2019-08-27 27 views
一直好想食吉列牛,趁friend生日一早就book左枱嚟食飯慶生!環境寧靜舒適,啱曬慢慢傾計食飯!前菜夠曬開胃醒神!頂級安格斯牛吉列御膳,有個小火爐慢慢燒,部位係美國安格斯肩胛肉,油花唔算多但一路燒住啲牛味勁出,仲要入口juicy肉嫩。另外仲配有個蔬果盤仔,放係側邊燒一燒就食得,食下牛又食下蔬果refresh下感覺非常之正。蒲燒鰻魚丼,鰻魚好香好肥美,入口冇咩幼骨。明太子玉子燒,睇個賣相唔錯,外皮啲蛋實得嚟都仲好嫩,包住啲明太子超級有口感,賣相同味道都好好。厚燒牛舌同鹽燒安格斯牛肉串,厚切嘅牛舌真係冇得彈!好有口感,咬落一啲都唔韌。一串安格斯牛肉串有4粒,每粒都大大粒,一口一啖安格期不得了。呢餐生日飯絕對冇揀錯,係高質嘅晚餐。

環境寧靜舒適,啱曬慢慢傾計食飯!

前菜夠曬開胃醒神!

蒲燒鰻魚丼,鰻魚好香好肥美,入口冇咩幼骨。

呢餐生日飯絕對冇揀錯,係高質嘅晚餐。
2019-08-24 27 views
今日同老公行完街,想搵間清靜啲嘅餐廳食飯,睇一睇OpenRice排名,見呢間派得幾高,又未食過吉列牛,便決定一試。想到你,果然沒有令我失望,環境清幽,座位寬敞,可以靜靜地食餐飯👍🏼呢個場唔係好大,但係座位都放得開。食物選擇不少,有串燒,刺身,鍋物,小食,飯類...當然仲有主角吉列牛。我哋兩個人,點了一客吉列牛,鰻魚飯,明太子玉子燒,同埋一串牛脷串燒同牛粒串燒。先上吉列牛,有一個小火爐,比我哋自己玩,侍應都有介紹得清楚,每邊燒10至12秒,然後再配有三款醬汁任君選擇😋😋😋燒牛肉食得多,但吉列燒牛肉第一次,口感比較特別,因為吉列邊脆口,中間嫩滑👍🏼👍🏼明太子玉子燒也不錯,明太子分量十足😍😍😍😍😍鰻魚燒得好香,加上饅魚汁,同埋酸蘿蔔,好開胃😁😁臨走前見到呢間餐廳都有做午市,幾抵食👍🏼可以一試

明太子玉子燒也不錯,明太子分量十足😍😍😍😍😍

鰻魚燒得好香,加上饅魚汁,同埋酸蘿蔔,好開胃😁😁

臨走前見到呢間餐廳都有做午市,幾抵食👍🏼可以一試
2019-08-22
Dinner
鍾意食日本野嘅朋友生日,咁岩佢又話好掛住日本食過嘅吉烈牛,一於請佢黎食番餐啦。日本酒列隊,可惜我唔飲得。除左幾款主打吉列牛外,亦有各式常見日本料理。主菜未上之前,先黎一小碟漬物,牛蒡同蒜頭鹹鹹酸酸,估唔到前菜一d都唔馬虎。鰻魚配上傳統燒汁,玉子無另加調味,夾埋一齊食不錯。表面炸得香脆唔油膩,牛肉中間依然保持紅潤,店員教路每面煎20秒,當然因人而異,我ge黃金時間就係每面煎10秒,外脆內嫩。煎完肉可以煎配菜,清新一下。店員細心介紹三種醬汁:鹽燒汁(左)、岩鹽(中)、他他芥末(右)。他他芥末最有特色,甜甜地辣辣地,唔會浸林晒,同炸物最夾。魚生飯好大碗,鮮甜足料,角切比切片更適合大大啖送飯。藍蝶花只取其色,味道全靠雪梨,清甜滋潤,而且有果肉,並非純粹落糖漿,加埋梳打水好爽好清新。

