2011-06-03 1852 瀏覽
幾年前, 去了soho那間,應該係點了最貴那種 steak, 唔記得乜名了,只記得好有牛味, 肉質鬆軟.竟然好食過 洲際steak house、Bistecca Italian Steak House、Ruth's Chris Steak House .. 等等..估唔到..
幾年前, 去了soho那間,
應該係點了最貴那種 steak, 唔記得乜名了,
只記得好有牛味, 肉質鬆軟.

估唔到..
  • steak
2011-01-27 906 瀏覽
若要選出十頓最有回憶的飯局, 其中一餐一定是在神戶吃的石燒但馬牛, 牛肉入口即溶, 油脂和牛香在口內久久不散, 那種滿足感至今難忘!! 在香港吃石燒料理的餐廳最普及的一定是 Stonegrill, 剛開業時來的次數較多, 感覺還不錯; 之後餐廳的分店開多了, 已經一段時間沒有再來. 最近口味偏向燒烤火鍋類, 於是便來探探這位老朋友. 訂了一個平日的夜晚進餐, 若七時多到達餐廳, 祇有一兩枱客, 兩個人倒也樂得安靜. 細心看過餐牌後, 決定選一份海鮮和一份牛的套餐, 店員推介是日有鹿兒島和牛供應, 理所當然要了一份.海鮮包括了帶子, 青口, 三文魚和爐魚, 另外有蔬菜供燒烤; 青口和帶子的鮮味不算突出, 三文魚味道合格, 爐魚肉質都幾"鞋口", 不太對我們的口味... 蔬菜是一些青豆, 甘荀, 粟米芯, 用作燒烤的蔬菜竟然連最一般的顏色椒和菇類都不提供, 餐廳也太沒誠意了...和牛的賣相不太討好, 油脂分佈不算平均. 切成長條放在石塊上燒烤一會便可進食了, 口感還算OK, 亦算入口即溶, 牛味還可以, 但吃過後不會留下甚麼印象. 配料的薯仔意外地好吃, 又香又甜, 可以加回一些分數.結帳
最近口味偏向燒烤火鍋類, 於是便來探探這位老朋友.

等食...
海鮮味道普通
配料的薯仔意外地好吃, 又香又甜, 可以加回一些分數.
和牛油脂分佈不算平均
和牛味道OK
結帳後走出餐廳, 嚇然發現我們身上滿佈油煙, 噢~ 餐廳的通風系統也太差了點吧... 幸好當晚客人不多, 否則兩個人一定變成一孖油條...

短期內應該不會再去了, 始終先入為主, 吃石燒還是要到日本才可以真正得到慰藉!!
等食...
記得上次幫襯都有十年前, 感覺麻麻. 所以一路敬而遠之.今次, 有朋友中團購陷阱, 所以就要嚟幫忙消滅張券. 結果, 陪了夫人又折兵....我點jor美國牛肋邊餐跟自助沙律吧. 沙律吧選擇少, 但總算材料新鮮, 質素亦唔差但美牛冇牛味, 亦唔鬆化, 有啲好似被騙食澳洲牛嘅感覺.... 食到一半相罷手,但, 既然係朋友辛苦被團購欺騙返嚟, 唯有頂硬上, 免得人哋唔開心.仲有, 呢度個gimmick係比舊石你自己燒熟啲食物, 本來有得玩唔錯嘅, 但係a. 啲食物乜鬼seasoning都冇就咁比你隊落去, 好食得去邊吖?b. 抽風做得唔好, 燒到一半我已一面油煙, 咩胃口都冇. 就好似通常煮嗰個唔多想食嘅道理.食食吓留意到隔鄰嘅小情侶, 一叫就叫四個餐, 心諗, 有冇咁刷得呀!但食到第一個餐埋尾, 個男仔已開始反眼, 相信係女孩子買落一堆voucher當日到期, 被迫要硬食...個男仔好慘... 團購, 有時真係要諗真啲.沙律吧ok, 算做有飛機菜, 亦新鮮salmon冇乜smoked味, 但都ok, 我食jor兩個roundcream of asparagus, 聽聞ok麫包一般, 但黑醋
記得上次幫襯都有十年前, 感覺麻麻. 所以一路敬而遠之.
個男仔好慘... 團購, 有時真係要諗真啲.

