2021-08-09 15 瀏覽
#kopo尖沙咀#kopo💸💸💸高質❗️隱世樓上餐吧🥰餐吧位於harbour city 對面樓上舖仲有個露天座位俾你俯瞰整條廣東道當日我地下午時間去 鬧市中享受到一片寧靜 好舒服🤗Feel到夜晚去 望住五光十色既夜景🏙 更加靚Crab Risotto $168 🔖 4.5/5分 - 蟹肉的鹹味和忌廉配合適宜🤗- 忌廉汁剛剛好 飯不會太濕身 - 蟹肉超級多 啖啖都食到一絲絲蟹肉🦀- 加上唔少意大利青瓜 蘑菇等配菜🥗 夠清新- 整體有驚喜😍讚💙Pan-fried Crab Cake with Tartare Sauce $128 🔖 4.3/5分- 蟹餅夠厚身 加上脆多士 口感豐富🤗- 蟹餅上還有少許蟹膏🦀 味道更濃- 配上他他醬 味道再多元化Salami Pizza $108 🔖 3.9/5分 - 餅底又脆又薄🍕喜歡薄底的朋友不會失望- 整體味道在預期內 中規中矩👌🏼Red Bean of Green Tea Tiramisu $108 🔖 4.2/5分- Tiramisu夠冰凍 吃起來有啲像雪糕🍨- 綠茶味和酒味夠突
#kopo尖沙咀#kopo💸💸💸

- Tiramisu夠冰凍 吃起來有啲像雪糕🍨
- 綠茶味和酒味夠突出👍🏼 但紅豆味道就被蓋過了
- 喜歡不會太甜
- 兩人一齊share份量剛好👫

🐼 整體來說餐廳高質 地方舒適 適合跟朋友一齊chill下🥰
🐨 廁所都好大好乾淨!

📍 Whatever Bar & Restaurant (尖沙咀)
@whatever_bar_and_restaurant
#kopo荃灣線#kopo西鐵線#kopoharbourcity#kopo西式
#kopo獲邀試食絕對誠實食評

#hkfoodie#foodiecouple#hkfoodblogger#hkfood#foodiegram#hkfoodiecouple#kopo120
用餐優惠
試食活動
2021-08-08 38 瀏覽
⁑📌 𝙒𝙝𝙖𝙩𝙚𝙫𝙚𝙧 𝘽𝙖𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓•呢日相約老朋友 @foologerhk 去到尖沙咀🤳🏻諗唔到係繁華喧鬧嘅尖沙咀街頭都會有一間咁chill嘅餐廳,非常適合三五知己慢慢飲杯野談天說地😚雖然餐廳嘅面積唔算大,但都設有露天用餐嘅地方,環境十分寫意🍃•𝐏𝐚𝐧-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐤𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞香煎蟹餅💰128蟹餅嘅質地出乎我所料,表面有輕輕煎香🍳但並唔似泰式或者越式嘅炸蝦餅咁彈牙,而係由蟹肉碎做成,比較諗身🦀上面嘅蟹籽一食落口就會噼嚦吧啦咁樣爆開,非常過癮💥🎏推薦指數: 8.5/10•𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐊𝐧𝐮𝐜𝐤𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐖𝐞𝐝𝐠𝐞𝐬, 𝐒𝐚𝐮𝐞𝐫𝐤𝐫𝐚𝐮𝐭, 𝐌𝐢𝐱 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝啤酒焗德國豬手💰248熱辣辣嘅豬手個皮十分開脆,足以媲美中菜嘅燒乳🐽只不過就係豬手嘅皮較厚,而且肉較多,配上啤酒應該都足以同朋友傾到成晚💬另外,豬手應該加咗啲蜜糖燒(?)🍯脆皮鹹鹹甜甜咁樣,味道無咁單調😋🎏推薦指數: 9.5/10•𝐋𝐚𝐯𝐚 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚

📌 𝙒𝙝𝙖𝙩𝙚𝙫𝙚𝙧 𝘽𝙖𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩

香煎蟹餅💰128
🎏推薦指數: 8.5/10

啤酒焗德國豬手💰248
🎏推薦指數: 9.5/10
啤酒焗德國豬手

𝐋𝐚𝐯𝐚 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦
心太軟朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕💰78
新鮮焗好嘅心太軟🍫遇上啱啱從雪櫃攞出嚟嘅雪糕🍦,就好似牛郎織女只有千載難逢嘅機會相見,冰火交融嘅感覺只有一瞬間,令人一試難忘⏳心太軟嘅朱古力軟心十分濃郁又唔會過甜,只係有稍微掩蓋雪糕嘅味道。
🎏推薦指數: 8/10
心太軟

𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠💰78
|𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘑𝘶𝘪𝘤𝘦•𝘎𝘳𝘢𝘱𝘦𝘧𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘑𝘶𝘪𝘤𝘦•𝘙𝘰𝘴𝘦•𝘓𝘪𝘮𝘦 𝘑𝘶𝘪𝘤𝘦•𝘎𝘳𝘦𝘯𝘢𝘥𝘪𝘯𝘦|
一見到佢個名,我就自自然然諗起最近熱播嘅一套韓劇🎬而呢一杯無酒精嘅飲品亦彷彿收藏住一個獨一無二嘅愛情故事👩‍❤️‍👨初時甜甜嘅果香猶如戀人熱戀嘅階段,教人臉紅耳熱😳中段慢慢溢出嘅酸味同埋橙以及西柚自帶嘅苦澀宛如情侶之間不能避免嘅矛盾🥶最後淡淡玫瑰清香仿似二人終於向二人許下承諾,攜手步入教堂💒對我嚟講飲品有點過甜,但係係談天說地間,冰塊融化得七七八八🧊甜度有所下降,足以保留飲品嘅味道,所以我猜度呢個可能係餐廳嘅小心思😆
🎏推薦指數: 9/10

𝐒𝐡𝐢𝐯𝐚💰118
|𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 𝘙𝘶𝘮•𝘗𝘢𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵•𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘑𝘶𝘪𝘤𝘦•𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘊𝘶𝘳𝘢𝘤𝘢𝘰 𝘓𝘪𝘲𝘶𝘦𝘶𝘳•𝘓𝘪𝘮𝘦 𝘑𝘶𝘪𝘤𝘦•𝘎𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳 𝘈𝘭𝘦|
飲料非常容易入口,完全冇酒精好ken嘅氣味,甜度亦很適中,而且帶有清香嘅果味,就好似飲果汁咁😂
💡飲酒精飲品記住量力而行呀
原諒我不嗜酒精,所以只試咗一啖,評價唔夠全面。所以可以去我foodie朋友睇詳細嘅評價🙇🏻‍♀️
🎏推薦指數: (公平起見我就唔評分啦)

🧮有加一服務費哦

Disclaimer: 以上全屬我誠實意見,謝謝
*・゜゚・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.:*・゜゚・* ・*:.。..。.:*・ ・*:.。. .。.
心太軟
2021-08-04 29 瀏覽
尖沙咀有乜好食🤤前排跟朋友去咗呢間酒吧 原來佢下午時間都有好多嘢食 仲要好味😍 所以我哋嗌返2杯 mocktail chill吓 過返個nice weekend😎Classic Cheese Burger W / Fries $158呢個burger好大個仲好厚 總共有6層🥰 有蛋、煙肉、芝士、漢堡、蕃茄同生菜🥬每層都好足料 漢堡仲好厚好juicy 一切落去啲汁流晒出嚟🍔 而且樣樣材料都好新鮮 不過係麵包比較難咬 如果鬆軟啲就更好味😋 Burger旁邊仲有薯條 薯條都好多肉🍟 而且係即叫即炸 所以熱辣辣之餘 仲幾脆幾邪惡😚Mock tail (Autumn) $78(綠色)呢杯Mock tail係mix咗Kiwi, Apple juice, Lime & Ginger Ale🍸 佢嘅Kiwi味比較重 飲落都幾解渴而且仲好冰爽🧊 唯獨係有啲甜 如果佢冇咁甜就更好😆Mock tail (Spring) $78(橙色) 呢杯Mock tail mix咗橙、西柚、玫瑰等等🍹甜甜酸酸 特別開胃😉 玫瑰味會慢慢滲出 唔會搶晒味😌

