有朋友喺星加坡嚟,帶咗佢食呢間長沙灣新開Cafe☕️有多款意粉、意大利飯、ADB,掙扎咗一輪揀咩🙈▶️ 煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯 ($98)面頭三片厚切鴨胸肉,帶煙燻鹹香味,口感紮實真係有兩片橙🍊第一次試呢個配搭味道新奇 (新奇「是」橙?講咗爛gag添),juicy又甜甜地唔知食唔食得橙皮,比較苦🤣Risotto質感唔錯,唔會水汪汪醬汁夠creamy,食得出有奶油香味😋反而冇黑醋味,整體偏甜鍾意佢落咗大量香菇同紫洋蔥🧅健康又令口感豐富另外仲有兩條蘆筍▶️ 流沙溫泉蛋卡邦尼 ($88)係有鹹蛋嘅carbonara,成碗金光閃閃✨上面粒蛋接近未熟,一切蛋黃就流晒落意粉度🤤令意粉黏住鹹蛋黃碎,超掛味比一般carbonara多煙肉火腿,唔會太肥膩意粉al dente至偏硬身,我就覺得OK嘅🍝唯一係油咗少少🤏🏻滯啲▶️ 煙三文魚芒果藜麥沙律 ($88)成碗又健康又色彩繽紛🌈底部係沙律菜、羽衣甘藍、碎秋葵🥬仲有唔少生果: 芒果、金奇異果、藍莓🫐全部都好甜又多汁有啲粒粒藜麥咬吓兩片煙三文魚帶鹹香,有魚油香味旁邊有柚子沙律醬汁可以自己落,配襯沙律唔會太酸▶️ 生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔 (+$38)朋友揀嘅,
有朋友喺星加坡嚟,帶咗佢食呢間長沙灣新開Cafe☕️
有多款意粉、意大利飯、ADB,掙扎咗一輪揀咩🙈

▶️ 煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯 ($98)
面頭三片厚切鴨胸肉,帶煙燻鹹香味,口感紮實
真係有兩片橙🍊第一次試呢個配搭
唔知食唔食得橙皮,比較苦🤣
煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯

Risotto質感唔錯,唔會水汪汪
醬汁夠creamy,食得出有奶油香味😋
反而冇黑醋味,整體偏甜
鍾意佢落咗大量香菇同紫洋蔥🧅健康又令口感豐富
另外仲有兩條蘆筍

▶️ 流沙溫泉蛋卡邦尼 ($88)
係有鹹蛋嘅carbonara,成碗金光閃閃✨
上面粒蛋接近未熟,一切蛋黃就流晒落意粉度🤤
令意粉黏住鹹蛋黃碎,超掛味

比一般carbonara多煙肉火腿,唔會太肥膩
意粉al dente至偏硬身,我就覺得OK嘅🍝
唯一係油咗少少🤏🏻滯啲
流沙溫泉蛋卡邦尼

▶️ 煙三文魚芒果藜麥沙律 ($88)
成碗又健康又色彩繽紛🌈
底部係沙律菜、羽衣甘藍、碎秋葵🥬
仲有唔少生果: 芒果、金奇異果、藍莓🫐
全部都好甜又多汁
有啲粒粒藜麥咬吓
兩片煙三文魚帶鹹香,有魚油香味
旁邊有柚子沙律醬汁可以自己落,配襯沙律唔會太酸
煙三文魚芒果藜麥沙律

▶️ 生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔 (+$38)
朋友揀嘅,可以揀無糖
有消脂、抗氧、排毒功效
朋友話飲得出可可朱古力同藍莓味道🍫
因為用上燕麥奶所以比較杰身

