2019-10-17 693 瀏覽
千禧新世界香港酒店大堂酒廊The Lounge「情迷朱古力」下午茶套餐包括,朱古力芝士餅,朱古力法式燉蛋蛋糕,64%純黑朱古力炮製朱古力撻,柚子朱古力閃電芭芙,朱古力紅莓鬆餅及榛子朱古力球。鹹點包括:鵝肝醬紅菜頭牛油多士、意大利巴馬火腿伴蜜瓜、蟹肉沙律三文魚籽撻及焗鮑魚雞肉酥等。下午茶套餐包括咖啡、茶或香草茶一杯。「情迷朱古力」下午茶於2019年10月1日至12月31日每天下午2時30分至5時30分供應,星期一至五每位港幣238元,兩位用港幣438元。

下午茶套餐包括咖啡、茶或香草茶一杯。

Passion  Fruit  Tea

Passion  Fruit  Tea
2019-08-03 661 瀏覽
放假同閨蜜嘆下午茶,過一個休閒嘅下午。喺網上見到好多酒店都有推岀下午茶套餐,經過篩選後我哋決定去千禧新世紀酒店的the lounge,地點方便就近尖沙咀同紅磡。餐廳位於酒店大堂層,環境舒適,有唔少人同我地一樣黎享受美好嘅下午茶時光。套餐包左兩杯飲品,可自選咖啡、茶或者花茶等首先上枱嘅係熱辣辣三款鹹點。黑松露忌廉龍蝦酥盒,外皮酥脆龍蝦肉配上黑松露味道濃郁,我覺得係三款中最好食。蟹肉牛油果雲吞,入面滿滿牛油果,但食落唔太感覺到有蟹肉。蕃茄迷你漢堡,味道普普通通,唔算特別。七彩繽紛賣相好靚😍茶點中最吸引我嘅係焗鮑魚雞肉酥,撻身酥脆配上鮑魚口感一流而店員建議我哋首先食南瓜鬆餅,新鮮製作熱辣辣,配上果醬味道香甜。綠茶黑豆蛋糕,淡淡綠茶味不錯但有點乾。甜點中我最愛紅桑子朱古力忌廉蛋糕,酸中帶點微甜, 而楓糖漿合桃慕絲蛋糕味道唔係人人喜歡,甜中帶點苦澀味。甘橘球味道酸甜清新,黑加倫子慕絲蛋糕果味香濃。蟹肉沙律三文魚籽酥盒,酥皮口感有點似鳳梨酥個外皮,入面滿滿蟹肉配上一咬即破三文魚籽口感幾特別。鵝肝醬紅菜頭多士,紅菜頭帶點酸味令鵝肝醬變得容易入口。醃蘿蔔芝士卷配合桃,味道幾特別。份量實在太多,我哋兩個
放假同閨蜜嘆下午茶,過一個休閒嘅下午。
地點方便就近尖沙咀同紅磡。