Mock tail (Autumn) $78

Mock tail (Spring) $78
自從酒吧冇開之後都冇咩去過飲酒😛今次終於有機會可以一邊食好西一邊飲cocktail!🤤🍸🍹 𝙱𝚞𝚋𝚋𝚕𝚎 𝙱𝚎𝚎 $𝟷𝟷𝟾食野之前緊係要乾一乾杯先!🥂 今次試左杯比較易入口既Cocktail 主要有Pineapple, Lychee同Elder Flower Liqueur 🌼 再加上Lime Juice Soda 飲落酒精味唔重 同飲緊Lime Soda既感覺差唔多~😽🍸 𝚂𝚑𝚒𝚟𝚊 $𝟷𝟷𝟾另外試左另一款酒精味比較濃既 成份有White Rum, Passion Fruit同Apple Juice🍎另外加左Blue Curacao Liqueur 成杯藍色打卡一流!💙🐷 𝙱𝙱𝚀 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚁𝚒𝚋𝚜 𝚠/ 𝙾𝚗𝚒𝚘𝚗 𝚁𝚒𝚗𝚐𝚜 $𝟷𝟾𝟾食物方面試左好耐冇食過既Ribs!🤤份量都唔少 2個人share平均每人都食到4-5條😳加埋大大個既洋蔥圈 食完感覺好滿足 🍕 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚖𝚒 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 $𝟷𝟶𝟾Pizza係薄批所以食落好脆 加埋上面有大量芝士同莎樂美腸 輕易就KO左成個!😌👌餐廳室內地方唔算大 但有一個好吸晴既霓虹燈牌寫住「人間煙火」💖 令成間餐廳更有氣氛 😇

🍹 𝙱𝚞𝚋𝚋𝚕𝚎 𝙱𝚎𝚎 $𝟷𝟷𝟾

🍸 𝚂𝚑𝚒𝚟𝚊 $𝟷𝟷𝟾

🍕 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚖𝚒 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 $𝟷𝟶𝟾

外賣自取
2021-08-04 20 瀏覽
Where should we eat? Whatever bar and cafe 😂 check out this amazing bar and cafe that has just about everything. They serve bar food, mocktails, cocktails, coffee and SHISHA! Unfortunately I didn’t get their shisha as it was broad daylight, but I love the interior of the place with their added secluded patio 😍 most of all their food is also amazing 👌🏻 🌟🍔 Classic Cheeseburger with Fries ($158) - this burger stole the show with their charcoal bun packed with a lot of goodness! I love the added tou

🌟🍔 Classic Cheeseburger with Fries ($158) - this burger stole the show with their charcoal bun packed with a lot of goodness! I love the added touch of the bacon and egg paired with their patty with cheese 🤤 definitely was a winner combination. It also comes with fries and salad which is amazing!

🍕 Four Cheese Pizza ($98) - was sharing with a friend and knew a burger was too much for one, but not enough for two. So we ordered the four cheese pizza because I looove cheese 🧀 I love how it’s thin crust, and how cheesy this dish was! You can taste all the different cheese all in one. Also love how it’s not too burnt.

🌟🍰 Lava Chocolate Cake with Ice Cream ($78) - you know how I couldn’t say no to lava cake! I love how they paired it with cookies and cream ice cream 🍦 I love the combination of hot and cold in one, most of all the dish was not too sweet which is what I like.

🍹 Autumn ($78) - ever wondered what autumn taste like? This kiwi drink was so cute, and love the little touch of dried kiwi. Good pairing to our meal! A bit sour from the lime, kind of like a kiwi lime soda!
🍹 Spring ($78) - ever wondered what spring tasted like? Sweet and sour! If you are a grapefruit lover you would love this drink! Strong in grapefruit taste with a hint of orange and lime. Also love the added touch of dried grapefruit which gave it a nice scent.
近排成日都見有人post呢個霓虹燈 好奇之下去試吓呢間Bar and Restaurant☺️同埋佢有個小花園 如果天氣唔熱嘅話都幾正夜晚同朋友食完飯無野做 上去飲杯野都幾chill🥰👧🏻 #feiching_foodie酒吧👦🏻🌟燒烤醬烤西班牙豬肋骨配炸洋蔥圈 $218但係近排餐廳就冇供應洋蔥圈 所以就用咗薯條黎代替🥲 豬肋骨大大份 但係就燒得比較乾身少少 同埋大家留意番等候時間都比較長😂🌟四重芝士pizza $98呢款Pizza係用薄批嚟整 唔會話太飽肚 啱晒細食嘅朋友仔 😉🌟心太軟朱古力蛋糕配雪糕 $78飯後甜品唔錯嘅選擇 心太軟最忌係overcook 呢間冇overcook 之餘 個皮都幾脆口😆🌟Moctail Spring $78🌟Moctail Summer $78佢地嘅mocktail 好特別 用春夏秋冬黎命名 今次就試左兩杯🥰📌Whatever Bar & Restaurant尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓🚇港鐵尖沙咀/尖東站 A1 出口, 步行約5分鐘等候時間🕰 0 mins📍#尖沙咀
近排成日都見有人post呢個霓虹燈

