Happy Spanish Moment❤️Tapa Place💫..銅鑼灣新既Tapa Room 開左,環境一樣咁chill 咁正,而且仲有新加菜式🍽,服務好好💁🏻‍♂️,好貼心 招呼周到呢。.平日想少人d 感覺chill d❓就平日下午去吧,正正人少點,飲杯野 食下野,再傾下計,時間唔趕,慢慢享受一下西班牙風情既菜式 加點酒精🍸,讓人放鬆享受又減壓。.ll $78Octopus Carpaccio Slow-Cooked(Cold Tapa) 🐙來自西班牙🇪🇸 用海水慢煮後直送到香港,醬汁再用上:蕃茄🍅、紅椒🌶 調配,口質比較淋身嫩身,係一款唔錯開胃前菜。.ll $88Grilled Red Prawns Barcelona Style(Hot Tapa) 🦐 大大隻紅蝦,用上香料 加大量橄欖油烹調,醬汁香濃,蝦殼煎炸得好香脆惹味,肉質不算很新鮮但仍嫩。.ll $98Clams in Lemon Wine Sauce(Hot Tapa) 🐚 白酒檸檬汁帶出清新既感覺,蜆殼大而肉顯得很珍貴。.ll $218Grilled US Prime Ribeye Steak in Pink Pep

l[薄切慢煮八爪魚]l $78
Octopus Carpaccio Slow-Cooked

l[巴塞隆拿式烤紅蝦]l $88

l[檸汁白酒煮蜆]l $98
Clams in Lemon Wine Sauce

l[烤煎US Prime 肉眼牛扒
配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅]l $218
Grilled US Prime Ribeye Steak in Pink Peppercorn Cream Sauce with Lazy Tortilla De Patata

(Main Course) 🐮7成熟既牛扒,煎封後表面焦香但仍保持嫩滑,加上Overall Presentation都不錯呢。

l[炸西班牙油條配朱古力醬]l $58
Churros with Chocolate Dip
(Dessert) 🥨 最後甜品又點少得西班牙代表,一款鬼佬油炸鬼 (油條)。炸至香脆而沾滿玉桂粉、糖粒,加上朱古力醬🍫,邪惡至極。

最後2杯🍸🍸 Tanqueray Specials,喝一口清新🥒、喝一口清甜🍓。有時間黎chill 下感覺真不錯。

×××[Tapa Room]×××
©銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖
2020-08-31 67 瀏覽
lunch黎食下tapas預祝birthday🎉依度既吧枱夠曬闊落,影相就几靚ga😍喜歡下午享受下寧靜食下tapas飲下少少酒chill下,依度都係唔錯既選擇❤依度既tapas仲整得精緻好有質素,無論係相機食先定以食為先,都一樣咁啱心水🤩為食餐單: 棒棒鵝肝🥩 $783枝竹籤插住3個鵝肝蓉造成既丸子,好似珍寶珠咁,造型精緻得黎又方便食,拎起竹籤就食得🥰面頭灑上滿滿既黃金碎碎,鵝肝丸沾上滿滿黃金碎碎一啖食,好香濃既鵝肝味,係口中回味左好耐😋炸黑毛豬火腿球伴蘋果蜜糖蛋黃醬🧆 $784個外表小小炸得金黃既脆球好得意,放係濃郁既蘋果蜜糖蛋黃醬上面😜咬開裏面有黑毛豬火腿肉混上醬汁,好creamy🥰蘋果蜜糖蛋黃醬有少少清甜又有香蛋黃醬味👍巴塞隆拿式烤紅蝦🦐 $88最愛蝦既我必叫🤣依隻烤紅蝦烤得剛剛好,好香好脆,蝦殼就算無剝都好好味🤤加埋香草同秘製醬料一齊食真係無得頂ar😝西班牙黑毛豬火腿24個月🍖 $88一片片薄薄既西班牙黑毛豬放得靚靚咁,中間仲有3粒欖😋火腿好香,絕對係靚火腿,送酒食一流😚烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬🐙 $208食左几個tapas就叫番個main course試下la😋依個係成條

