Thai Fire

2024-08-20 429 瀏覽
睇咗評論吸引咗上嚟,但難食到要cancel埋剩低嗰啲,轉場食第二間,啲好評唔知點嚟,唔覺得係泰菜,椰子雞湯勁難飲,連一粒雞肉都冇,得幾條香茅係個勁稀嘅湯入面,完全冇雞味,另外嗌咗個青咖喱,又係冇乜味嘅,好稀冇乜料,生菜包得啲豆同勁大粒,啲豆多過肉,完全唔係平時食開嘅生菜包,救命我地食咗啲咩,真係好失望,未試過食食吓要轉場食第二間,食茶餐廳都好過食呢間,但埋單差唔多二百幾一位😤店員服務亦好一般,冇乜笑容
2024-08-19 391 瀏覽
官塘一向都多工商廈美食這次來到王子大廈的泰國菜裝修以粉紅色為主 好適合打卡呢先點杯喝的解解暑 這裡的飲品造型都好別致泰牛是泰式奶茶沙冰 味道香濃 牛牛好可愛呀斑蘭芒果椰奶椰味比較重 不會太甜泰式酸辣鳳爪鳳爪是無骨的吃起來很方便 口感爽脆對我來說辣度剛剛好 酸酸辣辣很開胃醬香蹄膀原隻豬手好大隻 豬皮煮得軟腍入味 充滿骨膠原味道甜甜的 另外配了泰式辣汁和生菜可以包著吃 感覺沒那麼膩豬頸肉拼雞牛串燒燒得外層微微焦脆 豬頸肉夠彈牙 串燒醃得很入味 單吃也好吃 如果能配個沙嗲醬就更好了豬頸肉泰式金邊粉平時的泰式金邊粉都是大蝦為主朋友蝦敏感還好這裡有別的配料選擇炒得乾爽不油膩 調味也很還原泰國吃到的最後吃個芒果糯米飯選用的芒果超甜 糯米飯軟糯綿密很不錯
官塘一向都多工商廈美食

炒得乾爽不油膩 調味也很還原泰國吃到的

最後吃個芒果糯米飯
選用的芒果超甜 糯米飯軟糯綿密很不錯
2024-08-17 377 瀏覽
人生第一次寫食評,估唔到就係為左呢間餐廳而寫🙃 首先,啲野食質素勁差,叫左啲通菜,又黃又咸,咁簡單一道菜都搞成咁。又叫左豬頸肉炒金邊粉,普普通通,完全無特色,唯一特色就係份量少🙃其三,叫埋佢餐廳最自豪既盲槽魚,成條魚攞去炸,又收2百幾蚊,完全睇唔到有咩含金量技術。其四,服務員好多,但完全無服務,坐係度你眼望我眼係度吹水,完全無服務,水都無杯。埋單$5xx 但完全唔飽肚🙃總結,價錢勁貴,服務0,質素勁差。 不可一,不可再!!!!!
2024-08-17
2024-08-17 364 瀏覽
裝修坐位係幾舒適嘅, 但食肆最重要的幾點就做唔好 !!食物: 星期六冇set, 全部單叫, 餐牌睇到一頭霧水, 泰菜來說價錢偏貴豬頸肉炒粉 - 完全冇調味, 加埋佢另上的醋汁都係冇味, 差!!蝦餅 - 老婆好想食冇小食唯有單叫例, 一碟6件收$130, 味道一般又好咸服務:店員西口西面, 如果唔係見佢地圍埋打牙較, 我仲以為去左聾啞人餐廳絕對冇下次

服務:

絕對冇下次
2024-07-06
1K
2024-08-16 555 瀏覽
想約胃民去泰國玩,佢又怕熱,咁都冇緊要嘅喺香港一樣有好多好食嘅泰國餐廳,觀塘都有一間喺商廈樓上平時食烤魚都係川式,泰式真係好少見,仲要係冬陰功湯底,勁有蕃茄香𠻹呀魚就一定係乸嚟嘅,因為真係好乸大條,魚皮烤到好彈牙,魚肉入晒味椰子雞湯都好正㗎,奶奶地嘅顏色,椰香撲鼻就咁飲好順口,唔會好刺激,雞嘅精華同椰嘅奶香煲為一體炸物拼盤係big family,乜都有真係令人興奮,有蝦餅、魚餅、咖哩角同雞翼,件件又大嚿,又炸到脆卜卜,仲有兩款醬提供,絕對大滿足甜品點都係芒果糯米飯走唔甩㗎喇,兩嚿糯米飯灑上玫瑰碎,點吓椰汁再襯芒果食,除咗泰式嘅香甜,更添一份香氣除咗食物,飲品都可以係主角㗎!好似呢個泰牛,極級IGable,杯泰茶沙冰好濃茶香綠奶都好靚仔,飲落去啖啖茉香,好似去咗泰國飲茶咁
想約胃民去泰國玩,佢又怕熱,咁都冇緊要嘅