套餐包左兩杯飲品,可自選咖啡、茶或者花茶等

首先上枱嘅係熱辣辣三款鹹點。
蟹肉牛油果雲吞,入面滿滿牛油果,但食落唔太感覺到有蟹肉。
蕃茄迷你漢堡,味道普普通通,唔算特別。

七彩繽紛賣相好靚😍
茶點中最吸引我嘅係焗鮑魚雞肉酥,撻身酥脆配上鮑魚口感一流

綠茶黑豆蛋糕,淡淡綠茶味不錯但有點乾。

甘橘球味道酸甜清新,黑加倫子慕絲蛋糕果味香濃。

鵝肝醬紅菜頭多士,紅菜頭帶點酸味令鵝肝醬變得容易入口。
醃蘿蔔芝士卷配合桃,味道幾特別。

份量實在太多,我哋兩個食唔晒最後要打包甜點。
多間銀行信用卡有折扣,我地用匯豐白金咭有八折,間唔中一次同閨蜜嘆下午茶都唔錯。

2019-07-11 1517 瀏覽
寫完水蛇春長的遊記,又來一篇下午茶分享,讓自己回一回氣。千禧新世界香港酒店的 The Lounge,最近推出了「夏日色彩下午茶」,只需$438兩位起(另附75折優惠),就可在悠然優雅的環境下,享受一頓色彩繽紛的美味下午茶,性價比超高!位於大堂層的 The Lounge,裝潢糅合現代家居客廳設計的格調,用色暖和鮮明,加上天然日光,營造出溫暖舒適的環境;如非上午看了一場廢到不能再廢的記招,應該是心情大好的...  茶道能令人心神安寧、心靈充實,這天還是先來一茶壺熱茶平伏心情吧!我選了 Strawberry Tea,有果香但並沒甜味,配搭鹹甜茶點都不錯,值得一試。下午茶定價分兩種,週一至五 每位$238/兩位$438,週末及假期 每位$298/兩位$538,後者會多三款精緻鹹點。而只要申請成為「Epicure 嘗薈」會員,整餐消費就可獲75折,即是每人百多元就可以在美景下悠然享受下午茶,非常超值!飲品方面,除了自選咖啡、茶或香草茶,也可加$25將飲品升級至氮氣冷萃咖啡。首先趁新鮮熱辣品嚐週末限定的三款點心,分別是黑松露忌廉波士頓龍蝦酥盒、和牛漢堡包拌番茄胡椒醬,以及阿拉斯加蟹肉牛油果香芒卷。

首先趁新鮮熱辣品嚐週末限定的三款點心,分別是黑松露忌廉波士頓龍蝦酥盒、和牛漢堡包拌番茄胡椒醬,以及阿拉斯加蟹肉牛油果香芒卷。三款鹹點都鮮味滿載、非常好吃,而且都幾適合送酒,酒鬼們可以考慮 side order。

而三層架上則是平日下午茶也會包括的茶點,當中最吸引要數大大件又鮮美的焗鮑魚雞肉酥,撻身又酥脆十分好吃;再加上蟹肉沙律三文魚籽酥盒、鵝肝醬伴紅菜頭牛油多士、醃蘿蔔藍芝士卷,還有每日精選三文治,都幾飽足的~
甜點則紛紛以彩虹色調亮相,賣相、創意、質感及味道都十分高分:其中最愛清幽的綠茶黑豆磅蛋糕,以及酸甜清新的柑橘球,口味驚艷!而紅桑子朱古力忌廉,以及黑加侖子慕絲則是果味香濃之作;最後楓樹糖漿合桃慕絲吃起來竟有吃熱香餅的錯覺,太有趣了~
最後連下午茶的靈魂---鬆餅,也特別用上新鮮焗製南瓜鬆餅,味道香甜之餘,又加了南瓜籽更健康又富口感,我喜歡!
最後,酒店也新推出了 $538【暑期親子咖啡拉花班】,一位家長可與一位小朋友一同學習沖製 Cappuccino 泡沫咖啡 及 babyccino 泡沫鮮奶,並於課程後享用一人份全新夏日色彩下午茶套餐,以及兒童小食拼盤,且獲贈精美禮物一份。也是不錯的夏日親子活動哦!
2019-07-09
2019-06-21 778 瀏覽
2019年6月19日 (星期三) 2:30pm 32°C 餐廳展現時尚悠閒的「生活空間」,讓身處繁華尖東區內的食客悠然享受簡約清新的美食和飲品。裝潢設計糅合現代家居客廳的風格,採用鮮明暖和的色調,加上落地玻璃窗透入的天然日光,營造出清新明亮的氛圍。 該餐廳主打一系列精緻自家製甜點,陳列於透明玻璃餅櫃內,另供應亞洲及西式輕盈小食,以及多元化的特色飲品和酒精類飲品,包括逾20 款的香茗和醇茶雞尾酒。 閒適愜意的氛圍配以富彈性的活動座位編排,使場地十分適合客人談天說地、或舉行商務酬酢、雞尾酒會及各式需要簡單餐飲服務的活動聚會等。🌸 英式下午茶以花為主題,創作了一系列馥郁精緻甜品,並加上鮮花作點綴,讓食客嚐花之餘又能賞花。 各款以清幽花瓣入饌的甜點和美味鹹點,再喝杯溫熱的奶茶,留一口花香餘韻,至為愜意。❤❤ 每張餐桌之間相隔一段距離,談話聲音不會影響隔離食客,具有自成一角之感。 環境光亮整潔,餐具乾淨。 店員非常樂意替客人拍照留念。 店主於食客用餐時,會播放古典音樂,使環境更高尚,氣氛更愉悅。 先座窗口位置,後再轉往裏面梳化位置,變相本人可以拍攝 2 種不同風格的相片呢 ~ 為慶祝本人的 1

