2017-03-23 194 views
最近食西日菜比較多,喜愛食辣既我少左食四川菜,所以約左個同我一樣好辣既朋友一齊去過下口癮,看到門面裝修已經覺得辣味洋溢,店內都已木為主,燈光不算太明亮,有種復古既味道<<拍黃瓜>>食辣前先食一道涼菜,醃得好入味,酸酸地又夠開胃,份量比想像中多<<十三香秘製乾鍋>>馳名既十三香乾鍋揀左底香係十三香原味 (微辣),而鍋底就選揀左鮮蝦鍋,另搭配菜 : 牛百葉、金針菇、魷魚、蓮藕、寬粉份量多又夠大碗,蝦差唔多有十隻,隻隻都好大隻,新鮮又彈牙,地道特色香辣鍋好好食,味道以香為主,對我地係食得辣之人黎講入口唔算太辣 ,店員話為左遷就香港人口味,所以大部分人都可以接受到依種味道我們選的配料都非常入味,蓮藕比較特別,食落有爽脆口感,連朋友本來不愛蓮藕都讚不絕口,寬粉雖然好食,但由於乾拌,淨食到最後會覺得有點過鹹,但味道是不錯的,如果乾鍋配飯食可能更適合<<小雞燉蘑菇>>依道菜好有特色,雞件嫩滑入味,薯粉煙韌滑溜,蘑菇唔似平日食個種,原來用左東北榛蘑,味道果然濃郁奇香,令整個湯底更有層次感,更豐富
<<拍黃瓜>>
<<十三香秘製乾鍋>>

<<小雞燉蘑菇>>
Type of Meal
Dinner
2017-03-20 225 views
相信大家對四合院的由來都不會陌生, 之所以叫「四合院」,是因為在北京,這種民居有正房(北房)、倒座(南座)、東廂房和西廂房四座房屋在四面圍合,形成一個口字形,裡面是一個中心庭院,所以這種院落式民居被稱為四合院。今天和媽媽來到位於灣仔的四合院,位置也蠻好找的,就在重建的利東街(又稱為喜帖街)附近,店面空間不算特別大,來到時已經滿座,幸好等了不久就有一台客人結賬。這裡主要吃川菜和東北菜。因此,我們點了川菜的signaturedish- 水煮魚($148)和四川擔擔面($53) 。東北菜方面,我們挑了孜然羊肉($98)和清炒土豆絲($78)。水煮魚裡面材料非常豐富,包括新鮮的魚塊、粉條、芽菜等。雖然賣相頗為嚇人,是一層厚厚的乾辣椒鋪面,再加上紅通通的辣油,但實際上,吃起來並不太辣哦,大概是小辣的程度。再來的是四川擔擔面($53) 。擔擔面吃一口,纏上汁醬的麵身很煙韌,口感獨特,帶點微辣、鹹鮮、而且還有麻醬香,不太膩滯。好吃!這道孜然羊肉要推薦給大家!孜然又名安息茴香或藏茴香,主要產於新疆、印度和土耳其等地。其味道辛香甘甜,用來醃肉能辟腥去羶,亦有助去除肉類的肥膩感。這裡的孜然羊肉,孜然味香而

