之前試過鐵板牛牛覺得味道唔錯,但我覺得其他嘅食牛方式更吸引,但今次呢間真係刷新我對鐵板吉列牛嘅印象呀!位於佐敦嘅秘喺晚市排哂大隊,大約排咗個幾鐘先可以趕到八點入座,食一個鐘就要收鋪。不過店員會喺安排入座前同我哋點餐,所以坐低唔洗幾分鐘就已經可以開餐。牛肉鍋個湯底十分出色好重牛味,就咁飲都唔會死鹹,而且牛腩份量多又煮到好淋非常好食,野菜係鍋底都煮到入哂味,估唔到就算唔係主打菜都咁出色,推薦!而招牌吉列牛真係驚為天人,本身以為外表咁黑可能黑松露味會掩蓋哂牛嘅味道,但其實只有淡淡嘅香味。外皮非常香脆,肉質好軟就算燒肉時間掌握得唔好都唔會失敗,好玩又好食!除咗食物出色,佢哋仲有多款日式枝裝飲品,店員又親切有禮會主動加燃料,一定會再訪!

秘燒牛肉野菜鍋

秘黑松露吉列牛定食

秘燒牛肉野菜鍋
秘黑松露吉列牛定食
2020-09-19 752 views
秘 @ 佐敦分店星期五的晚上,到處都是輪候餐廳的人龍。位於佐敦偉晴街,吃吉列牛之「秘」,雖然矗立在小街之中,但對於饕客來說,大概也不是個秘密之所,最先在荃灣聽過其大名,今開在佐敦一處,終於有機會一試。只是七點多門前已聚滿一堆等候的食客,沒有預先預約的我和同行者,只好乖乖取號靜靜等候,默默看著「接受全日預訂」飲恨,也看著預約到達的其他食客魚貫入場,然而Walk-in的客人也只能眼睜睜在餐廳外冒著暑氣、捱著餓、罰站般,用眼神渴求可以盡快入座,也難怪,吉列牛的翻桌率本來就很低。好不容易接近九十分鐘的等候時間終於入場。餐廳主打固然是吉列牛,分成原味及黑松露味兩款,不好牛之人也有其他鰻魚飯、豚肉等的套餐可以選擇。*秘 ‧ 燒黑松露吉列牛 $148晚市加配定食 (秘之飯素、楓糖溏心蛋、櫻花昆布湯) $38良久,排列整齊的黑松露吉列牛一登場頓時令人眼前為之一亮,溏心蛋的炯炯雙眼,紅通通的車厘鼻,黑松露吉列牛片的大微笑,令人聯想起卡通人物Elmo,不覺會心微笑。油脂塗滿鐵板,放上兩片吉列牛片,滋滋作響,引人垂涎,抹乾嘴角口水,也該翻一翻肉片,肉片兩面烤至看不到肉水,筷子稍壓在些少硬度的程度是我個人吃的
秘 @ 佐敦分店

星期五的晚上,到處都是輪候餐廳的人龍。

*秘 ‧ 燒黑松露吉列牛 $148
晚市加配定食 (秘之飯素、楓糖溏心蛋、櫻花昆布湯) $38

油脂塗滿鐵板,放上兩片吉列牛片,滋滋作響,引人垂涎,抹乾嘴角口水,也該翻一翻肉片,肉片兩面烤至看不到肉水,筷子稍壓在些少硬度的程度是我個人吃的熟度,這種鐵板燒的好處就是這樣!一放入口中,黑松露吉列部分最先衝擊味蕾,牛肉等油脂繼而淹沒整個口腔,最後跑出來的是牛的香味,三種層次的味道填滿飢腸感。

然而,理智讓我找回清醒,不能如牛嚼牡丹一樣將眼前的牛肉一掃而空,總要好好讓每顆牙齒品嚐過牛肉的香味。舀一口灑上飯素的白飯,為粒粒原味白飯增加不少口感和味道,呷一口櫻花昆布湯,將鹽漬櫻花洗去大量鹽味,加入昆布湯之中,還是個不錯的配合。

逐片逐片的牛肉輪流燒,底下的火種塊也換了不少次才能保持熱力,讓每片牛肉得到最適當的灸烤。這頓飯,朋友之間的話語不多,一來環境比較嘈吵,兩來大家都餓壞了,要趕緊填飽肚皮,三來一口接一口的牛肉讓人放不下雙筷。

