2019-12-05 122 瀏覽
行入1881 heritage 如同置身童話般有情調,周圍已經充滿聖誕氛圍,濃濃既冬天氣息 以Van Gogh為主題既「Van Gogh Senses」除了有味覺上的享受,更滿足視覺上的體驗, 可以見到無論係餐廳外部或者內部都有Van Gogh 既蹤影尤其係通往餐廳既小走廊 有滿滿既藝術碟 無論係Table setting 亦或係 show plate都好靚!好精緻! *荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳以畫碟為碟既appetizer,就好似 Van Gogh畫緊畫一樣, 油封係西班牙用來保存食物既方法之一, 令吞拿魚可以保持新鮮既感覺, 粉嫩既荷蘭小牛肉越咬越有新鮮肉味! *日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚鮑魚和湯分開上, 在客人面前淋上日式昆布柴魚高湯,也是一種視覺上的享受,湯頭清甜有淡淡地柴魚氣味,sous-vide過的鮑魚軟硬適中,有咬口之餘,更加係吸收左豐富既精華,在嘴巴裏體現出不同的海鮮風味 ,最特別的是下面還有炸豆腐! *紅燒澳洲羊腱配薯蓉配蔬菜比牛肉肉質鮮嫩的羊肉,揮發左既紅酒已經沉睡在羊腱中,沒有膻味只有香氣撲鼻的紅酒味,肉嫩汁濃既main course, 配埋質地順滑
行入1881 heritage 如同置身童話般有情調,
周圍已經充滿聖誕氛圍,濃濃既冬天氣息

尤其係通往餐廳既小走廊 有滿滿既藝術碟

*荷蘭小牛肉薄片配油封吞拿魚及水瓜柳

*日式昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚

*紅燒澳洲羊腱配薯蓉配蔬菜
比牛肉肉質鮮嫩的羊肉,揮發左既紅酒已經沉睡在羊腱中,沒有膻味只有香氣撲鼻的紅酒味,肉嫩汁濃既main course, 配埋質地順滑既mashed potato ,仿佛置身於Van Gogh的畫裏

*Van Gogh精選甜品: Chocolate Vanilla Cake
有食用花點綴既朱古力雲尼拿蛋糕 , 夾層類似係雪糕既質感,多層次既味蕾享受,用 mango sauce畫碟 再以Raspberry & strawberry & blueberry伴碟!

回味無窮!

伯爵薰衣草茶

朱古力薄荷葉茶

最後再以一杯熱花茶做結尾, 享受到最後一刻…..才願意漫步離開!
2019-12-04 111 瀏覽
今次嚟依間餐廳真係純粹為左梵高,因本人同朋友都係梵高迷,一知道有依間以佢為主題嘅餐廳即刻要嚟試下未入去已經覺得佢地嘅裝修十分精緻,有一種高貴嘅感覺餐廳入面緊係唔少得梵高嘅作品圍繞住成間餐廳,一路食住飯一路欣賞佢嘅作品真係賞心樂事我哋當日每人揀咗一個set dinner當然唔少得一餐前小包魚生片幾新鮮,配埋佢酸酸甜甜嘅醬幾清新依個湯幾特別,佢先會上咗件雞胸肉同炸雲吞皮先,之後時間先會再將湯加入,但啲湯飲落亦都係熱辣辣,雞湯味道十分濃郁,,炸雲吞皮都十分香口到主菜喇,睇埋相就好精緻喇,食落味道都好好,因為佢外面嘅紫菜皮炸過,配上入面嘅三文魚一脆一軟非常之夾,再加小小味噌泡沫去食。享受😆另外一個主菜,五花腩煎得好香,皮脆肉嫩,而個炸蘋果都好得意,食落一啲都唔油膩,仲保持到蘋果嘅果肉汁係入面,好食晚餐配埋嘅甜品,朱古力唔死甜,moose夠滑,不錯佢嘅咖啡上面有梵高嘅樣架手,好得意呀😍花茶方面只係套餐具已經加哂分,靚到不得了,茶味亦夠香夠濃總括然而,今餐無論視覺同味覺都十分享受,希望有機會再嚟食多次

