Restaurant: 源成興大排檔美食
Info:

2019-02-12 837 views
嗰日早餐試下餐蛋麵發覺隻蛋未熟而且凍奶茶唔夠濃。佢就係座位非常擠迫而且有人食煙。整個環境令人唔係太舒服但係想食落去因為好肚餓。其實就係服務生態度唔係太好佢通常都唔理你自己喺度聽收音機。我覺得自己食還可以如果帶男朋友食就會比較麻煩。😳
嗰日早餐試下餐蛋麵發覺隻蛋未熟而且凍奶茶唔夠濃。
佢就係座位非常擠迫而且有人食煙。
整個環境令人唔係太舒服但係想食落去因為好肚餓。
其實就係服務生態度唔係太好佢通常都唔理你自己喺度聽收音機。
我覺得自己食還可以如果帶男朋友食就會比較麻煩。😳
2018-03-15 1495 views
早餐依家嘢天天都要食,香港人其實要求的简单,吾系餐蛋面,波蘿油就系腸仔蛋,做得好吃其实應該吾太難。但吾系每間食肆都用心做好。今早幫襯街市茶檔来個沙爹牛肉出前一丁麵加腸仔煎蛋。出来吾夠熱,食落吾覺系出前一丁。湯無沙爹味,牛肉一般。蛋同香腸做得好求其,賣相吾掂,非常失望,但都要收三十多塊錢!如果你系一個用心经營嘅檔主或㕑師,你會如何煮一份好吃嘅早餐来满足你的客人,我相信這完全跟不上厨藝或成本關係,只欠一字記之若“心”!
今早幫襯街市茶檔来個沙爹牛肉出前一丁麵加腸仔煎蛋。

出来吾夠熱,食落吾覺系出前一丁。湯無沙爹味,牛肉一般。

2018-03-06
Type of Meal
Breakfast
2017-07-02 2110 views
今次路過堅尼地城見到有間街市行下D街市檔懷舊下 跟著緊係去2樓睇下有咩食(通常2樓都係熟食)先比大家睇下個MENU先 (2017年6月更新)本身圖唔係反轉 UP左上黎就咁 請見諒我就叫左傳統早餐 不過已經係2點 真正全日早餐?五香肉丁米 轉多士 凍奶茶多奶小冰肉丁係甜的 幾濃味 唔知咩牌子好多奶 岩哂我人地荷包乾硬化 今次多士乾硬化總評 味道:一般環境:冷氣街市 樓底勁高 但係冷氣都吹到服務:反應快 有禮貌 員工熱情衛生:一般 抵食:一般 附近返工人士既飯堂大家如果冇野做經過都可以叫個三文治飲杯野 2X蚊
今次路過堅尼地城
見到有間街市
行下D街市檔懷舊下
跟著緊係去2樓睇下有咩食(通常2樓都係熟食
先比大家睇下個MENU先
(2017年6月更新)
本身圖唔係反轉 UP左上黎就咁 請見諒

我就叫左傳統早餐 不過已經係2點 真正全日早餐?

五香肉丁米 轉多士 凍奶茶多奶小冰

衛生:一般
抵食:一般 附近返工人士既飯堂

大家如果冇野做經過都可以叫個三文治飲杯野 2X蚊
2017-06-07
$35 (Tea)
2016-11-06 2574 views
晨早去到西環, 食返個豐富早餐. 上咗去熟食市場搵食. 原來8點多已經很多人, 今次食源成興. 叫咗個早餐, 有沙爹牛面, 腸仔煎蛋, 牛油多士加杯熱朱古力. 只係$29! 出前一丁不用加錢, 多士又不用加錢! 淨係個價錢已經贏哂. 牛油多士先到, 係金黃色脆囗的, 一點也不求其. 沙爹牛一丁送埋包麻油, 正! 牛肉有好多件, 唔會太"淋", 有𡁻囗, 牛味重, 好味! 腸仔就麻麻哋, 有D over cooked. 熱朱古力甜度適中足料. 性價比高, 唯一缺點係環境差D, 個地下"痴立立".

