2023-11-15 38 views
日式居酒居 傾計 聚會 啤一啤放工係荃灣行行下見到呢間居酒居好吸引門口好有日式feel 仲有酒類飲品就都係咁樣吸引左入黎坐底左之後 先叫返兩杯酒先 「原味HIGHBALL」同 「山梨白桃Sawa」點少得野食送酒「手作煙燻豬肝」內臟自己就很喜歡 呢個煙燻豬肝 超級正!好少見到其他鋪有所以見到即叫 佢咬落係溶左咁送酒一流!「鱈魚白子」都係一個送酒必備既餸菜,但白子加豬肝再飲埋酒真係極級享受 「雜錦海鮮米紙卷」叫返個米紙卷中和一下 ,落左少少醬汁喺底度個口感好新鮮同埋中和返頭先兩個前菜既口感「特色燒飯團」燒飯團真係好有日本特色嘅野食真係必叫!燒得啱啱好暖笠笠一啖咬落去簡直係好滋味「海膽玉子燒」玉子燒食得多海膽玉子燒就真係第一次食食落去呢有海膽味走咗出但係又有少少暖不過比我想像中好食同埋蛋味比較出「串炸」-年糕魚餅,牛蛙骴 ,墨魚餅,煙燻芝士竹輪炸得幾好,唔太乾身同埋食落去係有汁走出嚟最令我驚喜係牛蛙骴 呢個炸得好好食食落去啲汁流晒出嚟「照燒日本火箭魷魚筒」魷魚燒得啱啱好超級有咬口又唔黐 同埋個燒汁煮得好好食 如果朋友聚會傾計 鐘意飲酒必定試
日式居酒居 傾計 聚會 啤一啤

放工係荃灣行行下見到呢間居酒居好吸引
門口好有日式feel 仲有酒類飲品就都係咁樣吸引左入黎

坐底左之後 先叫返兩杯酒先
「原味HIGHBALL」同 「山梨白桃Sawa」
點少得野食送酒

「手作煙燻豬肝」
內臟自己就很喜歡 呢個煙燻豬肝 超級正!
好少見到其他鋪有所以見到即叫 佢咬落係溶左咁送酒一流!

「鱈魚白子」
都係一個送酒必備既餸菜,但白子加豬肝再飲埋酒真係極級享受

「雜錦海鮮米紙卷」

「特色燒飯團」
燒飯團真係好有日本特色嘅野食真係必叫!
燒得啱啱好暖笠笠一啖咬落去簡直係好滋味

「海膽玉子燒」
玉子燒食得多海膽玉子燒就真係第一次食
食落去呢有海膽味走咗出但係又有少少暖
不過比我想像中好食同埋蛋味比較出

「串炸」
-年糕魚餅,牛蛙骴 ,墨魚餅,煙燻芝士竹輪
炸得幾好,唔太乾身同埋食落去係有汁走出嚟
最令我驚喜係牛蛙骴 呢個炸得好好食
食落去啲汁流晒出嚟

「照燒日本火箭魷魚筒」
魷魚燒得啱啱好超級有咬口又唔黐
同埋個燒汁煮得好好食

如果朋友聚會傾計 鐘意飲酒必定試
2023-11-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 芝士年糕
2023-11-07 39 views
🚩瀛燒居酒屋掛住照顧阿姨,好耐冇同男朋友拍下拖~今日放工近近地黎左屋企附近居酒屋嘆下✨估到車房區依邊都有正野食〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈特色燒飯團 $58珍珠米混合飯素兩邊煎至金黃色,有飯焦脆身嘅口感🌈三文魚米紙卷 $58巨量青瓜絲加上三文魚咬落chokchok聲,非常清新嘅開胃菜🌈墨魚餅 $22🌈牛蛙肶 $32🌈煙燻芝士竹輪 $29日式油揚第一次食‼️醬汁帶少少微酸幾消濟油揚外圍炸得好乾身,控油唔錯牛蛙仲好厚肉🤭🌈手作煙燻豬肝 $48入口好creamy,有一種肝嘅甘香味我唔飲酒食就覺得濟左啲🌈日本直送原條季節魚刺身 $398今次係八角魚~外型超奇特,好似飛魚咁師傅切得幾好薄身,細細一件依款魚係油香味重,唔係好輕盈清新個款配搭埋酸汁真係幾唔錯🌈自家手作梅酒 $58🌈提子特飲 $32
🚩瀛燒居酒屋