2019年6月19日 (星期三) 2:30pm 32°C

20 款的香茗和醇茶雞尾酒。

環境光亮整潔,餐具乾淨。

店員非常樂意替客人拍照留念。

為慶祝本人的 19 週年紀念,特地選擇此餐廳用膳。

人數:2人 ( 8折:HK$374.4)

📞 家人約 1 個月前電話訂位,所以抵達後不用排隊輪候。

花漾英式下午茶

熱奶茶以玻璃壺盛載,茶味香濃,用過濾網慢慢地濾過茶葉,藝術又寫意。侍應生會不時為你添加熱水,可以無限次加入添飲 ❤❤

【 下 午 茶 時 間 / 價 錢 】:

2:30pm – 5:30pm

星期一至五:HK$218 / 1 位,HK$416 / 2 位

星期六、日及公眾假期:HK$298 / 1 位,HK$538 / 2 位

【 最 佳 食 法 】:

三層黑色膠碟上放滿精緻糕餅、鹹點和甜點,層次分明整齊。吃時要遵循由淡而重,由鹹而甜,由下而上的法則,讓味蕾慢慢品出食物的真味,再啜飲幾口芬芳濃郁的咖啡或香甜純滑奶茶,人生一樂也 ❤❤

【 精 選 美 食 】:

7. 茉莉花茶朱古力撻

8. 菊花慕絲桂花啫喱

9. 洛神花雲呢嗱慕絲

10. 櫻花水信玄餅

11. 新鮮焗製鬆餅(伴以果醬和忌廉)

【 第 一 層 】:

煙燻三文魚、法式酸忌廉、三文魚籽 - 三文魚新鮮軟滑,入口即溶,魚籽卜卜脆,散發海洋氣味,如果份量再多一些會更佳!

每日精選三文治 - 蕃茄、青瓜爽口,只是麵包質感欠軟綿。

藍紋芝士配意大利風乾火腿、西芹及脆果仁 - 酸、鹹、苦味特濃,猶如人生,複雜而不討好。

【 第 二 層 】:

櫻花水信玄餅 - 水潤晶瑩,櫻花藏於內,藝術感一百分,花香撲鼻,每啖都充滿水份。

洛神花雲呢嗱慕絲 - 賣相吸睛,粉紅色漂亮,流露春夏氣息,滑溜美味,餅底香脆。

茉莉花茶朱古力撻 - 一吃便知道是高級朱古力,香醇濃郁,茉莉花味份外出眾,使人難忘,頂上更放了一塊銀箔,構思創新。

新鮮焗製鬆餅 - 不溫不熱,塗抹忌廉牛油,味道一般。

【 第 三 層 】:

焗鮑魚雞肉酥 - 酥脆香口,鮮味獨特,十分喜歡!

菊花慕絲桂花啫喱 - 面層一朵花形糖霜餅,脆脆甜美,內層啫喱粒菊花味濃,慕絲幼滑。

荔枝玫瑰慕絲蛋糕 - 玫瑰花味香,蛋糕質感綿密,切合花漾主題。

鵝肝慕絲伴牛油麵包配無花果醬 - 鵝肝濃郁,軟滑香腍,一絲鹹鹹,的確惹味。

【 飲 品 】:

下午茶套餐包括咖啡、茶或香草茶一杯。同時,亦提供多款花果茶選擇,包括玫瑰花茶、桂花開花茶、黑加侖子洛神花茶、紅桑子玫瑰花茶及菠蘿桂花茶。

【 食 品 薈 萃 】:

荔枝玫瑰慕絲蛋糕

菊花慕絲桂花啫喱

櫻花水信玄餅

洛神花雲呢嗱慕絲

茉莉花茶朱古力撻

新鮮焗製鬆餅( 伴以果醬和忌廉 )