▶️ 凍美式咖啡 (+$25)
顏色比一般美式咖啡渾濁
超濃咖啡味道☕️偏苦
凍美式咖啡

食物夠多花款,配搭有新意
飲品燕麥奶系列健康🍌
Plating唔錯,影相出嚟靚

另外有好多新穎甜品🍨例如大福雪糕牛角包窩夫🧇basque cheesecake
不過我哋太飽了
環境一般,唔算好大,裝修簡單
用上橙色白色,望落陽光☀️

服務好好☺️friendly有禮貌
唔小心跌咗支叉落地,店員好醒目自己俾返支我
性價比高,少數唔收加一嘅cafe,三個主食兩杯飲品都唔貴
份量足,抵食👍🏻
煙鴨胸蜜漬橘子黑醋意大利飯
流沙溫泉蛋卡邦尼
煙三文魚芒果藜麥沙律
凍美式咖啡
2024-06-25 910 瀏覽
朋友由旺角搬去荔枝角,  放工後我去參觀她的新居, 由地鐵站行去須7分鐘.  新居環境設備不錯, 住所樓下有間新派餐廳,  [回春],   是她新搬到後的飯堂.   名字幾特別, 餐廳裝修像新派 Cafe, 美觀整齊.  座位安排由入門玻璃大窗開始, Cafe 形式的主題餐廳,  設先進專業義大利製造咖啡機,  除了咖啡品種多,  還有潮流健康飲品, 即叫即制. 室內方桌雅座,   小組飲茶, 吃餐,  朋友小聚怡情. 餐牌食物好清晰.   飲品有 Cafe 主打 常見的咖啡, 特調花茶,  Soda 及 甜品.  另一頁 menu 有 春日 SET  有 9 個特式菜:  有回春全日餐, 飯, 意粉, 沙律, 定食, 用上不同醬料製作, 屬新派菜式.   附凍岩茶一杯 或加 $38 轉升級 果香芳療 飲品一杯 (原價 $58).我們共點了兩個主食, 大家分嚐.    香蒜白酒虎蝦意粉,  配 果香芳療 - 火龍果杞子藍莓燕麥奶昔.  香蒜白酒虎蝦意粉, 賣相不俗, 一見令我感覺開胃. 虎蝦大大隻有三隻,  意大利粉炒得好香, 蒜香味突出, 自家製做的手打意粉, 麵條有咬口, 別於傳統
 [回春] 名字幾特別, 餐廳裝修像新派 Cafe, 美觀整齊.  座位安排由入門玻璃大窗開始,
Cafe 形式的主題餐廳,  設先進專業義大利製造咖啡機,
除了咖啡品種多,  還有潮流健康飲品, 即叫即制.
室內方桌雅座,
小組飲茶, 吃餐,  朋友小聚怡情.
我們共點了兩個主食, 大家分嚐.    香蒜白酒虎蝦意粉果香芳療 - 火龍果杞子藍莓燕麥奶昔.
香蒜白酒虎蝦意粉, 賣相不俗, 一見令我感覺開胃.
香蒜白酒虎蝦意粉
虎蝦大大隻有三隻,  意大利粉炒得好香, 蒜香味突出, 自家製做的手打意粉, 麵條有咬口, 別於傳統意粉.
香蒜白酒虎蝦意粉
蝦肉好鮮甜,  肉質爽口彈牙.
火龍果杞子藍莓燕麥奶昔,  無糖健康飲品,   飲品紫紅色, 不太甜, 服務員介紹味道組合了火龍果, 杞子同藍莓.  含花青素, 有助明目 + 抗氧.   富營養.
另一杯,  核桃蘋果香蕉燕麥奶昔, 也是無糖健康飲品以核桃蘋果香蕉磨碎, 飲品米白色, 味道組合高纖維質, 幫助排毒, 清胃, 潤腸. 核桃還有補腦作用.  多飲有益.
火龍果杞子藍莓燕麥奶昔, 核桃蘋果香蕉燕麥奶昔
朋友是樓上住客, 她常到此作飯堂,  她特別喜歡定食.  看看 松茸味噌三文魚春之定食,   用木盤盛載.  食材新鮮,  擺設吸引.   共有  8 款 美食:   小食豆腐,  日本焗蕃薯仔.  主食:  味噌燒三文魚, 炒白菌靈芝菇, 燒翠肉瓜, 松茸飯, 水果同 甜品.
松茸味噌三文魚春之定食
先吃口時令水果開開胃, 有富士蘋果, 藍莓.  好新鮮, 味道清甜.
富士蘋果, 藍莓
豆腐,   入口好滑有如雞蛋般,  有豆香, 沾些豉油, 美味.
豆腐
野菜,   炒靈芝菇, 白菌.  不油膩, 菇菌好香口.
炒靈芝菇, 白菌
翠玉瓜,  吃得 清新.
主角糸味噌燒三文魚,   好大件, 肉質厚無骨, 魚皮煎得香脆.   魚肉帶點油份, 質感嫰滑, 無腥味, 味噌調味不俗, 伴有檸檬, 可自己沾用.
味噌燒三文魚
松茸菇飯,  飯質稔滑 有松茸菇香, 吃得啖啖精采.
松茸菇飯
日本焗甜薯, 共兩個, 一人一個, 口感軟糯細滑,  食得健康.
日本焗甜薯
最後食甜品小泡芙.  外層金黃鬆軟內包裹有鮮忌廉,  食得滋味.
小泡芙
此店設有外賣,   健康飲品可以幫助補充營養.  忙碌的朋友, 可以買外賣食品回家慢用.
火龍果杞子藍莓燕麥奶昔, 核桃蘋果香蕉燕麥奶昔
  • 藍莓
  • 炒靈芝菇
  • 白菌
2024-06-09 689 瀏覽
長沙灣同荔枝角中間位新開咗呢間小清新Cafe,個名幾特別,主打健康菜式~ 選擇唔算好多,但有啲都幾有特色!堂食免加一,外賣仲有9折,食物同飲品質素都幾好,價錢合理,去開附近可以去try try👍🏻🔸秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 $108平時少見cafe有蝴蝶粉,呢個仲要係用秘製冬蔭公汁整,好特別!有兩隻青口,仲有魷魚、八八魚同蝦,海鮮正常味道~ 最好味係個汁,酸酸地微辣,好開胃!蝴蝶粉煮得啱啱好,咩感煙韌有咬口,配埋冬蔭汁食幾正!🔸松茸味噌三文魚春之定食 $148好豐富嘅日式定食!有厚切三文魚扒、松茸菇飯、炒白菌靈芝菇、豆腐、野菜、水果同甜品~ 望落非常之吸引,亦都好健康!三文魚扒入味厚實,菇飯幾香,其他配菜味道都唔錯,調味唔會好濃,想食得健康啲必叫呢個定食!🔸焙茶鮮奶 +$25本身叫主食有送一杯凍岩茶,加$25升級咗焙茶鮮奶,個心心拉花好靚,焙茶味濃,好飲😋 個杯都幾靚!🔸凍朱古力咖啡 +$30Mocha都好飲,朱古力同咖啡味都出,唔錯!

