2018-08-08
咁啱上次係同一棟大廈食過第二間餐廳, 見到有間日本餐廳好似幾吸引, 就決定同朋友嚟試吓。上網睇過佢地主打fusion日本菜, 入到黎餐廳見到裝修都好modern,但係亦都保留住一啲日式元素。一坐低見到佢有個季節限定meun, 就即刻睇下有咩食。見到有個梅子鱧魚天婦羅,聽講係日本夏天當造既魚,就決定叫黎試下。黎到一碟有四件鱧魚,一件冬菇,一件番薯,一件青椒同一件茄子。天婦羅無令我地失望,炸漿薄,脆而不油膩。鱧魚卷住梅子醬黎炸,沾少量岩鹽,酸味味,肉質爽,非常之開胃。之後就嚟咗日本黑毛和牛,厚切加上五成熟,成個賣相都非常之討好。牛扒亦都有唔同調味料,隨自己喜好選擇。有着燒汁,岩鹽同Wasabi,蘿蔔蓉,青檸。最令我驚喜就係一個用鯷魚,橄欖同菇整既醬,鯷魚嘅鹹香同橄欖嘅香味同牛扒非常配合。味噌燒蠔都唔錯,有足夠海水味,個醬主要有味噌同沙律醬,加上芝士燒,非常惹味。到咗我朋友最期待嘅海膽忌廉意粉,一坐低嘅時候,餐廳經理已經同我地講廚師做過西餐,大力推介呢度嘅意粉,果然冇令我地失望。我哋一路食一路見到d海膽碎,相信廚師已經將海膽打成汁都,所以成個意粉海膽味好香濃。意粉亦都用咗兩種香菇去煮,所以一
到咗我朋友最期待嘅海膽忌廉意粉,一坐低嘅時候,餐廳經理已經同我地講廚師做過西餐,大力推介呢度嘅意粉,果然冇令我地失望。我哋一路食一路見到d海膽碎,相信廚師已經將海膽打成汁都,所以成個意粉海膽味好香濃。意粉亦都用咗兩種香菇去煮,所以一路食亦有菇嘅香味。我朋友非常之鍾意呢個意粉,雖然飽都自己清左一大半。
最後嚟咗呢間餐廳主打嘅蒸飯,我哋就決定試吓蒸壽司。飯上嘅材料都幾豐富,有熟蝦、鰻魚、白飯魚、海膽、松葉蟹、帶子、鯖魚同香菇。成個飯清清地,有海鮮味,食落唔會太滯。我同朋友分黎食,好快將成個飯食晒。
本來仲想食甜品,但實在太飽啦,唯有下次再嚟過。心思思想下次再食牛扒同試吓其他意粉。