為食餐單:
棒棒鵝肝🥩 $78

炸黑毛豬火腿球伴蘋果蜜糖蛋黃醬🧆 $78

巴塞隆拿式烤紅蝦🦐 $88

西班牙黑毛豬火腿24個月🍖 $88

烤煎原隻八爪魚腿配西班牙青醬🐙 $208

食左几個tapas就叫番個main course試下la😋依個係成條八爪魚腿咁烤,絕對原汁原味👍好爽口彈牙,沾上青醬,仲特別香口😉配上既沙律菜混上醬汁,好清新🥰

炸西班牙油條配朱古力醬🥖 $58

西班牙油條係我好仲意既dessert🤗每次如果menu有都會叫😝炸得脆脆既油條身有好多小糖粒,一咬好甜絲絲又脆,倒埋朱古力醬,so sweet,好幸福🥰

Before Sunset🍹 $138/glass

依個係special drink,飲落酸酸甜甜,好開胃又飲渴😘

Tanqueray Pimm's Cup🍸 $138/glass

一開始係睇drink menu見相好色彩繽紛先叫😍一上枱果然好靚好多生果係drink入面,飲落好fresh好清新🤩
2020-08-30
午餐
慶祝紀念
生日
  • 炸西班牙油條配朱古力醬
  • 巴塞隆拿式烤紅蝦
  • 棒棒鵝肝
2020-08-30 63 瀏覽
在疫情下CWB Tapa Room 大膽地搬大鋪🤟🏻最近政府又開放堂食,仲唔快啲去食餐好🙆🏻‍♀️當然要食番餐西班牙🇪🇸菜慶祝一下🤗✨Octopus carpaccio一塊塊簿的八爪魚🐙做頭盤加上醬汁有剛剛好的酸味一啖八爪魚片再加一啖調教好的甜雞尾酒剛好可以打響頭泡🙌🏻令人先開胃✨Mussels with chorizo & sweet tomato這道菜比較驚喜既係廚師👩‍🍳用心研究的醬用了車厘茄加🍅西班牙肉腸🥓做成醬去炒青口原來兩種材料混在一起,係另一番風味又唔會酸但又唔會鹹,反而特岀了青口的鮮味🙆🏻‍♀️✨Bikini sandwich with foie gras比較特別的是三文治🥪夾帶住鵝肝醬🙌🏻廚師👨‍🍳推介的小食之一🤗✨Piri piri honey roasted spring chicken主菜🤲🏻燒春雞用了慢焗的煮法去令肉質鮮嫩,而且令醬汁更容易滲入雞肉內外脆內嫩😋連雞皮都好入味🐥✨The classic分別叫了兩杯雞尾酒🍹比較欣賞的係士多啤梨🍓酒普通既士多啤梨🍓飲品都會有種藥水味既感覺但呢杯的酒,竟然特別係冇嘅對女仔來說,比較易入口,有種甜味🥂
在疫情下CWB Tapa Room 大膽地搬大鋪🤟🏻
最近政府又開放堂食,仲唔快啲去食餐好🙆🏻‍♀️
當然要食番餐西班牙🇪🇸菜慶祝一下🤗

剛好可以打響頭泡🙌🏻
令人先開胃

這道菜比較驚喜既係廚師👩‍🍳用心研究的醬
用了車厘茄加🍅西班牙肉腸🥓做成醬去炒青口
原來兩種材料混在一起,係另一番風味
又唔會酸但又唔會鹹,反而特岀了青口的鮮味🙆🏻‍♀️

比較特別的是
三文治🥪夾帶住鵝肝醬🙌🏻
廚師👨‍🍳推介的小食之一🤗

主菜🤲🏻燒春雞
用了慢焗的煮法去令肉質鮮嫩,而且令醬汁更容易滲入雞肉內
外脆內嫩😋連雞皮都好入味🐥

✨The classic
分別叫了兩杯雞尾酒🍹
比較欣賞的係士多啤梨🍓酒
普通既士多啤梨🍓飲品
都會有種藥水味既感覺
但呢杯的酒,竟然特別係冇嘅
對女仔來說,比較易入口,有種甜味🥂