喺香港一樣有好多好食嘅泰國餐廳,觀塘都有一間喺商廈樓上

陰公鮮菌烤魚

椰子雞湯

椰子雞湯都好正㗎,奶奶地嘅顏色,椰香撲鼻

就咁飲好順口,唔會好刺激,雞嘅精華同椰嘅奶香煲為一體

泰式炸物拼盤

芒果糯米飯

泰牛沙冰

泰綠鮮奶

綠奶都好靚仔,飲落去啖啖茉香,好似去咗泰國飲茶咁

2024-08-12
陰公鮮菌烤魚
泰式炸物拼盤
芒果糯米飯
泰牛沙冰
2024-08-15 347 瀏覽
高質素泰菜🇹🇭食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟🌟環境舒適,食物有質素,飲品十分有特點彩虹椰汁糕,煙靭有口感,必點打卡用泰牛奶茶,奶茶牛,慢慢留啲奶茶落冰,椰子雞湯香滑又有椰子味,生菜包辣度適合任何人,生菜足夠包,啖啖肉員工友善,推薦朋友聚餐時作為其一選擇
高質素泰菜🇹🇭

食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟🌟

環境舒適,食物有質素,飲品十分有特點
彩虹椰汁糕,煙靭有口感,必點打卡用
泰牛奶茶,奶茶牛,慢慢留啲奶茶落冰,
椰子雞湯香滑又有椰子味,
生菜包辣度適合任何人,生菜足夠包,啖啖肉
員工友善,推薦朋友聚餐時作為其一選擇
  • 椰子雞湯
2024-08-13 499 瀏覽
朋友帶我過嚟食呢間泰國菜,講真如果唔係佢帶我嚟我真係未必知道原來滙豐銀行隔離呢個大廈上面係有餐廳🤣因為佢個門口實在太似辦公室😂不過觀塘真係成日都要捐窿捐罅就會發現好多好嘢食🥳-茅BIG $108呢杯有啲檸檬青檸百香果酸酸甜甜咁超級解渴好清新夠冰又夠凍就算飲到最後都唔會覺得淡咗好多👍🏻-(泰火醬)芥蘭苗 $108芥蘭炒得超有鑊氣醬汁好惹味☺️啲芥蘭又好脆-柚子沙律 $108店員有講啲柚子係新鮮柚子唔係加工嘅佢係有少少辣粉同埋加咗啲醋就會酸酸地辣辣地咁作為前菜一流仲有啲洋蔥同埋蝦味蕾都覺得有好多層次🤣-斑蘭炙鳳 $368好戲在後頭!從來冇係泰國餐廳食過咁好食既雞佢係超嫩滑再加好多肉汁見到佢啲汁係咁滴就知道有幾Juicy仲要佢啲雞皮係焗得好香脆勁惹味調味得啱啱好聞到啲香料味都流哂口水🤤然後啲雞皮又好薄同埋肥瘦好平均見到中間有層黃油令到隻雞都好夠好香旁邊仲有啲碟蔬菜係好清新可以解解膩😉-小芒果糯米飯 $98最後當然要食個甜品嚟作結啦黎到泰國餐廳梗係要食芒果糯米飯糯米飯配椰漿真係一流😍芒果都好香甜😋
不過觀塘真係成日都要捐窿捐罅就會發現好多好嘢食🥳