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈特色燒飯團 $58
珍珠米混合飯素
兩邊煎至金黃色,有飯焦脆身嘅口感

🌈三文魚米紙卷 $58
巨量青瓜絲加上三文魚
咬落chokchok聲,非常清新嘅開胃菜

🌈墨魚餅 $22
🌈牛蛙肶 $32
🌈煙燻芝士竹輪 $29
日式油揚第一次食‼️醬汁帶少少微酸幾消濟
油揚外圍炸得好乾身,控油唔錯
牛蛙仲好厚肉🤭

🌈手作煙燻豬肝 $48
入口好creamy,有一種肝嘅甘香味
我唔飲酒食就覺得濟左啲

🌈日本直送原條季節魚刺身 $398
今次係八角魚~外型超奇特,好似飛魚咁
師傅切得幾好薄身,細細一件
依款魚係油香味重,唔係好輕盈清新個款
配搭埋酸汁真係幾唔錯

🌈自家手作梅酒 $58
🌈提子特飲 $32
2023-10-23 545 views
我同朋友都好鍾意食日本嘢,但係今日唔想淨係食壽司🍣和拉麵🍜,於是朋友介紹了荃灣瀛燒居酒屋。餐廳面積唔係好大,但係裝修完全日本居酒屋風格,牆身貼了好多日本圖畫、廣告、酒類的招紙作裝飾,出入的大門上更掛了好多晴雨天公仔,幾得意。😍地方雖然唔大但係餐類選擇都好多,有火鍋🍲、串燒🍡、小食、沙律🥗、刺身......等等,酒類🍶🥃🍻、特色飲品🍸🍵、無酒精飲品🍹選擇也多,而且價錢一啲都唔貴。👍💯💯💯💯💯💯三點成盒$138包括三文魚3切、油甘魚2切、帆立貝三文魚同油甘魚都係厚切,刺身新鮮食落十分之有口感,油甘魚和凡立貝十分之鮮甜。😋🫶👍串燒我們叫了阿波尾雞翼(1隻$29)、明太子雞翼(1隻$28)、燒雞心喉管(1串$32)阿波尾雞翼燒得表皮香脆內裡雞肉保持嫩滑,明太子雞翼裡面塞滿了明太子,食落有少少辛辣但好好味,燒雞心喉管外表燒得香脆但裏面很嫩滑一啲都唔乾,送酒一流。👍💯💯💯💯💯💯手作煙燻豬肝$48豬肝有啲似鵝肝的質感,食落有少少鹹但配上柚子蜜醬汁一齊食可減輕鹹度,味道有D酸甜鹹幾特別。🤤🫶串炸我們叫了炸沙錐魚(2串$36)、鵪鶉蛋(1串$22)、三文親子串(1串$38)沙錐魚表面炸得好香脆而且沒有骨

三點成盒$138

包括三文魚3切、油甘魚2切、帆立貝

串燒

手作煙燻豬肝$48

串炸

沙錐魚表面炸得好香脆而且沒有骨,食落啖啖肉,肉質很嫩滑,三文魚表面亦都炸得好香脆魚肉也一樣保持嫩滑唔乾,配上醬汁好食。😋🫶👍

飛魚籽玉子燒$98

玉子燒🥚做得好嫩滑唔乾,裡面包了魚籽食落口感豐富。😋🫶👍

辛味噌牛🐮筋肉鍋🍲$168

牛🐮筋肉份量都唔少,而且配料也很多,有黃芽白、粉絲、大蔥、金菇、冬菇、雞髀菇、韭菜等。由於加了少少辣椒🌶️所以食落有少少辣和甜,粉絲索了湯汁食落十分之好味,而且牛腩🐮煮得好淋,易食。👍😋

飲品我們叫了白桃特飲($32)、黑白啤($68)

