Thai Fire

Thai Fire (觀塘)觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:燒牛三角沙律 $328,炸物拼盤 $238,大冬陰公湯 $268,斑蘭椰奶 $48,荔枝味泰火特飲 $48燒牛三角沙律:優質的,經過燒烤後切成薄片,外面焦香而內裏保持嫩滑,還帶著粉紅的顏色,肉汁豐富。牛肉的香氣和味道為沙律增添了濃郁的肉香,沙律菜鮮爽脆,令燒牛肉完全不覺油膩!😄😄😄炸物拼盤:有炸蝦餅、煎魚餅、 咖哩角和煎雞翼。炸蝦餅外皮酥脆,內部充滿鮮蝦的鮮美;煎魚餅口感柔軟,香氣四溢;咖哩角金黃酥脆,內餡豐富;煎雞翼外皮香脆,肉質鮮嫩!👍👍👍大冬陰公湯:湯底辛辣濃郁,酸味和辣味有完美平衡,每一口都充滿刺激感覺,海鮮有大蝦和青口,蝦肉鮮嫩,青口彈牙,配上香甜蘑菇,十分滋味!😍😍😍斑蘭椰奶:有椰奶的香甜和濃郁的奶香,斑蘭香味撲鼻而來,口感獨特,消暑解渴又好味!😋😋😋荔枝味泰火特飲:甜美的荔枝汁飲品,帶有清爽的果香,紫紅的顏色,有少許橙紅花瓣作裝飾,上面再加一隻可愛熊仔冰公仔,好味之餘賣相討好!❤️❤️❤️
Thai Fire (觀塘)
觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

6天前 0 瀏覽
Thai Fire 係觀塘嘅泰國餐廳同同事一齊試佢嘅招牌菜式每一道菜都充滿泰國風味🥳✨香燒乳鴿泰式香葉炒飯 $138 呢個炒飯真係好特別香葉嘅味道非常濃郁配上香燒乳鴿肉質嫩滑口感一流!🤤✨泰火雞扒叻沙 $108 叻沙湯底濃郁雞扒又大又多汁超級厚切搭配上香辣的湯底簡直係完美組合🔥✨彩虹椰汁糕 $50 彩虹椰汁糕色彩繽紛椰汁味濃郁口感滑順😋✨蜂蜜香茅茶(壺) $38 呢杯茶清新又有益健康蜂蜜同香茅嘅結合令人心情愉快☕️✨泰牛沙冰 $68 這款沙冰真係消暑必備泰奶味道濃郁加上冰涼的口感夏天飲最啱不過了❄️🎶🎶🎶 Thai Fire in Kwun Tong offers an explosion of flavors with its vibrant Thai dishes, from aromatic fried rice to refreshing desserts. Each dish is a delightful experience that transports you straight to Thailand!🍴Thai Fire 📍觀塘開源道71號王子大廈9樓A號
Thai Fire 係觀塘嘅泰國餐廳

🎶🎶🎶

🍴Thai Fire
📍觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖
📞23600188

#ThaiFire #comfy_觀塘 #觀塘美食 #觀塘好去處 #香港美食 #香港打卡 #香港餐廳 #好好吃
2024-11-05 0 瀏覽
喺觀塘真係有好多樓上餐廳,只要係好食,自然會識搵上門,朋友一直向我推介呢間Thai Fire,我當然會嚟探店啦!內在環境坐得幾舒服,唔會太迫,睇返價錢仲非常合理!柚子沙律~非常惹味辣度十足,非常過癮!柚子帶酸甜嘅汁可以中和辣味,而蝦都非常大隻,係誠意之作!紅咖哩牛腩配薄餅~薄餅非常酥脆並且熱辣辣,一定要盡快食!配搭上紅咖哩簡直係絕配,而牛腩炆得非常淋!內裏亦夠曬入味。蝦油海鮮炒飯~炒飯份量非常大,當中蝦油嘅香味沾上每一粒飯粒,粒粒分明,證實咗廚師嘅功夫。龍眼冰~龍眼夠曬juicy,份量算多,清甜順喉。班蘭水~微甜且帶有班蘭香味,令人回味。彩虹椰汁糕~每一層都有唔同顏色,呈現出七彩顏色,非常吸引,口感軟糯,打卡一流,值得推介!

