呢間係🚇金巴利道新開🎊嘅 The Vigor 除咗供應多款特色 fusion 意粉🍝/飯🍚同埋串燒🔥之外,仲有鐵板餐添。我係🚪門口已經俾佢哋啲嘢食🧆相吸引咗入去🤤。入面唔算好大👌,不過格局都幾骨子,🤩光猛乾淨👍。我哋叫咗✌️兩個鐵板餐🍴,跟餐有湯🥣,可以揀🍄忌廉湯或者🥄羅宋湯,而且仲有埋🧄蒜蓉包🍞。餐飲我哋揀咗♨️熱奶茶同埋🍍菠蘿冰🍹,如果係雪糕🍨菠蘿冰🧊就更加正喇!鐵板餐🍴我哋就揀咗😍原條照燒鰻魚🐟拼珍寶帶子同埋和牛🥩牛扒,入面除咗有脆🥔薯角之外仲有洋蔥🧅圈,啱晒我心水🥰。原條照燒鰻魚🤩超巨形,十分之肥美🤤,肉質又軟又滑👍。珍寶帶子😍大隻得來🔥煎到半熟,入口好鮮嫩😋。和牛🥩牛扒揀咗五成熟,不過係鐵板🔥加持下食食吓就會去到七成熟😂,肉質鬆軟腍滑,配埋🧅洋蔥圈一齊食好正!

我係🚪門口已經俾佢哋啲嘢食🧆相吸引咗入去🤤。

入面唔算好大👌,不過格局都幾骨子,🤩光猛乾淨👍。

原條照燒鰻魚🤩超巨形,十分之肥美🤤,肉質又軟又滑👍。

珍寶帶子😍大隻得來🔥煎到半熟,入口好鮮嫩😋。

2023-02-06 56 瀏覽
🍳 #尖沙咀 #TheVigor今日同家姐去咗尖沙咀睇戲,順便食嘢😋 我哋揀咗呢間金巴利道新開嘅「The Vigor」,呢度有多款主食,飯、麵、肉類都有,我哋就揀咗兩個鐵板餐😍🍲 餐湯餐湯可以揀羅宋湯或者忌廉湯,兩樣都超足料!羅宋湯有好多雜菜,忌廉湯巿好多菇,好香😋🐣 香煎波板雞扒配 蒜蓉包、薯角、洋蔥圈 ($108)雞扒好大塊,皮薄、肉嫩滑🤤 鐵板好惹味、好香! 配嘅蒜蓉包仲好香脆!薯角有少少辣嘅調味都好香,洋蔥圈就甜甜的🤤🐠 原條照燒鰻魚拼香煎珍寳帶子 配 蒜蓉包、薯角、洋蔥圈 ($198)鰻魚比雞扒更大條! 連個鐵板都裝唔晒呀😍 鰻魚汁甜甜哋,汁嘅份量啱啱好,唔會過份重口味,魚肉又夠嫩😋正!🥤 餐飲品套餐仲配有飲品添,家姐揀咗熱柯華田,我就飲檸檬薏米水❤️
🍳 #尖沙咀 #TheVigor

🍲 餐湯

🐣 香煎波板雞扒配 蒜蓉包、薯角、洋蔥圈 ($108)

🥤 餐飲品
套餐仲配有飲品添,家姐揀咗熱柯華田,我就飲檸檬薏米水❤️
2023-02-04
午餐
  • 香煎波板雞扒配 蒜蓉包、薯角、洋蔥圈
  • 原條照燒鰻魚拼香煎珍寳帶子 配 蒜蓉包、薯角、洋蔥圈
2023-02-05 58 瀏覽
星期日好早起咗身,見無嘢做,走咗過去九龍公園晨運。做完運動,一身鬆晒,又係時候去食晏,上網 Search下附近有乜好嘢食先。喺金巴利道搵到間新開嘅西餐廳,睇咗門口餐牌,價錢很經濟,一於試下。我哋點咗炒飯同意粉,另外再加咗兩款小食,原來午餐時段仲送熱飲,非常抵食。鐵板 XO 醬豬頸肉炒飯 ($56)  用料好豐富,送上時熱辣辣、香噴噴,飯粒乾爽分明,配料有洋蔥、紅蘿蔔絲和椰菜等。豬頸肉份量十足,食落爽滑彈牙又帶點油脂,用嚟配香口嘅炒飯,味道一流!另外呢客墨汁珍寶帶子炒意粉 ($70)  亦係人氣之選,帶子大大粒,煮至剛剛熟,質地好嫰滑,肉厚鮮甜。魷魚鬚煙韌有咬口,意粉軟硬適中,每條都沾滿了黑漆漆嘅墨汁,加上蟹籽作點綴,色香味俱全。小食點咗招牌生炸雞髀 ($32) 同 照燒金菇牛肉卷 ($35)。雞髀相當有重量,大小如手掌般,外皮炸得極之香脆,咬下有沙沙聲嘅脆口感,肉質鮮嫩又多汁。牛肉卷即點即製,上桌時肉香四溢,金菇爽口,牛肉煙韌,配上濃香嘅醬汁,好惹味。

