2023-05-24 770 views
#fafafoodblog四川菜 #fafafoodblog灣仔🍴水煮魚238 蚊🐟🌶️水煮魚細份都多魚肉 用左鯛魚 好爽口彈牙 夠哂入味 有辣椒胡椒 葱花 芽菜等等 仲有闊身既寛粉 d辣汁連粉食同撈白飯食都好正🍴大腕菜花78 蚊🥬菜花既福花炒得好乾身 辣夠入味 有 d青辣椒調味令到福花更香 上面既豬肉片盡吸辣味 正🐽🍴四川涼麵78 蚊🍜涼麵既麵身 比較幼身 有葱花 青瓜 辣椒籽 生蒜等等 凍食既涼麵 辣度適中 麵盡吸咸辣汁 好爽口好食#川菜 #涼麵 #福花 #水煮魚Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#川館 地址: 灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog灣仔=====================
🍴水煮魚238 蚊🐟🌶️
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#川館
地址: 灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖
~~~~~~~~~~~~
=====================

2023-05-24
$250 (Dinner)
2023-05-23 38 views
收工係附近搵野食,見到入面都好乾淨就入左去試下! 佢雖然有紙menu 不過都係用QR code落單,最有驚喜係佢d野可以小油 , 小鹽! 四川涼麵嘅麵條好彈牙,配埋醬汁同埋青瓜芝麻,清爽又開胃。今次我食嘅四川涼麵,麵條軟硬度啱啱好,醬汁唔會太辣太鹹,啱啱好。口水雞係一個好出名嘅川菜,雞肉無雪味,配埋辣椒醬,味道非常香辣。酸菜魚魚肉鮮嫩,酸菜爽口,配埋辣椒同埋花椒,味道鮮美香辣。加埋金菇,寬粉煮得剛剛好,非常有咬口, 呢個酸菜魚仲要好多舊魚,非常足料。我地叫左小油,明顯食得出佢有調教到!😚😚😚最後嚟到我最愛嘅甜品啦,冰粉!呢間冰粉有mix 桂花,質感好滑,味道非常清甜,而且配埋花生同埋提子乾,解辣兼滿足。總括而言,呢間性價比都高,食物出色,服務態度都很好,會再黎食!
收工係附近搵野食,見到入面都好乾淨就入左去試下!

2023-05-22 28 views
發現灣仔大王東街有間店特別燈火鼎盛,因此吸引我去試下🤭。這間川菜的裝修整齊乾淨,大紅燈籠高高掛🏮。我是喜歡食辣但食唔到辣的人,來一杯大大杯的荔枝沙冰頂下先🤭。再來是螞蟻上樹,上枱已經好香又入味😋粉絲吸晒精華👍🏻。茶樹菇爆炒豬頸肉非常有鑊氣,豬頸肉好厚肉,茶樹菇我都係第一次食,不錯,幾特別👍🏻。再來樂山辣子雞,見到時以為好辣,其實少少辣,非常香,超惹味👏🏻👏🏻,配白飯一流,而且會食到停唔到口🤣。再來一個家常菜-尖椒炒蛋,煎到少少焦香,無得輸😋。
  • 螞蟻上樹
  • 樂山辣子雞
  • 茶樹菇爆炒豬頸肉
2023-05-21 25 views