水煮魚
四川擔擔面
孜然羊肉

這裡的孜然羊肉,孜然味香而不辣,羊肉完全沒有羶味,用來送飯吃是一流的選擇呢!
清炒土豆絲
至於這道清炒土豆絲,是我今天最喜歡的菜色。清炒土豆絲相信是每個家庭都會做的家常菜,但是做得好不好吃,就要看廚師的功架。土豆絲炒得絲絲分明,而且火候十足,調味得益,而且覺得是越吃越好吃,哈哈哈。
2017-03-06
$190 (Dinner)
水煮魚
四川擔擔面
孜然羊肉
清炒土豆絲
2017-03-18 172 views
朋友話想食番d濃味野, 開一開個胃口, 我就諗起四合院先叫左小食, 海蜇青瓜, 口味麻辣, 落左陳醋既海蜇青瓜,提味不少, 青瓜的口感更加鬆脆, 海蜇口感如預期般富彈性叫左四川擔擔麵, 香氣撲鼻, 芝麻醬居功不少咯, 甜、酸、麻、香、辣,五味達到平衡境界,麵汁撈勻,食一口,纏上汁醬的麵身很煙韌,口感獨特,微辣、鹹鮮、帶麻醬香,不太膩滯糖醋里脊, 應該係我人生之黎最好食既糖醋里脊! 色澤鮮亮,皮酥肉嫩,外面酸酸甜甜,裡面肉香濃郁,食起來酸甜可口, 讓人食慾大開, 因為個汁實在太好味啦, 我叫2碗飯送汁 !!
朋友話想食番d濃味野, 開一開個胃口, 我就諗起四合院
2017-03-17 139 views
利東街旁邊有條廈門街~街尾有間四合院係食川菜係小店模式!價錢大眾化!牆身多以紅色為主~襯托起上黎都幾型格叫左份豬耳~有有量豬耳滿滿的又平又抵食!豬耳爽脆彈牙味道不帶辣~食完唔會有油膩既感覺 土匪牛肉~份量夠哂多又好味帶辣的~都幾惹味叫個白飯黎食一流牛肉肉質軟淋帶香味 滷肉麵~上面既汁醬香濃麵條粉糰唔會過厚~但無乜餸~剛才個土匪牛肉一齊配黎食就一絕賽膀蟹!!質感軟淋細緻~好香好滑!蛋白質感軟軟的!味道剛剛好幾清香
利東街旁邊有條廈門街~街尾有間四合院係食川菜
滷肉麵~上面既汁醬香濃
麵條粉糰唔會過厚~但無乜餸~剛才個土匪牛肉一齊配黎食就一絕
幾清香

2017-03-17 117 views
早前到廣州出差,經常都會光顧公司樓下一間主打「冒菜」的餐廳,鹹、香、辣,一想起就會流口水,近月都沒機會嘗到,幸好最近給我知道,灣仔的「四合院」都有提供這道菜式。甚麼是「冒菜」?這是四川很流行的美食:將特製湯汁將食物灼好,然後加上佐料,如香蔥、芝麻、香料等等,可以放湯,也可以做乾鍋,這就成為了一道美味佳餚。 虎蝦鍋 ($298),其他配料另計 我們今晚選了乾鍋「虎蝦鍋」,配料加了帶子、金菇、豬腩片、地瓜、萵荀、午餐肉等等,另以孜然做「底香」。老實說,非常重口味,未必所有人都喜歡,不過我覺得還是不錯,尤其是甜甜的地瓜、清爽的萵荀,都是我的最愛。 正不正宗?大概也不錯吧,因為整晚人客絡繹不絕,而且九成都是說普通話的,有些更只是一人前來,只是為了回味那家鄉的味道吧! 涼拌木耳 ($38)除乾鍋之外,我們還點了一些涼菜。這個涼拌木耳,只酸不辣,質感爽口,如你正在吃麻辣吃得受不了,這個將是不錯的解辣之選。 醩鹵雞 ($68)酒的味道不濃,反而是更多的鹹味,我覺得叫一碗白飯來一起吃會更佳。

虎蝦鍋 ($298),其他配料另計

涼拌木耳 ($38)

醩鹵雞 ($68)

2017-03-16
2017-03-17 85 views
要去灣仔合和中心報名考試,搞掂後,路過以前囍帖街,重建後呢度靚左好多,有啲似外國的outlet ,但舖頭無一間啱行。穿返出去廈門街 ,呢度有好多餐廳,街尾有一間掛㾨紅燈籠的餐廳叫做四合院,門口有一個裝飾用的乾鍋,一問之下呢間原來係食京川菜的,就同我同行的同事一齊入去試下先。一睇餐牌就比個虎蝦鍋吸引住,必定要試下,揀左孜然味底香,貪佢無麻辣咁刺激但又無原味咁淡味。配菜多達30 種,要揀到爆鍋絕對唔成問題。我地揀左帶子、黑毛豬腩片、萵荀、地瓜、金針菇、枝竹、午餐肉。虎蝦長度有手板咁長,肉質彈牙爽口,而且每隻蝦都有切開背部,挑埋蝦腸,大廚認真細心。所以我可以放心去除蝦殻後大啖大啖咁食,痛快。數過,一鍋有6 大隻,正。萵荀、枝竹同地瓜都係我的最愛,孜然香味,令到所有配料味道都提升了,惹味非常,令人食指大動。嘈卤雞 即係醉雞,我一個人食左半碟,因為雞胸肉比例不少,啱我口味。雞肉沒有雪藏味,有淡淡的紹興酒香。涼拌木耳的調味醋比例恰到好處,沒有太酸,最適合作餐前小食,因為夠晒開胃。我地食緊個時不斷見到好多人黎搵位,聽到佢地大多數有重北方口音,一個人用餐又有,2-3 個朋友黎食飯傾計又有,外賣的人客也

