餐廳位於士丹利街地鋪,旁邊就是太平館餐廳,格調與週邊熙來攘往的人流迴然不同很突出,午市原來有2個時段,分別是12時正和1時半,在一個半小時內以巧手配上巧思帶領食客欣賞天婦羅之美內部裝修使用一貫的和式原木系為基調🪵一張L字型吧檯配上十個座位,每位食客都可以近距離觀賞師傅料理過程和交流💬令整個午餐體驗更有深度,隔音處理蠻不錯老闆兼主廚福田次郎先生出身自有近百年歷史的天婦羅名店位於銀座的<天一本店>🇯🇵入行至今已超過25年,足跡遍佈世界例如摩納哥和泰國等地,最後落户香港開設了這家以自己為名的天婦羅專門店,採用不同時令食材去設計菜單Lunch Omakase|$880🌟吞拿魚赤身醬油漬輕易可見細膩的刀紋,醬油很入味但不會過鹹😌為赤身增加一份滋潤感,口感夠爽很開胃接著邁入天婦羅環節🥳調味盤共分了5格,從左至右分別是松露鹽、綠茶鹽、海藻鹽、梅子鹽和青檸🌟蝦頭最經典的天婦羅蝦頭,一口咬下時非常酥脆,適合配搭海藻鹽🌟蝦身先裏上麵粉,再沾上天婦羅漿,麵衣薄脆帶著淡淡油香☺️擠一點點青檸汁再沾不同鹽很過癮,內裏蝦肉柔軟🌟島根縣的冬菇揚炸時間火喉剛剛好,令麵衣來的冬菇變得濕潤鮮甜😍兩塊可以先配上清爽天婦羅汁,
Lunch Omakase|$880
🌟吞拿魚赤身醬油漬
🌟蝦頭
最經典的天婦羅蝦頭,一口咬下時非常酥脆,適合配搭海藻鹽
🌟蝦身
🌟島根縣的冬菇
揚炸時間火喉剛剛好,令麵衣來的冬菇變得濕潤鮮甜😍兩塊可以先配上清爽天婦羅汁,再沾鹽去提鮮
🌟天婦羅蓮藕
感受到爽脆的口感,清新的味道是蔬菜天婦羅的亮點
🌟無花果天婦羅
真的是第一次品味🙈意想不到經過料理後的無花果是把甜味更加濃縮,入口有一種即融的感覺
🌟沙椎魚天婦羅
肉質較結實,炸到入口微脆,配上梅子鹽帶點酸味令鮮美爆發🤩
🌟茶碗蒸
每家都有不同的高湯、餡料和topping配搭,這裏化繁為簡用海苔汁的鹹香去烘托蛋香和滑溜口感
🌟鹿兒島和牛(追加)
選用了tenderloin中最精華的Chateaubriand,每頭牛都只有很小份量🐮炸法是先用紫蘇葉包緊嫩口和牛,外層天婦羅麵衣香酥而不油膩,肉質保持粉紅Juicy,甜味勝過油潤❤️
🌟日本三文魚籽醬油漬配上海苔天婦羅
是鹹香鮮味加上薄脆的大海鮮味🎉令味蕾重新打開迎接尾聲的到來
🌟穴子天婦羅
油份較少適合用炸法增加滋潤感,魚骨更加酥脆不可錯過😉
🌟日本甜薯天婦羅
分為兩塊各有口感,一塊較粉有質感,一塊很水潤清甜,配搭出不同火花
🌟主食
有蝦肉天婦羅配溫泉蛋天婦羅,最後灑上原片黑松露,將蛋漿和飯拌勻,味道上層次很多,甜甜的醬油一下就上癮很快一掃而光👍🏻
🌟秋季當造的栗子雪糕
甜而不膩的栗子香氣🌰夾雜著點點咬口的栗子蓉,相信是自家製才有如此細緻味道
2023-12-13
  • 蝦頭
  • 島根縣的冬菇
  • 日本三文魚籽醬油漬配上海苔天婦羅
  • 穴子天婦羅
  • 甜薯天婦羅
2023-11-28 505 瀏覽
我同朋友平時都係好鍾意食日本野,一講起「啊媽家姐」,通常就會諗到係刺身同壽司🍣為主,點知今次朋友係帶我去中環既高質天婦羅🍤omakase,重要呢到仲要係「日藉師傅主理」,聽到都覺得好吸引咁。同埋因為地方不是太大,座位大約10個位,所以記得一定要預早打去預約,因平日呢到都好爆滿。入面環境裝修是以日式全木系居洒屋,好日本風情🇯🇵🇯🇵餐廳食物都好高質非常吸引而且好新鮮。我哋就揀左個lunch set $880,佢另外有個輕量版嘅lunch set 係$480。枱上有四款不同嘅鹽,分別由松露鹽,綠茶鹽,海藻鹽,梅子鹽同青檸,另外有天婦羅汁同埋蘿蔔蓉,可以俾你配合唔同嘅天婦羅食用。首先黎左個刺身🤤鹿兒島赤身,勁新鮮,好鮮甜😍熊本縣既花竹蝦蝦頭🦐可配青檸或者海藻鹽口感勁香脆熊本縣既花竹蝦蝦身配海藻鹽加青檸蝦肉新鮮彈牙,可連蝦尾食🤤🍤姬茸菇🍄口質厚實爽口,菇味濃郁小洋蔥🧅香甜,一D辛辣味都沒有茄子🍆可配搭蘿蔔蓉醬汁,外脆內軟神奈川縣既沙椎魚,魚骨炸得脆卜卜勁香口同魚肉鮮嫩唔會太乾身。鮮海苔茶碗蒸,蒸蛋好香滑,再帶有淡淡海苔香味北海道三文魚籽上面加左柚子皮,味道清新,鮮甜好味😋海鰻魚,魚骨香脆可配搭鹽
我同朋友平時都係好鍾意食日本野,一講起「啊媽家姐」,通常就會諗到係刺身壽司🍣為主,點知今次朋友係帶我去中環既高質天婦羅🍤omakase,重要呢到仲要係「日藉師傅主理」,聽到都覺得好吸引咁。