本身係灣仔住,附近都有好多唔同嘅中菜。而呢張川館平時都有好多人排隊,所以今次專登搵咗個食得辣嘅朋友一齊試下!😋😋😋.臭豆腐辣子雞通常臭豆腐都係街邊小食,同辣子雞一齊炒就第一次見。抱着好奇心嘅我當然趁着特價試一試,結果冇失望!臭豆腐炸到脆卜卜,味道真係有啲似街邊嘅臭豆腐😂雞粒一樣炸到好香口,估唔到又幾夾!辣子軟殼蟹軟殼蟹真係做到外脆內軟,外邊炸到非常之爽口,入邊蟹肉保持肉質軟嫰,再加入大量乾辣椒,好香口!👍🏻👍🏻👍🏻麻辣安格斯牛肉炒飯呢個炒飯炒得幾入味,炒飯粒粒分明,安格斯牛肉連埋辣椒醬汁一齊炒,果然夠晒風味!😃😄😄整體嚟講餐廳嘅食物都非常美味,而且辣度適中,不會太辣。👍🏻

臭豆腐辣子雞

辣子軟殼蟹

麻辣安格斯牛肉炒飯

整體嚟講餐廳嘅食物都非常美味,而且辣度適中,不會太辣。👍🏻
2023-05-15 34 views
本身諗住去呢條街度買麵包,行過見到呢間好靚嘅川菜,個friend咁啱又話想食辣嘢,咁dinner 就食佢啦!老壇酸菜魚呢度嘅酸菜魚用咗脆肉鯇做魚底,份量超多,魚皮爽口,肉質脆彈,夾埋佢嘅酸菜魚湯一齊食,十分惹味,湯底入面仲有食之不盡嘅配菜,有超入味嘅大荳芽,同埋又滑又煙靭嘅寛粉,當然仲有主角酸菜,另外再自己加配左同酸菜魚好夾嘅萵筍。螞蟻上樹呢碟餸首先要讚一讚個廚房,因為呢間舖頭係自己用QR code落單嘅,我地剔左走芫荽同走青,廚房怕我地係只走芫荽或者係蔥,所以起菜前特別再叫侍應同我地confirm多次,係淨係走芫荽定全走,非常細心。螞蟻上樹 其實即係炒粉絲,粉絲炒得好入味,唔會炒到淋patpat痴實哂,亦唔會好硬,夾雜住肉碎紅椒粒,味道豐富。乾扁四季豆平時食四季豆,最怕食到最後一口渣果啲,但係呢個四季豆非常嫩,都好爽脆,辣度適中,送飯一流。薄荷青檸乳酸梳打呢個飲品好清新,青檸唔會太酸,加埋乳酸同薄荷,味道出奇地夾,帶微酸又唔會太甜,食完啲濃味嘢飲返呢個有氣梳打就爽曬,油膩一掃而空。紅糖糍粑每次食川菜都必點呢個甜品,新鮮炸起嘅糍粑口感軟糯,熱辣辣外脆內軟,外邊灑滿黃豆粉,點埋超香嘅黑糖

老壇酸菜魚

螞蟻上樹

乾扁四季豆

薄荷青檸乳酸梳打

紅糖糍粑
每次食川菜都必點呢個甜品,新鮮炸起嘅糍粑口感軟糯,熱辣辣外脆內軟,外邊灑滿黃豆粉,點埋超香嘅黑糖黎食就係正😋

2023-05-11 620 views
係香港日韓台西餐美食都食好多,偶爾都想辣下過癮。放工同食得辣既朋友去搵左一間川菜館~想一戰辣子雞!!川館地方唔大,入內見到幾台客人都係食緊辣魚/雞煲,味道好似好吸引。但係,我同朋友都比較想嗌送食飯~於是叫左幾款菜式川北涼粉 川北涼粉似係將白涼粉加入好似紅油咁樣既汁,配料應該有辣椒蔥薑蒜末等等,惹味幾開胃,唔係太辣~乾煸肥腸雖然喜歡食炸大腸,但係又好怕食到個D肥膏川館既乾煸肥腸傾向似係炸大腸,再將炸大腸用其他配料一齊炒,最鐘意佢既大腸中間位置已經處理好冇哂肥膏,可以食到大腸既香味又唔洗成口都係油辣子雞(細)辣子雞係我今次最鐘意既野食,雞肉本身調味好惹味,脆脆地麻辣度適中,略嫌就係雞肉帶骨,食落有D煩~不過真係好好味好岩送飯清炒蒿荀清炒蒿荀純粹係想叫來中和下辣味,等味蕾休息一下。蒿荀冇渣,味道淡淡地,隔住辣野食唔錯!!紅糖糍粑紅糖糍粑是用紅糖、糯米同黄豆粉製作既一道四川甜品。喱到既糍粑應該係將製好既糯米炸完上碟,上碟時熱辣辣,帶有少少脆度。但入面仲係軟糯既口感,鐘意糯米糍既人就應該喜歡喱個甜品。