性價比高, 唯一缺點係環境差D, 個地下"痴立立".
$29 (Breakfast)
源成興最特別嘅係有全日早餐供應☺️如果大家為咗食好嘢就一定唔係呢間但食平嘢呢源成興的確係唔錯嘅選擇😁因為價錢來講喺西環依一區一定非常吸引老闆嘅服務態度亦非常友善得閑黎食下都幾開心😌沙嗲牛肉麵普普通通嘅沙嗲牛肉麵調味唔會太咸牛肉都為新鮮加埋出前一定同埋麻油我會話都係開心嘅👍🏻奶油多只不過係一個普普通通嘅奶油多感覺上冇咩功夫自己都可以係屋企整出嚟但奶油多又會有幾特別啊歡迎大家同我推薦🙈超大紅豆冰跟餐加$8有超大紅豆冰飲囉冇咩紅豆味又冇咩奶未只不過係一部甜甜地嘅野飲同埋呀佢竟然只比一支咁有嘅飲管我飲 -.-啲紅豆完全吸唔到上黎要用個匙羹不來食我會話依杯紅豆冰有小小過分囉番茄奄列蛋望落感覺好細件食落番茄還番茄蛋還蛋我會話有少少夾硬嚟囉😂

源成興最特別嘅係有全日早餐供應☺️

番茄奄列蛋
望落感覺好細件
食落番茄還番茄蛋還蛋
我會話有少少夾硬嚟囉😂
$30 (Lunch)
2015-05-06 2340 views
 大熱天輕鬆行了半天摩星嶺後下抵域多利道, 便往市政大廈沖身及找吃的. 該處就在堅尼地城港鐵旁邊, 位置優越. 乘極緩慢的扶手梯轉了數次才到二樓, 好像只有此茶記. 東西送來後發覺份量比一般的多, 特別是碟頭. 見精選下午茶只有沙律和飽, 又不想吃正餐份量, 經詢問才知這裡有All-day breakfast, 即早餐是全日供應的, 便選了雪菜肉絲通. 多士不用加錢. 腸蛋是跟餐的. 凍飲加一元. 雪菜是粗絲, 味道和肉絲也沒問題, 可是通粉太軟了, 是煮得過久還是浸在湯中太久? 太陽蛋散了, 多士若能再燶一點更好. 熱杏霜則一般, 不算特別. 環境是一般市政大廈那種, 可幸是當時人不多, 侍應給了我們一張大枱, 讓我們有多些吉位放背包, 這方面很好.
All Day Breakfast
2015-05-03
$26 (Tea)
2015-04-07 2032 views
今日去了西環行街街,到了下午茶時間,行到去士美菲街市,由於今日仲係假期,上到去熟食市場只得這間開,只好試試。見到評論好多食客都讚炒野,我都點到一碟炒野及一個下午茶餐食。什扒炒出前一丁:什扒有腸仔、豬扒、雞扒,豬扒和雞扒腌得好入味,煎得香脆,出前一丁炒得好香,一碟我估用了兩個麵,大大碟,再加上個自家製XO醬,辣辣地,有些乾瑤柱味,最好配炒麵炒河等食物,仲要加大杯紅豆冰都只係$40,一定要試試。西多士:勁肥膩,仲有萬年油味,一般般。大紅豆冰:用啤酒大杯裝,超大杯,不過太甜了。熱奶茶:奶味太多,飲唔到茶香味。