日本酒列隊,可惜我唔飲得。

除左幾款主打吉列牛外,亦有各式常見日本料理。

鰻魚玉子燒

鰻魚配上傳統燒汁,玉子無另加調味,夾埋一齊食不錯。

牛吉烈盛盒

牛吉烈盛盒

角切魚生飯(大盛)

魚生飯好大碗,鮮甜足料,角切比切片更適合大大啖送飯。

藍蝶花雪梨特飲

$300 (Dinner)
好久沒吃吉列牛,覺得吉列都係配豬扒比較好😂今晚經過尖沙咀琥酌,一於上黎食個晚餐啦第二次來琥酌,覺得這次牛肉品質比上次好這次肉質很嫩滑👍🏻👍🏻,上次有點難咬開佢地既醬汁做得唔錯,酸酸地好開胃配合吉列就非常好,解油膩感!當然就咁落岩鹽都好好味!😋但今次我覺得最好吃的,竟然是牛舌🤩🤩🤩燒牛舌係厚切,覺得唔錯牛舌丼更加不得了🐮😛薄切竟然更美味!配上冬菇絲,洋蔥 正呀!👍🏻簡直可以扒晒成碗飯🤤🤤🤤
好久沒吃吉列牛,覺得吉列都係配豬扒比較好😂
今晚經過尖沙咀琥酌,一於上黎食個晚餐啦

第二次來琥酌,覺得這次牛肉品質比上次好
這次肉質很嫩滑👍🏻👍🏻,上次有點難咬開
佢地既醬汁做得唔錯,酸酸地好開胃
配合吉列就非常好,解油膩感!
當然就咁落岩鹽都好好味!😋

但今次我覺得最好吃的,竟然是牛舌🤩🤩🤩
燒牛舌係厚切,覺得唔錯

牛舌丼更加不得了🐮😛
薄切竟然更美味!
配上冬菇絲,洋蔥 正呀!👍🏻
簡直可以扒晒成碗飯🤤🤤🤤

2019-08-20 25 views
近呢幾年好興食吉列牛,差唔多類型嘅餐廳都愈開愈多,但高質嘅相對比較難搵,呢間琥酌都算係香港食過嘅算係高質!餐廳格局非常日式,周圍都放滿清酒樽,行居酒屋路線野食選擇都算幾多,適逢今日非常肚餓,所以叫左一個吉列牛set、一個鰻魚飯、一個鰻魚玉子燒同埋天婦羅爽一爽!鰻魚飯超大碗!鰻魚大大件啖啖肉!鰻魚玉子燒就無乜地方食過,呢度處理得好好,藏左舊鰻魚喺蛋中間,甘香可口天婦羅炸得非常酥脆,熱辣辣,粉漿都係恰到好處重點嘅吉列牛!一如傳統吉列牛食法,首先上一個爐點火,等燒到熱一熱嘅時候就擺上去煎香佢。呢度嘅牛不得了,超香口入去即化,絕對唔使煎太耐,反而會煎老!配埋一碟三款嘅調味黎食,分別係鹽燒汁、岩鹽同芥末,各有特色!
餐廳格局非常日式,周圍都放滿清酒樽,行居酒屋路線
鰻魚飯超大碗!鰻魚大大件啖啖肉!
天婦羅炸得非常酥脆,熱辣辣,粉漿都係恰到好處
2019-08-19 488 views
放工即慶同同事去尖沙咀happy hour,飲啲嘢再去食飯,好好輕鬆一下🥰同事話想食吉列牛,佢之前食過有間唔錯,呢日就帶埋我去試下。⭐️頂級安格斯吉列牛 $368欣賞佢地嘅吉列外皮,金黃香脆,薄身之餘,粉漿亦上得好穩陣;之前食過有啲吉列牛,未放落燒烤爐,層吉列皮就甩哂出嚟😂呢到嘅吉列皮燒完之後仍可保持完整無缺👍🏻牛肉肉質腍身,牛味香濃,入口滑溜juicy!佢地嘅吉列牛的確好有水準!⭐️琥酎吉列盛合 $108即炸即上枱,上菜時仍感受到炸物嘅熱力,天婦羅酥脆香口!同時已隔好油,冇多餘油份。⭐️蒲燒鰻魚丼大盛 $108鰻魚燒得好香😋鰻魚燒汁甜甜地好開胃👍🏻👍🏻而且份量仲好多。⭐️和風燒茄子 $58已去皮嘅燒茄子,肉質細嫩,面層仲有木魚絲,啖啖滋味🤤
同事話想食吉列牛,佢之前食過有間唔錯,呢日就帶埋我去試下。