川北涼粉

乾煸肥腸
雖然喜歡食炸大腸,但係又好怕食到個D肥膏

辣子雞(細)

清炒蒿荀

紅糖糍粑
2023-04-27
2023-05-10 37 views
今日放工路經灣仔大王東街,見到呢間川菜餐廳就入去食晚飯😊餐廳環境好有feel 😉 掛左好多面譜公仔晝同紅色燈籠💃🏻Menu 有好多不同川菜菜式選擇,有前菜、烤魚、雞煲、水煮、小炒、火煱等等🤩我同友人叫左烤魚套餐 🤩 除左烤魚,個套餐仲包左一碟蔬菜&6隻生蠔 🦪👍🏻 d生蠔粒粒都好肥美 😋 待應好好人,見到碟魚燒到無咩水會幫我地加番d湯👍🏻食完條魚最後先放蔬菜同生蠔,有少少打邊爐感覺🤩 麻辣生蠔好有新鮮感👍🏻大推呢個套餐😊主角烤魚就要左麻香青花椒烤魚🤩 d魚肉新鮮爽口,又無咩骨😋 d青花椒越食越麻越食越過癮🤩 味道一流👍🏻 超級推介💃🏻另外叫左茶樹菇爆炒豬頸肉 🤩 個豬頸肉超級肥美juicy😘 加埋茶樹菇同爆炒辣醬超好味👍🏻送飯食一流😋 大推👍🏻
今日放工路經灣仔大王東街,見到呢間川菜餐廳就入去食晚飯😊

餐廳環境好有feel 😉 掛左好多面譜公仔晝同紅色燈籠💃🏻

麻香青花椒烤魚

麻香青花椒烤魚
2023-05-07 31 views
香港食到正宗川菜,都有D難度,而呢間餐廳係我試過咁多間最接近四川口味,所以一定要推薦下.第一道菜係必食既老壇酸菜魚🐟。呢道菜嘅魚肉鮮美多汁,酸菜爽脆酸甜得恰到好處,再加上豐富嘅辣椒同花椒調味,味道非常豐富。每一口都可以品嚐到魚肉嘅鮮味同埋酸菜嘅爽脆,辣度適中,唔會太辣,整道菜食落非常開胃,唔會太膩口。第二道菜係螞蟻上樹🐜。起其他餐廳,呢道菜真係好少見下,呢道菜嘅名字好有趣,但係味道更加令人驚艷。螞蟻上樹係一道以粉絲為主嘅菜式,加埋豬肉碎同埋各式調味料,再用熱油快炒而成。呢道菜嘅味道非常鮮美,粉絲入味,豬肉鮮嫩多汁,再配上特別嘅辣椒醬,食落好過癮。如果你鐘意辣味同粉絲嘅結合,呢道菜一定唔會令你失望!最後一道菜係樂山辣子雞🐔。呢道菜嘅雞肉肥美,口感鮮嫩多汁,外皮煎得香脆,再配上辣椒醬,味道非常出色。辣子雞嘅辣度適中,唔會太辣,但係能夠刺激你嘅味蕾。每一口都可以品嚐到雞肉嘅鮮味同埋辣椒醬嘅香辣,整道菜嘅色澤同香氣都好誘人。
2023-05-04 34 views