什扒炒出前一丁
超好味XO醬

西多士:勁肥膩,仲有萬年油味,一般般。
超肥西多士

大紅豆冰:用啤酒大杯裝,超大杯,不過太甜了。
熱奶茶:奶味太多,飲唔到茶香味。
大杯紅豆冰及熱奶茶

2015-04-06
$40 (Tea)
什扒炒出前一丁
超好味XO醬
2014-09-09 1424 views
早早西征,坐到腰骨都直,走到市政大廈嘆個平價早餐源成興,看見最喜愛的早餐組合。有蛋、又有腸、又有飽 + 沙牛麵,絕對要食濃香的沙嗲味噗鼻而來,非常濃厚。牛肉亦不會過度鬆軟,亦不會過老而 "鞋"口麵底應該足有一大個,更是出前一丁。(內附麻油會隨餐奉上) 夠豐富。只略嫌湯底偏濃,既然本身沙嗲牛夠香,可配一個較清的湯底,配上香濃沙嗲已非常足夠。炒蛋加腸,中規中矩之作笑面予沙嗲牛麵當之無愧。凍飲只加1元,一共27元。吃飽滿足。
早早西征,坐到腰骨都直,走到市政大廈嘆個平價早餐

沙嗲牛肉麵
炒蛋加腸,中規中矩之作

2014-09-08
$27 (Breakfast)
2014-08-24 1028 views
時常來食這裏的沙爹牛麵, 牛份量不少, 不過今次有點靭, 沙爹味濃.蕃茄奄列, 真是列開的, 蕃茄新鮮到覺得未熟, 蛋就很可口, 不太油紅豆冰用啤酒杯裝, 豆雖然只有四至五份一, 但由於杯大所以份量也不少, 如果落多些奶會好一點
2014-07-26
$34 (Tea)
今天是孩子的第一堂箭藝堂, 做家長的當然要親身去支持, 順便看看這邊有什麼出位美食。走到來熟食中心, 眼見到有賣粥的店、有賣清湯腩的店、也有賣一般大排檔美食的店。  由於我們沒有甚麼特別的需求, 所以就用最簡單最原始的方法來做抉擇......點指兵兵!結果就點中此店!時間是下午茶時段, 下午茶餐一律$23, 送咖啡或茶不過只是細杯裝, 要改為啤酒杯裝就另加$7呵!沙爹牛肉漢堡包...沙爹味道食得出是有調配過, 有花生味亦不會鹹得過份;多塊牛肉片都仍嚐得出牛肉味, 沒有被鬆肉粉死...所以嚼肉時都要靠牙力。西多士被炸到金黃色, 邊位帶著脆蛋絲, 切開來看是可以見到蛋汁有滲入麵包內的跡象, 縱使未夠完全滲入但已經比坊間的茶記好得多。  鮮牛油加煉奶的組合是永垂不朽的古早美味, 當麵包吸收以後, 吃啖就知道什麼叫做「香甜滋味」。啤酒杯裝的紅豆冰, 紅豆是腍但又未煮到溶煮到爛, 花奶落得重手, 就算冰溶化了也沒有弄淡杯紅豆冰。  啤酒杯裝的凍檸茶, 走甜, 嚐到紅茶味香亦帶少許茶澀!慢燒磨都可以坐成個小時都無人去趕...

結果就點中此店!
沙爹牛肉漢堡包
西多士
啤酒杯裝紅豆冰及啤酒杯裝凍檸茶
慢燒磨都可以坐成個小時都無人去趕...
2013-08-02
$30 (Tea)
西多士
啤酒杯裝紅豆冰及啤酒杯裝凍檸茶
2013-07-05 613 views
在香港開食肆要生存有一個幾簡單的策略, 只要出品正正常常, 加大大件夾低食, 而如果能再加上一兩個賣點當然就更加受落!源成興正是如此, 食物出名大大份, 連餐飲都可加大至啤酒杯, 真係幾誇張!!所以上到黎最多食客的食肆一定是它 都有成年無來了, 要了什扒抄公仔麵+紅豆冰(啤酒杯)份量真的巨大, 公仔麵最少有兩包的量!! 炒得香口, 味道沒有問題, 不過麵稍為干了點至於什扒就包括豬扒兩小塊, 雞扒小半塊再加一條炸得過老的腸仔以前一個餐2x元, 現在這個餐$35, 漲價但理解

所以上到黎最多食客的食肆一定是它
都有成年無來了, 要了什扒抄公仔麵+紅豆冰(啤酒杯)