2023-02-05 46 瀏覽
今日同朋友係尖沙咀行完街諗住睇下有咩食經過見到門面似韓國野於是入去睇下原來佢係食西餐的☺️☺️☺️見到餐牌一個意粉$6x ! 心諗甘平會吾會..🤣同朋友叫左2款意粉同小食share~~~ 泡菜卡邦尼溫泉蛋雞肉炒意粉好有質素既意粉比我想像中有驚喜佢呢個意粉有小小辣的。岩哂我最中意食辣嘢既人不過如果吾食辣既可以試另一款泡菜同雞肉都好多 好多配料味道又吾會太咸 蜜糖炸雞翼好熱辣辣好香口😍雞翼都好大隻好多肉非常抵食金蒜焗扇貝2隻岩哂中意食蒜既你😊👍扇貝都係超新鮮的😜😜😜拿破崙腸片炒意粉係蕃茄味酸酸地好開胃!好多料 d腸片都好大片好惹味連朋友都話呢間好食😋相信一定會再來一間非常平民價但又好高質既餐廳店員都服務好好👍👍☺️☺️☺️
今日同朋友係尖沙咀行完街諗住睇下有咩食
經過見到門面似韓國野於是入去睇下
原來佢係食西餐的☺️☺️☺️
見到餐牌一個意粉$6x ! 心諗甘平會吾會..🤣

同朋友叫左2款意粉同小食share~~~
泡菜卡邦尼溫泉蛋雞肉炒意粉
好有質素既意粉
比我想像中有驚喜
佢呢個意粉有小小辣的。
岩哂我最中意食辣嘢既人

金蒜焗扇貝2隻
岩哂中意食蒜既你😊👍
扇貝都係超新鮮的😜😜😜

拿破崙腸片炒意粉
係蕃茄味酸酸地好開胃!
好多料 d腸片都好大片
好惹味連朋友都話呢間好食😋
相信一定會再來
一間非常平民價但又好高質既餐廳
店員都服務好好👍👍☺️☺️☺️
2023-02-04 44 瀏覽
疫情後出尖沙咀逛街,很高興尖沙咀回覆昔日的熱鬧,有間新店舖"The Vigor"雖然舖面細細,但是五藏俱全,最重要是食物非常美味,而且價錢大衆化,在尖沙咀區非常難尋呀😂“抵食”又“好食”1. 和牛牛扒鐵板+餐包+餐湯+飲品🥩牛扒五成熟,和牛肉質鮮嫩juicy🥔薯角外脆內軟,帶濃香薯仔味🌰洋蔥圈脆卜卜,入口鬆化,美味無比。餐飽帶濃厚牛油蒜香味🍲羅宋湯色澤誘人,牛味香濃,新鮮蔬菜酸酸甜甜開胃口感極豐富☕️餐飲跟即磨coffee 絕不馬虎,濃香咖啡甘香,入口回甘❣️藉得一提老板好細心,鐵板餐“沙‘’起煙霧,老板開着抽煙系統,避免影響其他食客🥰2. 招牌生炸雞髀温泉蛋飯跟汁(鮮茄汁🌶)跟檸檬薏米~吉列雞脾外層卜卜脆鬆化,內層熱騰騰肉質嫩滑juicy, 温泉蛋佐飯加入店舖秘制鮮茄汁,具獨特鮮茄汁帶濃郁蕃茄肉略帶微辣,伴入飯中更加開胃。檸檬薏米~店舖秘制飲品,檸檬清香,薏米軟糯,入口順喉,女性美顏飲品👍3.蒜爆魷魚鬚(微辣)~濃郁蒜香味配上新鮮魷魚鬚煙煙韌韌非常惹味😋