我地食緊個時不斷見到好多人黎搵位,聽到佢地大多數有重北方口音,一個人用餐又有,2-3 個朋友黎食飯傾計又有,外賣的人客也不少,睇黎四合院已經儲左一班熟客仔了。
2017-03-15 217 views
我呢個辣妹又出動,打算趁著轉涼的天氣去體驗暖胃的感覺,於是跟朋友走到利東街附近食辣乾鍋!這間藏匿在角落又毫不起眼的京川菜餐廳可說得上是漏網之魚,因為從特色推薦到乾鍋都洋溢著京川風味,使辣勁蠢蠢欲動。從餐牌的字裡行間都搵到辣妹鍾意的菜式!餐牌其中一頁推介了一個乾鍋,當涼風吹過時就更想即刻食!環境雖小,但勝在人情味濃厚,一個簡單但窩心的舉動使我們都十分感動!朋友們都是嚐辣新手,又在猶豫要不要加辣的時候,突然店裡說著一口京腔的姨姨鼓勵著我們,又話落單時會寫明是「微微辣」,終成功使朋友踏出嚐辣的第一步。剛吃第一口,我就知道口味是剛剛好呢!拍黃瓜 $28 配上蘿蔔絲和芫茜入饌,手拍黃瓜完全是我的菜,口感爽脆又帶微微酸,挺開胃可口!吃辣怎可錯過凍飲呢?朋友喜歡清潤的蜜柚冰茶,裡面有柚子蓉,甜度適中又可以解辣,絕對是辣友良伴。另外喜歡解渴又想清熱氣的當然要飲加多寶。十三香祕製乾鍋 備有原味 麻辣 孜然 三款口味,若是食辣新手最好點個原味微辣鍋,因為辣勁真是唔講得笑!乾鍋好快就出場了~從鍋裡傳來陣辣香,翻翻鍋底,香味更是無間斷釋出,使大家都爭相搶食!微微的辣度沒有嚇怕朋友,反而挑起大家對辣的那種渴求,
拍黃瓜 $28
十三香祕製乾鍋 備有原味 麻辣 孜然 三款口味,若是食辣新手最好點個原味微辣鍋,因為辣勁真是唔講得笑!乾鍋好快就出場了~從鍋裡傳來陣辣香,翻翻鍋底,香味更是無間斷釋出,使大家都爭相搶食!微微的辣度沒有嚇怕朋友,反而挑起大家對辣的那種渴求,似乎期待著「辣點」的來臨,十分過癮的~
鍋底選虎蝦鍋 $298 裡面有數隻如手指般厚肥大隻的虎蝦,看似是經多重香炸呢~
除非點無底乾鍋必須要選6個配菜外,虎蝦或香蝦鍋都可以任選配料。配菜大致都是  $28 - $38 each, 我們則點了幾個配菜試試吧~
寬粉沾上芝麻,口感Q彈又帶嚼勁,吸了少許的辣味,吃起來更惹味!
朋友喜歡煎到香噴噴的枝竹塊,厚度比一般枝竹厚,吃起來與寬粉幾夾。
另加了辣的五香豆干和爽脆蓮藕片,吃起來整個鍋更豐盛,四川風味真是來得自然又吸引。
一個乾鍋 2-3個女生享用都好充足,大食的朋友加配白飯都不錯吧!
晚上叫了超惹味的晚餐老闆服務員說普通話,下單如用廣東話服務員都說聽懂,先叫一碟清清地既「河塘月色」$ 78/碟,一碟有三款時蔬:黑木耳,蓮藕和荷蘭豆,清炒作不會太濃味,用黎做前菜也是不錯的選擇原味微辣(鮮虾鍋)$228/例+$22土豆、+$ 48 西班牙黑豬腩肉片+$ 28枝竹+$ 68帶子调料的酱香味直飄進鼻,未食已經口水流了,叫微辣口味所以不會太過辣,辣香味恰恰好,色澤甄紅的,煙香濃郁別具風味,鮮紅蝦都算大隻,有10隻以上,入哂味,且蝦肉鮮味,十分推薦