以前一個餐2x元, 現在這個餐$35, 漲價但理解

2013-07-03
$35 (Tea)
2013-05-21 587 views
在一個晴朗的星期天,一家人到了士美非路街市源成興食早餐。這裡的早餐跟街外茶餐廳的差不多,約 22 元。我們點了兩份早餐:1) 牛奶麥皮 + 魚柳火腿蛋 + 熱檸水牛奶麥皮實在是一大亮點,初初上枱時一大盤顏色非常不好看,我也以為不好吃;但在吃一口後立即改觀,因為牛奶味勁重,而甜度亦剛剛好,麥皮亦煮得好'林',總括非常好吃!魚柳煎的剛剛好,不會 over,魚柳切起來一絲絲的,魚味亦很濃,讚!火腿一般貨色,沒有太大驚喜;而蛋煎得很差,不脆邊之餘蛋黃亦爆了,有點失望。熱檸水不過不失,檸檬有3大片,足料!2) 奶油多士 + 熱茶走奶油多士總體來說奶+油都不夠,而且不夠熱,因此牛油不能立即溶掉,好像在吃剩多士一樣,算是失敗。
1) 牛奶麥皮 + 魚柳火腿蛋 + 熱檸水

熱檸水不過不失,檸檬有3大片,足料!

2) 奶油多士 + 熱茶走
2013-05-12
$22 (Breakfast)
  • 牛奶麥皮
2012-07-30 541 views
市政大樓的熟食中心,從來都是臥虎藏龍的地方.上環的瑞記,跑馬地的昌記,九龍城的樂園,都是其中之佼佼者.士美菲路熟食中心位於二樓,全空調開放,環境開揚.檔與檔之間隔得極開,故不會出現兩檔互相撬客搶客的場面.大家和平共處,是相當舒服悠閒的地方. 到源成興的管轄範圍坐下,他們採用香香麵包的供應,和我愛的勝香園一樣,所以也有粗麥麵包,甜提子麵包和豬仔包的選擇.不過送來的無論是多士或者脆脆豬仔包,賣相和食味都比牌檔的差太多.多士烘得不夠脆和乾身,塗料更抹得一片胡塗,影響賣相更影響味道;豬仔包更顯得空虛,麥香未見突出,質感更是又重又軟的頗為恐怖.這叫人更明白簡單如烘一片麵包,原材料對食物味道當然有影響,但後期功夫才是關鍵.任你的麵包比香香麵包的美味上百倍,你不肯像勝香園般重視和用心,將它們的優點發揮得淋漓盡致,也是徒然.啜飲著淡如水的凍鴛鴦,更叫人想念起阿姐親手調配的茶檔飲品...一字記之曰心,可不只是電影裡的一句對白,更是一種成功必備的做事態度.

2012-07-21
$17 (Breakfast)
2012-06-11 400 views
閒日的下午,獨個兒到了街市,享用一個遟來而便宜的午餐兩時左右,午飯過後又未到3點3,人一點兒都不多,雖然是街市,就如大多數街市的熟食中心一樣,每檔都劃好了位,這店的位子,則是在一個角落裡,有點自成一角的感覺這店最利害的地方,是在於它食品的種類。雖然只是街市的一個熟食檔,但是,這裡賣的由雲吞面,到茶室的公仔面,多士,再到炒粉面飯,碟頭飯,百搭扒餐甚至蒸飯都有得賣。直至現在我還是猜不透為何這一間小小的店可以賣這麼多的東西縱然食品種類凡多,叫得最多的,還是這裡的自選面餐。自選面餐和其它幾款餐在這裡都是全日供應,就好像all day breakfast一樣。自選面餐可以在一堆餸中自選兩款,然後配米粉,出前一丁,意粉,通粉,或是銀針粉(這而現在已很少地方有賣呢)是日也是吃面餐,點了鴨胸雪菜丁面,公你面煮得剛剛好,不過這裡都不會下麻油,如果要的話要問店員拿取。這裡的餸也放得很足,就相片所見,雖然賣相不太討好,卻可以見到兩餸連菜滿滿的把面都蓋著了。配以它們自家製的XO醬,濃濃的蝦米和豆豉味輕易地令這面更惹味,好重味的人一定會喜愛。飲品也是這裡的另一亮點。這裡除了一般茶記有的冷熱飲品外,還有一系列的特
閒日的下午,獨個兒到了街市,享用一個遟來而便宜的午餐