沙律吧ok, 算做有飛機菜, 亦新鮮

cream of asparagus, 聽聞ok

麫包一般, 但黑醋同欖油熟下價貨, 一啲香味都冇

點解啲肉放到成篤屎咁呢?! 啲配菜一啲誠意都冇....

朋友嘅肉眼, 油份好少, 但肉味好過我嗰個...

個黑椒燒汁乃茶餐廳出品... 完全唔可以叫燒汁. 舊石好熱, 影多兩張相就會過熟, 所以建議大家都係唔好影

其實石燒同pan fry冇乜分別, 唔會有燒烤嘅香味. 燒到咁上吓要放晒喺碟邊食, 如果唔係變柴皮
2010-11-16 290 瀏覽
昨晚差不多7點收工, 去到銅鑼灣差不多8點。想起好久無食石燒,便打個電話去問10分鐘到有無位,話有位我們2人便行過去。去到上完樓梯只見有一檯客人,原來星期一咁靜。後來都有約10個客人來。waiter 及 waitress 都好有禮貌,講解又清楚。朋友不喜好羊,而極好牛,所以我們order $1498的二人餐。餐酒 - can drink as much as you can, but we order one house red for each, for me it's quite fruity頭盤: 1) 蟹肉蘋果沙律 - 蟹肉好靚, 蘋果唔知係咪浸了醋,酸酸地幾開胃2) 煎鵝肝蘋果汁 - 賣相不錯,但鵝肝切開好似太熟,味道都可以,汁就普普通通湯:西蘭花cream soup - 青青地色, 味道有點似豆蓉湯,都幾好主菜:4件不同的牛柳,份量普通,可以多少少更好。waiter介紹由最瘦的牛柳開始食,真的牛肉味一片此一片濃,正desert:1) ice-cream 2) tiramisu cheese cake 整餐晚餐都好好,正只是塊石舊些, 仲有烈痕。
昨晚差不多7點收工, 去到銅鑼灣差不多8點。
去到上完樓梯只見有一檯客人,原來星期一咁靜。
後來都有約10個客人來。
waiterwaitress 都好有禮貌,講解又清楚。
頭盤:
湯:
主菜:
4件不同的牛柳,份量普通,可以多少少更好。

desert:
1) ice-cream
2) tiramisu cheese cake

整餐晚餐都好好,正

只是塊石舊些, 仲有烈痕。

2010-11-15
2010-11-14 253 瀏覽
定左位7點到~ 環境唔錯~!2個人, 1人叫左1個自選套餐. ($308@), 再加$40 配餐湯+salad + tea / coffee.我叫左雞扒+羊架+珍寶大磨菇, 朋友就選雞扒+羊架+牛柳.首先係salad黎先, 係green salad. 賣相唔錯, 不過d菜唔夠靚, 有少少苦味.之後係湯~叫係cream soup, 係菜花湯. 好味, 如果再creamy d就好~再之後係main dishes, 個雞本身有味, 睇落好似會好"鞋" 咁, 但食落好滑~羊架好好味, 又夠嫰~ 個菇就好juicy~!! 朋友就話個牛勁好味~夠juicy又滑~最好就係有得玩, 自己燒~~食完叫左奶茶~奶係自己加, 有整熱d奶, 好細心~^^埋單用左birthday coupon, 一個餐free左, 再扣埋member card 2000分當$200用~埋單只係$183~抵到喊~~~~可惜既就係佢TST O個間同中環都冇左, 希望快D可以開返~期待下次再來~!
定左位7點到~
環境唔錯~!