🔸秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 $108

🔸松茸味噌三文魚春之定食 $148

🔸焙茶鮮奶 +$25

🔸凍朱古力咖啡 +$30
Mocha都好飲,朱古力同咖啡味都出,唔錯!

• 秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉
  • 焙茶鮮奶
2024-06-08 541 瀏覽
🔸松茸味噌三文魚春之定食   $148三文魚、松茸菇飯、炒白菌 靈芝菇,野菜、時令水果、甜品呢個係日系定食,上枱有嗰大木盆裝住8款美食,其中有一碗米飯,係用松茸粒燴出來嘅,米飯煮得腍,BB都食到,啖啖飯都有香濃嘅松茸香味,好食。 兩舊煎三文魚伴有野菜,三文魚好厚肉,係煎得焦香嘅,幾好味。 一小碟蘋果藍莓,藍莓粒粒新鮮,蘋果切片味道鮮甜。 一尊豉油豆腐,係水豆腐,好滑,日本豉油又唔會好咸,我中意食😚 有一碟炒靈芝菇同白菌,最好用嚟送飯,因為兩種香味嘅菌類加上飯裡面嘅松茸特有香味,味道層次更豐富。其他有兩粒甜薯、一碟燒黃瓜、一個泡芙做甜品。味道:8/10性價比:7/10🔸秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉   $108 青口、鮮蝦、魷魚、八爪魚、香茅、薑、青檸、魚露、乾蔥厘款係好美味嘅泰式意粉,有點辣,好香嘅香茅味。大大隻青口有兩隻,焗得好香口,另有新鮮大蝦、魷魚仔同八瓜魚仔,都浸滿冬蔭功味,味道係青檸嘅微酸跟魚露嘅微咸,一碟好滋味嘅泰式海鮮,意粉用咗蝴蝶粉,唔會似其他意利粉噤腍身,厘嗰係有嚼口嘅,配搭上惹味嘅海鮮就最啱啦。味道:7/10性價比:7/10🔸另跟餐可以34元飲一杯原價58元嘅奶昔👍核桃蘋
🔸松茸味噌三文魚春之定食   $148
三文魚、松茸菇飯、炒白菌 靈芝菇,野菜、時令水果、甜品
味道:8/10