⭐️頂級安格斯吉列牛 $368
⭐️琥酎吉列盛合 $108

⭐️蒲燒鰻魚丼大盛 $108
鰻魚燒得好香😋鰻魚燒汁甜甜地好開胃👍🏻👍🏻而且份量仲好多。
⭐️和風燒茄子 $58
已去皮嘅燒茄子,肉質細嫩,面層仲有木魚絲,啖啖滋味🤤
2019-08-12
$364 (Dinner)
2019-08-17 32 views
其實吉列牛都唔係d咩新野,不過一路都未有機會去試,今晚朋友帶我去試下,在海防道既中間,地點都算方便!前菜漬物係健康既牛膀同蒜頭!有好多清酒、梅酒、果酒選擇,不過由於第二日要番工,今晚我安份守己飲梳打好了。蜜桃乳酸梳打:梳打水帶有淡淡桃香,絲絲甜蜜!主角到啦,安格斯牛吉列$368一件件牛表面已經有層薄薄既炸漿,經過師傳高招既技巧,牛肉每件都係外脆內生既狀態,真係一D都唔易呢!火酒膏燒住個爐,自己鐘意幾熟幾生都得,30秒到係店員推介既時間!望住個雪花紋慢慢溶解,又聞住個陣油脂香,實在口水流呢!燒好可點你款汁:柚子汁、芥末汁和岩鹽,簡單調味已經好完美!牛舌串燒$38厚切既,超正,好juicy無渣!九洲安格斯牛肉鍋$118食左個乾燒既牛肉,好似要飲D野潤下叫個鍋物就最岩啦,好多菜菇好足料而且一片片牛肉都好滑,食食下好快又清左個鍋除左牛之外,餐廳仲有其他野食,我地叫左個明太子玉子燒$48真係高質,包全超多既明太子,而且好實架滑滑既厚蛋加脆卜卜既明太子就係完美既合奏!

前菜漬物係健康既牛膀同蒜頭!
蜜桃乳酸梳打:梳打水帶有淡淡桃香,絲絲甜蜜!
主角到啦,安格斯牛吉列$368

一件件牛表面已經有層薄薄既炸漿,經過師傳高招既技巧,
牛肉每件都係外脆內生既狀態,真係一D都唔易呢!

火酒膏燒住個爐,自己鐘意幾熟幾生都得,
30秒到係店員推介既時間!
望住個雪花紋慢慢溶解,又聞住個陣油脂香,實在口水流呢!
燒好可點你款汁:柚子汁、芥末汁和岩鹽,簡單調味已經好完美!
牛舌串燒$38
厚切既,超正,好juicy無渣!
九洲安格斯牛肉鍋$118
食左個乾燒既牛肉,好似要飲D野潤下
叫個鍋物就最岩啦,好多菜菇好足料
而且一片片牛肉都好滑,食食下好快又清左個鍋
除左牛之外,餐廳仲有其他野食,
我地叫左個明太子玉子燒$48
真係高質,包全超多既明太子,而且好實架
滑滑既厚蛋加脆卜卜既明太子就係完美既合奏!
$328 (Dinner)
好耐之前係荃灣食過一間牛吉列,覺得好正,近來諗起想搵另一間再試。尖沙咀呢間「琥酌」好似電視有介紹過,決定去試下係咪真係正。🤔—果到冷氣幾大,但燒完牛吉列既話又會岩岩好。燈光昏暗,座位尚算坐得舒適。 —話明要試牛,一定要叫啦。佢會上左個石爐先,再加3種調味。由上至下分別係(?原諒藍妹真係記唔住第一個係咩,佢個味似鹽焗雞既蔥油),海鹽同他他醬撈芥末。藍妹3樣都試哂,覺得第一個最好味,因為蔥油味好香。😍但鐘意食到更濃既肉味既話,用海鹽就最岩啦。至於他他醬撈芥末,味道係幾新穎既,不過唔太夾。😣—頂級安格斯牛吉列御膳和牛幾貴,都係試下安格斯牛算。睇牛既顏色唔錯,紋路都唔錯。侍應話燒大約30-40秒就得,不過我地唔知係每邊30定2邊加埋30秒。😂最後我地每邊大約30秒,唔會熟哂。肉質唔錯,軟熟,牛味唔係太濃,有肉汁。😃藍妹好鐘意佢既表皮,炸過既麵包糠緊緊咁貼住牛肉,少少既脆度令成個口感更好,味道亦更豐富。😋—明太子蛋卷呢個真心好食,好多明太子,啖啖都有明太子充滿住個口。蛋香加少少咸香既明太子,唔會太濃味,但令人好想食多幾舊。🤤—琥酌丼佢既介紹係寫「和牛同安格斯牛肉粒配上自家製醬汁」。我地要左個大S