朋友想去食川菜於是事前我地就做足功課揀間啱心水嘅川菜館結果真係唔錯!餐廳有三個地方我幾鍾意❤️1. 辣度有幾個唔同級別👍🏿見到餐牌全部都係川菜其實都有啲淆底驚自己食唔到咁辣但用手機落單時發現原來有幾個辣度可以揀當堂安心咗麻辣雞煲我地嗌咗中辣覺得啱啱好係廣東人食到嘅辣度覺得刺激但又唔會食得辛苦2. 餐枱設計貼心👍🏿嗌煲類同辣味嘅食物最緊要夠熱餐枱本身有個嵌入式電磁爐企理之餘又保到溫3. 食物好味👍🏿我地嗌咗幾樣嘢✦麻辣雞煲(例) $228雞煲好滿意平時啲餐廳其中一樣做得好已經好我已經會翻兜好難得今次搵到調味同雞肉肉質都啱心水嘅雞煲!✦麻婆豆腐 $78如果讚麻婆豆腐嘅豆腐好滑溜好似好多餘😂但佢係真係比一般豆腐滑值得試吓送飯一流呢兩樣嘢調味調得好真係唔容易因為辣度有返咁上下其他糖鹽豉油麻油胡椒粉花椒八角都要控制好份量調節餐廳做得幾好 非常惹味✦蒜蓉油麥菜 $78最後食咗咁多辣嘢梗要嗌返個菜中和吓蒜蓉炒油麥菜香之餘都好清新唔錯!最後食辣嘢梗要有一大杯凍飲太好喇餐廳除咗普通汽水茶之外仲有好多大大杯特飲✦柚子梳打 $42✦薄荷青檸酸梳打 $42好滿意!
朋友想去食川菜

我地嗌咗幾樣嘢

✦麻辣雞煲(例) $228

雞煲好滿意
平時啲餐廳其中一樣做得好已經好我已經會翻兜
好難得今次搵到調味同雞肉肉質都啱心水嘅雞煲!

✦麻婆豆腐 $78

✦柚子梳打 $42

✦薄荷青檸酸梳打 $42

好滿意!
2023-04-25 33 views
🎀川館⭐麻辣雞煲⭐乾煸肥腸⭐農家小炒肉天氣成日又凍又熱, 凍嘅時候就好想食d 辣野, 今日經過川館, 決定食番個雞煲。叫左個細份麻辣雞煲, 每一件雞都超大塊, 醬汁好濃郁, 食落去好惹味又好辣。除左雞肉之外, 個雞煲入面放左好多豆卜, 每一件都吸滿d 調味, 真係同朋友share 啱啱好。我哋仲另外叫左乾煸肥腸同埋農家小炒肉。乾煸肥腸d 肥腸炸得好乾好脆, 好似食緊薯片咁, 有部分仲有小小油脂, 但係咬落又唔係好油膩。至於農家小炒肉都唔錯, 想食雞煲又想食川菜嘅時候, 可以叫番份。Address:灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖Shop B, G/F, Tai Wong Building, 3 Tai Wong Street East, Wan Chai港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約4分鐘
🎀川館

⭐麻辣雞煲
⭐乾煸肥腸
⭐農家小炒肉

Address:
灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖
港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約4分鐘
2023-04-19 33 views
又是因為疫情而很久沒見面的朋友,凑巧她寫字樓在灣仔,原本她打算去銅鑼灣食飯,我說灣仔也有很多美食,這間是之前看openrice 已收藏了,她看了是烤魚就二話不說的要去.裝修都幾靚烤魚那種我不知道是什麼魚,看食評有人說是清江魚,我初時怕魚多骨,沒料到是啖啖肉,很好味,魚肉淋但彈牙,應該是用煎或炸鎖死了肉汁,湯很鮮甜,菜和蠔都好食,反而牛有點硬,芒果沙冰很大杯,原本我想叫薄荷青蘋果沙冰,但我不喜歡薄荷,沒料聽到隔離枱叫了這個但可以走薄荷,希望我下次有機會來這裡叫這個,沙冰只售$45但大杯到你唔信😂😂