🚇港鐵尖沙咀/尖東站 A1 出口, 步行約5分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#尖沙咀
2021-08-03 20 瀏覽
同朋友去尖沙咀樓上酒吧餐廳,有意外驚喜,環境食物服務都超讚。呢餐的主角:Tamama (Cocktail)個名好可愛,有草莓的甜味,又散發住酒香,好易入口。Spring(Mocktail)我就點Mocktail來過過癮,漸變色的橙予人清涼的感覺,以橙味為主調,味道清新!下酒菜:烤春雞配炸薯條大塊大塊肉吃,爽呀!店員好細心咁把雞一開二,兩個女生分來食剛好,雞肉嫩滑,唔算多汁,但一啲都唔鞋,而且沙律菜有我最喜歡的火箭菜,加晒分!意式西西里汁燴八爪魚八爪魚挺彈牙,西西里汁的蕃茄味香濃,蘸麵包食,幾開胃。帕爾馬火腿薄餅Parma ham的鹹香,黑醋汁的酸微微,加埋薄餅的脆卜卜,呢個組合好精彩。最後係重要的甜點時間水信玄餅配雜莓醬好睇好食又好玩,看住清酒和雜莓醬倒落晶瑩剔透嘅水信玄餅上面,心情頓變得開朗。而水信玄餅入面的草莓粒和清酒好有火花,味道超驚喜!
同朋友去尖沙咀樓上酒吧餐廳,
有意外驚喜,環境食物服務都超讚。

呢餐的主角:
Tamama (Cocktail)

個名好可愛,有草莓的甜味,又散發住酒香,好易入口。

Spring(Mocktail)

下酒菜:
烤春雞配炸薯條

意式西西里汁燴八爪魚

八爪魚挺彈牙,西西里汁的蕃茄味香濃,蘸麵包食,幾開胃。

帕爾馬火腿薄餅

最後係重要的甜點時間
水信玄餅配雜莓醬

2021-08-02 18 瀏覽
收到稅單大炸彈,心情沮喪到極點,與好朋友吃飯撫平下心情。點了🐱Roasted Spring Chicken with fries $188份量很大,有一隻雞! 挺入味,肉嫩滑。配薯條,幼而脆身! 沙律菜也新鮮。🐱Parma Ham Pizza $118薄批配Parma ham, cheese 和herb, 不會太膩,但鹹鹹香香很惹味。🐱Grilled Octopus with Garlic Herbs and Bango sauce $118八爪魚很煙靭,醬汁酸酸甜甜辣辣,挺開胃。配脆脆的牛油蒜蓉包很夾。🐱Raindrop cake with sake and berries sauce $88很特別,晶凝通透。水玄信餅入面配水果,很清新。配清酒的酒香和酸甜雜莓醬很獨特。🐱Tamama $118cocktail, strawberries, strawberry liqueur, yogurt liquer and milk酒味挺濃但很易入口,香甜士多啤梨味,很滑順的口感🐱Spring $78mocktail, orange juice, grapefruit juice, rose,
收到稅單大炸彈,心情沮喪到極點,
與好朋友吃飯撫平下心情。

點了

🐱Parma Ham Pizza $118

🐱Tamama $118
酒味挺濃但很易入口,香甜士多啤梨味,很滑順的口感
🐱Spring $78
mocktail, orange juice, grapefruit juice, rose, lime juice, grenadine
很清新,不會過甜,微微的酸很開胃