白桃汁加入梳打水,飲落有少少氣不是太甜。😍🫶
黑白啤比普通啤酒麥味比較濃,喜歡麥味重的話,可選這款。🍻👍

2023-10-23
$405 (Dinner)
  • 串炸沙錐魚
  • 手作煙燻豬肝
  • 明太子雞翼
2023-10-18 50 views
今日去荃灣食晚餐,經過一間日式小店,小小的鋪,坐位不是很多,但是裝修好精緻,好有日本風味。看看餐牌才發現,原來係一間高級日本料理。我一行2人order左燒烤、炸物和刺身。八角魚刺身,個魚頭魚骨都放喺碟上面做裝飾,刀法好好,食落去涼涼的,肉質鮮甜,爽口又結實,唔會覺得有魚腥味,第一次試八角魚刺身,覺得好特別,好少地方有得食。另外,叫咗炸雞軟骨串,熱辣辣,即要即整。炸親子三文魚串,三文魚柳上面加咗三文魚子,三文魚柳炸到外脆內軟,好味。仲有炸鵪鶉蛋,一串有三粒,好特別。飲品方面,叫咗個一杯黑白啤,同埋山梨蜜桃梳打,幾特別。總結,有特色又有日本風味嘅小店,喺香港唔多,鍾意日本風嘅朋友,不妨一試,感受一下。

我一行2人order左燒烤、炸物和刺身

飲品方面,叫咗個一杯黑白啤,同埋山梨蜜桃梳打,幾特別。

2023-10-16 399 views
之前同老公黎過呢條街食嘢,走嘅時候就發現有間居酒屋,老公話下次要食呢間,所以今日去開荃灣就順便過黎食飯。入到去就已經覺得好熱鬧,好多人,同埋充滿日本居酒屋feel。無論裝修、牆上海報同播嘅歌,全部都充斥住昭和年代。餐牌幾多嘢食,老公發辦叫左小食、串炸、燒物、鍋物同兩杯酒。煙燻豬乾:口感好蓉,味道鹹鹹地,少少咁食,送酒一流。鱈魚白子(半份):口感細滑軟軟,味道濃,都係送酒之選。雞皮餃子:炸過外皮酥脆,裡面脹卜卜,軟嫩多汁,雞皮油香十足,味道剛好。海膽甲羅燒:海膽、蟹肉同蟹膏味道好濃,配埋蟹籽咬落去好爆,加埋旁邊飯團一齊食,真係好好食。燒雞心喉管:雞罕有部份,燒得剛剛好,有咬感,好香,OK喎。串炸:有沙錐魚兩串,鵪鶉蛋、蓮藕及三文魚親子各一串,呢度全部都係剛炸起,熱辣辣,外層薄薄炸粉鬆脆,點埋旁邊甜甜地燒汁幾好味。辛味噌牛筋肉鍋:牛筋份量多,炆到好淋,入味,裡面有娃娃菜、大蔥、韭菜、冬菇同日本粉絲等吸汁配料,越煮越濃味,辣味亦出左黎,整體唔錯。飲品:叫左可樂highball同高知柚子,兩杯酒味重,其中高知柚子甜甜地,似果汁,易入口,我就幾鐘意。
餐牌幾多嘢食,老公發辦叫左小食、串炸、燒物、鍋物同兩杯酒。
煙燻豬乾:口感好蓉,味道鹹鹹地,少少咁食,送酒一流。
鱈魚白子(半份):口感細滑軟軟,味道濃,都係送酒之選。
燒雞心喉管:雞罕有部份,燒得剛剛好,有咬感,好香,OK喎。

2023-10-15
Type of Meal
Dinner
2023-09-30 82 views
前幾日約左朋友去荃灣dinner, 試左間chillchill居酒屋 環境舒服 background music播住日文歌 勁chill 雜錦海鮮米紙卷$78好鍾情呢個 青瓜好fresh 配埋魚生同埋個汁 好開胃 阿波尾雞翼$29我同朋友都鍾意食雞翼 佢試左呢個 好香脆咁 明太子雞翼$28我想試d特別d ge, 試左明太子雞翼 裏面釀左好多明太子 勁香鹽燒雞腳筋 2串 $64好好味 食落有d似雞軟骨 有口感 good 照燒日本火箭魷魚筒$138好大隻 燒得好香 我同朋友食唔停 清酒煮大蜆$128我地鍾意食辣 店員幫我地加左辣椒落個湯度 好多隻蜆 仲要大大粒 好好味特色燒飯糰$58燒得好香好脆 青蘋果Highball$58黎居酒屋緊係要似番杯 好味易入口 山梨白桃Sawa$58朋友食呢個 都話好飲 朋友鍾意食炸野 點左呢幾款 佢最鍾意鵪鶉蛋口感得意 又炸得香 有個汁配埋串炸蓮藕$22串炸鵪鶉蛋$22串炸黑豚腩$29串炸三文魚親子串$38我最鍾意三文魚 好香 炸得岩岩好 Overall 環境同食物都高質 推介 最後仲有糖食 so sweet