果到冷氣幾大,但燒完牛吉列既話又會岩岩好。
燈光昏暗,座位尚算坐得舒適。
 —
話明要試牛,一定要叫啦。
佢會上左個石爐先,再加3種調味。
藍妹3樣都試哂,覺得第一個最好味,因為蔥油味好香。😍
但鐘意食到更濃既肉味既話,用海鹽就最岩啦。
至於他他醬撈芥末,味道係幾新穎既,不過唔太夾。😣

頂級安格斯牛吉列御膳
和牛幾貴,都係試下安格斯牛算。
睇牛既顏色唔錯,紋路都唔錯。
最後我地每邊大約30秒,唔會熟哂。
肉質唔錯,軟熟,牛味唔係太濃,有肉汁。😃
藍妹好鐘意佢既表皮,炸過既麵包糠緊緊咁貼住牛肉,
少少既脆度令成個口感更好,味道亦更豐富。😋

明太子蛋卷
呢個真心好食,好多明太子,啖啖都有明太子充滿住個口。
蛋香加少少咸香既明太子,唔會太濃味,但令人好想食多幾舊。🤤

琥酌丼
佢既介紹係寫「和牛同安格斯牛肉粒配上自家製醬汁」。
我地要左個大Size既,2個人食夠哂。
個飯黎到,賣相好似好乾咁。😅
食落去出奇地OK喎,整體啲肉冇乜肉汁,但係佢調既醬汁相當惹味。
因為係偏甜,其實個味道真係有啲似吉野家既牛肉飯。😕
不過最唔同既佢落左菇,所以好香既松茸味。😬
飯量同肉量岩岩好,撈哂成碗飯!
飯濕度剛剛好。

成餐飯,比起一開始想食既吉列牛,藍妹反而最鐘意個蛋。
整體水準唔錯既,但價錢偏貴,如果有興趣想試,都可以一戰既。
2019-08-15 19 views
一早約左男朋友去尖沙咀呢間琥酌撐枱腳。可惜我因為胃唔太舒服,所以只係叫左一個餐,無再追加特選A5黑毛和牛カツ膳 $568-霜降牛吉列御膳:A5的霜降黑毛和牛果然好香牛肉味,放係熱石上燒,燒到底面變色即可🥰燒過后,油脂香味馬上釋出,肉質入口即化🤤🤤可惜我本身個胃唔太舒服,而佢又係吉列的,所以只係食左2片😢-頂級美國安格斯牛肉片 :同樣放在熱石燒至略微變色便反面。肉味都好重,可惜唔及吉列牛的油脂味香,但肉質一樣嫩滑。-日本鹿兒島A5和牛肩胛片:這和牛片雖然未燒,但見到油脂雪花的分布已經流口水🤤燒過后同樣入口即化😍部份油脂因燒過后留在熱石上,所以食落口一啲都唔油膩。肉片肉柔軟,肉香味濃郁。-牛舌芯:牛舌口感同牛肉片可不一樣,帶有豐富的油脂,吃起來軟嫩、富有鮮味。牛舌芯係牛舌中最美味的部位😍-和風野菜盛合蔬菜新鮮。如蕃茄仔及蕃薯仔已串好,石燒時唔會周圍轆,好貼心🥰🥰雖然我今次食得唔多,下次一定再黎食過😊
特選A5黑毛和牛カツ膳