🔸秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉   $108
青口、鮮蝦、魷魚、八爪魚、香茅、薑、青檸、魚露、乾蔥
味道:7/10

🔸另跟餐可以34元飲一杯原價58元嘅奶昔
👍核桃蘋果香蕉燕麥奶昔(無添加糖)
呢個奶昔飲落鮮甜清爽,佢係完全冇加糖嘅,甜味主要來源係香蕉同埋富士蘋果搞碎得出嚟嘅鮮果甜味, 另外飲落係有啲核核桃茸,奶昔係有燕麥喺裏面嘅, 所以濃濃一杯,飲落又甜又飽,而且可以高纖排毒、清胃潤腸。
👍火龍果杞子苺莓燕麥奶昔
藍莓有青花素,有明目抗氧功效,呢杯飲品個樣就已經好靚,紫藍色嘅,飲落酸酸地,較濃火龍果同埋枸杞味,好健康嘅飲品,如果那天中午無胃口食午餐又想瘦身,過來飲杯燕麥奶昔就可以當午餐啦。
味道:8/10
2024-06-05
  • 松茸味噌三文魚春之定食
竟然俾小白兔我哋見到一間特別的文青店。精緻餐牌,睇落唔錯,就入去試試。睇下有咩食先,定食都唔錯喎松茸味噌三文魚春之定食香煎厚片三文魚,飯有淡淡松茸味,配上醬油蒸滑豆腐,時令藍莓蘋果, 烤日式蕃薯,牛油炒雜菌,甜品仲有泡芙。 多樣式飲食,三文魚魚油味好香,食物新鮮,選擇性高,每樣都食到,好滿足。回春all daybagel 配果醬,慢煮雞胸,雞肉滑溜雞唔鞋口,仲有炒白菌靈芝菇,炒蛋,紫洋蔥配上新鮮蕃茄羽衣甘藍沙律。升級加38蚊,仲有果香芳療特飲生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔配搭清新飽肚,香蕉清香跟可可粉絕配,配上酸酸甜甜藍莓及營養燕麥,消脂抗氧又排毒火龍果杞子莓莓燕麥奶昔顏色賞心悅目,火龍果排毒,酸酸甜甜杞子藍莓,高花青素,明目又抗氧。
竟然俾小白兔我哋見到一間特別的文青店。
精緻餐牌,睇落唔錯,就入去試試。

睇下有咩食先,定食都唔錯喎

回春all day

升級加38蚊,仲有果香芳療特飲

生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔

火龍果杞子莓莓燕麥奶昔
💥 長沙灣回春Cafe💥—回春,讓人瞬間感受到家的溫暖與舒適的用餐環境。一進門,充滿生機的裝修風格🍽️🍹🍰💖回春all day🙌🏻酥脆的牛角包,慢煮雞胸肉,炒白菌靈芝菇增添了滿滿的健康感,口感鮮美又帶著一絲絲的清甜。炒蛋軟糯可口,紫洋蔥和番茄的搭配更是為這道早餐增添了豐富的層次感。羽衣甘藜沙律則帶來了清新的口感💓大福咖啡雪糕✅細膩的咖啡味道與綿密的雪糕相結合,讓你在享受冰涼口感的同時,也能感受到咖啡的醇香。自家制開心果巴斯克芝士蛋糕🍀蛋糕口感豐富,甜而不膩,每一口都能感受到開心果的香氣和芝士的濃郁。牛油果羽衣甘藜青瓜啤梨燕麥奶昔💧口感豐富,而且營養豐富,每一口都能感受到水果和燕麥的完美結合。火龍果杞子莓莓燕麥奶💛外觀誘人,口感醇厚。每一口都能喝到燕麥的香醇和果香的交融,真的是一款健康又美味的飲品
💥 長沙灣回春Cafe💥