煙燻三文魚、法式酸忌廉、三文魚籽

藍紋芝士配意大利風乾火腿、西芹及脆果仁

每日精選三文治

【  影 片 】:

【 環 境 】:

【 溫 馨 提 示 】:

需要電話 / 網上訂座

用餐時間為 3 小時

逢星期六、日及公眾假期會額外多三款食品:波士頓龍蝦酥盒、和牛漢堡包及阿拉斯加蟹肉卷。

可享免費無線寬頻上網服務

接受舉辦各類型的社交活動

可用信用卡、Apple pay、Android pay 及 Samsung pay

恒生白金信用卡可享 8 折優惠

菊花慕絲桂花啫喱
櫻花水信玄餅
洛神花雲呢嗱慕絲
茉莉花茶朱古力撻
新鮮焗製鬆餅( 伴以果醬和忌廉 )
煙燻三文魚、法式酸忌廉、三文魚籽
2019-03-05 1525 瀏覽
第二次嚟食依然係甘高汁,服務親切熱情,坐得又舒服,信用卡優惠仲有得打85折~Afternoon tea $416(2位)咸點有5款;鵝肝慕絲伴牛油麵包配無花果醬藍紋芝士配意大利風乾火腿煙燻三文魚配法式酸忌廉三文魚籽精選三文治焗鮑魚雞肉酥👍🏻焗鮑魚雞肉酥好出色,微熱鬆化既外層配合濃郁內餡,好想食多一件一!👎🏻藍紋芝士配意大利風乾火腿,blue cheese not a cup of my tea甜點同樣有5款;南瓜芝士蛋糕栗子蛋白蛋糕開心果朱古力蛋糕黑加侖子慕絲柚子撻😻南瓜芝士蛋糕好特別,creamy 幼滑芝士配南瓜好夾~😵柚子撻味好漏同好似有香精油味甘,有d好奇怪...

Afternoon tea $416(2位)
咸點有5款;
藍紋芝士配意大利風乾火腿
煙燻三文魚配法式酸忌廉三文魚籽
精選三文治

甜點同樣有5款;
開心果朱古力蛋糕
黑加侖子慕絲
柚子撻

😻南瓜芝士蛋糕好特別,creamy 幼滑芝士配南瓜好夾~

😵柚子撻味好漏同好似有香精油味甘,有d好奇怪...
2019-02-18
下午茶
2019-02-04 2400 瀏覽
一年一度同朋友一齊黎嘆個tea,坐係半圓梳化位,可以嘆足一個下午。呢間酒店算新,啲設施仍然ok,喜歡佢好舒服嘅感覺。坐係度真係唔覺時間過㗎可以坐呢邊半圓位,私隱度都幾好,真係講咩都得。兩位538,如果做佢酒店會員(免費㗎,不過要等2個星期左右),仲有折。有熱食,幾特別,唔會伏,味道都唔錯。蛋糕類,酥同鬆餅款都ok,完全係有讚無彈。係有一個藍紋芝士我地都唔係太識食,覺得唔啱胃口。朋友另外order小蛋糕,呢個蛋糕好味,係青蘋果,唔係假甜假味,有埋餅底,口感一流。再黎latte一杯,好圓滿啦,由2點半坐足3個幾4個鐘,傾計都傾得好暢快。入夜後又另一種感覺。