未入去已經覺得佢地嘅裝修十分精緻,有一種高貴嘅感覺

我哋當日每人揀咗一個set dinner

當然唔少得一餐前小包
油甘魚配薑.蕃茄啫喱及醬油涷

魚生片幾新鮮,配埋佢酸酸甜甜嘅醬幾清新
法式雞湯配慢煮雞胸肉及炸雲吞皮

紫菜三文魚卷配花椰菜及清酒味噌泡沫

烤西班牙五花腩配蘋果天婦羅及薯蓉

晚餐配埋嘅甜品,朱古力唔死甜,moose夠滑,不錯

佢嘅咖啡上面有梵高嘅樣架手,好得意呀😍

花茶方面只係套餐具已經加哂分,靚到不得了,茶味亦夠香夠濃

3K
2019-12-03 112 瀏覽
記得初學畫油畫第一幅作品就是梵高的畫,好喜歡。尖沙咀有間梵高藝術館,有各種關於梵高作品的副產品,如茶具,茶葉,曲奇餅等....,還有餐廳。今日專程來午餐,在陽光特別和暖的日子,享受午餐更具特色。餐前麵包有兩款,軟熟可口,牛油加入了岩鹽,生色不少。椰菜花忌廉湯好香,好滑。主菜香煎龍脷柳,面層鋪滿香草,增添香氣。魚塊質感滑溜,煎得香口惹味。甜品蛋糕同様出式,不會太甜膩,有士多啤梨和百香果醬汁伴吃,滋味!最後一杯美式咖啡香濃甘香,配甜品一流。
記得初學畫油畫第一幅作品就是梵高的畫,好喜歡。

今日專程來午餐,在陽光特別和暖的日子,享受午餐更具特色。

餐前麵包有兩款,軟熟可口,牛油加入了岩鹽,生色不少。

椰菜花忌廉湯好香,好滑。

最後一杯美式咖啡香濃甘香,配甜品一流。

2019-12-03
2019-12-02 113 瀏覽
梵高這餐廳座落於1881,在這初秋季節,更顯出梵高的藝術情懷。一走進這餐廳,已經被其飾物,茶具及茶葉吸引,茶具配合梵高的名作,更顯高雅。第一道來的是麵包,鬆軟的,暖暖的,配上有特別配製的海鹽牛油,帶出牛油之香味,令口味豐富了不少。頭盤是小牛肉配油封吞拿魚,牛肉及吞拿魚的鮮味,各自輝影,不得不提是水瓜柳,酸酸的,帶出兩種肉不同的口味。之後是昆布柴魚高湯配慢煮鮑魚,湯是淡淡的,但是昆布與魚的味道卻是慢慢浸出來。鮑魚片更是口感淋淋的,軟硬適中,味道回轉口腔。之後是海鮮,有三文魚,蜆,青口及魷魚,小辣令整盤海鮮更加提升了味道,蜆及青口都是漲卜卜的,非常新鮮。再來是澳洲羊腱,入口鬆軟,但不失咬口,廚師應記一功。最後是甜品及茶,不要以為後尾的食物就會暗淡失色,反而是另一高潮的來臨,蛋糕鬆軟清甜,表面的朱古力皮更是脆卜卜的,不會太甜,剛剛好。配件的生果都是非常新鮮,不會因為配菜而馬虎。最後來一杯伯爵茶,茶在口腔回甘,久了不散,為整個晚餐來了一個最完美的句號。
再來是澳洲羊腱,入口鬆軟,但不失咬口,廚師應記一功。
配件的生果都是非常新鮮,不會因為配菜而馬虎。
2019-12-02 117 瀏覽
梵高餐廳一直都好想試下,今日終於有機會😍一入到去就俾裝飾吸引,牆上掛左好多梵高畫🤔🤔lunch set $268包餐湯 ,主菜,甜品餐包好新鮮🍞好中意佢加左啲果仁提子,又好似用五榖整既,好軟餐湯:粟米濃湯加蟹肉,粟米已經打爛,溶入濃湯,加少量蟹肉提升鮮味🤤意大利飯加帶子蘆荀黑松露,松露味唔太重,意大利飯軟硬道適中,混合左小帶子,好有口感比較重忌廉味,但唔會膩香煎三文魚配波茶小扁豆蓉,厚切三文魚,煎到表面魚皮超香脆卜卜🐟🐟小扁豆蓉未食過,幾特別,口感有趣甜品:朱古力cake,比較膩,配跟餐既花茶就剛剛好環境同食品都一流,環境好安靜,視覺同味覺都有新鮮感😊😊
lunch set $268包餐湯 ,主菜,甜品
餐包好新鮮🍞好中意佢加左啲果仁提子,又好似用五榖整既,好軟