酒足飯飽後,門外仍有不絕的人龍,為求得嘗美食,大家果然充滿耐性。

地址:佐敦偉晴街11號地下
2019-08-23
2020-09-14 1004 views
疫情限聚,第二波以後,由2020年9月11日放寬4人, 我地一家三口,可以去搵食了.今次選擇了早前已釘選很久的餐廳, 在柯士甸街佐敦行到尾,又鄰近柯士甸站, 都幾方便,去完尖沙咀逛一逛, 明知夜會多人,所以預早些到店, 5點30分都不用等了位, 坐下落了一客安格斯和牛套餐, 一客吉列和牛套餐, 芝士薯條, 牛肉雜菜鍋, 來之前已做research, 知道食什麼,而且餐牌都只呢幾樣食物, 太少選擇, 但也是可以讓食客快快食完到下一輪. 不用很久, 牛肉便一客客地上檯.鍋內有蠟燭, 鍋頂是熱石板, 尺寸大小剛好放4小片牛肉片, 客人按自己喜煎幾下反一反就熱辣辣的放入口去了.吉列和牛本身最期待,食完反而覺得一般, 太細塊了, 縮水版, 看相片好似好大塊, 吉列外皮沒有為牛肉添加什麼特別好吃味道,和牛更不是入口即溶, 有點失望.反而安格斯和牛有少許驚喜,牛肉本身灑了黑椒及鹽,煎完都不用點醬油,都好已夠味,如果牛肉片可以大塊一點就更好了,牛肉雜菜鍋原來單點是配白飯, 早知就叫少一個套餐了. 最後是薯條,粗切,闊邊, 香脆, 配知芝士醬,正到不得了.

2020-09-12
$108 (Dinner)
  • 芝士薯條
2020-09-13 621 views
#HK #TsimShaTsui #tst #K11 .$128 板燒安格斯牛 午市定食$128 板燒吉列牛午市定食$30 章魚小丸子(四粒)*只限現金,免加一,排隊約三十分鐘.話說果朝紅雨 下晝去食#秘 都排晒長龍🙈 但好在1340左右去排如果唔係派晒飛就白行一趟😣(果日1420左右就派晒啦) 講番嘢食先 #吉列牛 油脂分佈平均 外脆內嫩好香口 😍 而#安格斯牛 食落好juicy 肉味亦比較濃🤤我個人就比較中意啦😋 加埋溏心蛋 真係不得了 但唔知係咪我呢排減肥食開清淡嘢 所以覺得嘢食偏鹹(又或者因為牛鹹 秘之飯素都鹹😳) 而#小丸子 就不過不失🙆🏻‍♀️整體好食 一定會再去🥰#雖然要排隊 #但一埋位就上菜😆#正
#HK #TsimShaTsui #tst #K11
$128 板燒安格斯牛 午市定食
$128 板燒吉列牛午市定食
$30 章魚小丸子(四粒)
*只限現金,免加一,排隊約三十分鐘
整體好食 一定會再去🥰#雖然要排隊 #但一埋位就上菜😆#正
板燒安格斯牛 午市定食
板燒吉列牛午市定食
章魚小丸子(四粒)
2020-09-05
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$143 (Lunch)
板燒安格斯牛 午市定食
板燒吉列牛午市定食
  • 板燒安格斯牛
2020-09-11 1003 views
秘~多年前係荃灣總店新開張個陣食過一次,個陣已經要等好耐位。事隔多時終於去食第二次😛今次去左佐敦分店,係柯士甸店附近,出地鐵站行一陣就到。呢晚落住雨都等左差唔多一個鐘。呢間分店附近無地方行,要齋企喔🙈 荃灣個到附近有商場,大家留意下😛餐牌選擇唔多,專食板燒吉列牛或者芝心吉列豬扒,仲有幾款小食。叫左個板燒吉列牛定食$146,有秘之飯素飯、楓糖流心蛋、櫻花昆布湯。個吉列牛賣相好好😍有一舊細既牛脂肪俾你搽一搽熱石面頭,等佢出少少油就可以放塊吉列牛上去喇!吉列牛好軟腍,牛脂感十足,吉列炸粉唔會炸得太過耐,仲係脆脆地,食落口好有層次!配埋飯素飯好好食😋😋不過碗櫻花昆布湯就唔太啱我口味,有少少奇怪嘅感覺。🙈仲叫左個秘風塘軟殼蟹$78呢個都好好食🦀🦀 推薦!
秘~