裝修都幾靚

烤魚
牛肉
芒果沙冰

2023-04-18
$270 (Dinner)
烤魚
芒果沙冰
2023-04-16 32 views
灣仔大王東街呢邊都有好多唔同類型嘅餐廳,今晚辣癮到,想食四川烤魚見到呢間門口掛住好多紅燈籠,入面又有好多唔同嘅壁畫夠晒古色古香。叫咗個麻香花椒烤魚小辣,上枱時用一個大鍋裝住,用上原條炸清江魚,再有各種配料有大豆芽、豆卜、蓮藕、青花椒、辣椒同芫荽。最抵讚嘅係清江魚一啲都唔多骨,可以大啖大啖盡興地食。而烤過後既魚皮都彈牙香口,魚肉都仲好嫩滑。湯底麻香後勁十足,識到條脷麻痹晒好過癮。仲咗螞蟻上樹,呢款其實係肉碎炒粉絲,粉絲夠晒煙韌,味道很惹味。食咗好多辣嘢,我哋重點咗個紅糖冰粉解一解辣。上面用上白涼粉,再加好多唔同嘅果乾配料,酸酸甜甜解辣得來又好開胃,夠晒清涼。整體川菜都10分正宗味道又高質,下次都會再幫襯。
2023-04-15 31 views
又同朋友來食川菜。係地鐵站附近,鋪面細細,但勝在乾淨企理,坐落都好舒服。牆上掛咗啲川劇臉譜來裝飾,都幾有特色。我通常去川菜都會試水煮魚同酸辣土豆絲,今次照樣點左呢兩樣,再加一份特色大碗花菜。上菜超快,10分鐘唔使就上齊三個菜。水煮魚賣相幾好,熱油激發左辣椒同花椒香味,魚係用脆肉鯇,片得好薄身,比起一般龍利或草魚來得新鮮、爽脆,魚皮煙韌有咬勁。整體口感麻、辣、鮮、香都有,好好味!配菜有芽菜同豆卜,索左湯汁,配飯一流。驚喜係酸辣土豆絲,絕對係水準之上。酸味同辣味都調教得好好,口感超級爽脆,但又唔會太干身,酸酸辣辣好開胃。大碗花菜亦超出預期,好有鍋氣,出面睇來焦香,咬落又有鮮甜。師傅絕對係火候掌握精準,先會炒得咁入味。食飽飽之後再來一份甜品紅糖糍粑,炸得好脆皮,入口軟糯,紅糖漿亦唔會太甜,如果可以加黃豆粉就會更加地道。總體而言呢餐絕對超預期,值得encore。
總體而言呢餐絕對超預期,值得encore。
2023-04-12
Type of Meal
Dinner
我同你講,真男人一定要食得辣!唔好同我講,唉也好辣呀,食唔到呀,我會睇你唔起。點解你會weak?因為你內心唔夠強大,當你見到紅過關公既麻辣汁,You can’t be weak,面對佢,You’re on your way!👇🏻📌招 牌 小 菜 -▪️ 農 家 小 炒 肉 - $88▪️ 大 腕 菜 花 - $78▫️「農家小炒肉」,我揀左少辣,五花肉肥瘦適中,夠爽口,椒片同大蔥份量十足,夠哂惹味;「大腕菜花」口感同椰菜花有D似,好爽脆,加上爆得香口,送啤酒一流。▪️ 麻 婆 豆 腐 - $78▪️ 泡 淑 肥 腸 - $88▫️「麻婆豆腐」都係揀左少辣,比我想像中無咁油膩,豆腐入口夠滑溜,雖然辣椒好多,但無蓋過豆香,送飯就岩哂;「泡淑肥腸」肥腸味道濃郁,口感煙煙靭靭,炒得入味,仲有雲耳、筍乾,整體口感更豐富。📌飲 品 - ▪️ 柚 子 梳 打 - $42 ▫️ 最後嗌埋杯「柚子梳打」比我朋友,食辣野就岩哂,清爽解辣,正!