入面環境裝修是以日式全木系居洒屋,好日本風情🇯🇵🇯🇵

餐廳食物都好高質非常吸引而且好新鮮。

首先黎左個刺身🤤鹿兒島赤身,勁新鮮,好鮮甜😍

熊本縣既花竹蝦蝦頭🦐可配青檸或者海藻鹽
口感勁香脆
熊本縣既花竹蝦蝦身配海藻鹽加青檸
蝦肉新鮮彈牙,可連蝦尾食🤤🍤

姬茸菇🍄
口質厚實爽口,菇味濃郁

小洋蔥🧅香甜,一D辛辣味都沒有

茄子🍆可配搭蘿蔔蓉醬汁,外脆內軟

鮮海苔茶碗蒸,蒸蛋好香滑,再帶有淡淡海苔香味

北海道三文魚籽上面加左柚子皮,味道清新,鮮甜好味😋

海鰻魚,魚骨香脆可配搭鹽,魚尾可加青檸再點鹽,魚肚配天婦羅汁,肉質彈牙,

番薯,香甜綿密

天婦羅🍤海蝦飯配醬油。蝦餅係勁彈牙。🤤

追加鹿兒島牛柳$380
外皮酥脆得來但內𥚃肉質嫩滑,夠晒juicy😍

最後就係甜品🍮芝士雪糕,芝士味濃郁,唔會太甜
2023-11-23
2023-11-22 451 瀏覽
朋友約食飯知我好耐無去日本,專程book間日本師傅坐鎮烹調正宗天婦羅omakase lunch,一邊食一邊睇師父手藝的確視覺味覺上有雙重享受。日本師傅即場用日本直送食材,沾上薄薄炸漿,炸到外脆內juicy,而且不油不膩感覺,食得出師傅功架十足Lunch set分$880同 $480, $480有5款天婦羅;$880有8款天婦羅,兩者同樣有天婦羅飯、湯、甜品店員好細心會介紹每道菜同食法,不停加熱茶,每啖都係暖暖熱茶。店員先介紹枱上鹽,由左至右係松露鹽、綠茶鹽、海藻鹽、梅鹽、青檸,旁邊有蘿蔔蓉同天婦羅汁,每款鹽配合唔同菜式調味前菜: 醬油漬赤身,入口軟屬鮮甜花竹蝦蝦頭,蝦頭炸到脆卜卜再配海藻鹽,食落香脆惹味花竹蝦蝦身,來自熊本花竹蝦配上松露鹽同青檸,蝦肉彈牙鮮甜,加上松露香味更有層次日本小洋蔥可以點鹽 或 天婦羅汁,入口甜椎茸菇非常juicy帶有菇香日本茄子可以點配不同味道鹽神奈川縣沙椎魚,魚肉上放炸魚骨又滑有魚味,炸魚骨香脆似薯片茶碗蒸面有層鰹魚汁,蒸蛋又香又滑鹿兒島牛柳(另加$380)每天都有時令追加項目,今日有鹿兒島牛柳肉質非常嫩滑多汁,濃郁牛肉香三文魚子紫菜天婦羅紫菜天婦羅上加三文
前菜: 醬油漬赤身,入口軟屬鮮甜
花竹蝦蝦頭,蝦頭炸到脆卜卜再配海藻鹽,食落香脆惹味
日本小洋蔥可以點鹽 或 天婦羅汁,入口甜
椎茸菇非常juicy帶有菇香
日本茄子可以點配不同味道鹽
神奈川縣沙椎魚,魚肉上放炸魚骨又滑有魚味,炸魚骨香脆似薯片
茶碗蒸面有層鰹魚汁,蒸蛋又香又滑
鹿兒島牛柳(另加$380)
三文魚子紫菜天婦羅
紫菜天婦羅上加三文魚子,入口鮮甜同香脆紫菜天婦羅口中綻放
海鰻魚有3部分有魚身、魚腩同骨
海鰻魚肉質彈牙,魚腩油較重可以配天婦羅汁,魚骨點鹽入口香脆惹味
日本番薯入口香甜
松露片炸流心蛋丼
丼飯有炸流心加上松露片,松露香配上流心蛋香,加上幾粒海蝦天婦羅,味道好食到難以形容
最後,香滑芝士雪糕劃上完美句號
2023-11-22 188 瀏覽
總括而言,食物質素及技巧一般。但最令人介懷的是食物安排。當晚我們是第一批客人,當然廚師發辦你話事除了有一道菜需要我們在海膽與鮑魚之間作出選擇外,其餘該食店給我們食什麼就食什麼。老實說,我在香港及日本食天婦羅omakase每次一定會有海鰻,當晚該食店沒有這道菜我以為無貨或貨不靚不入,但接着有其他客人進場他們就坐我們旁邊一樣也是omakase 但竟有天婦羅海鰻這令我覺得奇怪及不滿。如要加錢才有可以和我們說但這樣的安排加上食物質素我決定不再光顧了。
總括而言,食物質素及技巧一般。但最令人介懷的是食物安排。