晚上叫了超惹味的晚餐
老闆服務員說普通話,下單如用廣東話服務員都說聽懂
原味微辣(鮮虾鍋)$228/例
原味鮮蝦鍋
2017-03-14
Type of Meal
Dinner
原味鮮蝦鍋
  • 鮮蝦鍋
2017-03-14 88 views
今時今日GE香港地 烤魚 辣雞 成街都係已經傻傻分不清到底邊種味道先係原本的今晚友人推介下 我地終於可以一嘗京菜了四合院 - 淨係個名已經感受到中國氣息餐廳位於街尾GE盡頭. 以紅色裝潢為主一走進小店. 店主立即熱情招待 推介佢地GE美食十三香乾鍋係佢地GE招牌 無理由唔叫呢個鍋除左有蝦之外. 重可以自選多款食材 以麻辣為主打. 不過食落卻完全可以接受. 只係流少少汗! 蝦煎過先再落鍋. 連蝦殼都可以食埋 勁過癮我地加左牛肉同牛丸 食到尾沾滿麻粉 正到爆食完濃味當然要來一點淡口的 芙蓉賽螃蟹好愛好愛用蛋白炒GE餸菜 不過佢地比較特別 用上蟹柳 口感更加豐富 可惜我地得兩個人食如果唔係應該可以叫更多其他野食!
今時今日GE香港地 烤魚 辣雞 成街都係
一走進小店. 店主立即熱情招待
推介佢地GE美食
十三香乾鍋係佢地GE招牌 無理由唔叫
呢個鍋除左有蝦之外. 重可以自選多款食材
以麻辣為主打. 不過食落卻完全可以接受.
只係流少少汗! 蝦煎過先再落鍋.
連蝦殼都可以食埋 勁過癮
我地加左牛肉同牛丸 食到尾沾滿麻粉 正到爆
十三香乾鍋
食完濃味當然要來一點淡口的 芙蓉賽螃蟹
好愛好愛用蛋白炒GE餸菜 不過佢地比較特別
用上蟹柳 口感更加豐富 可惜我地得兩個人食
芙蓉賽螃蟹
如果唔係應該可以叫更多其他野食!
十三香乾鍋
芙蓉賽螃蟹
是夜經過喜帖街 真係一番新景象,變得好似D返左內地咁~ 就係喜帖街鄰,找到呢間同樣FEEL的餐廳~ 四合院 好有地方色彩的名稱,一睇就知佢係食中菜啦~ 見到佢咁火紅,唔知點解覺得佢係食辣野~XD 我地2個嗜辣既人就行左入去了~ 整個餐廳充滿了濃濃的中國色彩 席間都見到有唔少外國人幫襯添~ 就連服務員都係操著卷舌的京腔~ 有一刹那的彷彿走進北京的胡同~ 整個設計,簡單而不浮誇賣弄~ 其實店子不大,只有5張枱度,所以來了一大羣人,都被迫要趕客~ 店子小,就有家的感覺,蠻溫暖的~ 所以呢度都以中國小炒為主,有北京,四川的家常菜~ 這裏的特色菜,要選這個十三香祕製乾鍋~ 十三香的意思就係加入左十三種不同的香料 網上的十三香有講係花椒、 八角、肉荳蔻、砂仁、肉蔻、肉桂、丁香、小茴香、木香、白芷、肉桂皮、高良姜、乾姜等 但當然家家都可能有D唔同,這家也是秘製的~ 先揀鍋底,有原味/麻辣和孜然 再揀主菜,有虎蝦/香蝦和無底(自己揀六種菜) 之後,仲可以另加餸,拼成一個自家選的乾鍋~ 朋友2人,選了一個香蝦乾鍋 再加上黑毛豬腩肉/豬肚/萵荀/蓮藕 將所以材料連同十三香混勻~ ,就成了這個乾鍋
是夜經過喜帖街