個吉列牛賣相好好😍

配埋飯素飯好好食😋😋
不過碗櫻花昆布湯就唔太啱我口味,有少少奇怪嘅感覺。🙈

仲叫左個秘風塘軟殼蟹$78
呢個都好好食🦀🦀 推薦!
位置有少少唔方便,我估好多人都係特登去食,亦都有少少上班族食,周圍冇大型商場,夏天等位熱辣辣。*座位唔多,所以要齊人先可以入座,好大機會要等位,坐得都幾迫下,同隔離枱都好近。環境燈光有少少暗,黑色天花板令我覺得好暗,不過影相出黎都幾靚。*板燒吉列牛 $108 午市加配定食 +$20 (秘之食素,楓糖流心蛋)餐牌黑紙白字寫用美國安格斯牛肉,油花分佈平均,同餐牌的相幾乎一模一樣,石板燒有一小塊牛脂,燒吉列牛之前,擦點油脂再燒,自己煎可以控制生熟度。好有牛肉味,食落唔會好油膩,外層嘅麵包糠脆卜卜,不過有幾塊撒得太多鹽,好鹹,午市還包一罐汽水。食到一半,店員會主動幫你加石板下面嘅燃料。*碗飯好大碗,作為大食的女仔,我都食唔晒,有好多飯素同紫菜碎,仲有啲汁,我估應該係鰻魚汁。流心蛋係啱啱好嘅溏心蛋入味之餘,蛋黃攞黎撈飯一流。*唯一可以改善嘅係筷子嘅問題,膠筷子嘅頭會遇熱變形,而且始終係生熟野食,如果有兩對筷子會更好。*待應服務態度就係普通香港餐廳會有的服務態度,不過不失,你懂的😏
板燒吉列牛 $108
午市加配定食 +$20 (秘之食素,楓糖流心蛋)
板燒吉列牛
2020-06-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
板燒吉列牛
2020-09-08 386 views
板燒吉列安格斯牛 晚市定食 $108+38有一塊牛油脂來放在板燒上,溶掉後再放牛肉來煮,令牛肉味更重!牛肉彈性不錯,安格斯牛味挺濃,而且很淋,外層已經炸得十分鬆脆,唔好煮到全熟咁就可以有小小入口即溶😜秘 燒黑松露吉列牛 晚市定食 $148+38黑松露味道沒有想像那麼濃,牛肉味道和質地與普通板燒吉列牛差不多,覺得試普通的就可以😀 避風頭軟殼蟹 🦀 $78熱騰騰,超香脆,超好吃,超肥!其實新鮮熱辣既軟殼蟹點都唔會差得去邊(?) 裡面好多肉,好多膏🤤 外皮十分脆,畫龍點睛之處一定係上面的香料,炸蒜頭,雖然少少偏鹹不過都覺得好好味👍🏼依家冇晚市,午市更加便宜!而且黃店,等疫情好一點不妨一試😋📍秘 secret chef, Jordan💰dinner ~$150 pp⭐️ 8/10
板燒吉列安格斯牛 晚市定食 $108+38