回春all day🙌🏻

大福咖啡雪糕✅

自家制開心果巴斯克芝士蛋糕🍀

牛油果羽衣甘藜青瓜啤梨燕麥奶昔💧

火龍果杞子莓莓燕麥奶💛
2024-08-21 0 瀏覽
跟昔日戰友久未相聚,特意相約見面跟閨蜜三人好好會面聊天~ 知道這位好戰友喜歡吃健康美味的食物,就找來一間以健康菜式為主打的cafe邊食邊聊蒜香奶油青口拌法包 $68雖說是小食不過份量絕對不少!每粒青口新鮮又大粒,帶奶油香但不會太重,吃起來有輕淡的蒜味,跟蒜蓉法包一起進食會更滋味秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 $138絕少在cafe可以吃到蝴蝶粉,這道菜更是用上秘製冬蔭公汁跟不同種類的海鮮如青口、魷魚、小八爪魚跟鮮蝦一同製作,實在吸引!蝴蝶粉煮得剛好有咬口,是滿滿的冬蔭香氣,酸辣感不會太強但非常開胃!怕辣可以吃因為口味比較輕是入門級的冬蔭味松茸味噌三文魚春之定食 $173之前在網路上看到這道菜就已經想來吃一個!超豐富又精致的賣相讓人垂涎啊~ 有味噌燒三文魚、松茸菇飯、炒白菌靈芝菇、豆腐、燒翠肉瓜、日本小蕃薯、水果跟抹茶泡芙共八款美食,個人很喜歡三文魚煎得甘香可口,皮香肉嫩,魚油豐富不帶腥~ 松茸飯也是這道菜的MVP之一,日本米的關係口感是偏向軟糯,加入切成丁狀的松茸菇令口感層次變多也更好吃,每口飯都帶松茸菇的香氣!最重要的是這個組合非常健康,調味以食材原味道為主,不會太鹹或者太油,營養方面絕對均
蒜香奶油青口拌法包 $68
秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉 $138
松茸味噌三文魚春之定食 $173
之前在網路上看到這道菜就已經想來吃一個!超豐富又精致的賣相讓人垂涎啊~ 有味噌燒三文魚、松茸菇飯、炒白菌靈芝菇、豆腐、燒翠肉瓜、日本小蕃薯、水果跟抹茶泡芙共八款美食,個人很喜歡三文魚煎得甘香可口,皮香肉嫩,魚油豐富不帶腥~ 松茸飯也是這道菜的MVP之一,日本米的關係口感是偏向軟糯,加入切成丁狀的松茸菇令口感層次變多也更好吃,每口飯都帶松茸菇的香氣!最重要的是這個組合非常健康,調味以食材原味道為主,不會太鹹或者太油,營養方面絕對均衡充足,即使是減重中的朋友吃畢整份也不曾超出預算可以放心食用啊!
回春佛陀碗 $126
不想吃飯或者茹素的朋友會推薦這個很受客人歡迎的「回春佛陀碗」,店家選用椰菜花飯、焗南瓜、手指蘿蔔、牛油果、車厘茄、紫椰菜跟沙律菜,營養價值非常高而且賣相色彩繽紛,拌入特製醋汁味道清新,份量很多是會讓人吃得很飽啊!
髒髒咖啡 + $30(套餐價) $42(正價)
抹茶鮮奶 + $ 25(套餐價) $44/48(正價)
生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔 $38(套餐價) $58(正價)