我叫左雞扒+羊架+珍寶大磨菇, 朋友就選雞扒+羊架+牛柳.

食完叫左奶茶~奶係自己加, 有整熱d奶, 好細心~^^

SET 1
SET 2
奶茶
2010-11-11
$91.5 (晚餐)
SET 1
SET 2
奶茶
2010-10-25 27 瀏覽
平時都好鍾意食STONEGRILL, 因為佢一定食得飽,又好好玩O甘, 可以自己睇住佢熟,幾多成都得.今日唔係咩特別日子, 不過見放假就去銅鑼灣行街兼食餐好. 我同朋友兩個人一早BOOK左位, 7點幾去到. D STAFF都幾NICE. 我地兩個都叫左SET, 我個MAIN COURSE就叫左3款肉, 有ANGUS, MUSHROOM同蝦. ANGUS BEEF 好JUICY, 蝦都好新鮮, 個蘑姑都幾大隻, 又有鮮味. 成個SET都係3百幾蚊. 我覺得都OK, 食個環境都抵啦, 如果有咩GATHERING去都OK, 一人一份又可以試多幾款, 份量一定夠食, 最O岩我D大食人. 做左MEMBER仲可以儲分當錢用返, 又抵D
今日唔係咩特別日子, 不過見放假就去銅鑼灣行街兼食餐好.
做左MEMBER仲可以儲分當錢用返, 又抵D

2010-10-24
2010-10-11 36 瀏覽
這問餐廳我一直都好想去,因為覺得石燒好好玩,又可以自己控制,但價錢就...都幾貴.後來我在某個網上買了半價午餐優惠,於是同我老公一同品嚐.其實石燒我在日本也玩過,本來十分期待這日的來臨,但結果不是食評那麼好,都是一般,有d失望....個午餐本來只得: 鮮白露筍忌廉湯石燒美國上等牛排. 太少食物了,我另外再叫了個煙三文魚配沙拉菜,同埋薯容焗田螺 如果以價錢來講,食物同服務都是一般,我想我吾來再去,但我起碼試過

個午餐本來只得:
石燒美國上等牛排.
太少食物了,我另外再叫了個
煙三文魚配沙拉

煙三文魚配沙拉菜
菜,同埋

2009-09-20
煙三文魚配沙拉菜
2010-08-01 23 瀏覽
因為daddy有佢地o既半價coupon..所以就一家人去食晚餐!!岩岩到步覺得呢間餐廳環境好好,周圍少人少車,室內裝飾都好靚好清潔!至於食物,佢地係主打"石燒"(其實同鐵板燒一樣..不過係用熱石板煎熟食物)..可以自已燒..好就好玩..不過完全唔值..如果無discount一定唔好去!!屋企人都試佢地o既stone grill menu..feedback都係一般..無咩特別!!而我當日只係食左佢o既salad同dessert!Salmon Caesar Salad賣相好靚~份量都好大!!菜好新鮮..而smoke salmon都好好味~因為菜本身好甜所以用好少salad dressing都夠味~!!值得試呢個side dish!!Tiramisu賣相都整得好靚~而且都好大杯~!!可惜味道普普通通..d mousse太稀..咖啡味唔夠濃..呢間餐廳野各方面都整得幾presentable..不過實質質數就一般..同埋餐廳內部抽風做得好差..如果坐滿左幾張檯o既客人都係食石燒..間餐廳唔洗一陣就煙霧瀰漫..十足十好似去食韓燒甘..加上食物遍貴o既關係...真係去試過一次就夠!!