甜品:朱古力cake,比較膩,配跟餐既花茶就剛剛好

環境同食品都一流,環境好安靜,視覺同味覺都有新鮮感😊😊
約咗好姊妹想食餐舒舒服服完全唔趕嘅fine dining 🍽 其實真係第一次嚟1881食飯, 兩個傻婆仲搵路搵左好耐先搵到間餐廳喺邊😅因為係平日lunch 時段, 餐廳唔多人, 唔book都有位。間餐廳係以梵高做主題, 成個setting都好特別😲 Starter 我哋都揀咗餐湯好好味! 好香魚味好creamy Main course 我同朋友分別選擇左魚同羊...個羊望落似香腸多啲🤔 味道還可以, 唔羶, 但味道我覺得相當普通... 有啲失望朋友叫嘅魚, 比個羊好食, 個presentation都OK食到好飽已經食唔落甜品, 叫咗兩杯latte macchiato, 個樣好靚 好開心咁飲完之後埋單, 發現原來兩杯野每杯要額外加$25... 😅😅 出到門口望見啲甜品其實賣相幾吸引有啲仲做到成幅梵高嘅畫咁, 幾有創意, 可以擇日再嚟試埋甜品

間餐廳係以梵高做主題, 成個setting都好特別😲

Starter 我哋都揀咗餐湯
好好味! 好香魚味好creamy

周打魚湯配烤麵包粒及香蔥

Main course 我同朋友分別選擇左魚同羊...

烤羊肉柳配火箭菜

香煎盲槽,  燉西班牙香腸及蝦

2019-09-19
周打魚湯配烤麵包粒及香蔥
2019-11-29 1580 瀏覽
又來到27號呢個每月一度嘅慶祝日喇❣️今個月輪到我帶寶寶去慶祝😎我揀咗呢一間位於1881 Heritage 嘅藝術系餐廳❗️因為之前有同事介紹過話呢度環境➕氣氛都唔錯,叫大家可以去試吓~再上埋OpenRice睇吓啲食物相,睇吓人地啲食評,最後就決定今日同寶寶嚟呢度慶祝🥳入到去,感覺好似去咗另一個國度咁😲餐廳以名畫家梵高嘅作品為主題,店內仲有茶包、餐具🍴、書、小精品、現成甜品🍮等賣,成個環境都充滿藝術氣息🎨我哋今晚揀左「The Harvest」set,然後再各揀一個main course,咁就可以試晒兩款🤩❗️點完菜過5分鐘左右就有餐包食喇❣️餐包🥖有三款咁多❗️其中最頂(有d 似饅頭)果款口感好硬,我差d 放棄冇食🙈 但食多2啖就慢慢沁透出清香嘅牛油香味~幾特別😌 所以最後都係食晒🤣另外2款係屬於軟熟➕健康系列嘅亞麻籽同埋合桃紅莓包~易入口而且用料多,有自家製嘅質素👍🏻另上嘅牛油🥞係好香滑💕不過雪得硬左少少,搽唔開😆前菜 - 油甘魚配薑, 蕃茄啫喱及醬油凍細細條嘅薑絲夾咗喺每一片油甘魚入面,所以食落明顯有薑味,但好彩唔算非常重,而且正好中和油甘魚嘅油脂感❗️諗都冇諗過原來兩者係咁夾🤓 仲要有埋醬油
又來到27號呢個每月一度嘅慶祝日喇❣️
今個月輪到我帶寶寶去慶祝😎