雜錦海鮮米紙卷$78

串炸鵪鶉蛋$22
串炸黑豚腩$29
串炸三文魚親子串$38

我最鍾意三文魚 好香 炸得岩岩好

早幾日喺荃灣見到呢間充滿日本特色,貼左日本海報嘅居酒屋,就諗去入去同朋友飲吓野傾下計~除咗環境出色,食物都唔錯呢三點盛合,有帶子、三文魚同油甘魚刺身。呢個拼盤好新鮮甜美,而且份量好足夠,塊塊厚切飛魚籽玉子燒,呢款燒蛋又熱又鬆軟,加埋魚籽更加鮮味。番茄三文魚濃湯海鮮鳥冬,呢碗湯口感好濃郁,仲有好多海鮮,好足料串炸沙錐魚、雞肝、鵪鶉蛋同三文魚親子串。呢啲串炸嘅野炸到好香脆,魚類嘅肉質好鮮嫩,而雞肝就好香,我好少食炸野都覺得唔錯手作煙燻豬肝,呢道菜好好食,好creamy好香,加埋煙燻味同甜甜酸酸嘅汁,係本日mvp!鹽燒雞腳筋,有啲似雞軟骨但更軟,燒到好香好脆整體嚟講,食物新鮮度同口感都好出色,每一款菜都好平均,鍾意日本野嘅朋友可以嚟試下~

飛魚籽玉子燒,呢款燒蛋又熱又鬆軟,加埋魚籽更加鮮味。

鹽燒雞腳筋,有啲似雞軟骨但更軟,燒到好香好脆

2023-09-27
2023-09-26 348 views
好想與朋去居酒屋閒聊晚飯,朋友推介去了荃灣去瀛燒居酒屋,港鐵荃灣西站B出口,步行14至15分鐘。店內環境很日式,充滿居酒屋擺設的風格,牆壁上貼了很多日式酒類的品牌,座位寬敞舒適,是一處閒聊的好地方。日式菜譜多元化,壽司、刺身、炸物、串燒、日式火鍋等,應有盡有,店員禮貌推介是日菜式,客人隨自己喜好配搭。三點盛合$138厚切三文魚非常新鮮,脆口滑溜。油甘魚彈牙鮮甜,油脂豐富。帆立貝爽口美味,加上日式芥辣和醬汁,好食至極。自家手作雞肉棒$45、雞蔥串$32免治雞肉棒,表面燒至焦香,肉質嫩滑多汁,調味適中,混著日式鮮蛋汁液,更覺香口滑溜。雞蔥串燒至恰好,雞油脂香濃,口感豐富夾雜著蔥香的清新,非常惹味。松葉蟹肉玉子燒$98薄薄蛋卷,混雜著蟹肉絲和蔥花,感覺滑口又清新,也感到廚師用心製作的技巧。花魚一夜干半條$88花魚表皮燒至金黃脆口,肉質鮮嫩多汁,魚脂味夠濃,配上鮮檸檬汁將魚腥味剔走,多添陣陣鮮檸果酸味,和魚肉味道非常配合。黑豚豆腐鍋$168鍋內材料相當豐富,有豆腐、金菇、大京葱、新鮮冬菇、娃娃菜、小棠菜、特別一提就是綠豆粉浸入湯汁,柔韌爽口又滑溜,很好味,還有這鍋的主角黑豚肉腩片,既爽口又淋滑
好想與朋去居酒屋閒聊晚飯,朋友推介去了荃灣去瀛燒居酒屋,
港鐵荃灣西站B出口,步行14至15分鐘。

