2022-04-21 92 瀏覽
️終於等到四人一枱,急不及待同屋企人一齊享受美食。💚Starter: Cold cut 芝士凍肉拼盤 🧀 有Olive,Pickles, Parma ham,Blue cheese,Brie, Rocket salad. 四人share剛剛好。另外,叫左兩個set lunch, 前菜分別選擇忌廉蕃茄羅勒湯,菲達芝士火腿沙律。特別喜歡creamy 嘅蕃茄湯,先係清新蕃茄味,羅勒味後勁有回香。主菜:❤️香煎鯛魚柳配薯蓉,蘆筍,小龍蝦忌廉汁鯛魚香煎後,更顯鯛魚肉嫩滑。鯛魚本身無咩味,所以小龍蝦忌廉汁,令魚味提鮮。配菜薯蓉都很出色,非常有牛油香,而且很幼滑creamy。🧡8oz 精選肉眼牛扒,配薯仔,甘筍,肉汁肉眼牛扒五成熟,雖然看似七成熟,不過總算肉味香濃,外脆內juicy。配合岩鹽,非常之特顯肉味。💛烤斧頭豬扒,煙肉椰菜仔,薯條第一次食斧頭「豬」扒,由其The Bling Pig出名食豬,所以都有啲期待。不過斧頭豬扒比較少肥膏,所以食落一定唔會係好淋,但咁厚肉嘅豬扒,一D都無過火,仲有juicy口感。配合淡淡清甜嘅杏圃果醬,又幾match,打卡必點。Set lunch 仲包甜品及咖啡茶。
️終於等到四人一枱,急不及待同屋企人一齊享受美食。

💚Starter: Cold cut 芝士凍肉拼盤 🧀
芝士凍肉拼盤

忌廉蕃茄羅勒湯
菲達芝士火腿沙律

主菜:
❤️香煎鯛魚柳配薯蓉,蘆筍,小龍蝦忌廉汁
香煎鯛魚柳配薯蓉,蘆筍,小龍蝦忌廉汁

🧡8oz 精選肉眼牛扒,配薯仔,甘筍,肉汁
8oz 精選肉眼牛扒,配薯仔,甘筍,肉汁

💛烤斧頭豬扒,煙肉椰菜仔,薯條
烤斧頭豬扒,煙肉椰菜仔,薯條

Set lunch 仲包甜品及咖啡茶。
咖啡
2022-04-16 756 瀏覽
長假期無得飛,就去香港不同地方探訪和搵食。今天目的地是西灣河,由太安樓行出海旁,來到蘇豪東,這是一個迎著海風的休閒小區,有多間餐廳、酒吧。坐下吃個飯,把杯談天,然後再沿著海濱長廊漫步到附近的鰂魚涌公園,過了輕鬆的一天。門面寬闊開揚,氣氛輕鬆悠閑,又有陣陣海風吹過 ,這些都是我在眾多餐廳中選了The Blind Pig的原因。今天風較大,我們選了坐在較入位置的高椅,比較溫暖。由於是假期,除了平日的主餐牌外,餐廳還提供brunch早午餐,選擇種類頗多。我們點了一個小食和兩個主菜,以及兩杯飲品。Crab Cake 蟹餅($138)金黃香脆的麵包糠包住軟滑的蟹肉、洋蔥、忌廉芝士和蛋黃醬,外脆內軟,鮮甜美味。Fish & Chips 經典英式炸魚薯條($188)The Blind Pig是一間英式餐廳,來到英國,當然要食炸魚薯條。外皮酥脆,魚肉厚嫩,本身調味清淡,但配上灑在魚面上的鹽之花,即時把魚的鮮甜味帶出,又或是蘸調味醬都好好食。一份有兩大塊炸魚柳、薯條和沙律菜,好滿足。Slow-cooked BBQ Baby Back Ribs 醬燒豬肋骨($288)話明是Blind Pig,怎能不食豬呢
長假期無得飛,就去香港不同地方探訪和搵食。