賣相好靚

Tiramisu

Tiramisu
2010-04-29
2010-07-30 9 瀏覽
自稱是甜魔中堅份子但正所謂一物治一物估唔到今天甜魔如我 , 也被折服了 得知stonegrill 於七月辦了Dessert Buffet 幾經波折先book到25號 , 因店員稱店內的焗爐壞了, 極有可能會取消, 不其然心裹一沉但早一日又收到電話confirm, 所以特別珍而重之次之buffet 2: 30 準時到, 還有食客享用Lunch buffet 形式是在menu 內共八款cake , 無限量添食 飲品也是無限任飲的 沒有點最愛的咖啡, 因為怕自己overload 而選了檸檬茶但match 了黃糖, 其實無乜分別的 八款分別是 :Lemon Tart : 記得舊年也在同店買過Lemon Tart 後便愛上這個味道今天再品嚐, 也沒有失色, 外形有點像蛋撻, 鮮黃的吉士混合夠酸又醒胃的檸檬醬, 而餅皮是我愛的批皮, 一個又點夠, 最後再番兜多一個, 可惜食到一半都要投降 Kirsch Tart : 質地如soft sponge cake, cream 不多, 以手指餅圍邊, 但口感不夠幼滑, 味道也偏淡, 沒有魂魄的蛋糕 Belgium : 63% rich dar
自稱是甜魔中堅份子
但正所謂一物治一物
估唔到今天甜魔如我 , 也被折服了

2: 30 準時到, 還有食客享用Lunch
飲品也是無限任飲的

沒有點最愛的咖啡, 因為怕自己overload
而選了檸檬茶但match 了黃糖, 其實無乜分別的

八款分別是 :

Belgium : 63% rich dark chocolate , 而內含杏仁味soft cream, 與外層的濃厚而自強烈的朱古力味形成頗強烈對比, 味道是對板, 但確實幾溜, 但應該要留後享用的

Ugly Cake : 與brownie 質感如出一轍, 用上如Belgium 朱古力味道, 比一般食到的更重朱古力味, 相信配杯香濃咖啡都幾 match 喎

Strawberrry Mille-Feuille : 揚眼的strawberry, 見到都想食
這款拿破崙聲稱用上 95層layer 而成, 有無我唔知, 但口感香脆, 輕而薄又鬆化, 不由你不信
可惜我唔食custard , 所以試唔真鮮vanilla custard 的美味

Mame Cheese Cake : 宿敵 cheese , 放棄

Blueberry Cheese Cake: 宿敵 cheese , 放棄

Mango Panna Cotta : 宿敵 Mango , 放棄
但我認是最佳外觀獎, 頭頂的mango 仔真係要幾cute 有幾cute, 裹面還有mango 肉芯
底層的餅底如同Kirsch Tart, 無味道
咪理佢味道好唔好, 但cute 到唔捨得食架

Cheese cake 與Mango 從來是我的宿敵, 今次意外地遇到一半敵人, 實熟不辛

Totally 食左 十件cake , 滿足 ~

店員不停加水, 而面帶笑容, 服務也滿分

以 $98 價錢絕對抵食
相信知道是次buffet 既人不多, 因為同時間只有3 枱客 (六人享用中)

Lemon Tea
2010-07-25
  • Lemon Tart
  • Belgium
2010-02-18 14 瀏覽
節日慶祝。原本想去soho店,環境好d,Book左先知原來搬左黎利園,環境都keep到wor!! 餐牌花多眼亂,要了個牛拼魚,個angus肉質唔差,魚亦夠肥美。另外點了個羊架拼大蘑菇拼海鮮(青口,帶子,墨魚),大堆頭,羊架有臊味但係唔太重,幾好。如果係我揀我都係揀由大廚整我食,自己整又未必好食又浪費左d食材。埋單每人$350,環境好,有格調,適合慶祝過節。PS: 見到Lunch Set $99 唔錯,有機會要黎試下。