真係一番新景象,變得好似D返左內地咁~

就係喜帖街鄰,找到呢間同樣FEEL的餐廳~

四合院

好有地方色彩的名稱,一睇就知佢係食中菜啦~

見到佢咁火紅,唔知點解覺得佢係食辣野~XD

我地2個嗜辣既人就行左入去了~

整個餐廳充滿了濃濃的中國色彩

席間都見到有唔少外國人幫襯添~

就連服務員都係操著卷舌的京腔~

有一刹那的彷彿走進北京的胡同~

整個設計,簡單而不浮誇賣弄~

店子小,就有家的感覺,蠻溫暖的~

所以呢度都以中國小炒為主,有北京,四川的家常菜~

這裏的特色菜,要選這個十三香祕製乾鍋~

十三香的意思就係加入左十三種不同的香料

但當然家家都可能有D唔同,這家也是秘製的~

先揀鍋底,有原味/麻辣和孜然

再揀主菜,有虎蝦/香蝦和無底(自己揀六種菜)

之後,仲可以另加餸,拼成一個自家選的乾鍋~

朋友2人,選了一個香蝦乾鍋

再加上黑毛豬腩肉/豬肚/萵荀/蓮藕

將所以材料連同十三香混勻~ ,就成了這個乾鍋

鍋一上來,真係震驚十三億人

真係好鬼大的一鍋~

依我看,這個乾鍋是四/五人份量呢~@@

十三香沾上了每塊材料

之前叫左中小辣,所以味道不過很辣,嗜辣者,建議起碼要揀中辣過癮呢~

麻辣的味道很香,但不嗆口

叫的是香蝦,鍋裏的蝦起碼有一打以上

我和朋友努力後,最後都要放棄了幾隻~

蝦的SIZE 也不是小的,係中蝦的呎吋~

中間已切開挑腸,所以蝦肉亦很入味~ 唯彈牙度差少少~

黑毛豬腩肉 : 肉切薄片,入味,唔韌, 配這個鍋就很好了~

豬肚,很大的一舊,沒有燥腥味,很好,可能略硬,再淋D入味D就更好

萵荀/蓮藕 : 這兩個真係要必點,沒有了這2個菜,整個鍋會變得很膩~

而且和鍋的味道也超配的~

來一個豬耳~

HKD 38

這種食物,好像很多人都不食~

難得有找到知音陪我一同食,所以飯腳真係要挑對~

看到樣子是很吸引的~ 可惜入口就差了那一點點的辣~

變得有點不慍不火

問了帶京音的服務員,原來也是為了遷就香港人而減辣了

有很可惜的感覺~

另一個至愛

拍黃瓜

HKD 28

有留意開我食誌的,都會發現它老係常出現~XD

這個拍黃瓜嘛,看似普通家常

要做對胃口卻又不是易事~

這個黃瓜,要讚的是,真係有拍爛 ...... (以我飲食經驗,這個不是必然的呀 T.T)

第二個要讚,就是加入了很多香菜~ 令到整個菜味道多樣化,不會太過單調

第三 ,就係份量很多呀~

無論豬耳和這個黃瓜,都係滿滿的一大盤,很抵食~

環顧全場,都沒有人有水放枱面

唯有叫了這個 蜜柚冰茶 (但是熱的)

HKD 28

但原來整個飲品都沒有茶~ 其實就係柚子茶那種~

味道也有點兒甜~

食中菜,我還是想喝上一口茶呀~@@

食辣,就是要那種辣到出汗,辣到頭暈腦漲的刺激感

這次的辣,實在不夠過癮

(可能我下單時有點兒誤導了服務員~@@)