1. 和牛牛扒鐵板+餐包+餐湯+飲品
🥩牛扒五成熟,和牛肉質鮮嫩juicy

🥔薯角外脆內軟,帶濃香薯仔味
🌰洋蔥圈脆卜卜,入口鬆化,美味無比。
餐飽帶濃厚牛油蒜香味

🍲羅宋湯色澤誘人,牛味香濃,新鮮蔬菜酸酸甜甜開胃口感極豐富

2. 招牌生炸雞髀温泉蛋飯跟汁(鮮茄汁🌶)跟檸檬薏米~

好快又到星期六,約咗朋友一齊做facial,為就快唔駛戴口罩嘅日子作好準備✨👩🏻‍🦰😆。見到呢間新開嘅小餐廳,星期六都有午市套餐,仲幾抵食,我哋入去試吓先。自己用QR code落單,好方便,我點咗:🍝黑松露帶子炒意粉,🍋飲熱檸檬薏米水$62份量足,因為隻碟中間有深度,見到材料有迷你帶子、翠玉瓜🥒、新鮮野菌、洋蔥🧅,意粉煮得恰到好處,口感富彈性,醬汁啱啱好,食完唔會有太多餘醬汁。🍋午餐包熱飲,我選咗檸檬薏米水,微微甜,加上檸檬,多了一份清新口感,唔錯。🦑蒜爆魷魚鬚$45魷魚鬚炒得好香,微辣🌶️,仲有啲鑊氣添🔥,睇到有不少配料,蒜頭、洋蔥、乾辣椒配以醬油一齊炒,所以咁香噴噴~朋友就點咗:🐂和牛牛扒配蒜蓉包、薯角、洋蔥圈$168🍅餐湯:羅宋湯☕️飲熱奶茶呢個套餐好豐富。羅宋湯足料。和牛牛扒軟熟有肉汁,黑椒汁味道濃郁,廚師控制朋友要求嘅七成熟剛剛好👍,炸薯角及洋蔥圈香脆,仲有西蘭花🥦及車厘茄🍅,份量都唔少,朋友話爭啲食唔晒🤭。☕️奶茶都幾香滑。

自己用QR code落單,好方便,我點咗:
🍝黑松露帶子炒意粉,🍋飲熱檸檬薏米水$62

🦑蒜爆魷魚鬚$45

朋友就點咗:
🐂和牛牛扒配蒜蓉包、薯角、洋蔥圈$168
🍅餐湯:羅宋湯
☕️飲熱奶茶

呢個套餐好豐富。
羅宋湯足料。

☕️奶茶都幾香滑。

午餐
2023-02-02 68 瀏覽
之前試過焗飯,今次帶埋男朋友黎試。今轉叫左原條照燒鰻魚配帶子,一上枱個條鰻魚有小小嚇親,因為好大條,大概有前臂甘長肉質好滑,好林,如果有碗白飯就更好,兩粒帶子都煎得岩岩好,唔錯👍🏻同埋套餐既羅宋湯同蒜蓉包同出色,個湯好過大型嘅食肆,夠味,足料男朋友就叫左黑松露帶子炒意粉,個白汁好香濃,意粉岩岩好,唔會太硬,帶子份量都足夠❤️❤️男朋友都夠飽。最後當然叫左甜味埋尾,叫左個炸紅豆牛奶,口感好煙韌,唔太甜,好脆,如果多啲紅豆就更正啦。另外一定要試吓佢哋嘅冷泡茶,我叫咗個玫瑰茉莉花冷泡茶茉莉味好濃烈,如果鍾意飲茶嘅朋友一定要試!
之前試過焗飯,今次帶埋男朋友黎試。