大吃一頓再談天說地令人心情舒暢不少。努力工作,努力享受!
2021-08-02 136 瀏覽
🍴尖沙咀特色樓上西餐廳在朋友推薦下,知道尖沙咀有一間特色西餐廳,整體環境、食物質素、舒適度都非常高,所以趁假日便試試這裡的午餐。餐廳的酒吧位於有「人間煙火」的霓虹燈牌,打卡一流。📍Bubble Bee $118(Pineapple,Lychee liqueur , Elder Flower liqueur, Lime juice, Soda)是店中 signature cocktail 之一,帶有梳打,果香味種,香甜解渴,容易入口。📍意式西西里汁燴八爪魚 $118主廚以西西里汁煮八爪魚,西西里汁是採用蕃茄和蘆筍作主調,大大提升了八爪魚質感及味道。值得一讚的是八爪魚質感絕非一般的彈牙或具咬勁而已,而是極富彈性的厚實軟嫩口感。醬汁口感濃稠,鮮味十足,令人一試難忘。📍帕爾馬火腿披薩 $118Parma Ham Pizza薄餅餅底是超薄香脆,不會跟餡料分離。而薄餅上面的火腿咸味剛好,芝士亦平均散滿在薄餅之上,香口亦有拉絲效果。火箭菜沒有苦澀味,感覺非常清新,值得一提的是,即使吃到最後一塊,薄餅的餅底仍保持香脆,沒有變乾變乾。📍心太軟朱古力蛋糕 (雪糕:雲尼拿)這款心太軟蛋糕實在是筆者的最愛,朱
🍴尖沙咀特色樓上西餐廳

餐廳的酒吧位於有「人間煙火」的霓虹燈牌,打卡一流。

📍Bubble Bee $118

📍意式西西里汁燴八爪魚 $118

📍帕爾馬火腿披薩 $118
Parma Ham Pizza

📍心太軟朱古力蛋糕 (雪糕:雲尼拿)
這款心太軟蛋糕實在是筆者的最愛,朱古力蛋糕烤得外脆內流心,把蛋糕切開會流出朱古力醬,甜蜜美味,強烈推薦!

🔸小總結:
餐廳佈置舒適,有露天座位,室內座位透光度高,舒適好坐。食物質素高,誠意十足,物有所值,值得回訪。

👅 味道:4.8/5
💰CP值:4.7/5
🕴🏻服務:4.9/5
🔰餐廳環境:4.8/5
👀回頭率:4.8/5
🍽 餐廳:Whatever Bar & Restaurant
🌐地址: 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓
2021-08-01
午餐
  • 意式西西里汁燴八爪魚
  • 心太軟朱古力蛋糕
☆𝘞𝘩𝘢𝘵𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘣𝘢𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵🍸最近一直致力尋找適合朋友聚會/下班小酌的隱世高質bar restaurant,這次終於到訪位於尖沙咀的樓上霓虹燈時尚酒吧餐廳以黑色型格風為主調,有最吸引眼球的霓虹燈牌打卡位外,還有不少Bearbrick於店內,配上節奏輕鬆外國流行音樂,環境氛圍不錯🖤除了室內還有室外露天座位,很值得來放鬆一下,食盡「人間煙火」的美食~-🦀香煎蟹餅($128)𝙋𝙖𝙣-𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘾𝙖𝙧𝙗 𝘾𝙖𝙠𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙏𝙖𝙧𝙩𝙖𝙧𝙚 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚前菜點了一份tapas蟹餅,一口的大小很方便優雅地進食🤤香脆的多士上放上蟹蓉,口感濃郁,加上魚子和特製的塔塔醬,是不錯的下酒菜不過作為前菜有少許飽膩感,所以可以點酸甜的雞尾酒解膩(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.🐖啤酒焗德國豬手($248)𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙆𝙣𝙪𝙘𝙠𝙡𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝙒𝙚𝙙𝙜𝙚𝙨, 𝙎𝙖𝙪𝙚𝙧𝙠𝙧𝙖𝙪𝙩, 𝙈𝙞𝙭𝙚𝙙 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙重頭戲便是主菜的德國鹹豬手🇩🇪個人本來沒有特別喜歡吃豬手,但這次的確驚艷到我豬手味道不會太鹹,重點是外層的豬皮,塗上蜜糖後來焗就算是放涼了依然非常香脆,蘸上芥末醬味道

𝘞𝘩𝘢𝘵𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘣𝘢𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵🍸
🦀香煎蟹餅($128)
前菜點了一份tapas蟹餅,一口的大小很方便優雅地進食🤤
不過作為前菜有少許飽膩感,所以可以點酸甜的雞尾酒解膩
香煎蟹餅

🐖啤酒焗德國豬手($248)
豬手味道不會太鹹,重點是外層的豬皮,塗上蜜糖後來焗就算是放涼了依然非常香脆,蘸上芥末醬味道也很夾
份量方面亦足夠2-3人,喜歡吃豬手的絕對要一試!
不過注意製作時間需時30分鐘,等待時間正適合邊吃下酒菜邊和朋友聊天~
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
啤酒焗德國豬手