2020-08-30 29 瀏覽
此餐廳近日搬了新鋪,店面裝潢以工業風為主,環境舒適。就坐後先點了octopus carpaccio和薯仔蛋餅作appetizers。前者帶olive oil香,十分開胃。而後者以煎蛋包著薯仔,屬飽肚之選。主菜則點了西班牙海鮮飯,份量相當豐富。面頭鋪滿海鮮例如蜆、蝦、魷魚及青口等,加點檸檬汁更能提升其鮮味。飯粒帶咬口,不會過腍。最後甜品點了churros,一口size能方便食客進食,朱古力醬亦相當香濃。
此餐廳近日搬了新鋪,店面裝潢以工業風為主,環境舒適。

• 西班牙薯仔蛋餅
可能係我係水瓶座既關係,我好怕人地用傳統思想框住我,尤其是我份人諗野好奇怪,唔係個個睇得透。我認為要與時進步,一定要破舊立新,其實好多野無對與錯,只係換個方式,有唔同感覺囉。好似呢間我最鍾情既西班牙菜「Tapa · Room」,最近係銅鑼灣就搬上大鋪,能夠係疫境底下破格而出,你就知道除左有諗頭,仲要快人一步,理想達到!👇📌Hot Tapas - ▪ Pan Seared Foie Gras · Crispy Bread · Mulled Pear - $48/pc▫ 簡單精緻既「香煎鵝肝 · 脆包 · 紅酒梨片」己經好滿足,大廚將佢煎得好平均,入口油香十足而且梨片做得夠焦香;配搭香口既脆片,口感上簡直係完美既組合呀!▪ Tortilla De Patata - $78▫ Tapas不得不試「西班牙薯仔蛋餅」,外型以綿密既薯蓉波造型,相當吸引。一切開裡面既流心蛋漿湧哂出黎,因為加左雞蛋同忌廉,所以食落質感份外滑溜,蛋味濃香,不過一定要趁熱食呀! ▪ Mussels Chorizo · Cherry Tomatoes - $88▫ 用左大量藍青口配搭西班牙肉腸一齊炒既「西班牙肉腸 · 烤車

📌Hot Tapas -

Tortilla De Patata - $78

一切開裡面既流心蛋漿湧哂出黎,因為加左雞蛋忌廉,所以食落質感份外滑溜,蛋味濃香,

不過一定要趁熱食呀!

▫ 用左大量藍青口配搭西班牙肉腸一齊炒既「西班牙肉腸 · 烤車厘茄 · 炒青口」,

每隻藍青口都飽滿大隻,食落爽甜加上個汁唔會太鹹,唔錯。
肉腸車厘茄令口感更加豐富,相當好食!

📌Main Course -
Grilled Slow-Cooked · Iberico Pork Chop - $158

▫ 最後必點既主菜「烤煎慢煮西班牙 · 黑毛豬鞍架」,佢既肉質睇落厚實平均,

而切開見到裡面色澤粉嫩,入口又夠鬆化,已經要大讚;

加上些厘汁同埋切左粒既薯仔,食落鮮甜無比。好滿足!

📌Tanqueray · Special -
Any Thyme - $108(HH)
▫ 天時暑熱當然要整返杯Any thyme清新一下啦,有百里香迷迭香同埋青瓜既搭配,
琴酒不再孤單,成個感覺相當清涼帶點酒香,一定要試!