入到去,感覺好似去咗另一個國度咁😲

點完菜過5分鐘左右就有餐包食喇❣️
餐包🥖有三款咁多❗️
餐包

幾特別😌 所以最後都係食晒🤣
另外2款係屬於軟熟➕健康系列嘅亞麻籽同埋合桃紅莓包~
易入口而且用料多,有自家製嘅質素👍🏻
另上嘅牛油🥞係好香滑💕
不過雪得硬左少少,搽唔開😆
油甘魚配薑, 蕃茄啫喱及醬油凍

前菜 - 油甘魚配薑, 蕃茄啫喱及醬油凍
諗都冇諗過原來兩者係咁夾🤓
仲要有埋醬油凍做「豉油」,成個配搭好match👏🏻
微酸嘅蕃茄啫喱亦令油甘魚食落冇咁漏🌟
伴碟嘅各種沙律菜/香草都好新鮮,仲有一條香草係我之前未食過嘅❗️成盤菜有爽口嘅,有甘苦味嘅,有重口味嘅~
呢個前菜俾我嘅感覺已經好似梵高嘅藝術咁,嘅和諧又有層次☺️

餐湯 - 法式雞湯配慢煮雞腿肉及炸雲吞皮
慢煮腿肉🍗口感嫩滑細緻😋
雞肉有點岩岩熟晒嘅感覺,整得好好👍🏻
雞湯是屋企燉雞湯🐤嘅味來,飲落好似喺屋企煮一樣咁幾足料🤤❣️
透薄香脆嘅炸雲吞皮配雞湯,即刻番一番黎中菜廳咁🤣❗️

用紫菜包裹住三文魚呢個食法幾創新👏🏻
紫菜外面嘅炸皮輕薄香脆❣️
入面嘅三文魚呈半熟狀態,入口既唔乾又唔鞋😌
外脆內軟,蘸埋清新、好似醬汁咁嘅淡淡清酒味增泡沫,令口感同埋味道都更上一層樓🤩 唔錯💕

烤西班牙五花腩配蘋果天婦羅及薯蓉
五花腩肥瘦適中,豬皮煎得好香脆,好似啲上等燒腩仔咁😆
蘋果酸中和咗五花腩嘅油膩,令入口口感既豐富嘅同時唔覺得油膩❣️

梵高精選甜品

今日嘅甜品係Chocolate Raspberry cake🍫
Chocolate cake上面有啲英式牛油曲奇餅碎,令朱古力蛋糕口感幼滑、有層次得來更添一種脆脆嘅牛油香🤓
蛋糕側邊伴碟嘅Passion fruit ➕raspberry sauce 同個Chocolate cake都好夾,sauce 帶微酸,一齊入口個感覺冇咁漏❣️
整體嘅朱古力味唔算太重,唔係重口味嘅特濃朱古力蛋糕來~

好rich 嘅奶泡層😍
咖啡入口香醇甜度適中,濃郁嘅咖啡豆,唔係一味死苦,仲好滑添👍🏻
Passion  fruit  oolong

最後呢個passion fruit oolong tea,正好幫助消化❣️
餐具超靚😍 顏值滿分🥰
除咗茶杯同茶壺之外,店員仲會俾埋個沙漏你計時,叫你等啲沙流晒落嚟先飲😆
嗰時就應該係最啱飲嘅時候喇😎❗️
我同寶寶都覺得係一個非常滿意嘅用餐體驗,食物、環境同服務都都非常有水準👍🏻
下次可以帶埋屋企人嚟慶祝節日😎
2019-11-27
慶祝紀念
紀念日
餐包
油甘魚配薑, 蕃茄啫喱及醬油凍
Passion  fruit  oolong
好有藝術感的西餐廳! Van Gogh的店及餐廳是連在一起的,好特色的設計風格,更有Van Gogh最出名的油畫、書藉、裝飾品及小文具等等,讓客人可以自由選購;服務員態度超級好,有禮貌、貼心、用心招待客人,好欣賞佢哋真的留意客人用餐進度才一步步送上下一道菜餚。餐廳的環境設計典雅乾淨,以明亮的燈光及大型的玻璃除可欣賞出面的景色外,更令整個感覺好精神好漂亮;座位舒服,午餐有好多客人來品嚐美食,播放輕鬆音樂,整個感覺好舒適!午餐是提供3 courses set meal,包括了前菜、主菜及甜品。 先品嚐一下餐前麵包,2款:無花果麵包及full bread,好軟腍好有質感,配上香滑牛油前菜:1. 甜粟米濃湯配蟹肉及香蔥好香滑又甜美的粟米蓉,打得好蓉好濃郁,配上絲絲蟹肉及香蔥粒粒,好滋味好香滑2. 鴨肝醬配焦糖無花果及意大利香醋咸香軟滑的鴨肝醬放在脆餅上,配上紅提子的清新感覺好特別的口感;加上焦糖健康無花果的甜美,翠綠多款蔬菜沙律配上我喜愛的意大利黑醋主菜:1. 意大利粉配煙肉、牛肝菌及帕爾巴馬臣奶油意大利粉質感軟硬剛中,配上帕爾巴馬臣奶油好香滑,更有健康濃郁的牛肝菌及有咬口又咸香的煙肉2. 法