🍫心太軟朱古力蛋糕配雪糕($78)
𝙇𝙖𝙫𝙖 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝘾𝙖𝙠𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙄𝙘𝙚-𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢
絕對是跟時間競賽的甜品,因為拍照的同時雲呢拿雪糕就開始溶掉啦🤣
心太軟甜而不膩,一切開暖暖的流心朱古力緩緩流出,加上一球雲呢拿雪糕,冰火交融的口感,精緻的擺盤亦很加分

🍹Cocktails & Mocktails:
▫️Shiva($118)
𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 𝙧𝙪𝙢, 𝙥𝙖𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣 𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩, 𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚, 𝙗𝙡𝙪𝙚 𝙘𝙪𝙧𝙖𝙘𝙖𝙤 𝙡𝙞𝙦𝙪𝙚𝙪𝙧, 𝙡𝙞𝙢𝙚 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚, 𝙜𝙞𝙣𝙜𝙚𝙧 𝙖𝙡𝙚
這款Cocktails偏果味所以很易入口,香甜的熱情果,加上清新的青檸汁和藍柑桂酒,適合女生點來喝,而且漸變夢幻綠也太igable了吧~
▫️Spring($78)
𝙊𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚, 𝙜𝙧𝙖𝙥𝙚𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚, 𝙧𝙤𝙨𝙚, 𝙡𝙞𝙢𝙚 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚, 𝙜𝙧𝙚𝙣𝙖𝙙𝙞𝙣𝙚
不喝酒精飲品也可以點Mocktails,很喜歡這系列以四季為主題,分別有Spring, Summer, Autumn與Winter🌺這杯喝下去酸酸甜甜,加入西柚汁後火紅的外型也很搶眼,雖然叫Spring但夏天點來喝也很不錯
Shiva/Spring

❁please support + like + share❁

Shiva/Spring
  • Shiva
前排搵咗間係海港城附近既樓上餐廳 - Whatever bar & Restaurant🍸,雖然佢係一間酒吧,不過嘢食質素都幾好。餐廳環境幾chill, 相信夜晚嚟氣氛唔錯💕Parma Ham Pizza $118呢個pizza幾好味,上面有好多Parma Ham同火箭菜,望落去好靚好吸引😋Pizza上面仲搽滿咗一層好濃郁既芝士,食落更加好味。而且Pizza既邊邊唔同其他餐廳一樣,佢係超薄脆,唔使咬好耐,所以又好味又香脆😆Parma Ham又唔會好鹹,整體來講都唔錯👍🏻Lava Chocolate Cake With Ice-cream $78有驚喜嘅心太軟,比甜品店絕對有得揮🤤 心太軟幾大件,上面加咗一大球Oreo 雪糕。我好鍾意佢心太軟嘅邊邊位焗得好脆,同中間嘅流心造成對比,流心餡好多🍫朱古力味亦唔會太甜,撈埋冰凍雪糕一齊食,冷熱感好正🥰Mock tail (Spring) 🧡 $78因為我唔太飲酒,所以就叫咗杯mocktail🍹 一飲落去西柚同橙味首先出場,味道偏重,係橘子類水果嘅酸甜感,所以整體成杯甜度啱啱好。而我幾鍾意佢慢慢帶出玫瑰花甜味🌹,唔會太搶,但又做到餘韻效果,層次

Parma Ham Pizza $118

Mock tail (Spring) 🧡 $78
因為我唔太飲酒,所以就叫咗杯mocktail🍹 一飲落去西柚同橙味首先出場,味道偏重,係橘子類水果嘅酸甜感,所以整體成杯甜度啱啱好。而我幾鍾意佢慢慢帶出玫瑰花甜味🌹,唔會太搶,但又做到餘韻效果,層次感幾好。即使我本身唔算太鍾意花味飲品,但呢杯好容易令人接受,幾好味,不妨一試😜