2023-02-01 50 瀏覽
The Vigor🌟整體: 抵玩西餐 大部分意粉都$100 以下 🏠環境:小店冇計就係細d 座位會親蜜少少不過勝在夠新淨同乾淨🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆‼️ 蒜爆鱿鱼鬚 $45✅ 呢個少少辣 勝在夠惹味 份量唔算好大 唔會飽到食唔到main‼️ 照燒金菇牛肉卷 $35✅ 薄切牛肉包住金菇 配以照燒汁‼️ 和牛漢堡扒配蒜蓉包薯角洋蔥圈 $148✅ 配以大量薯角 一定會好飽 洋蔥圈就好脆✅ 和牛漢堡扒 鬆軟有肉汁‼️ 原條照燒鰻魚拼香煎珍寶帶子配蒜蓉包薯角洋蔥圈 $198✅ 呢個原條鰻魚好屈機 差唔多成個鐵板咁長 食落唔算好多骨 都算幾滿足📍 尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下B號舖Shop B, G/F, Kimberley House, 35 Kimberley Road, Tsim Sha Tsui⏰ 星期一至日 11:00 - 23:00☎️ 電話號碼 56484392📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
The Vigor

📍 尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下B號舖

⏰ 星期一至日 11:00 - 23:00

☎️ 電話號碼 56484392

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2023-01-31 44 瀏覽
今日同fd喺美麗華商場附近行完街,見肚餓,附近有新鋪,咁梗係食埋dinner 先反屋企。餐廳干淨企理,但堂食坐位唔多,好在咁岩有人食完有位。餐牌有好多選擇,有炒意粉,焗飯,鐵板餐,小食都有,值得一提佢呢間係有早餐供應架。我同fd一人叫左一個主食同埋一個小食。1)卡邦尼溫泉蛋雞肉炒意粉意粉嘅軟硬度適中,而且卡邦尼汁加上溫泉蛋好惹味,足夠蓋過每條嘅意粉,雞肉份量好足。 2)牛肝菌帶子炒意粉帶子清甜,份量對得住價錢,男子食都好夠飽。3)鐵板照燒一口牛 & (4)野菌炒露筍呢兩個小食都炒得非常之有鑊氣,牛一啲都唔會過熟同老,仲保留住d肉汁。野菌同露筍唔會炒得好油膩,反而仲有爽脆感覺,正。總結黎講呢間餐廳cp 值好高,下次要試下早餐同下午茶先。

餐廳干淨企理,但堂食坐位唔多,好在咁岩有人食完有位。

我同fd一人叫左一個主食同埋一個小食。

1)卡邦尼溫泉蛋雞肉炒意粉

2)牛肝菌帶子炒意粉
帶子清甜,份量對得住價錢,男子食都好夠飽。

3)鐵板照燒一口牛
& (4)野菌炒露筍

野菌同露筍唔會炒得好油膩,反而仲有爽脆感覺,正。

總結黎講呢間餐廳cp 值好高,下次要試下早餐同下午茶先。

2023-01-30
2023-01-30 49 瀏覽
呢間係尖沙咀打工仔出名飯堂,啲職員好有禮貌耐性,所以我地都成日食,今次叫左椒鹽雞軟骨做前菜,即叫即炸份量非常多,好抵食,雞軟骨粒粒香脆爽口,個人認為椒鹽調味係一流,其次就係蒜爆魷魚鬚微辣,因為朋友同我都真係中意食炸野,魷魚鬚煙韌彈牙,原來佢蒜香係有辣汁,非常惹味,鍾意食辣嘅朋友一定要試吓,主菜我哋叫咗香草煙三文魚帶子炒意粉,配料份量多,而且炒意粉唔會好油膩,意粉夠乾爽,飲品推介鮮奶紅豆冰同冰涼菠蘿冰,紅豆冰少冰多奶超正,我哋食咗咁多嘢,買單都只係$180,性價比高!