餐前麵包

主菜:
1. 意大利粉配煙肉、牛肝菌及帕爾巴馬臣奶油

2. 法式烤春雞配田園沙律及香蒜汁
法式烤春雞配田園蔬菜及香蒜汁

法式烤春雞烤得金黃色,春雞雞肉香嫩又不會太肥太油膩,好香滑的肉配上香蒜汁更是滋味;配有粒粒爽口本菇及健康的蔬菜沙律

甜品
1. 朱古力mousse 配red berries sauce
Chocolate  mousses  with  red  berries  sauce

好華麗擺設的甜品,配有不同紅藍水果(藍莓、紅桑子、士多啤梨),朱古力mousse好濃郁朱古力又軟滑,中間夾著蛋糕層,令口感更有層次,點上紅桑子汁酸酸甜甜好開胃

2. 生果拼盤
生果拼盤

冰凍生果,好多汁好新鮮的水果盤,包括:新鮮菠蘿、奇異果片、西瓜,好健康又美味

熱茶:
Floral  tea

可配咖啡或熱茶,花茶有好多不同款配搭,有不同味道不同作用,更用以Van Gogh 的杯碟茶壺一套的讓客人可以開心悅目品嚐香茶,點了:

-仲夏向日葵
辣木葉、蜜樹茶、檸檬草、芒果蜜餞,好清新好特別的香味,幫忙消化又排毒

-薑橙情迷
紅茶、薑、橙皮,好薑味好暖胃,橙香紅茶又醇又好味

2019-11-27
  • 仲夏向日葵
  • 麵包籃
  • 法式烤春雞配田園沙律及香蒜汁
2019-11-28 96 瀏覽
頭盤:三文魚刺身配小蘿蔔尖沙咀1881一直係藝術氣息好濃厚既地方 ,次次都係黎影相多,今次見到有間餐廳門面好靚又有chocolate store , 入到去原來係西餐廳,一入去已經見到好靚既藝術碟牆,配色加上燈光好靚👍🏻因為今日食lunch , 所以叫左兩個set , 每個$268 另加一❤️❤️❤️❤️🍽頭盤:三文魚刺身配小蘿蔔好新鮮三文魚加上酸甜沙律醬汁+小蘿蔔,將三文魚鮮味加倍,酸甜口感好開胃,擺盤好靚👍🏻主菜:🍽 意大利扁意粉配海蝦蕃茄香蒜辣椒意粉係手製,好彈牙有咬勁,海蝦好鮮味大隻,醃料味道岩岩好,將蕃茄切粒粒溶入意粉中,夠晒茄味。🍽香煎鱸魚柳配牛油果沙律鱸魚煎得外脆內淋,咬落去表皮硬硬但咬多啖又食到好滑既魚👍🏻配牛油果沙律好襯甜品:🍽提拉米蘇每日都唔同款,蛋糕🍰唔太甜之餘咖啡味夠濃!🍽水果拼盤飲品:🍽Blueberry kiss 可以無限加熱水,藍莓味好突出同清新。
頭盤:三文魚刺身配小蘿蔔