Mock tail (Autumn) 💚 $78
2021-07-29 31 瀏覽
尖沙咀中間道大廈密密集集,估唔到係呢個地方竟然搵到間可以俾人休息一下嘅西餐廳!餐廳裝修都好吸睛,竟然用嚟紅燈寫咗人間煙火呢四隻字!真係好適合用嚟打卡用!餐廳除咗室內位置之外,仲有一個室外嘅大平台可以俾人呼吸一下新鮮空氣,做嘢做得攰想飲杯嘢,呢度其實真係一個好選擇,同時環境都幾Chill !雖然呢度有酒精類可以揀,但係我同朋友都唔係好想飲酒,就決定叫返杯Mocktail😎😎🍡Spring HK$78好香嘅西柚味同埋橙味,相比之下,西柚味個口感會比較重啲,酸酸甜甜令到人都特別開胃!🍡Summer HK$78好重嘅菠蘿梳打味,飲咗啖有粒粒嘅菠蘿碎,喺夏天來講真係有種透心涼,消暑一流!🍡香煎蟹餅 HK$128估唔到呢度嘅蟹餅真係用蟹肉來做,咬落軟淋淋,好香蟹味,配埋黑醋汁同埋魚子口感好豐富!🍡蟹肉意大利飯 Hk$168第一眼就望到好多魚子,蟹肉,蘑菇🤩🤩呢個飯值得最賺嘅係食到好濃烈嘅蟹肉味,而意大利飯粒質地唔會太硬又唔會太淋!成個飯嘅濃稠質地亦都啱啱好!仲有埋個蟹殼俾你打卡用添🤣🤣🤣🍡帕爾馬火腿薄餅 HK$118食落口芝士味重,咬落去厚實嘅芝士🧀下面配埋脆脆嘅餅底,口感好正!另外佢嘅Parma

🍡Spring HK$78

🍡Summer HK$78

🍡香煎蟹餅 HK$128

🍡蟹肉意大利飯 Hk$168

🍡帕爾馬火腿薄餅 HK$118

食落口芝士味重,咬落去厚實嘅芝士🧀下面配埋脆脆嘅餅底,口感好正!另外佢嘅Parma Ham唔會太鹹,配埋黑醋汁同埋火箭菜味道中和得啱啱好!呢個Pizza我認為一定係必食之選!

🍡水信玄餅配雜莓醬 HK$88

呢道甜品本身配左兩個醬,一個係清酒,而另一個係雜莓醬! 透明嘅果凍包住啲蒟蒻,仲有啲生果😍😍

一開始唔落任何醬料嘅時候,其實就冇乜味,但係當佢配埋雜莓醬就好鬼夾,甜甜酸酸咁🤩🤩清酒同雜莓醬嘅份量可以自己去調整,如果想酒味濃啲嘅話就落重啲,但係想要果味重啲就可以落多啲雜莓醬!

初頭因為朋友對酒精敏感,所以一開始落嘅時候我淨係落咗雜莓醬,食到果香味同埋好清新嘅啫喱!之後我再係自己嗰份加埋清酒,酒嘅香氣一直跑出來,真係聞吓都覺得自己會醉啊!食落去亦都同雜莓醬好夾,所以我個人係比較建議落埋清酒!🤣🤣
2021-07-28 47 瀏覽
嚟到尖沙咀想搵餐廳嘅大把餐廳想去酒吧通常都會去尖東或者諾士佛台嗰邊見到原來海港城呢邊有間隱藏樓上餐廳酒吧有戶外室內座位餐廳裏面掛滿霓虹燈 figure擺設氣氛好夠哂chill大大個bar位供應多款Cocktail真係好多款式食物方面都有唔同嘅小食同fusion菜式煙三文魚披薩披薩薄薄一片面頭有啲芝士再鋪上煙三文魚薄餅底好似餅乾咁脆而中間嘅部份又唔會好濕煙三文魚嘅鹹味同芝士好夾完全唔會覺得油膩🤩經典芝士牛肉漢堡配炸薯條連burger都有得食亦都超大個!黑色嘅漢堡用咗竹炭麵包好特別包底面搽牛油輕輕烘脆夾住厚厚嘅漢堡牛肉煎到微焦食落有油香仲好juicy!加埋半溶芝士同煙肉好足料食肉獸最愛🤤配埋粗薯條肥仔到爆炸🤰🏻心太軟朱古力蛋糕配雪糕同場加映甜品係另一個胃~心太軟超出色!切開啲朱古力漿熔岩咁流出嚟🤤視覺味覺享受🆙熱辣辣嘅心太軟加埋上面凍冰冰嘅雲呢拿雪糕冰火兩重天!朱古力苦甜而香濃 冇得輸!Shiva(左)White Rum 加 熱情果 蘋果汁 青檸汁 Ginger Ale調配出嚟當中嘅藍色係Blue Curacao成杯Cocktail好靚🤩Rum酒味會重啲隨後係熱情果同蘋果汁嘅清甜味想要啲酒
嚟到尖沙咀想搵餐廳嘅大把餐廳