呢間酒店算新,啲設施仍然ok,喜歡佢好舒服嘅感覺。

坐係度真係唔覺時間過㗎

可以坐呢邊半圓位,私隱度都幾好,真係講咩都得。

有熱食,幾特別,唔會伏,味道都唔錯。

入夜後又另一種感覺。
2019-01-09 961 瀏覽
假日tea set比平日款多左2-3款食物,三款熱食先係重點推介,有一口burger! 超好食,仲有個酥皮底既蟹肉tart! 至於甜食都唔錯,冇想像中咁甜,佢壺茶仲會keep住幫你refill, 坐到7點都冇人趕😂😂 好正!但假日set就貴d~
2018-11-14 936 瀏覽
星期六約埋兩個buddies 去high tea, 呢度環境唔錯,係市區酒店,餐廳內又靜靜地,啱晒姐妹傾計hea 一個下晝。三個人點了三份tea set, 職員話逢星期六大廚都會準備多3款咸點喎,今日就係和牛漢堡,阿拉斯加蟹卷同一份春卷(唔記左個名!)呢3款都堅好味!個tea set 架就有一層係咸點,一層甜點,印象最深既係個鵝肝,甘香唔油膩。最唔滿意既係其中一個柚子甜品,太甜,甜到有點難入口。飲品方便,我揀左個伯爵巧克力,可以配牛奶,但我唔飲奶茶既,就淨上,朱古力味微弱,沖多兩杯都已經變左伯爵茶啦!可以環境同心情影響,我一個人真係食晒全份,同行2位就各食剩2件。
2018-11-10
2018-09-29 1912 瀏覽
日航酒店隨著管理權的移交,於2016年完成翻新工程後,改名為千禧新世界酒店。裝修過後沒有富麗堂皇的水晶燈,摒棄雕花龍鳳,改為走時尚簡約型格風,更為年青一代所接受。 慶生日帶上bb,想坐得舒適又想慢慢食,於是選擇了The Lounge的下午茶。穿過大堂,上半層樓梯就是The Lounge所在,不過主要通道為樓梯,推著bb車上落會有點困難,不然乘電梯前往,可惜只有一部電梯能到達M/F,等到天荒地老呢! The Lounge以啡色木系為主調,配襯藍色扶手椅,暖和對比,極高樓底加上落地大玻璃窗,室內充滿自然日光,令環境倍添舒服休閒感覺。星期六下午雖然幾乎滿座,但檯與檯之間保持了一定的空間距離,不怕受左右隔離交談之影響,寧靜悠然。 除了tea set供應外,亦有提供各式各樣的糕點。 Afternoon tea set 由2:30至5:30供應,價錢為$198一位,$378兩位,某些信用卡享有8折優惠,訂座時可以順帶詢問一下。 Tea set包一杯$62或以下的咖啡、茶、香草茶、朱古力、檸茶或檸水,選擇並不多,只有十餘款,若要選擇其他飲品,加錢另選也不可行,這方面略為欠缺彈
除了tea set供應外,亦有提供各式各樣的糕點。
Tea set包一杯$62或以下的咖啡、茶、香草茶、朱古力、檸茶或檸水,選擇並不多,只有十餘款,若要選擇其他飲品,加錢另選也不可行,這方面略為欠缺彈性。假日不想沾上咖啡因,於是點了凍熱朱古力各一,凍朱古力略比熱飲更香朱古力味。
Tea set 的賣相同樣沒有太多花巧裝飾,亦沒有跟其他化妝護膚品牌聯成作招徠,橢圓形三層鐵架不失精緻感,由上而下分為鹹甜點共11款。
先吃鹹點:
精選三文治
沒有烘底的三文治,白麵包是軟熟的,餡料是芝士吞拿魚沙律,不過不失的基本項目。
鵝肝慕絲伴無花果醬
放於木匙上的鵝肝,味道甚為香濃,配以微酸的無花果醬和焦糖化了的核桃,香口非常又不會過膩,值得一讚的美味配搭。
莎樂美腸、忌廉芝士黃梅卷
平常用作cold cut的莎樂美腸,估不到包裹著忌廉芝士跟黃梅醬,味道鹹甜交織,不錯的配搭,頗有驚喜特別。
煙熏三文魚、法式酸忌廉、三文魚籽
用白色長匙羹盛載著,一口剛好的份量。厚厚的煙三文魚上加有三文魚籽及酸忌廉,鮮味之餘又有淡淡的酸忌廉香。
焗鮑魚雞肉酥
外層烘得香脆是主要取勝之處,可惜內裡切成粒狀的鮑魚跟雞肉粒味道較為一般,吃下有點似烘培連鎖店的雞批味道。
甜點方面:
栗子蛋白蛋糕
老老實實,我是最不喜歡用栗子製成甜品的怪人,就算是多美味也不願嚐一口,於是交給老公處置。
南瓜芝士蛋糕
質感挺為厚實,具飽肚感但又不會很膩滯,淡淡南瓜的香甜,做成芝士蛋糕也不錯。
開心果朱古力蛋糕
夾雜著開心果cream、朱古力蛋糕、焦糖醬等,層層疊的迷你蛋糕,開心果味香濃,甜度亦是適中。
黑加倫子慕絲
驟眼看還以為是紫薯,原來是黑加倫子,但味道又不太嚐出是黑加倫子味,反而中間的焦糖醬更為出眾。
柚子撻
酸勁十足的柚子撻,建議留待尾聲才品嚐,可以一解剛才的膩感,柚子味清香,撻皮也夠薄,不錯。
鬆餅配果醬及忌廉
下午茶必備的鬆餅,表面烘得金黃漂亮,加有提子乾增加口感,唯獨質感頗鬆散不太濕潤,塗上黃梅果醬和clotted cream 令美味增加。
定價於酒店tea set來說是便宜,加上有信用卡優惠更是划算,質量於這價錢上已算是交足功課,加上舒適悠閒的環境,閒時與三五好友來個悠閒午茶,是推薦的好地方。
生日
2018-09-03 774 瀏覽
今日慶祝朋友生日,打去酒店訂位詢問加生日牌,由於要加$50,我們就沒加了。由於已訂位,一入去已有位置安排坐下,店員還遞上WiFi 密碼紙(很貼心),環境舒服。我們一行4人,3大1小,點了一套下午茶餐,額外點了茶,茶味清淡,甜點唔錯。有機會會再推介朋友再來食。