❤️❤️❤️❤️
🍽頭盤:三文魚刺身配小蘿蔔

主菜:
🍽 意大利扁意粉配海蝦蕃茄香蒜辣椒
🍽香煎鱸魚柳配牛油果沙律

甜品
🍽提拉米蘇
每日都唔同款,蛋糕🍰唔太甜之餘咖啡味夠濃!
🍽水果拼盤

飲品:
🍽Blueberry kiss
可以無限加熱水,藍莓味好突出同清新。

滿足不同細味品嚐的格調「Van Gogh Senses」把這格言貫徹到底主供多元化創藝菜餚讓你不厭又好奇隨即而爆發店內佈置一流裝潢處身別具一格含作品為主題單純論味道及賣相足以令人眼前一亮 !「油甘魚配薑蕃茄啫喱及醬油凍」貼心頭盤列陣油潤甘香「油甘魚」味道爽鮮薄片透亮色澤突顯魚鮮味美拌配啫喱搭上面層一小口醬油更獨特,從味蕾中爆發陣陣清新兼開胃「法式雞湯配慢煮雞腿肉及炸雲吞皮」視覺效果極強烈保留原汁原味,裡面添上蔥花湯層看起來金黄清澈富多層次,有著雞湯保留的精粹簡單盛起點綴散出兩者的靈魂「烤西班牙五花腩配蘋果天婦羅及薯蓉」切片燒「五花腩」一層肥一層瘦,火候烤出炸皮部位能食出講究,燒得甘香入口即溶味道而不膩拌出柔軟煙韌變化「紫菜三文魚卷配花椰菜及清酒味噌泡沫」天衣無縫脆卷有著天婦羅落的感覺即叫即做一目了然卷入製法和口感滿足三文魚控的慾望需求,一格格尤如便當似的咬落軟腍多汁很討好「梵高精選甜品」

滿足不同細味品嚐的格調
「Van Gogh Senses」把這格言貫徹到底
主供多元化創藝菜餚讓你不厭又好奇隨即而爆發
店內佈置一流裝潢處身別具一格含作品為主題
單純論味道及賣相足以令人眼前一亮 !

「油甘魚配薑蕃茄啫喱及醬油凍」
貼心頭盤列陣油潤甘香「油甘魚」味道爽鮮

「法式雞湯配慢煮雞腿肉及炸雲吞皮」

「烤西班牙五花腩配蘋果天婦羅及薯蓉」

「紫菜三文魚卷配花椰菜及清酒味噌泡沫」
天衣無縫脆卷有著天婦羅落的感覺
即叫即做一目了然卷入製法和口感滿足三文魚控的
慾望需求,一格格尤如便當似的咬落軟腍多汁很討好

「梵高精選甜品

2019-11-22
  • 麵包籃
試了一直on bucket list的餐廳,順道後補了朋友的生日。這間餐廳顧名思義是梵谷的主題餐廳,由阿姆斯特丹梵谷美術館獨家授權,部份菜式的概念都是來自於他的畫作。試了部份11月set dinner菜式: Hamachi with ginger, tomato jelly & soya gel 油甘魚配薑,番茄啫喱及醬油凍法式雞湯配慢煮雞腿肉及炸雲吞皮Chicken broth with sous vide chicken leg and crispy wonton skin 烤西班牙五花腩配蘋果天婦羅及薯蓉Roasted Spanish pork belly with tempura apple and mashed potato紫菜三文魚卷配花椰菜及清酒味味噌泡沫Seaweed wrapped salmon with romanesco and sake miso foam 椰子蛋糕Coconut cake 由於set dinner不能加錢轉蛋糕,另外order了他們的signature cake 焦糖向日葵Caramel sunflowers 個人最喜歡就是它的招牌焦糖向日葵蛋

試了部份11月set dinner菜式:

油甘魚配薑,番茄啫喱及醬油凍

紫菜三文魚卷配花椰菜及清酒味味噌泡沫

椰子蛋糕
Coconut cake

焦糖向日葵
Caramel sunflowers

個人最喜歡就是它的招牌焦糖向日葵蛋糕跟紫菜三文魚卷。焦糖給人的感覺多數是超級超級甜,而我本人就喜歡不太甜的甜品,這個蛋糕焦糖味不算太重,有比較淡味的海棉蛋糕巧妙地分隔,未到跟埋上都出奇地令人驚喜。今餐的椰子蛋糕也是不太甜,味道剛剛好。紫菜三文魚卷比較特別,採用了天婦羅的煮法,本身喜歡三文魚跟紫菜,自己也喜歡天婦羅,所以這個菜式自己也是很喜歡的。這裏環境清靜,而且氣氛跟感覺不錯,很適合慶祝或跟朋友聚餐。
2019-11-15 255 瀏覽
實在太興奮了,終於來到期待已久的Van Gogh Senses,行入餐廳,氣氛浪漫,充滿藝術感,星星點點的燈光好有星空的效果,好靚.呢間體驗館唔單止有嘢食,仲有各類精品,食完飯仲有得行下,欣賞下油畫到用餐區,好似置身於一個藝廊,牆上掛著LED屏幕,滾動播著梵高嘅作品,餐廳環境同氣氛都配合得好好,如果有人生日仲會播Happy birthday 字樣,好溫馨。餐廳設計感極強,襯碟圖案系梵高畫作,實在太靚了。4 Courses Set Dinner $680 一位。烘熱左嘅餐包配牛油,新鮮軟熟,提子麥包很健康。前菜係油甘魚剌身配薑,蕃茄啫喱及醬油凍,油甘魚味道鮮甜,口感細膩,非常高質。法式雞湯配慢煮雞腿肉及炸雲吞皮,法式料理果然氣質非凡,雞湯由茶壺倒出,別有一番風味,雲吞皮香脆,雞腿嫩滑。主菜有兩款,我地每人揀左一款share.紫菜三文魚卷配花椰菜及清酒味噌泡沫,將三文魚肉整成壽司卷咁砌靚個擺盤,精緻有型,三文魚半生熟,口感細膩,質素好好。烤西班牙五花腩配蘋果天婦羅及薯蓉,西班牙豬肉質素不俗,只可惜肥左的,蘋果天婦羅酸酸甜甜好開胃,同五花腩好夾。藍莓水果茶同熱摩卡。餐具真係超級靚,好想買埋

餐廳設計感極強,襯碟圖案系梵高畫作,實在太靚了。

主菜有兩款,我地每人揀左一款share.

藍莓水果茶同熱摩卡。
餐具真係超級靚,好想買埋一套。

甜品系朱古力芝士餅,調色盤🎨同襯碟拼埋一齊,簡直系一件藝術品,大放心心眼。
一直知道1881有間好靚的餐廳 用梵高作主題 有不少梵高畫作 入面裝修也很有藝術色彩終於約到閏蜜黎到! 當然要食個靚靚TEA SET打下卡Daubigny's Garden Tea Set $498 for Two Persons龍蝦沙律包 龍蝦小粒好味,沙律醬好香。鵝肝醬配葡萄及榅桲醬 味道濃郁的鵝肝醬配上餅乾,好味。鮑魚絲酥餅 鮑魚煮得入味,酥餅金黃鬆脆。芒果椰子糯米飯 糯米飯椰子味重,上面的爆珠好好味,口感好好。煙熏三文魚薄餅配鱘魚魚子醬 魚子醬香味濃郁。綠茶紅豆窩夫餅 綠茶味道香濃。迷你肉桂油條 炸得鬆脆,肉桂砂糖甜甜的。梵高精緻馬卡龍 甜甜的好幸福。仲夏向日葵 Sunflower Bouquet 有蜜樹茶、檸檬草、芒果蜜餞、辣木葉,自行加入蜂蜜,味道好清新。📍Van Gogh SENSES 尖沙咀廣東道2A號1881 2樓208號舖