龍眼冰~龍眼夠曬juicy,份量算多,清甜順喉。
班蘭水~微甜且帶有班蘭香味,令人回味。

2024-11-04 0 瀏覽
簡直係伏到阿媽都唔認得呢一間肯定係我食過最難食嘅泰國餐廳!價錢貴唔緊要!最緊要品質整直係差到離譜。$188一個椰子雞湯 得幾啖湯都算,完全冇椰子味成碗湯得一堆菇,兩舊類似比人咬過既雞骨!都唔知係到飲緊乜!跟住呢杯特飲$48蚊⋯⋯又係得幾啖藥水味⋯真係離譜到難以置信!仲有個金邊粉完住冇味最緊要係凍冰冰!一定唔會即炒既!大佬唔該比小小良心去煮下呀!真心想講!咁既品質唔怪得完全冇生意!好好反省下啦!!!!
簡直係伏到阿媽都唔認得

呢一間肯定係我食過最難食嘅泰國餐廳!

價錢貴唔緊要!最緊要品質整直係差到離譜。
真心想講!咁既品質唔怪得完全冇生意!
好好反省下
啦!!!!

2024-11-04
2024-10-26 540 瀏覽
幾好味既燒烤蜜味雞 好鮮甜 多肉汁 招牌燒雞好食其他的菜色都好味 但比不上燒雞去過食 都係為咗燒雞今年食過最好味的泰國餐廳今日巳經係第二次光顧餐廳人很多 感覺幾良好 服務態度很好極優雅的環境舒服既梳化唔趕客唔錯既味道應該會去第三次但去前會book 位因為都好多人去食感覺幾好嘅餐廳價格便宜便宜到不敢相信埋單只係每人 120元幾好 會再去另外 飲品 和 甜品都好比心機 感覺到誠意如果可以再同老爸去就好好美味好新鮮好多靚既打咭相其他餐廳都比不上這間
幾好味既燒烤蜜味雞 好鮮甜 多肉汁

信用卡優惠
  • 泰火特飲
  • 彩虹椰汁糕
2024-10-24 696 瀏覽
最近試咗間泰國餐廳 【Thai Fire】,雖然係樓上餐廳,仍座無虛設,果有人氣,亦係聚會的好地方。😍❤️泰牛沙冰泰牛沙冰造型超級可愛,有隻牛牛奶茶冰公仔,非常吸引。冰沙的質地細膩,搭配香濃的奶茶,讓人一口接一口,根本停不下來。🧡斑蘭椰奶斑蘭的香氣與椰奶的醇厚相互融合,口感柔滑,帶有淡淡的天然甜味,讓人感受到泰國的熱帶風情。💛香辣蝦醬炒通菜味道非常濃郁,通菜鮮嫩可口,蝦醬的香氣讓整道菜充滿了風味。辛辣的程度恰到好處,卻又不至於過於刺激。💚炭燒豬頸肉拼雞肉及牛肉串燒炭燒的技術恰到好處,肉質外焦內嫩,每一口都散發著煙燻的香氣。豬頸肉的油脂恰到好處,雞肉和牛肉串燒也同樣美味,搭配店家的特製醬汁,非常滋味。💙泰式醬香蹄膀最後,這道泰式醬香蹄膀令人驚艷。肉質軟嫩,多款醬汁香濃而不膩,搭配生菜包和沙律更是絕配。每一口都讓人感受到泰國特有的香料風味,亦非常有份量。💜彩虹椰汁糕彩虹椰汁糕層層分明的彩虹色,超級美麗,滿載着椰奶的香甜,口感軟綿,絕對是完美的餐後甜品。

