2019-12-05
行入1881 heritage 如同置身童話般有情調,周圍已經充滿聖誕氛圍,濃濃既冬天氣息 以Van Gogh為主題既「Van Gogh Senses」除了有味覺上的享受,更滿足視覺上的體驗, 可以見到無論係餐廳外部或者內部都有Van Gogh 既蹤影尤其係通往餐廳既小走廊 有滿滿既藝術碟 無論係Table setting 亦或係 show plate都好靚!好精緻! *荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳以畫碟為碟既appetizer,就好似 Van Gogh畫緊畫一樣, 油封係西班牙用來保存食物既方法之一, 令吞拿魚可以保持新鮮既感覺, 粉嫩既荷蘭小牛肉越咬越有新鮮肉味! *日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚鮑魚和湯分開上, 在客人面前淋上日式昆布柴魚高湯,也是一種視覺上的享受,湯頭清甜有淡淡地柴魚氣味,sous-vide過的鮑魚軟硬適中,有咬口之餘,更加係吸收左豐富既精華,在嘴巴裏體現出不同的海鮮風味 ,最特別的是下面還有炸豆腐! *紅燒澳洲羊腱配薯蓉配蔬菜比牛肉肉質鮮嫩的羊肉,揮發左既紅酒已經沉睡在羊腱中,沒有膻味只有香氣撲鼻的紅酒味,肉嫩汁濃既main course, 配埋質地順滑
周圍已經充滿聖誕氛圍,濃濃既冬天氣息
尤其係通往餐廳既小走廊 有滿滿既藝術碟
*荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳
*日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚
*紅燒澳洲羊腱配薯蓉配蔬菜
比牛肉肉質鮮嫩的羊肉,揮發左既紅酒已經沉睡在羊腱中,沒有膻味只有香氣撲鼻的紅酒味,肉嫩汁濃既main course, 配埋質地順滑既mashed potato ,仿佛置身於Van Gogh的畫裏
*Van Gogh精選甜品: Chocolate Vanilla Cake
有食用花點綴既朱古力雲尼拿蛋糕 , 夾層類似係雪糕既質感,多層次既味蕾享受,用 mango sauce畫碟 再以Raspberry & strawberry & blueberry伴碟!
回味無窮!
伯爵薰衣草茶
朱古力薄荷葉茶
最後再以一杯熱花茶做結尾, 享受到最後一刻…..才願意漫步離開!