秘 燒黑松露吉列牛 晚市定食 $148+38

避風頭軟殼蟹 🦀 $78

依家冇晚市,午市更加便宜!而且黃店,等疫情好一點不妨一試😋

📍秘 secret chef, Jordan
💰dinner ~$150 pp
⭐️ 8/10
2020-09-02 795 views
👧🏻Bookmark左哩間好耐,終於搵到時間同佢去。鋪頭位置比較偏僻,店面都比較唔起眼,真係要跟實google map行先得👀。入面坐位唔多,平日黎可能都要排一陣隊。⠀🥩板燒安格斯牛定食 連汽水 $128 (9/10)⠀✨一份包哂肉、飯素白飯🍚同流心蛋🥚。每一片肉都可以根據自己喜好係石板上煎熟🔥🔥⠀牛肉細細片,每片都見到有清楚油花分佈🤩,肉質唔韌唔淋,有啲咬口👄。牛肉細嚼有油脂同肉汁滲出嚟💓,就咁已經好好味,旁邊嘅甜醬幾乎冇點過😌。⠀⠀⠀🐮板燒吉列牛 連汽水 $128 (9/10)⠀吉列炸得幾好😛,入面仲係好生,肉嘅油花比上一款多🤍。同上一款嘅口味好唔同,依款多左一份蛋香同吉列炸衣嘅酥脆口感🤪。但溏心蛋味道有啲奇怪,👦🏻覺得似藥水味。⠀⠀總結:佢地有三款牛肉,各有特色,可以揀番自己鍾意嘅口味😚。👦🏻就比較鍾意第一款,原汁原味。👧🏻就鍾意吉列多啲👄。 ⠀⠀

🥩板燒安格斯牛定食 連汽水 $128 (9/10)⠀

🐮板燒吉列牛 連汽水 $128 (9/10)⠀

2020-08-30 930 views
三年前在大阪食過元祖級吉列牛「牛かつもと村」一直念念不忘,知道香港開始有人做吉列牛,心裡替原創不忿但又好奇香港人能否做出同樣水準。第四次嘗試去食「秘」,前三次都因為太肚餓而放棄排隊。今次來到佐敦店,遠遠望到條小人龍,但等輪侯時間比想像中短,大概20分鐘傾下計好快過。餐廳走粗獷的工業風,裝潢有心思的同時成本都會相較低,無論木材 / 鏽食金屬的選材都毋須太嚴格,是明智之舉。加上燈光配合,相信晚上「袐」字招牌會更為吸引。下位到自己之時可先在門外看menu落定order,方便餐廳準備。一場來到一定要試下$108 的皇牌「板燒吉烈牛」。Menu 上又有$148 的「秘 ‧ 燒黑松露吉烈牛」,定價貴了$40但牛肉級數不變,只多了黑松露碎在炸粉上,不太明白定價的邏輯...... 至於鰻魚飯算是高難度動作,今次就不挑戰了。二人齊齊點了「板燒吉烈牛」$108 + $20 轉套餐,再加了水蜜桃汽水一枝。.店面有7.5張四人枱,以小店而言不算太小,若非二人限聚令,應該可以更快安排入坐。坐了大槪5分鐘所有餐點已齊,十分有效率。果汁汽水拍照蠻好看,看一看成份當然是糖水多過果汁😂不怪餐廳,但店內飲品選擇的確較少,

坐了大槪5分鐘所有餐點已齊,十分有效率。

果汁汽水拍照蠻好看,看一看成份當然是糖水多過果汁😂不怪餐廳,但店內飲品選擇的確較少,清一色枝裝汽水,如果不想飲汽水就只能飲溫水。

至於吉列牛,哈哈笑擺盤有點不明所以,有種開心樂園餐的感覺。溫泉蛋是中上拉麵店的水準。沙律菜好dry,應該係刨絲後放太久了,如果可以加點沙律汁或麻醬應該會更好。
近望一下,牛肉油脂比例較重,煎熟後牛味不算太濃。吉列粉漿本身已作調味夠鹹,毋須再沾附上的燒汁。
在日本食過吉列牛自不然會有比較,日本的粉漿味道較淡,醬料方面可自選准鹽、芥末 或日本醬油,每塊沾不同醬亦可,比香港多一份細膩。
套餐的白飯使用珍珠米,加上拌飯鬆是憤常做法,但賣相上感覺有點hea,有進步空間。可以考慮預拌 / 放在小碟上。

飯鬆之下還有燒汁太過重口了,有點畫蛇添足。份量上,白飯幾大碗,牛肉數一數都有16塊,男仔都會飽肚。本人不算小鳥胃,但吉烈牛作午餐都略嫌heavy。
服務方面,店員主動有禮,留意到顧客的需要,75分鐘用餐時間之中都主動換了三次助燃 jelly。幾欣賞門口位安裝了自動感應的揉手液器,感覺更衛生。

附上單據並非為記錄價錢,而是說明石板上的牛脂肪彈油真的彈得好厲害.....適憑今日穿短褲,雙腿有有點受罪....