黑色嘅漢堡用咗竹炭麵包好特別
包底面搽牛油輕輕烘脆
夾住厚厚嘅漢堡牛肉
煎到微焦
食落有油香仲好juicy!
加埋半溶芝士同煙肉好足料
食肉獸最愛🤤
配埋粗薯條肥仔到爆炸🤰🏻

心太軟朱古力蛋糕配雪糕

同場加映甜品係另一個胃~
心太軟超出色!
切開啲朱古力漿熔岩咁流出嚟🤤
視覺味覺享受🆙
熱辣辣嘅心太軟
加埋上面凍冰冰嘅雲呢拿雪糕
冰火兩重天!
朱古力苦甜而香濃 冇得輸!

Shiva  &  Bubble  Bee

Shiva(左)

當中嘅藍色係Blue Curacao
成杯Cocktail好靚🤩
Rum酒味會重啲
隨後係熱情果同蘋果汁嘅清甜味
想要啲酒味同果味嘅可以揀呢款

Bubble Bee(右)

唔鍾意太濃酒味水果味重啲我會推介呢杯

聽講仲有Shisha
氣氛真係好chill 而且服務態度好友善
Shiva  &  Bubble  Bee
2021-07-26 28 瀏覽
呢間餐廳嘅裝修玩味十足,入面有大大隻「人間煙火」嘅霓虹燈同幾隻bearbrick🐻走型格風路線同時又可以俾人打卡📸Four Cheese Pizza ($88)賣相好吸引😍超多芝土,一上菜已經聞到好香濃嘅芝士味🧀餅底比我想象中薄,食落都唔太脆😕好重blue cheese味,其他芝士味無咁突出,自己本身唔好blue cheese,但鐘意食blue cheese嘅朋友就可以試吓佢🤪Truffle Mushroom Risotto ($88) 好香黑松露味,飯粒軟硬度適中好有咬口👍野菌夠多,最重要係個醬夠creamy!加分😍Garlic Shrimp Pesto Spaghetti ($98)蔬菜野菌十足🤩蝦大大隻仲要幾新鮮😋用籮勒醬煮食落好fresh唔覺得膩,配料同醬好夾😝總評分:7.5/10 🍽 Whatever Bar & Restaurant 📍 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓

Four Cheese Pizza ($88)

總評分:7.5/10

🍽 Whatever Bar & Restaurant
📍 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓

2021-07-25 36 瀏覽
💕「我有酒,你有故事嗎?」總想找個地方放空一下思緒,總想找個角落度過慵懶時光,酒吧太過喧鬧,餐吧太過擁擠!🌓那麼來這裡剛剛好,時尚型格的裝修,店内也不乏潮物,玩味十足,設有室外用餐區,環境舒服,適合聊天打卡,主打各類西式美食,性價比也超高,推薦給大家喔!🦀香煎蟹餅($128)豐富的沙律菜將蟹餅組合其中,當微甜和咸鮮,脆和嫩集合在一起,口感妙不可言!🍔軟殼蟹芝士牛肉漢堡配薯條($168)一整只軟殼蟹放在芝士牛肉上,這個份量超級滿足。酥脆的軟殼蟹讓整個漢堡口感更加豐富;免治牛肉扒多汁牛油味很香,配上芝士更是食肉怪獸的理想搭配。🍕帕爾馬火腿Pizza($118)Parma ham顏色粉嫩如玫瑰,吃起來口感比其他的一些火腿要軟,餅底非常薄脆,再配合火箭菜的清爽,好吃又沒有罪惡感!🍹Keroro ($118)Shiva($118)雞尾酒顏色清新亮麗,賣相不錯,酒精濃度高,可惜酒味層次不夠分明,還有進步空間。

💕

🌓

🦀
香煎蟹餅($128)

🍔
軟殼蟹芝士牛肉漢堡配薯條($168)

🍕
帕爾馬火腿Pizza($118)

🍹
Keroro ($118)
Shiva($118)
2021-07-16
  • 蟹餅