❤️泰牛沙冰

🧡斑蘭椰奶

💛香辣蝦醬炒通菜

💚炭燒豬頸肉拼雞肉及牛肉串燒

💙泰式醬香蹄膀

💜彩虹椰汁糕
2024-10-24 734 瀏覽
觀塘有很多大廈內也有食店,今天第一次去王子大廈,發現這裏有間裝修舒適、寬敞的泰國菜館,於是入內一試。看到餐牌上有不同款式的食物,有選擇困難症的我,最喜歡就是二人套餐。套餐有齊海鮮、肉類、蔬菜、湯、甜品,而且款款都是泰國特式食品,真是大滿足!二人餐($598)大蝦柚子沙律伴無骨鳳爪一碗滿滿的清甜柚子肉,加上已去殼的大蝦,再加上已去骨的鳯爪,整個前菜全都已去骨去殼,十分方便食用。清甜的柚子伴辣味鳳爪為前菜,很醒胃。海鮮冬陰公湯湯底以酸辣的檸檬草、香茅等香料熬煮,配以青口和大蝦而成,散發出濃郁的香氣。還有海鮮菇、雞肶菇吸收湯的美味,十分好的配搭。炭燒豬頸肉拼雞肉及牛肉串燒這些肉類以不同的醃料醃製,味道特別而香濃美味的是燒牛肉,肉質最彈牙爽口的是豬頸肉。這些炭燒食物仍保有肉汁、不會太乾。酥脆盲鰽這是驚喜之作!整條大盲鰽炸得外皮十分酥脆,而肉質嫩滑。魚肉多而沒有碎骨。雖有些酸甜的汁料供應,我覺得不點醬汁都已很美味。芒果沙冰($38)這大大杯的沙冰很吸睛,而且有很香甜,還有些果肉,十分可口。泰綠鮮奶($38)漸變的顏色十分吸引,綠茶配香滑的鮮奶,很解辣。

二人餐($598)
大蝦柚子沙律伴無骨鳳爪

海鮮冬陰公湯

炭燒豬頸肉拼雞肉及牛肉串燒

酥脆盲鰽

芒果沙冰($38)
這大大杯的沙冰很吸睛,而且有很香甜,還有些果肉,十分可口。

泰綠鮮奶($38)
漸變的顏色十分吸引,綠茶配香滑的鮮奶,很解辣。

2024-10-22 657 瀏覽
星期六傍晚的觀塘工業區平日番工多人到喊dating 約尼呢度好彩易蘊就APM旁邊鱷魚恤大廈電梯落嚟直行就見到入口。王子大廈一個商廈。易蘊企理6點半太早。無乜人去7點。開始Full… 好在有book好餓。野食算快上。。蝦油海鮮炒飯豬頸肉拼牛雞串燒柚子沙律芒果糯米飯甜品我研究左一個食法因為有子沙律入面真係勁多柚子粒粒。就係將豬頸肉包住啲柚子粒粒咁食係match 芒果糯米飯甜品芒果甜糯米很軟。好飽。碟頭都吾細
星期六傍晚的觀塘工業區
平日番工多人到喊

dating 約尼呢度好彩易蘊
就APM旁邊鱷魚恤大廈電梯落嚟
直行就見到入口。王子大廈
一個商廈。易蘊企理

6點半太早。無乜人
去7點。開始Full… 好在有book

好餓。野食算快上。。
蝦油海鮮炒飯
豬頸肉拼牛雞串燒
柚子沙律
芒果糯米飯甜品

我研究左一個食法
因為有子沙律入面真係勁多柚子粒粒。
就係將豬頸肉包住啲柚子粒粒咁食
係match

芒果糯米飯甜品芒果甜
糯米很軟。

好飽。碟頭都吾細
2024-10-19
2024-10-21 622 瀏覽
餐廳位置比較隱蔽,如果唔係朋友講開都唔知到有呢間好打卡able嘅泰式餐廳~🍝豬頸肉炒金邊粉 $138炒至金黃的金邊粉,配上鮮嫩豬頸肉,味道相得益彰,口感滑順。🥬泰火福袋 $108福袋其實是生菜包,清新爽口的生菜搭配鮮嫩的肉碎,口感層次分明,十分惹味。🥗燒牛三角沙律 $328牛肉非常嫩,口感極佳,完全不乾,沙律菜份量十足,搭配新鮮蔬菜,令整道菜更加清爽可口。🍭彩虹椰汁膏 $50色彩繽紛的椰汁膏,口感煙韌,讓人一口接一口,甜品碟上還有美麗的字樣,非常有心思。🍵熱斑茶 $38斑斕味香氣四溢,係開胃的熱飲。🥤泰火特飲 $48好靚嘅特飲,裡面搭配可愛的熊仔冰塊,好適合打卡。飲落是清新的桃味蘇打口味,甜度適中。

