2020-07-09 1392 瀏覽
晚餐Walk-in第一次黎食,食完忍唔住開左個帳號分享一下第一個諗法係居然係九龍塘商場有一間咁出色嘅餐廳人唔多,叫左4樣嘢食最深刻嘅2樣野食1)黑松露素餃一睇就知蒸左好耐,條蔥發左黃但奇怪嘅係,蒸籠同張紙都係凍,個4隻餃係暖可能間餐廳知道天氣熱,食物煮太熱唔係好方便客人不過味道唔算差2)鴨紅腸旺呢個真係最谷氣,同樣問題,介乎凍同暖之間92$ 豬腸5舊,鴨血4舊,同食神入面史提芬周第99間分店有得比本身一開始無帳號亦無影相,因為無諗過係去到咁差總括然而,呢間嘢好過份
晚餐Walk-in

第一次黎食,食完忍唔住開左個帳號分享一下

第一個諗法係居然係九龍塘商場有一間咁出色嘅餐廳

人唔多,叫左4樣嘢食

最深刻嘅2樣野食
1)黑松露素餃
一睇就知蒸左好耐,條蔥發左黃
但奇怪嘅係,蒸籠同張紙都係凍,個4隻餃係暖
可能間餐廳知道天氣熱,食物煮太熱唔係好方便客人
不過味道唔算差

2)鴨紅腸旺
呢個真係最谷氣,同樣問題,介乎凍同暖之間

本身一開始無帳號亦無影相,因為無諗過係去到咁差
總括然而,呢間嘢好過份
2020-07-09
2020-06-30 1316 瀏覽
九龍塘又一城台灣菜來又一城買洗衣機,順便來這裡吃飯。來到時候是下午茶時間,下午茶餐很優惠。$70-$90有前菜,主菜跟飲料,CP值高,只是味道普通。豬扒擔擔面:味道偏淡,豬扒炸的很硬。豬扒魯肉飯:味道不錯,只是魯肉有點肥,豬扒還是很硬。小籠包跟珍珠奶茶都很好。最後,台式布丁收了錢但是沒有送來.....
九龍塘又一城台灣菜

來又一城買洗衣機,順便來這裡吃飯。
來到時候是下午茶時間,下午茶餐很優惠。
$70-$90有前菜,主菜跟飲料,CP值高,只是味道普通。

豬扒擔擔面:味道偏淡,豬扒炸的很硬。

豬扒魯肉飯:味道不錯,只是魯肉有點肥,豬扒還是很硬。

小籠包跟珍珠奶茶都很好。

最後,台式布丁收了錢但是沒有送來.....
豬扒魯肉飯
豬扒擔擔麵
雞扒蔥油拌麵
小籠包
珍珠奶茶
雞扒蔥油拌麵
珍珠奶茶
2020-06-30 787 瀏覽
喺又一城行行吓街肚餓想食個下午茶,最後決定嚟食呢間台灣菜。台灣菜就一定要食鹽酥雞啦,佢嘅鹽酥雞非常之酥脆,但係本身嘅調味唔濃,冇乜鹽酥雞嗰種椒鹽味。不過佢另外配個醬,同鹽酥雞一齊食就令鹽酥雞好食咗好多呢個皮蛋豆腐真係非常之好食,看似平簡單平凡嘅一道菜,但就係我哋今次成餐最好味嘅。呢個蔥油拌麵就麻麻哋啦,首先佢嘅蔥油唔夠香,面就冇乜味,而且有好多蝦乾同小魚乾,個人而言唔係好鍾意。而且佢係標榜三星蔥做嘅蔥油面,但三星蔥乾爭爭冇乜味。另外仲叫咗仙草,專登要熱嘅,都幾好食。
喺又一城行行吓街肚餓想食個下午茶,最後決定嚟食呢間台灣菜。
鹽酥雞