有機會會再推介朋友再來食。
2018-07-14
生日
2018-08-16 779 瀏覽
穿過酒店lobby行上幾級樓梯就黎到The Lounge一入去就覺得The Lounge同lobby的感覺好唔同,modern得黎帶點傳統風, 樓底高感覺舒服初時我地被安排到窗邊位置落地玻璃感覺開揚相信好多人都會喜歡坐窗邊但我一直都唔鐘意張枱太矮要烏低身食嘢所以就轉去一格格的圓枱位置好欣賞呢度好有空間感每一張枱幾乎都可以自成一角就算當日隔離枱有小朋友, 遠少少有一枱多人的自由行仍然無破壞到餐廳恬靜的氣氛😌平時食tea都好多茶選擇☕️但呢度既選擇真心多, 只要係$62既都可以揀綠茶,紅茶,黑茶,香草茶,果茶, 有選擇困難症就真係死得雖然茶壺款式比較簡單, 但壺茶就唔簡單之前食tea好多時都係乜乜乜靚茶包但我更喜歡呢度係原片茶葉沖出黎😍飲左一啖靚茶, tea set就靜悄悄地送上我好鐘意後面帶傳統風的屏風同頭頂盞燈影影下, 我相信係餐廳嘅senior/manager小姐就行左過黎幫我地影相佢先幫我地排靚晒枱面, 又為我地較好盞燈位置之後幫我地影左好多張靚相超級貼心的服務令我地都唔好意思但佢好有禮貌咁講平時好多客人都鐘意影呢個景, 係餐廳既特色之後再為我地加茶其間我地都一直見佢好細心咁工作即使
穿過酒店lobby行上幾級樓梯就黎到The Lounge

初時我地被安排到窗邊位置
落地玻璃感覺開揚

相信好多人都會喜歡坐窗邊
但我一直都唔鐘意張枱太矮要烏低身食嘢
所以就轉去一格格的圓枱位置

好欣賞呢度好有空間感
每一張枱幾乎都可以自成一角
就算當日隔離枱有小朋友, 遠少少有一枱多人的自由行
仍然無破壞到餐廳恬靜的氣氛😌

平時食tea都好多茶選擇☕️
但呢度既選擇真心多, 只要係$62既都可以揀
綠茶,紅茶,黑茶,香草茶,果茶, 有選擇困難症就真係死得

雖然茶壺款式比較簡單, 但壺茶就唔簡單
之前食tea好多時都係乜乜乜靚茶包
但我更喜歡呢度係原片茶葉沖出黎😍

飲左一啖靚茶, tea set就靜悄悄地送上

我好鐘意後面帶傳統風的屏風同頭頂盞燈
佢先幫我地排靚晒枱面, 又為我地較好盞燈位置
之後幫我地影左好多張靚相
超級貼心的服務令我地都唔好意思
但佢好有禮貌咁講平時好多客人都鐘意影呢個景, 係餐廳既特色
之後再為我地加茶
其間我地都一直見佢好細心咁工作
即使係無人坐過既枱都擺返好d cushion
佢殷勤既服務我地都一一看在眼裡👍👍