埋單每人$350,環境好,有格調,適合慶祝過節。

好一般既餐前麵包
Angus好味@@
2010-01-06 25 瀏覽
今次再次光臨STONEGRILL不過是與幾位同事一起慶祝新年。當然,最初想著是再次一嘗他們都算划算的99塊CITIBANK星級套餐,不過在訂位的時候才發現己經沒在推廣該套餐了。然而,他們再次跟CITIBANK推出了另一個星級套餐,菜式包括橙汁、忌廉磨菇湯、美國牛小柳配PORTOBELLO磨菇及NEW YORK CHEESE CAKE,盛惠129一位。可以說是多了一個蛋糕,主菜也稍稍改變,但貴了30塊。經個人及同事的評語,這個忌廉磨菇湯也真挺有金寶風味的 (不過相信不是吧 ),然而特別的是他們有放磨菇進去,而不是罐頭磨菇來的。當然,個人並不會太期待這個湯了,因為即使是弄得多美味,也不會是太香得天上有,地下無吧。 大家一直在期待的主菜終於到場,就跟以前的星級套餐一樣,也有點薯仔及青瓜等配菜。至於主菜的牛小柳,份量來講比以前的牛肩肉好像來得少了一點,但有了新主角PORTOBELLO 磨菇,可以說是多了點選擇吧,不過那麼單調嘛。牛柳的脂肪也不算多,但同時也不會有強烈的質感,吃下來跟吃西冷真的會挺不同的。個人還是喜歡切厚點的粒狀,因為質感較強之餘,又可以先煎外層,做到外脆內軟。當然,想怎樣吃,隨

經個人及同事的評語,這個忌廉磨菇湯
也真挺有金寶風味的 (不過相信不是吧

大家一直在期待的主菜

牛柳的脂肪也不算多,但同時也不會有強烈的質感,吃下來跟吃西冷真的會挺不同的。個人還是喜歡切厚點的粒狀,因為質感較強之餘,又可以先煎外層,做到外脆內軟。當然,想怎樣吃,隨大家的喜好吧。但個人認為這個牛柳的味道並不強烈,放適量的鹽及胡椒較能帶出牛肉的鮮味。另外的主菜磨菇方面,感覺不如上次吃晚飯時的新鮮及JUICY,但質素還算是非常不錯的。

大家玩弄牛肉 (又或者是給牛肉'舞')了大半小時後,終於都將牛肉消滅掉。同時NEW YORK CHEESE CAKE 也上菜了,不過個人並不太喜好吃甜品,還是草草了事就算了。至於餐飲還是選擇了CAPPUCINO,不過個人認為奶的比例並不是太多,泡沫也不怎麼多,感覺像杯有泡的LATTE 多點...

最後埋單連加一大概150元@。當然比之前的星級套餐貴了大概30塊,但個人認為仍不算太貴,畢竟主菜還是很有質素的。而且今次的主菜並不像以前單調,所以一試還是無妨的。
由西瓜汁轉到橙汁...
BREAD BASKET + OLIVE OIL / VINEGAR
Cream of Mushroom Soup
U.S. Hanger Steak with Portobello Mushroom
A Closer Look to the Steak XD
A So-So Cappucino
New York Cheese Cake
2009-12-31
除夕
Cream of Mushroom Soup
A Closer Look to the Steak XD
2009-12-17 7 瀏覽
簡單的味道,,鮮味為主,,如果你鐘意淡味,原味呢間值得一試,雪糕好食,蛋糕吾差,差在餐飲唔得..希望可以再改善下,雜菜湯幾好飲有加煙肉,沙律菜都好爽口,我最鐘意係個薯仔...超好食...
2009-12-17
  • 鱈魚
2009-12-13 24 瀏覽
今次首次夜訪STONEGRILL,原來是想使用他們的MAIN COURSE 買1送1COUPON (即是點2個MAIN COURSE,便宜點的那可以FREE)。想想他們1個MAIN COURSE 動不動也要300元以上1個,所以用那張COUPON 也算是划算的,所以決定與太太再次惠顧。大概的看過MENU,大家原來決定點2個MAIN COURSE,然後1個APPETIZER SHARE,除去1個SHARE 的MAIN COURSE,大概合共500塊吧。但當想點菜的時候,服務員建議點他們兩個最昂貴的SET,因為那兩個SET 有包括了他們最貴的M9和牛及鹿兒島A5和牛。雖然個M9和牛只有6安士而個鹿兒島和牛就有8安士,但係個M9和牛SET就有個煎鵝肝配紅酒蘋果+龍蝦蟹肉湯,而鹿兒島和牛則只配石燒磨菇,個人感覺就會單調少少。另外每個SET均送一杯HOUSE WINE(但亦可改要他們的特飲)。很快這個珍寶磨菇就上菜了,其實它是可以生吃的,不過既然他們是石燒的... ... 燒過了的磨菇感覺是較香口的,但千萬別燒得太久,因為燒得太久會將它的水份全都蒸發掉,所以稍為燒它一下就好了。再過了一會煎鵝肝也