皮蛋豆腐

蔥油拌麵

另外仲叫咗仙草,專登要熱嘅,都幾好食。
鹽酥雞
皮蛋豆腐
晚上放工來到又一城覓食,又一城確實幾好行,行人通路寬闊,就算人多,也不會覺得濟湧。可是,如今今非昔比,即使裝修過後,又遇上疫情,食店變得淍澪,沒有以前的熱鬧。平時我都喜歡嚐試新食店,在又一城走著走著來到一家吃台灣菜的店,老公沒有很大的胃口,說隨便叫碗麵就可以,餐牌有不少小食,既然老公沒胃口,我們多點幾款小吃,這個也正中我的心意,份量小款式多,可以多嚐幾款。首輪,我們點了蟹肉小籠包、牛三寶麵、刈包、凍仙草奶茶和凍鮮果茶,有部份飲品還可以自選甜度和少冰,幾貼心吖。•蟹肉小籠包 – 皮薄、湯汁滿滿、熱呼呼的! 讚•牛三寶麵 – 份量不算多,牛肉湯很濃,麵條夠彈口,價錢稍為貴了點•刈包 – 不是我吃過最好吃的,但味道也不錯•凍仙草奶茶 – 台式飲料中規中矩,沒有很多驚喜•凍鮮果茶 – 用了新鮮水果,淡淡茶味,可以一試肚子還有位置,我們追加了水晶鹹雞和三星蔥油餅。•水晶鹹雞 – 店員事前已經提醒鹹雞是涼菜,沒估到這道菜真有點凍,沒有很鹹,也沒有雞味。•三星蔥油餅 – 讚!夠香脆,材料比例和外皮配合得宜,好味!總括: 台灣菜款式多,份量不算多,一人也可以試幾款,不怕吃很飽。店員親切,也主動推介食物

蟹肉小籠包😃多汁好吃
牛三寶麵,好吃但貴左d
刈包

•蟹肉小籠包 – 皮薄、湯汁滿滿、熱呼呼的! 讚

•刈包 – 不是我吃過最好吃的,但味道也不錯
•凍仙草奶茶 – 台式飲料中規中矩,沒有很多驚喜
•凍鮮果茶 – 用了新鮮水果,淡淡茶味,可以一試
台式飲品,可以一試