講返食物, 咸點一共五款, 比起其他tea set多少少 (有d掛住食唔記得左影相)

鮑魚雞肉酥
鮑魚雞肉酥(7/10):
建議襯佢仲熱食左先, 味道唔錯但無我地食個時凍左
鵝肝慕絲無花果醬

鵝肝慕絲伴無花果醬(3/10):
朋友食左一半,佢話好漏唔想食. 平時我都鐘意鵝肝醬陣味, 我以為我會食到, 點知我食左兩啖已經覺得好滯
如果減少d份量,再配餅乾或toast會好d, 就咁食真係好難食得晒

黃梅芝士莎樂美腸
黃梅忌廉莎樂美腸(5/10):
其實個味又唔可以話唔好食, 但小妹本身唔鐘意食黃梅同提子乾, 當呢兩樣野走埋一齊, 我好勉強食左佢, 不過朋友都話味道真係唔多夾, 可能改做芒果會好d

(圖中左上角同右上角)
煙燻三文魚(8/10): 煙燻味重, 配上忌廉芝士同三文魚籽都好夾
精選三文治(7/10): 雞肉青瓜三文治黎, 正常味道, 無咩特別

至於甜點

黑加倫子慕絲
黑加倫子慕絲(7/10):
未睇menu之前, 我地估左好耐究竟係咩黎, 一度以為係紫薯定芋頭, 但紫色個mousse係無味架.切開入面有一粒粒籽,幾有咬口, 我就以為係另一款開心果甜品, 但原來又唔係.到睇左menu先知佢係黑加倫子蛋糕黎, 但完全無黑加倫子味

柚子撻(8/10):好安份既清新柚子味

南瓜芝士蛋糕
南瓜芝士蛋糕(9/10): 鐘意食南瓜既人會愛上, 呢個cheese cake有香濃南瓜味, 質感幼滑, 唔係食new york cheese cake個種好漏既感覺

栗子蛋白蛋糕
栗子蛋白蛋糕(8/10): 開頭以為好滯, 但意想不到咁香滑, 好重栗子味, 忍唔住一啖又一啖咁食晒

開心果朱古力蛋糕(10/10): 太好味完全忘記左影相, 即係上圖有塊樹葉果個,  啖啖開心果慕絲夾雜朱古力cream同蛋糕, 配搭得宜, 兩者都無蓋過對方既風頭, 我地一致認為呢個最好食!

雖然呢度無海景, 個tea無花巧野, 無噴煙無靚架
但卻係平實得黎性價比高
環境寧靜同窩心既服務真係令人好impressed
  • 開心果朱古力蛋糕
2018-06-09 1397 瀏覽
Afternoon Tea set,11款野食,size唔大所以食完唔會好飽,非常好。Taste good :🍪 scone 口感唔會太乾,配clotted cream加士多啤梨醬幾夾,可以食到兩個, 但一set一個。🍫Rich chocolate pop cake 好濃郁既朱古力味,口感軟滑,味道同外表正反比。🦆Smoked duck breast roulade, 鵝肝同黑松露味幾夾,一啖啪晒。Taste average : 🌰 Baked abalone and chicken pastry ,皮幾脆,曲奇皮既雞批咁🍞 Daily special sandwiches, really nothing special 🥜Pistachio Eclair , 充滿開心果醬,不會太甜,皮有煙韌口感,係咪因為放耐左呢🤔🥓San Daniele ham & 🧀brie cream cheese 正常Taste bad :🦐 Lobster and mango cocktail , 龍蝦有啲腥🍵Japanese green tea layer cake 綠茶草腥味令到件cake 有蟹味,唔覺