餐廳冇刻意去模仿日本,背景音樂播坤哥、aga,有少少違和但誠實都是一種美德。
小結及建議💬
「袐」呢間餐廳都幾視乎心態去食
如果是未食過吉烈牛想試下 gimmick 野都未嘗不可,價錢公道而且體驗新鮮,都係晚餐嘅好選擇。加上黃店光環,難怪咁火,不過要有排隊的心理準備。
如果抱著支持黃店的心態,或者有更多小店需要你的支持。
如果想在香港尋找日本的味道,恐怕就未必有解鄉愁嘅作用。先唔講價錢貴過日本1/3,餐廳的確比日本少了一份細心。如果能奉上熱茶解膩,再提供餐巾防止鐵板彈油,會貼心得多。
2020-08-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2020-08-24 610 views
🍱蒲燒鰻魚飯($58)🔻推薦指數:🌕🌕🌗🌑🌑甜度:鹹味🌑🌑🌑🌑🌑🔺午市原條鰻魚飯只係($58)又幾抵,如果(+$20)有埋溏心蛋同汽水🥤其實依個價有原條鰻魚都預計到唔會係好靚個種鰻魚,應該就係市面 超市可以買到個種,成個連木盤咁上枱,一泥到真係比較幼身嘅鰻魚,但抔落去係完全抔唔開🤯正常鰻魚肉應該係好鬆軟,輕易可以抔開,極其量係底層皮會韌少少,係要出盡奶力 兩個人協助 強行解剖先整得開,然後食落個肉質,係我從來都未食過😂好!爽!口,但又未至於韌,有d似隔離箱吉列牛燒完 半生熟個種韌性,我覺得唔難食,但成件事唔係食極鰻魚咁,事開佢下皮過厚,肉部分係薄如紙,頭尾部位由其嚴重添😅好似食緊d蘸左燒汁,但好爽韌嘅內臟咁🤣有埋木魚 紫菜碎 件事好和風~唔知係我唔好彩撞正條瘦肉鰻定點,質素一般😟反而吉列牛就幾好食。🥩黑松露吉列牛定食($148)🔻#兔_良心黃店推薦指數:🌕🌕🌕🌖🌑甜度:鹹味🌑🌑🌑🌑🌑🔺黑松露吉列邊嘅牛,睇見都吸引!不過比較之前2間食過吉列牛都迷你同薄片🙈石鍋上放左一舊魚腩🤔脂肪咁嘅肉,代替油,又幾得意🤣🥢煎過之後皮酥脆內帶點嚼勁嘅鬆化😚附上嘅醬汁比較濃稠,不用蘸上也夠味😋黑松露食第一塊
🍱蒲燒鰻魚飯($58)
🔻
推薦指數:🌕🌕🌗🌑🌑
甜度:鹹味🌑🌑🌑🌑🌑
🔺