這樣的安排加上食物質素我決定不再光顧了。
2023-11-13 104 瀏覽
第一次食日式天婦羅,先和朋友來吃性價比超高的午餐,天ぷら次郎提供2個價錢的午餐,一場來到吃了比較貴的午市廚師發辦($880)!吞拿魚醬油漬好厚身,食落口感豐富,又不會太鹹又有魚味🐟有2片已經調好味道。熊本天草花竹蝦 蝦頭和蝦身已經是2道菜式!蝦頭酥脆香口又不乾,吃起來像是在吃薯片。舞茸菇大大顆綿綿脆脆的口感,配上酸汁蘿蔔蓉來吃非常的好食。沙梭魚日式天婦羅中常吃到的食材,肉質十分厚實,魚味濃郁。脆炸的魚骨好考功夫,吃起來也不會刺嘴。穴子三食不同部位也能吃到,侍應會講解配什麽鹽食最好食,比起沙梭魚魚骨我更喜歡比較幼的穴子魚骨!三文魚籽配炸紫菜重頭戲!一咬在嘴裏炸開,口感又脆又香非常好食。番薯不用任何調味料已經十分甜。黑松露炸蛋丼看著師傅一片片黑松露刨到飯上也十分治愈,炸蛋也是招牌之一,流心效果打卡一流。

吞拿魚醬油漬

熊本天草花竹蝦

舞茸菇
大大顆綿綿脆脆的口感,配上酸汁蘿蔔蓉來吃非常的好食。

沙梭魚

穴子三食

三文魚籽配炸紫菜
重頭戲!一咬在嘴裏炸開,口感又脆又香非常好食。

番薯
不用任何調味料已經十分甜。

黑松露炸蛋丼
2023-11-13 73 瀏覽
無法抗拒香口的天婦羅~呢間專門食天婦羅廚師發辦的天ぷら次郎堪稱全港最好食!日本師傅坐鎮,午市廚師發辦($880)先來前菜吞拿魚醬油漬,魚味濃之餘又非常鮮甜。熊本天草花竹蝦分了蝦頭和蝦身,蝦頭好脆又有油香,而蝦身蝦肉爽脆非常!之後有舞茸菇、沙梭魚和穴子,2款魚類也附上魚骨。最期待的三文魚籽配炸紫菜冷熱交纏,紫菜的酥脆加上咸香的三文魚籽多重口感!番薯也特別甜特別好食。最後可以選擇炸蝦餅丼或黑松露炸蛋丼,比較喜歡超足料的炸蝦餅丼~甜品是白桃雪芭🍑
壽司 omakase 就食得多天婦羅omakase 真係第一次🤣 今次試黎間中環天婦羅座位唔多,bar 台每個位置都可以睇住師傅整天婦羅嘅過程😍 餐廳仲係日本師傅主理,真係好似去左轉日本咁🤣 面前一碟五顏六色嘅鹽好吸睛🤣 分別有海藻鹽、抹茶鹽、黑松露鹽、莓鹽同埋青檸,可以配搭唔同天婦羅黎食😋 /Lunch omakase $880/首先有吞拿魚醬油漬,口感非常軟滑,鮮甜美味!之後就有花竹蝦頭同埋蝦身,蝦頭非常精緻🥰 食落脆卜卜,配搭海藻鹽鮮味更加出!蝦身配搭青檸同埋海藻鹽,炸完之後型態好靚😍 炸茄子、蓮藕、冬菇分別可以配搭蘿蔔蓉醬汁同埋鹽,茄子外脆內軟,蓮藕清甜爽脆,冬菇釀蝦肉好彈牙🍄 沙椎魚配魚骨,魚身好嫩滑,啖啖鮮味魚肉,第一次食炸魚骨,點埋鹽食,鹹鹹地脆脆地幾有趣!日本蕃薯,唔係加任何調味,就咁食蕃薯嘅甜味已經好好食👍🏻 三文魚子加紫菜真係用驚艷黎形容😍 紫菜鬆脆,三文魚子非常鮮甜,一粒粒係口入面爆開😍 海鰻魚同埋魚骨都係可以驚艷黎形容🤣 骨可以點鹽食,左邊鰻魚油脂較高,可以點汁食,非常肥美😋左邊魚肉會瘦d,可以加青檸同埋海藻鹽👍🏻 鮮海苔茶碗蒸第一啖覺得有少少甜味,之後就會食到