黎到泰國餐廳梗係要食芒果糯米飯
糯米飯配椰漿真係一流😍
芒果都好香甜😋

2024-08-12 488 瀏覽
八月份,除咗係學生放暑假外,亦係好多人外出放假嘅高峰期。亦因為咁,相約接手信嘅飯局亦增加咗唔少。既然有手信收,當然要接收工及訂定位。  呢間泰菜店係網上話係打咭店全店以柔和米色配粉紅色為主,有別於傳統黃色裝飾,似間西餐廳多D。呢度提供多款特色飲品,每杯出品都可以用黎打咭。我要咗呢杯斑蘭椰奶 ($48),滿滿嘅椰香味,同斑蘭真係好夾,超好飲。友人則偏愛生果類,呢杯芒果沙冰 ($58)相當夠睇頭,飲到天然芒果味,唔係一味死甜,偶爾食到少少芒果肉,超解渴。炎熱天氣,想食個開胃沙律,呢個大蝦柚子沙律 ($108)就相當適合啦。以大量柚子肉配埋爽脆生菜絲,再加幾隻爽口蝦隻,淋上微辣酸汁,咁嘅組合點會唔開胃呀?!侍應先上小火爐,就知海鮮冬蔭公湯 ($268)將要出場。成煲橙紅色,未熱前已經聞到冬蔭公香味,成餐都可以飲到熱湯。入口偏濃味道,辣度都頗勁; 有蝦隻及青口作為海鮮代表,亦有大量菇類,幾足料。叫個幸福感滿滿名字嘅泰火福袋($108),接福袋囉。其實係生菜包。免治豬肉粒以惹味醬汁再加入豆角粒一齊炒,加咗少少辣椒有D辣度,用生菜包埋一齊食,似”福袋”外型,生菜與豬肉碎嘅混合,一淡一濃平衡晒。加點

呢間泰菜店係網上話係打咭店
呢度提供多款特色飲品,每杯出品都可以用黎打咭。

加點澱粉質,點了豬頸肉炒金邊粉 ($138),份量對眼,豬頸肉舖係金邊粉上,碟邊有齊糖/花生粒/辣椒碎,可以加埋落金邊粉一齊食。燒香嘅豬頸肉可點另上嘅酸汁,中和佢嘅膩度。
白色嘅椰汁糕就食得多,呢客咁靚嘅彩虹椰汁糕 ($50)都係第一次見同食,仲寫幾隻字,用黎做生日甜品都應該得。  煙韌口感,甜度適中,今次真係食彩虹嗒彩虹。
2024-08-11 528 瀏覽
今日食lunch發現到觀塘一間幾正既泰菜呀!環境好舒服,而且座位夠闊落!我地叫左個泰式魚餅、豬頸肉喇沙、咖哩牛肋條!個泰式魚餅口感彈牙,裡面加左蔬菜粒增加脆脆口感,另外有一層好香既香料味道,魚肉又唔會腥,好正!豬頸肉喇沙個喇沙湯微微辣,湯底夠濃郁,豬頸肉整得夠香!咖哩牛肋條煮得夠腍,咖喱汁好滑帶椰香!所有既主菜都好好味,佢地既飲品同甜品帶來更多驚喜!牛牛奶茶沙冰有一隻可愛牛牛既奶茶冰放喺上面,茶底係泰式奶茶,另外仲有熊熊蝶豆花,上面有熊熊造型嘅冰塊,下面就係顏色勁靚嘅蝶豆花飲品,味道同打卡都一樣咁正!最後就係甜品,係彩虹糕,真係好靚好有心思呀
今日食lunch發現到觀塘一間幾正既泰菜呀!
環境好舒服,而且座位夠闊落!
2090 瀏覽

我地叫左個泰式魚餅、豬頸肉喇沙、咖哩牛肋條!

豬頸肉喇沙個喇沙湯微微辣,湯底夠濃郁,豬頸肉整得夠香!

咖哩牛肋條煮得夠腍,咖喱汁好滑帶椰香!

所有既主菜都好好味,佢地既飲品同甜品帶來更多驚喜!

最後就係甜品,係彩虹糕,真係好靚好有心思呀
Thai Fire 🪷@thai.fire觀塘工廈林立,一向都係美食集中地,嚟到APM附近一間樓上泰菜🇹🇭 東南亞熱帶渡假風,以籐織同大象等件裝飾🐘 營造出悠閒舒適嘅氣氛🏝️海鮮冬陰公🍲海鮮冬陰公湯底非常濃郁,酸辣適中🥫 配料亦好豐富,有青口、蝦同幾款菇類🍄‍🟫 一啖接一啖🥄香辣泰火醬雞粒炒飯🥵用「粒」嚟形容雞塊嘅大小可能未必夠貼切😂 雞塊先炸得香口,再加入飯粒炒香🍚 表面灑上炸蒜🧅 辣味十足,但又唔會過火🌶️ 再配埋新鮮嘅青瓜同車厘茄,比例平衡🥒紅咖哩牛肉 配薄餅🥘咖哩濃稠香滑,有肉有膏嘅牛肉煮得剛剛好,非常嫩口🥩 薄餅香脆鬆化,蘸上濃郁嘅紅咖哩一流🫓彩虹椰汁糕🌈千層糕係款極花心思嘅甜品平時兩層綠白已經花費不少功夫時間,更何況係9層每一層都唔同顏色🎨 顏色鮮艷,椰香濃郁,口感軟糯有彈性🧽 食落非常有層次感🎹泰綠鮮奶🍵白綠漸層嘅泰式奶綠❇️ 濃茶濃奶,綠茶茉莉清香,口感滑順,記得先攪勻🎡泰火特飲🪻藍紫漸層嘅蝶豆花梳打,加入可愛熊仔冰🧸青檸汁同玫瑰花瓣🍋‍🟩 呢款特飲嘅清新感覺非常適合夏天享用☀️星期一至六記得thru OpenRice book枱📱Lunch同Dinner都有9折🔩 仲可以包場
Thai Fire 🪷