再過了一會煎鵝肝也上菜了,個人認為那些紅酒蘋果只是拌碟,最美味的還真的是香煎鵝肝。感覺這個鵝肝真的煎得很很很香口而且也很富鵝肝味。但廚師並無煎得太多,而是剛好煎到外脆內軟。其實這個香煎鵝肝也可以在頭盤散叫,個人亦挺推薦這頭盤。

至於其後上的龍蝦蟹肉湯,也絕對不是什麼'求其',但這個蟹肉湯也算是挺有水準的。不過其實如果大家是散叫的話,個人認為點兩個頭盤其實是有點點太多了,所以是要湯還是其他的頭盤的話,自己選擇吧。

嘻嘻,主角終於登場了! 服務員如上次惠顧午餐一樣的耐心問我們要不要替我們解說石上燒的要訣。不過,服務員說M9和牛的味道較鹿兒島和牛淡,但不知怎地,我反而覺得M9和牛的味道更濃 (這點真的是莫名其妙)。

無論如何,我們先吃的M9和牛的油脂雖己夠多,但吃過M9和牛後,發覺原來鹿兒島和牛的油份比剛才的還多,真的很有食油的感覺。不過,由於個人較喜歡吃較豐質感的牛扒,所以個人認為較厚切的M9和牛比鹿兒島和牛更好;當然,如果喜歡一口吃到那麼均勻的肉質及脂肪的話,這塊光看己經流口水的鹿兒島和牛就更是你的心水了。

由於一邊閒聊一邊進食,吃了大概40/45 分鐘還沒吃畢,而石板也開始不是那麼夠熱,所以也趕忙找服務員換上一塊新的石板。

幾經辛苦終於吃畢了兩塊好味的牛扒,而服務員也端上了甜品MENU (那兩個套餐都是不含甜品的)。但由於那兩塊美味的牛扒己經超額完成了,所以是日並無試他們的甜品

最後埋單大概是HKD1100左右,不過由於較便宜的SET 其實是免費的,如果全以正價計算的話,合共恐怕要兩千了。所以以這個價錢可以品嘗到這兩塊極品和牛,還算是可以的。
Wine of the Day: Caminos Cabernet Sauvignon Merlot
Stonegrill Portobello Mushroom
Pan Fried Foie Gras with Apple
Lobster Bisque with Crab Meat
This was how we got started ...
8oz Kagoshima A5 Wagyu Sirloin
Let's take another look at our M9 Wagyu Beef...XD
2009-12-05
Lobster Bisque with Crab Meat
2009-12-11 11 瀏覽
同朋友仔慶生及聚舊,想找處坐得適服、唔趕客0既餐廳,既可慢慢食,慢慢歎,同慢慢傾,所以決定去呢間。因怕要等位,一早訂左位。八時許去到,眼見餐廳不大,客量七成左右,坐位分佈及編排比較密。我地各人都揀左自選三食,其中一位朋友另加錢轉set。set包野菜沙律及餐湯,是晚餐湯為甘筍忌廉湯。自選三食中有八個選擇,每款只可選擇—次,不可重複。八個選擇包括:牛柳、牛肋肉、三文魚、劍魚、羊胺、大蝦、雞扒(已醃)及海鮮三食(帶子、青口、魷魚)。除了雞扒外、其他既我地都有點,而我自已就點左牛柳、劍魚、大蝦。另外我地亦點左牡丹蝦沙律。 同outback一樣,呢度都有一籃兩款可refill既麵包附送,配以橄欖油加黑醋。我地食既時間d麵包都仲係暖暖地同脆身既,黑醋既quality亦不錯,適合香港人口味,不會太搶咽喉,惟橄欖油唔夠香。 ($138) 牡丹蝦沙律及set既野菜沙律:三隻開邊八成熟既牡丹蝦,配以三角去皮蕃茄,五條露筍墊底及自家製魚子沙律汁。呢個牡丹蝦沙律中規中矩無特別,特別一題係,露筍雖被去皮,但仍有d渣…呢個沙律成$138一個,大家可以不試… 跟set既野菜沙律,沙律汁較姑寒,其中紫紅椰菜,苦到不