肚子還有位置,我們追加了水晶鹹雞和三星蔥油餅。

水晶䶢雞
三星蔥油餅😋香脆好食👍🏻👍🏻

總括: 台灣菜款式多,份量不算多,一人也可以試幾款,不怕吃很飽。店員親切,也主動推介食物和甜品,我們食得輕鬆自在,環境不錯,空間感足,食物也好吃,不錯的體驗。
2020-04-21
蟹肉小籠包😃多汁好吃
牛三寶麵,好吃但貴左d
三星蔥油餅😋香脆好食👍🏻👍🏻
  • 三星蔥油餅
2020-04-06 2031 瀏覽
疫症期間, 商場人流不多, 在又一城光顧了The night market, 因為喜歡吃台灣菜. 座位都算多,大約100 座位,只不過現在實行了1.5米距離坐法。我們的入座時間是大約2:30,單點服務,我們點了如下菜式:1)香酥豬扒麵 $85: 豬扒脆口,湯底不錯,不會太鹹。2)台南擔仔麵 $63: 材料充足,跟餐牌上一樣,但麵線略為重鹼水味。3)珍珠奶茶 $29: 正常。4)台灣豆醬炒A菜 $68: 好味,類似香港的油麥菜,用原粒豆醬炒很入味,份量亦正常。5)甜品,仙草綜合 $48: 有芋圓、紅豆、珍珠及涼粉,涼粉好煙韌,整個甜品不會太甜。** 設加一服務費。今次已經是第二次食了,下次到又一城會再光顧。
我們的入座時間是大約2:30,單點服務,我們點了如下菜式:
1)香酥豬扒麵 $85: 豬扒脆口,湯底不錯,不會太鹹。
3)珍珠奶茶 $29: 正常。
** 設加一服務費。
今次已經是第二次食了,下次到又一城會再光顧。
2020-03-20 1270 瀏覽
食過呢間好多次,之前分享過一篇食評係講圓方間分店,今次想講下又一城分店。呢間野座落於又一城頂層,比自然光照住,好光猛,令成間餐廳感覺好舒適,影出黎既相都好好睇。今次我地叫左兩個下午茶set,好抵食,$70-80左右就有小食,主菜,同飲品,兩個人可以試到好多野。我地叫左手工水餃、牛肉麵、酸菜魚飯、元貝粟米羹,金桔檸檬,檸檬愛玉冬瓜茶。手工水餃大大隻,好足餡,多菜少肉,岩哂我口味,兩隻已經好夠食。牛肉麵既麵有少少似上海麵個種,個人不太喜歡哈哈。牛肉好入味,不過蚊得唔夠淋。酸菜魚好正,魚無咩骨,都幾新鮮,唔腥,酸菜芽菜比得好足,個湯一流,飯係珍珠米。元貝粟米羹好結,食到一粒粒元貝,真材實料。至於飲品就麻麻,因為兩杯都勁酸勁甜,兩杯都無咩分別,下次一定要問下可唔可以走糖!不過整體黎講,呢個地段呢個價錢食到呢個質素既野已經好滿足!
2020-03-01 1199 瀏覽
疫症爆發而來,天天被逼困在家中,情緒低落。這天,小姐有數個口罩要給小妹。說好了到地鐵站交收。結果,小妹決定去又一城,邊嘆個Late Tea,邊等小姐下班。The Night Market,下午時段推出包小食、主食和飲品的茶餐$68,且加一服務費。各人更可以加$15,自選一款甜品。小妹要了花枝脆春卷配芥末沙律醬,香脆可口。主食要了咕嚕魚塊配魯肉飯,前者酸香致,後者鹹香油潤,配以粒粒香糯富米香的米飯,再加上半隻魯蛋,教人忍不住吃得乾乾淨淨。珍珠奶茶也是水準之作,稍嫌冰粒過多而矣!壓軸甜品,有Q彈甜美的荔枝水晶球。吃罷,心情豁然開朗!

吃罷,心情豁然開朗!
2020-02-28 966 瀏覽
2:30pm後的tea meals meals 比 lunch menu 便宜一截... 而且平日呢個時間無咩人, 慢慢坐歎茶啱晒~ 加埋有特飲選擇唔須加錢, 真係好happy!小食)))  小籠包、花枝春卷、水餃小籠包 -- 一碟兩隻, 算係皮薄餡OK, 咬破有上湯流出, 豬肉新鮮, 味道合適不太咸花枝春卷--有驚喜, 脆皮炸香肉有煙un花枝, 好好食手工水餃--不過不失, 係一般厚皮水餃, 一啖一口, 基本上同小籠包材料相若, 但小籠包會比較好食主食))) 香酥雞扒+葱油拌麵、咕嚕魚+魯肉飯、豬扒擔擔麵香酥雞扒+葱油拌麵 -- 雞扒香味特別, 的確有台灣風味;拌麵稍乾有點難入口, 葱油不夠香, 味略淡, 重口味者未必啱食咕嚕魚+魯肉飯 -- 魯肉飯頗出色, 夠入味, 但就較油膩, 珍珠米彈牙口感好;咕嚕魚相對失色, 只有炸粉皮有甜而魚無味; 糖心蛋係另一吸引,  生熟度剛好, 令整碗飯賣相提升~豬扒擔擔麵 --  此麵跟拌麵的相同但比拌麵好食, 擔擔唔辣也不似上海式的有濃濃花生醬味, 麵質唔會因放久發脹或變太軟, 算ok;豬扒同雞扒應該同樣加咗梅子粉, 咸酸香味特別飲品))) 珍珠