今天風較大,我們選了坐在較入位置的高椅,比較溫暖。
我們點了一個小食和兩個主菜,以及兩杯飲品。

Crab Cake 蟹餅($138)
蟹餅

Fish & Chips 經典英式炸魚薯條($188)
炸魚薯條

話明是Blind Pig,怎能不食豬呢?
豬肋骨上枱時,曾懷疑會唔會食唔曬?結果是太美味了,只剩下幾根骨頭。
最喜歡它的肉質和味道。
我並不是太喜歡那些煮得過腍的肉,反而喜歡有些少嚼頭的。
今日吃的豬肋骨同樣做到「骨肉分離」,肉質保存柔軟而不是腍爛,有少許筋膜位但不韌,不會𡁻不開。
醬汁方面沒有過鹹的缺點,有少許酣酸,又有少許甜蜜,食到舐舐脷。
一份有6支骨、兩段粟米、薯條和紫椰菜絲沙律,滿足加滿足。
醬燒豬肋骨

Apple Pie A La Mode 蘋果批奶昔($72)
Latte 鮮奶咖啡($45)
奶昔好好飲,它奶味不重,杯底是蘋果醬,表面是蘋果沙冰,拌勻後酸酸甜甜,冰涼清爽。
拿鐵正常。
炸魚薯條
醬燒豬肋骨
蘋果批奶昔
2022-02-07 72 瀏覽
西餐以豬肉入饌並非新奇事,但係有冇諗過一間餐廳會用「豬」為主題呢?今次為大家介紹一間「豬」門店!最出名嘅就係佢嘅豬手喇,回味無窮!今次嚟到西灣河蘇豪區,環境近海夠chill,下午時段有豬手條選擇,呢間既🐷🐷永遠唔會令人失望👍🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🐽小食分享拼盤$318種類多元,份量澎湃🌊:有燒雞翼、迷你漢堡、雞翼、炸豬皮、薯條等等。滿足多個願望~最鍾意蟹🦀️餅,果然係名不虛傳,一試就愛上。蟹味濃而不膩,配上沙律醬綿滑,驚喜!🐽豬手條$135👍👍有別於普通原隻豬手,將豬手切條狀並炸香。經炸香後,肉質仍然軟淋,外皮香脆,選用靚豬,品質保證!再配埋個特製甜酸醬,一大享受!讚!🐽蘋果批奶昔$72 & 香蕉奶昔$72蘋果批奶昔,下層係鮮甜嘅蘋果汁,上層係軟滑cream !有創意同埋解膩;香蕉奶昔味道相對濃郁,重口味嘅你不能錯過!🐽香蕉新地$88店員話有好多人好鍾意呢一個新地!果然係好打卡,加上聰明豆點綴,10分繽紛有活力,窩夫以及雪糕均不錯,值得一讚的是雲呢拿雪糕🍦甜度拿捏得宜,雲尼拿味好自然!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🐽小食分享拼盤$318
種類多元,份量澎湃🌊:
有燒雞翼、迷你漢堡、雞翼、
炸豬皮、薯條等等。滿足多個願望~
最鍾意蟹🦀️餅,果然係名不虛傳,
一試就愛上。
蟹味濃而不膩,配上沙律醬綿滑,驚喜!

🐽豬手條$135👍👍
有別於普通原隻豬手,
將豬手切條狀並炸香。
經炸香後,肉質仍然軟淋,
外皮香脆,選用靚豬,品質保證!
再配埋個特製甜酸醬,一大享受!讚!

🐽蘋果批奶昔$72 & 香蕉奶昔$72
蘋果批奶昔,下層係鮮甜嘅蘋果汁,
上層係軟滑cream !有創意同埋解膩;
香蕉奶昔味道相對濃郁,
重口味嘅你不能錯過!

🐽香蕉新地$88
店員話有好多人好鍾意呢一個新地!
果然係好打卡,加上聰明豆點綴,
10分繽紛有活力,窩夫以及雪糕均不錯,
值得一讚的是雲呢拿雪糕🍦
甜度拿捏得宜,雲尼拿味好自然!