跟set既野菜沙律,沙律汁較姑寒,其中紫紅椰菜,苦到不能接受…希望可轉第二種菜...

甘筍忌廉湯:試左一啖朋友既餐湯,夠甘筍香夠creamy,惟自己無太唔鍾意食甘筍…

($308) 自選三食,牛柳、劍魚、大蝦:牛柳肉質雖然唔錯,但無牛肉味,而劍魚,就算只係整孰四邊,中間仲生,都係sashimi好食d
;反觀大蝦最有驚喜,夠份量夠大隻,有蝦味,唔錯
。亦試過其他,三文魚比想像中好,亦比劍魚好;牛肋肉就麻麻,因為真係比較多根;海鮮三食(帶子、青口、魷魚)就好似買supermarket果d雪藏海鮮pack0甘;而羊胺…我真係未係香港食過一試難忘既羊胺…
跟自選三食有舊grill矮瓜同數片焗薄薯,無特別。另有少許bbq汁,但唔點好過點…都係就0甘用海鹽最好!

($28) Mövenpick 雪糕 [單球]:之前一直想試,但怕唔好食,見呢度有單球,所以一人試左個味,swiss chocolate好好食,比Häagen-Dazs既Belgium chocolate更rich chocolate味,正!
Lime Sorbet超酸
…相信夏天食會更好…

總括而言:

我好欣賞Stonegrill上菜很有層次,唔係一次上晒你點既野,而係一樣一樣上,全部人食完再上下一個層次,而每個層次緊密聯系,唔會隔太耐,唔錯。

但店內既抽風系統好差,都未客滿…頭髮、成身油煙味不在話下,連個袋裡面都有油煙味…有d過份
…相信淨係呢個point都嚇走唔少客…希望有待改進…

想試既食家要留意,因為石板好夠熱,我建議食得慢想慢慢歎,或者鍾意食raw既食家最好將石板上生既食物先搬到碟上,想食邊野先搬到石板,可避免食物過熟。另外,石板存熱功能好好,就算過左一段時間,石板看似無開頭0甘熱,但都要留意,石板仍有一定熱度,不用半分鍾都可將海鮮整熟!