🍝豬頸肉炒金邊粉 $138
豬頸肉炒金邊粉

炒至金黃的金邊粉,配上鮮嫩豬頸肉,味道相得益彰,口感滑順。

🥬泰火福袋 $108
泰火福袋

🥗燒牛三角沙律 $328
燒牛三角沙律

🍭彩虹椰汁膏 $50
彩甜品4件

🍵熱斑茶 $38
熱斑茶

斑斕味香氣四溢,係開胃的熱飲。

🥤泰火特飲 $48

彩甜品4件
熱斑茶
泰火特飲
2024-10-17 541 瀏覽
超好食未食過咁好味既泰菜一定會再去肉碎生菜包 好新鮮好好味 肉汁彈出來 又彈牙個火鍋魚岩哂宜家天气 仲好hot岩坐喺度慢慢同朋友傾仲有招呼好周到每位waitress 都比較忙 但佢哋好nice有笑容好正會再去幫襯熊仔冰 和 牛仔冰好靚 岩哂打咭幾舒服既體驗好開心嘅一餐每個菜式都好美味 好地道好新鮮而且 零味精 食完唔口喝侍應都會加水 離開時巳10:00pm 去既時候要等位坐滿客等左五分鐘左右好犀利有人潮記住要book 位 如果唔係就無位都係嗰句 係好食先至咁多人
超好食

有人潮
記住要book 位 如果唔係就無位

都係嗰句 係好食先至咁多人
2024-10-14
10 分鐘 (堂食)
  • 泰綠鮮奶
  • 椰子雞湯
  • 泰式無骨鳳爪
2024-10-17 517 瀏覽
呢間泰國餐廳走高檔路線,環境舒適又播住輕快嘅音樂,啱晒放工後,食吓飯傾吓偈嘅好地方🌟青木瓜沙律🌟大大碟,食落都幾辣,木瓜絲清脆,開胃之選😋🌟陰公鮮菌烤魚🌟冬陰功湯底夠晒濃郁,味道唔算太辣,一邊飲湯,一邊食烤魚一舉兩得。烤魚炸得非常脆口,配埋冬陰功嘅味道,好match 🫶🌟紅咖哩薄餅🌟用上泰國秘製香料熬製嘅紅咖喱牛肉,肉粒非常嫩口入味,裏面仲有龍眼肉,帶出箇中鮮味👍👍 🌟小芒飯🌟泰式甜品必選嘅椰香糯米飯,配上椰汁、鮮甜嘅香芒一齊食👍👍🌟蜂蜜香茅茶🌟香茅泡茶,香茅味甘香清甜🌟泰火特飲🌟Bear bear 熊冰粒特飲,非常吸睛嘅梳打特飲👀👀,打卡一流。