2022-02-02 55 瀏覽
people in Chinese New Year most likely be Chinese Yum Tea.But I chose West culture so go to eat English breakfast 👍👍The blind pig very blue and attention~We order same last Brunch very match for this taste!It has sauce, beam, tomatoes, mushrooms…Up to tea is best Ribs is never wrong in here😉😉😉

We order same last

Up to tea is best

2022-01-30 105 瀏覽
❤️💛🧡望住大海食肉肉好滿足🥰間唔中都好想瘋狂食肉肉🍗特別係大大份高質素嘅肉肉🥰今次嚟到西灣河蘇豪區望住大海食肉肉🤪餓住嚟飽住走🤣因為份量多到好誇張😛價錢合理💕💚慢煮醬燒牛肋骨配煙肉椰菜仔💚 $268整件牛肋骨都遍佈醬汁,香而且入味🤤筋位同脂肪都好少🤫基本上都係肉肉,所以口感好實在!牛肋骨慢煮後更嫩滑,份量超足夠🐮如果覺得太單調可以搭配椰菜仔一齊食✨❤️招牌德國鹹豬手❤️ $308食肉獸必食嘅肉肉就係招牌鹹豬手啦😋餐牌上標明1kg嘅鹹豬手為2人份量,不過食過都知3-4人share都得😎份量多又啖啖肉😙咬落去先係脆卜卜嘅豬皮,然後係滿滿膠原,最後就係肉質鮮嫩嘅豬肉🐷🥰沾埋芥末籽忌廉汁更正呀!豬手旁仲有烤紅蘿蔔條,大大薯仔粒🥔仲有開胃嘅醃製椰菜絲🥬🧡芝士牛堡三文治配薯條🧡 $160記住要趁熱食呀!滿滿芝士好幸福🧀吐司夾住芝士🥪芝士再夾住牛肉🥩層次分明,吐司外脆內軟🍞車打芝士香濃為成個三文治增添邪惡感🤤牛肉部分充滿肉汁💦濕潤度剛剛好,肉質嫩滑😚食多幾個都得!以上Main Course 都會附coffee or tea,凍熱都得,一樣都係大大杯☕️價錢真心合理,佢碟碟都大大份適合分享呀!下次食埋佢其他
❤️💛🧡
望住大海食肉肉好滿足🥰

💚慢煮醬燒牛肋骨配煙肉椰菜仔💚 $268

❤️招牌德國鹹豬手❤️ $308

🧡芝士牛堡三文治配薯條🧡 $160
芝士牛堡三文治配薯條

以上Main Course 都會附coffee or tea,凍熱都得,一樣都係大大杯☕️價錢真心合理,佢碟碟都大大份適合分享呀!下次食埋佢其他系列先!😗
凍咖啡

📍 The Blind Pig
📍 西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下B12-14A號舖

凍咖啡
2022-01-29 31 瀏覽
今日出咗去食晏,困左太多日屋企了,要出下去,同陽光玩下遊戲😂去咗西灣河鯉景灣,對住過海食飯,希望心情可以好啲啦,哈哈!但係鯉景灣比想像中多人,有唔少餐廳都爆滿,我哋最後揀咗呢間餐廳,雖然都只係要等大概一張枱😂但呢個時勢好少地方要等位,所以建議大家去之前,可以book枱先😚🍴 crispy pork knuckle🍴 呢個招牌菜,非常大份,完全夠兩至三位食,另有薯條,蘿蔔及薯仔,豬手外皮夠趣,而且唔會好肥,啲油因為經焗,都冇乜油,豬手肉亦夠味,另有芥辣醬點,非常好食,推介👍🏻🍴crispy chicken wings🍴 叫咗六件,炸到好趣,但雞翼肉唔算好入味,但佢有一個辣汁點,都可以補救返肉嘅味道,總括嚟講都好食👍🏻🍴beer battered fish and chips 🍴外皮好脆,有一陣啤酒味,入面嘅魚肉好實,但就比較淡味,有沙律醬搭救,兩條魚都好大條,再加上有火箭菜同薯條,份量上,一個人應該食唔晒,建議可以兩人share🥰🍴Oreo milk shake🍴非常邪惡,比較重朱古力味,冰比較粗粒,我會覺得似沙冰,多過奶昔🙂環境上呢度一流,感覺開陽,而且開大個門,感覺上唔會困住啲空氣,