/Lunch omakase $880/

首先有吞拿魚醬油漬,口感非常軟滑,鮮甜美味!

鮮海苔茶碗蒸第一啖覺得有少少甜味,之後就會食到海苔嘅香味,口感順滑!

食曬以上嘅嘢其實都已經超飽,之後仲有一個天丼,係帶子蝦飯,加埋特製醬油味道更加鮮甜🥰

甜品方面就係芝士雪糕,芝士味道濃郁,啱曬我黎個芝士控🧀️

整體黎講,全部天婦羅都好高質!炸粉一d 都唔厚,非常香脆,每一樣食材都好新鮮,味道突出!侍應都好細心講解每樣食材👍🏻🥰
2023-09-23 615 瀏覽
生日翌日繼續食好嘢,中環呢間天婦羅次郎由藉師傅主理,我都想食好耐,放假特地前來食lunch☺️呢到lunch有omakase set $880 或 light set $480,前者5款炸物,後者有8款,今广久品嚐了$880 omakase set☺️🥢醬油漬赤身新鮮甜美枱上有一系列調味鹽🧂,分別係:松露鹽、綠茶鹽、海藻鹽、梅子鹽、青檸;蘿蔔蓉、天婦羅汁,都係用嚟作炸物調味的🦐花竹蝦蝦頭 配海藻鹽第一次見炸蝦頭都咁靚,食落就係脆卜卜🍤花竹蝦蝦身 配海藻鹽 青檸見親人食隻蝦都係擺到咁靚,粉漿唔厚,配上鹽同青檸,味道更有層次🥢蓮藕 配天婦羅汁 綠茶鹽 梅子鹽爽脆口感🍄舞茸菇 配天婦羅汁菇幾香,粉漿一樣唔厚,整得好好🌽北海道粟米 配任何鹽好鐘意呢個,粟米甜甜哋,配少少鹽已好夠🉐🐟太刀魚 配任何調味料鐘意炸魚嘅口感,肉質一流🉐🥚鮮海苔茶碗蒸面層較多汁料,好juicy,蛋好滑🥢三文魚子天婦羅十分精緻嘅菜式,好多三文魚子,加係天婦羅上,脆卜卜口感超讚🉐🐟海鰻魚 魚骨 配天婦羅汁魚肉油份重,薄薄的炸得香脆,肉質超讚,配天婦羅汁食落無咁熱氣🉐🍠九洲紅梅番薯較甜,不用沾上調味都好夠味🍚帶子蝦餅飯帶子天婦羅炸