彩虹椰汁糕🌈

泰綠鮮奶🍵

泰火特飲🪻

泰火特飲

星期一至六記得thru OpenRice book枱📱Lunch同Dinner都有9折🔩 仲可以包場搞私人event🎊

海鮮冬陰公
香辣泰火醬雞粒炒飯
紅咖哩牛肉 配薄餅
泰火特飲
2024-08-08 435 瀏覽
觀塘一到lunch time就人山人海,想食得舒服少少,去咗樓上泰國私房菜Thai Fire食lunch。餐廳座位闊落,以柔和灰粉紅及大地色系營造溫馨自然嘅氛圍。Lunch set選擇好多,價錢$88-$118不等。泰式紅咖喱牛飯($88)牛腩炆得軟腍鬆化,毫不鞋口。紅咖喱甜甜地,辣度溫和。泰火豬豬瀑布公仔麵($108)賣相超級打卡!公仔麵如瀑布般傾瀉而下,效果澎湃!公仔麵炒得乾身香口,味道辣辣地,非常惹味,加埋芽菜、洋蔥、蘿蔔絲等同炒,鑊氣十足!豬頸肉燒至邊邊位脆口,口感爽彈,豬肉串燒都好好食,香料味突出,醃得入味,口感嫩滑。無骨鳳爪(套餐加配$28)份量好多,鳳爪去骨,食嘅時候啖啖肉,好方便。鳳爪清涼香辣,好清爽開胃,夏天熱辣辣食好消暑!彩虹椰汁糕都係呢度嘅招牌,賣相七彩繽紛,確實好打卡!如果口感軟糯D就更好啦!呢度嘅飲品選擇好多,泰式奶茶上加咗忌廉及灑上彩虹糖,少女心滿滿!龍眼冰則清新解渴,不過兩者都甜度稍高,如果可以揀少甜會更加貼心。
餐廳座位闊落,以柔和灰粉紅及大地色系營造溫馨自然嘅氛圍。
Lunch set選擇好多,價錢$88-$118不等。

泰式紅咖喱牛飯($88)
牛腩炆得軟腍鬆化,毫不鞋口。紅咖喱甜甜地,辣度溫和。

泰火豬豬瀑布公仔麵($108)

無骨鳳爪(套餐加配$28)

2024-08-04 674 瀏覽
Thai Fire (觀塘)觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖🌟泰式醬香蹄膀$388係泰式豬手~超級大份,豬手煮得很稔,一切即開,入面肉質很粉嫩粉嫩,充分軟化軟化膠原蛋白,入口即化,滑嫩鮮甜,泰式配料都很豐富,有辣椒、蒜、香草等,用生菜🥬包裹吃,很有特色的料理!🌟泰火醬雞粒炒飯 $118炒飯很有鑊氣,飯和蛋炒到粒粒分明,雞件大大塊,泰式火辣醬帶有濃郁的泰式風味,酸辣可口~飽肚之選。🌟青木瓜沙律 $88份量好足夠,多到吃不完,味道偏辣,配搭豬手一齊包住吃,都不錯!🌟泰牛$68/ 龍眼冰$48泰式奶茶沙冰🍧夏天飲真係好爽😄龍眼冰龍眼肉滿滿的,味道就偏甜,清涼解竭~
Thai Fire (觀塘)
觀塘開源道71號王子大廈9樓A號舖