🍴 crispy pork knuckle🍴

🍴crispy chicken wings🍴

🍴Oreo milk shake🍴

環境上呢度一流,感覺開陽,而且開大個門,感覺上唔會困住啲空氣,而且入邊都好乾淨,食物上不過不失,但呢度坐吓都可以refresh下😚
2022-01-25 62 瀏覽
喺鯉景灣睇海景、吹海風最吸引真係個景路旁有一排嘅餐廳 充滿西方氣息貪佢排頭位第一間 靜靜地冇乜人the blind pig有好出名嘅「豬」、「牛」、漢堡必食!認真次次嚟都必嗌嘅「slow-cook BBQ ribs」$288個醬真係好好味、肋骨嘅肉係我食過最好味嘅點解,用刀界一界就自動骨同肉分開,肉唔會起渣👍「Slow cooked shank」$180醬汁係精華,咬口好軟,連骨都咁入味。「Chicken Florentine orecchiette」貓耳粉~好香、麵好咬口 好可愛薩拉好新鮮👍人均$200~400可能要update下 佢哋除咗收Cash之外仲可以俾AlipayHK/Visa/Master card㗎😉唔好比個支付interface嚇親帶一大疊現金去食喲😂😂
喺鯉景灣睇海景、吹海風
最吸引真係個景
路旁有一排嘅餐廳 充滿西方氣息
貪佢排頭位第一間 靜靜地冇乜人

the blind pig

有好出名嘅「豬」、「牛」、漢堡

必食!認真次次嚟都必嗌嘅
「slow-cook BBQ ribs」$288
slow  cook  BBQ  RIBS

個醬真係好好味、肋骨嘅肉係我食過最好味嘅
點解,用刀界一界就自動骨同肉分開,肉唔會起渣👍
Slow cooked shank

「Slow cooked shank」$180
醬汁係精華,咬口好軟,連骨都咁入味。

貓耳粉~好香、麵好咬口 好可愛
薩拉好新鮮👍

slow  cook  BBQ  RIBS
Slow cooked shank
salad
2022-01-11 59 瀏覽
The Blind Pig(西灣河)@theblindpighk📍:西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下B12-14A號舖🚗:西灣河地鐵A出口 步行6分鐘📞:+852 2707-0002💲:~HKD290/head for lunchFood quality✔️:醬燒豬肋骨排、白酒煮荷蘭藍青口(300g)👌🏼:朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕、煙三文魚班尼迪蛋、雜莓楓糖法式吐司總結:😋一間英國菜酒吧 3個女仔無叫野飲喊咗5碟 係超飽 已經係第二次食呢個集團旗下嘅餐廳 我甚至覺得呢間更好食 5碟都無伏 好食😋😋醬燒豬助骨排係必叫 果然有個pig字做餐廳名 做豬類嘅料理冇令人失望 bbq醬非常濃 出面睇落會以為煮過龍 但由於慢煮整出嚟切開時肉質剛剛好 非常嫩滑 配埋椰菜沙律🥗薯條同烤粟米🌽 非常至咁健康😋白酒青口好食 清洗得幾乾淨食咗好幾隻都冇沙 白酒配埋白酒 忌廉 辣椒 火葱 芫荽真係簡單地好食😋價錢都係正常cafe價 但份量都唔惹少 3個女仔其實叫兩三碟嘢再叫杯酒chill下200蚊左右都夠飽 我哋係愈級挑戰🤔煙三文魚班尼迪蛋我猶疑咗好耐 原因係兩隻蛋難得做到流心狀態 加埋最下層toaste
🚗:西灣河地鐵A出口 步行6分鐘
📞:+852 2707-0002
💲:~HKD290/head for lunch

Food quality
✔️:醬燒豬肋骨排、白酒煮荷蘭藍青口(300g)

總結:

醬燒豬肋骨排

白酒煮荷蘭藍青口(300g)

雜莓楓糖法式吐司

🤔煙三文魚班尼迪蛋我猶疑咗好耐 原因係兩隻蛋難得做到流心狀態 加埋最下層toasted bread其係幾正 耐何中間層煙三文魚實在太冇味 而且得一層料 層次感太單一 個人建議都係傳統加ham煙肉呢啲重口味落返荷蘭醬最正
煙三文魚班尼迪蛋

🤔甜品嘅心太軟同法式吐司好食😋 唯一改善就係太甜
朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕

🤔員工都係外國人 而幫襯嘅人都有一部分係外國人 大家練練英文啦

😨近海本身係個優點 耐何對住水警總部食變成一個缺點 而且比建築物遮哂 咩水都睇唔到
😨本身間嘢都唔大 所以有戶外位 但佢嘅戶外位比較細 應該只係比人飲下酒食下小食only 而且超多人食煙 坐入面又冇遮冇擋 幾乎硬食哂