店內環境很日式,充滿居酒屋擺設的風格,
牆壁上貼了很多日式酒類的品牌,
座位寬敞舒適,是一處閒聊的好地方。

日式菜譜多元化,壽司刺身、炸物、串燒、日式火鍋等,
應有盡有,店員禮貌推介是日菜式,客人隨自己喜好配搭。

三點盛合$138
厚切三文魚非常新鮮,脆口滑溜。
油甘魚彈牙鮮甜,油脂豐富。
帆立貝爽口美味,加上日式芥辣和醬汁,好食至極。

自家手作雞肉棒$45、雞蔥串$32
免治雞肉棒,表面燒至焦香,肉質嫩滑多汁,調味適中,
混著日式鮮蛋汁液,更覺香口滑溜。
雞蔥串燒至恰好,雞油脂香濃,
口感豐富夾雜著蔥香的清新,非常惹味。

松葉蟹肉玉子燒$98
薄薄蛋卷,混雜著蟹肉絲和蔥花,
感覺滑口又清新,也感到廚師用心製作的技巧。

花魚一夜干半條$88
花魚表皮燒至金黃脆口,肉質鮮嫩多汁,
魚脂味夠濃,配上鮮檸檬汁將魚腥味剔走,
多添陣陣鮮檸果酸味,和魚肉味道非常配合。

黑豚豆腐鍋$168
鍋內材料相當豐富,
柔韌爽口又滑溜,很好味,還有這鍋的主角黑豚肉腩片,既爽口又淋滑,
配上一隻新鮮日式蛋,腩肉片沾上蛋液倍增滑溜感,值得一嚐。

串炸蓮藕$22、串炸秋葵$19、串炸沙錐魚$38
居酒屋必點炸物,薄而脆的炸漿包著爽甜的蓮藕片,好食。
薄而脆的炸漿包著秋葵,口感很清新,好食。
薄而脆的炸漿包著沙錐魚,鮮甜嫩滑,配上廚子特製醬汁,惹味。

提子特飲$32、清森蘋果汽酒$58
多款特飲和酒類飲品,是居酒屋的特色,兩款飲品各有特別,
但同樣是很順延美味,為這餐美酒佳餚劃上滿足的句號。
2023-09-11
$405 (Dinner)
  • 三點盛合
  • 自家手作雞肉棒
  • 雞蔥串
  • 松葉蟹肉玉子燒
  • 花魚一夜干半條
  • 黑豚豆腐鍋
2023-09-25 234 views
瀛燒居酒屋位於荃灣街角位,但勝在靜靜地可以慢慢飲下野食串燒食物選擇都多,特別推介氣酒,好飲又易入口🥢雜錦海鮮米紙卷入口清脆,包住厚切三文魚、吞拿魚,刺身新鮮,配上米紙的輕盈口感,味道鮮美,配埋青瓜絲爽口清甜🥢自家手作雞肉棒外皮炸得金黃酥脆,內裡的雞肉鮮嫩多汁,口感豐富,味道純正,配埋生蛋汁,層次更加豐富🥢清酒煮大蜆即席係面前點燒酒,蜆肉鮮嫩彈牙,搭配上清酒的香氣,味道鮮美而醇厚,帶有微妙甜味🥢特色燒飯團外層煎得酥脆,內裡的燒飯口感Q彈,搭配上豐富的配料,味道豐富而濃郁,每一口都帶來滿滿的滿足感🥢串炸鵪鶉蛋鵪鶉蛋炸得酥脆,內裡既蛋黃鮮嫩滑潤,酥脆的外殼與蛋黃的濃郁口感相互融合,味道好夾🥢三文親子串三文魚肉質鮮嫩飽滿,外層酥脆金黃,但內層肉質仲係好嫩滑,點埋獨特醬汁,更加鮮味🥢汁煮螺螺肉軟嫩彈牙,搭配上濃郁的汁料,味道鮮美而香濃,仲啖啖肉🥢手作煙燻豬肝豬肝煙燻得剛剛好,口感滑嫩,帶有獨特的煙燻風味,味道豐富鮮美🍹青蘋果特飲清新爽口,帶有青蘋果的清香和微酸的口感,是一款解渴特飲🍹山梨白桃Sawa飲起來清甜可口,帶有山梨白桃的天然香氣,口感柔滑細膩,酒味好醇香
瀛燒居酒屋位於荃灣街角位,但勝在靜靜地可以慢慢飲下野食串燒
食物選擇都多,特別推介氣酒,好飲又易入口
🥢雜錦海鮮米紙卷
🥢自家手作雞肉棒
🥢清酒煮大蜆
🥢特色燒飯團
🥢串炸鵪鶉蛋
🥢三文親子串
🥢汁煮螺
螺肉軟嫩彈牙,搭配上濃郁的汁料,味道鮮美而香濃,仲啖啖肉
🥢手作煙燻豬肝
🍹青蘋果特飲
清新爽口,帶有青蘋果的清香和微酸的口感,是一款解渴特飲
🍹山梨白桃Sawa
2023-09-17
2023-09-21 53 views
荃灣唔多居酒屋,次次我地想食串燒都會黎呢度,因為水準同環境都好好辛味噌牛筋肉鍋好鐘意個湯底,咸咸香香好惹味大大舊牛筋肉, 仲有好多菜墊底,啱哂我地女士們三點盛合 叫左三文魚,赤身同凡立貝,全部都好新鮮最愛係鰻魚玉子燒,玉子好厚身,滑滑的,口感一流必食串燒-雞肉棒/秋葵/明太子雞亦燒全亦火喉恰到好處,唔會好乾,肉類keep住好juicy呢度最特別係串炸,沙錐魚擔啖啖肉,三文魚親子串加埋D魚子好鮮味,鵪鶉蛋外脆內軟第一次叫蓮藕,有驚喜,脆上加脆,好好味去居酒屋一定飲酒,朋友今日唔舒服所以陪唔到我飲,但佢話個白桃特飲好香甜,我就叫左杯原味chu-ha,mix得好好,比例perfect下次再想食都會再黎,食咗咁多嘢都係呢個價錢,抵食!