一直知道1881有間好靚的餐廳
用梵高作主題 有不少梵高畫作
入面裝修也很有藝術色彩

終於約到閏蜜黎到!
當然要食個靚靚TEA SET打下卡

龍蝦沙律包
龍蝦小粒好味,沙律醬好香。

鵝肝醬配葡萄及榅桲醬
味道濃郁的鵝肝醬配上餅乾,好味。

鮑魚絲酥餅
鮑魚煮得入味,酥餅金黃鬆脆。

芒果椰子糯米飯
糯米飯椰子味重,上面的爆珠好好味,口感好好。

煙熏三文魚薄餅配鱘魚魚子醬
魚子醬香味濃郁。

綠茶紅豆窩夫餅
綠茶味道香濃。

迷你肉桂油條
炸得鬆脆,肉桂砂糖甜甜的。

梵高精緻馬卡龍
甜甜的好幸福。

仲夏向日葵 Sunflower Bouquet

📍Van Gogh SENSES
尖沙咀廣東道2A號1881 2樓208號舖
2019-11-08 2394 瀏覽
這是一個陽光燦爛的中午,相約朋友在Van Gogh Senses 共進午餐,舒服的環境,色彩繽紛的畫作,好多向日葵的裝飾,似系以向日葵為主題,向梵高致敬,都令人心情愉快.中午lunch set,三道菜268蚊,包括,泰式烤豬頸肉配青芒果沙律,柚子及腰果,口感清新,豬頸肉好惹味。藏紅花意大利飯配低溫慢三文魚蘆筍,藏紅花,又名番紅花,產於西班牙,是一種昴貴的香料,只要用一小撮就夠了,因為辛香氣息濃鬱,只要用一點點就可以令食物變得金黃悅目,頓時菜餚變得「色香味俱全」。低溫慢煮三文魚厚切,熟度正好,營養豐富,肉質juice,配搭完美。長通粉配燉牛肉,蕃茄,帕馬臣芝士及奧勒罔草汁。很有飽足感。牛肉味好突出,非常香口。是日精選甜品或水果拼盤,同朋友各揀一份,又可以自制水果茶,輕鬆寫意。一共有八款熱茶,其中有兩款不含咖啡因,一個系仲夏向日葵,一個系藍莓之吻。我揀左仲夏向日葵,好喜歡佢地既餐具,尤其系靚靚的茶壺,好有氣質,顏色好亮麗。

午餐
2019-11-08 191 瀏覽
今日放假,好難得約咗啲朋友嚟1881呢度去食下個lunch。 佢揀咗呢一間充滿藝術氣息嘅餐廳度食個set lunch, 入到去, 佢裝修嘅格調認真不得了, 非常有藝術氣氛 ,其實都幾適合我呢啲偽文青去食個lunch, 呢度嘅環境絕對有空間感, 適合兩個人去傾下偈relax下。入到去我哋就揀咗去嗰set lunch。lunch包括湯、 正餐同埋甜品。長通粉配燉牛肉: 裏面包括有一啲番茄同埋芝士。 其實佢呢一個通粉係我覺得個牛肉加一啲蕃茄醬幾juicy ,juicy嘅原因係因為番茄用咗新鮮嘅番茄,所以你食落去會覺得好fresh,同埋佢個長通粉又唔會整得太淋 ,所以通粉係軟硬適中且有口感。咖哩魚配番茄配印度香米: 其實佢呢個咖哩幾有印度正宗咖哩嗰種香味, 更加好嘅就係佢配咗印度香米,所以食落去嘅時候都會有少少正宗印度咖哩嗰個感覺,同埋佢個魚整出嚟個新鮮程度係好似有少少食魚生嗰種質感,當然啦佢係熟嘅, 所以其實佢個火喉拿捏得非常之好。 當咖哩魚配埋啲印度米, 兩者配合得天衣無縫。 我會畀個like!佢個甜品係朱古力蛋糕, 當一上枱嘅時候, 個人覺得個配搭好有藝術嘅氣息, 食物可以做到好似藝術品

佢個甜品係朱古力蛋糕, 當一上枱嘅時候, 個人覺得個配搭好有藝術嘅氣息, 食物可以做到好似藝術品咁優美,好靓靚呀!咁當然 ,呢一刻相機食先,大家可以參考我啲相,其實佢呢個蛋糕我覺得幾唔錯大家可以試下,因為佢呢度嘅cake,再配埋佢個梵高藝術tea set, 我覺得呢一餐嘅甜點係一個唔錯嘅點綴。個人覺得甜品比較出色。

如果大家行開1881或想揾清静嘅地方,都可以試下呢度個lunch或者個tea set。因為都幾多女仕喺度High tea。我係希望下次試吓佢哋嘅 Tea set