🥢醬油漬赤身
新鮮甜美

🦐花竹蝦蝦頭 配海藻鹽
第一次見炸蝦頭都咁靚,食落就係脆卜卜

🍤花竹蝦蝦身 配海藻鹽 青檸

🥢蓮藕 配天婦羅汁 綠茶鹽 梅子鹽
爽脆口感

🍄舞茸菇 配天婦羅汁
菇幾香,粉漿一樣唔厚,整得好好

🌽北海道粟米 配任何鹽
好鐘意呢個,粟米甜甜哋,配少少鹽已好夠🉐

🐟太刀魚 配任何調味料
鐘意炸魚嘅口感,肉質一流🉐

🥚鮮海苔茶碗蒸
面層較多汁料,好juicy,蛋好滑

🥢三文魚子天婦羅

🐟海鰻魚 魚骨 配天婦羅汁

🍠九洲紅梅番薯
較甜,不用沾上調味都好夠味

🍚帶子蝦餅飯
帶子天婦羅炸得香脆,食到每粒帶子肉,加少少醬油食更提鮮,配飯一流🉐

🥣赤味噌湯
味道較鹹

🍋甜品檸檬雪芭
解油膩又清新,完美作結🉐

🚩Tempura Jiro (中環) @tempurajirohk
📍中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖
2023-09-19
8 分鐘 (堂食)
午餐
一直都想嚟中環呢間「Tempura Jiro」試吓,終於book咗放假嚟食lunch。佢哋午餐有兩個選擇,lunch course (light) 有5款炸物(如果我冇記錯嘅話😅),另外一款係lunch omakase course 有8款炸物,簡單啲講就係一款少啲嘢食另一款多啲嘢食😂,我第一次嚟食,梗係揀多啲嘢食喇!放喺前面嘅會有幾款鹽選擇:黑松露鹽、綠茶鹽、海藻鹽、梅子鹽同埋青檸,另外仲有一碗蘿蔔蓉同埋天婦羅醬汁。醬油漬吞拿魚 - 第一道菜就係醬油漬吞拿魚,吞拿魚上面放多少少Wasabi。花竹蝦 - 炸蝦嘅部份,佢會先上蝦頭再上蝦身,蝦頭炸得非常鬆脆、乾身、薄薄既麵衣、蝦味又濃,我覺得非常出色👍🏻。相反蝦身就一般,唔夠蝦頭出色。北海道粟米 - 粟米本身好甜,而且麵衣都好薄,但係就多咗份油膩。菇 - 呢個雖然係蔬菜類,但係一啲都唔覺得油膩,呢個屬於好食👍🏻。沙椎魚 - 魚骨同肉係會分開炸,魚骨炸得非常鬆脆,肉身炸得剛剛好,令到魚肉唔會太乾,呢個都好食😋。洋蔥 - 原本唔係炸洋蔥,因為我唔食苦瓜,所以就改咗洋蔥,呢一道菜其實真係唔使講,炸洋蔥點可能唔好食😂。茶碗蒸 - 我呢個應該係一個

茶碗蒸 - 我呢個應該係一個海苔嘅茶碗蒸,我自己就唔係好鍾意。

醬油漬三文魚子海苔天婦羅 - 我諗個名應該係咁樣😅,海苔天婦羅炸得非常鬆脆,一啲都唔油,上面再放上醬油漬三文魚子,一啖咬落去成口都係鮮味🥰。

海鰻 - 分開三部份,前身、尾同埋骨,前身比較肥,尾就要少少Q,至於骨就好脆,不過可能之前食咗嗰個魚嘅關係,食呢個好似冇乜驚喜。

番薯 - 唔記得咗日本咩番薯😂其實所有食材都係來自日本。呢個又係冇乜特別。

帶子蝦餅天婦羅飯 - 呢個飯有兩食法選擇,一款係茶漬飯,另外一款就係我呢個配另外一個醬汁同埋麵豉湯。呢個帶子蝦餅炸得好出色就唔使講,麵衣一樣係咁薄,而且佢裏面仲有啲herbs,增加香味,而且一啲都唔油膩,天婦羅同飯中間放咗啲紫菜,加埋醬汁食,好野味!一碗真係唔夠喉😂。我原本好想食呢一間餐廳嘅原因係因為我想食佢哋嗰個黑松露流心蛋飯,點知今日唔係整呢個飯,有少少唔開心,不過經理俾咗張卡片我,話下次再嚟嘅時候早啲通知佢,佢會幫我準備😘。

芝士雪糕 - 就係雪糕冇乜特別。

整體上係好食嘅,雖然我已經食一個full set,亦有可能我大食,覺得好似份量唔係好夠,因為如果你去食壽司嘅我omakase,因為壽司每一嚿都係飯,而天婦羅每一件都係餸,所以比起上嚟冇咁飽,佢雖然最後會有一碗飯,但係碗飯偏細,其實如果個口細啲就會有四啖左右😅,我覺得佢比較適合一啲細食嘅女性,男仔真係⋯⋯
2023-07-31 117 瀏覽
通常講開omakase 都多數會諗起魚生同埋刺身. 天婦羅omakase就真係好少見今次同大家介紹位於中環嘅Tempura Jiro 餐廳由日藉師傅坐鎮. 每樣天婦羅都係即叫即做. 望住師傅將材料變為天婦羅個過程真係好治癒❤️今次想試吓佢嘅輕量午市套餐. 枱上面放咗四款唔同嘅鹽同埋青檸去配返唔同嘅天婦羅食🌿前菜-海葡萄湯葉分別有海葡萄、三文魚子同埋湯葉入口帶有淡淡海水味. 令到本身好香豆香味嘅湯葉更好食🦐熊本市花竹蝦蝦頭+蝦身蝦頭嘅殼炸到好香脆 . 可以沾上海藻鹽去食蝦身就可以滴啲青檸汁落去提升鮮味. 肉質實淨🐟太刀魚魚味好濃. 毫不油膩🍄椎茸菇釀上咗蝦肉. 令到口感更加豐富炸過之後. 椎茸菇依然juicy🐟 沙稚魚魚骨炸到都可以食落肚. 好似食緊薯片咁肉質鮮嫩🌽北海道粟米每粒都好飽滿清甜🍠九州紅遙番薯非常香甜.唔使點任何嘢已經好夠味🍤黑松露炸蝦流心蛋飯淨係個賣相已經非常吸引. 一片片嘅黑松露鋪滿左係珍珠米上面天婦羅流心蛋一篤開. 橙黃色嘅蛋汁即刻流晒出嚟每一款天婦羅都會有店員嘅講解同埋介紹點配邊一隻鹽或者醬汁比較好食. 務求令到客人得到最好嘅體驗. 我非常之欣賞😍最後店員送上白桃雪芭作