小食)))  小籠包、花枝春卷、水餃
花枝春卷--有驚喜, 脆皮炸香肉有煙un花枝, 好好食

主食))) 香酥雞扒+葱油拌麵、咕嚕魚+魯肉飯、豬扒擔擔麵
葱油拌麵

卥肉飯

擔擔麵

飲品))) 珍珠奶茶、寒天梅子綠茶、鳳梨果醋
珍珠奶茶 -- 珍珠甜味不足, 但勝在足料及夠晒大杯
寒天梅子綠茶 -- 要咗凍的, 梅子香味宜人, 夏天好啱飲, 寒天口感好吃, 味道獨特
鳳梨果醋 -- 酸甜刺激, 開胃首選, 即使飲到尾冰溶了仍唔會溝淡, 好正~
卥肉飯
擔擔麵
2020-02-24 652 瀏覽
The Night Market 係一間台灣餐廳 ,我鍾意食佢嘅原因好大部份都係因為佢整嘅小籠包好好味☺️1️⃣宮保蝦球 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個堅正!酸#酸辣 辣咁,而佢嘅外皮係整得好脆,有少少煙煙韌軔嘅感覺~蝦唔算超級彈牙,不過尚算新鮮2️⃣蟹粉小籠包⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️小籠包係我黎嘅主要原因,蟹粉小籠包應該係新出嘅,因為之前都無。一放入口食得出個蟹粉味都算濃。出色嘅地方在於佢加入左蟹肉係個小籠包入面,唔會剩係得平時嘅豬肉,所以個口感都幾特別架!3️⃣麻辣牛肉麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️佢嘅麻辣味做得好香,係水煮牛肉嘅味道。而牛肉唔係用肥牛,而係用鮮牛肉,冇咁肥膩之餘佢嘅口感亦做得幾好。個面唔會煮得太淋好彈牙~10分惹味4️⃣三杯雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️味道中規中矩,雞肉好入味,亦都好嫩滑。最主要嘅係佢嘅計都係冇骨嘅👍🏻❤️The Night Market算係少數我好鍾意食嘅#台灣菜 ,食物嘅質素較高而且價錢亦都合理。所以已經Encore完再Encore左好幾次啦
宮保蝦球

蟹粉小籠包
麻辣牛肉麵
三杯雞
2020-02-05 437 瀏覽
眾所周知,其實台灣食物都係又平又抵食🤔 但係今日就帶大家去一間開係九龍塘又一城入面嘅高級台灣餐廳🍴 有嚟過又一城嘅人都知呢個商場其實有好多餐廳選擇,而最後我哋揀咗呢間只係因為佢排得算比較快😂 等咗大概20分鐘終於入到去🥱但坐低叫埋嘢食到嚟埋用咗都唔洗15分鐘,快過排隊😂真係快靚正👍🏻你以為佢哋咁快上到菜食物就會無水準? No no no你哋錯了😏 我哋叫嘅有飯有麵有小食全部都熱辣辣仲好好食😋 如果大家唔想係其他餐廳排咁耐仲要唔知好唔好食,我就強烈推薦呢間!! (本人覺得好過食價錢差唔多食物又唔係好特別嘅Teawxxd🤭)
2020-02-05 299 瀏覽
#古早魯肉飯 🍚 ($58)溏心蛋賣相好靚🥚 半肥瘦魯肉肉質一啲都唔韌👍🏻 調味適中😛配飯幾juicy🍚#金牌小籠包 🍞 ($52)小籠包皮夠薄😏 食落熱辣辣👌🏻 入面好多湯😛#三星蔥油酥餅 🥯 ($42)上菜時熱辣辣😋 即叫即煎🙋🏻‍♀️ 皮唔厚葱夠多🥒 食落香口好正🤤#招牌牛肉麵 🍜 ($108)牛肉牛筋肉質非常軟淋🤤 湯底較重口味略帶鹹🤔 手工拉麵幾彈牙🍜
#古早魯肉飯 🍚 ($58)

#金牌小籠包 🍞 ($52)
小籠包皮夠薄😏 食落熱辣辣👌🏻 入面好多湯😛

#三星蔥油酥餅 🥯 ($42)