點每款美食都可以套餐價加配飲品!我們仨要喝的都不太一樣,閨蜜沒喝過dirty就來試試,入口順滑,奶夠凍啡味濃;我就選了抹茶鮮奶,拉花很漂亮再搭配非常精緻的杯子,忍不住多拍幾張才喝,牛奶香跟帶回甘的抹茶實在好喝!另一杯就是健康度滿分的生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔,選了無糖版但食材的味道又令飲料不會太甜;可可味比較重會有淡淡的香蕉香氣,味道對我們來說是很好(也許是平常都在喝這類似的飲料),喝起來沒有太大負擔的感覺!而且說是有消脂、抗氧、排毒功效,這個組合很可以呢~
自家製伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 $58
最後再來分享一份甜點作結,不少人推薦這個由店家製作的伯爵茶巴斯克芝士蛋糕,吃起來有伯爵茶的甘香中和了芝士濃郁甜膩的部份,同樣是不會太甜剛剛好
店家位置介乎於長沙灣同荔枝角中間的私人樓宇的地鋪,以簡約木系裝潢為主,不算太大約可容納30人左右;門面是落地玻璃大窗,加上高樓底的設計讓更多陽光可以照射入內,無論採光度跟空間感也是一流!建議平日下午來用餐,特別是門口靠窗的位置,絕對會有一種鬆慵的感覺~ 食物方面自己是蠻喜歡的,先說每款賣相都精緻吸引好打卡,另一方面就餐點組合以輕盈、健康、營養價值高為主,吃起來沒太大負擔,追求健康的朋友絕對可以放心食用!就這樣吃著聊著就到店家打烊時間,真的很好與朋友相聚的地方
2024-07-25
2024-08-20 82 瀏覽
10/8/2024📍回春呢間cafe嘅名聽落好養生 好寫意😂雖然野食選擇唔多 但部份菜式都幾健康 亦有素食嘅option 入面裝修好簡約 行小清新路線🌿座位唔算多 最好都係係Openrice 訂位先⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨松茸味噌三文魚春之定食($148)見到呢啲有幾個碟仔嘅餐又係忍唔住會嗌😄主角三文魚煎得幾滑 外皮有少少脆 但食唔出味噌味 都係普通嘅鹽味菇飯幾香但冇乜調味 略嫌有啲太濕 配菜好普通 紫薯、泡芙都係現成野 翠肉瓜同炒菇都冇味仲好油 豆腐同水果就正正常常😉成個定食都冇咩特別 無咩記憶點✨輕芝士圈圈山楂肉醬意粉($78)肉醬分量好多 食到最後都有剩 酸甜比例幾啱我哋口味🤓意粉軟硬適中 唔會好易夾斷 幾欣賞佢嘅創意 加山楂落去又幾夾 又係酸酸甜甜咁 雖然食落唔膩 但食到底都見到有唔少油 想減肥嘅人千祈唔好嗌啊🤪✨生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔($38)原價係$58 跟餐就平啲 可以揀甜度 我哋揀咗少甜 覺得啱啱好朱古力味幾濃 增加左個口感🍫同香蕉味好夾 唔係好飲得出藍莓味 口感好順滑👍🏻✨核桃蘋果香蕉燕麥奶昔($38)相比之下 呢杯就冇咁好飲 口感都係厚身但就冇咁
10/8/2024
📍回春
呢間cafe嘅名聽落好養生 好寫意😂
入面裝修好簡約 行小清新路線🌿
座位唔算多 最好都係係Openrice 訂位先

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨松茸味噌三文魚春之定食($148)
見到呢啲有幾個碟仔嘅餐又係忍唔住會嗌😄
菇飯幾香但冇乜調味 略嫌有啲太濕
配菜好普通 紫薯、泡芙都係現成野

✨輕芝士圈圈山楂肉醬意粉($78)
肉醬分量好多 食到最後都有剩 酸甜比例幾啱我哋口味🤓
意粉軟硬適中 唔會好易夾斷

✨生可可藍莓低卡蕉蕉燕麥奶昔($38)
原價係$58 跟餐就平啲
可以揀甜度 我哋揀咗少甜 覺得啱啱好

✨核桃蘋果香蕉燕麥奶昔($38)
相比之下 呢杯就冇咁好飲 口感都係厚身但就冇咁順滑 因為加左核桃 顆粒感重啲 飲落有少少吉喉嚨 只係飲到香蕉味🍌味道單調啲 呢杯冇標明冇添加糖 更加健康!
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單~$300 (唔收加一)
定價合理 除咗定食啲配菜差啲之外 其餘都幾好
🙍🏼‍♀️私心推薦個肉醬意粉 一定唔會失望😆

推薦指數🌟:3.5/5

📍 荔枝角福榮街538號喜遇地下1號舖
2024-08-10
2024-08-15 98 瀏覽
相約舊同事聚會,我們選擇一間未去過餐廳。簡約的木系裝潢,擺放著中式茶具,還有算盤,頗有特色。而且這餐廳是沒有加一收費。套餐配的凍白茶,茶香清新,夏天消暑一流。抹茶鮮奶 (套餐另加$25)精緻的拉花配上中國式茶具別具風格,抹茶濃郁帶點回甘香味,還有順滑口感,好合我心意。香蒜白酒虎蝦意粉 $128上檯已傳來陣陣蒜香味好吸引幼身的意粉掛到蒜蓉的香味,帶點白酒香,又乾身,虎蝦已貼心地去殼,很容易就吃到爽口彈牙的啖啖蝦肉,滿足。松茸味噌三文魚春之定食 $148日式擺盤,精緻又吸引。松茸飯,每粒飯有松茸香味,單吃已經很美味。三文魚煎得香口又嫩滑有6小碟前菜、生果及甜品。豆腐、煎脆玉瓜、蕃薯、蘋果、抹茶泡芙均衡飲食,健康之選