特選A5黑毛和牛カツ膳 $568

-霜降牛吉列御膳:

-頂級美國安格斯牛肉片 :

-日本鹿兒島A5和牛肩胛片:

-牛舌芯:

-和風野菜盛合

雖然我今次食得唔多,下次一定再黎食過😊
特選A5黑毛和牛カツ膳
2019-08-14 22 views
係尖沙咀行完街,友人話想食啲有特色,平日少機會食到嘅食品。上網搜尋一下🔍,決定嚟呢間餐廳試下石燒吉列牛!甫坐低,翻一下餐牌,急不及待就點左幾款食品,分別是吉列安格斯牛、明太子玉子燒、角切魚生飯(大盛)及九州安格斯牛肉鍋。今餐主打當然是吉列牛喇!吉列牛剛上枱,處於半熟狀態,外層以吉列脆皮包裹,用熱石板烤一烤,吉列牛香氣四溢,食落肉味濃郁,充滿油脂香。服務員細心講解醬料款式及烤肉時間,建議將吉列牛每邊烤20秒左右,之後,沾上鹽燒汁、岩鹽或他他醬芥末食用,三款之中,個人認為鹽燒汁最入味!另一驚喜是明太子玉子燒,蛋跟明太子嘅鹹鮮味很配合,食落香滑。魚生飯份量豐富,食材新鮮,角切方式,咬落啖啖肉,滿足感十足!牛肉鍋牛肉嫩滑,蔬菜味道清新,食完吉列食品,食返啲蔬菜,減少返肉食嘅罪惡感。餐廳內嘅小角落放置左不同嘅日本酒,同友人邊食邊欣賞,不經不覺,度過了一個輕鬆的晚上🌃。

2019-08-11 78 views
今晚收工同朋友來尖沙咀食飯,網上見呢間啲吉列牛好多好評,於是試試佢。平日晚上唔多人,冇預約都唔怕。店內有日式居酒屋嘅氣氛,看牌上面啲字寫得好靚。🙊一開波來碟前菜沙律($10)先,連碗都係凍嘅,有唔少菜,仲有海蜇、蕃茄仔。芝麻醬可能係店家自己撈出來嘅,同平時食開嘅味道比偏咸,個人覺得撈海蜇食又幾好食。主菜要左2款,琥酌丼大盛($118)超級大碗!成碗舖滿晒和牛同安格斯牛肉粒,一食已經有菇同黑松露味,上面嘅藏紅花絲都唔錯,健康食物。另一個主菜係 蕎麥麵大盛($78),我地揀左凍食嘅,有隻鵪鶉蛋另上,好得意。😂 個汁唔錯,蕎麥麵林身嘅,係咁熱嘅天氣食涼快嘅冷麵好爽。另外叫左碟小菜 鰻魚玉子燒($68)。鰻魚好好食!冇骨嘅,大家放心食。啲蛋最入面半生熟個層同啲鰻魚一齊入口好正。推介原味食,嘅鰻魚味真係好正。唔少得壓軸嘅牛吉列盛合($368),menu寫住係用美國安格斯肩胛肉整,吸引。有個爐仔自己動手燒,每邊燒30秒左右。肉好林,吉列炸醬分量剛好,唔會太厚皮。個人就鐘意原味唔點醬食嘅,好好味;朋友話佢中間個格喜瑪拉雅山鹽都好夾。埋單每人$350左右,食到好飽。平日晚第二朝仲要返工,我唔太識飲酒就