🌟泰式醬香蹄膀$388

🌟泰火醬雞粒炒飯 $118

🌟青木瓜沙律 $88

🌟泰牛$68/ 龍眼冰$48
2024-08-02 481 瀏覽
環境乾淨舒適~好啱平日放工過嚟!唔洗只去商場搵食😛1. 泰綠鮮奶 $58 - 將泰國特有的香草茶與鮮奶混合而成,清爽順口。2.泰式牛奶冰 $68 -估唔到可以打卡又美味!必叫!3. 斑蘭炙鳳 $368 - 燒雞用慢煮方式,所以整隻雞好滑溜,連雞胸都一d也不鞋!D雞皮好好味!燒雞肥美!大隻!份量同味道好對得住價錢!4. 柚子沙律拼鳳爪 $108 - 這是一道典型的泰式前菜或拼盤,將泰式酸辣風味融入柚子與鳳爪,口感酸甜可口。5. 大椰子雞湯 $168 - 這道養生湯品融合了泰式烹飪元素,將整隻雞隻放入大椰子中慢煮而成,營養豐富。仲可以自行調酸度!
環境乾淨舒適~好啱平日放工過嚟!唔洗只去商場搵食😛

1. 泰綠鮮奶 $58
- 將泰國特有的香草茶與鮮奶混合而成,清爽順口。

2.泰式牛奶冰 $68
-估唔到可以打卡又美味!必叫!

3. 斑蘭炙鳳 $368

4. 柚子沙律拼鳳爪 $108

5. 大椰子雞湯 $168

2024-07-30
2024-07-26 819 瀏覽
去開觀塘探朋友,比佢推介呢間泰火泰式餐廳!椰子雞湯濃郁醇厚的奶白色湯頭,暖心養胃!泰式春卷一口咬落去食到滿滿肉餡,外皮酥脆不油膩,配著沙律醬讓人欲罷不能泰火喇沙(煎雞扒油麵底)雞扒炸至金黃酥脆的表皮下,雞肉保持著鮮嫩多汁的口感,配上Q彈有勁的油麵底,每一口都充滿著泰式香料的芬芳泰火無骨雞飯配油飯雞肉已經去骨,鮮嫩多汁。調味也剛剛好,完全突出雞肉本身的鮮美,油飯都唔錯,滿滿香茅油香呢到飲品都抵讚,菠蘿沙冰極大杯夏天飲絕對大滿足,泰火特飲有隻熊啤啤,色彩斑斕最後叫咗一份彩虹椰汁糕五彩繽紛,是濕潤香甜的椰子香,口感層次豐富而且唔會太甜泰火環境舒適,食物方面主菜、配菜還是甜品,每一道都經過精心烹調,呈現出泰式獨特的風味!

去開觀塘探朋友,比佢推介呢間泰火泰式餐廳!

椰子雞湯
濃郁醇厚的奶白色湯頭,暖心養胃!

泰式春卷

泰火喇沙(煎雞扒油麵底)

泰火無骨雞飯配油飯

最後叫咗一份彩虹椰汁糕
五彩繽紛,是濕潤香甜的椰子香,口感層次豐富而且唔會太甜

2024-07-26 747 瀏覽
觀塘有好多上樓嘅餐廳Thai fire係其中一間,其實只要食物、服務同環境有質素,就算上樓都可以好爆場!睇返餐牌,價錢合理,而且款式非常多!特別係飲品同甜品,全部都非常吸引!水蜜蜜~香甜嘅蜜桃味女仔一定會鍾意,同時配上蘭香子,既飽肚又健康!芒果沙冰~沙冰真係有芒果肉在內,真材實料!啱曬夏天享用。大蝦柚子沙律拼無骨鳳爪~柚子沙律當中均勻地灑上辣椒片,而無骨鳳爪辣度亦恰到好處,可以令人胃口大開!絕對發揮到前菜嘅功能!紅咖哩牛配薄餅~咖哩辣度唔會過份,醬汁亦裹滿牛肉,配搭薄餅,口感層次分明,非常出色!炭燒豬頸肉配雞肉牛肉串燒~外面嘅串燒通常一款肉要叫一定嘅份量,而呢度可以樣樣都試齊曬,呢個combo,真係冇得輸!當中最鍾意係牛肉串燒,有獨特嘅香料,而且肉嘅質地keep得好好!芒果糯米飯~呢個甜品除咗好食之外,打卡一流,芒果幾甜,而且糯米飯煙韌,配搭椰汁簡直畫龍點睛!咁豐富嘅泰國菜都係呢個價錢,真係好抵食,而且質量非常高!下次一定會再幫襯!

芒果沙冰~沙冰真係有芒果肉在內,真材實料!啱曬夏天享用。