食物質素、價錢與環境同outback黎個大比拼,Stonegrill就認真一般,埋單成$1680,但食物質素唔出色,食完成身油煙味…唯一吸引我既就係塊熱石板…貪"新鮮"玩過一次現實版cooking mama就夠,好難再叫我去多次…
牡丹蝦沙律
自選三食
牛柳、劍魚、大蝦
2009-12-10
牡丹蝦沙律
自選三食
牛柳、劍魚、大蝦
2009-10-03 17 瀏覽
之前見過唔少人都大讚呢度同CITIBANK JOIN 埋攪0既99蚊SET LUNCH 好抵食,咁啱今日終於有時間同機會去開呢頭,即使大病未癒。一於同老婆試下,係咪真係咁正。其實到埗之後都有比較過其他SET LUNCH先至決定係咪CITIBANK 食呢個餐。而就菜式而言,呢個星級套餐個選擇性當然冇其他SET LUNCH 咁多,不過見倒其餘0既主菜0既SET LUNCH平均都要2百蚊倒,所以睇完一次MENU 之後都係毫不猶豫咁揀左 '星級套餐'。首先黎0既係一杯西瓜汁。係咪因為鮮榨0既關係,佢地係冇落冰0既。室外咁熱,雖然飲左幾啖冇冰0既西瓜汁 (其實都有半杯),依然覺得有一種涼快0既感覺 (真係唔知點解,可能係佢夠甜0既關係卦~)。 之後黎0既係BREAD BASKET 配忌薕薯仔湯,隨包附上橄欖油加黑醋。兩樣都可謂中規中矩啦,唔會話好大驚喜,但亦都冇乜話失望,可能都係期待住個主菜所以對個湯唔係好留意啦。好喇,主菜牛肩扒終於黎喇 ! 老實講就咁睇係有兩塊厚切0既牛扒,但係唔係好大塊,心諗會唔會唔夠飽呢... 隨碟附上一碗仔燒汁,一舊薯仔同一片青瓜。嗯 ... 伴碟好似少左DD ..

首先黎0既係一杯西瓜汁

之後黎0既係BREAD BASKET 配忌薕薯仔湯

好喇,主菜牛肩扒終於黎喇
隨碟附上一碗仔燒汁,一舊薯仔同一片青瓜。嗯 ... 伴碟好似少左DD ...?

睇番唔少人都講左服務員會好有耐性咁教人點對付個牛扒,我個情況都係一樣,所以唔多講。不過諗番喺食晏高峰期佢地都咁有禮貎,都係要再次一讚。

實在係大鄉里出城,食落呢塊牛扒實在係太好食,真係可以話印象之中,未喺本地食過咁好食0既牛扒 ! 佢D肉夠軟,好易切 ; 而且非常夠肉汁,實在係冇得頂 !

試過薄切整倒8/9成熟先食,亦都試過大大舊咁食。其實各有各好食之處,但我個人比較鍾意係將一塊厚厚0既扒將佢外邊整熟D,另外面有D脆脆地,但係同時裡面0既肉汁依然KEEP 得到,咁樣食真係好完美 !

佢既然俾得個醬汁我 (另附芥茉添),一於樣樣試D。但個人認為最好食始終係唔落任何醬汁,原汁原味係最GOOD 0既 ! 不過食得喊D 0既朋友,隔離樽鹽絕對係你好幫手。

雖然只係兩塊牛扒,食完之後出乎意料令我覺得飽肚。咁0既質素,用咁0既價錢,真係物超所值!

當我仲諗緊頭先舊牛扒有幾咁好食0既時候,HAAGAN DAZS 雲呢拿雪糕己經喺我枱面
。呢樣就唔多提喇,不過拎到出黎己經有DD溶,都算係有DD 美中不足喇。

正想埋單之前,睇倒佢地可以用一百蚊JOIN MEMBER,好處係可以儲分 (惠顧一蚊有一分,一千分可當一百蚊扣),另外仲送埋幾張COUPONS ,如果係長期惠顧0既粉絲0既話,應該都會慳倒D。今次雖然係我第1次食,但係我都申請定一張。

埋單每人百二,雖然以午餐對我黎講呢個數真係唔平,但係呢塊牛扒咁0既質素,真係抵食。

順帶一提,睇黎第1份寫星級名菜SET MENU 0既朋友己經係6月份,所以呢個PROMO大大話話都做左成4個月。本人冇問服務員呢個PROMO 做到幾時完,不過想試好野0既朋友快D試下喇。
忌薕薯仔湯
Bread Basket and Melon Juice
主菜 - 美國牛肩扒!
Haagan Daaz Ice-cream
2009-10-02
忌薕薯仔湯
Bread Basket and Melon Juice
主菜 - 美國牛肩扒!
Haagan Daaz Ice-cream
  • '星級名菜' SET MENU