多是這種枱
餐牌多到睇唔晒

兩餸出前一丁
秘製XO醬
飲品也是這裡的另一亮點。這裡除了一般茶記有的冷熱飲品外,還有一系列的特飲,好像菠蘿橙椰果,威路士特飲,咸檸或雙檸系列等,還可以算配大杯裝(加$5),會以啤酒杯送上,夏日消暑,又或是運動後是一個很好的選擇
大杯裝雙檸蜜
價錢方面,比起一年前加價了不少,兩餸面$25,加熱飲加$2,特飲則加$7,但是還是西環一個廉價的好選擇!
2012-05-28
$32 (Lunch)
餐牌多到睇唔晒
大杯裝雙檸蜜
兩餸出前一丁
秘製XO醬
  • 大杯特飲
街市頂層的熟食市場(俗稱「街市頂」),已不單是街坊來經濟地解決三餐的場所。這兒往往是美食雲集之地、更是高手過招之處(十足華山論劍)!知名的有大埔、九龍城、跑馬地、皇后街;原來還有個西環。這裡有新上場不久的順景(見另文),也有一直被捧場的源成興和源成泰。說這裡充滿「大戰」氣氛實在不假:枱椅明明寫著供所有食客共用,但各店家早已劃清地盤。初來幫襯的,稍有不慎坐錯隔籬,不是被怒啤,就是被「提醒」佔了人家的地方,看錯別家提供的報紙。源成興,午飯時間旺場,亦因此常出現這邊不夠坐、旁邊拍烏蠅的奇景。常客除付近的居民和工友外,還有從山上坐專線小巴來、吃完又坐小巴上山的一眾大學同學(更有一隊一隊來的球隊)。如此紅火,難怪這裡會有一張別開生面的證書!究竟這小店有何魅力?三個字:平、靚、大。便宜不贅,說其大:鄙人食量不小,但一碟碟頭飯也要加把勁才能吃完;即使熱量消耗厲害的建築工友和大學球員,亦鮮有聽過不夠飽。這天,明明飲完茶不久,但一行三人還是要來過吓癮。點了一份雞翼餐 ($20)、一份傳統早餐改油多($25;全日供應的港版 all-day breakfast)。兩杯奶茶都加大(各加一蚊),可倒滿三隻瓦杯有

,就是被「提醒」佔了人家的地方,看錯別家提供的報紙
)。如此紅火,難怪這裡會有一張別開生面的證書!
連離任在即的徐校長,也要頒張證書,大意是:多謝貴店多年來餵飽我班反斗星!
;即使熱量消耗厲害的建築工友和大學球員,亦鮮有聽過不夠飽。

這天,明明飲完茶不久,但一行三人還是要來過吓癮。點了一份雞翼餐 ($20)、一份傳統早餐改油多($25;全日供應的港版 all-day breakfast)。兩杯奶茶都加大(各加一蚊),可倒滿三隻瓦杯有餘了。
大奶茶,超過十六安士,同旁邊的糖罌一樣高!
油多(早餐) ... 牛油呢?原來「攝」在多士中央開的坑裡。古惑喇你!
奶油多(雞翼餐),煉奶「多」到可以叫淨紅茶,加奶入去變茶走
雞翼就細咗少少!咁細隻就被人劏,真可憐!
早餐嘅超油腸仔蛋同 ... 肉丁麵?食落先知無錯,個樣十足香菇肉醬。麵彈口,無煮得過腍
跟飯餐相比,這些茶市餐的份量多少,見仁見智;改天還是要來吃豬扒飯豉油汁,再喪加獨門超辣XO醬(外賣每瓶$100,但堂食則任落唔嬲
)!

2012-02-26
$16 (Tea)
大奶茶,超過十六安士,同旁邊的糖罌一樣高!
  • 大奶茶
  • 肉丁麵