今次同大家介紹位於中環嘅Tempura Jiro

🌿前菜-海葡萄湯葉
分別有海葡萄、三文魚子同埋湯葉
入口帶有淡淡海水味. 令到本身好香豆香味嘅湯葉更好食

天婦羅流心蛋一篤開. 橙黃色嘅蛋汁即刻流晒出嚟

每一款天婦羅都會有店員嘅講解同埋介紹點

最後店員送上白桃雪芭作為終結

2023-07-30 100 瀏覽
來到專門吃天婦羅Omakase 的日本料理店,這裡於席前即炸天婦羅🫶🏻 超誘人!看著三位日本師傅一個沾漿一個炸另一個切,井井有條很有節奏,炸好之後用長筷子夾着先大動作Fing了幾下,然後親手遞上客人面前。第一次吃到omakase 形式的天婦羅🤤色香味藝俱全💗感覺令人驚喜。而店裡座位不多,大約10個,這天是平日中午都預約滿座🫶🏻lunch menu有2款,選了比較輕量的午市套餐,包括了:前菜、天婦羅5品、飯、湯和甜品 ($480)👍🏼也蠻豐富的。調味方面~眼前有四款不同口味的鹽:海鹽丶抹茶鹽丶海藻鹽丶梅子鹽,另外還有青檸。🔶前菜鮮腐皮上有紫蘇葉和海葡萄,入口相當涼快清爽,很醒味蕾。 🔶 天婦羅5品粉漿都是相當的輕脆薄透🤤沒有丁點油膩感,席前即炸就是可以在最新鮮的狀態享用,而當廚師把炸好的天婦羅用放在碟上時,擺盤也很注重美感呢。▫️花竹蝦蝦頭和蝦身蝦尾分開呈上。蝦頭超脆充滿鮮香,蝦身爽彈香口,而蝦尾部分都可以吃,酥脆有口感。▫️北海道粟米服務生建議可配抹茶鹽或梅子鹽享用,一咬下去,粒粒清甜。▫️椎茸菇🍄菇身釀入了少許蝦肉,配以天婦羅汁,入口爽彈有鮮香。▫️沙錐魚 魚骨部份輕脆香口,而魚身外脆內嫩,