套餐配的凍白茶,茶香清新,夏天消暑一流。

抹茶鮮奶 (套餐另加$25)

香蒜白酒虎蝦意粉 $128
上檯已傳來陣陣蒜香味好吸引

松茸味噌三文魚春之定食 $148
日式擺盤,精緻又吸引。

松茸飯,每粒飯有松茸香味,單吃已經很美味。

三文魚煎得香口又嫩滑

有6小碟前菜、生果及甜品
豆腐、煎脆玉瓜、蕃薯、蘋果、抹茶泡芙
均衡飲食,健康之選

2024-08-12 118 瀏覽
最近去過唔少飲咖啡嘅餐廳,呢間我要即日寫低個食評先😋🥯🥗☕️回春位置介乎長沙灣同荔枝角中間,店門口啱啱鑽地掘路,入到去個店員好好笑容個樣仲幾cute,話出面咁嘈唔好意思🙉🥰,其實佢咁多個鐘响餐廳入面聽住啲噪音咪仲煩😣店內有10多個座位,今日下午三點鐘去,有一台客食緊。我點咗個全日素早餐$108,加$25有熱泡沫咖 啡,價錢同食物質素成正比,全日素早餐似乎係新產品,menu有個New字,最緊要個餐入面冇煙肉腸仔,因為我唔食得😣餐廳環境好舒服,啲枱唔會擺到好迫,真係環境好、食物好、店員好👍🏻👍🏻👍🏻

• 素食All-day
如何能夠保持健康的體魄,抵抗歲月的痕跡都是現今人們非常關注的課題 🔥 其實最簡單直接就是食得健康 🌱 一個人食乜好呢❓今天由長沙彎步行到荔枝角的途中,無意間被一間店舖的名字所吸引 👀 ….. 食得健康就能「回春」 😬✔️ 店舖面積不算很大,但餐桌之間還是有一定距離,不會覺得太壓迫,整體氛圍輕鬆愜意 ☘️ 很適合兩三好友邊食邊傾✔️ 餐牌上的選擇不是太多,主打數款健康的和洋料理,主食、沙拉、甜品、小食✔️ 這個叫「回春xx碗」$88 真是超級無敵,賣相吸睛之餘,裡面全都是健康食材,椰菜花飯、牛油果、南瓜、蘿蔔、車厘茄還要配上 Bagel 🥯 非常難得 ✔️ 這個是「黃金草慢煮雞胸意粉」$98,除了雞胸肉口感比較乾之外,整體碗搭的味道也十分出色 🌱✔️ 這個是「冬蔭功海鮮蝴蝶粉」$108、味道酸中帶微辣再配上蝴蝶粉fusion得來又充滿創意🪴✔️ 這個是餐廳的人氣之選 「松茸味噌三文魚定食」$148,不用多講、看圖就明白為什麼是必點菜了 🤗✔️ 松茸本身是一種十分矜貴的食材,在日本有「菇中王」的美稱,營養豐富還能提升免疫力 💪🏻 每口飯都滲出淡淡的菇香 😍 超讚✔️ 三文魚,外層煎至微微的金黃色,內裡肉質腍

✔️ 三文魚,外層煎至微微的金黃色,內裡肉質腍嫩 🍀
✔️ 跟餐的配菜小碟,小蕃薯🍠 小香菇、凍豆腐….
2024-08-10
2024-08-10 63 瀏覽
近來又發現了福榮街喜遇有間新Cafe「回春」,橘白色的門面配上招牌回春二字,店內以木系為主,復古中又帶點簡潔。焙茶鮮奶(熱)焙茶香香氣撲鼻,濃郁醇厚,入口柔滑順口。蒜香奶油青口拌法包新鮮肥美的青口以蒜香奶油中浸泡,口感鮮美多汁;搭配金黃色的法包輕沾蒜香奶油醬汁,更顯開胃。香蒜白酒虎蝦意粉一眼已見到三隻肥美鮮嫩的虎蝦,再有香蒜濃郁的彈牙意粉,非常香口。大福咖啡雪糕獨特創意的大福咖啡雪糕,將日式大福的柔軟糯米皮,淋上濃郁醇厚的咖啡,形成絕妙的對比,濃郁苦香中又食到粉嫩軟糯的口感,清新甜美。