平日晚上唔多人,冇預約都唔怕。
店內有日式居酒屋嘅氣氛,看牌上面啲字寫得好靚。🙊

前菜沙律

琥酌丼大盛

蕎麥麵大盛

牛吉列盛合

埋單每人$350左右,食到好飽。
平日晚第二朝仲要返工,我唔太識飲酒就冇叫到喇。下次週末再來食可以試埋佢地啲酒,同肉一齊食應該會更好味。

前菜沙律
琥酌丼大盛
蕎麥麵大盛
2019-08-11 31 views
今日約朋友尖沙咀行街,晚飯時間又在苦惱食什麼? 行經海防道,見到有吉列牛,而且餐廳名叫琥酌,好型,於是好奇心又使我們上去試下。日本居酒屋🏮的怖置,店員安排我們坐窗邊位置,附覽尖沙咀景色,坐位闊落,坐得舒服😌窗台全是日本酒樽的怖置,講得出的酒名都會有。睇下餐牌先,最吸引我的當然是牛吉列,選擇了頂級安格斯牛,店員先把陶瓷熱板放上,很快牛吉列就上台了,有10片安格斯牛,牛吉列中間是鮮紅色的,邊邊就已經轉了熟,店員建議每邊燒30-40秒,跟返自己的喜好程度。醬料有岩鹽,日本燒汁,同黃介醬,每款都有自己的特色,我自己最鐘意岩鹽,真係小小就已經突出到牛的鮮味,燒的牛吉列在熱板上滋滋聲,忍唔住要放入口,好正👍牛肉質嫩滑,咬2,3下就融化左,高質。第二道菜,點了明太子玉子燒,居酒屋必點,滑滑的蛋皮包著明太子,明太子爆多,口感不錯。第三道是炸物拼盤,有炸蠔,炸蝦,炸薯餅。炸物送酒一流,每件都好大件,外脆內軟,表皮勁脆,但里面是可以軟軟的。第四道菜,要食主食啦,牛舌飯。牛舌滿滿地鋪滿整個飯,里面配料還有洋蔥,東菇絲,小小的黑胡椒調味,牛舌都厚身,很滑,入口即融。果然冇選擇錯,很滿足的晚餐🥣,下次有機會會再

果然冇選擇錯,很滿足的晚餐🥣,下次有機會會再食👍

2019-08-05
  • 明太子玉子燒
  • 安格斯牛吉列
平時好少做小毒毒(多數都有7哥陪),是日就一個人過黎尖沙咀會一會尼間「琥酌」食吉列牛~~(尼期愛上左吉列牛,哈哈哈)中午大約十二點三到,待應可排左窗邊位,視野瞭廣。可以望到九龍公園對面的酒店,開揚景觀,心曠神怡可惜天色麻麻即使係假日餐牌,但午餐價錢都相當抵食叫和牛貴係正常的,但其他餐都只係$50-60。第一次黎食就保守少少,點左份C4: 頂級安格斯定食 $148有面豉湯、茶蒸碗、沙律、吉列牛同一份白飯⬆️用黎點牛的醬:由左至右 (左: 食唔出 有少少似麻油味 中: 岩鹽 右: 他他醬加芥末)個人鍾意點岩鹽睇到都流晒口水的安格斯牛🤪吉列層厚薄適中,唔會太厚,食到牛的肉質;又唔會太薄,有吉列口感!呢個就係用黎燒肉的爐:將牛肉放上去,每邊燒十五秒度~就食得!一路燒,陣香味傳入鼻度,流哂口水BEFORE & AFTER 個人喜好 燒十零秒就得 鍾意食生啲煮啲 可以自己調節
(尼期愛上左吉列牛,哈哈哈)
可惜天色麻麻

即使係假日餐牌,但午餐價錢都相當抵食
叫和牛貴係正常的,但其他餐都只係$50-60。
第一次黎食就保守少少,點左份C4:

頂級安格斯定食 $148
有面豉湯、茶蒸碗、沙律、吉列牛同一份白飯
個人鍾意點岩鹽

一路燒,陣香味傳入鼻度,流哂口水

2019-07-28
吉列牛熱潮從未退過,雖然係咁我一次都未食過,成日都話想食之後又無去到,今次終於的起心肝,拉埋朋友黎食~吉列牛專門店係香港都有唔少,千揀萬揀就揀到尖沙咀嘅呢間黎到呢到除左食吉列牛之外,我都想食下其他特別啲嘅野,我地點左幾樣野,點完後先上一道前菜-醬汁燉牛舌,初初以為前菜會無咩睇頭,點知岩岩相反,牛舌燉得非常入味之餘肉質仲好軟腍,非一般感覺,配菜蘿蔔一睇就知佢入哂味,入口即溶嘅感覺。蘋果乳酸梳打酸酸甜甜,有好香乳酸味,幾開胃,為一陣嘅主角坐鎮!黎到主角出場~安格斯吉列牛盛合,好緊張呀!侍應同我地講每邊煎20秒左右,咁就係最佳味道,有鹽醬汁、岩鹽、同他他醬比你調味,入口肉質非常嫩,安格斯牛牛味重之餘油香豐富,外面有麵包糠包住炸,所以可以做到外脆內嫩嘅口感,仲有雜菜比我地食,清新爽甜,中和一下。個人有少少溫馨告知一下,如果鍾意食牛肉嘅原味可以配岩鹽調味,令牛味更為昇華,如果鍾意食重口味就可以點他他醬,右上少少芥末辛辣味,非常滋味。鍾意食鹹香惹味嘅就可以點鹽醬汁,各有特色。琥酌丼(大盛)食之前撈一撈咁就可以食每一啖都有滿滿嘅牛肉碎,夠哂滿足,牛肉煮得恰到好處,非常之香口,容易咬開,份量仲好多,兩
吉列牛專門店係香港都有唔少,千揀萬揀就揀到尖沙咀嘅呢間

琥酌丼(大盛)食之前撈一撈咁就可以食每一啖都有滿滿嘅牛肉碎,夠哂滿足,牛肉煮得恰到好處,非常之香口,容易咬開,份量仲好多,兩個人食岩岩好。

黑豚肉泡菜相樸鍋用料好豐富,入面有黑豚肉、冬菇、金針菇、娃娃菜、魚板、小棠菜等,泡菜味非常之濃郁,入口辛辣,香氣濃郁,雜菜帶有陣陣泡菜獨有嘅辛辣味。

第一次食吉列牛估唔到咁有驚喜,難怪熱潮從未冷卻過啦~
2019-08-03 43 views
聽講海防道有間食吉列牛! 上次去日本食真係太好味啦已經好耐無食過, 所以今晚就衝著吉列牛而黎上到去門一開就係用上昏暗燈光, 日式裝潢既琥酌啦店員帶我地坐低之黎好快就送上水, 既然衝住吉列牛而黎就唔洗諗咁多, 好快就落左order。牛舌蘿蔔先黎個入哂味既前菜, 牛汁非常濃郁明太子玉子燒大大舊, 玉子燒包住滿滿既明太子但食落又唔會過咸喎, 蛋味亦好香48蚊咁大碟真抵食!厚燒牛舌 鹽燒安格斯牛肉串牛舌厚得黎彈牙, 我中意! 牛肉串似牛柳粒但又唔韌, 面頭有黑椒同海鹽, 更惹味牛吉列盛合主角黎啦店員一早已經預備左爐同埋三款調味, 仲提醒我地每邊燒10至12秒就OK吉列牛賣相十分吸引, 配有一碗蔬菜, 仲有小甜薯係入面添。勁好味~~牛味濃郁, 中間軟腍但又配上吉列口感, 邊個發明d咁好食既野架❓琥酌Don另外我地加多左個琥酌don, 黎到專食牛既居酒屋就諗住試下佢既signature飯, 果然好出色呀! 滿滿既牛肉粒再加左d牛汁, 加埋蔥花好香好濃, 而且出面比較少食到依個做法既牛飯, 有驚喜今晚食得好滿足, 中意食牛既朋友絕對要黎依度試下❤

上到去門一開就係用上昏暗燈光, 日式裝潢既琥酌啦

牛舌蘿蔔
先黎個入哂味既前菜, 牛汁非常濃郁

明太子玉子燒
48蚊咁大碟真抵食!

厚燒牛舌
鹽燒安格斯牛肉串

主角黎啦

琥酌Don

今晚食得好滿足, 中意食牛既朋友絕對要黎依度試下❤
2019-07-30