🔶前菜
鮮腐皮上有紫蘇葉和海葡萄,入口相當涼快清爽,很醒味蕾。

🔶 天婦羅5品

▫️花竹蝦

▫️北海道粟米
服務生建議可配抹茶鹽或梅子鹽享用,一咬下去,粒粒清甜。

▫️椎茸菇🍄
菇身釀入了少許蝦肉,配以天婦羅汁,入口爽彈有鮮香。

▫️沙錐魚
魚骨部份輕脆香口,而魚身外脆內嫩,蘸上天婦羅汁,魚香肉嫩。

▫️蓮藕片 +追加
超爽甜的蓮藕片,一吃難忘。

▫️番薯🍠
甜度很高,口感超軟身,綿滑質感入口即溶。

🔶飯
選了蝦帶子天婦羅丼 ,香酥味鮮,附上香濃飯汁,十分不錯。

🔶湯
味噌湯裡有很多小蜆肉,鮮甜度高。

🔶甜品
芝士雪糕香濃細滑,芝士味濃。

2023-07-28 83 瀏覽
><食材輕沾上粉糠炸漿 隨即落油爐清脆油炸聲接踵而來 日本師傳大力地fing去瀝油逐件即炸上菜且每次都會換掉吸油紙午市套餐•輕量(480)前菜/5款炸物/丼飯/甜品海葡萄同三文魚籽迸發口感跟綿密軟腍嘅湯葉形成對比 腐皮豆味很濃店員會幫忙介紹餐點並建議蘸上邊款鹽如松露鹽 抹茶鹽 海藻鹽 梅子鹽仲有青檸汁同天婦羅蘿蔔茸汁花竹蝦蝦頭配海藻鹽 酥脆不膩蝦身配青檸汁跟海藻鹽 肉質爽彈北海道粟米 清甜多汁配綠茶/梅子鹽椎茸釀蝦膠 扎實富彈性配天婦羅汁 自選鹽沙錐魚骨香脆得很 配自選鹽魚肉軟綿細緻 配天婦羅汁追加蓮藕 切片大塊但爽口配天婦羅汁 自選鹽九州紅遙蕃薯香甜綿糯 不需加調味松露片流心蛋丼丼飯拌上蛋漿跟天丼醬汁已經好味加上松露片 頓時倍感奢華赤味噌湯 蜆肉細細粒但脹卜卜芝士雪糕 好似食緊cheesecake><><><><><><><><><>< Tempura Jiro中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖
食材輕沾上粉糠炸漿 隨即落油爐
清脆油炸聲接踵而來 日本師傳大力地fing去瀝油
逐件即炸上菜且每次都會換掉吸油紙
午市套餐•輕量(480)
前菜/5款炸物/丼飯/甜品
芝士雪糕 好似食緊cheesecake
><><><><><><><><><><
Tempura Jiro
中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖
談到日本的ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ廚師發辦,大家第一個想法必定是以刺身、壽司等生食為主題的日本料理,但原來以天婦羅為主題的廚師發辦餐廳,也一樣很有特色值得一試。.今天跟朋友來到在中環士丹頓街的ᴛᴇᴍᴘᴜʀᴀ ᴊɪʀᴏ天婦羅次郎,地鋪門面簡約低調,有滿滿的日本風情。店舖的座位不多,只有大約10個,預約困難、長期爆滿有意到訪的必須提早預訂。由日藉廚師主理,還有很多位師傅協助,食客可近距離欣賞廚師悉心炮製天婦羅的過程。.ᴅɪɴɴᴇʀ ᴏᴍᴋᴀꜱᴇ 💲1888/位晚市沒有餐單,連本數也沒特別註明,甚至每人菜單也有點不同,真正全交由師傅發辦。.四款不同的調味鹽配搭天婦羅,包括:松露|抹茶|海藻|梅子|及青檸|.➿ 前菜✿ 凍豆腐、水雲及粟米凍湯.➿ 天婦羅✿ 炸蝦頭、高溫薄漿炸蝦身、高身厚漿花竹蝦身、北海道白粟米、蝦釀冬菇、沖繩苦瓜配金山寺味噌醬、沙椎魚及炸脆魚骨、北海道馬糞海膽紫菜卷、帆立貝、墨魚、太刀魚、九州蕃薯.(二選一)魚子醬配海膽刺身、紫菜天婦羅或 北海道蝦夷鮑魚配肝醬.➿ 刺身✿ 吞拿魚醬油漬.➿煮物✿ 魚加冬瓜煮物.➿飯✿ 天婦羅帶子、天婦羅蝦茶漬飯.➿甜品✿ 日本的靜岡蜜瓜配自家製抹茶布甸
談到日本的ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ廚師發辦,大家第一個想法必定是以刺身壽司等生食為主題的日本料理,但原來以天婦羅為主題的廚師發辦餐廳,也一樣很有特色值得一試。
ᴅɪɴɴᴇʀ ᴏᴍᴋᴀꜱᴇ 💲1888/位

➿ 前菜
✿ 凍豆腐、水雲及粟米凍湯
凍豆腐、水雲及粟米凍湯
➿ 天婦羅
帆立貝
九州蕃薯
墨魚
沙椎魚及炸脆魚骨
(二選一)魚子醬配海膽刺身、紫菜天婦羅
或 北海道蝦夷鮑魚配肝醬
魚子醬配海膽刺身、紫菜天婦羅
北海道蝦夷鮑魚
➿煮物
✿ 魚加冬瓜煮物
煮物
➿飯
✿ 天婦羅帶子、天婦羅蝦茶漬飯
天婦羅茶漬飯
甜品
✿ 日本的靜岡蜜瓜配自家製抹茶布甸
靜岡蜜瓜配自家製抹茶布甸
整個晚餐份量和款式也相當豐富,估原到天婦羅也有那麼多款吃法,令人大開眼界。天婦羅次朗的天婦羅跟坊間吃到的有很大分別,炸衣脆漿非常薄,食材即炸即上相當熱。可說是一個很有特色的新體驗。
中環· 日廚主理正宗天婦羅Omakase天ぷら次郎 Tempura Jiro📍中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖➰好歌推介「もっと違う設定で もっと違う関係で出会える世界線 選べたらよかったもっと違う性格で もっと違う価値観で」.#Pretender  #Official髭男dism➰盛夏已至,香港最近受到唔少颱風天氣影響,行程計劃隨時受阻,恰巧最近一躺旅程受到廷誤更改,整個行程步伐都打亂陣腳,整個人煩惱不已,同行友人知悉後就決定帶我去食一餐美食轉換下心情。.壽司Omakase相信大家都食過,但朋友今次很有意思,帶我到訪這間專吃天婦羅的Omakase,店鋪以日式木系居酒屋風格設計,一張L型半開放式長枱貫穿整間餐廳,可以欣賞天婦羅的製作過程,店內燈光柔和氣氛雅致,天婦羅由日藉主廚主理,侍應們服務態度亦都非常專業一絲不苟。.➰Omakase Dinner Course 廚師發辦·晚膳 💲1880/1.𖥕前菜( 海葡萄凍豆腐·紫蘇鳥貝水雲·栗米凍湯)⭐️4/5⭐️✥熊本天草市花竹蝦頭 ⭐️4.1/5⭐️✥高溫薄漿花竹蝦身 ⭐️4.2/5⭐️✥高溫厚漿花竹蝦身 ⭐️4.1/5⭐️✥北海道白栗米 ⭐️4.1/5
中環· 日廚主理正宗天婦羅Omakase