2023-01-29 40 瀏覽
The Vigor (尖沙咀)尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下B號舖新年喺尖沙咀行完街,想食鐵板燒,呢間就啱啦裝修雅致,用QR code落單超方便,上菜速度快。原條照燒鰻魚拼香煎珍寶帶子配蒜蓉包薯角洋蔥圈$198Whole Roasted Eel andJumbo Scal1ops with Gar lic Bread.Potato Wedges and Onion rings份量超級充足,充滿飽肚感,蒲燒鰻魚嘅醬汁係食物嘅神髓,太好食啦,可以清枱。鐵板燒帶子,超大隻,鮮甜美味。和牛牛扒配 蒜蓉包 薯角 洋蔥圈 $168Wagyu Steak with Garlic Bread, Potato Wedges and Onion rings厚切份量足,鮮嫩唔煙韌,鎖汁技術極好,非常Juicy,齒頰留香,餘韻無窮。薯角爽脆,洋蔥圈酥脆,甜而不膩。凍奶茶🥤喺茶餐廳嘅精髓。凍柯華田係小朋友幸福感嘅口味。
The Vigor (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道35號金巴利中心地下B號舖

原條照燒鰻魚拼香煎珍寶帶子配蒜蓉包薯角洋蔥圈$198
Potato Wedges and Onion rings

鐵板燒帶子,超大隻,鮮甜美味。

和牛牛扒配 蒜蓉包 薯角 洋蔥圈 $168

薯角爽脆,洋蔥圈酥脆,甜而不膩。

凍奶茶🥤
喺茶餐廳嘅精髓。
凍柯華田
係小朋友幸福感嘅口味。
2023-01-29 76 瀏覽
尖沙咀行街經過金巴利道見到 The Vigor 見新裝修幾新淨, 店內環境潔淨, 到去發現性價比都幾高, 由於店舖細, 除咗堂食外, 都有好多人嗌外賣, 仲可以用QR code 落單, 方便又快捷。餐牌有炒粉麵飯之外, 仲有鐵板餐、惹味燒烤串、芋圓甜品食呀!照燒雞扒牛角包 - $36忌廉梳打 + $6牛角包都好酥脆, 夾住煎香嘅雞扒, 配埋甜甜地嘅照燒汁同生菜絲。真係估唔到咁夾喎! 仲有配埋薯角。鐵板XO醬豬扒炒公仔麵 - $54凍檸茶 + $3麵係廚房用鐵板炒, 炒得夠乾身, 夠鑊氣又有醬油香味, 豬扒醃得都好入味, 又煎得香口, 入口鬆軟。配料都好豐富, 有紅蘿蔔絲, 菇類, 椰菜, 芽菜, 真係食到唔停得口呀! 午餐跟凍飲都係加$3。招牌生炸雞髀 - $32意食炸雞髀, 因為啖啖肉, 又滑唔乾, 都多肉汁。炸粉係好脆, 有麵包糠係外皮, 入口真係酥脆, 雞髀有辣味調味, 你可揀唔同嘅辣度, 但又唔會過咸, 好食, 又夠大隻。脆炸紅豆雙皮奶 - $24香脆麵包包住甜甜嘅紅豆蓉雙皮奶, 外脆內軟, 幾得意, 又唔會好甜。有啲似炸鮮奶咁。總的來說,呢度無論食物同飲品都好多選擇, 仲要好

照燒雞扒牛角包 - $36
忌廉梳打 + $6

鐵板XO醬豬扒炒公仔麵 - $54
凍檸茶 + $3

招牌生炸雞髀 - $32

脆炸紅豆雙皮奶 - $24

總的來說,呢度無論食物同飲品都好多選擇, 仲要好足料又唔會好甜, 出菜速度也很快, 絕對是打工仔食堂。

今天帶同事到了位於尖沙咀金巴利道的西式小店,因為它是新開的,所以就決定一戰了!走上樓梯,就有店員招呼我們了。查看餐牌,發現種類都有很多,有焗飯🍚、炒意粉🍝等等,所以必定能夠揀選到心頭好。不消一會兒,已經煮好了菜式!🍝黑松露帶子炒意粉 $62 + 🍋熱檸水我選的是黑松露帶子炒意粉,非常合我的口味,因為它香而不膩。黑松露的醬汁掛滿每一條意粉,而材料方面有很多帶子、翠玉瓜、洋蔥、菇,所以真的很適合我呢!而意粉又不會太淋或太硬,恰到好處,感覺是即叫即炒☺️。🐓香煎雞扒溫泉蛋飯 $54+ 🍋檸檬薏米水朋友叫的是香煎雞扒溫泉蛋飯,$54元可以有兩大塊雞扒,加上雞扒肉質鮮嫩,性價比實在太高了,而且它可以挑選的醬汁也有4至5款,選擇度很高呢😉!🦑蒜爆魷魚鬚(微辣)$45蒜爆魷魚鬚絕對是口痕之選,事關魷魚鬚有微微的辣度🌶️,相當開胃,而且魷魚鬚也很煙韌,甚具咬口呢!🧀🥔黑松露芝士薯角 $26賣相極佳,薯角鋪上了芝士和黑松露,令人流晒口水,隔離檯看到我們點這個,她們也點了一份呢!薯角炸得香脆熱辣辣,配上黑松露芝士,頓覺邪惡,但又很美味呢!總的來說,餐廳性價比高,店員也很有禮貌,出菜速度也很快,絕對是打工仔食堂