辛味噌牛筋肉鍋
好鐘意個湯底,咸咸香香好惹味
大大舊牛筋肉, 仲有好多菜墊底,啱哂我地女士們

三點盛合
叫左三文魚,赤身同凡立貝,全部都好新鮮

最愛係鰻魚玉子燒,玉子好厚身,滑滑的,口感一流

必食串燒-雞肉棒/秋葵/明太子雞亦燒全亦
火喉恰到好處,唔會好乾,肉類keep住好juicy

第一次叫蓮藕,有驚喜,脆上加脆,好好味

下次再想食都會再黎,食咗咁多嘢都係呢個價錢,抵食!
2023-09-20 46 views
首先,我地叫咗刺身三點盛合,有三文魚、油甘魚同赤身,好新鮮,肥美油香,亦都幾厚切!🍣接著,朋友點咗蟹膏玉子燒,玉子燒啱啱好,非常嫩滑,幾乎入口即溶,蛋香味重,中間嘅蟹膏洋溢著濃郁嘅蟹味,一咬落去就覺得好正!🥚🦀然後我仲點左照燒火箭魷魚筒,魷魚質感彈牙,淋上照燒醬汁,充滿日本風味!🦑而我地嘅主角 - 牛腸鍋,提提大家呢度嘅牛腸鍋非常出名,係必點嘅項目!👍🏻牛腸鍋湯底濃郁,牛腸咬落去彈牙,內裏去得非常乾淨,怕食內臟嘅朋友都唔使擔心,除此之外,仲有好多嘅配菜,包括菜、冬菇、金菇等。🥘食食吓有啲頸渴,我哋就點咗可樂HIGHBALL同白桃Chu-ha,清涼而爽口,完美搭配餐飯。🥤最後,秋葵串炸同冬菇串炸都唔錯,炸皮酥脆,熱辣辣,幾好食!😆