焙茶鮮奶(熱)
焙茶香香氣撲鼻,濃郁醇厚,入口柔滑順口。

蒜香奶油青口拌法包

大福咖啡雪糕
2024-08-10 64 瀏覽
松茸味噌三文魚春之定食🐟 $156賣相吸引 配菜豐富 side dish總共有5款包括菇 脆肉瓜 紫菜豆腐 紫薯 水果藍莓蘋果🍎甜點忌廉泡芙 均衡飲食嘅配搭 三文魚扒 調味火喉剛好😇煙三文魚芒果藜麥沙律🥙 $96煙三文魚 芒果 藜麥 秋葵 藍莓 奇異果🥝份量大碗 用料新鮮 加入酸醋口開解膩火龍果杞子莓莓燕麥奶昔(少糖)+$30核桃蘋果香蕉燕麥奶昔(無添加糖)+$30兩杯健康之選 飲得出糖份天然👍🏻新鮮窄汁 亦都唔係用濃縮液整體口感順滑舒服 滿滿新鮮水果嘅香氣😗
松茸味噌三文魚春之定食🐟 $156

兩杯健康之選 飲得出糖份天然👍🏻
新鮮窄汁 亦都唔係用濃縮液
整體口感順滑舒服 滿滿新鮮水果嘅香氣😗

2024-08-08 56 瀏覽
一看到這家的餐點,就覺得超精緻超適合打卡,尤其是三文魚定食,超吸引!🔅松茸味噌三文魚扒飯定食超大一個盆,除了三文魚,還有不同的菇類及蔬果。連飯也加了菇菌進去,比較能吃得出食材的天然味道。🔅蟲草花慢煮雞胸忌廉意粉這個味道有點意外,是意外的好吃。誰能想到蟲草花也能加入意粉而且沒有違和感?而且忌廉感覺很輕盈,這個在我心目中的位置超過了三文魚定食。🔅核桃蘋果香蕉燕麥奶昔見到有個大拇指,相信應該是推薦的飲品。雖然沒有另外加糖,但因為加了蘋果和香蕉,所以不會很淡味,健康又好喝。🔅墨西哥脆片配鷹嘴豆泥青瓜忍不住叫了個小食,唯一邪惡的東西,但好吃就夠了。如果說來這家喝飲品,推薦大家點奶昔,配搭很新鮮,真的很少見。

🔅松茸味噌三文魚扒飯定食

🔅蟲草花慢煮雞胸忌廉意粉

🔅核桃蘋果香蕉燕麥奶昔

🔅墨西哥脆片配鷹嘴豆泥青瓜
忍不住叫了個小食,唯一邪惡的東西,但好吃就夠了。

食物同飲品都好高質既cafe 小店😍😍推介❤️🍱松茸味噌三文魚春之定食成大個定食盤上菜好吸睛😍😍有好多一細碟,每碟都好食,而且三文魚煎得皮香脆🐟🐟一定要試下🦋秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉冇諗過意大利粉配冬蔭功口味會咁夾🇹🇭🌶️好特別👍🏻👍🏻 🥖蒜香奶油青口拌法包個奶油加左洋蔥,整得好惹味😋😋配埋蒜蓉包一流👍🏻👍🏻仲要有成6隻青口,好抵食🥰🍰自家製伯爵茶巴斯克芝士蛋糕質感軟滑,好香芝士味☕️而且伯爵茶茶味好濃另外推介🥰🥰☕️Dirty🍫伯爵朱古力➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 回春 (荔枝角)荔枝角538號喜遇地下1號舖

食物同飲品都好高質既cafe 小店😍😍

推介❤️

🍱松茸味噌三文魚春之定食

🦋秘製冬蔭青口海鮮蝴蝶粉
冇諗過意大利粉配冬蔭功口味會咁夾🇹🇭🌶️好特別👍🏻👍🏻

🥖蒜香奶油青口拌法包

🍰自家製伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
質感軟滑,好香芝士味☕️而且伯爵茶茶味好濃

另外推介🥰🥰
☕️Dirty
🍫伯爵朱古力

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 回春 (荔枝角)
荔枝角
538號喜遇地下1號舖