不消一會兒,已經煮好了菜式!

🍝黑松露帶子炒意粉 $62 + 🍋熱檸水

🐓香煎雞扒溫泉蛋飯 $54+ 🍋檸檬薏米水

🦑蒜爆魷魚鬚(微辣)$45

🧀🥔黑松露芝士薯角 $26

總的來說,餐廳性價比高,店員也很有禮貌,出菜速度也很快,絕對是打工仔食堂🥳!
  • 黑松露帶子炒意粉
2023-01-22 70 瀏覽
今日同媽咪係尖沙咀做facial💆🏻‍♀️🧏🏻‍♀️做完好肚餓就係附近揾野食🙈見到呢間the vigor裝修幾靚 環境又好所以就試下😌之前都有見過佢有其他分店不過就第一次幫襯~💖原來食物質素都好高🥰唔怪得開咁多分店啦-🐙🍝墨汁珍寶帶子炒意粉 $70帶子同魷魚都超大舊同埋好新鮮💖意粉入面仲有洋蔥🧅等等-🐮🍔和牛漢堡牛角包 和牛超厚😍😍牛角包都好酥脆😋大推 -🍯🐥蜜糖炸雞翼 $32🐮🧆鐵板照燒一口牛 $45小食我都係即叫即整 有鑊氣又新鮮🫶🏻-熱阿華田熱檸薏米水

今日同媽咪係尖沙咀做facial💆🏻‍♀️🧏🏻‍♀️

熱阿華田
熱檸薏米水
2023-01-20
2023-01-14 149 瀏覽
幾個月前途經尖沙咀金巴利道看見店舖還在裝修,想不到新年就有新景象,原來是新餐廳The Vigor 進駐了,簡單以賣港式西餐為主,各款炒意粉,咖哩焗飯,港式扒飯,鐵板炒烏東也有小吃輕食。-午市套餐連餐飲,叫了龍 蝦汁海鮮焗飯有魚柳也有魷魚蜆肉等等,龍蝦汁呈淺橙色,口感Creamy。-另外叫了 牛肝菌 雞肉炒意粉雞肉有輕輕煎過,意粉都炒得彈牙,不會太淋-反而是小食比較讓人印象深刻野菌炒露筍, 鐵板燒即叫即炒燒得有鑊氣露筍炒得爽脆香甜,又有大量的野菌。另外麻辣手撕雞份量 還頗多的微微帶辣帶惹味,涼爽得停不了口。

幾個月前途經尖沙咀金巴利道看見店舖還在裝修,
想不到新年就有新景象,

原來是新餐廳The Vigor 進駐了,

簡單以賣港式西餐為主,
各款炒意粉,咖哩焗飯,港式扒飯,鐵板炒烏東
也有小吃輕食。

午市套餐連餐飲,
叫了龍 蝦汁海鮮焗飯

有魚柳也有魷魚蜆肉等等,

龍蝦汁呈淺橙色,口感Creamy。
另外叫了 牛肝菌 雞肉炒意粉

雞肉有輕輕煎過,

意粉都炒得彈牙,不會太淋
反而是小食比較讓人印象深刻

野菌炒露筍, 鐵板燒即叫即炒燒得有鑊氣

露筍炒得爽脆香甜,又有大量的野菌。

另外麻辣手撕雞份量 還頗多的

微微帶辣帶惹味,涼爽得停不了口。