2023-09-14 33 views
今日與朋友想小酌一番於是喺OpenRice度搵到一間位於荃灣嘅特色居酒屋地點接近荃灣西側邊都有好多商場可以行街 🔖啱晒放工同朋友去啊! 1. 辛味噌牛筋肉鍋我飲酒之前就最適合食一啲熱食去打一打底 於是叫左一個辛味噌牛筋肉鍋呢個鍋味道不錯牛筋煮得啱啱好有咬口得黎唔會太軟身配搭牛味濃郁既湯汁十分推薦大家一試2.清酒 300ml 冷3. 一杯自家手作梅酒(杯)然後就點左居酒屋一定要嗌嘅清酒佢哋嘅清酒冷熱選擇 & 唔同款式既清酒杯比我地選擇平時仲有清酒Freeflow Tim另外叫左一杯佢地自家手作既梅酒味道幾清新有梅子既甜味 入邊仲有完粒梅子!飲得出係自家釀製既酒!誠意滿滿!4.日本直送原條季節魚-時價我地食既時令金目鯛每片都切得好靚晶瑩剔透既魚肉令人胃口大開清甜新鮮既魚肉配有酸汁,薑蓉,蔥花等配料 令我地品嘗到品同層次既美味!5.串炸秋葵6.串炸鵪鶉蛋7.串炸腐腸蠔最後我哋都叫左少少炸物三款炸物都非常鬆脆用黎配酒一流!我地雖然唔係叫左好多酒但係所有食物質素都唔錯同埋最緊要既氣氛都有!好值得下次約朋友再黎呢度聚會🎈
今日與朋友想小酌一番
於是喺OpenRice度搵到一間
位於荃灣嘅特色居酒屋
地點接近荃灣西
側邊都有好多商場可以行街 🔖
啱晒放工同朋友去啊!

1. 辛味噌牛筋肉鍋
有咬口得黎唔會太軟身
配搭牛味濃郁既湯汁
十分推薦大家一試

2.清酒 300ml 冷
3. 一杯自家手作梅酒(杯)

然後就點左居酒屋一定要嗌嘅清酒
佢哋嘅清酒冷熱選擇
& 唔同款式既清酒杯比我地選擇
平時仲有清酒Freeflow Tim

另外叫左一杯佢地自家手作既梅酒
味道幾清新有梅子既甜味 入邊仲有完粒梅子!
飲得出係自家釀製既酒!誠意滿滿!

4.日本直送原條季節魚-時價
我地食既時令金目鯛
每片都切得好靚
晶瑩剔透既魚肉令人胃口大開
清甜新鮮既魚肉
配有酸汁,薑蓉,蔥花等配料
令我地品嘗到品同層次既美味!

5.串炸秋葵
6.串炸鵪鶉蛋
7.串炸腐腸蠔

最後我哋都叫左少少炸物
三款炸物都非常鬆脆
用黎配酒一流!

我地雖然唔係叫左好多酒
但係所有食物質素都唔錯
同埋最緊要既氣氛都有!
好值得下次約朋友再黎呢度聚會🎈

2023-09-14 32 views
上星期病了好幾天,最近胃口好了點,就相約友人外出吃飯,於是友人帶我來到了在荃灣廣場附近的這間居酒屋。店內充滿日本風調,佈滿日式Poster及有燈籠點綴,環境很舒適。因為病好心情很好,所以我們點了不少東西😋首先有三點盛盒刺身 ,有赤蝦 、赤身和 油甘魚,既厚身大件又新鮮👍🏻照燒日本火箭魷魚筒,不會燒得乾身,彈牙且味道焦香, 配上甜甜的照燒汁,好吃!黑松露玉子燒,份量多有六件,厚度十足,有濃濃的蛋香味及黑松露味。燒飯團,外層焦香,但吃上去味道較淡,如果有醬汁配搭會更好。居酒屋必點的炸串,我們點了鵪鶉蛋、沙錐魚、日本白板魚蛋和秋葵。炸皮薄脆,一點也不油膩,蘸上醬汁美味可口。日本白板魚蛋挺彈牙爽口的,也不錯。我們也點了三款燒物,包括明太子雞翼、阿波尾雞翼和自家手作雞肉棒。兩款雞翼都燒得非常香脆惹味,肉質鮮嫩。明太子雞翼餡料豐富飽滿,咬上去很滿足。自家手作雞肉棒,調味不會過濃,啖啖肉,入面有少許雞軟骨提升口感,而且配有醬油雞蛋一起吃,我很喜歡😆飲料方面,點的是山桃白梨果汁汽油及提子Highball。山桃白梨,清爽甜度適中;提子Highballl配上一塊檸檬,果味比較重,不是很重的酒味,是易入口的