醬燒豬肋骨排
白酒煮荷蘭藍青口(300g)
雜莓楓糖法式吐司
煙三文魚班尼迪蛋
朱古力心太軟配雲呢嗱雪糕
2022-01-07 48 瀏覽
今晚約咗朋友喺西灣河蘇豪東呢邊飲嘢傾計,真好~係屋企附近連車都唔洗搭,成日過嚟都得😆-🍸Day dream $88佢有檸檬酒、薑乳酪、蜜糖柚子,飲落去似檸檬糖,都幾清新😚-🍹Catch me if you can $88呢個杯好得意呀係條魚既造型🐟飲落去甜甜地幾適合女仔飲☺️-🍹Vodka punch $78我呢杯幾重橙味,都係甜甜地幾啱女仔飲,酒味唔太重😌-Mussels 300g $178好鍾意佢個汁,好creamy,啲青口煮得好嫩,仲有薯條,配酒傾計👍🏻-🍄Mushroom Risotto $168黑松露味好香,加埋啲芝士超夾,亦唔會太濕剛剛好,好夠味好好食😋-Knuckle $308 -50% ➡️$154呢個豬手真係必叫呀!啲皮係勁脆!肉質好嫩,同埋個醬應該係蘑菇醬,好鐘意個醬,好特別😍佢星期一二仲要做優惠!有半價呀!超抵😍如果坐外面就chill啲既,怕凍佢地會開暖爐🥰
🍸Day dream $88
佢有檸檬酒、薑乳酪、蜜糖柚子,飲落去似檸檬糖,都幾清新😚
🍹Catch me if you can $88
呢個杯好得意呀係條魚既造型🐟飲落去甜甜地幾適合女仔飲☺️
🍹Vodka punch $78
我呢杯幾重橙味,都係甜甜地幾啱女仔飲,酒味唔太重😌
Mussels 300g $178
🍄Mushroom Risotto $168
Knuckle $308 -50% ➡️$154
佢星期一二仲要做優惠!有半價呀!超抵😍

如果坐外面就chill啲既,怕凍佢地會開暖爐🥰
2021-12-16 57 瀏覽
上星期去過鯉景灣海旁一帶, 發現有幾間chill chill地嘅西式餐廳,今日收工同同事再去搵新野食。✧話明西式餐廳,梗係要有啲情調,呢度都採用左偏黃嘅燈光,營造出一股昏暗滲透微光嘅感覺,加埋幾個火爐,幾有歐式風格,比你享受住海風,睇波、飲酒、食煙,嚟個work life balance。✧🪄啤酒、cocktail、選擇都好多,淨係啤酒都有六七款,好大杯,女仔飲唔晒可以share,氣量十足。✧🪄BBQ豬肋骨醬汁好惹味,而且夠多,包住成條豬肋骨,豬肋骨兩側都有肉,唔係淨係食醬,幾抵食。✧🪄手撕牛三文治麵包有烘底,外層好脆,啲牛既醬汁好juicy,一份4人分,食完都覺得未夠喉。✧🪄墨西哥nachos以大份取勝,攪溶咗既牛油果,好易入口✧🪄蝦沙律就正常發揮,5隻蝦配牛油果粒同沙律菜。✧仲有辣辣地,好刺激味蕾嘅水牛雞翼