希望下次再來,食一次真真正正的辣~
2017-03-08
$270 (Dinner)
  • 十三香祕製乾鍋
  • 拍黃瓜
2017-03-09 107 views
店好細,但人情味感覺好濃!因老闆都會親自招呼,親自介招他們的名菜!這就是老闆呢!我地2個人,叫左招排無底乾窩~原來個食法係,要點很多的餸⋯⋯佢地再幫你炒比一碟咁!我地話我地要微辣,選擇左cumin味!味道我敢講係香港冇其它地方做到佢咁,好香濃,辣味勁香,cumin味唔會太勁,冇搶走本身乾窩o既味!大家睇到D辣椒嗎,咁係微辣呢!香港o既朋友,我suggst叫BB辣好啦!火喉control得好好,雖係叫乾窩,但食落又唔洗話勁飲水咁!另外,叫左酸菜魚。。原諒我無知,原來都係辣!麻辣,花椒味好重,但酸味好醒胃!令我覺得好辣但又不斷想追食o既感覺呢!盆勁靚!老闆送的,土豆絲!我見老闆台台都會送小食!人人唔同呢!唯一唔辣,佢o既酸仲可以解辣!好脆口!好鍾意,好好食!

盆勁靚!
2017-03-09 872 views
灣仔舊喜帖街變咗個屋苑,原來附近多做好多新餐廳,好多間都好似好吸引,今次試試呢間睇門面好有中國特色,聽到老闆娘一口捲晒俐ge普通話,感覺應該好地道見到每一枱都食緊呢種乾鍋,都跟隊要一個十三香秘製乾鍋 - 有虎蝦/鮮蝦/無底鍋 ,我地點咗虎蝦鍋 $298,如果無底就$58有3種味: 原味、麻辣同孜然味,我地要咗麻辣味中辣一擺上枱超香乾辣椒同麻辣味裡面有大概10隻虎蝦,size ok大,新鮮,d蝦肉彈牙,蝦殼炒得好香脆,忍唔住有幾隻連殼都食埋另外加咗素雞、牛百葉、肥牛、土豆片同枝竹每樣餸都好入味,麻辣香辣好豐富,不過如果就咁食食到後尾有d鹹,建議要送飯/加粉面 (後來見到其他枱都有叫白飯,我地無...)肥牛 $48 份量都唔少,有十幾塊,7分瘦3分肥, 惹味素雞 $28 土豆 $22 枝竹 $28 牛百葉 $32 都好入味,最好味係土豆(即係薯仔),厚切片,剛剛好淋,食到停唔到口手撕包菜 $68好夠鑊氣,椰菜炒得爽脆,香港人食可能會覺得有d油,但我去過大陸食呢味餸,呢個係正常油量北京炸醬麵 $53o係北京試過炸醬麵就一直念念不忘呢個炸醬麵都有當地味道7成,可以頂頂癮