燒飯團,外層焦香,但吃上去味道較淡,如果有醬汁配搭會更好。

飲料方面,點的是山桃白梨果汁汽油及提子Highball。山桃白梨,清爽甜度適中;提子Highballl配上一塊檸檬,果味比較重,不是很重的酒味,是易入口的。

這間居酒屋的食物質素是不錯的,性價比可以,在荃灣廣場逛街的大家可以來一試🤓
Type of Meal
Dinner
  • 三點盛合
  • 明太子雞翼
2023-09-12 44 views
早上個月星期六中學同學牛一,夜晚和她去慶祝幫襯,店位置不近地鐵站,步行10分鐘已成身汗,諗住入店就有杯茶或水飲下解渴,點知坐低15分鐘都未有一杯,感覺奇怪,問職員要茶水,他說沒有提供免費茶水,已感覺不體貼;平時去茶餐廳都會有杯茶,作為一間日本居酒屋,居然不提供難以置信;叫了兩款刺身、卷物、幾串串燒、燒銀雪魚、生啤、果汁酒等;食物味道一般、刺身及清酒款式也不多,店名有居酒屋3個字,理應酒類款式很多;服務又一般,價錢超過$1000⋯⋯不值,沒下次。
2023-08-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-09-07 31 views
真係唔係朋友介紹,都唔會知道呢度有間居酒屋,內外裝修都好有feel,估唔到佢啲食物同埋飲品,都令我好驚喜!絕對唔係虛有其表!🐠魴鮄魚刺身🐠日本直送既原條刺身魴鮄魚,口感清爽柔軟,帶有淡淡的甜味,店員更特別配上柚子酸汁,響酸汁內加入蔥花,令魚既鮮味更加突岀。🐓燒明太子雞翼,鹽燒雞翼🐓即叫即燒,雞翼食得出係厚肉靚雞翼,兩隻雞翼燒到外皮脆卜卜,但係仲保留到雞肉嘅肉汁,明太子雞翼有少少鹹香同埋有少少辣,要黎送酒🥃一流👍🏻🍲🦪廣島蠔煲🦪🍲蠔煲內有日本大蔥、香菇、金針菇、娃娃菜、日本薯粉等等,初初店員送上嘅時候,我仲有啲擔心個湯會唔夠,但係滾起上嚟之後,我就知道店員先係專業嘅,一滾起,放埋蠔,係剛剛好,廣島蠔粒粒肥美飽滿好有蠔味,食晒個煲,飲埋碗湯,正!🍲🍢炸物(蓮藕🍢帆立貝🍢宮崎腸)🍢炸粉食得出係用靚野,咬落好鬆脆唔厚粉,又唔會成口油,店員送上炸物既時候,咁啱我享受緊個蠔煲,所以我放左起碼10分鐘先食,但!仲係辣咀嫁!勁正!碼蓮藕同帆立貝係有成cm咁厚,炸完都唔會乾,仲食倒原有食材既味道👍🏻宮崎腸脆皮鹹鹹地,又係送酒🥃既好選擇。🍱蒲燒鰻魚鐵板飯🍱大大塊日本厚肉鰻魚,上面有加咗黑椒同埋少少炸蒜,撈

🍱蒲燒鰻魚鐵板飯🍱
大大塊日本厚肉鰻魚,上面有加咗黑椒同埋少少炸蒜,撈埋粟米同埋日本珍珠米一齊響鐵板上炒,因為鐵板夠熱,炒好之後,會有少少飯焦嘅香味,加埋鰻魚既油香,一絕👍🏻

🍸🍹青蘋果/白桃 highball & Suntory 黑白生啤🍹🍸
佢個白桃highball真係真心要試!!用Suntory角瓶whiskey 做base,再加入白桃汁,whiskey 同桃汁既比例啱啱好,有小小甜又有whiskey既香味,見我飲完白桃即試埋青蘋果就知我幾欣賞🥰
  • 魴鮄
  • 味噌廣島蠔鍋