#招牌牛肉麵 🍜 ($108)
2019-11-17 350 瀏覽
Only picked this place as it's inside festival walk and easy to access. Otherwise, I would not go to this restaurant again. Everything is overpriced and does not taste particularly good. One of the dishes we ordered, the truffle siulongbao (pictured below), was around $58 for 4. That's more expensive than ding tai fung, and they do siulongbao MUCH better! Just look at it - the aesthetic appeal of it is awful.  The only good thing about this place was that it's located on the top floor of the mall, so it was relatively quite and secluded so you could sit there and have a long conversation with friends.
Overall, would not recommend unless you have nowhere else to eat or if you like to spend your money on gross food.
Truffle siulongbao
2019-10-31
2019-11-04 327 瀏覽
好鐘意呢間台灣餐廳,正宗地道的台灣美食加上部份fusion料理,精緻又美味,環境氣氛都令人身心放鬆.鐘意佢地淡雅的裝修,加上商場玻璃透過的光,真的有室內夜市的效果.餐具簡約乾淨,同整體環境好襯.石頭鍋黑醬油炒飯,粒粒米飯爆香,爽口惹味,石頭鍋保證了熱辣辣,更香口.一定一定一定要食魯肉蛋拌麵,堅好味,我覺得在香港好少食到咁好味的拌麵,比好多餐廳的魯肉飯更吸引,魯肉大粒,魯肉汁撈麵味道好極了,本身麵又勁Q彈,配上青瓜絲,減少左油膩感,配上半粒糖心蛋.....正三星蔥油餅,蔥餡飽滿,香味誘人,每一啖都爆蔥汁,好juicy !餅皮金黃酥脆.糖心蛋好有特色,每一粒上面都有一粒蜜糖核桃仁,同糖心好夾.

餐具簡約乾淨,同整體環境好襯.

糖心蛋好有特色,每一粒上面都有一粒蜜糖核桃仁,同糖心好夾.
2019-10-29 1802 瀏覽
The night market 係一間特色嘅台灣菜, 坐落於九龍塘又一城商場裏面。 地點就腳, 餐廳裏面嘅空間感都大 坐得幾舒服 。餐牌好靚, 製作好有心思 小籠包係我哋嘅至愛 這裏的小籠包一籠有四個, 皮薄餡多, 一咬落去, 還有熱辣辣的肉汁流出嚟 非常正, 好食 新竹炒米粉亦是呢度嘅招牌菜 炒米粉裏面有雞蛋絲,甘筍絲,冬菇絲,椰菜絲。。 口感豐富,而且炒得香。 一人一啖好快就清咗一碟 灌湯牛肉餅我覺得 呢個係最好食嘅小食。餡餅兩邊煎得香脆 ,裏面嘅牛肉汁一咬就必出嚟 有非常濃郁嘅牛味, 好香口,好好食。。 因為太好食我哋食完又叫多咗一碟 黃金豬扒麵 麵湯清清地不會太鹹 ,豬扒炸得酥脆, 麵質地又或有彈性, 口感不錯 見到餐牌仲有好多其他嘢食都想試。。例如生煎包,蒜泥白肉等等。。不過我哋已經太飽, 約咗下星期再過嚟食其他招牌菜

餐牌好靚, 製作好有心思

小籠包係我哋嘅至愛

• 灌湯牛肉餅
  • 新竹炒米粉
  • 小籠包
2019-10-25 357 瀏覽
言談間講起The night market 。為食妹👧🏻起初以為係講緊邊個夜市🤔。八卦之後原來係講緊又一城入面間餐廳「the night market 」。凍雙圓冬瓜茶~細問之下知道原來雙圓係芋頭圓+地瓜圓。好煙煙UnUn 有咬口古早滷肉飯~半肥瘦肉鋪滿碗中。滷水汁唔鹹。唔怕食完要狂飲水。配埋糖心🥚無得輸牛氣小籠包~皮薄多汁。牛肉味超濃牙。麻糬三杯🐔球~熱辣辣脆卜卜。黑白芝麻香。口感非常豐富👧🏻推介滷肉飯好有台灣風味
凍雙圓冬瓜茶~

古早滷肉飯~
牛氣小籠包~
皮薄多汁。牛肉味超濃牙。
麻糬三杯🐔球~
熱辣辣脆卜卜。黑白芝麻香。口感非常豐富
👧🏻推介滷肉飯
好有台灣風味