見到每一枱都食緊呢種乾鍋,都跟隊要一個
有3種味: 原味、麻辣同孜然味,我地要咗麻辣味中辣

一擺上枱超香乾辣椒同麻辣味

另外加咗素雞、牛百葉、肥牛、土豆片同枝竹
肥牛 $48

呢個炸醬麵都有當地味道7成,可以頂頂癮
2017-03-04
  • 十三香秘製乾鍋
2017-03-09 176 views
走過喜囍街的盡頭 就係四合院了古色古香嘅店名 連設計也別樹一格店員熱情嘅款待 不過全部說普通話的還好 本人的國語還過得去:)餐廳最最最出名的 就是他們的十三香乾鍋除了蝦以外 還可以自選多款食物加入我地三個人食 加左勁多食材牛肉 萵荀 蓮藕 貢丸 等等 好似打邊爐咁結果 勁大鍋!!!自家制香料沾滿食材好多大辣椒 唔食得都睇得蝦被煎香得連殻都可以食埋 鍋底越食越辣另外叫左個比較淡味嘅酸菜炖白肉平均一下微微酸加上津白絲 重有白肉同扁麵條個人黎講係好鐘意嘅 連湯底都好好飲
走過喜囍街的盡頭 就係四合院了
古色古香嘅店名 連設計也別樹一格
店員熱情嘅款待 不過全部說普通話的
還好 本人的國語還過得去:)
餐廳最最最出名的 就是他們的十三香乾鍋
個人黎講係好鐘意嘅 連湯底都好好飲
酸菜炖白肉
酸菜炖白肉
2017-03-07 184 views
我十分喜歡吃辣。有一半時間北上工作,超過一半午餐我會吃麻辣或水煮菜。在灣仔見到此店,主打四川菜,價錢又出奇的便宜。支持小店的我,不用考慮便試試。店內頗逼,但裝修頗為古雅,有點去了上海北京的小店。店內兩位樓面是年輕的女子,操着流利的普通話。特別提一提食客。我評食店會看食客的。如果全店是地盤工人,或白領OL,老外,日本人,韓國人,全部都是直接告訴你餐廳的質素,環境,正不正宗等等。這裡的食客,80%是女的,又70%是操着普通話。男的食客多穿西裝襯衫,女的semi formal絶不casual。単身女子食客們很多都有PR, marketing, designer, editor feel。有點像到了上海淮海區。這種情景,你自己去幻想這是什麼樣的餐廳。我不用說点了水煮肥牛午餐。先上了湯,清清地,不是味精湯。水煮牛,很特別,湯有非常濃郁的牛肉味,像牛腩牛尾湯。味道辣得來不太麻。吃完後口不辣(我的水平)身不出汗但頭髮毛孔完全濕透,刹是過癮。最後說飯,是水晶米,質素高口感好。下次一定再來試其他款式。
我不用說点了水煮肥牛午餐。
水煮肥牛午餐
先上了湯,清清地,不是味精湯。
最後說飯,是水晶米,質素高口感好。
下次一定再來試其他款式。
2017-03-06
$52 (Lunch)
水煮肥牛午餐
2017-03-05 657 views
四合院是朋友的午間飯堂,說這裡的午市套餐美味又實惠,而且一向是「無飯家庭的他亅更愛這裡的小菜充滿家庭風味。

今夜,便拉我一起到來,一嚐這道京川滋味。

老遠已看到高掛的大紅燈籠,以紅黑為主調的中國風裝潢,小小的店面,設有露天座位,氣氛帶著親切的舒適感。

坐下來,朋友即時點了這裡的招牌菜,十三香秘製乾鍋,底香有三款選擇,辣度亦可自行選擇,我們的是十三香小麻辣配鮮蝦鍋底,而配菜選擇亦相當豐富,我們的配菜有鮮蝦、本地肥牛、午餐肉、魷魚、爽口萵筍、鮮冬菇、爽脆蓮藕、土豆、四季豆及金針菇,熱辣辣的上桌,伴隨飄至誘人的香氣,鍋面放著大量火紅辣椒,實行要刺激你的視覺及嗅覺神經,即時起筷,最先入口的只是淡鹹辣,之後舌尖便感到溫熱的麻辣,最愛當然是鮮蝦,口感爽彈,鮮味加鹹辣,非常醒胃,還有清爽的萵荀及蓮藕,實在愈吃愈開胃,佐飯一流,吃著吃著不經不覺間乾鍋了,吃光時鍋底㝳沒剩餘太多油,可說是名符其實的乾鍋。

蔬菜點了,地三鮮,以地道的土豆、矮瓜及青椒清炒,最愛那厚切的土豆,泛著淡黃透剔的色澤,口感綿密細緻,薯香十足,而矮瓜及青椒亦相當鮮爽。

還有,老北京疙瘩湯,簡單樸實家常味的北京名菜,份量十足,

今夜,便拉我一起到來,一嚐這道京川滋味。

還有,老北京疙瘩湯,簡單樸實家常味的北京名菜,份量十足,以鮮蕃茄加入蛋花及疙瘩泡煮而成的湯羹,疙瘩口感煙韌,帶著麵粉香,淡淡的鮮甜滋味,飽足感滿分。

飲品當然是加多寶,味道像夏枯草涼茶,清爽的淡甜,呷一啖,即時解熱降溫。

原本,就是有點擔心,吃下這樣重口味的食物,一定會有飽滯感,但飽餐後,感覺到的只有回味無窮的餘韻。
2017-02-27
$250 (Dinner)