天ぷら次郎 Tempura Jiro
📍中環士丹利街50號信誠廣場地下E號舖

➰好歌推介
「もっと違う設定で もっと違う関係で
出会える世界線 選べたらよかった
もっと違う性格で もっと違う価値観で」
#Pretender  #Official髭男dism

天婦羅帶子蝦飯
天婦羅帶子蝦茶漬飯

𖥕靜岡蜜瓜&自家製抹茶布甸 ⭐️4.1/5⭐️
靜岡蜜瓜&自家製抹茶布甸

今晚天婦羅Omakase有接近20道菜式,師傅席前將天婦羅由上粉落油到上碟的整個過程行雲流水一氣呵成盡顯功架,令人賞心悅目食指大動。單單是天婦羅必定出現的炸蝦裹粉亦分為厚漿和薄漿,令每款蝦身入口口感不同,滋味不一,而各種天婦羅的調味亦恰到好處,能夠品嘈到食材本身的鮮味。
今晚最滿意的主菜就是北海道蝦夷鮑魚和魚子醬配海膽刺身,前者將鮑魚沾上薄漿脆炸然後點上鮑魚肝醬,令鮑魚爽身煙韌之餘入口味道亦非常濃郁,後者用上魚子醬和海膽的咸鮮絕配,再加上天婦羅紫菜令整體層次感提昇,口感豐富,非常滿意。
而最後的主食可以選擇天婦蝦飯或茶漬飯,與朋友各選其一,侍應先將飯底送上,然後再由師傅將新鮮即炸天婦羅蝦餅放入茶漬飯中,頓時熱氣上升,看得令人垂涎三尺,茶漬飯配搭天婦羅入口較為濕潤令之前的油膩感減退,而傳統天婦羅醬汁飯底調味亦十分惹味,喜歡濃郁口味人仕必選。
➰總結
餐廳以天羅婦Omakase作主打,於市面上比較少見,而且有日本職人主廚坐陣,食物出品有保證,而侍應們招呼亦非常高水準,所有食物上碟時亦會介紹食材與食法,貼心抵讚。推薦各位煩惱慶祝或紀念日的朋友,這間餐廳的高水準與新鮮感必定不會令大家失望。

➿➿➿
#天ぷら次郎 #TempuraJiro
#中環美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#甘鯛立鱗燒 #北海道帆立貝
#魚子醬配海膽刺身紫菜天婦羅
#北海道蝦夷鮑魚伴肝醬
#北海道馬糞海膽
#北海道帶子

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
前菜
天婦羅帶子蝦飯
天婦羅帶子蝦茶漬飯
靜岡蜜瓜&自家製抹茶布甸
2023-07-24 58 瀏覽
朋友介紹呢間食天婦羅嘅餐廳,呢日黎食午餐,我哋揀咗$480嘅天婦羅set lunch~熊本花竹蝦蝦頭香脆,蝦肉甜美彈牙,連蝦尾都可以食三文魚籽蟹肉湯葉黃豆味濃郁嘅凍腐遇上鮮甜嘅蟹肉,消暑又開胃~熊本茄子外面有薄而脆嘅天婦羅衣,裡面嘅茄子好軟嫩~姬茸菇嘅菇味香濃,仲釀咗彈牙嘅蝦滑增加口感沙錐魚魚骨酥脆到好似食緊薯片,魚肉肉質鮮嫩~北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬鮑魚好新鮮、嫩滑,沾上鮑魚肝醬食更有鮮味九洲蕃薯入口即溶,香甜好味天丼蝦餅天婦羅飯配醬油蝦餅足料彈牙,仲有紫蘇葉增加香味,加入甜醬油一齊食,好食~芝士雪糕🍦香甜得黎有濃厚芝士香味

熊本花竹蝦
蝦頭香脆,蝦肉甜美彈牙,連蝦尾都可以食

三文魚籽蟹肉湯葉
黃豆味濃郁嘅凍腐遇上鮮甜嘅蟹肉,消暑又開胃~

熊本茄子

外面有薄而脆嘅天婦羅衣,裡面嘅茄子好軟嫩~

姬茸菇嘅菇味香濃,仲釀咗彈牙嘅蝦滑增加口感

沙錐魚
魚骨酥脆到好似食緊薯片,魚肉肉質鮮嫩~

北海道蝦夷鮑魚配鮑魚肝醬
鮑魚好新鮮、嫩滑,沾上鮑魚肝醬食更有鮮味

九洲蕃薯入口即溶,香甜好味

天丼蝦餅天婦羅飯配醬油
蝦餅足料彈牙,仲有紫蘇葉增加香味,加入甜醬油一齊食,好食~

芝士雪糕🍦香甜得黎有濃厚芝士香味