🪄BBQ豬肋骨

🪄手撕牛三文治

🪄墨西哥nachos
以大份取勝,攪溶咗既牛油果,好易入口

🪄蝦沙律就正常發揮,5隻蝦配牛油果粒同沙律菜。

仲有辣辣地,好刺激味蕾嘅水牛雞翼
2021-12-14 361 瀏覽
西灣河一向都美食林立,除咗好多小店之外, 原來海旁都有好多高質西餐廳, 呢間餐廳環境都幾舒適,週末午餐時間都幾多人嚟食,食物質素都唔錯~👍今次叫咗Set Lunch,每個set都會跟飲品,仲可以加錢要埋餐湯、前菜。1. 🐮慢煮醬燒牛肋骨 ($248)呢個菜式比較少喺其他西餐廳見到, 一上枱已經覺得好震撼,好大份,足夠三至四人份量!😆 牛肋骨經過慢煮之後,好容易切開,入面肉質好粉嫩,煮到軟腍又入味😋,仲好少肥肉~😌👍 伴碟仲有啲炒過嘅椰菜仔,可以解一解膩😂2. 🦑🦐西班牙海鮮飯 Seafood Paella ($228)呢個海鮮飯用咗好多海鮮整成,有大蝦、帶子仔、青口、蜆、魷魚,都幾新鮮,係個蜆有少少沙🙊 飯熟度剛剛好,口感幾煙韌😎👍 吸收哂海鮮嘅精華😋,帶少少辣味,開胃惹味!😜👍3. 🐟經典英式炸魚薯條 ($188)即叫即炸,有大2件, 炸粉唔會太厚,炸到外皮鬆脆,魚肉肉質嫩滑, 仲有好多 粗薯條伴碟! 正! 🤩4.🥗凱撒沙律 (+$28) 都幾大份,至少夠2人食,沙律菜上撒咗大量芝士和麵包粒,沙律菜都好新鮮!👍5. 🥣餐湯: 南瓜湯 (+$28)南瓜味好濃郁,入口好creamy~P.

1. 🐮慢煮醬燒牛肋骨 ($248)

慢煮醬燒牛肋骨

西班牙海鮮飯

3. 🐟經典英式炸魚薯條 ($188)

經典英式炸魚薯條

4.🥗凱撒沙律 (+$28)

凱撒沙律

5. 🥣餐湯: 南瓜湯 (+$28)

南瓜味好濃郁,入口好creamy~
南瓜湯

P.S. 有點美中不足嘅地方就係餐具唔算好乾淨,我要再找店員更換過🙈
咖啡

2021-11-21
5 分鐘 (堂食)
慢煮醬燒牛肋骨
凱撒沙律
南瓜湯
太安樓相信大家都好熟悉 就算未食過都會聽過但係鯉景灣相信就唔係太多人識😌其實佢只不過係太安樓行出兩三條街左右係海傍隔離 都算迷你嘅SOHO 區雖然呢d 餐廳價錢唔平 🧐但係間唔中生日 紀念日慶祝一下 都係幾好嘅選擇 如果係SOHO 區黎講 今次介紹嘅餐廳 價錢黎講都唔算話好貴 值得大家去試下🥳🥳🥳呢間餐廳入到去嘅地嘅感覺係好舒服 好chill員工都好熱情 服務態度好好因為我地今次係平日去🤩就偏靜一D 對我地黎講反而靜靜地仲好可以一邊食下野 一邊傾下偈但係燈光就有啲暗 見到有客人😚要用電筒照住餐牌先睇到🌟水牛城辣雞翼 $118唔知呢度有無雞翼控 雖然👧🏻唔太食辣但係都覺得好好食 食辣野真係會上癮架一路食 一路覺得辣😂🌟烤斧頭豬扒 $252上次係同一個系列嘅餐廳試過豬手無理由又食番一模一樣嘅野架嘛🥳所以就試下食 斧頭牛就食過 超級大份嘅而呢個斧頭豬扒就比想像中細分肉質都幾嫩 烤得岩岩好 非常入味😚🌟經典英式炸魚薯條 $188食得英國菜 真係不得不提佢地嘅炸魚薯條好懷念以前可以係外國望住個湖 🥺坐係草地食fish n chips 嘅日子呢個菜真好耐無食 餐廳亦都炸得好脆好香口😋🌟凱撒沙律 $
太安樓相信大家都好熟悉 就算未食過都會聽過

呢個菜真好耐無食 餐廳亦都炸得好脆好香口😋

🌟凱撒沙律 $118
其實大部份西餐廳嘅凱撒沙律都係大同小異
呢一間都唔例外 普普通通正常發揮😝

📌The Blind Pig (鯉景灣)
西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖
🚇港鐵西灣河站 A 出口, 步行約7分鐘