🥩黑松露吉列牛定食($148)
🔻#兔_良心黃店
推薦指數:🌕🌕🌕🌖🌑
甜度:鹹味🌑🌑🌑🌑🌑
🔺
黑松露吉列邊嘅牛,睇見都吸引!不過比較之前2間食過吉列牛都迷你同薄片🙈石鍋上放左一舊魚腩🤔脂肪咁嘅肉,代替油,又幾得意🤣🥢煎過之後皮酥脆內帶點嚼勁嘅鬆化😚附上嘅醬汁比較濃稠,不用蘸上也夠味😋黑松露食第一塊是比較明顯,越食越淡😂
2020-08-09 902 views
板燒吉列牛($108)一直都好鍾意食吉列牛,自己燒可以自己控制牛嘅生熟程度😋今次就試吓呢排人氣十足嘅黃店,舖頭曾經捐款支援手足,呼應罷工,店內亦貼左不同嘅文宣💛 ⁣⁣⁣⁣吉列牛既外皮係用麵包糠整,炸得好香脆👍牛既份量好多,有成十四塊🥰 牛既油脂分佈平均,食落都幾重油香味,牛味雖然唔係特別出,但呢個價錢來講都算唔錯架啦😋⁣⁣⁣⁣店員好細心,比左粒牛脂肪比我地搽塊板,令到啲牛肉唔會咁容易痴底~ 佢地既服務態度都好好,見啲燃料差唔多用曬既時候,就主動幫我地換😙⁣⁣⁣⁣記得要轉定食呀(+$20)🤤 嗌定食可享飯素、櫻花昆布湯同楓糖糖心蛋一隻🤤飯嘅口感唔錯,粒粒分明,加埋飯素將成碗飯既味道大大昇華!糖心蛋都好正,但湯既味道就略嫌有啲過淡🙈 ⁣
板燒吉列牛($108)
⁣⁣
吉烈牛咁好味,當中有咩奧秘?——板燒吉列牛午市定食($128)咁出名,一於一試究竟!冇令我失望😚吉列皮係有顆粒感嘅,而且唔鬆散,煎完係會有少少脆口!😍牛味濃郁,肉質嫰,有足夠嘅脂肪~一啖一塊正啊!.鰻魚飯午市定時($78)叫咗有飯素,飯素加鰻魚汁配白飯真係不得了😋鰻魚都好大條下,肥美甘香~好滿足🥰.Overall: 8.3/10Value for money: 4/5——📍秘佐敦偉晴街11號地下
吉烈牛咁好味,當中有咩奧秘?
——
板燒吉列牛午市定食($128)
鰻魚飯午市定時($78)
Overall: 8.3/10
Value for money: 4/5
——
📍秘
佐敦偉晴街11號地下
2020-07-21 654 views
好耐冇食過日本吉列牛,係香港要食到又平又好味嘅吉列牛一啲都唔容易,有間主打吉列牛嘅餐廳bookmark 咗好耐,但價錢就令我有啲卻步👉🏻👈🏻好彩仲有佐敦呢間吉列牛出名性價比高😍~🍁 秘·燒黑松露吉列牛 ($148+$38加配定食)呢間有好特别嘅黑松露吉列牛,所以諗都唔洗諗就order咗呢個試下😆晚市加配定食包咗秘之飯素、楓糖流心蛋同櫻花昆布湯💁🏻‍♀️吉列牛沾上滿滿嘅黑松露,可想而知黑松露味有幾濃郁,燒熱後外層更加脆口🤤而牛肉嘅油脂分布平均,肉質嫩滑,食落外脆內軟,估唔到黑松露同吉到牛原來都幾夾😍
~
🍁 秘·燒黑松露吉列牛 ($148+$38加配定食)
2020-07-21 383 views
賣相十分吸引的吉列牛餐廳,一人一爐,火候可以隨心控制,自己掌握。最有名的應該是黑松露吉列牛了。首先會給你一件牛脂肪去塗抹火爐,防止之後把牛肉過份烤熟。之前到日本有吃過吉列牛,但的確沒有吃過黑松露口味,所以比較特別新奇。吉烈牛有一層吉烈脆衣在外,所以進食時有香脆口感。不過略略覺得黑松露味不算太濃。店家只提供一種醬料,帶少少甜味。不過如果再配上芥未、岩鹽、沙律醬或七味粉或會更佳。定食的白飯會配上紫菜及半熟蛋,伴牛肉一流。食物的份量比較多,十分抵食。

2020-07-20 507 views
平日六點鐘黎到一入就有位了!但6:10 就已經座滿晒人好誇張啊叫左黑松露吉烈牛 $148 都幾香既黑松露.......幾好食仲要份量都唔少!!正正!安格斯牛 $108 , 好平牛味好濃郁......好食個爐面有舊油脂,比你塗下個爐面黎燒另外可加套餐!個飯素好正......但金魚湯勁難飲.......!建議大家唔好加湯飲!另外金魚係蝦餃黎....軟殼蟹就唔太好味啦....不過呢間野真係唔貴,又好味!!一定會再來不過最好早D黎,實在太多人排隊!!
平日六點鐘黎到
一入就有位了!
但6:10 就已經座滿晒人
好誇張啊
叫左黑松露吉烈牛 $148
都幾香既黑松露.......幾好食
仲要份量都唔少!!
正正!安格斯牛 $108 , 好平
牛味好濃郁......好食
個爐面有舊油脂,比你塗下個爐面黎燒
另外可加套餐!個飯素好正......
但金魚湯勁難飲.......!
建議大家唔好加湯飲!
另外金魚係蝦餃黎....
軟殼蟹就唔太好味啦....
不過呢間野真係唔貴,又好味!!一定會再來
不過最好早D黎,實在太多人排隊!!