Tanqueray Pimm’s Cup

▫ 用左大量既水果做décor既一杯Tanqueray,飲落清甜,比Anythyme多左一份果香,
加上賣相同造型精緻,打卡一流。
2020-08-29
15 分鐘 (堂食)
  • 香煎鵝肝 · 脆包 · 紅酒梨片
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 烤煎慢煮西班牙 · 黑毛豬鞍架
  • Any thyme
  • Tanqueray Pimm’s Cup
  • 西班牙肉腸 · 烤車厘茄 · 炒青口
2020-08-29 55 瀏覽
Tapa Room一向係我好鍾意既一間餐廳,Wan chi店搬左大舖,同樣用左觀塘分店一樣既大門裝飾,入到去餐廳既亦見到Tapa Room既signature「食鬼」霓虹燈😍除左充滿個性既裝潢之外,呢度既TAPA係好出色既薄切吞拿魚沙律,刺身級吞拿魚切成薄片再火炙佢嘅表面,將呑拿魚既魚味帶左出黎,而且令口感更加豐富,中間口感會淋啲而相比之下外邊比較硬身,唔會好單調,加上用料新鮮,連埋沙律菜同黑醋一齊食☺️羊奶芝士加風乾火腿,芝士加埋風乾芝士一齊黎食,味道係一向都好match。Tapa room用左羊奶芝士,所以芝士既味道更加香濃,而且風乾火腿肉香得黎鹹度唔會太強。重點係加上用梨既甜味黎中和返芝士同火腿既鹹味,味蕾既衝擊真係好正呀!比堅尼鵝肝三文治,將麵包切成三角型既比堅尼狀,之後再烤到脆卜卜,查上鵝肝做成既醬料,成為三文治既餡料,用呢種食法可以好大程度咁消減左食鵝肝有好油膩既感覺呢個弊端。清酒煮蜆,蜆既鮮味好突出,而且食落口除左蜆既鮮味之外有淡淡既酒味,所以特別好食,最重要既係加上蒜片令味道更濃郁。美國肉眼扒加薯餅,美國肉眼扒七成熟,而肉質出奇地好淋,入口之後牛味會慢慢咁散發出黎,加上淡

美國肉眼扒加薯餅,美國肉眼扒七成熟,而肉質出奇地好淋,入口之後牛味會慢慢咁散發出黎,加上淡淡既蘑菇汁同香味十足既紅胡椒,既唔會搶咗牛扒既味道又豐富左成個cuisine。薯餅整到好薄,食落去夠哂香脆,薯仔既味道都好突出,好有驚喜呀!

Breakfast gin and tea賣相十分十分吸引,佢用左充滿陽光既橙做底,十分切合佢個名,而且佢gin同tea既比例好好,完全唔會難入口,大推😍😍

2020-08-25 265 瀏覽
🟩呢間餐廳環境裝修雅緻,食物出色,而且價錢合理,服務更是貼心,所以間中也會約朋友來這裡飲吓酒,談天說地⋯⋯而家搬咗昵個新地址,都是在舊舖附近😊疫情下,暫時晚飯不能堂食,就來個下午茶happy hour🥰——————-🟪Cocktail🍸 Any thyme——好清新好fresh,天氣熱,呢個直情一飲感覺涼透入心,帶著青瓜的清新和清香,又帶著百里香、有點迷迭香的清新感覺,在這緊湊的生活下,喝杯涼透心的雞尾酒,確實身心暢快的感覺——————-🍹 Tanqueray Pimm’s Cup——夾著多款水果🍓🍊🍋🌿☘️的香甜,天然的水果清香清甜味帶著誘惑又引人的味道,難以抗拒的一杯.......cocktail🥰———————🟧南瓜🎃湯——-濃郁南瓜帶著清香的葉子🍃配搭,超級濃郁又好味道的一個南瓜🎃湯😋——————-🟥蕃茄醬銀魚多士———廚師👨‍🍳製作的食物又有心思,又特式,又鮮又香又足料的蕃茄🍅和銀魚味道,配上多士的口感更加一流⋯⋯——————🟪蜜糖烤慢煮法國黃油春雞———-上枱的香氣,蜜糖與烤香的味道,皮脆肉嫩的,完全吃著難以抗拒的一個主菜,廚師👨‍🍳做食物的用心,讓客人吃得開心又滋味————
而家搬咗昵個新地址,都是在舊舖附近😊

🟪Cocktail

———————

——————

🟦西斑牙油封鴨脾配甜血橙醬——
鴨脾肉的油香,外皮的烤脆,醬汁的味道特別,又香又甜又帶輕微酸的醬,入口甘香,有著越吃越開胃的停不了的吃👍
又是一道難以抗拒的誘人😍食物🥰

———————