🌟青木瓜沙律🌟
大大碟,食落都幾辣,木瓜絲清脆,開胃之選😋

🌟陰公鮮菌烤魚🌟

🌟紅咖哩薄餅🌟

🌟小芒飯🌟
泰式甜品必選嘅椰香糯米飯,配上椰汁、鮮甜嘅香芒一齊食👍👍

🌟蜂蜜香茅茶🌟
香茅泡茶,香茅味甘香清甜

🌟泰火特飲🌟
2024-10-14 954 瀏覽
行入店舖時、見到裝修清淡優雅、燈光令人舒服坐低後先嚟一壺蜂蜜香茅茶、香茅茶香濃加上蜂蜜、甜甜地、非常好飲、另外叫咗個青檸咸柑桔蜜、惹味開胃、 跟著我哋嗌咗三個菜分別是一客冬陰鮮菌烤魚、一客豬頸肉炒金邊粉和一客薑汁炒芥蘭苗.冬陰鮮菌烤魚、 睇得出店主用心泡製、因為一般店鋪都會用烏頭或者鱸魚、但今次是用紅鮋、非常特別、紅鮋炸得香脆可口、配上冬陰功湯、一流、平常冬陰功湯都會用草菇、檸檬葉等等、不過這間店舖用上鮮菌、見到有雞髀菇和白精靈菇、菇香味鮮、正、冬陰功湯底調教得不太辣、 加上用火爐保熱保温、絕對唔會一邊食一邊凍、保持味道、非常好、 另外一個豬頸肉炒金邊粉、金邊粉炒得有鑊氣、豬頸肉有炭香、 味道幾好、另外一個薑汁炒芥蘭苗、薑汁夠味、唔錯.食飽飽之後、再嚟多個甜品、彩虹椰汁糕、上碟時見到椰汁糕就見到廚師的用心、食咗個甜品感覺很幸福
行入店舖時、見到裝修清淡優雅、燈光令人舒服

、另外一個薑汁炒芥蘭苗、薑汁夠味、唔錯.
2024-10-11 848 瀏覽
📍Thai Fire(觀塘)呢間泰國餐廳位置好方便,無論中午定夜晚好多人食,質素好唔錯,環境佈置好靚,坐得好舒適🫶🏻青木瓜沙律清新爽口的前菜🥗 搭配新鮮的蔬菜和特製的醬汁,味道酸辣,十分醒胃😋海鮮冬陰公酸辣濃郁的湯底搭配新鮮海鮮,每一啖都好惹味,仲加入咗大量香菇,很不錯!泰式醬香蹄膀必食!份量超級引嘅豬蹄,仲大過我嘅拳頭🤣🤣 經過精心燉煮,肉質鮮嫩,搭配香脆的蔬菜,及濃郁香辣醬汁,口感味道好豐富,食完絕對好飽😆👏泰火特飲(玫瑰蝶豆花梳打)以玫瑰蝶豆花為基底,色澤鮮豔,搭配梳打水 香甜清爽,好適合夏天飲😆蜂蜜香茅茶健康茶飲~香茅香氣四溢,好暖胃🥰 非常適合作為餐後的消濟飲品彩虹椰汁糕(4件)勁靚嘅甜品🥰 七彩顏色好吸引!口感軟腍彈牙,咬下椰香濃郁,為整餐劃上圓滿的句號~
📍Thai Fire(觀塘)

青木瓜沙律

海鮮冬陰公

泰式醬香蹄膀

泰火特飲(玫瑰蝶豆花梳打)

蜂蜜香茅茶

彩虹椰汁糕(4件)
2024-10-10 686 瀏覽
想要揾個好地方 又可以party 又可以坐耐啲朋友介紹thai fire去到坐滿哂人就知食物都ok而且唔逼 地方比較大本來都無咩expectation. 但係都幾surprise.出品好靚 好美 講究光鮮亮麗講究打咭其實真係要來睇下每一個餸都好特別美味無諗過 觀塘珍珠的餐廳侍應都好比力不停倒水好努力款待坐到傾到 晚上 10點幾好又飽又好食唔錯既選擇會再來朋友生日 仲寫埋字上去happy birthday to 阿恩好warm好有心
想要揾個好地方 又可以party 又可以坐耐啲

慶祝紀念
生日
  • 彩虹椰汁糕
2024-10-07 588 瀏覽
平日夜晚八點幾 walk in都有八成滿紅咖喱牛配薄餅 $138🥘紅咖喱大概譚仔小辣 牛比較多根 唔夠淋薄餅就幾酥香 🥖配啲紅咖喱食 都會中和到啲辣香蒜甜酸汁蝦肉餅 $128🍤有六嚿蝦肉餅成個蝦肉餅都彈牙 🦐不過蝦肉味唔係好夠 有酸甜汁同埋他他醬俾你去沾嚟食蝦油海鮮炒飯 $138 🍚炒飯唔算炒得乾身 都冇咩蝦油味唔知係咪落咗少少黃薑粉去炒 所以食落口有啲苦味啲海鮮唔算太新鮮有青口🐚魷魚🦑蝦🦐睇相見間餐廳就幾靚 但去到衛生就一般
平日夜晚八點幾 walk in都有八成滿

紅咖喱牛配薄餅 $138🥘