Taste good :

Taste average :

Taste bad :

🍵Japanese green tea layer cake 綠茶草腥味令到件cake 有蟹味,唔覺意食左份子料理

🍈Mini fruit tart 生果正常但皮實在太淋,tart 鬼 tart 馬

環境幾闊落又靜,飲杯茶都幾 relax ☕️

服務好好,waitress 會refill teapot

2018-05-28 1201 瀏覽
來到尖東,突然好多人放飯吃午餐,四處超多人,突然想起 The Lounge, 但不知道這裡有沒有午餐提供,只知有下午茶 tea set。一去到未坐下,就問侍應有沒有午餐提供,隨即拿餐牌給我看看,並安排坐位給我。這𥚃樓底高,有很大的玻璃外牆,若不是天橋和行車線左隔,一定視野更好。每枱都相隔很遠,很自在舒服。雖然午餐選擇不多,只有幾款,但價錢不貴,今天我頭盆選擇了南瓜湯👍🏻,主菜選了烤春雞胸肉伴薯菜,(一向不太喜歡雞胸肉的我,因為怕嚡😜,但這個可以接受),甜品選了芒果布甸(有鲜奶一起伴上,但我無要,拍照後叫侍應拿走,費事浪費)。這𥚃的侍應值得一讚,他們會主動問你需不需要什麼醬汁,例如茄汁,見你倒不出來,就主動過來幫你,因為支茄汁是新的。感覺很好!

南瓜湯
烤春雞胸肉
芒果布甸
Black  coffee
南瓜湯
芒果布甸
Black  coffee
2018-04-15 1305 瀏覽
本來心儀另一間只得walkin的酒店下午茶,但閨蜜對無得電話訂位這點抱怨,只好改投The Lounge懷抱。豈料歪打正著,本身不抱有期望的我,一試真是好好好驚喜!酒店環境開揚寧靜,我倆被安排入座窗邊的沙發,由於早了5分鐘到達,侍應致意會先奉上花茶,稍後再奉上食物。三層食物均有驚喜;底層的「焗鮑魚雞肉酥」肉汁香氣沾附係金黃的酥皮上,叫人捨不得一口吃光。中層的「開心果芭芙條」外層脆皮配內裡幼滑的開心果cream,濃濃開心果香包裹著舌頭,頓時幸福感上升🔝頂層的「龍蝦番茄咯嗲」以微酸的醬汁點綴鮮美的龍蝦鉗肉,一掃口腔吃罷中層甜品所遺下的甜膩感。不經不覺跟閨蜜待了3小時,值得一讚的是,侍應會主動添加熱水斟茶,環境服務食物都不錯,那麼價錢呢!?OMG用HS信用卡還能打個8折,CP值破表!

豈料歪打正著,本身不抱有期望的我,一試真是好好好驚喜!

三層食物均有驚喜;

2018-04-10
下午茶
信用卡優惠
第三次來訪The lounge享用下午茶,就是為了閨蜜慶祝生日,順道暢談近況。選擇這裡是因為諾大的落地玻璃窗,柔和的日光讓整個lounge都充滿溫暖悠閒的氣氛,坐下不久就放鬆下來了。每次來這裡都不多人,每檯之間都有充份的空間隔開,梳化寬闊軟綿,用色也雅致,坐得舒適,最適合聊天。這次發現了可以網上訂座,非常方便!食物方面,底層的三文治、scone等都不過不失,水準屬中上。中層的甜點也不錯,藍色棒棒蛋糕是牛奶朱古力包著濃濃的朱古力蛋糕,喜歡朱古力的人會很滿意!除了士多啤梨芝士蛋糕口感偏粉之外,其他的甜點也屬中上水準。最上層的龍蝦鉗配芒果粒非常鮮甜,好吃!火腿鵝肝mousse卷有很香的黑松露味,不錯!飲品可以選58元內的茶或咖啡,選擇有很多。職員的服務態度很好,時不時會幫忙加熱水、斟茶,而且笑容滿面,值得一讚!埋單時才發現恆生信用卡有八折,我們點了一份三層下午茶,另外點了兩杯咖啡和一件蛋糕,才五百元左右,超值!