我同你講,真男人一定要食得辣!唔好同我講,唉也好辣呀,

面對佢,You’re on your way!👇🏻

📌招 牌 小 菜 -
▪️ 農 家 小 炒 肉 - $88

▪️ 大 腕 菜 花 - $78
大腕菜花

▫️「農家小炒肉」,我揀左少辣,五花肉肥瘦適中,夠爽口,
椒片大蔥份量十足,夠哂惹味;「大腕菜花」口感
農家小炒肉

椰菜花有D似,好爽脆,加上爆得香口,送啤酒一流。

▪️ 麻 婆 豆 腐 - $78

▪️ 泡 淑 肥 腸 - $88
泡淑肥腸

▫️「麻婆豆腐」都係揀左少辣,比我想像中無咁油膩,
豆腐入口夠滑溜,雖然辣椒好多,但無蓋過豆香,送飯就岩哂;
麻婆豆腐

泡淑肥腸」肥腸味道濃郁,口感煙煙靭靭,炒得入味,
仲有雲耳筍乾,整體口感更豐富。

📌飲 品 -
▪️ 柚 子 梳 打 - $42

2023-04-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2023-04-04 33 views
朋友推介食川菜,去了灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖川館川菜及火鍋,港鐵灣仔站B2出口,步行約4至5分鐘,交通很方便。店內面積不大,但裝潢很精緻,環境整齊清潔,樓底很高白色為主,掛著中國式的紅燈籠,牆上掛著中國式的鏡畫。服務員禮貌招待推介店內美食。菜譜豐富,有川菜式小炒、烤魚、涼拌小食,川菜甜品和各樣飲品。夫妻肺片$98夫妻肺片是牛舌和牛肚,滷煮後薄切,佐以醬油、紅油、花椒、辣椒油澆在上面,其製造精細,色澤美觀,質嫩味鮮,麻辣濃香,非常適口。泡辣鳳爪$65豐滿潔白,咀嚼時骨肉生香,清脆爽口,酸辣合宜,非常開胃生津。川館炒飯$98飯粒乾爽分明,柔韌適中,配上鮮蝦、豆角粒、肉粒、蛋絲、葱花粒,調味恰好,鑊氣十足。小炒黃牛肉$108香辣軟嫩,入口爽滑多汁,配上韮菜、青椒絲、紅椒粒,爆炒後非常惹味,佐飯一流。
港鐵灣仔站B2出口,步行約4至5分鐘,交通很方便。

店內面積不大,但裝潢很精緻,
環境整齊清潔,樓底很高白色為主,
掛著中國式的紅燈籠,牆上掛著中國式的鏡畫。
服務員禮貌招待推介店內美食。

菜譜豐富,有川菜式小炒、烤魚、涼拌小食,
川菜甜品和各樣飲品。

夫妻肺片$98
夫妻肺片是牛舌和牛肚,滷煮後薄切,
佐以醬油、紅油、花椒、辣椒油澆在上面,
其製造精細,色澤美觀,
質嫩味鮮,麻辣濃香,非常適口。

泡辣鳳爪$65
豐滿潔白,咀嚼時骨肉生香,
清脆爽口,酸辣合宜,非常開胃生津。

川館炒飯$98
飯粒乾爽分明,柔韌適中,
配上鮮蝦、豆角粒、肉粒、蛋絲、葱花粒,
調味恰好,鑊氣十足。

小炒黃牛肉$108
香辣軟嫩,入口爽滑多汁,
配上韮菜、青椒絲、紅椒粒,
爆炒後非常惹味,佐飯一流。
2023-03-13
$203 (Dinner)
  • 夫妻肺片
  • 泡辣鳳爪