呢。
l[炸西班牙油條配朱古力醬]l $58
Churros with Chocolate Dip
(Dessert) 🥨 最後甜品又點少得西班牙代表,一款鬼佬油炸鬼 (油條)。炸至香脆而沾滿玉桂粉、糖粒,加上朱古力醬🍫,邪惡至極。
最後2杯🍸🍸 Tanqueray Specials,喝一口清新🥒、喝一口清甜🍓。有時間黎chill 下感覺真不錯。
×××[Tapa Room]×××