📌The Blind Pig (諾士佛臺)
尖沙咀諾士佛臺1號地舖
🚇港鐵尖沙咀/尖東站 B1 出口, 步行約5分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#西灣河 #鯉景灣
2021-12-12 31 瀏覽
朋友帶路搵食,西灣河近海邊有好多餐廳,有戶外區或室內,吹下海風幾好舒服餐牌選擇多,周末仲可以食全日早餐!主食有慢煮肋骨,炸物類,仲有牛扒,炸魚薯條等等選擇仲有麵包,漢堡!選擇好多~沙律款式也不少呢~先點一客沙律,用醋調味,幾新鮮開胃,味道唔錯,幾開胃接住上小吃,炸雞肉條,好脆口,配埋醬食岩岩好,有點辣味幾好食飲品方面,有好多唔同既調酒,$62起,選擇都多,有無酒或有酒選擇!主食配多份豬肋骨,慢煮肉香嫩滑有肉汁,配埋沙律同薯條,仲有原件燒粟米份量超大份,足2-3人份量食好好食!The Blind Pig (太康街) 西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下B12-14A號舖
餐牌選擇多,周末仲可以食全日早餐!
主食有慢煮肋骨,炸物類,仲有牛扒,炸魚薯條等等選擇
仲有麵包,漢堡!選擇好多~沙律款式也不少呢~
先點一客沙律,用醋調味,幾新鮮開胃,味道唔錯,幾開胃

份量超大份,足2-3人份量食好好食!
The Blind Pig (太康街)
西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下B12-14A號舖
2021-12-05 47 瀏覽
趁著星期五happy Friday,忙完成個禮拜,終於可以約埋班朋友出黎鬆一鬆。鯉景灣海邊一帶有很多餐廳,今次揀左呢間比較新嘅The Blind Pig. 之前試過喺隔離嘅The Salted Pig食嘢,一問之下,原來兩間餐廳是同一集團。喺The Blind pig 甚至可以點埋The Salted Pig餐單上面嘅食物,選擇更加豐富。餐廳其實係一間酒吧,有好多外國客人一路睇波一路飲啤酒,氣氛不錯。Sharing snack platter咩都想試下食,所以叫snack platter就最啱啦。細細件,可以試多幾款。個小食拼盤有蘇格蘭雞蛋,豬皮脆片,脆豬肋骨,迷你牛肉漢堡,香料雞翼,蟹餅,酥脆魷魚圈,薯條。蘇格蘭雞蛋出面包左層免治豬肉同麵包糠,炸得好脆,入面係溏心蛋,啲蛋黃流出黎,蛋香充滿口腔。個迷你牛肉漢堡,唔好以為佢細細件,味道實在不錯呢。牛肉很juicy,份量又不會太多,食完仲有胃口食其他嘅小食。豬皮脆片咬落卜卜脆,簡直好似食緊薯片咁啊。點埋三個唔同風味嘅醬汁,真係好享受。魷魚韌韌地,𡁻落好有口感。Cold cut and cheese platter意式凍肉芝士拼盤,意大利風

Sharing snack platter

Cold cut and cheese platter
意式凍肉芝士拼盤,意大利風乾火腿,莎樂美腸,意大利火腿,雜錦芝士,酸麵包,醃菜。
意大利火腿鹹鹹香香,配上無花果和杏脯果乾,一起吃很解膩。火腿的鹹味混合無花果的清甜,在嘴巴裡融合在一起,細細品嚐,味道恰到好處。

招牌豬手脆條
見到廚師推介,就試下啦。點知有意外驚喜。很大份,豬肉好入味,應該係醃製咗好耐。鹹淡啱啱好,而且豬肉一啲都唔老,亦唔會好肥膩。個醬汁有香茅味,能夠更加增加胃口。呢個菜式值得一試。

甜品 Banana Bread Pudding
身為螞蟻人,又點少得甜品。睇下dessert menu,揀左個香蕉麵包布甸。麵包布甸上淋上香甜的拖肥醬,布甸軟軟滑滑、入口即化,拖肥醬香味濃郁,再配上雲呢拿雪糕,為呢餐劃上完美的句號。

呢餐飯人均消費約$200。能夠吹住海風,望住夜景享受美食,是週末不錯的一個選擇。
2021-12-02 48 瀏覽
早排經過西灣河,見到呢邊餐廳都幾熱鬧,選擇又多,諗住間間試下未諗到叫咩食,叫左杯Day dream $88 飲住先酸酸地幾開胃安格斯肉眼牛扒 $328本身係美國牛,肉味香濃,五成熟岩岩好小食拼盤 $318個炸蛋似泰式蝦餅,好惹味😋

未諗到叫咩食,叫左杯Day dream $88 飲住先
酸酸地幾開胃

安格斯肉眼牛扒 $328
本身係美國牛,肉味香濃,五成熟岩岩好

小食拼盤 $318
個炸蛋似泰式蝦餅,好惹味😋